Isnin, 8 Mac 2021

PENGHASUT TERPENDAM - GUGUR DENGAN HATI SUCI

 

GUGUR DENGAN 

HATI SUCI 

Unknown commented on 

"RIBUT BERTERUSAN - 

BELUM NAMPAK 

ANGIN BERUBAH"

Ada berita, pelajar pompuan Myanmar yang mati bukan ditembak tentera. Otopsi dapati, dia ditembak dari belakang semasa berdepan askar, dan serpihan peluru bukan dari senapang tentera. Maknanya mungkin ada penghasut terpendam.


ANWAR IBRAHIM CAKAP BENAR

 

ANWAR

 CAKAP BENAR

AMIN

ANWAR 

CAKAP BETUL

AMIN 

TAK ADA 

BINCANG  APA APA 

DENGAN BERSATU 

DAN UMNO

KHALAS


PKR tak pernah bincang mahu kerjasama dengan UMNO, Bersatu – Anwar

PETALING JAYA – PKR tidak pernah membincangkan sama ada akan  bekerjasama dengan UMNO atau Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menjelang PRU-15.

Bagaimanapun  Presiden PKR,  Anwar Ibrahim  bersedia bekerjasama dengan parti yang senada dengan partinya khususnya dalam usaha menolak rasuah, memperjuangkan tadbir urus kerajaan selain membela rakyat.

UMNO BERSATU

AMAT JELAS

AMIN

TAK MAHU BINCANG

DENGAN 

ANWAR IBRAHIM

BUKAN TAK MAHU

BINCANG 

DENGAN PKR

AMIN

KALAU ANWAR

TAK ADA

SEMUA SELESAI

 SEMUA BOLEH 

BINCANG

AMIN

PORAK PERANDA

SEKARANG

PUNCANYA

DARI ANWAR YANG

GILA NAK JADI PM

AMIN

HINGGA 

PAKATAN HARAPAN 

RUNTUH

KHALASMELAYU WAJIB MULA BERTANYA

 PELIK

TETAPI BENAR

PEMIMPIN MELAYU

PEMIMPIN ISLAM

SENTIASA MEMILIHARA

CHINA INDIA UNTUK

JADI MUKA DEPAN

DARI ZAMAN TUNKU PEMIMPIN MELAYU

YANG ISLAM PAKAI KHIDMAT 

CHINA DAN INDIA 

YANG 

MENCURIGAKAN  

AMIN

ADA JADI

PEMBAWA LENDIR 

PEMBAWA KUDA 

DAN 

PEMBAWA BEG

TUNKU RAHMAN

ADA TAN CHIN NAM

AMIN


ZAMAN RAZAK

ADA MICHEAL CHEN 

AMINNAJIB ANAK RAZAK

ADA JHO LOW


ANWAR IBRAHIM

ADA VINOD

SEKARANG MUNCUL

RALPH MARSHALL

INI 

INDIA DARI MANA? 

SIAPA PUNYA?

SOALAN 

 INI MELAYU

WAJIB TANYA 

JANGAN HANYA  

SIBUK

JAGA KOTE SAJAT

AMIN

PENYANGAK BARU MASUK ATAU BARU SAMPAI ?


 

 SIAPA TUAN

PENYANGAK INI

KAH KAH KAH

MUKA MACAM 

BARU

KAH KAH KAH

Pejuang mahu Putrajaya 

perjelas dakwaan 

kes jenayah bos 5G 

di India, Indonesia 

PEJUANG mahu kerajaan menjelaskan sama ada ketua pegawai eksekutif syarikat pembangunan rangkaian 5G pernah berdepan tndakan jenayah di luar negara. 

Ketua biro ekonomi parti itu Armin Baniaz Pahamin berkata terdapat laporan media yang mendakwa Ketua Pegawai Eksekutif Digital Nasional Bhd Augustus Ralph Marshall berdepan tuduhan jenayah di Indonesia dan India dan mempunyai waran tangkap di India. 

Marshall dilantik sebagai ketua pegawai eksekutif DNB sebuah Syarikat Tujuan Khas (SPV) bagi menguruskan pembangunan teknologi 5G di negara ini pada 1 Mac lalu. 

“Ketua Pegawai Eksekutif DNB memiliki tanggungjawab besar kerana beliau akan mengawasi penggunaan infrastruktur 5G di seluruh negara dan untuk memastikan bahawa vendor dipilih secara adil dan profesional, dana digunakan dengan berkesan dalam anggaran dan penyampaian diselesaikan tepat pada waktunya.

“Pejuang menggesa kerajaan untuk menjelaskan sebarang pertuduhan ke atas Augustus Ralph Marshall atau menunggu kes pengadilan (jika ada) yang telah dituduh terhadapnya di India oleh Biro Penyiasatan Pusat (CBI), Indonesia dan di negara lain,” kata Armin dalam satu kenyataan.

Beliau berkata Kementerian Kewangan pada 1 Mac lalu mengatakan bahawa DNB akan diuruskan dengan rangka tadbir urus yang sesuai dan amalan terbaik global.

“Kami menggesa kementerian untuk mula menegakkan ketelusan dengan menunjukkan kredibiliti dan integriti bagi lantikan yang dipersoalkan.”

Menurutnya idea untuk mewujudkan syarikat infrastukrtur telekomunikasi milik kerajaan dimulakan pada 2017 oleh kerajaan Barisan Nasional yang mana Marshall juga dilantik sebagai ahli lembaga pengarah Broadnet Sdn Bhd  – syarikat yang bertanggungjawab untuk membina kemudahan rangkaian jalur lebar berkelajuan tinggi di negara ini. 

Projek berkenaan bagaimanapun dibatalkan oleh Pakatan Harapan untuk proses tender menerusi Pelan Gentian Optik dan Kesalinghubungan Negara (NFCP. Broadnet menyerahkan lesennya kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia pada 2018. – 7 Mac, 2021.

MALOAN INI

WANTED

KAH KAH KAH

APA UDAH

JADI ?

KHALAS 

HANYA PERANG SARAF

 HANYA 

PERANG SARAF 

Abd Halim commented on 

"UMNO AMBIL 

KERUSI BERSATU"

Betul kata Tun, UMNO hanya menggunakan taktik psikologi untuk mendesak TSMY untuk membubarkan Parlimen walhal mereka masih sangsi adakah mereka masih kuat seperti dahulu? Taktik untuk bekerjasama dengan PKR hanyalah helah untuk melemah dan mencuri undi puak PH terutama DAP

PENDATANG BARU ATAU PENYANGAK BARU ?

 

 PENDATANG BARU

ATAU

PENYANGAK 

BARU

AMIN 

Pejuang mahu Putrajaya perjelas dakwaan kes jenayah bos 5G di India, Indonesia 


 ADA MALOAN

BARU

KAH KAH KAH

SIMPAN SEMUA DI SUNGAI BULUH

 SIMPAN SEMUA

DI SUNGAI BULUH 

Unknown commented on 

"MUHYIDIN BOLEH SELAMAT"

Bukan saja Muhyidin boleh selamat. Negara dan rakyat pun boleh selamat. Kalau penyamun dah masuk penjara, separuh tim pengacau akan senyap. 


Kerajaan dapat mula fokus kepada agenda negara dan rakyat, bukan tiap hari main nombor, main tikam-tikam. Tapi jangan lupa ada lagi separuh tim pengacau termasuk politikus yang tak henti angan nak jadi pm.

APA INI TUAN HAJI

 


TUAN HAJI

APAKAH INI

TOMPOKAN 

AIR 

KENCING SAJAT

AMIN Kementerian siasat tompokon hitam di Sungai Kim Kim, kata Tuan Haji  Ibrahim


TIDAK mahu tragedi bencana yang melanda Sungai Kim Kim berulang, Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) telah mengarahkan jabatan berkaitan termasuk Jabatan Alam Sekitar (JAS) menyiasat ‘tompokan air hitam’ yang didakwa mencemari sungai itu sejak kebelakangan ini. 

Semalam genap ulang tahun kedua tragedi pencemaran itu yang menjejaskan ribuan pelajar sekolah serta masyarakat sekitar Pasir Gudang. 

Menterinya Tuan Haji Ibrahim Tuan Man berkata sampel air telah diambil selain pemantauan menggunakan dron di sepanjang lembangan sungai berkenaan untuk mengenal pasti punca dari mana air hitam berkenaan.

ATAU 

INI TOMPOKAN

AIR MANI

BERCAMPUR BEER

AMIN
BIDADARI RAMAI DI JALAN PUDU

  BIDADARI RAMAI

DI JALAN PUDU

BUKAN DI HOKKIEN

Unknown commented on 

"BERKHALWAT HE KE 356"

TT, lu tinggal dekat Hokkien, tengah malam ada tak tiba-tiba nampak banyak lampu dan ramai "orang" sibuk dan bising, macam pasar malam? Pakaian moden ke, pakaian kungfu? Ada bidadari?

SELAMAT MENJAMU SELERA

 


 SELAMAT 

MENJAMU SELERA 

SYURGA TOMPEK POMPUN JAGO PANTAT

 


 SYURGA TOMPEK

POMPUAN JAGO

PANTAT

panglimo potaseh commented on

 "SYURGA TU APA?"

Syurga tu apa ..syurga tu tempat perempuan yang tilah birjaya minjaga kemaluan atau lain pirkataan pantat mereka ketika didunia. TaT ..kok lolaki jago dan ngasah kote mereka dan dihias dongan mato kambing dapek tak masuk syurga? ..?

LAWAN TERUS LAWAN

 


 LAWAN TERUS LAWAN

MUHYIDIN BOLEH SELAMAT


 

 MUHYIDIN

BOLEH SELAMAT

AMIN

SENANG SAJA

AMIN

MASUKAN SEMUA

KEPALA PENYAMUN

DALAM PENJARA

KHALAS 

Pisah dengan Bersatu 

selamatkan kerusi Umno,

 kata penganalisis

KEPUTUSAN Umno untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang menguntungkan parti Melayu itu, kata penganalisis.

Penganalisis Universiti Malaya Awang Azman Awang Pawi menjelaskan, ini kerana Umno tidak lagi perlu berunding dengan Bersatu untuk agihan kerusi yang akan ditandingi dalam PRU15.

Maka, Umno tidak perlu menggadaikan kerusi di kawasan boleh menang semata-mata untuk memenuhi kuota parti mengikut rundingan, katanya kepada The Malaysian Insight.

“Ini menjadikan (PRU15) pertandingan terbuka. Siapa yang kuat dia akan menang, dari satu segi akan menguntungkan Umno.

“Contohnya, di kerusi Umno boleh menang, tapi diserahkan kepada Bersatu semata-mata nak penuhi kuota boleh merugikan Umno,” katanya.

Awang Azman mengambil contoh kerusi Parlimen Mersing, Johor. Kawasan itu kini kini diwakili Abdul Latiff Ahmad, yang menang atas tiket Umno sebelum keluar parti menyertai Bersatu.

“Kawasan itu akar umbinya Umno. Kalau dalam pilihan raya ditandingi Bersatu, lawan dengan parti lain tanpa Umno, ini merugikan.

“Yang lompat ke parti Bersatu ini biasanya hanya ketua bahagian atau timbalan ketua bahagian, ahli tidak, dalam konteks ini Umno tidak rugi,” katanya.

Namun jika masih dalam kerjasama Perikatan Nasional sewaktu PRU15, Umno perlu berkongsi kerusi yang ada dengan Bersatu sekali gus menyukarkan peluangnya untuk mendominasi, katanya.

Walhal parti itu sememangnya lebih berpengaruh berbanding Bersatu dan PAS dalam PN, katanya.

“Kita tahu antara Umno, PAS, dengan Bersatu, parti mana yang lebih ramai ahli. Sudah tentu Umno. Takkan Bersatu boleh menang di negeri yang ahli Umno ramai, contohnya di Melaka atau Pulau Pinang.”

Jika rundingan dibuat untuk memberi peluang sama rata, Umno akan kehilangan peluang untuk menguasai kerusi tersebut, katanya.

“Katakanlah agihan kerusi 50-50 (Umno-Bersatu), Umno tidak akan mampu mendominasi kalau begitu. Belum bertanding sudah tahu Umno hilang kerusi,” kata Awang Azman.

Oleh itu, Umno perlu membuat keputusan sukar demi kelangsungan jangka panjang dan meleraikan kekusutan yang berlaku sekarang dalam suasana politik yang tidak menentu.

“Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi pun sudah pasti tak mahu jadi presiden yang menyebabkan Umno hilang kerusi mereka kepada Bersatu,” katanya.

Selepas PRU15, parti berkenaan kemudian boleh kembali ke meja rundingan dengan kerusi yang dimenangi untuk membentuk pakatan baharu kerajaan, katanya.

“Bila sudah menang, baru mereka akan fikir pakatan baru yang hendak dibentuk hasil daripada keputusan pilihan raya.

Beliau menjangka Pakatan Harapan (PH) tidak mampu menguasai PRU15 dan berpendapat gabungan baharu tetap diperlukan untuk membentuk kerajaan.

“Walaupun ada yang kata PH akan mendapat kelebihan, saya tidak rasa akan berlaku kerana sokongan pengundi Melayu kepada PH hanya sekitar antara 25% hingga 35% sahaja,” katanya.

Penganalisis politik dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Mazlan Ali pula berpendapat pemimpin berkenaan menolak Bersatu kerana melihat parti itu mengancam kedudukan mereka.

Lebih-lebih lagi kerana pemimpin Umno masih berpendapat mereka satu-satunya parti yang mewakili kelompok pengundi Melayu, katanya.

“Umno tak boleh terima Bersatu kerana survival Umno tak boleh diteruskan, (dengan kehadiran Bersatu) Umno tak boleh jadi dominan.

“Umno masih anggap mereka parti yang mewakili Melayu, tak boleh terima orang lain, apatah lagi parti serpihan dan Umno nak kembali zaman cemerlang.

“Jadi mereka merasaka tidak ada orang yang boleh halang hasrat untuk mereka tanding sekurang-kurangnya 100 kerusi Melayu dan kena menang di 82 kerusi,” kata Mazlan.

Parti itu meraih penguasaan terbesar, 102 kerusi dalam PRU 2004 dan kini masih menjadi parti dengan jumlah kerusi paling banyak dalam gabungan PN.

Umno mengesahkan tidak lagi akan meneruskan kerjasama dengan Bersatu dalam PRU15 namun masih kekal berada dalam kerajaan PN buat masa ini.

Keputusan itu dibuat dalam satu pemukiman Umno pada 19 Februari dan dimaklumkan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang juga presiden Bersatu.

Isu berkenaan dibincangkan Majlis Tertinggi Bersatu pada 26 Februari dan Muhyiddin kemudian dilaporkan berkata parti itu sudahpun mencapai keputusan berkenaan pendirian Umno.

Mengulas perkembangan itu, Mazlan berkata, pendirian Umno tersebut kini menimbulkan kekeliruan kepada PAS.

“Kenyataan MT Umno itu maksudnya tidak akan perundingan kerusi dengan Bersatu, Apabila itu berlaku, akan berlaku sedikit kekeliruan antara Umno dengan PAS.

“Lebih-lebih lagi di Kelantan, yang menjadi pusat kepada PAS,” katanya.

Mazlan berkata Umno sedar hakikat tindakan mereka mengakibatkan pertandingan tiga penjuru tidak dapat dielakkan.

Oleh itu beliau berpendapat pendirian berkenaan dizahirkan Umno selepas yakin sokongan terhadap parti tersebut sudahpun pulih, dengan melihat prestasinya dalam beberapa pilihan raya kecil (PRK).

Beliau juga berpendapat, Umno memutuskan untuk terus kekal menyokong kerajaan PN pada waktu ini pula dibuat untuk memastikan pentadbiran negara stabil.

“Momentum sokongan Melayu kepada Umno di PRK Slim terakhir, menunjukkan Umno telah pulih.

“Sebab itu Umno yakin mereka boleh bertanding tiga penjuru, tapi kenapa masih kekal dalam Perikatan Nasional, itu untuk elak negara tak stabil.

“Kalau mereka tarik sokongan sekarang belum tentu Umno boleh berkuasa. Mungkin PH akan naik (menjadi kerajaan),” kata Mazlan.

Oleh sebab itulah Umno terus menekan Muhyiddin agar Parlimen dibubarkan sesegera mungkin, katanya lagi.

Mazlan juga menjangka Umno akan berubah pendirian sekiranya Bersatu bertindak balas dengan reaksi lebih keras, namun melihat Muhyiddin masih bertenang.

Ini kerana Muhyiddin pada hujung minggu lalu mengulangi pendirian untuk membubarkan Parlimen secepat mungkin apabila pandemik Covid-19 terkawal sepenuhnya.

Bagaimanapun, kerajaannya mengumumkan sidang Parlimen masih belum dapat diadakan sewaktu darurat berkuatkuasa walaupun Yang di-Pertuan Agong menyatakan sebaliknya.

“Kalau ada tindakan keras daripada Bersatu mungkin ada perubahan politik.

“Mungkin Umno akan berunding dengan PH. Tapi saya jangka Muhyiddin akan kekal tenang. Dia tak melatah. Walaupun Umno tarik diri sekalipun kerajaan ini selamat hingga Ogos kerana darurat.

“Kesimpulannya, Umno akan terus mengasak Bersatu, nak segera pilihan raya umum diadakan, makin lama kerajaan ini Umno makin lemah, PN makin kuat,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Ilham Center Hisommudin Bakar pula berkata, tindak-tanduk Umno itu menunjukkan sikap tidak bermaruah.

“Mereka putuskan hubungan dengan parti kerajaan tapi nak jadi kerajaan. Macam tak bermaruah. Menimbulkan persoalan besar kepada integriti dan maruah Umno,” katanya.

“Ketiga tiga parti ini hanya bertahan hanya untuk berkuasa tapi tak ada persefahaman untuk mentadbir secara harmoni. Ini menyebabkan ketidakyakinan pihak luar,” katanya.

Sikap Umno yang masih berhasrat untuk terus kekal dalam PN itu menerima kecaman keras dari veteran parti seperti Tengku Razaleigh Hamzah.

Katanya, Umno perlu segera menarik diri dari kerajaan PN demi maruah. – 6 Mac, 2021.

BILA NAJIB

ZAHID KU NAN

EEE MAT MASLAN 

MASUK PENJARA

SEMUA AKAN 

SENYAP MENYAP

AMIN

 TAK CAYA 

CUBA TRY

KAH KAH KAH

AMIN LANTIKAN BELI SOKONGAN

 


 LANTIKAN

UNTUK SOKONGAN 

Unknown commented on

 "GEROMBOLAN

 MAKIN BIJAK"

Itulah guna lantikan menteri/timb menteri dan glc yang berlambak-lambak diofer oleh piem.Biarlah dapat sokongan dari puak penunggang makan keliling, pn mahu mn pun mahu, cuma kalau PH yang berkuasa baru penunggang ada akai berguling² di padang merbuk atas alasan kerajaan meleyu isle.Bukan semua orang bodoh boleh dijaja bangsa,agama dan ideologi, akhirnya kebodohan seni berpolitaik telah membantutkan kemampuan sebenar intergrasi nasional,perpaduan bangsa² dalam negara amnya.
perkara² dalam perlembagaan malaysia kalau diperguna untuk menguntungkan sebelah tidak akan membawa makna kepada sesiapa dalam lingkungan kenegaraan,cuma menguntungkan sesetengah pihak yang cuma mahu berkuasa dan menguasai tampuk kuasa negara.Diharap lenyaplah unsur politaik yang membantutkan pembangunan dan perpaduan dalam negara

DOA TAK JADI APA APA

 


 DOA TAK 

JADI APA APA

Unknown commented on 

"TAK PERLU ART HARUN"

Pada tahun² masa ph berkuasa ,lalu parti pas buat doa menghancurkan "pakatan jahat" di selangor, maka doa mereka terpakai untuk perbuatan mereka sendiri sekarang.Sendiri melaknat makna laknat terkena kepala sendiri sampai mendongak kepala (kepala buaya dilubuk yanh tenang) mencari arah punca asal usul lemparan batu yang menyakitkan kepala ularmak

UMNO AMBIL KERUSI BERSATU

  UMNO

AMBIL BALIK

KERUSI BERSATU

KHALAS 

Pisah dengan Bersatu selamatkan kerusi Umno, kata penganalisis


 MUHYIDIN

MAKIN PARAH

AMIN 

TAKTIK GEROMBOLAN

  TAKTIK 

GEROMBOLAN

Abd Halim commented on 

"GEROMBOLAN 

MAKIN BIJAK"

UMNO sebenarnya tahu kalau berada dalam PH atau bersendirian, mereka akan melepas, sebab itulah UMNO gunakan strategik menakut-nakutkan Bersatu dan PAS supaya mereka kekal dapat kerusi majoriti pada PRU nanti seterusnya kuasa dan title PM milik mereka. Agak bodoh kalau UMNO nak bergabung dengan PH yang tentunya jadi minoriti tanpa kuasa. Mungkin TSMY tahu akan hal ini dan beliau kelihatan tenang tanpa melompat panik.