Rabu, 13 April 2022

HARI KE 5 PERLAWANAN AKHIR

 

HARI KE 5

PERLAWANAN

AKHIR

KHALAS

PERANG TIDAK AKAN TAMAT 

PERANG TIDAK 

AKAN DITAMATKAN

SEHINNGA SEMUA

PROJEK RUSIA

BERJAYA

AMIN

RAFIZI JUJUR OPPSS....

 Pemilihan PKR: Rafizi gesa henti kempen ‘jadi pilihan presiden’

KUALA LUMPUR – Calon Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli menggesa pemimpin yang bertanding dalam pemilihan parti itu berhenti menggunakan kempen ‘menjadi pilihan presiden’ bagi meraih undi.

Rafizi mendakwa, beliau mengesan terdapat calon yang mengunakan cara tersebut dalam pemilihan PKR yang sedang berlangsung sekarang. 

Katanya, pemimpin terbabit memberi gambaran sekiranya ahli  tidak mengundi mereka seolah-olah tidak setia kepada institusi presiden.

“Pemilihan kali ini sewajarnya tidak dicemarkan dengan emosi, serangan peribadi atau kempen yang bersandarkan ‘wahyu’.

“Saya sedar ada calon-calon yang menyebarkan konon mereka menjadi pilihan presiden parti dan memberi gambaran jika tidak mengundi mereka, itu tidak setia kepada ‘institusi presiden’.


“Kempen sebegini wajar dihentikan serta-merta. Hak untuk memilih pemimpin adalah hak individu setiap anggota,” tegasnya.

Rafizi berkata, pencapaian seorang calon seharusnya didasarkan semata-mata kepada rekod pendirian yang sehaluan dengan perjuangan parti.

Malah penilaian juga perlu diberikan terhadap kemampuan calon itu menggerakkan kempen dan gerak kerja untuk melonjakkan kedudukan parti di mata rakyat.

Serentak itu, beliau mencabar pesaingnya, Saifuddin Nasution Ismail yang turut bertanding jawatan Timbalan Presiden untuk memberikan pendirian berhubung hala tuju parti dan strategi gerak kerja PKR.

“Kami merupakan barisan pimpinan PKR yang meyakini rakyat. Kami tidak percaya kepada sebarang strategi yang dirunding di bilik tertutup di kalangan bangsawan-bangsawan politik.

“Kami yakin dengan kebijaksanaan rakyat yang akan memberi kemenangan kepada PKR jika kita benar-benar berjuang untuk mereka.

“Sudah sampai masanya untuk calon-calon lain, iaitu saingan saya Dato’ Seri Saifuddin Nasution Ismail dan calon-calon jawatan tertinggi yang lain memberi penjelasan mengenai pendirian mereka berkenaan dua perkara yang saya sebut sebelum ini,” katanya.

Menurut Rafizi, pemilihan kali ini akan menjadi pungutan suara dalam kalangan anggota biasa parti itu.

Anggota tersebut akan memutuskan sama ada beberapa kelompok yang terus mahu merundingkan pelbagai kerjasama dengan parti-parti lawan benar-benar ada mandat dari anggota parti.

Dalam pemilihan kali ini Rafizi dilihat mempunyai kumpulannya sendiri apabila tanpa berselindung menyebut beberapa nama dalam kenyataan tersebut.

Antaranya Ahli Parlimen Permatang Pauh Nurul Izzah Anwar, Menteri Besar Negeri Sembilan  Aminuddin Haron, Ahli Parlimen Setiawangsa Nik Nazmi Nik Ahmad dan Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Tiga Rodziah Ismail.

RAFIZI JUJUR

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

JUJUR ?

KAH KAH KAH

DULU MASA

LAWAN AZMIN

RAFIZI PAKAI

SLOGAN 

UNDI RAFIZI

MAKNANYA

UNDI ANWAR

KAH KAH KAH

MASA TU ANWAR

GUNA RAFIZI

UNTUK  BUNUH

AZMIN

KAH KAH KAH

SEKARANG 

ANWAR GUNA

SAIFUDIN UNTK

BUNUH RAFIZI

KAH KAH KAH

SAPA KEPALA

TAIK DISINI 

RAFIZI ?

SAIFUDIN  ?

AZMIN ?

ANWAR ? 

ATAU SAIPOL ?

KAH KAH KAH

JALAN YANG KALSOM

 

JALAN 

YANG KALSOM

AMIN

Yeop sepet commented on 

"PUSING PAPAN

 DI BATU GAJAH"

Hahaha sempoi2 gua sbgai budak ipoh sronok baca episode lu smpai ipoh.budak sekolah Baju putih d sluor putih turun kt tiger lane tu mesti budak skolah star.kahkahkah sekolah budak jambu

APAKAH IBU BAPA PUAS HATI

 


Jurujual kena penjara 6 tahun, denda kes langgar remaja berbasikal

MAHKAMAH Tinggi di Johor Baru hari ini menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000 ke atas seorang kerani selepas didapati bersalah atas pertuduhan memandu secara melulu sehingga menyebabkan kematian lapan remaja berbasikal lajak, lima tahun lepas.

Hakim Abu Bakar Katar memerintahkan hukuman penjara ke atas Sam Ke Ting, 27, itu bermula hari ini.

Wanita itu juga hilang kelayakan lesen memandu selama tiga tahun sebaik menjalani tempoh pemenjaraan dan sekiranya gagal membayar denda, dia boleh dipenjara enam bulan.

Dalam penghakimannya, hakim berkata pembelaan gagal menimbulkan sebarang keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan yang telah membuktikan dengan jelas intipati kesalahan.


“Perbuatan responden yang memandu cara melulu atau merbahaya menyebabkan kehilangan lapan lapan nyawa. Mahkamah ini mengikuti pendekatan nas duluan yang mengambil kira bilangan mangsa yang terlibat dalam menjatuhi hukuman,” kata beliau.

Keputusan hari ini mengetepikan keputusan Mahkamah Majistret pada 10 Oktober tahun lepas, yang melepaskan dan membebaskan wanita itu daripada pertuduhan berkenaan.

Pendakwaan memfailkan rayuan terhadap keputusan itu dan pada 18 Februari 2021, Mahkamah Tinggi mengarahkan Sam, yang merupakan seorang jurujual ketika kejadian, supaya membela diri.

Abu Bakar, ketika membaca keputusan membenarkan rayuan pendakwaan itu berkata pihaknya berpuas hati segala intipati kesalahan di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 berjaya dibuktikan.

Beliau berkata mahkamah bicara terkhilaf apabila gagal memutuskan pembelaan wanita itu secara tidak bersumpah bersifat penafian semata-mata atau selepas berfikir.

“Dalam pembelaannya (wanita itu) menyatakan tidak nampak kumpulan basikal di tempat kemalangan dan ada kenderaan lain yang melanggar basikal si mati dan melarikan diri. Versi ini tidak pernah ditimbulkan semasa kes pendakwaan,” kata beliau.

Hakim juga berkata mahkamah bicara terkhilaf apabila gagal menimbangkan pembelaan wanita itu tidak menimbulkan sebarang keraguan yang munasabah atas kes pendakwaan bagi pertuduhan memandu kereta secara merbahaya mengambil kira keadaaan jalan yang berselekoh dan berbukit sedikit.

“Mahkamah bicara terkhilaf apabila menerima pembelaan yang tidak mengetahui adanya aktiviti basikal lajak pada malam kejadian sebagai alasan untuk memandu keretanya secara merbahaya sehingga mengorbankan mangsa yang dinyatakan dalam pertuduhan. 

“Responden seharusnya memandu keretanya dengan lebih berhati-hati dan bukannya memandu dengan laju sehingga menyebabkan kemalangan tersebut. Responden sepatutnya menyedari kemalangan pencahayaannya tidak begitu terang pada jam lebih kurang 3.20 pagi,” kata beliau.

Terdahulu, pihak pendakwaan yang diwakili Pengarah Pendakwaan Negeri Johor Tengku Amir Zaki Tengku Abd Rahman dan Timbalan Pendakwa Raya  Muhammad Syafiq Mohd Ghazali, memohon agar mahkamah menjatuhkan hukuman yang setimpal dengan mempertimbangkan prinsip kepentingan awam.

Bagaimanapun, wanita itu yang diwakili peguam Muhammad Faizal Mokhtar, merayu agar mahkamah menjatuhkan hukuman ringan memandangkan ini kesalahan pertama anak guamnya yang menanggung kedua ibu bapanya.

Muhammad Faizal turut memohon penangguhan pelaksanaan hukuman ke atas responden yang hukumannya bermula hari ini.

Bagaimanapun, hakim tidak membenarkan penangguhan berkenaan selagi tidak menerima kebenaran merayu daripada Mahkamah Rayuan.

Mahkamah juga mengarahkan agar butiran sabitan dicatat dalam lesen memandu responden selain ia diserahkan pada atau sebelum esok untuk tindakan selanjutnya.

Terdahulu, wanita yang berbaju kemeja putih berbelang dan berseluar warna coklat muda, hadir ditemani seorang rakannya tiba di perkarangan Kompleks Mahkamah Johor Bahru, kira-kira jam 9 pagi tadi.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Jalan Lingkaran Dalam, Johor Bahru, pada 3.20 pagi 18 Februari 2017.

Remaja yang maut dalam kejadian itu ialah Mohamad Azrie Danish Zulkefli, 14; Muhamad Shahrul Izzwan Azzuraimie, 14; Muhammad Firdauz Danish Mohd Azhar, 16; Fauzan Halmijan, 13; Mohamad Azhar Amir, 16; Muhammad Harith Iskandar Abdullah, 14; Muhammad Shahrul Nizam Marudin, 14 dan Haizad Kasrin, 16. – Bernama, 13 April, 2022.

SEKALI REMBAT

LAPAN MAUT

AMIN

JALAN BUKAN

HANYA UNTUK

KERETA

UNTUK 

YANG KAYA

AMIN

JALAN MILIK

SEMUA YG

KAYA YANG PAPA

AMIN

APAKAH IBU

EMAK AYAH KAUM

KELUARGA

PUAS HATI

DENGAN 

KEPUTUSAN INI ?

AMIN

ATAU YANG KAYA

AKAN GUNA

LORONG UNTUK

RAYU KEPUTUSAN

KHALAS 

YANG GUGUR 

TELAH PERGI

TAKKAN KEMBALI

AMIN

TAK GUNA ADA

DENDAM DIHATI

KHALAS 

KECUALI YG KAYA 

DIBEBAS PERGI

JENG JENG JENG

TIDAK SEMUDAH ITU

 


BUKAN ORANG

PUTIH SAJE SUSAH

AMIN

SATU DUNIA AKAN

KENA DAMPAK

PERANG

KHALAS

Unknown commented on

 "PERANG UKRAINE

 BAWA BALA PADA KITA SEMUA"

Yang susah orang putih, dia orang hanya tahu makan roti kepit daging. Kita orang Malaysia ada apa susah? Roti naik harga, makan nasi. Daging naik harga, makan ayam. Teh tarik naik harga, minum teh-o. Masak kari dan sambal tak payah guna gandum.

PUASA HARI KE 11

 SELAMAT BERBUKAHARI PANTAS BERJALAN
TUP TUP
DAH 11 HARI PUASA

PETANG INI LEPAS 
JAM 3 HUJAN LEBAT TURUN
KINI JAM 5 HUJAN BERHENTI
ERTINYA
HUJAN BANTU
PENIAGA BAZAR RAMADAN

CUACA SEJUK
ENAK SANTAI
PETANG CERAH KEMBALI

PETANG NI GUA
MAKAN SPESIAL
BERBUKA DENGAN
MANGGA DAN BETIK

 KELMARIN
GUA ADA KAWAN KIRIM
 KUIH GULUNG
KUIH LEPAT PISANG
ENAK ENAK ENAK

GUA JUGA DAPAT
GORENG KUPANG
GULAI PATIN
HA  HA 
OPPS...
TAPAI GUA DAH NAIK AIR
KAH KAH KAH
APAKAH DAH JADI ARAK
KAH KAH KAH
MANISNYA DAH JADI PAHIT
KAH KAH KAH

WAKTU PUASA
KITA  SELALU INGAT MAKANAN
SEBENARNYA
PUASA YANG TEPAT
KITA KURANGKAN MAKAN
GUA SEDANG BERJUANG
NAK TURUNKAN KILO
KALAU SEBULAN PUASA
GUA DAPAT KURANGKAN
DUA KILO
INI KEJAYAAN

TARGET GUA
62 KILO
AMIN

HUJAN DAH REDA
GUA NAK MASUK HOKKIEN

SELAMAT BERBUKA

RAMAI MAKIN SEDAR
RAMAI SEDAR

PUNCA PAKATAN

JATUH KERANA

ANWAT TAK SABAR

KHALAS

Unknown commented on 

"SABAR BRO... 

SAPA MUSUH UTAMA ?"

Setuju pandangan TT. Dan yang khianati kerajaan PH dulu bukan orang Bersatu. Anwar dan konconya yang asak Atok cuba paksa beliau serah jawatan perdana menteri kepada Anwar. Tapi bila Atok letak jawatan PM, Anwar sendiri tak cukup sokongan kerusi ambil-alih. Buat apa nak salah orang Bersatu kerana tak yakin Anwar sesuai jadi perdana menteri. Kalau Anwar sendiri yang kurang cerdik tak fikir langsung stratiji politik ambilalih pada masa itu, apakah dia ada kecerdikan nak laksana tugas perdana menteri?

SATU LAGI KOTA JATUH KE TANGAN RUSIA

 

KOTA MARIUPOL

JATUH 

KE TANGAN RUSIA

AMIN

NAJIB MASUK JIL SEKARANG

 


MASUKAN NAJIB

KE DALAM JIL 

SEKARANG !!!

KHALAS

AL MIZI INDUSTRIES commented on 

"MASUKKAN NAJIB KE DALAM JIL SEKARANG"

Najib blh tipu rakyat bodo2 je tp masalahnya ramai yg bodo lg di Malaysia ni sbb itu haramjadah ni msh dpt tempat dan draikan di seluruh negara. Rosak Malaysia disebabkan Najib.

BERITA BAIK - ANGKA TURUN

 


Covid-19: Terbaharu 9,002 kes, meningkat berbanding Isnin

KUALA LUMPUR – Kes baharu jangkitan positif Covid-19 naik sedikit semalam berbanding rekod yang dilaporkan pada Isnin lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, laporan semalam menunjukkan 9,002 kes direkodkan berbanding Isnin 7,739 kes.

INI BERITA

AMAT BAIK

AMIN

ANGKA BAWAH

10,000+++

AMIN

TULIS FAKTA JELAS

 


TULIS FAKTA

SEJELAS BOLEH

UNTUK DISEBAR

AMIN

Yeop sepet commented on 

"TOKAN DADAH 

TAK KAYA LAGI ?"

Sembab pun ada share gak. Ada 2 tokan,anak sembab dgn KJ. Dah mcm Cali Kartel lwn Medellin kartel.

PALESTIN TERUSKAN ANGKAT SENJATA

 

PALESTIN

KESILAPAN BESAR
 DIBAWA OLEH AL-FATAH
BERSETUJU BERUNDING
BERSETUJU LETAK SENJATA
INI SILAP BESAR
AMIN

JENERASI BARU
KETEPIKAN GARIS FATAH
MULAKAN KEMBALI
GARIS  POLITIK TEPAT
ANGKAT SENJATA
MENGEMUDI POLITIK
KHALAS

PUSING PAPAN DI BATU GAJAH

  PUSING  PAPAN 

DI BATU GAJAH 


Sarapan pagi di Kampar tidak  istimewa seperti  menikmat Li Chee Kang.  Awal pagi kami sudah bersedia untuk meneruskan perjalanan ke Utara.

Di luar kawasan sekolah  kami  terserempak dengan Budak China menjual mee goreng dan  kuah apam di simpang jalan.  Mee goreng kami bungkus. Kemudian   kami singgah untuk air teh  di kedai  tolak  Pak Cik India di tepi pekan Kampar.

Pagi ini kami merancang hendak ke Batu Gajah. Kami hendak  singgah dan melawat rumah kakak aku Khamsiah Rais yang  tinggal dengan suaminya di Batu Gajah.  Suami kakak aku seorang pegawai tentera.

Di luar pekan Kampar sebuah jeep lama berhenti. Pemandu Abang China.

‘ Ipoh..’ Abang China bertanya.

‘ Batu Gajah ...’ Aku menjawab sambil memanjat masuk ke bahagian belakang jeep.  Lee Keong duduk di sebelah pemandu.

‘  Batu Gajah kena berhenti di simpang Gopeng.... gua drop lu orang sana..’ Abang China menerangkan arah jalan. Tentang arah  jalan ini aku tidak arif.  Semua jalan yang aku lalui adalah jalan-jalan yang baru pertama  aku teroka. Apa yang aku diberitahu  kami wajib sampai ke  Batu Gajah dahulu sebelum ke Ipoh. Simpang menyimpang ini aku tidak tahu.

‘ Ikut wa dulu... masuk lombong.... nanti keluar Gopeng...boleh henti...’ Abang China menerangkan.

Lombong ? Lombong apa? Aku hanya bertanya dalam kepala aku sendiri. 

 Rasa takut sampai  kerana jeep ini bergerak menyimpang masuk ke jalan kecil berpasir. Jeep melintas  kawasan belukar. Kemudian kami lalui jalan tanah berpasir di tepi  bekas lombong.

Mata aku terbuka. Ini kali pertama  aku nampak kolam dan tasik bekas lombong yang  besar dan amat luas.

Kemudian Abang China berhenti di sebuah rumah kayu. Dua lelaki China muncul. Mereka bertiga berbincang. Aku hanya memerhati. Lee Keong mungkin faham.

Kemudian kami bergerak keluar kembali ke jalan besar. Hati aku merasa lega bila nampak ada kereta lain lalu lalang. Abang China memberhentikan jeep.  Pada hemat aku ini pastilah simpang  Gopeng.

‘ Sana jalan ke Batu Gajah ... arah pusing......’  Abang China memberi penerangan.

‘ Thank you... ‘ Aku berbahasa Inggeris. Terima kasih yang jujur kerana tadi hati kecil aku telah curiga dengan niat Abang China ini.  Dalam masa yang sama aku tak faham kenapa perlu berpusing lagi.

Di tepi jalan kami menunggu kereta arah ke Batu Gajah. 

‘ Tadi tu lombong apa...dua orang tu sapa...’ Aku bertanya pada Lee Keong.

‘ Kau  takut ke tadi .... dia  tu bos... dua orang tu pekerja dia.. jaga injin dalam rumah tu....aku pun takut juga bila jeep  masuk jalan pasir....bila dengar mereka  bercakap ... baru hati senang....’ Lee Keong menjawab.

Baru aku sedar bahawa Lee Keong juga merasa curiga  bila  jeep gelencong masuk ke jalan pasir.

Hari main panas. Agak lama menunggu. Aku merasa lapar. Air sejuk dalam balang aku hampir habis.

Sebuah kereta kecil berhenti. 

‘ Woit...  sekaut.. nak camping di mana ... tengah- tengah panas ni... nak ke mana..’  Pak Cik Melayu bersuara.

‘ Batu Gajah...’ Pantas aku menjawab.

Dalam kereta kami di soal siasat. Kali pertama aku ditanya bagaimana aku kenal Lee Keong. Lalu aku bersurah tentang sekolah kami di Kuala Klawang.

‘ Baguslaaa budak China kawan budak Melayu... kau orang cari  apa di Batu Gajah...’

Dari saku baju  aku keluarkan alamat rumah sewa Kakak aku. Aku bacakan alamat.

‘ Alamat ni  .. belum masuk pekan lagi... rumah sapa disini...’ Pak Cik bertanya.

‘ Kakak...dia sewa rumah kat siru...’ Aku menjawab ringkas.

Kami diberhentikan di tepi jalan. Aku tidak tahu di mana kami  berada. Mata aku mencari orang  untuk bertanya. Dari jauh aku nampak Pak Cik berjalan ke arah kami. Bersenjatakan  alamat rumah aku berhadapan dengan Pak Cik.

‘ Tak jauh dari sini... sebelah kiri jalan ke depan nanti nampak  rumah kampung ... rumah Melayu ....rumah tiang tinggi...pokok kelapa tepi rumah... kalau sesat kau tanya lagi di sana...’ Pak Cik memberi penerangan yang agak jelas.

Kami menapak  dalam keadaan letih dan panas.  Aku nampak rumah seperti yang digambarkan oleh Pak Cik tadi. Aku terperanjat kerana rumah papan ini semacam sama bentuknya  dengan rumah Wan Timah aku di Kampung Chenor. Bertiang tinggi   beratap zink.

‘ Mak Cik... Abang... Pak Cik... Tuan Rumah...’ Semua aku panggil. Aku melaung dua kali di tepi tangga.

“ Ooo saya..... ada apa...’ Pintu depan terbuka. Muncul Mak Cik di tepi pintu.

‘ Khamsiah Rais ada  duduk disini ke ... saya adik dia dari Jelebu ... dari kampung..’ aku memberi penjelasan.

‘ Oooo... dari Negeri Sembilan... alaaaa.... dia tak duduk sini lagi... dulu menyewa rumah di belakang... dah pindah ke Ipoh..’  Jawapan Mak Cik yang mengecewakan hati aku.

Aku memandang Lee Keong  untuk mencari jawapan apa yang wajib dilakukan.  

‘ Ipoh di mana...’ Lee bersuara,

‘ Mak Cik ada alamat  kakak saya di Ipoh...’ aku meminta.

‘ Alamat tak da... kem askar renjer di Tambun...kau cari sana...’.
 Aku mengangguk kepala bila mendengar jawapan Mak Cik ini. Sebenarnya hati aku gelabah. Ipoh dari apa yang aku difahamkan  bandar besar. Berganda lebih besar  dari bandar Seremban. 

‘ Naiklaaaa dulu...’ Mak Cik mempelawa kami.

Aku menoleh kepada Lee Keong. Belum sempat Lee memberi jawapan aku telah bersuara.

‘ Tak pa laaa... terima kasih... kami gerak dulu..ke Ipoh..’

‘ Di Ipoh nanti kau tanyalaaa polis... mana kem renjer...Tambun arah ke Tanjung Rambutan... kau nak ke Ipoh ni ikut jalan pusing...’ Sekali lagi aku dengar jalan pusing. Jalan berpusing ke mana aku tak tahu.

Kami kembali ke jalan besar. Batu Gajah bukan pekan besar tapi ada perhentian kereta api. Kami tidak susah mencari jalan arah ke Ipoh. 

Sebelum mencuba nasib di tepi jalan kami berhenti membeli roti inti kelapa di sebuah kedai runcit India. Ini makan tengah hari kami berulamkan  air sejuk.

Sebuah kereta Pak Cik China berhenti. 

‘ Ipoh... Ipoh...’ aku bersuara. Kami masuk  ke dalam kereta berwarna hitam. Aku duduk di belakang.

Kemudian Lee Keong bercakap dalam Bahasa China. Pasti menerangkan siapa kami – budak Melayu dengan budak China hitch hiking ke Ipoh.

Mata aku terbuka bila aku nampak papan tanda : Pusing. Baru aku sedar Pusing ini nama tempat. Jalan Pusing  makna jalan  menghala ke Ipoh.

Kemudian aku nampak papan tanda  Kampung Baru Papan. Aku tersenyum kerana di Batu Gajah  ada nama kampung  Papan  ada nama kampung  Pusing. Aku bertanya dalam hati papan apa yang berpusing  hingga kampung mendapat nama ini.

Senyuman aku belum tamat aku nampak papan tanda Mengelembu. Aku usik bahu  Lee Keong dan tunjukkan papan tanda di tepi jalan.

‘ Tengok... Mengelembu....’ Aku mentertawakan nama kampung ini. Aku ketawa. Lee Keong tak nampak apa yang lucu.

‘ Sini... kacang baik oooi...’ Pak Cik China memberi penerangan yang aku tak faham apa maksudnya.

Pak Cik China berhentikan kami dalam bandar yang kami tak tahu hujung pangkal. Dalam kepala aku hanya  satu ingatan : mencari Mata-Mata untuk bertanya.

Kami menapak dalam pekan Ipoh.  Tak ada  arah tujuan. Mencari-cari dengan harapan terserempak dengan Abang Mata-Mata.

Selalu aku dengar :  Mata-Mata  ini susah  kita nak ditemui bila kita perlukan dia. Tapi  bila kita tak perlukan Mata-Mata akan muncul tanpa dicari. Bila nak mencuri ada saja Mata-Mata sampai.   Baru aku faham makna ayat ini. 

Apakah perlu aku mencuri  agar  mata-mata akan muncul.

Nasib aku baik. Aku tak perlu mencuri. Dua Mata-Mata tercegat berdiri di hadapan kedai jam tangan.

‘ Bang... boleh tolong .... nak tahu jalan... macam mana nak gi ke kem askar Renjer di Tambun...’ Aku bertanya.

‘ Kau orang pengakap  dari mana...’ Abang Mata-Mata bertanya.

‘ Bukan pengakap... kami hitch hiking....dari Negeri Sembilan... nak gi kem askar di Tambun...’ Aku memberi penjelasan

‘ Kena ambil bas  merah arah ke  Tanjung Rambutan.... minta turun depan kem... driber tahu... kau jalan ke depan belok kiri... sampai Jalan Yang Kalsom... tunggu bas merah di situ... dekat pokok kat sana...’ Abang Mata-Mata beri arahan.

Kami mengikut arahan Abang Mata-Mata. Kami jumpa Jalan Yang Kalsom. Kami jumpa pokok kayu di tepi perhentian bas. Bas Merah ialah bas Kinta.

Kamu menunggu bas yang menghala ke Tanjung Rambutan. Bila sampai kamu masuk aku merasa selesa kerana penumpang tak  ramai.  Ketika konduktor datang menjual tiket. Aku minta tolong agar kami diberhentikan di Kem Askar Renjer Tambun. 

Bas bergerak meninggalkan kota bandar. Kemudian bas  ke kawasan perumahan. 

Wow. Mata aku terbuka. Belum pernah aku ternampak kawasan  seperti ini. Ini kawasan perumahan orang kaya-kaya. Banglo  dua tingkat  di kelilingi  taman bunga. Aku belum pernah melihat kawasan lumayan seperti ini. Satu demi satu rumah banglo kami lintasi.

Loceng bas berbunyi. Ada penumpang nak turun.

‘ Tiger Lane... Tiger Lane...sapa nak turun Tiger Lane...’ Suara dari Konduktor. Tiga orang murid sekolah turun – baju putih dan seluar putih turun. 

Mata aku tak  melepaskan nikmat memerhati rumah -rumah orang kaya ini.  Ada rumah banglo di pagari oleh pokok teh. Rumah ada pokok durian. Ta[i  bukan macam durian belakang rumah aku. Ini durian  hiasan.

Indah. Cantik dan lumayan.

Loceng bas berbunyi

‘ Canning Garden... sapa nak turun sini.... ‘ Suara konduktor ketika memberi laluan kepada seorang Achi dan Minah Melayu. Aku menyangka tak mungkin Achi dan Minah ini tinggal di kawasan mewah ini. Kalau rumah mereka besar mengapa mereka naik baik.

Aku terfikir mungkin mereka ini Pembantu Rumah, Tukang Masak atau Babu. Mereka bekerja untuk  tuan empunya banglo.

‘ Kem Renjer....’ Suara Konduktor.

Lee Keong dan aku bangun.

‘ Terima kasih bang....’

‘ Sekaut ...nak jadi askar  ke...’ Abang Konduktor membuat lawak. Di tangga bas kami semua ketawa.

Hari makin petang.  Kami menapak ke pintu kem . Ada Pengawal bersenjata.

‘ Nak jumpa  Yusof Hassan.... Pegawai Renjer...’ Aku bercakap dengan penuh sopan kepada Pengawal.

‘ Numbo Pegawai tahu ..... alamat tau ...’ Pengawal minta maklumat. 

‘ Taak tahu ..... Waran Officer Yusof Hassan...’ Aku mengulagi.

Pengawal keluar dari bilik kawalan dan membawa kami masuk ke satu bangunan lagi. Pengawal meninggalkan kami  berhadapan dengan seorang lagi Pegawai Muda yang berpakaian lengkap.

Aku memberitahu Pegawai Muda ini niat aku masuk ke kem. 

‘ Oooo kamu adik  dia ke ...’

‘ Tidak... Kakak saya kahwin dengan dia...’

‘ Duduk dulu...rehat dulu... minum teh petang dulu..’ Pegawai muda ini cukup ramah.  Aku dan Lee Keong hanya tersenyum suka kerana tempat yang nak kami tuju telah ditemui.

 Pegawai Muda membuka buku  mencari sesuatu. Kemudian dia membawa kami ke satu lagi bangunan.

‘ Ini kelab pegawai...siang kosong nanti malam ramai...alamat  Waran Officer Yusoff dah jumpa.... kita minum teh dulu .. lepas  minum ... kita bergerak.. naik jeep... pernah naik jeep...’  Pegawai Muda bertanya.
‘ Ada ... pernah...’ Aku menjawab. Aku  teringat dengan  Abang Pegawai di Kem Kuala Kubu Baru dan jeep  di jalan lombong.

Selesai minum teh kami naik jeep dan terus dihantar ke rumah Kakak aku.  Anak  buah aku – Norita da Hazlan  masih kanak-kanak. Mereka akan gembira bila kami sampai.  Abang ipar aku tidak ada di rumah – bertugas. Aku juga gembira kerana telah sampai ke tempat yang dituju.

Sesudah makan malam kami menapak  berjalan  ke luar untuk melihat malam. Lalu kami sampai  kembali ke bangunan di tepi pintu masuk.

Aku nak menjenguk  di tepi  pintu pejabat Pegawai Muda. Aku menyimpan niat hendak berkenal mesra.

‘ Ha... Pengakap dua orang sudah sampai...’ Matanya memandang  kaki kami berdua.

‘ Isham dan Lee... maaf malam ni kamu tak boleh masuk...’   Ayat yang memeranjatkan aku.

‘ Saing tadi ok... kamu berdua pakai kasut... sekarang kamu berdua pakai selipar.... undang-undang kelab askar tidak dibenarkan sesiapa masuk kalau memakai selipar...’  Aku mendengar dengan jelas. Ini  satu perkara baru yang wajib aku ketahui.

‘ Tak pa bang... nak cakap terima kasih sekali lagi...’ Kami bersalaman. 

Aku merasa agak kecewa. Dalam dewan makan askar kami telah makan. Dalam kem askar kami telah tidur. Kini aku terlepas peluang hendak mengalami apa ada dalam kelab  askar ini.

Kami menapak pulang. Pulau Pinang semakin dekat. (TT)


TULISAN INI 
DISIARKAN JUGA DIPORTAL
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/wacana/2022/04/13/pusing-papan-di-batu-gajah/