Rabu, 16 Jun 2021

DUNIA BERSATU LAWAN CHINA MERAHBERITA BAIK

DUNIA BERSATU

LAWAN

CHINA MERAH

BARANG BUATAN CHINA - ADA AGENDA CHINA MERAH

 


 BARANG DARI

CHINA  MERAH

JENG JENG JENG

MACAM MANA

ORANG TENGAH

VINOD

JENG JENG JENG

APA ADA AJENDA

CHINA MERAH

DI SINI?

AMIN

SAJE TANYA

JANGAN

 MENGELUPOR

KAH KAH KAH Ahli perniagaan Malaysia peroleh bahagian terbesar kontrak Hungary bernilai berbilion ringgit


Seorang ahli perniagaan Malaysia yang rapat dengan beberapa ahli politik tempatan telah memperolehi sebahagian besar kontrak berbilion dolar daripada kerajaan Hungary bagi membekalkan peralatan perubatan, MalaysiaNow difahamkan.

Vinod Sekhar, yang memiliki rangkaian syarikat dan organisasi di bawah Petra Group, menerima kontrak bernilai kira-kira RM2.5 bilion bagi membekalkan alat bantuan pernafasan kepada kerajaan Hungary.

Kontrak oleh negara Eropah timur itu dalam bentuk pelbagai pembelian peralatan bernilai bilion dolar yang dimeterai pada peringkat awal krisis Covid-19.

Dalam salah satu dokumen kontrak yang dilihat MalaysiaNow, Vinod dinamakan sebagai wakil GR Technologies Sdn Bhd, sebuah syarikat yang beralamat di Bangsar, Kuala Lumpur.

Ia menunjukkan persetujuan kerajaan Hungary untuk membayar sejumlah AS$559,600,000, atau bersamaan RM2.4 bilion berdasarkan kadar tukaran wang pada tarikh kontrak itu tahun lalu.

Perjanjian bertarikh 21 Mei 2020 itu ditandatangani oleh menteri kanan Csaba Balogh, yang mewakili Kementerian Luar Negeri dan Perdagangan Hungary.

Ketika dihubungi, seorang jurucakap di GR Technologies mengesahkan perjanjian itu, namun tidak dapat memberikan butiran lanjut.

Sementara pesanan teks dan panggilan MalaysiaNow kepada Vinod masih tidak terjawab.

Vinod, 52, anak mendiang BC Sekhar, iaitu tokoh yang memainkan peranan penting dalam memodenkan industri getah Malaysia, pernah diisytiharkan muflis oleh Mahkamah Tinggi pada 2005, namun dibebaskan daripada status muflis tahun lalu.

Pembelian besar-besaran penuh kontroversi

Kontrak yang dianugerahkan kepada Vinod untuk membekalkan alat bantuan pernafasan itu hanya salah satu daripada pembelian besar-besaran oleh kerajaan Hungary tahun lalu, dengan alasan sebagai persediaan menghadapi wabak Covid-19.

Budapest turut menandatangani pelbagai perjanjian lain dengan pembekal tempatan dan asing, dalam apa yang disifatkan sebagai pembelian peralatan perubatan terbesar oleh sebuah negara anggota Kesatuan Eropah.

Pembelian besar-besaran itu dikritik hebat oleh ahli politik pembangkang Hungary yang mempersoalkan ketelusan perjanjian pembelian, di samping harga terlalu mahal dan lebihan bekalan.

Antara yang mengkritik pembelian tersebut adalah Vadai Ágnes, seorang ahli parlimen pembangkang, yang menuntut siasatan dijalankan terhadap mereka yang terlibat dalam pembelian tersebut.

Bercakap kepada MalaysiaNow, Agnes berkata aduan beliau itu ditolak oleh pendakwa raya negara itu.

“Hal ini tidak mengejutkan saya kerana perkara seperti ini memang prosedur biasa di Hungary selama beberapa tahun,” kata Agnes.

“Pendakwa raya negara yang pernah menjadi calon parti kerajaan sekarang menyerahkan aduan saya kepada polis, dan polis pula enggan menjalankan siasatan bagi kes yang melibatkan orang kerajaan,” kata Agnes yang merupakan ahli parlimen mewakili Gabungan Demokratik.

Agnes menjelaskan bantahannya terhadap kontrak pembekalan peralatan perubatan oleh kerajaannya.

“Sebagai contoh, Kementerian Luar Negeri dan Perdagangan telah membeli sebuah alat bantuan pernafasan dengan harga purata sebanyak 19.8 juta forints (RM270,000), sedangkan Pusat Perkhidmatan Kesihatan Nasional membeli sebuah alatan itu dengan harga purata sebanyak 10.8 juta forints (RM147,000). Tidak ada penjelasan mengenai perbezaan harga itu daripada kerajaan,” katanya kepada MalaysiaNow.

Aktivis pembangkang Katalin Boldis turut bersetuju pembelian alat bantuan pernafasan oleh Hungary dilakukan dengan “cara yang sangat mencurigakan”.

“Pembelian jumlah besar unit alatan itu tidak dapat dijelaskan, selain kualitinya yang rendah, harga yang terlalu mahal dan tiada butiran yang jelas,” Boldis memberitahu MalaysiaNow.

Kematian pesakit alat bantuan pernafasan

Sekitar tempoh yang sama kerajaan Hungary dikritik atas siri pembelian alat pernafasan, laporan mula muncul mengenai kadar kematian tinggi melibatkan pesakit Covid-19 yang menggunakan bantuan alat pernafasan.

Ia menyebabkan Dewan Perubatan Hungary mengingatkan kerajaan pada bulan April bahawa “kematian dalam kalangan mereka yang memerlukan rawatan alat bantuan pernafasan dan intubasi adalah sangat tinggi,” sambil melahirkan kebimbangan bahawa 95% pesakit yang mendapat sokongan alat bantuan pernafasan telah meninggal dunia di beberapa hospital seluruh negara.

Majlis tersebut mendesak kerajaan untuk menyiasat sama ada alat pernafasan itu dikendalikan dengan baik atau wujud masalah melibatkan mutu peralatan.

Agnes berkata sukar untuk mengaitkan kematian itu dengan kualiti alat bantuan pernafasan yang dibeli kerajaan disebabkan kekurangan maklumat yang dibekalkan.

“Kami tidak mempunyai maklumat mengenai isu ini kerana pakar kami tidak berpeluang lihat sendiri kontrak atau alat pernafasan yang dibeli,” katanya.

Wartawan Hungary Babett Oroszi, yang pernah memenangi anugerah kewartawanan, adalah antara pengamal media yang menerima beberapa salinan kontrak tersebut dari pihak berkuasa.

Beliau bagaimanapun berkata beberapa muka surat penting tidak diberikan dalam kontrak bernilai RM2.43 bilion yang diberikan kepada GR Technologies.

“Kandungan utama kontrak terakhir bahkan tidak menyebutkan harga seunit. Ia hanya mengatakan beberapa mesin diimport dengan wang yang dinyatakan itu,” tulis Oroszi pada November tahun lalu.

Menurutnya, beberapa lampiran kontrak akan berguna dalam siasatannya.

“Namun nampaknya, kementerian alam sekitar ‘terlupa’ melampirkan dokumen itu. Sekiranya harga purata dikira, ia menunjukkan amaun yang amat tinggi: 28.1 juta forints (RM382,000) bagi setiap mesin.”

Beberapa bulan kemudian, kerajaan Hungary mengakui ia terlebih beli alat bantuan pernafasan, dan berkata sedang berusaha untuk mengurangkan lebihan tersebut dengan menjualnya ke negara lain.

Menurut Agnes, kerajaan membeli 16,000 alatan tersebut dengan harga 300 juta forints (RM4 bilion) pada pusingan pertama, iaitu lapan kali ganda lebih tinggi daripada bilangan staf terlatih yang boleh mengendalikan kelengkapan tersebut.

“Setakat 1 Jun 2020, 13,404 alat bantuan pernafasan yang dibeli masih disimpan di dua buah gudang. Sebahagiannya diberikan kepada negara asing, bakinya berada di hospital Hungary,” kata Agnes kepada MalaysiaNow.

‘Perjanjian paling buruk’

Sebuah kumpulan wartawan Hungary menyifatkan pembelian alat bantuan pernafasan oleh Budapest itu sebagai perjanjian kontrak paling buruk oleh sebuah negara anggota Kesatuan Eropah.

Menurut siasatan Direkt36, sejak Mac 2020, kerajaan Hungary telah membayar kadar harga yang tertinggi bagi satu kilogram untuk alatan bantuan pernafasan buatan China.

“Ketika koronavirus di tahap genting pada April tahun ini (2020), misalnya, Hungary membayar 10 ganda lebih banyak berbanding Itali, dan 50 kali ganda lebih banyak berbanding Jerman dalam kiraan per kilogram alat bantuan pernafasan dan peralatan lain yang berkaitan,” kata kumpulan itu dalam laporannya yang diterbitkan Ogos lalu.

Agnes yakin bekalan berlebihan itu bukan perkara yang tidak disengajakan.

“Saya yakin keseluruhan pemerolehan alat bantuan pernafasan ini adalah mencurigakan kerana kerajaan tahu jumlah pasukan perubatan yang boleh mengendalikannya, bagaimanapun, ia tetap membelinya dengan banyak.

“Apa yang menjengkelkan dalam kontrak ini adalah, lebih banyak jumlah alatan bantuan pernafasan, harga seunit alatan itu tidak menurun, malah meningkat.”

Kontroversi pembelian kerajaan itu bakal menjadi fokus kempen pilihan raya umum Hungary yang akan diadakan tahun depan.

“Sekiranya gabungan pembangkang menang, kami akan lakukan siasatan teliti terhadap semua kontrak ini, sama ada dari sudut kualiti dan kuantiti peralatan perubatan yang dibeli,” tambah Agnes.


 NAJIB ADA

JO LOW

AMIN

ANWAR ADA

VINOD

AMIN
AGENDA

  ANWAR GUNA

TAKTIK LAMA

KAH KAH KAH

PUTAR SANA

PUTAR SINI

KAH KAH KAH

CAKAP PADA

GUAN ENG LAIN

PADA AGONG LAIN

KAH KAH KAH 


Unknown commented on 

"MENUJU KE

 KERAJAAN PERPADUAN"

https://www.agendadaily.com/politik/anwar-terdesak-hubungi-mp-warisan-dakwa-shafie-sokongnya-sebagai-pm/ Gua udeh cakep. Satu perkara yang biasa abam nuwar ialah kencing.kencing orang dengan teknik cakap lajn2.kahkahkahkahAnwar terdesak hubungi MP Warisan dakwa Shafie sokongnya sebagai PM

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim terdesak menghubungi beberapa Ahli Parlimen (MP) Sabah dari Parti Warisan secara senyap-senyap dan mendakwa kononnya mendapat sokongan Presiden parti itu, Shafie Apdal untuk menjadi Perdana Menteri (PM).

Sumber dalaman Parti Warisan memberitahu Agenda Daily tindakan diambil Presiden PKR tersebut berlaku beberapa hari pertemuan menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah baru-baru ini bagi membuktikan memiliki sokongan MP yang cukup untuk menjadi PM.

Dakwa sumber, Shafie terkejut dengan tindakan berani Anwar yang dilihat membelakanginya sebagai Presiden parti tersebut dan menyifatkan Anwar sebagai tidak menghormati Shafie sebagai ketua parti sehingga terdesak mengambil langkah sedemikian.

“MP Warisan memberitahu Presiden mereka dihubungi Anwar dan mengatakan sudah mendapat persetujuan untuk menerimanya sebagai Perdana Menteri… Tetapi MP Warisan tidak bodoh dan mereka terlebih dahulu menghubungi Shafie untuk mengesahkan terlebih dahulu kesahihan dakwaan Anwar.
 
“Selepas disemak, Shafie memberitahu MP Warisan yang dihubungi Anwar supaya tidak terpedaya dengan panggilan telefon Anwar mengatakan sudah menerimanya sebagai calon PM,” dedah sumber.

Shafie tidak sedar berhubung tindakan Anwar tersebut sehingga beberapa MP Warisan menghubunginya memberitahu mereka menerima panggilan daripada Anwar, dedah sumber.

Sementara itu, sumber tidak menafikan Anwar ada bertemu dengan Shafie di kediamannya sebelum ini bagaimanapun Presiden Warisan itu tidak memberi sebarang jawapan konklusif berhubung permintaan untuk menerimanya sebagai calon PM.

“Tidak ada jawapan diberikan kepada Anwar berhubung permintaannya untuk mendapatkan sokongan dari Warisan… Shafie tidak berkata ‘Ya’ bersetuju dengan permintaan Anwar,” kata sumber yang turut berada dalam pertemuan tersebut.

Menurut sumber, Anwar secara agresif cuba melobi dirinya untuk menjadi PM sebelum pertemuan dengan Agong baru-baru ini dan sokongan MP Sabah penting bagi mencukupkan majoriti yang dikatakan dimilikinya.

“Anwar sedar memerlukan sokongan MP Sabah untuk mencukupkan nombor yang dikatakan dimiliknya, bagaimanapun usahanya tersebut tidak mendapat sambutan… Oleh sebab itu beliau sanggup menghubungi MP Warisan dan mendakwa Shafie menyokongnya walhal tidak.

“Jika sampai tahap itu Anwar sanggup buat, ia bermakna Anwar sebenarnya tahu Shafie tidak akan menyokongnya,” katanya lagi.

Jelas sumber, Shafie juga tidak ada mengeluarkan arahan kepada MP Warisan untuk menyokong Anwar dan dakwaan mengatakan wujudnya Akuan Berkanun (SD) menyokongnya adalah palsu dan tidak sahih.

“Tidak ada SD MP Warisan menyokong Anwar sebagai PM, jika ada ia adalah palsu dan tidak sahih,” katanya.

Anwar kiranya sudah boleh ‘menutup buku’ untuk berhasrat menukar kerajaan baharu selepas diberi ‘ceramah’ mengenai Perlembagaan oleh Agong.

Anwar yang begitu teruja untuk menemui Tuanku akhirnya hampa apabila tiada isu berhubung pembentukan kerajaan baharu dibincangkan sebaliknya beliau pula ditegur oleh Tuanku.

Beliau pada awalnya berharap dapat mempengaruhi Tuanku kononnya Muhyiddin Yassin kehilangan sokongan majoriti di Parlimen (yang bermaksud kurang dari 111 Ahli Parlimen menyokongnya) dan beliau memiliki majoriti itu (yang bermaksud lebih daripada 111 Ahli Parlimen menyokongnya).

Ketika wartawan bertanya kepada Anwar apakah beliau membincangkan topik perubahan pemerintahan dengan Seri Paduka Baginda Agong, Anwar mengesahkan bahawa perkara itu tidak dibangkitkan atau dibincangkan.

 

AWAS

TAKTIK ANWAR NI

KAH KAH KAH

DULU GUNA

TAKTIK INI

TIPU SANUSI JUNED

KAH KAH KAH

KATA PD SANUSI

DAIM SOKONG

LAWAN GAFAR

KAH KAH KAH

JUMPA DAIM

KATA SANUSI

SOKONG

 LAWAN GAFAR

KAH KAH KAH

SEKARANG TAKTIK

SAMA DIGUNAKAN

TAPI KENA SAILANG

TERIMA KASIH

RONALD REAGAN

KHALAS
AIR NAIK KE KEPALA

 


 AIR NAIK

KE KEPALA

Unknown commented on

 "SAJAT 

DALAM BAHAYA"

Jangan kan sajat, kalau madey ko mekap elok2 bagi bedak bagi gincu aku sanggup sontot dia.

SAJAT SELAMAT ?

 


 SAJAT SELAMAT

NANTI ILANG

MACAM PADERI

AMIN 


hamim commented on 

"SAJAT DALAM BAHAYA"

Sajat, mu jangan takut, balik...hadapi perbicaraan, masa datang bicara mu pakai jubah tapijangan pakai seluar dalam, semasa pertuduhan dibacakan mu angkat jubah dan mu kankang luas luas, lepas tu mu tanya pendakwa " jika macam yang tuan pendakwa lihat dicelah kangkang saya sekarang ni salahkah saya pakai pakaian perempuan?.....

MALAYSIA BERJAYA - RAKYAT BANGGA

 
 KEJAYAAN HEBAT

RAKYAT BANGGA

AMIN Ahli perniagaan Malaysia peroleh bahagian terbesar kontrak Hungary bernilai berbilion ringgit

 

NI KONTRAK

APA NI?

AMIN

SAJE GTANYA

JANGAN MARAH

KHALAS 

NAK INGATKAN PUNCANYA PENIPUAN INI

 


NAK INGTAKAN

PUNCANYA

PENIPUAN INI 

Unknown commented on

 "BERITA TER KINI"

Sudahlah TT move on la TT. Banyak lagi benda kau boleh utarakan, tapi xhabis2 dengan dendam kau je. Macam budak2. Pergi mampuslah si nuar tu nak menipu guan eng ke mat sabu ke sape. Takde benda yang berubah pun.

ANWAR JADI PM

 


ANWAR JADI

CALON TETAP

PERDANA MENTERI

 
Unknown commented on

 "ANGKA 108 INI APA DIA ?"

Ni makna nya dari 104 mat sembab dapat lagi 4 numbor. 3 ketul dari tim madey dan seketul dari muda. Masih tak dapat potong abam. Nampak nya numbor abam dah banyak. Kalau warisan sailang, baru lah abam kalah. Tapi kalau umno pun sailang mat sembab makna nya abam jadi pm. Habih lah lu tt, abam nak boh lu dalam lokap. Tapi takpa, lu kan dah biasa kena lokap zaman madey dulu

BURUH TANI BERSATU PASTI MENANG BURUH TANI

BERSATULAH 

   

Castillo menang 

Pilihan Raya 

Presiden Peru

CALON presiden sayap kiri Peru, Pedro Castillo memenangi pusingan kedua pilihan raya presiden dengan memperoleh 50.125 peratus undi, menurut keputusan akhir yang dikeluarkan pada Selasa.

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya, Castillo, yang mewakili parti Bebas Peru, mendapat 8,835,579 undi, lapor Sputnik.

Castillo dicabar calon sayap kanan Keiko Fuj imori yang memperoleh 49.875 peratus undi.  – Bernama, 16 Jun, 2021.


INI KEPUTUSAN 

RESMI PENAMAT

BUKAN BERITA PALSUJIKA TAK 

PERCAYA 

BERITA ANGKA 

104 & 108 

SILA TANYA 

LIM GUAN ENG

SILA TANYA 

MAT SABU

SILA TANYA 

SYED SADIQ

AMIN

TUKAR TIUB

BERANI LANGGAR

LAPORAN TEPAT

KHALASSOKONG MUHYIDIN

 


 SAHEH KE?

 

Unknown commented on 

"APA DIA 104"

Maknanya nombor mat sembab tinggal 104.

ANWAR IBRAHIM MASIH CALOM PM

  MAT SONGEL

MEMUTAR LAGI

KAH KAH KAH Anwar terdesak hubungi MP Warisan dakwa Shafie sokongnya sebagai PM


KAH KAH KAH

APA MAT SONGEL

DAH JANJI 

PADA SHAFIE

KAH KAH KAH

UMNO MAHU TOLAK MUHYIDIN

 

 JELAS UMNO

AKAN TARIK DIRI

DARI KERAJAAN

AMIN

KLUSTER MENTERI

KALAU DEGIL

AKAN DIBUANG

AMIN

BILA OGOS

SAMPAI APAKAH

BETUL UMNO

AKAN KELUAR?

KAH KAH KAH

ATAU HANYA

HANGAT HANGAT

TAHIK AYAM

KAH KAH KAH 
Buka Parlimen tidak perlu tunggu September, bidas Zahid Hamidi


PARLIMEN sepatutnya boleh dibuka sekarang secara maya dan tidak perlu menunggu sehingga tiga bulan lagi apabila pelan pemulihan keluar daripada pandemik Covid-19 masuk fasa ketiga, kata Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid mengulas pengumuman pelan pemulihan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin petang tadi yang menyebut Parlimen boleh dibuka semula pada sekitar September atau Oktober.

Katanya, apa yang disebut oleh Muhyiddin itu tidak masuk akal kerana ahli Parlimen sudah lama mendapat suntikan vaksin Covid-19.

“Saya tidak pasti apa kaitan 40 peratus populasi negara ini telah menerima dua dos suntikan vaksin baru Parlimen akan dibenarkan bersidang semula, iaitu dianggarkan sekitar bulan September atau Oktober 2021.

“Sedangkan barisan Ahli Parlimen telah lama menerima suntikan vaksin Covid-19 yang bermakna sidang Parlimen sepatutnya adalah selamat untuk diadakan,” katanya dalam satu komentar di Facebook, malam ini.

Jelas Ahmad Zahid, pintu Parlimen masih boleh ditutup kerana yang didesak selama ini ialah persidangan secara maya seperti yang dilakukan di negara lain.

“Ketetapan kerajaan Perikatan Nasional (bahawa) sidang Parlimen hanya boleh diadakan selepas negara memasuki Fasa 3 Pelan Pemulihan Negara tidak masuk akal,” katanya.

Pelan pemulihan negara dianggap masuk ke Fasa 3 apabila kes jangkitan harian Covid-19 turun sehingga antara 500 hingga 2,000 sehari sementara 40 peratus penduduk Malaysia sudah disuntik vaksin.

Semua sektor ekonomi juga akan dibenarkan beroperasi pada masa itu kecuali aktiviti yang tersenarai dalam senarai negatif, iaitu yang berisiko tinggi menyebabkan jangkitan Covid-19 atau melibatkan keramaian misalnya pub, spa dan salon kecantikan.

Ahmad Zahid bertanya adakah dengan menunggu sehingga September baru hendak dibuka Parlimen maka institui lambang demokrasi itu diletakkan sama seperti pub, spa dan salon kecantikan.

“Justeru, pihak manakah yang sebenarnya sengaja cuba menimbulkan keresahan dan kecelaruan dalam kalangan rakyat berkenaan prinsip Demokrasi Berparlimen?” tanyanya, merujuk ucapan Muhyiddin petang tadi.

Tambahnya, Parlimen perlu bersidang segera untuk menjalankan fungsinya mewakili suara rakyat, badan perundangan tertinggi dan melakukan semak dan imbang terhadap pentadbiran, demi rakyat.

Dalam perutusan khas yang disiarkan secara langsung melalui televisyen petang tadi Muhyiddin menegaskan pendiriannya bahawa Parlimen akan berfungsi semula pada masa yang sesuai.

“...setelah kes-kes Covid-19 terkawal dan kita hampir mencapai imuniti berkelompok,” katanya.

Muhyiddin juga berkata beliau mendukung prinsip Demokrasi Berparlimen dan Raja Berperlembagaan.

“Jangan ada pihak-pihak yang sengaja menimbulkan keresahan dan kecelaruan dalam kalangan rakyat sehingga mengganggu tugas utama Kerajaan untuk menangani pandemik Covid-19,” kata perdana menteri.

Parlimen digantung selepas Yang di-Pertuan Agong berkenan mengisytiharkan darurat berkuat kuasa sejak 11 Januari lalu. – 15 Jun, 2021.

WOIT

KAH KAH KAH

KALAU UMNO

TARIK DIRI

MUHYIDIN

BOLEH SELAMAT

KAH KAH KAH

RAMAI KERUSI

MENTERI

KOSONG

KAH KAH KAH

TAWARKAN PADA

YB SAMSUL

KAH KAH KAH

TAWARKAN KERUSI

MENTERI PADA

YB DOLAH SANI

KAH KAH KAH

BELUM CUBA

BELUM TAHU

KAH KAH KAH