Ahad, 2 Februari 2014

RAJA TAK ADA KUASA MUTLAK

Aziz Bari: Sultan tiada kuasa mutlak lantik MB12:59PM Feb 2
Sultan tidak mempunyai kuasa mutlak untuk melantik menteri besar kerana ia tertakluk kepada prinsip raja perlembagaan, kata pakar undang-undang Dr Abdul Aziz Bari.


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH ABIS POWER

 BENGALI


----------

TONTON SEKARANG - KAH KAH KAH


Video CNY: Tindakan perlu pada Teresa, kata Shafie

Bernama | 4:56PM Feb 2
Video bertajuk 'Onederful Malaysia' turut memaparkan seorang tetamu yang mempersendakan masyarakat Lahad Datu, khususnya dalam menarik pelancong ke negara ini sempena Tahun Melawat Malaysia 2014.
--

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


----------

APA MAKNA PRK KAJANG


KENYATAAN MEDIA: Pengkritik 'Serampang Kajang' gagal memahami politik demokrasi

Saya rujuk kritikan berkenaan perletakan jawatan bekas ADUN Kajang, CC Lee dan keputusan KEADILAN untuk meletakkan DS Anwar Ibrahim sebagai calon. Banyak kritikan yang diterima hingga kini lebih bersifat reaksi menyentap, belum difikirkan dengan mendalam dan kurang memahami politik kepartian dan pilihanraya. Pilihanraya merupakan asas strategi bagi mana-mana parti politik di dalam sesebuah demokrasi moden. Ianya hak sesebuah parti politik untuk meminta rakyat membuat pilihan sebagai satu langkah strategi politik, sama ada melalui pilihanraya kecil atau pilihanraya umum.

Dengan menggunakan pilihanraya untuk meraih kelebihan politik, KEADILAN/Pakatan Rakyat sebenarnya memperkukuh sistem demokrasi sedia ada. Penggunaan pilihanraya sebagai langkah strategi yang sihat perlu dipupuk dan digalak. Pakatan Rakyat berniat menambah kekuatan dengan penggunaan sistem pilihanraya secara sah; ini berbeza apabila dibandingkan dengan BN yang melemahkan pilihanraya, dan menyalahguna kuasa eksekutif untuk menindas dan menganiaya musuh untuk terus memegang kuasa.

Pilihanraya kecil merupakan satu cara yang amat baik untuk mendengar suara rakyat; setiap pilihanraya kecil yang diadakan mengukuhkan demokrasi, dan mengiakan demokrasi penyertaan.

Pengkritik 'Serampang Kajang' mungkin gagal mengamati bahawa sebuah demokrasi moden tidak boleh berfungsi dengan baik tanpa pertandingan sihat antara parti-parti politik yang menginginkan kelebihan politik. Kelebihan ini boleh diperolehi melalui cara-cara yang sah dan dibenarkan, termasuklah pilihanraya kecil.

Mereka turut terlupa kata-kata dan semangat yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan yang menimbang malah membenarkan situasi-situasi sebegini. Perkara 51 membenarkan seseorang wakil rakyat untuk meletakkan jawatan tanpa sebab atau syarat. Perkara 51 ditulis untuk membolehkan pilihanraya kecil sebagai satu strategi politik.

Memaksa berlakunya pilihanraya kecil adalah strategi politik yang diamalkan di pelbagai negara demokrasi matang. Pada 2008, Ahli Parlimen David Davis telah meletakkan jawatan dari House of Commons, UK untuk memaksa berlakunya pilihanraya kecil demi memberi fokus kepada isu kebebasan awam. Pada tahun 1986, kesemua Ahli Parlimen Unionist telah meletakkan jawatan dari parlimen UK sebagai satu strategi politik.

Berbeza dari apa yang dikatakan pengkritik, tiada apa-apa kesalahan dalam memaksa berlakunya pilihanraya kecil sebagai satu strategi politik. Mereka yang berkata pilihanraya kecil itu membazir wang ringgit mungkin tidak faham bahawa tidak dapat tidak wang ringgit memang terpaksa dibelanjakan demi menghidupkan sesebuah demokrasi. Fokus mereka sepatutnya kepada pilihanraya yang bersih, bukannya demokrasi yang murah.

Akhir kata, 'Serampang Kajang' merupakan strategi politik untuk mengalahkan BN yang korup dan zalim. Ini tidak bercanggah dengan hasrat dan kemahuan rakyat; malah, ianya adalah demi kepentingan rakyat.

Dikeluarkan oleh,
N SURENDRAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN
AHLI PARLIMEN PADANG SERAI


KHAMIS INI 


--------

JANGAN LUPA


JANGAN LUPA KHAMIS INI

JAM 9:00 MALAM


UNIVERSITI 

BANGSAR UTAMA


kelasfalsafah@gmail.com

------------

LAGI 12 HARI UNTUK BERUSAHA
SIAPA MEREKA INI?
GAGALIS
satu kumpulan gagalis tegar
cuba mentutup kegagalan mereka
dengan menggunakan 
aktivisma
dan
politikDARI FACE BOOK


" Bersenggama dengan alam.. Gagalis semua sudah bersatu 
USAHA TANGGA KEJAYAAN
nama nama yang tertulis
muka muka yang tergambar
adalah  para gagalis

tetapi mereka sedang berusaha
mereka sedang berkerja
dengan cukup keras
untuk memastikan
nama tersingkir

NOTA
untuk usaha kita bgerita 100 markah'
tetapi usaha saja tidak bermakna
bukti wajib sampai

----------

CARA JIMATKAN BELANJA

  • Bekas hakim: Kuasa mutlak Sultan lantik MBChandravathani Sathasivam | 7:17PM Feb 1
    Sultan Selangor mempunyai kuasa mutlak menentukan pelantikan menteri besar negeri itu, kata bekas hakim Mahkamah Rayuan Mohd Noor Abdullah. 
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit.... KALAU MACAM INI TAK PERLU PRU... kah kah kah..

kah kah kah..TAK PERLU PRK.... kah kah kah

kah kah kah.... SELAMAT BELANJA....kah kah kah..

kah kah kah..DUIT TAK HABIS.... kah kah kah..

kah kah kah..KALAU NAK JIMAT LAGI.... kah kah kah..

kah kah kah...MINTA BENGGALI BUAT PILIHAN... kah kah kah..

-----------

KENA DOWN LOAD LAGIYA AMPOOOON.. raja pulak bertitah. KAH  KAH KAH
------------

SENARAI GAGALIS
PENGUMUMAN
senarai gagalis sedang disusun

ikutilah contoh minah ini
menukar gambar di face book
dengan harapan akan tersingkir
dari disenaraikan sebagai gagalis

ini adalah sikap positif

DARI FACE BOOK

8 hours ago 
Like ·  · Share
--------------