Selasa, 1 September 2020

PERSOALAN NASIONAL BELUM SELESAIPERSOALAN

 NASIONAL

SATU LAGI PERSOLAN NASIONAL
YANG BELUM SELESAI
JANGAN TUTUP MATA
JANGAN TUTUP TELINGA
JANGAN TUTUP HATI
AMIN

PENCERAHAN SILA BACAPENCERAHAN

SILA BACA

AMIN

Jangan belajar agama lain daripada ulama PAS


JARANG sekali agamawan yang mengkaji perbandingan agama mengkritik terhadap tafsiran agama mereka sendiri dalam kajiannya itu.

Sebaliknya, mereka mengkaji untuk mencari kebenaran agama sendiri sekaligus mengkritik agama orang lain.

Sikap seperti ini bermasalah dalam kajian perbandingan agama. Mereka tidak jujur mencari titik temu antara agama lain.

Justeru dengan yakin, kajian mereka lakukan itu adalah yang paling benar. Tiada sanggahan kerana kata mereka, kajian itu daripada Quran, hadis, tafsir dan kitab agama.

Sikap eksklusif beragama ini banyak terdapat dalam diri kebanyakan agamawan atau pengkaji perbandingan agama hari ini. 

Saya anggap sikap sebegini menyebabkan bermasalah dalam kehidupan beragama di Malaysia.

Termasuklah kejadian di Dewan Rakyat pada minggu lalu (26 Ogos 2020) apabila Ahli Parlimen PAS, Nik Muhammad Zawawi Salleh mengeluarkan kenyataan biadab tentang ajaran Kristian. 

Zawawi mendakwa kitab suci umat Kristian itu terpesong atau diubah, sementara mendakwa dirinya seorang pakar dalam perbandingan agama. 

Kenyataannya menyebabkan saya meragui kejujuran beliau dalam mengenai kajian perbandingan agama.

Jangan berasa tahu, padahal tidak melakukan kajian yang sebetulnya.

Saya yakin, perbuatan tidak hormat itu hanya keluar daripada pemikiran yang gagal dalam memahami ajaran agama tersebut – kehidupan kepelbagaian agama.

Malah, sudah menjadi satu budaya, atau metodologi sebahagian agamawan atau pengkaji perbandingan agama yang gemar mengajarkan akidah agama orang lain dengan mengikut perspektif kajian keislaman yang mundur. 

Akhirnya, keluasan sejarah, budaya, kefahaman agama lain dikelirukan dengan tafsiran konservatif yang dibawa oleh kelompok agamawan ini.

Contoh, ceramah tentang mengenali Jesus berdasarkan cerita dalam Quran. Menyamakan Nabi Isa dengan Jesus, malah menghukumi ketauhidan ajaran Kristian melalui kaca mata wahyu Quran. Perkara ini jelas mengelirukan.

Sebenarnya, tafsiran agama Kristian tidak sama, dan jauh sekali berbeza seperti yang kita sangkakan wujud dalam Quran dan kitab tafsir.

Namun, pengkaji agamawan ini juga ada hujah. Melalui kajian keislaman klasik, mereka dengan angkuh berkata mereka juga melakukan kajian terhadap kitab agama Kristian demi mengukuhkan hujah tentang terpesongnya kitab agama Kristian.

Kitab apakah yang dikaji oleh mereka sehingga menyimpulkan Kristian sebuah agama terpesong?

Gagal memahami ketauhidan Kristian

Bayangkan hal ketauhidan dalam Kristian yang sungguh sulit difahami, di tangan para ustaz ini akan menjadi agama yang terpesong dan ditentang habis-habisan.

Mereka membaca kritikan Quran terhadap ajaran Kristian yang mereka anggap terpesong itu, tanpa memahami konteks kritikan yang betul.

Kerana itu, kita akan keliru memahami ketauhidan Kristian sekiranya kita membaca Quran secara literal. Ini yang terjadi kepada kefahaman majoriti kaum Muslimin. Seperti Zawawi.

Mereka membuka Quran, mereka akan menjumpai kesyirikan ajaran Kristian. Khususnya tentang ketauhidan seperti triniti (keesaan dari tiga wujud Tuhan: Bapa, Anak dan Roh Kudus)

Hakikatnya, tidak ada orang Kristian yang mengimani tiga Tuhan. Bahkan yang dikritik Quran itu ditujukan kepada kelompok Kristian tertentu yang menganggap Maryam sebagai Tuhan.

Mereka digelar sebagai pengikut Maryam “Maryamiyyun”. 

Hal ini boleh disemak pada tafsir yang dikarang oleh Jamal al-Din al-Qasimi.

Begitu juga dalam tafsiran Ibnu Arabi dalam kitab al-Futuhat al-Makkiyyah yang menyebutkan doktrin triniti yang diyakini umat Kristian itu adalah tauhid tarkib yang masih dikategorikan sebagai umat bertauhid yang layak mendapat keselamatan di akhirat sebagaimana ketauhidan umat Islam hari ini.

Walhal, terma Tuhan dalam Kristian tidak sama dengan apa yang digambarkan dalam Quran.

Gambaran Isa dalam Quran dan Jesus dalam Perjanjian Baru adalah berbeza sama sekali. Maka, Tuhan dalam Kristian berbeza pengertiannya dengan Tuhan dalam takrifan Islam.

Dalam Kristian, mengenali Tuhan melalui Jesus Kristus yang bukan dalam pengertian yang disembah. Sedangkan dalam Islam, Tuhan dapat difahami melalui wahyu Quran.

Maka kerana itu, kita tidak boleh bermudah-mudah menghukumi tafsiran agama Kristian berdasarkan tafsiran Quran. Apatah lagi mahu mengatakan ajaran tersebut terpesong.

Justeru, kenyataan yang dilontarkan oleh ulama PAS ini bertentangan dengan apa yang diyakini oleh penganut besar agama Kristian itu sendiri. 

Bahkan, kritikan Quran terhadap ajaran Kristian tersebut bukan menandakan ajaran tersebut terpesong, sebaliknya sebahagian kritikan bersifat khusus yang diakui oleh ramai pengkaji perbandingan agama merujuk kepada kelompok tertentu yang gagal memahami ketauhidan.

Demikian selama ini, kita memandang agama lain seperti apa yang digambarkan Quran dan kitab tafsir dalam agama kita.

Di situ, kita telah gagal dalam memahami metodologi dalam kajian perbandingan agama.

Jangan berhenti belajar dan memahami agama lain

Sikap semberono yang dilakukan oleh ulama PAS ini bertentangan dengan prinsip keharmonian hidup beragama yang wujud di Malaysia.

Sebagai negara yang kaya dengan pelbagai budaya dan agama, kita seharusnya menjauhi daripada menganuti sikap bermudah-mudah mengatakan agama orang lain tidak betul atau terpesong. 

Hal ini kerana, kejahilan kita ini menyebabkan ramai orang yang akan terluka hati. Khususnya penganut agama Kristian.

Tidak kira mempunyai sarjana atau “Doktor Falsafah” sekalipun, bukan lesen untuk kita memesongkan kepercayaan agama orang lain.

Bahkan, pemikiran ekstrimis beragama ini menjadi musibah terhadap keretakan keharmonian hidup bermasyarakat beragama hari ini.

Malangnya, banyak agamawan “level Phd” seperti ini yang mengajarkan kefahaman songsang kepada masyarakat kita, khususnya di masjid perihal agama lain.

Budaya memusuhi apa yang tidak diketahui ini banyak terjadi dalam kehidupan masyarakat beragama hari ini. 

Pepatah arab berbunyi, “al-nasu a‘dau ma-jahilu” (manusia cenderung memusuhi apa yang tak diketahuinya). Kerana itu kita payah untuk hidup dalam damai – berkongsi keimanan di tengah rencam silang kebudayaan dan keagamaan.

Polemik yang terjadi ini, mengajarkan kita untuk menjadi seperti padi, makin tunduk makin berisi, bukan mendabik dada menjatuhkan semberono hukum tentang hal yang di luar kemampuan batas kita – agama.

Demikian, banyak perihal keagamaan yang menuntut kita untuk terus saling belajar dan tidak berhenti berdialog mencari titik kesatuan bersama. Bukan titik pemisahan. 

Rukun keamanan hidup dalam kepelbagaian agama di Malaysia adalah dengan saling belajar dan hormat menghormati antara satu sama lain tanpa mengira bangsa dan agama.

Rukun ini yang harus kita perjuangkan! – 1 September, 2020.

 Mohd Syazreen Abdullah 
adalah penulis buku Bercakap dengan Quran dan Membebaskan Allah Dari Islam. Beliau bekas penuntut pengajian Islam di Universiti Yarmouk, Jordan dan aktif menulis tentang isu-isu pemikiran agama dan budaya.

BURUNG HUD HUD
WOIT

NAK TANYA

BURUNG HUD HUD

INI MACAM MANA

KAH KAH KAH

ENTOT SAMBIL

TERBANG

ATAU ENTOT

DALAM KETE

KAH KAH KAH

ATAU ENTOT

DALAM AUDI

KAH KAH KAHKhairuddin macam burung hud-hud: Kerajaan laksana undang-undang dua darjat?

Naib Presiden AMANAH, Mahfuz Omar mempersoalkan adakah kerajaan Perikatan Nasional (PN) pada masa ini melaksanakan undang-undang yang berbeza antara menteri dengan rakyat biasa.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu bertanya demikian sebagai reaksi terhadap dakwaan Mursyidul Am Pas, Tuan Haji Hashim Jasin bahawa Tuan Haji  Mohd Khairuddin Aman Razali tidak bersalah berhubung isu perintah kuarantin wajib selepas pulang dari luar negara.

Tuan Haji Hashim menyifatkan Tuan Haji Khairuddin yang merupakan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi seperti seekor burung hud-hud dalam kisah Nabi Sulaiman yang membawa keuntungan besar melalui kesalahannya melanggar undang-undang. 


ADA NEGARA

NAMA TURKI

ADA NEGARA

NANA TURTUH

KAH KAH KAH


INI KES TEROWONG BABY CREAMINI KES

TOROWONG 

BABY CREAM

Betuk ke Abam difitnah Madey masa 1998? Kalau tak buat, kenapa ada cerita perinci kat mahkamah masa pembicaraan? Kalau tak buat, camna dihukum bersalah? Kenapa pula lepas tu ada kes saipol dan rawther lagi? 
Orang putih kata  - no smoke without fire  Gwa bagi nasihat jikalau Abam dekat, jangan bongkok kutip barang. Amat bahaya! 
on 
KES
 TEROWONG 1998
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/09/20

Sye

LA TAPAI MACAM MANA?

MAT  RETARD
 MAT RETARD  KATA
 TIDAK ADA
AGAMA
MEMBENARKAN 
PENGANUTNYA
MINUM ALKOHOL
ALAAAMAAAK
TAPAI 
TAPAI OOO TAPAI
MACAM MANA
KAH KAH KAH


SAMA SAMA SUSAH
PELANGGAN

TAKUT TAK

SELAMAT 

AMIN

Lepas 3 bulan PKPP, kedai makan masih sukar pulih


PENGUSAHA restoran dan warung makan masih sukar memulihkan perniagaan mereka walaupun  sudah tiga bulan Perintah Kawalan Pergerakan pemulihan (PKPP) berkuatkuasa.

Peniaga ini memberitahu The Malaysian Insight, mereka sukar bertahan kerana prosedur operasi standard (SOP) mengehadkan kedatangan pelanggan dan moratorium bayaran balik pinjaman tidak dilanjutkan.

Pengusaha kafe makanan Abdul Aziz Shaik Ahmad berkata, ketika perniagaan dibenar beroperasi semula pada Jun, beliau melihat keadaan sedikit pulih dan keuntungan meningkat 70%.

“Tapi pada Ogos, keuntungan kita turun semula 50% disebabkan ada kes positif Covid-19 baharu di Kedah dan Pulau Pinang.

“Walaupun di Pulau Pinang tak teruk, tapi hasil perniagaan kita menurun juga,” kata beliau merujuk kepada beberapa kluster baharu yang muncul di Kedah.

Tambahnya, penangguhan bayaran balik pinjaman yang berakhir September ini akan membimbangkan para peniaga.

“Saya rasa pengusaha restoran hanya boleh bertahan sahaja. Ketika peringkat awal PKP, walaupun rugi tapi kita ada moratorium.ADA RESTORAN

TUKANG MASAK

SANGKUT DI GOLOK

AMIN

ADA RESTORAN

TAKDA PEKERJA

AMIN

NASI LEMAK

JALAN KEMUJA

BANGSAR

TUKANG MASAK

SANGKUT DI YALA

KAH KAH KAH

BIKIN SUSAH AJE

KAH KAH KAH

SAMA SAMA

SUSAH

AMIN

PENGAT TAHIK PARTI PAS

PENGAT TAHIK PAS

 Org PAS ni Pengat Tahi dan Pengat Pisang habis semua dia balon. Daging babi dlm gulai daging pun dah jadi halal. Ni Tok Lobai dah jadi Hud Hud..Sama taraf dgn Nabi Suleiman.. 
on 
PARTI ISLAM 
JADI PARTI GUNDEK
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 01/09/20


PANGLIMO MARAHPANGLIMO MARAH
Ciplak ..Lu betol Tanah Melayu ni mimang nigara CIPLAK ..Lu TT akal lu hanya tahu takat lagu dan mendera je ..gimana dgn Ya Ampoon kita yg dah tak ORI Melayu, darah Soviet pon ada ..
PM berpuloh tahun punye darah Keling Kutti ..yang tinggal ORI Melayu hanya Peneroka Felda, Sojar dan KTM. 
on 
NEGARA CIPLAK
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 01/09/20

K

AYAT TAK BETUL PULAKWOT

KAH KAH KAH

WOIT

KAH KAH KAH

TERGOLEK DOG

KAH KAH KAH

AYAT TAK BETUL?

ATAU DERAM

TAK TEPAT 

KAH KAH KAH

ADA  PUTAR KE?

ADA GORENG 2

KAH KAH KAH

ADUH BERAT

MAKIN BERAT

KAH KAH  KAH


Tak perlu pertahan Khairuddin dengan kisah al-Quran, kata pensyarah


PAS tidak perlu menggunakan kisah dalam al-Quran untuk mempertahankan menteri daripada parti itu yang melanggar undang-undang, kata pensyarah ilmu hadis Muhamad Rozaimi Ramle.

Pensyarah kanan Universiti Pendidikan Sultan Idris itu berkata PAS tidak perlu lagi berbuat demikian kepada menteri itu, Khairuddin Aman Razali jelas melakukan kesalahan.

“Sudahlah. Cukup-cukuplah nak wajarkan kesalahan menteri tidak ikut SOP untuk kuarantin. Dia pun telah dikompaun oleh KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia).

“Tidak perlu hendak kaitkan kisah dia dengan kisah hud hud di zaman Nabi Sulaiman,” katanya dalam kenyataan di Facebook.

Beliau menangkis kenyataan Mursyidul Am PAS Hashim Jasin yang mengumpamakan tindakan  menteri itu seperti kisah burung tersebut dalam surah al-Quran.

Ketua ulama PAS itu menjelaskan, tindakan itu sama seperti burung berkenaan yang membawa keuntungan besar melalui kesalahannya melanggar undang-undang.

Dalam ucapannya di Muktamar Dewan Ulama PAS Perak itu, Hashim berkata burung hud-hud dalam surah An-Naml itu juga melanggar perintah Nabi Sulaiman.

Bagaimanapun tindakan burung hud-hud itu bagaimanapun menyebabkan seorang raja, Ratu Balkis dan rakyatnya memeluk Islam.

Mengulas perkara itu, Muhamad Rozaimi berkata ia tidak perlu dipertahankan sedemikian rupa kerana kesalahan itu sudahpun diakui.

“Jika beliau tidak salah masakan beliau dikompaun. Menteri itu telah pun bertanggungjawab memulangkan sebahagian dari gajinya,” katanya.

Dalam coretannya terdahulu, Mohamad Rozaimi mengulas mengenai kempen di media sosial yang menonjolkan Rozaimi sebagai “Menteri anugerah Tuhan”.

Ia berikutan penyebaran tulisan yang antara lain menyelar kecaman ke atas Khairuddin sebagai perbuatan “dengki kepada pencapaian menteri” dan memuji menteri itu kerana berdiam diri.

Mengulas lanjut, Rozaimi berkata kecaman itu juga tidak berasas kerana tindakan Khairuddin memohon maaf dan memulangkan gaji menunjukkan menteri itu mengakui kesalahan.

Beliau juga mengingatkan kepada Khairuddin untuk bertaubat dan kepada penyokongnya supaya tidak taksub kepada menteri itu.

“... Ingatlah ketaksuban kepada manusia membinasakan. Mohon maaflah kepada insan yang anda tuduh secara rambang tanpa bukti,” katanya lagi.

Khairuddin dikenakan kompaun RM1,000 pada 7 Ogos lalu dan sudahpun menjelaskannya.

Khairuddin pulang ke Malaysia pada 7 Julai.

Beliau juga memohon maaf dan mengumumkan akan memulangkan sebahagian gajinya sebagai tanda kekesalan, selepas kompaun tersebut diumumkan Kementerian Kesihatan.

Khairuddin pada Jumaat lalu hadir memberi keterangan bersama beberapa orang saksi di Bukit Aman bagi kesalahan tersebut.

Tindakan Khairuddin tidak menjalani perintah kuarantin wajib itu juga dipertahan Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man yang berkata ia tidak menyebabkan kluster jangkitan baharu.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin minggu lalu menyerahkan kepada polis untuk mengambil tindakan ke atas menteri tersebut.

Tindakan Khairuddin melanggar perintah kuarantin itu mencetus cemuhan dan kritikan orang ramai yang membandingkannya dengan tindakan keras dikenakan ke atas individu lain bagi kesalahan sama. – 31 Ogos, 2020.

LU JANGAN

PLAY PLAY

KAH KAH KAH

MENTERI INI

ANUGERAH TUHAN

KAH KAH KAH

LU PLAY PLAY

TAK DAPAT 

ENTOT 

 AYAM DARA

KAH KAH KAH

INTERNET BERI TAHU APA BERLAKU DI JANDA BAIK

TERIMA KASEH

RONALD REAGAN

SEKARANG INTERNETT BOLEH 
BERITAHU APA YANG
APA TELAH BERLAKU
DI JANDA BAIK
hegemony media daulah pecah amin terima kasih ronald reagan sekarang dunia tahu isham rais kentut bau petai isham rais tak pakai seluar dalam amin nota: isham rais entot entot minah belgium kemudian lari 
kah kah kah! 
on 
NEGARA CIPLAK
Publish | Delete | Spam
Ketua Pengarang
on 31/08/20

DAH JUMPA AYAT

BILA  RETARD

KLIM

QURAN INI

SEMUA ADA

RAMAI TAK CAYA

KAH KAH KAH

SEKARANG 

TERBUKTI 

ADA AYAT 

KHUSUS

BOLEH

LANGGAR PKP

KAH KAH KAH

APA NAK PELIK

SEKAWAH GULAI

LEMBU BOLEH

JADI GULAI BABI

KAH KAH KAH 

Khairuddin macam burung dalam surah al-Quran, kata ulama PAS

MOHD Khairuddin Aman Razali umpama seekor burung dalam kisah Nabi Sulaiman yang membawa keuntungan besar melalui kesalahannya melanggar undang-undang, kata ketua ulama PAS.

Mursyidul Am PAS Hashim Jasin berkata demikian ketika mempertahankan menteri tersebut yang kini disiasat polis kerana melanggar perintah kuarantin wajib selepas pulang dari luar negara.

Dalam ucapannya di Muktamar Dewan Ulama PAS Perak itu, Hashim berkata tindakan Khairuddin itu seperti burung hud-hud yang melanggar prosedur operasi standard (SOP) Nabi Sulaiman.

Hashim yang memetik kisah dalam Surah An-Naml itu berkata tindakan burung hud-hud itu bagaimanapun menyebabkan seorang raja, Ratu Balkis dan rakyatnya memeluk Islam.

“Kita balik kepada hud hud tadi, yang melanggar kawalan pergerakan, dan SOP yang dikenakan ketika itu oleh Nabi Sulaiman.

“Natijah akhirnya, seorang raja dan rakyatnya peluk agama islam. Apakah Nabi Allah Sulaiman melaksanakan SOP ke atas burung belatuk?” soalnya dalam ucapan yang disiarkan di Facebook.

Tindakan burung itu menyebabkan keuntungan kepada agama Islam seperti tindakan Khairuddin yang juga anggota Dewan Ulama dan anggota jawatankuasa eksekutif PAS, katanya.

Hashim seterusnya berkata, Khairuddin pula tidak dikenakan kuarantin wajib dan menteri itu perlu menghadiri sidang Parlimen untuk pengundian.

“Menteri kita ini, dia pergi ke (Turki), semua proses yang patut dengan kementerian dia buat. Balik sini, sepatutnya bubuh lah gelang merah (tanda kuarantin) pada dia. Tidak, tak payah. Gelang merah tak payah.”

Khairuddin terpaksa hadir sidang Dewan Rakyat melibatkan undian belah bahagi yang genting kerana ahli Parlimen kerajaan termasuk PAS hanya berjumlah 111 orang, katanya.

“Lepas itu nak mesyuarat Parlimen pula, undi tak percaya. Waktu itu 111 dengan 109, bukan jauh. Pergi lah, dia tidak ada apa-apa sekatan, bukan salah dia,” kata Hashim.

Tambahnya, kunjungan menteri perladangan dan komoditi itu ke Turki itu meningkatkan eksport minyak sawit Malaysia.

“Sebelum ini minyak kelapa sawit kita dihantar ke Turki dan melalui Turki sebanyak 700,000 tan setahun.

“Dr Khairuddin dia pergi sana empat hari berunding, dapat mengadakan perjanjian MOU, tambah lagi 300,000 tan setahun, menjadikan 1 juta tan setahun,” kata Hashim.

Oleh itu, Khairuddin tidak patut digesa meletak jawatan atas kesalahan tersebut, kata Hashim dan menggesa orang PAS untuk mempertahankan menteri berkenaan.

“Orang yang berjasa, hud hud ni, Dr Khairuddin tu, belatuk kepada rakyat Malaysia. Kelapa sawit naik harga bukan untuk orang Melayu sahaja. Untuk semua rakyat, untuk ekonomi negara.

“Diusahakan walaupun bercanggah, sikit… tapi bukan salah dia….,” katanya.

Beliau seterusnya menyalahkan Kementerian Kesihatan dan Kementerian Luar yang menurutnya “lalai” sehingga menyebabkan Khairuddin diserang.

“Kementerian Kesihatan ada kelalailan lah, bukan ada apa, kelalaian, begitu jugak Kementerian Luar, menyebabkan dia diserang. Lepas itu (pembangkang) pakat beramai-ramai minta dia letak jawatan.

“Maka takkanlah orang PAS duduk senyap. Hero rakyat yang menyelamatkan Malaysia ini, dianiaya. Takkan orang PAS pakat senyap saja. Biar dia seorang diri bela diri. Tak patut.

“Kita sepatutnya suarakan, beri sokongan, beri sokongan berdiri teguh di belakan YB Menteri Perusahan. Itu sepatutnya, biar dia terasa ada sokongan,” kata Hashim lagi.

Tindakan Khairuddin tidak menjalani perintah kuarantin wajib itu juga dipertahan Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man yang berkata ia tidak menyebabkan kluster jangkitan baharu.

Khairuddin pada Jumaat lalu hadir memberi keterangan bersama beberapa orang saksi di Bukit Aman bagi kesalahan tersebut.

Kementerian Kesihatan dalam satu kenyataan mengumumkan Khairuddin sudahpun dikenakan kompaun RM1,000 atas kesalahan tersebut pada 7 Ogos.

Khairuddin pulang ke Malaysia pada 7 Julai.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin minggu lalu menyerahkan kepada polis untuk mengambil tindakan ke atas menteri tersebut.

Tindakan Khairuddin melanggar perintah kuarantin itu mencetus cemuhan dan kritikan orang ramai yang membandingkannya dengan tindakan keras dikenakan ke atas individu lain bagi kesalahan sama. – 31 Ogos, 2020LU TAK CAYA

KAH KAH KAK
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH 

TERGOLEK DOG


AYAT ITU TAK BETUL KE?


AYAT PKP

TAK BETUL ?

Tak perlu pertahan Khairuddin dengan kisah al-Quran, kata pensyarah


BERITA MENYUSULKES TEROWONG 1998
KES TEROWONG 
Tak usah klentong lah mudin gila..tahun 98 madey marah anwar kerana anwar tak mahu bail out anak kesayangan madey yg akan muflis.. Madey arah anwar guna wang kerajaan 1 bilion untuk bayar hutang mirzan.. Akhirnye petronas jadi mangsa... 
Anwar difitnah oleh madey hingga masuk penjara kerana dendam Mudin gila lawan madeynkerana ape hingga lari tak cukup tanah ?... Sekarang mudin gila sokong madey yg telah kecut serba serbi kerana ape?..kerana dedak?..kikikikik.. 
on 
BODOH 98 OK - 
BODOH SAMPAI 2020 -
 BETUL BODOH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 31/08/20

Kec

HENJUT JANGAN TAK HENJUT
HENJUT JANGAN

TAK HENJUT
Jilake la Zahida rafik tu bukan Malaya Mari ka? Taim nak henjut Tak Kira pulak semangat nasionalisma. Jaga estete sua betong Port Dickson cakap ini semua Pundek mairek 
on 
MUSTAHIL 
TAK TAHU PUNCA
Publish | Delete | Spam
DatoPidi
on 31/08/20

Yg

CARI CARI AYAT MESTI ADA


CARI CARI

AYAT PASTI ADA

Khairuddin macam burung dalam surah al-Quran, kata ulama PAS


BERITA MENYUSULNAJIB BEBAS MUHYIDDIN MUSNAH


NAJIB BEBAS

MUHYIDIN 

MUSNAH
Umno yakin menang dgn sokongan pas...umno kaciwa najib tidak dibebaskan zahid pon akan kena. Umno nak pru awal tapi tak berani kluar dari PN kerana bimbang muyidin ada rancangan yg boleh halang pru dan umno akan tersingkir dari jawatan dlm kerajaan PN.. Muyidin bukan bodoo mcm madeyv kena trajang dgn muyidin.. 
on
 MUHYIDDIN 
JADI JURU JUAL
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 31/08/20

Tak u

PERCAYA KARUT BUKAN JENAYAH


PERCAYA KARUT

BUKAN JENAYAH
Lu punya pasal la TT. Lu mau jadikan Darwin lu punya nabi. Lu mau jadikan Marx lu punya imam. Lu mau jadikan Lenin lu punya idola. Takda sapa ambil pot. Gwa takda hina lu. Gwa takda sanjung lu. Itu lu punya hal. Sendiri buat sendiri tanggung. on 
PERCAYA PADA 
KARUT BUKAN JENAYAH
Publish | Delete | Spam
dr chenor
on 31/08/20

U

GUNA AKAL JANGAN MELOPONG DENGAN CERAMAH RETARD
GUNA AKAL

JANGAN 

MELOPONG

DENGAR 

CERAMAH RETARD
Tahniah sakai, mmg terbaik la sakai keturunan chimpanzi ni. Patut la mat sakai bijak mcm chimpanzi, bukan mudah nak beruk berukkan sakai. Amiin 
on 
BETUL BUKAN BEROK 
TAPI CHIMPANZI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 31/08/20

Le