Rabu, 31 Ogos 2016

BUKTI MALAPETAKA

NAKBA
Sambutan merdeka tiada makna, Malaysia dipimpin 'pencuri'

Isu rasuah, pemunggahan dan rompakan wang negara oleh pemimpin sendiri meletakkan negara di ambang malapetaka kata Ahli Parlimen Pokok Sena  Mahfuz Omar.
Lebih malang lagi kata Mahfuz, sikap Najib yang tidak lagi boleh ditegur dan dikritik solah-olah institusi Presiden Umno sudah setaraf dengan institusi Yang Di Pertuan Agong.
"Kekayaan negara bukan dipunggah oleh penjajah seperti dulu tetapi di punggah melalui rompakan oleh pemimpin anak bangsa atas nama patriotisma untuk Mu Malaysia," ujarnya.
Menurut beliau, ia menjadikan sambutan merdeka ke 59 tahun ini tidak bermakna dengan hanya rakyat dipaksa patriotik kepada pemimpin yang mencuri duit rakyat.
Sedangkan kata Mahfuz, yang berjuang untuk kebaikan negara dan keadilan untuk rakyat dianggap jahat, dicaci maki, dihumban ke dalam pagar besi, dipukul mati dan rakyat tiada lagi dipeduli.

SATU BUKTI

AMAT JELAS

31 OGOS

HARI  NAKBA

MALAPETAKA
------------------

PAS JADI KERAJAANCAKAP ARAB BERBUIH MULUT
Kalau la PAS memerintah negara, dgn Hadi jadi PM, Tontonwi dan Nik Bdh jadi mwnteri, aku xtau la berapa juta rakyat yg menyumpah2.. kene online dgn tuhan bebulan2 baru tuhan nak bitau keputusan.

 Tuhan x peduli ka saja2 buat xtau ka.. gua x tau. Nak saman pun x terbuat. Hal yg cukup mudah. Takkan dlm PAS, sekor pun x reti spik inglis? Katanya peguam PAS ramai. Sumer peguam asyik cakap arab saja ka? 

Atau Haji Hadi sendiri x reti cakap melayu? Orang ramai mengutuk pun, dia cakap dapat pahala. Jenih melayu pukimak cakap arab berbuih mulut ni, kalo TT layan, buleh jadi gila woo.. on SELAMAT BERUNTATA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 4:49 PM
----------

SELAMAT BERUNTATAENTOTAUNTATA


-------------

MALAYSIA MAMPOOOS

f.book


Najib nak jadi PM selama 22 tahun...??

ALANGKAH BAGUSNYA kalau Najib kekal PM sampai mati..

- Byk aset negara bakal tergadai..
- GST terus kekal rompak duit rakyat..
- Rosmah Najib bermewah terbang naik jet mewah
- Rakyat terus diTOLolkan Najib..
- 1.5 juta bangladesh bakal temui anda...
- Boleh bayar hutang judi lagi

DAN LAGI ???


-------------------

SATU INGATAN
Lindungi Anak-Anak Malaysia di Sekolah daripada Jenayah Seksual - Kerajaan Wajib Tingkat Pantauan di Semua SekolahRakyat Malaysia didedahkan dengan insiden pencabulan seksual dan aktiviti yang tidak bermoral terhadap kanak-kanak yang tidak berdosa.

Pendedahan dari individu dan NGO yang dirujuk oleh mangsa-mangsa membuktikan kelumpuhan institusi pendakwaan dan perundangan negara. Mangsa dan ibu bapa tidak mempunyai platform untuk mengemukakan aduan, dan ini membawa kita kepada persoalan seterusnya, berapa ramai lagi yang masih belum tampil untuk mengemukakan aduan?
Sebelum ini kita dikejutkan dengan kes Richard Huckle, penjenayah pedofil Britain yang dijatuhi hukuman penjara seumur hidup selepas mengaku salah terhadap 71 pertuduhan penderaan seksual ke atas kanak-kanak di Malaysia[1].

Isu penderaan seksual merupakan isu yang wajib diberi perhatian khusus terutamanya di sekolah. Pada tahun 2012, Statistik Polis Diraja Malaysia merekodkan lebih 5,000 kes penderaan seksual di mana 65% daripada mangsa adalah kanak-kanak, iaitu di bawah umur 18 tahun[4]. Rata -rata kanak-kanak di bawah umur 18 tahun masih dalam fasa pengajian sekolah rendah, atau sekolah menengah sama ada harian mahupun asrama. Realiti ini menuntut agar Jabatan kebajikan Masyarakat bekerjasama erat dengan Kementerian Pendidikan. Malah, Pelan Pembangunan Pendidikan Negara setebal 284 Muka surat itu haruslah mengambil kira faktor kebajikan murid juga.
Namun apa yang mengecewakan adalah respon yang diterima melalui Kementerian Pendidikan yang menyatakan tidak akan campur tangan dalam isu dakwaan penderaan seksual melibatkan sebuah sekolah agama kerana ia di bawah tanggungjawab kerajaan negeri[3]. Diakui bahawa Bahagian Pendidikan Daerah yang mengelola utus tadbir di peringkat negeri, namun apabila wujud krisis pencabulan sebegini, perlu kolaborasi nasional, di mana kerajaan persekutuan tampil dengan cadangan-cadangan solusi dan penambahbaikan.

Perlu ditimbulkan juga, sejauh mana guru-guru ini mempunyai kemahiran pedodogi dalam mengajar anak murid kerana sebahagian daripada mereka tidak diberi pendedahan dan latihan perguruan sebelum berkhidmat di sekolah. Setelah isu yang melibatkan dua orang tenaga pengajar dari sekolah persendirian ini, jelas menunjukkan wujud kelompongan sistem dalam saringan guru yang layak untuk mengajar.

Kajian meninjau persepsi kaedah amalan pengajaran tahfiz di Darul Quran JAKIM dan Maahad Tahfiz al-Quran negeri (MTQN) di Malaysia daripada Universiti Pendidikan Sultan Idris dan Universiti Kebangsaan Malaysia mendapati bahawa daripada 103 guru tahfiz yang ditemubual, mereka yang mempunyai kelayakan Ikhtisas perguruan hanya seramai 15 orang (16.5%) dan 86 orang (83.5%) tidak mempunyai ikhtisas perguruan[6].

Namun demikian, perlu diingatkan agar kita tidak terlepas pandang daripada persoalan pokok apakah yang menjadi akar permasalahan isu tersebut. Ketidaksamarataan sistem pendidikan negara menyebabkan wujud isu yang melibatkan silibus mata pelajaran, guru yang tidak terlatih, fasiliti sekolah yang tidak mencapai standard serta akhirnya akan memangsakan pelajar itu sendiri

Jenayah terhadap kanak-kanak ini merupakan jenayah yang merentasi sempadan agama dan bangsa. Justeru semua pihak harus memainkan peranan agar isu yang dibangkitkan dapat diatasi dengan kadar segera.

Pertama, kementerian wajib merangka saluran komunikasi berkesan di mana mangsa yang telah terbabit dengan jenayah seksual dan pencabulan mampu merujuk ruang kaunseling sebagai saringan peringkat pertama yang efektif. Bahkan, perlu wujud inisiatif untuk mengenal pasti mana-mana murid yang menjadi mangsa agar tampil untuk memberikan kenyataan.

Kedua, Pihak Kementerian Pendidikan dengan Kerjasama Negeri dan Jabatan Kebajikan Masyarakat perlu menyelaraskan Standing Operation Procedure (SOP) kepada setiap sekolah sama ada swasta atau di bawah kerajaan.

SOP ini perlu menetapkan kaedah yang efektif dalam mengambil tenaga pengajar berdasarkan kelayakan dan rekod yang bersih. Rekod tersebut juga perlulah dipastikan selari dengan Akta Kanak-Kanak (Pindaan 2015) dan dikuatkuasa berdasarkan akta terkini.

Ketiga, pihak NGO dan agensi berwajib perlu mempergiat advokasi yang melebarluas pendidikan perlindungan kanak-kanak agar tidak berlaku lagi isu yang sedemikian. Anak-anak kita perlu didedahkan dengan simptom-simptom ataupun gejala yang menunjukkan mereka dicabul oleh orang dewasa walaupun individu tersebut merupakan orang terdekat atau ahli keluarga.

Harapan saya agar semua pihak dapat menumpukan kepada penguatkuasaan undang-undang sedia ada serta penambahbaikan sistem supaya menjadi lebih baik demi masa depan anak-anak kita. Kita tak punya banyak masa lagi untuk meremehkan isu sebesar ini. Perdana Menteri seharusnya giat dalam memastikan anak-anak kita terjaga kebajikan melalui sistem sedia ada, bukan hanya sibuk menukar menteri pendidikan setiap kali tidak selari dengan kehendak.

*Nurul Izzah Anwar*
Ahli Parlimen Lembah Pantai
Naib Presiden KEADILAN

------------

HENDAK BERI TAHU


DIBERI TAHU

GUA BUKAN

AKTIVIS PRO

PEMBANGKANG

GUA AKTIVIS

ANTI KERAJAAN


Aktivis propembangkang hina Jalur Gemilang


KUALA LUMPUR 31 Ogos - Sambutan Malam Ambang Merdeka menjelang Hari Kemerdekaan Ke-56 di Dataran Merdeka di sini malam tadi dicemari perbuatan biadab sekumpulan aktivis propembangkang mengibarkan bendera yang mereka namakan sebagai Sang Saka Malaya.
Malah, aktivis propembangkang, Hishamuddin Rais dalam ucapan ringkasnya di lokasi tersebut bersikap celupar apabila menggelar bendera Jalur Gemilang yang menjadi kebanggaan rakyat Malaysia sebagai 'jalur temberang'.
Beliau turut tidak menghormati sejarah negara dengan mendakwa tarikh 31 Ogos yang juga Hari Kemerdekaan adalah 'hari malapetaka'.
"Saudara-saudara! Lupakan jalur temberang, ini (Sang Saka Malaya) adalah bendera baharu untuk negara Malaysia.
"Jalur temberang ialah bendera tipu daripada Amerika.
"Bendera Sang Saka ini adalah bendera tradisi daripada Kerajaan Melayu Langkasuka.
"Bendera ini telah dinaikkan oleh rakyat pada tahun 1947.
"Malam ini adalah malam bersejarah, kita kibarkan Sang Saka. Inilah bendera rakyat Tanah Melayu.
"Inilah bendera yang akan menjadi negara kita apabila negara kita bebas daripada United Malay National Organization.
"Ingat, 31 Ogos bukan Hari Kemerdekaan. 31 Ogos adalah hari malapetaka," katanya seperti dipetik menerusi rakaman video yang dipaparkan di portal RakyatNews.my (http://www.rakyatnews.my) hari ini.
Turut kelihatan bersama Hishamuddin dalam rakaman video itu ialah aktivis propembangkang, Adam Adli Abdul Halim.

DIBERI TAHU

GUA BUKAN

AKTIVIS PRO

PEMBANGKANG

GUA AKTIVIS

ANTI KERAJAAN


------------

SANG SAKA LAWAN JALUR TEMBERANG
KOMENTAR
yang amat penting
perbincangan ini telah dibuka
semakin ramai dapat pencerahan
sejarah negara bangsa
yang selama ini dipencongkan
kini  di urus kembali

la rosalie 
memula moon
terang bulan 
menjadi lagu negara-ku
kini diketahui ramai
kini pencerahan sampai

lagu nasioanl kita lagi ciplak

bagitu juga bendera jalur temberang
hasil dari pertanding
dengan hadiah hamper
kini semakin ramai sedar
bahawa kita ada bendera
sejarah bangsa - sang saka

bagitu lama kita ditipu
kini semua dibongkar
dengan wujudnya internet

terima kaseh ronald reagan!


Hukum penjara pihak hina Jalur Gemilang - Ahmad
PONTIAN 1 Sept. - Pihak berkuasa digesa tidak lagi bertolak ansur, sebaliknya mengambil tindakan tegas, termasuk mengenakan hukuman penjara terhadap mana-mana pihak yang menghina Jalur Gemilang.

Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan menyifatkan tindakan seorang aktivis propembangkang yang menggelarkan Jalur Gemilang sebagai "Jalur Temberang" amat tidak wajar dan biadap sekali dan jelas dipengaruhi kebenciannya terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN) dan UMNO.

"Sikap melampau itu perlu dibendung kerana Jalur Gemilang merupakan lambang dan maruah negara yang mesti dihormati dan bukan dicaci, dihina disebabkan berbeza fahaman politik. UMNO amat kesal dengan sikap aktivis propembangkang yang sekali lagi menimbulkan isu ini sepertimana yang dilakukan pada tahun lalu.

"Sikap dan pendirian mereka ini amat bertentangan dengan sikap bertolak ansur kerajaan selama ini yang terus mengadakan provokasi bagi menghina Jalur Gemilang demi untuk kepentingan pihak tertentu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kedai IKS dan Pusat Khidmat Ahli Parlimen Pontian yang baru di Benut, di sini hari ini.

Ahmad berkata demikian sebagai mengulas tindakan aktivis propembangkang, Hishamuddin Rais yang menggelarkan Jalur Gemilang sebagai "Jalur Temberang" pada Sambutan Malam Ambang Merdeka di Dataran Merdeka malam kelmarin.

Selain itu, Hishamuddin juga turut mendakwa tarikh 31 Ogos yang juga Hari Kemerdekaan sebagai "Hari Malapetaka", manakala bendera Sang Saka adalah bendera tradisi daripada Kerajaan Melayu Langkasuka.

Ahmad yang juga Timbalan Menteri Kewangan menambah, bukan sahaja Hishamuddin yang perlu dikenakan tindakan tetapi sesiapa sahaja yang terlibat mencemar dan menjatuhkan maruah Jalur Gemilang perlu dikenakan tindakan tegas kerana sudah sampai masa kerajaan bertindak tegas dalam isu menghina bendera dan lagu kebangsaan.

"Sikap berlembut dan bertolak ansur selama ini telah menjadikan sesetengah pihak bertambah kurang ajar dan biadap termasuk golongan pelajar yang berada di luar negara seperti yang berlaku di Taiwan sebelum ini.

"Aktivis propembangkang perlu memisahkan diri mereka dengan emosi kepartian dan dendam terhadap kerajaan sebaliknya menjadikan sambutan Hari Kemerdekaan sebagai satu hari bersejarah kepada setiap lapisan masyarakat," katanya. - UTUSAN ONLINE-------------

CIPLAK ATAS CIPLAK

LA ROSALIE 

DICIPLAK JADI 

MEMULA MOON

JADI 

TERANG BULAN

JADI

NEGARA KU

Menurut Kamus DewanPlagiat atau ciplak 
atau plagiarisme 
bermaksud "perbuatan meniru 
atau mengutip sebahagian 
atau keseluruhan karya orang lain 
tetapi 
mengakui karya tersebut 
sebagai usahanya sendiri"