Isnin, 27 Disember 2021

MUNKEE BETINA SETARAF LEBAI PELACUR

 


MUNKEE BETINA

PALING TAK GUNA

AMIN

SETARAF DENGAN

LEBAI PELACUR 

EKO GAPO

KHALAS 

CHINA MALAYSIA JADI AJEN CHINA MERAH

 


 

CHINA MALAYSIA

JADI AJEN

CHINA MERAH

SENANG DI KENALI

AMIN

PALING BAHAYA

MELAYU &

BUMIPUTERA JADI

TALIBARUT

 CHINA MERAH 

AMIN 

CHINA MERAH 

GUNA MELAYU &

BUMI PUTERA

 UNTUK

 JUAL MELAYU 

DAYAK & KADAZAN

AMIN 


Ketua Pengarang commented on

 "NAJIB AJEN 

CHINA MERAH"

PH pun ajen china merah.. ramai ajen China merah dalam DAP

PERTANDING CAPTION

 PESERTA

PERTAMA

AMIN 

Unknown commented on

 "PERTANDINGAN

 MENULIS CAPTION"

Sabar Tuan Man, Sajat Akan memjelma sekejap lagi.

JANGAN MENGADA NGADA

 Kementerian Alam Sekitar cuba dapatkan RM12.5 juta dana iklim PBB

KEMENTERIAN Alam Sekitar dan Air memohon AS$3 juta (RM12.5 juta) daripada Tabung Iklim Hijau (GCF) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk membangunkan pelan penyesuaian perubahan iklim negara, berikutan banjir dahsyat yang menyebabkan hampir 70,000 orang kehilangan tempat tinggal di seluruh negara bulan ini.

Menurut Reuters, pakar berkata pelaksanaan itu akan menyebabkan ia lebih besar daripada dana yang diminta, yang dianggap remeh berbanding jumlah yang dijanjikan negara untuk dibelanjakan bagi usaha tebatan banjir.

Hujan lebat menyebabkan banjir di beberapa negeri sejak 17 Disember, dengan 48 orang maut dan lima lagi hilang.

Ketua Setiausaha Kementerian Alam Sekitar dan Air Zaini Ujang, berkata kementerian itu sedang mencari dana untuk membantu membangunkan pelan penyesuaian nasional menjelang akhir tahun depan.

Beliau berkata, rancangan itu akan memberi tumpuan kepada bidang seperti pertanian, keselamatan makanan, perhutanan, kesihatan awam, infrastruktur dan air.

“Kementerian mempunyai rancangan jangka panjang untuk meminta dana iklim yang boleh membantu dalam melaksanakan program menangani kesan perubahan iklim.”

Bagaimanapun, beliau tidak memberikan butiran lanjut mengenai rancangan itu atau menyatakan berapa banyak yang diperlukan kerajaan untuk melaksanakannya.

Reuters melaporkan ini kali pertama kerajaan mencari dana bagi menyesuaikan diri dengan perubahan iklim, yang menjadi polisi dilaksanakan ssebuah negara bagi menangani kesan perubahan iklim.

Bagaimanapun, Zaini berkata, jumlah itu tidak seberapa berbanding RM9.8 bilion yang diperuntukkan untuk projek tebatan banjir, seperti membina penghadang air dan kawasan tadahan serta mendalamkan sungai.

Pengasas bersama kumpulan aktivis iklim Klima Action Malaysia, Ili Nadiah Dzulfakar berkata: “Penyesuaian akan menggunakan lebih banyak dana berbanding mitigasi kerana kami perlu merombak perancangan bandar kami, semua projek infrastruktur yang mahal ini.”

Beliau berkata, draf pelan penyesuaian harus mengkaji tindak balas kemarau atau banjir terhadap hasil tanaman dan keselamatan makanan, dan keperluan untuk perkhidmatan penjagaan kesihatan cekap tenaga dengan sistem komunikasi yang kukuh.

Musim monsun timur laut antara Oktober dan Mac biasanya mendedahkan negeri pantai timur kepada banjir.

Namun pihak berkuasa tidak bersedia sepenuhnya apabila hujan lebat luar biasa dan banjir berlaku di kawasan bandar di negeri tengah dan barat bulan ini, yang menurut beberapa pakar diburukkan lagi dengan saliran tidak baik dan pembangunan berlebihan. – 27 Disember 2021.

BERITA INI

ADA NIAT BUSUK

AMIN

NAK ALIH CERITA

PUKIMAAAK

MENTERI PELACUR

YANG HILANG

KETIKA BANJIR

AMIN

MINTA 12 JUTA $$

INI TAIK PALAT

AMIN

KONON NAK

MASUK BANTU

 AGENDA LAWAN

PEMANASAN DUNIA

PANTAT LAH

AMIN

12 JUTA INI

HANYA HARGA

3 HELAI SELUAR

DALAM DAN

EMPAT BIJI BRA

SARUNG TETEK

ROSMAH

AMIN

WOIT

JANGAN TIPU

ORANG RAMAI

AMIN

PUKEE MAKA

PELACUR TU

KAT MANA

MENONGGENG ?

KHALAS

TAHNIAH - SALUT

 
Muda sumbang RM300 buat 300 keluarga terjejas banjir

PARTI Muda akan menyediakan bantuan kewangan sebanyak RM300 kepada 300 keluarga yang terjejas akibat banjir baru-baru ini.

Presidennya Syed Saddiq Abdul Rahman, berkata bantuan itu, di bawah program ‘Bangkit’ akan menyediakan sokongan kewangan kepada pelajar selain untuk peralatan rumah, bantuan guaman dan sokongan kesihatan mental.

“Di bawah Bangkit, RM300 untuk 300 keluarga akan diberikan kepada mereka yang paling terjejas,” katanya pada sidang media hari ini.

Beliau berkata, pakaian sekolah, alat tulis dan komputer riba akan diberikan kepada pelajar di bawah inisiatif Bangkit.

Ia akan diberikan kepada 100 keluarga yang amat memerlukan.

Menurutnya, 50 keluarga berbeza juga akan mendapatkan produk peralatan rumah di bawah inisiatif Bangkit.

Ahli Parlimen Muar itu juga merayu kepada 4 firma besar untuk memberikan perkhidmatan pro bono untuk melihat butiran kewangan - atau perkhidmatan diskaun yang banyak - bagi bantuan mangsa banjir untuk memastikan setiap satu sen yang diterima dibelanjakan dengan bijak.

“Saya akan memastikan ia telus sebaik mungkin dan itulah sebabnya 100% perbelanjaan akan diaudit oleh pihak ketiga.”

Awal hari ini, Muda mengumumkan mereka berjaya mengumpul RM1 juta lagi untuk tabung bantuan banjir, menjadikan jumlah wang yang dikutip kepada RM2 juta.

Kutipan kali kedua bermula 22 Disember lalu khusus untuk membantu mangsa banjir di Pahang.

“Alhamdulillah, inisiatif membantu Pahang berjaya mengumpul RM1 juta dalam tempoh empat hari,” kata Muda dalam satu kenyataan.

Muda sebelum ini mengumpul RM1 juta dalam tempoh kurang 100 jam selepas melancarkan tabung itu pada 18 Disember.

Muda juga berkata, mereka sudah membantu lebih 5,000 keluarga.

Hujan lebat dan berterusan yang luar biasa sejak 17 Disember menyebabkan banjir di sebahagian besar Lembah Klang, Perak, Pahang, Kelantan, Terengganu, Melaka dan Negeri Sembilan.

Hingga hari ini, terdapat 48 kematian dan lima orang masih hilang. – 27 Disember, 2021.TAHNIAH SALUT

ANAK MUDA

AMIN

KITA JAGA KITA

AMIN


AL-FATIHAH

 
AL-FATIHAH 

Anti-apartheid hero Archbishop Desmond Tutu dies aged 90

The Nobel laureate, often described as South Africa’s moral conscience, died in Cape Town on Boxing Day


Desmond Tutu, ulama dan aktivis sosial Afrika Selatan yang merupakan gergasi perjuangan menentang apartheid, telah meninggal dunia pada usia 90 tahun, mendorong penghormatan daripada pemimpin agama, ahli politik dan aktivis dari seluruh dunia.

Tutu, yang disifatkan oleh pemerhati di dalam dan luar negara sebagai hati nurani moral negara, meninggal dunia di Cape Town pada Boxing Day, beberapa minggu selepas kematian FW de Klerk, presiden kulit putih terakhir negara itu.
AMIN 

  DUA TAHAP HUKUMAN

   

  DUA TAHAP

  HUKUMAN

  AMIN

  SATU UNTUK

  PUKEEEMAK

  SATU UNTUK

  ORANG BIASA

  KHALAS

  Unknown commented on 

  "BERNAMA BERI INGATAN

   PADA ORANG RAMAI"

  Ini hukuman untuk orang biase biase lah TT, kalau kayangan lain pulak cara, Hakim pun terketar ketat takut kena tulah Dari kayangan lah, kah kah kah, orang biase apa dia ada? Boleh maki hamun saja macam orang kena banjir sekarang, bising bising viral video tapi tak dapat buat apa apa,


   Munke lawat lambai tangan saja dalam air cond, kalau turun pun siap ada karpet Merah, kah kah kah, kalau kayangan banyak kunco kunco menanti kiri kanan setia cium tangan tweet lagi, sedih oh sedih, patut majoriti rakyat sedar Dan sedar apa perlu buat? Buang saja semua puak puak ini, bagi genre baru ambik alih kalau tidak terus malap, hanya bising habuk tak nampak, kah kah kah susun barisan sekarang ok

  NAJIB AJEN CHINA MERAH


  NAJIB AJEN

  CHINA MERAH

  AMIN

  SEKARANG 

  MERANCANG

  NAK

  BERKUASA 

  KEMBALI 

  AMIN 

  CHINA MERAH

   DIBELAKANG NAJIB

  AMIN

  SATUKAN

  SELURUH TENAGA

  HALANG PENCURI

  KEMBALI BERKUASA

  AMIN

  JIKA  TIDAK 

  TANAH MELAYU 

  AKAN JADI

  PROVINSI

  DUSUN DURIAN

  CHINA MERAH

  KHALAS

  RIBUT SALJI PULAK

     Hampir 50 penerbangan batal akibat ribut salji di Jepun

  SEKURANG-KURANGNYA 48 penerbangan telah dibatalkan akibat ribut salji melanda Jepun, lapor Sputnik, memetik stesen penyiaran NHK pada Isnin.

  Menurut laporan media tempatan, lebih 100 penerbangan turut dibatalkan sejak semalam, dan salji setebal 35 inci melanda beberapa wilayah menjelang pagi Ahad.

  Salji tebal diramal berterusan di bahagian barat negara itu.

  RIBUT SALJI

  DI JEPUN

  AMIN

  MASIH ADA YG

  TAK CAYA 

  PEMANASAN DUNIA

  AMIN

  ANGGAP

  GLOBAL WARMING

  SEBAGAI HOAX

  AMIN

  SAKSIKAN SENDIRI

  KHALAS

  PUNCA BANJIR - JANGAN BUR PROJEK TIPU RAKYAT

   


  PUNCA  BANJIR

  AMIN

  JANGAN BUAT

  PROJEK TIPU

  ORANG RAMAI

  AMIN

  Unknown commented on 

  "PUNCA BANJIR? 

  KAH KAH KAH"

  Sebelum berak kena ada tandas, Kalau tak ada kena berak longkang padang hutan lah macam orang asal, ini cara paling mudahcari.alasan.com kah kah kah, macam mana yang kurang cerdik jadi pemimpin entah lah, bila buat projek, terlalu ramai jurutera consultant kerja siang malam untuk menjayakan projek, masalah sebelum mula projek dah kena pau pau pau kiri kanan, jadi macam mana projek akan berjaya, kos pun dah pasti up untuk pencadang penyelaras dan nak lulus projek entah berapa juta, apa pun bagi alasan paling mudah.com kah kah kah kita bersyukur kerana rakyat negaraku ini masih bersabar melihat komedi sebegini setiap hari amin
  Unknown commented on 

  "PUNCA BANJIR ?

   KAH KAH KAH"

  Ayat penting sangat sangat ialah dipercayai, kah kah kah kalau semua percaya tak payah duduk kerusi besar, dengar cakap orang, sendiri tarak ilmu pengetahuan, sendiri tak ada keupayaan sendiri tak ada akal, cuma dengar cakap cakap so call pakar pakar menipu kah kah suhu naik, cuaca berubah, air makin Kotor, hutan tebang, bumi tak mampu serap, Laut naik air pasang Kotor sini sana, durka sini sana karma akal tak boleh ubah kah kah tolong lah Kalau tak pandai jangan buka mulut sudah kah kah

  SEPANYOL DILANGGAR RIBUT TAUFAN

   


  SEPANYOL 

  DILANGGAR 

  RIBUT TAUFAN

  AMIN


  MASIH ADA LAGI

  YANG TAK CAYA

  PADA

  PEMANASAN DUNIA

  AMIN

  PERTANDINGAN MENULIS CAPTION

   

  PERTANDINGAN

  MENULIS CAPTION

  UNTUK GAMBAR  INI
  AMIN
   SEMUA CAPTION 
  AKAN DISIARKAN DALAM TT
  AMIN

  PEMENANG AKAN MENDAPAT
  BUKU MERAKAM SEJARAH
  AMIN
  CONTOH CAPTION
  BAU BIJI KELENTIT SAPA
  DALAM BOTOL NI?
  AMIN

  BANJIR INI BALA DARI TUHAN MASA JADI PEMBANGKANG

     BALA DARI TUHAN

  LEBAI KATA MASA

  JADI PEMBANGKANG

  AMIN

  Unknown commented on

   "HOT HOT HOTT

   TER NOW TERKINI"

  ini semua takdir ujian dari tuhan kata pak lebai... itu sebab dia kerajaan.. kalau dia pembangkang dia kata ini bala dari tuhan.. kah kah kah sama macam kalau dia kata kalau dia kalah pilihanraya.. ini semua bukan kekalahan ini cuma belum menang.. kah kah kah

  PERANGAI MENTERI GEROMBOLAN

     PERANGAI MENTERI

  GEROMBOLAN

  AMIN

  LEBAI PELACUR PUAR ALAM


  LEBAI PELACUR

  PUTAR ALAM

  KHALAS

  Unknown commented on 

  "HOT HOT HOTT 

  TER NOW TERKINI"

  Kalau gagal tak mengaku gagal, ITU paling susah untuk terima, kalau salah angkat tangan surrender macam cerita Combat, tak akan kena tembak, kalau cari alasan kalau cari platform mesti tembak mati, dah lah tahu tak ada maruah , tak ada ijazah tak ada sebiji rasa malu, muka TEBAL biasa lah, ludah pun jilat balik, begitu lah rumpun begitu lah jiwa kelpo makan free berak lancar ini kah kah kah  panglimo potaseh commented on 

  "HOT HOT HOTT 

  TER NOW TERKINI"

  Pak Mustar kono kobid ..betul kata TaT, ada masa nye peyakit tu pembawa roohmat. Pak Mustar akan choti lebey panjang lagi, malas-malas dgn keluargs hingga gaji bulan depang ..syookor ..


  Unknown commented on

   "HOT HOT HOTT 

  TER NOW TERKINI"

  Virus bodoh pak lebai masih berjangkit! Kah! Kah! Kah! Kah!

  BERNAMA BERI INGATAN PADA ORANG RAMAI

     Rasuah: 4 pegawai kastam dipenjara 24 bulan

  MAHKAMAH Sesyen di Alor Setar hari ini menjatuhi hukuman penjara 24 bulan ke atas empat pegawai kastam yang didapati bersalah menerima rasuah RM22,000 daripada seorang peniaga kedai runcit pada 2019.

  Hakim Harmi Thamri Mohamad menjatuhkan hukuman itu ke atas Kamaruzaman Hashim, 43, Mohamad Fadzil Voon Fandi Voon, 37, Saiful Azhar Ismail, 37, dan Muhamad Izrul Ismail, 32, selepas mendapati pembelaan gagal menimbulkan keraguan yang munasabah terhadap kes pendakwaan.

  Harmi Thamri berkata hukuman itu mengambil kira kepentingan awam melebihi kepentingan peribadi tertuduh selain bertujuan memberi pengajaran kepada mereka dan semua anggota kastam serta penjawat awam.

  Kesemua tertuduh didakwa dengan niat bersama menerima RM22,000 daripada Md Radzi Puteh yang didapati menyimpan rokok dan mercun yang belum lulus pemeriksaan kastam di Kampung Namek Tua, Sik pada kira-kira 6.30 petang 21 Mei 2019 mengikut Seksyen 137(1)(b) Akta Kastam 1967 yang membawa hukuman maksimum penjara lima tahun atau denda RM500,000 atau kedua-duanya sekali.

  Kamaruzaman, yang juga tertuduh pertama, turut dijatuhi hukuman penjara 24 bulan kerana menerima rasuah RM3,000 daripada menantu peniaga itu sebagai ganjaran tidak menangkap atau mengambil tindakan terhadap Md Radzi kerana menyimpan rokok dan mercun belum lulus pemeriksaan kastam, pada 6.49 petang hari yang sama.

  Bagaimanapun, mahkamah memerintahkan Kamaruzaman menjalani kedua-dua hukuman secara serentak.

  Berdasarkan fakta kes, tertuduh pertama kononnya setelah berbincang dengan ‘ampoma’ (informer atau pemberi maklumat) bersetuju kadar penyelesaian bagi melepaskan Md Radzi daripada direman dan ditangkap ialah sebanyak RM25,000.

  Md Radzi kemudian menyerahkan wang sebanyak RM22,000 yang dimasukkan ke dalam satu plastik biru kepada Kamaruzaman manakala bakinya diberikan oleh menantu lelaki peniaga itu kepada tertuduh pertama melalui transaksi secara dalam talian.

  Harmi Thamri bagaimanapun membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman terhadap kesemua tertuduh sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi selepas membenarkan permohonan peguam Rosman Azwan Osman yang mewakili mereka. 

  “Mahkamah membenarkan penangguhan hukuman ini dengan jaminan sedia ada (RM2,000) ditambah (lagi) RM10,000 setiap seorang (tertuduh) dengan seorang penjamin dan kesemua tertuduh perlu melaporkan diri di Jabatan Kastam di alamat terdekat dengan alamat tertuduh dalam minggu pertama setiap bulan,” kata hakim itu.

  Rosman Azwan kemudian memohon penangguhan bagi bayaran wang jaminan kepada mahkamah atas alasan urusan pengeluaran tidak dapat dilakukan hari ini kerana bank tidak beroperasi namun ditolak.

  Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Jabatan Kastam Diraja Malaysia Khairul Nizam Abu Bakar. – Bernama, 26 Disember, 2021.


  BERITA INI

  DARI BERNAMA

  AJENSI BERITA

  RESMI KERAJAAN

  AMIN

  APA MAKNA

  BERITA INI?

  AMIN

  MAHU BERI

  INGATAN PADA

  MEREKA YANG

  TERIMAT  RASUAH

  AMIN

  MAKNANYA 

  MAHKAMAH

  DI MALAYSIA ADIL

  DAN SAKSAMA

  AMIN

  KALAU RASUAH

  22,000 RINGGIT

  KENA PENJARA

  DUA TAHUN

  MAKA MUSTAHIL

   ROSMAH

  YANG RASUAH

  BERJUTA RINGGIT

  AKAN BEBAS

  DARI PENJARA

  AMIN

  NAJIB YANG CURI

  BERBILION RINGGIT

  KALAU BEBAS

  ADA SESUATU YANG

  TAK KENA

  AMIN 

  KHALAS