Sabtu, 26 Ogos 2023

PENDATANG CHINA AKAN MENGUBAH JUMLAH PENGUNDI


1.2 JUTA PASTI

AKAN MENGUBAH

JUMLAH PENDUDUK

TANAH MELAYU

AMIN

KHALAS

MENTERI KDN DI FITNAH


Saifuddin tepis dakwaan KDN beri kerakyatan besar-besaran kepada warga asing


MENTERI Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail menepis sebarang dakwaan bahawa kementeriannya sedang dalam proses memberikan kerakyatan Malaysia secara besar-besaran kepada warga asing terutama dari China.

Tanpa memperincikan dakwaan itu, Saifuddin Nasution menyifatkan perkara itu satu tohmahan dahsyat yang dilontar tanpa rasa tanggungjawab yang memberi kesan terhadap usaha kementerian menyelesaikan isu permohonan kewarganegaraan ketika ini.

“Jadi inilah yang sedang kami lakukan dan bukan mudah kerana isu kewarganegaraan ini isu yang sangat sensitif, tapi saya menepis sama sekali tohmahan yang menyebut bahawa ini ialah proses pemberian warganegara besar-besaran kepada warga asing terutama dari negara China.

“Beri kami ruang untuk menyelesaikan isu masa depan anak-anak daripada keluarga Malaysia yang proses pendaftaran perkahwinan itu tidak dibuat secara teratur dan sekarang ini apabila ada masalah dan banyak bilangannya kami nak membantu dari segi perkara ini,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan bagi pembelian van jenazah kepada Masjid Ar-Raudhah, Sungai Durian di Pokok Sena hari ini.

Pada majlis itu, Saifuddin Nasution turut menyampaikan surat kelulusan permohonan kewarganegaraan kepada seorang penerima Khatanak Sayyan, 19, yang sebelum ini tidak mempunyai dokumen pengenalan diri sejak dilahirkan.

Mengulas lanjut, Saifuddin Nasution berkata terdapat lebih 140,000 permohonan kewarganegaraan yang diterima pihaknya dan daripada jumlah itu, sebanyak 9,000 telah diproses termasuk permohonan yang diluluskan.

Menurut beliau, sekiranya data berkaitan pemberian kewarganegaraan itu diputarbelitkan dan disebarkan, ia boleh memberi persepsi negatif terhadap usaha kementeriannya menyelesaikan isu kewarganegaraan termasuk yang banyak disebabkan oleh kelewatan pendaftaran perkahwinan.

“Sebab puncanya adalah pelbagai, kadang-kadang ibu bapa gagal untuk segera membuat pendaftaran perkahwinan, sedangkan dalam kes kewarganegaraan prasyarat penting dokumen ialah sijil perkahwinan. Jadi apabila ada kekurangan itu lama-kelamaan masalah timbul kepada anak-anak yang dilahirkan.

“Jadi bila mereka (ibu bapa) cuba betulkan, mereka angkat pula permohonan, permohonan pula mengambil masa yang lama, dalam kes ini 19 tahun, 20 tahun pun ada, 15 tahun itu biasa, 12 tahun lagi banyak. Jadi itulah yang saya sebutkan bahawa maksud memberi, mempermudah kelulusan kewarganegaraan adalah untuk kes seperti ini (iaitu) ibu bapa orang Malaysia, anak lahir di sini,” katanya.

Sebelum ini, Jabatan Pendaftaran Negara dilapor menafikan dakwaan kira-kira 54,000 warga China sedang dalam proses diberikan kerakyatan Malaysia kononnya untuk menjadi pengundi DAP. – Bernama, 26 Ogos, 2023.


WOIT

NAK DAPAT

JADI RAKYAT

MALAYSIA BUKAN

MUDAH

AMIN

BANYAK TAPISAN

MAKA TAK PERLU

FITNAH KDN

TUDUH BERI 

WARGA NEGARA

DENGAN MUDAH

AMIN

MENTERI KDN

BEKERJA DENGAN

BAIK

AMIN

YG MASIH JADI

SOALAN IALAH

KEMANA HILANG

1.2 JUTA WARGA

CHINA MERAH YG

MASUK KE 

TANAH MELAYU

TAPI 

TAK KELUAR

AMIN

YANG INI

KDN BELUM 

JELASKAN

AMIN

YANG 54 RIBU ITU

JELAS FITNAH

APAKAH YANG 

1.2 JUTA INI

JUGA FITNAH ?

AMIN

KHALAS

BAYI PEREMPUAN SWEDEN DITEMUIBayi perempuan masih bertali pusat, uri ditemukan dalam tong sampah

MELAKA – Seorang bayi perempuan yang baharu dilahirkan ditemukan dalam tong sampah berdekatan Flat Langkawi, Taman Pantai Emas di Klebang Besar, Rabu lepas.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, ACP Christopher Patit berkata, bayi masih bertali pusat dan uri itu dijumpai seorang pesara dalam keadaan berbalut tuala kira-kira 10.30 malam.

Beliau berkata, sebelum itu, anak remaja lelaki pesara itu yang berusia 18 tahun mendengar suara mencurigakan dari dalam tong sampah ketika melalui kawasan tersebut lalu pulang ke rumahnya di Taman Pantai Emas untuk memaklumkan kepada bapanya.

“Pesara lelaki berusia 50 tahun itu kemudian pergi ke tong sampah tersebut dan menemukan satu beg plastik putih serta mendengar suara mencurigakan disyaki suara bayi baharu dilahirkan.

“Beliau kemudian membawa plastik putih berisi bayi berkenaan ke Balai Polis Batang Tiga kira-kira 10.50 malam,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Christopher berkata, pihak Hospital Melaka tiba ke balai berkenaan kira-kira 11.10 malam bagi membuat pemeriksaan kesihatan bayi tersebut dan memotong tali pusat serta urinya.

Beliau berkata, tiada kecederaan ditemukan pada badan bayi itu dan bayi terbabit kini ditempatkan di Wad Nurseri Penjagaan Rapi Hospital Melaka.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran manakala orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan kejadian diminta melaporkan kepada balai polis berhampiran. – Bernama

SAH INI

PASTI BAYI

WANITA SWEDEN

AMIN

BANGSA TAK 

CAYA TUHAN

TAK SEMBAHYANG

TAKDA AGAMA

AMIN

MINUM ARAK

MAKAN BABI

MAIN BONTOT

KAWIN JANTAN

SAMA JANTAN

AMIN

TAK PERNAH BACA

HADIS IMAM

NAWAWI

KAH KAH KAH

BUANG BAYI

SANA SINI

AMIN

TAK TAHU GUNA

KONDOM ATAU

PAKAI KONDOM

KOYAK

AMIN

KHALAS


IVERMECTIN BERJAYA MELAWAN KOBID


Mahkamah Rayuan putuskan doktor berhak guna Ivermectin kemenangan besar pengamal perubatan- MAAFIM

SERI KEMBANGAN – Persatuan Kemajuan Perubatan Fungsian dan Antara Disiplin Malaysia (MAAFIM) menyambut baik keputusan Mahkamah Rayuan semalam memutuskan bahawa doktor berhak menggunakan Ivermectin sebagai sebahagian daripada rawatan kepada pesakit.

Presidennya, Dr. Paramjit Kaur berkata, keputusan yang dibuat panel tiga hakim di Putrajaya semalam adalah kemenangan besar buat para pengamal perubatan yang menggunakan ubat berkenaan untuk merawat pesakit mereka.

“Ini adalah kemenangan besar buat MAAFIM, doktor tidak melakukan kesalahan dengan menggunakan ubat ini untuk mengubati pesakit, keputusan ini atas usaha semua pihak telah lalukan,” katanya dalam sidang media keputusan mahkamah mengenai Ivernectin, semalam.

Paramjit berkata demikian mengulas keputusan Mahkamah Rayuan semalam memutuskan bahawa doktor berhak menggunakan Ivermectin sebagai sebahagian daripada rawatan kepada pesakit.

Turut hadir adalah Naib Presiden MAAFIM, Dr. Vijayendreh Subramaniam, ahli bersekutu MAAFIM, Prof. Mustafa Ali Mohd dan penaung, Tan Sri Lee Kim Yew.

Dalam pada itu, peguam mewakili MAAFIM, Datuk Gurdial Singh Nijar berkata, ketika keputusan itu dibuat, sudah ramai para pengamal perubatan yang telah didakwa dan diarahkan membayar denda.

“Para doktor telah dikenakan tindakan dan bayar denda kerana menggunakan Ivermactin di seluruh negara, dan ramai doktor sudah bayar denda,” katanya dalam sidang media sama.

Prof. Mustafa Ali pula berkata, keputusan ini membolehkan doktor untuk terus memberikan Ivermectin kepada pesakit masing-masing khususnya kepada pesakit Covid-19.

“Apa-apa penyakit berkaitan dengan Covid-19 sekarang kita bebas untuk memberikan apa-apa ubat untuk bantu pesakit,” katanya.

Panel tiga hakim semalam berpendapat, pengamal perubatan berdaftar boleh memberikan Ivermectin kepada pesakit hanya untuk tujuan rawatan, dan dengan mematuhi Seksyen 19 Akta Racun 1952 dan Peraturan-Peraturan Racun 1952.

Keputusan itu dibuat bagi menjawab dua persoalan dikemukakan kepada mahkamah dalam rayuan oleh Dr S Vijaendran, Presiden Persatuan Kemajuan Perubatan Fungsian dan Antara Disiplin Malaysia (MAAFIM), dan Dr Che Amir Farid Che Isahak.

“Kami menjawab (dua persoalan) ini secara afirmatif,” kata Hakim Abu Bakar Jais ketika menyampaikan alasan ringkas bagi keputusan mahkamah.

“Kami sebulat suara (mempersetujui) bahawa berlaku kesilapan yang boleh dirayu (dibuat) oleh Mahkamah Tinggi,” katanya lagi.

Panel itu yang turut dianggotai Hakim Abdul Karim Abdul Jalil dan Collin Lawrence Sequerah mendengar hujahan pada 24 Mei.

Untuk rekod, kes ini timbul selepas pegawai Kementerian Kesihatan (KKM) menyerbu sebuah klinik kendalian Dr Che Amir di Ampang dua tahun lepas ketika kemuncak wabak Covid-19, berikutan laporan keracunan akut dan kesukaran bernafas yang didakwa dialami dua pesakit.

Pegawai KKM merampas Ivermectin yang ditemui di klinik itu atas alasan ia bukan produk berdaftar.

Mereka juga mendakwa, doktor itu tidak dibenarkan menjual atau memberikan ubat itu kepada pesakit, mengikut undang-undang.

Dr Che Amir kemudiannya didakwa di Mahkamah Majistret kerana menjual dan mengedar ubat itu. 

INI KONSPIRASI

SYARIKAT UBAT

LARANG IVERMECTIN

DARI DIGUNA LAWAN

KOBID

AMIN

INI KERJA JAHAT

KAPITALIS UBAT

AMIN

SAMA MACAM

LARANG GANJA

DAN KETUM

AMIN

KHALAS

MELAYU SAKAU LAWAN MELAYU ISLAM


Zahid yakin PH-BN menang mudah PRK Parlimen Pulai


PENGERUSI Barisan Nasional (BN) Ahmad Zahid Hamidi yakin calon Pakatan Harapan (PH) yang mewakili gabungan PH-BN mampu menang dengan mudah pada Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi Parlimen Pulai pada 9 September nanti.

Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata ia susulan hubungan baik antara penyandang kerusi berkenaan Allahyarham Salahuddin Ayub dengan ahli Umno di kawasan itu selain jalinan hubungan sedia ada antara kepimpinan Umno di bahagian berkenaan dengan akar umbi PH.

“Untuk Pulai, saya mempunyai keyakinan kuat (mampu menang) kerana Ketua Umno Bahagian Pulai Nur Jazlan Mohamed ada hubungan baik sekian lama dengan rakan-rakan PH walaupun sembilan bulan lepas kita bertempur.

“...tetapi sekarang, beberapa program sudah disusun oleh beliau untuk menyatukan kedua-dua jentera. Selain itu, Allahyarham sendiri sering menyantuni ahli Umno jadi di Pulai ini agak mudah,” katanya kepada pemberita selepas tamat proses penamaan calon yang berlangsung di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim di Johor, hari ini.

Katanya pada Pilihan Raya Umum ke-15 lepas, jumlah undi yang diterima PH dan BN adalah lebih daripada 94,000 undi manakala calon Perikatan Nasional (PN) hanya menerima kira-kira 20,000 undi.

Beliau turut menyifatkan keserasian dalam gabungan kerajaan perpaduan kini berada tahap tertinggi dalam menghadapi PRK Pulai dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Simpang Jeram, dan ia dapat dapat dilihat semasa proses penamaan calon berlangsung di kedua-dua kawasan itu pagi tadi.

“Namun kita perlu akui peringkat akar umbi perlukan sedikit waktu jadi dalam tempoh kempen harap kita dapat dipadukan dengan jentera rakan Kerajaan Perpaduan,” katanya.

Sementara itu ketika diminta mengulas kenyataan Menteri Besar Kedah Sanusi Md Nor yang mendakwa Umno bakal berkubur dalam PRK Parlimen Pulai dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Simpang Jeram, Ahmad Zahid berkata beliau enggan melayan provokasi pemimpin PAS itu

PRK Parlimen Pulai dan DUN Simpang Jeram masing-masing bakal menyaksikan saingan tiga penjuru antara calon PH, Perikatan Nasional (PN) dan Bebas.

PRK Parlimen Pulai dan DUN Simpang Jeram dilaksanakan susulan kematian penyandangnya Salahuddin yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup pada 23 Julai lepas.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh undi awal pada 5 September manakala hari pengundian pada 9 September. – Bernama, 26 Ogos, 2023.


JIKA 

GEROMBOLAN

MENANG

MAKNANYA 

MELAYU  SAKAU

MASIH KUAT

AMIN

JIKA PERIKATAN

MENANG MAKNANYA

MELAYU ISLAM

MAKIN MEREBAK

AMIN

BANGSA JOHOR 

SEDANG

BERTEMPUR

KAH KAH KAH

KHALAS

PERANG BANGSA JOHOR BERMULA


PERANG

BANGSA JOHOR

BERMULA

AMIN


DEMO ADA KE TAK ADA ?WOIT 

ADA KE TAKADA

KAH KAH KAH

ATAU

HANYA CERITA 

DONGENG

KHALAS
CONTOH DTERBAIK SENI DIGUNA UNTUK MELAWAN


CONTOH TERBAIK

SENI DIGUNA

UNTUK MELAWAN

KHALAS

ZAHID WAJIB TERUS MEMIMPINKajian Ilham Center

tak boleh pakai,

hanya desak Zahid

letak jawatan – Puad
KUALA LUMPUR – UMNO sedar dan akui, malah sekali-kali tidak menafikan parti itu semakin hilang sokongan rakyat serta orang Melayu.

Bagaimanapun, ujar Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Mohd Puad Zarkashi, ada beberapa pihak termasuk NGO Ilham Center hanya menumpukan kepada alasan tertentu dalam analisis mereka.

Katanya, fokus mereka ialah Presiden UMNO,  Ahmad Zahid Hamidi mesti letak jawatan, kononnya UMNO memerlukan pengganti atau tokoh baharu.

“Tetapi, Ilham Center tidak berani komited, jika Ahmad Zahid letak jawatan masalah akan selesai. Menurut Ilham, UMNO perlu perubahan total. Tidak pula dinyatakan perubahan apa?

“Yang mereka tahu Zahid perlu letak jawatan… Zahid perlu letak jawatan. Solusinya tidak ada,” katanya menerusi hantaran Facebooknya, hari ini.

Menurut Puad, masalah yang dihadapi Malaysia ketika ini ialah berhadapan dengan politik ketaksuban ekstrem.

Katanya, UMNO menjadi mangsa kepada wabak bahaya ini.

“Selagi politik ketaksuban ekstrem ini tidak berubah dan terus menjadi wabak yang bahaya, bukan sahaja UMNO, negara juga terancam.

“Sebab itu analisis Ilham Centre ada kelompongan. Politik mundur iaitu pendakwah suka menghukum kembali menguasai pemikiran politik masyarakat Melayu. Ia merisaukan.

WOIT

BETUL KALAU

KAJIAN TAK

DIMINATI

BUANGKAN SAJA

KAH KAH KAH

ZAHID WAJIB

TERUS 

JADI PRESIDEN

KAH KAH KAH

INI HARAPAN HADI

DAN MUHYIDIN

AMIN

APAKAH PUAD

INI AJEN PERIKATAN

DALAM 

GEROMBOLAN

KAH KAH KAH

AMIN 

BERSATU PENGGANTI GEROMBOLANMampukah PN tembusi 'tembok' selatan?


Gelombang Perikatan Nasional (PN) yang berjaya membadai beberapa kawasan di semenanjung Malaysia bermula pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tampak masih mempunyai kekuatan dalam Pilihan Raya Negeri (PRN), apabila berjaya menembusi Selangor dan Pulau Pinang, selain mengukuhkan dominasi di Kedah, Kelantan dan Terengganu.

Di Pulau Pinang, gabungan itu meluaskan pengaruh dengan 11 kerusi manakala di Selangor, mereka berjaya memenangi 22 kerusi, sekali gus menafikan majoriti dua pertiga yang dimiliki Pakatan Harapan (PH) sebelum ini.

Bagaimanapun, gelombang itu surut di Negeri Sembilan apabila PN hanya berjaya menangi lima kerusi daripada 36 yang dipertandingkan.

Ini menjadi persoalan apabila tarikh Pilihan Raya Kecil Pulai dan Simpang Jeram semakin hampir. Keputusan PRK ini mampu menjadi ujian litmus terhadap penerimaan PN di Johor, setelah lapan bulan pentadbiran perdana menteri Anwar Ibrahim.

Bercakap kepada MalaysiaNow, penganalisis politik Mazlan Ali berkata, negeri Melaka, Negeri Sembilan dan Johor telah sekian lama menjadi kubu kuat Barisan Nasional (BN).

"Negeri-negeri ini mengamalkan adat tersendiri, contohnya adat perpatih di Negeri Sembilan dan Melaka. Sukar untuk masyarakat keluar daripada sentimen adat yang sejak dahulu menentukan sokongan kepada Umno. 

"Kecuali orang-orang Negeri Sembilan dan Melaka yang kerja di luar dan tidak tertakluk kepada adat," katanya.

Pada PRN Melaka 2021 dan PRN Johor 2022, BN membentuk kerajaan negeri setelah mendapat majoriti dua pertiga. PN hanya menang dua kerusi di Melaka dan tiga di Johor.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Nur Jazlan Mohamed turut menafikan adanya gelombang PN di Johor. Katanya, gelombang itu terhad di utara Johor iaitu di kawasan bekas perdana menteri, Muhyiddin Yassin.

Ketua Umno Pulai itu menambah, populariti Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor yang juga pengarah pilihan raya PN tidak kelihatan di negeri paling selatan itu.

Seorang ketua cawangan Umno di Parlimen Labis, Johor berkata, sentimen agama di negeri berkenaan tidak sama dengan negeri pantai timur. 

"Strategi parti Umno selari dari akar umbi hingga ke atas. Bersatu pula tidak banyak cawangan dan banyak mengharapkan PAS," katanya yang tidak mahu dinamakan.

Jelasnya, kesan pengaruh Umno Johor dapat dilihat sejauh Pahang dan Melaka. Pada PRN baru-baru ini, Umno Labis menjadi keluarga angkat kepada DUN Palong dan Bahau. Konsep ini katanya diamalkan setiap wakil rakyat di Johor yang mana mereka telah menggembleng tenaga di Negeri Sembilan. 

Mazlan berkata, ketiga-tiga negeri itu telah melalui proses urbanisasi yang menyebabkan rakyat lebih terbuka.

"Negeri Sembilan menerima tempias pembangunan di Lembah Klang manakala Melaka menerima tempias daripada pembangunan Johor," katanya.

Sementara itu, Ketua Pemuda PAS Melaka, Ahmad Bilal Rahudin berkata, pengaruh parti itu diakui tidak sama mengikut wilayah.

"Gelombang sudah ada tetapi tidak sekuat utara dan pantai timur.

"Komposisi kaum pada setiap kerusi Dewan Undangan Negeri dan Parlimen pun tidak sama dengan negeri-negeri pantai timur dan utara," katanya.

Namun menurut bekas calon Pas di Serkam semasa PRN Melaka itu, PN mampu menembusi lebih banyak kawasan, berpandukan keputusan PRN yang mana PN berjaya melakukan 'in-road' dalam PRN Melaka dan Johor.

INI PERTEMPURAN

BERSATU DENGAN

GEROMBOLAN

AMIN

PERTEMPURAN

MELAYU SAKAU

DENGAN 

MELAYU ISLAM

JENG JENG JENG

JIKA MELAYU ISLAM

MERENTAS MASUK

MAKA INI TANDA

HARI HARI AKHIR

UNTUK MELAYU

SAKAU

AMIN

KHALAS

TOKAN DADAH DITANGKAPDua lelaki didakwa edar dadah lebih 400kg, dianggar bernilai RM30.6 juta


IPOH – Dua lelaki didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas empat pertuduhan mengedar dadah lebih 400 kilogram (kg).

Mengikut semua pertuduhan, Choong Boon Wah dan Seng Chun Leong, kedua-duanya 44 tahun, didakwa secara bersama mengedar 413.826 kg dadah jenis Nimetazepam (Erimin 5) di dalam tiga bilik dan ruang tengah sebuah rumah di Jalan Sri Klebang 2, Bandar Baru Sri Klebang, Chemor dekat sini, pada 9.15 pagi 15 Ogos lepas.

Mereka dituduh melakukan kesalahan di bawah Seksyen 39B (1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) akta sama yang memperuntukkan hukuman mati atau penjara seumur hidup dan hendaklah jika tidak dihukum hukuman mati, dihukum dengan sebatan minimum 12 sebatan, jika sabit kesalahan.

Baru-baru ini, media melaporkan polis berjaya menumpaskan satu sindiket pengedaran dadah susulan penahanan dua lelaki, dan rampasan dadah jenis Erimin 5 yang dianggarkan bernilai RM30.6 juta, dalam satu serbuan di Klebang, Chemor dekat sini.

Tiada pengakuan direkodkan daripada kedua-dua tertuduh yang diwakili peguam Asyraaf Abu Bakar Hamzah. Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nurul Hidayu Zakaria.

Majistret S. Punitha menetapkan 16 Nov untuk sebutan semula kes.

Sementara itu, di Mahkamah Majistret berasingan, kedua-dua tertuduh mengaku tidak bersalah atas pertuduhan memiliki dua laras senjata api tiruan berserta dua kelopak.

Choong dan Seng didakwa bersama-sama memiliki satu laras senjata api tiruan HK416 beserta satu kelopak dan satu laras senjata api tiruan HKMP5 beserta satu kelopak di lokasi dan tarikh yang sama pada 9.30 pagi.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 36 (1) Akta Senjata 1960 yang membawa hukuman penjara maksimum satu tahun atau denda tidak melebihi RM5,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nur Aqilah Syaza Ariffin manakala kedua-dua tertuduh diwakili Asyraaf.

Majistret Jesseca Daimis menetapkan 6 Okt untuk sebutan semula kes.- BERNAMA


TOWKAY DADAH

CHINA

AMIN

PEMADAT MELAYU

APAKAH INI RASIS ?

AMIN

INI SAMSENG CHINA

ADA SENJATA

AMIN

DAPAT SUPPLY

DADAH

DARI CHINA MERAH

AMIN 

DGN DUIT AKAN

PAKAI PEGUAM

UNTUK LEPAS

KHALAS