Sabtu, 16 Julai 2022

DETIK DETIK LALU YANG INDAH MENGINGATI KEMBALI

DETIK DETIK

LALU YANG INDAH

AMIN

KES RARE LAGI TAKJUBKeluarga lelaki terpotong kepala zakar kesal pejabat AG mohon tolak keputusan Mahkamah Tinggi

KUALA LUMPUR – Ahli keluarga seorang lelaki yang terpotong kepala alat kemaluan ketika berkhatan 12 tahun lalu kesal dengan tindakan Jabatan Peguam Negara (AGC) yang didakwa memohon untuk menolak keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur berhubung kes itu.

Mangsa sepatutnya menerima ganti rugi sebanyak RM3.1 juta menerusi kes yang telah pun berjalan lebih 10 tahun.

Peguam mangsa, Mohamad Zainuddin Abu Bakar berkata, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebelum ini mendapati kakitangan Hospital Daerah Kuala Lipis dan Hospital Pakar Selayang telah melakukan kecuaian 100 peratus ketika menjalankan tugasnya hingga menyebabkan kepala alat sulit mangsa terputus.

Katanya, kes itu menjadi panjang kerana terdapat fakta bahawa kepala zakar plaintif iaitu Amir Lokman, 22, telah putus namun, perkara itu telah disembunyikan oleh semua kakitangan di kedua-dua hospital terbabit daripada diketahui ahli keluarga mangsa.

“Bagaimanapun, Hakim, Datuk Akhtar Tahir memberi arahan perbicaraan difokuskan kepada post circumcision (selepas berkhatan) untuk memastikan keadaan sebenar kepala zakar glen penis plaintif telah terputus ataupun tidak dan sama ada perbuatan kakitangan kedua-dua hospital itu wajar ataupun tidak.

“Daripada keterangan saksi sepina yang merupakan pembantu perubatan telah menjalankan prosedur berkhatan ke atas plaintif membuat pengakuan bersumpah di hadapan hakim bahawa beliau telah terpotong putus glen penis kepala zakar plaintif.

“Hakim, Datuk Akhtar kemudiannya telah mendapati kepala zakar yang terputus tidak dimasukkan di dalam plastik air daripada mula ia tiba di Hospital Kuala Lipis hinggalah ke Hospital Selayang dan seterusnya pada masa pembedahan penyambungan dibuat di mana darah dalam glen penis plaintif telah kering dan penyambungan tidak boleh dibuat,” katanya pada sidang media, di sini, hari ini.

Menurut Mohamad Zainuddin, perbicaraan itu tidak melibatkan liabiliti kecuaian pembantu perubatan defendan pertama yang melakukan prosedur.

Katanya, plaintif dan defendan pertama melalui peguamnya telah membuat pembayaran di mahkamah dengan pampasan sebanyak RM90,000 sahaja berkaitan liabiliti defendan pertama.

Tambahnya, perkara yang berlaku telahpun menyebabkan keluarga mangsa kecewa selepas mendapat tahu terdapat penyembunyian fakta hingga membawa kepada kes yang panjang dan mengelirukan.

“Pihak kerajaan sepatutnya mengambil sikap bertanggungjawab sepenuhnya dengan akur keputusan Hakim, Datuk Akhtar yang telah membenarkan tuntutan dibuat diatas kecuaian melibatkan kakitangan di premis kerajaan,” ujarnya.

Sementara itu, ibu mangsa, Norhamsiah Ahmad Lathim ketika ditemui pada sidang media sama berkata, dia mengharapkan keadilan dapat diberi kepada anaknya.

Katanya, anak bongsunya itu kini menjadi seorang yang pendiam dan hanya berkawan dengan budak-budak yang lebih rendah usia daripadanya.

“Dia jadi segan nak jumpa dengan orang dan hanya pendam perasaan yang tidak dapat diluahkan.

“Dia hanya duduk di rumah tolong saya buat kerja dan tidak bergaul dengan orang yang lebih usia daripadanya… mungkin dia berasa malu dengan kekurangan yang ada pada dirinya itu,” katanya.


Datuk saudara mangsa pula, Mustafa Hassan membantah sekeras-kerasnya tindakan yang dibuat oleh Jabatan Peguam Negara kerana merasakan tiada keadilan terhadap apa yang berlaku kepada cucu saudaranya itu.

Katanya, ia bukan isu berkaitan tuntutan yang akan diperoleh tetapi apa yang berlaku melibatkan masa depan cucu saudaranya itu.

“Kami hanya mahukan keadilan buatnya…ini melibatkan masa depan dia.

“Saya ni walaupun atuk saudara tapi bila lihat cucu diperlakukan sebegini saya rasa sangat sedih. Saya harap perkara ini dapat diselesaikan dengan cara yang baik,” ujarnya.

Sebelum ini media melaporkan lelaki yang terpotong kepala alat kemaluan ketika berkhatan 12 tahun lalu, menerima ganti rugi sebanyak RM3.1 juta selepas Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan tuntutan samannya terhadap kerajaan Malaysia dan empat yang lain.

Turut dinamakan sebagai defendan dalam saman itu ialah pegawai perubatan dan pengarah Hospital Kuala Lipis di Pahang serta doktor pakar dan pengarah Hospital Selayang di Selangor.

Hakim Datuk Akhtar Tahir membuat keputusan itu selepas memutuskan bahawa semua defendan melakukan kecuaian terhadap keadaan dialami plaintif yang kini berusia 22 tahun.

Katanya, mahkamah membenarkan ganti rugi khas seperti dinyatakan iaitu RM108,356, selain ganti rugi am RM2 juta, ganti rugi teruk RM500,000, ganti rugi teladan RM500,000 dan kos RM100,000 dibayar kepada plaintif oleh semua defendan. –

BERILAH

KEADILAN

AMIN

ANAK MUDA

INI HILANG SATU

NIKMAT HIDUP

AMIN

NIKMAT YANG

TAK DAPAT

DI NILAI

AMIN

3 JUTA  RINGGIT

INI BUKAN NILAI

KEPALA BUTUH

AMIN

KEPALA BUTUH

TIDAK DAPAT DINILAI

AMIN

INI DENDA KERANA

POTONG  KULUP

TAPI YANG

DIPOTONG

KEPALA KONTOL

AMIN

KHALAS

BERITA MENAKUTKAN - KOBID MAKIN MEREBAKKes harian lepasi 5,200 jangkitan, 8 lagi terkorban

5,230 kes baru Covid-19 direkodkan semalam menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 4,613,998 kes.

Sebanyak 2,927 pesakit turut dilaporkan sembuh, menjadikan jumlah keseluruhan kes sembuh sebanyak 4,536,946.

Ketika ini, 41,208 kes aktif direkodkan, dengan 39,703 atau 96.3% daripadanya sedang menjalani kuarantin kendiri.

Dalam pada itu, 30 (0.1%) kes kini berada di pusat kuarantin sementara 1,411 (3.4%) dimasukkan ke hospital.

Kes yang memerlukan rawatan di unit rawatan rapi (ICU) adalah sebanyak 64 kes dan 44 daripadanya memerlukan bantuan alat pernafasan.

Kadar penggunaan kemudahan ICU di seluruh negara kini sebanyak 60.4% dengan kes Covid-19 merangkumi 15.8%.

Lapan lagi kematian dilaporkan termasuk satu kes kematian sebelum tiba di hospital menjadikan kes keseluruhan sebanyak 35,844 orang.


AWAS !

NAMPAKNYA

KOBID  TERUS

MENYERANG

SEKALI LAGI

AMIN

KITA WAJIB

PATUH C.U.S

PATUH DENGAN

CARA

UNTUK

SELAMAT

AMIN

PETANG YANG INDAH

 


PETANG SABTU

JAM 6.55 PETANG
16/7/2020
MATAHARI DAH TURUN
ARAH KE SHAH ALAM
AWAN PUTIH BEROMBAK
LANGIT BIRU KELAM
PETANG YANG INDAH
GEMBIRA  SEKALI
MELIHAT ALAM
MENDENGAR  LAGU
 DARI OKESTRA  UNGGAS
BERTERIM KASIH PADA  HIDUP
BERTERIMA KASIH PADA ALAM
AMIN


MENUNGGU PENGUMUMAN ROS !!!


WOIT 

ROS

KAH KAH KAH

BILA NAK UMUM

KEPUTUSAN

PINDAAN

PERLEMBAGAAN

GEROMBOLAN

KAH KAH KAH

SATU MALAYSIA

KELUARGA MALAYSIA

SEDANG TUNGGU

KAH KAH KAH

JADI KE 

ZAHID LAWAN SABRI

KAH KAH KAH

RAKYAT 

DAH SEDIA 

BUNTIL & KERPAI

KAH KAH KAH

NAK PUNGUT

DUIT YANG

AKAN DITABUR

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

PARTI KACAU RAMAIPARTI KACAU

RAMAI

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on

 "PARTI KACAU RAKYAT"

tau tak dalam umno ada budak pkr suka buat kacau... anak murid lagi nuar lagi... kah kah kah
Unknown commented on

 "PKR PARTI KEADILAN RAKYAT OPPS... SILAP"

hang pa dok loq lak dgn pkr buat apa ... cerita remeh2 sengaja di perbesarkan ... lebih baik tumpu di skandal melibatkan billion2 disonglap pemimipin melayu isle . bayangkan suasana skrg dgn wang yg disonglap boleh bantu brp ribu rakyat hadapi sara kos hidup...kah..kah..kah

UMNO MULA JADI PELACUR


PAS PELACUR

ATAU

UMNO MULA

JADI PELACUR

KAH KAH KAH

AMIN

ADA BALAK DI SYURGA ?


ADA BIDADARA ?

JUMPA BALAK

KAT MANA?

KAH KAH KAH

KHALAS

Unknown commented on

 "AWEK BANYAK JANTAN"

Kalau lebai nak 72 bidadari di sorga, awek pun berhak nak banyak jantan ... 72 bidadara. Tapi matematik ada problem sikit bila pergi sorga ... Laki dapat 72 bidadari pompuan; awek nak 72 bidadara laki ... mana nak cari bidadari dan bidadara?

PARTI KACAU RAKYAT


PKR

PARTI KACAU

RAKYAT

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on

 "PKR PARTI KEADILAN RAKYAT
 OPPS... SILAP"

Aku ingat ko legend dah dalam pembacaan politaik, rupanya banyak yg ko tertinggal ye TT. Aku andaikan ko tak tertinggal tapi mungkin ko terlupa...yang....di dalam pkr ada 'umno'. Aku berani cakap sebab aku pun pernah lah ditawarkan jadi ahli pkr untuk buat kacau. Kahkahkahkah

AWEK BANYAK JANTAN


AWEK BANYAK

JANTAN ?

AMIN

Unknown commented on

 "TAK PUAS HATI"

Woiiit tt..hang tatau ka awek tak berapa nak cun ni ada banyak jantan? Kahkahkah. Berita tt tak terkini langsung. Kahkahkah

LEHMAN BROTHERS SEKALI LAGI

  AWAS !

2008 

LEHMAN BROTHERS

AMIN

2022 

CHINA MERAH

KHALAS

AJEN CHINA MERAH PENGARUH NAJIBJho Low tawar RM1.5 bilion untuk selesai kes, kata laporan

LOW Taek Jho yang dituduh menggelapkan berbilion ringgit dilaporkan menawarkan RM1.5 bilion untuk penyelesaian kesnya kepada Putrajaya, lapor akhbar The Edge.

Akhbar itu yang memetik sumber tidak dinamakan, bagaimanapun berkata kerajaan sudah menolak tawaran itu.

Laporan turut mendakwa yang Low, atau lebih dikenali sebagai Jho Low, diwakili oleh Peguam Negara Mohamed Apandi Ali dalam rundingan itu.

The Malaysian Insight sudah menghubungi Apandi untuk ulasan laporan itu.

Low,40, yang kini dalam buruan didakwa menjadi dalang skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan didakwa tanpa kehadiran (in absentia) di mahkamah Malaysia dan Amerika Syarikat.

Bekas ketua polis negara Hamid Bador sebelum ini dilaporkan berkata yang Low dilindungi oleh “sebuah negara” dan usahanya membawanya pulang ke tanah air masih tidak membuahkan hasil.

Low berdepan lima tuduhan pengubahan wang haram berjumlah AS$1.03 bilion di Malaysia, manakala Jabatan Kehakiman AS pula mendakwanya kerana bersubahat menggelapkan berbilion dolar daripada 1MDB dan berkonspirasi untuk melanggar Akta Amalan Korupsi Asing AS.

Low berulang kali menafikan penglibatannya dalam skandal itu, sebaliknya berkata dia adalah “orang tengah” untuk Najib Razak yang juga sedang didakwa di mahkamah berkaitan skandal kewangan itu. – 16 Julai, 2022.

PUKEE RAHAH

CHINA TEMBAM

INI AGENT

CHINA MERAH

AMIN

DIPILIHARA OLEH

CHINA MERAH

AMIN

DIJAGA DARI

DITANGKAP

INTERPOL OLEH

CHINA MERAH

AMIN

CHINA MERAH

GUNA JO LOW

UNTK PENGARUH

NAJIB 

AMIN

AWAS BAHAYA

CHINA MERAH

IMPERIALIS BARU

NAK GANTI AMERIKA

AMIN

KHALAS

PKR I PARTI KEADILAN RAKYAT OPPS... SILAP


AMK nafi sengaja halang perwakilan masuk dewan kongres

SHAH ALAM – Angkatan Muda Keadilan (AMK) menafikan dengan sengaja menghalang perwakilan memasuki dewan untuk menghadiri Kongres Nasional AMK pada pagi tadi.

Sebaliknya menurut Setiausaha AMK Ahmad Syukri Razab, tindakan itu diambil selepas mendapati terdapat ahli yang tidak diiktiraf parti sebagai perwakilan.

Jelasnya, terdapat dua syarat yang perlu dipenuhi sebelum menjadi perwakilan iaitu cabang perlu mengadakan mesyuarat agung tahunan dan memenangi pemilihan dengan sempurna.

“Mesyuarat agung tahunan itu laporannya perlu dihantar selepas menerima tandatangan yang cukup.

“Kedua, cabang itu mesti ikut proses pemilihan yang sempurna iaitu untuk pemilihan lepas setiap cabang kena ada sekurang-kurangnya lapan pencalonan Ketua, Timbalan, Naib dan lima Ahli Jawatankuasa (AJK)

“Kalau kurang satu, cabang itu dianggap tidak layak bertanding. Kedua-dua syarat ini kena ada,” katanya ketika ditemui wartawan di Pusat Konvensyen IDEAL (IDCC).

Jelas Ahmad Syukri, kebanyakan yang dihalang masuk ke dewan pagi tadi hanya memenuhi syarat kedua.

Mengulas lanjut beliau berkata, hanya perwakilan daripada 75 cabang sahaja dibenarkan menghadiri Kongres AMK pada hari ini.

“Sebenarnya kita dah senaraikan yang 75 cabang yang hadir itu di laman rasmi dari awal. Semua ada terperinci dalam laman rasmi. Nama mereka semua ada. Jadi sebenarnya sebelum datang hari ini mereka boleh semak,” tambahnya.

Selain itu katanya, AMK turut menghadkan kehadiran perwakilan yang hadir berdasarkan kapasiti dewan yang hanya boleh memuatkan 400 perwakilan daripada 675 yang layak hadir.

Pagi tadi, berlaku kekecohan apabila perwakilan mendakwa tidak dibenarkan menghadiri Kongres Nasional AMK pada hari ini.-


KAH KAH KAH

PARTI KACAU

RAKYAT OPPS...

SILAP... PARTI

KEADILAN RAKYAT

GADUH LAGI

KAH KAH KAH

KALAU TAK GADUH

ITU BUKAN PKR

KAH KAH KAH

WAN AZIZAH

MENANGIS SEDIH

KAH KAH KAH

KESIAN KESIAN

AMIN

SEKARANG RAFIZI

GADUH DENGAN

SALVADOR

AMIN

LEPAS INI

RAFIZI AKAN

 GADUH

DENGAN  ANWAR

AMIN 

KHALAS

SAPA BUAT JANJI DENGAN SAPA ?BUAT JANJI

DENGAN SAPA?

AMIN

KHALAS

Unknown commented on 

"HANYA SATU PERTANYAAN"

perjanjian tu siapa denga siapa ?
 cerahkan ni dulu


Unknown commented on

 "HANYA SATU PERTANYAAN"

Bila dh kne rampas baru nk tubuh jawatankuasa??? Teringat cerita sampan yg bocor tengah laut, penumpang nya cina, india dan melayu.. Apa nk wat utk slmt kan diri masing2..

APA JADI DENGAN PARTI ISLAM??APA JADI DENGAN

PARTI ISLAM

KAH KAH KAH

JEDDAH DITAWAN

 ZIONIS

KAH KAH KAH

TOK  ARAB TIPU

MELAYU DG

KESAH MASJID

AL-AQSA

KAH KAH KAH

BILA AGAKNYA

ZIONIS AKAN

BUKA KEDUTAAN

DI JLN AMPANG

KAH KAH KAH

OOPS.. SILAP

DI PUTAR JAYA

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS