Rabu, 12 Ogos 2015

AWAS DAN WASPASARussia and Nato war games increase risk of real clash, report says

Russia and Nato have been conducting increasingly large-scale military exercises to prepare for a possible conflict with each other, but the war games themselves are making a clash more likely, a new report warns.----------------

PROGRAM MELAWAN ESOK PETANG

ESOK


NAJIB RAZAK AKAN TERLEPAS DARI TINDAKAN JIKA RAKYAT BERDIAM DIRI: PENGANJURAN SOLAT HAJAT DAN RAPAT UMUM

Saya ingin melahirkan kebimbangan bahawa Najib  Razak akan terus kekal berkuasa sebagai Perdana Menteri sekiranya tiada tindakan yang berterusan dari rakyat dan pimpinan masyarakat mendesak beliau mengundur diri.

Hari ini, pendedahan Wall Street Journal mengenai dana RM2.6 bilion di dalam akaun peribadi beliau telah berlalu lebih sebulan. Pemecatan Muhyiddin Yassin dari kabinet kerana kritikan beliau terhadap 1MDB juga telah berlalu hampir 2 minggu.

Saya merasakan bahawa keadaan kembali sejuk seolah-olah perkara-perkara ini akan berlalu begitu sahaja dan rakyat merasakan mereka tidak dapat berbuat apa-apa. Sekiranya rakyat berputus asa bahawa tiada apa yang mereka dapat lakukan, Najib Razak akan terus kekal berkuasa sebagai Perdana Menteri dan lebih banyak kerosakan akan berlaku.

Sebab itu, saya ingin mengingatkan rakyat, NGO dan pimpinan masyarakat tidak kira apa jua latar belakang untuk mengambil inisiatif sendiri untuk meningkatkan tekanan terhadap Najib Razak untuk berundur. Usaha untuk memastikan skandal-skandal besar tidak sejuk dan berlalu perlu diteruskan dan inisiatif ini perlu dipikul oleh semua pihak.

Oleh yang demikian, saya sebagai Ahli Parlimen Pandan dan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan satu solat hajat dan himpunan rakyat #selamatMalaysia #saveMalaysia #sokongSPRM #supportSPRM bagi memastikan tekanan kepada Najib  dizahirkan dalam bentuk terbuka.

Aturcara solat hajat dan himpunan rakyat ini adalah seperti berikut:

Tarikh                  : Khamis, 13 Ogos 2015
Masa                    : 730 malam hingga 11 malam
Tempat                : Padang Perbandaran Ampang Jaya, Pandan Indah

729 malam           : Solat Maghrib
750 malam           : Bacaan Yassin
841 malam           : Solat Isyak
900 malam           : Solat Hajat
915 malam           : Pidato umum

Majlis akan bermula dengan solat hajat yang akan disertai oleh rakyat beragama Islam sebelum disambung dengan himpunan rakyat dan pidato umum untuk rakyat pelbagai kaum bermula jam 915 malam.

Pimpinan parti politik yang akan hadir termasuklah YB Lim Kit Siang (Pengerusi Parlimen DAP), DSaifuddin Nasution Ismail (Pengarah Pilihanraya KEADILAN), Saudara Mohamad Sabu (Pengerusi GHB), YB  Iskandar Abdul Samad (Naib Presiden PAS), YB Tiew Wei Keng (ADUN Teratai), YB Wong Chen (Ahli Parlimen Kelana Jaya), YB Manivannan (Ahli Parlimen Kapar) dan ramai lagi. Pimpinan NGO seperti Saudara Amidi  Abdul Manan dan pimpinan yang lain juga akan berucap pada malam esok.

Saya menyeru supaya seberapa ramai rakyat turun menyertai solat hajat dan himpunan rakyat seperti ini bagi menzahirkan desakan agar Najib Razak untuk berundur. Saya yakin jika ia tidak dilakukan, skandal 1MDB dan dana RM2.6 bilion akan cuba dikuburkan seperti mana skandal-skandal lain dan beliau kekal berkuasa.

Saya juga menyeru supaya ahli-ahli Parlimen lain dan tokoh masyarakat yang lain bersama-sama NGO menganjurkan solat hajat #selamatMalaysia #sokongSPRM yang sama ditempat masing-masing setiap minggu sehinggalah Najib Razak meletak jawatan dan satu siasatan bebas disempurnakan untuk membawa mereka yang bertanggungjawab bersabit skandal-skandal ini ke muka pengadilan.

Majlis-majlis solat hajat dan himpunan rakyat seperti ini jika diteruskan setiap minggu akan membina gelombang rakyat menjelang Perhimpunan BERSIH4 yang akan berlaku hujung bulan ini sebagai salah satu kemuncak rakyat menzahirkan protes terhadap Najib Razak.
  
RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN
------------

GAME OVER

KHALAS
---------------

SOALAN UNTUK NAJIB RAZAK

 SOALAN UNTUK NAJIB RAZAK

Ketika tulisan ini digarap - Najib Razak a.k.a suami Rosmah Mansor sedang kepanasan. Najib Razak yang juga  Presiden parti United Malays National Organisation sedang diserang oleh ahli-ahli parti sendiri. Suami Rosmah ini sedang terkepong oleh perbuatan sendiri.

Serangan warga  Pagoh minggu lalu keatas  suami Rosmah amat-amat difahami.  Ketua parti Ketuanan Melayu bahagian Pagoh ialah Muhyiddin Yassin sendiri. Pastilah warga Pagoh marah kerana anak watan Pagoh telah ditendang keluar dari menjadi menteri kabinet. Justeru, mesyuarat bahagian Pagoh  telah digunakan untuk menyerang suami Rosmah dan mempertahankan Muhyiddin.

Pekara yang sama telah juga berlaku dalam mesyuarat bahagian Keluang. Malah suasana lebih memeranjatkan. Bukan sahaja kepimpinan suami Rosmah telah dipertikaikan. Malah sebuah  cawangan United Malaya National Organisation Keluang telah meluluskan ketetapan yang meledakan suasana. Cawangan ini mengajukan resolusi : Siapa beri arahan bunuh Altanytuya?

Untuk pertama kalinya satu cawangan United Malays National Organisation secara resmi telah membawa resolusi ‘Altantuya’  ke dalam mesyuarat resmi parti.  Nama Altantuya ini bersabit rapat degan suami Rosmah. Altantuya mengikut Akuan Bersumpah PI Bala adalah ‘Penyedap Najib’. 

Mengajukan resolusi ‘Altantuya’ bukan mencari pasal. Cawangan ini menimbulkan isu Altantuya ini secara sedar sebagai senjata ampoh untuk menyerang suami Rosmah. Ini satu serangan  berbisa  dari penyokong Muhyiddin Yassin.

Apakah ‘ resolusi Altantuya’  ini akan sampai ke persidangan agong parti Ketuanan Melayu - kita lihat dan tunggu. Apa yang jelas  pada ketika ini  bontot suami Rosmah sedang dibakar.

Minggu lalu  rakyat  Malaysia terbaca berita bagaimana suami Rosmah telah juga  dimalukan secara terbuka di Pasir Gudang Johor. 

MB Johor Khalid Nordin selaku tuan rumah  dalam ucapan pembukaan tanpa segan silu telah menyatakan bahawa  suami Rosmah yang juga Presiden Parti, yang juga Perdana Menteri - TIDAK ada jemputan resmi untuk datang bertandang ke Pasir Gudang. Suami Rosmah mengikut kata Khalid Nordin telah menjemput dirinya sendiri. Ini satu ucapan yang amat jobo.

Ucapan sademikian bukan satu tamparan tetapi  jelas sebagai satu tendangan dari Bangsa Johor  terhadap suami Rosmah.

Dari klip video mesyuarat Pasir Gudang kelihatan suami Rosmah berapi-api menjual propaganda BRIM. Sayangnya ahli parti  dalam dewan TIDAK  ambil pot. Luka bertambah sakit apabila suami Rosmah melaung bertanya ‘ nak BRIM lagi atau tidak?’  - tetiba ramai  yang menjawab ‘tidak’. 

Suami Rosmah yang telah dimalukan dengan 
Laungan ‘tidak ‘ ini telah cuba ‘berpolitik’ dengan menerangkan bahawa ada lagi kes yang lebih besar dari kes 1MDB. Kes syarikat kapalterbang MAS misalnya. Tetapi suami Rosmah enggan membuka kesah ini untuk menjaga parti kunun. Tetiba terdengar laugan  dari dalam dewan ‘ buka.. buka.bukalah pekong’.

Di Pasir Gudang, pada awalnya suami Rosmah diumumkan akan mengadakan sidang akhbar . Tetapi selesai memberi ucapan suami Rosmah telah lari keluar dewan tanpa menegok air. Sidang akhbar dibatalkan kerana suami Rosmah telah cabut lari. 
Semua ini bukan fitnah pembangkang. Semua ini bukan fitnah  dari Wall Street Journal. Semua ini bukan fitnah dari portal Sarawak Reports. Tidak ada agenda Yahudi disini. Ini adalah fakta  dan babak politik yang telah berlaku. Semua ini adalah serangan ahli parti  United Malaya National Organisation terhadap Najib Razak.

Apa sebenarnya yang sedang berlaku?

Apa yang sedang berlaku sekarang bukan satu pekara yang baru. Ini adalah sambungan dan rentetan dari beberapa babak yang terdahulu.  Pemain utama ialah Mahathir Muhamad bekas  PM Malaysia. Mahathir mahu suami Rosmah mengundur diri dari menjadi PM. Mengikut lojik Mahathir jika suami Rosmah terus menjadi PM dan memimpin United Malays National Organisation maka parti ini akan kalah dalam PRU14.

Prestasi dan keupayaan suami Rosmah telah diukur oleh Mahathir dalam PRU13. Terbukti dalam PRU13 suami Rosmah kehilangan  lebih banyak kerusi berbanding dengan Abdulah Badawi yang terkenal dengan tidornya. 

Mahathir Muhamad sedar jika United Malays National Organisation kalah dalam PRU14 maka  malapetaka akan sampai. Mahathir Muhamad sendiri, bersama  suami Rosmah dan kuncu-kuncunya  pasti akan ditangkap untuk didakwa. Jenayah Mahathir Muhamad ini tidak jauh bezanya dari jenayah yang sedang  dilakukan oleh suami Rosmah.

Hakikatnya : Mahathir Muhamad mahu suami Rosmah berundur kerana Mahathir mahu menyelamatkan dirinya sendiri.  Dalam strateji perang apa yang dirancang dan dicadang oleh  Mahathir ini adalah betul. General yang manai pasti akan kalah perang. Apatah lagi jika General ini takut pada bini.

Sebelum Muhyiddin dan Shafie Afdal digugur dari kabinet ada dua lembaga sedang menyiasat kes 1MDB.  Pertugas Khas Parlimen dan  SPRM telah secara rapi membuat siasatan. Umum mengetahui bahawa  tali jerutan siasatan ini semakin rapat ke leher  suami Rosmah. 

Beberapa sosok  penting yang bersangkutan dalam  SRC International ( anak syarikat 1MDB) telah hilang melarikan diri. Yang lain telah memberikan keterangan. Hakikatnya SPRM telah mendapat bahan bukti yang diperlukan. 

Hakikatnya - Pejabat  Peguam Negara telah bersedia untuk mendakwa suami Rosmah. Hakikatnya dakwaan pecah amanah keatas Muhamad Najib bin Abdul Razak. Pecah amanah kerana duit dari syarikat kerajaan telah masuk ke dalam akaun pribadi Muhamad Najib bin Abdul Razak. Khalas. Period.
Jangan silap faham - memang betul ada 2.6 bilion ringgit masuk ke dalam akaun suami Rosmah. Ini duit dari luar negara. Agak susah untuk dicari salasilahnya.

Apa yang disediakan sebagai asas  bahan dakwaan  oleh Peguam Negara ialah duit sebanyak 42 juta ringgit dari Syarikat  SRC International - anak syarikat 1MDB. Duit dari SRC telah masuk ke akaun suami Rosmah selewat awal tahun ini - sebelum kenduri kahwin anak Rosmah.

Justeru, empat  pegawai dari syarikat inilah yang telah lari menghilangkan diri. Dua diantara pegawai SRC International dikhendaki oleh Bank Negara. Mereka lari untuk menyelamatkan suami Rosmah.

Sebelum  surat dakwaan Peguam Negara  sampai ke tangan suami Rosmah  , dengan licik suami Rosmah telah menyerang balas. Rombakan kabinet dilakukan, Jawatan Pertugas Khas Parlimen ‘disabotaj’ dan SPRM diganggu  gugat. Peguam Negara dipaksa bersara. Pengarah SPRM ‘dicutikan’ ke Amerika.

Dengan sakelip mata suami Rosmah selamat. Apakah  betul suami Rosmah selamat? Apakah bangkai rasuah 1MDB dapat ditutup? 

Surat dakwaan keatas suami Rosmah dari pejabat Peguam Negara tetiba bocor.  Dengan pantas suami Rosmah berkata ini surat dakwaan palsu.

Yang menjadi lawaknya ialah ada pula ahli Majlis Tertinggi Parti Ketuanan Melayu menuduh semua yang berlaku ini adalah rancangan Yahudi. Ini  kerana Sarawak Report berpusat di London dan Wall Street Journal di New York. 

Tidak cukup dengan menyerang Yahudi  - lembaga SPRM mula diserang. Pegawai SPRM ditangkap, ditukar dan diugut. Semua ini dilakukan dengan niat agar siasatan keatas suami Rosmah dihentikan.

Sayang seribu kali sayang - semua ini tidak meredakan serangan terhadap suami Rosmah.  Face Book, Twiteer, portal berita dan blog terus menyerang. Lawak jenaka terhadap suami Rosmah makin menjadi-jadi dalam alam siber.
Akhirnya media baru telah berjaya memunculkan satu persepsi bahawa Najib Razak suami Rosmah tidak boleh lagi  di percayai. Suami Rosmah ini sedang membawa malapetaka kepada Malaysia. Malaysia  sedang  menuju ke arah ‘negara gagal’ jika Rosmah dan suaminya terus berkuasa.  Persepsi ini telah membeku dan menular luas.

Laporan berita  mesyuarat bahagian parti Ketuanan Melayu yang sedang berjalan  memperkukuhka lagi persepsi ini. Pegawai-pegawai  kerajaan mula melihat bahawa parti United Malays National Organisation ini semakin lumpuh dan wajib diganti. Orang-orang kampong mula bersembang ‘ kosong’  tentang Rosmah dan suaminya.

Najib Razak sedar akan bahaya  persepsi ini. Justeru minggu lalu dalam mesyuarat bahagian Bandar Tun Razak - si Najib ini merayu agar ‘ pejuang siber’ parti Ketuanan Melayu bangun menyerang mempertahankan Presiden Parti. Suami Rosmah ini bermimpi dan berharap ahli-ahli partinya  akan mengikut ‘perangai’ ahli dan penyokong pembangkang  yang terus menerus mempertahankan Anwar Ibrahim dalam apa sahaja keadaan.

Apabila suami Rosmah merayu dan bermimpi saperti ini maka umum melihat ini sebagai tanda-tanda  bahawa nafas suami Rosmah semakin sesak. Hari hari akhir semakin dekat.

Pada tahap ini - persepsi yang diwujudkan melalui ruang siber ini telah merebak dan mempengaruhi gulungan perniagaan. Nilai ringgit  berbanding dengan dolar semakin susut.   Disempadan Siam dan di Kota Jakarta - Pengurup Wang - telah mula enggan menerima ringgit. Mereka tidak mahu rugi kerana nilai tukaran ringgit terus merundum. 

Dalam masa yang sama di Bursa Saham Kuala Lumpur saban hari nilai saham jatuh beberapa mata. Semua ini memperkuatkan lagi persepsi bahawa suami Rosmah tidak  ada pilihan melainkan berundur.

Lalu timbul soalan untuk Najib Razak:

Najib Razak  telah menerangkan kepada rakyat Malaysia bahawa duit sebanyak 700 juta dolar bersamaan 2.6 bilion ringgit yang masuk ke akaun pribadinya itu sebenarnya adalah  wang derma. 

Ya ampon ya Maulana - jika duit ini duit derma kenapa tidak diumumkan pada hari pertama berita  ini meledak dalam Wall Street Journal? Kenapa baru sekarang hendak diterangkan?

Ya ampon ya Maulana - jika duit  2.6 bilion ringgit ini  wang derma kenapa pula Muhyiddin Yassin dan Shafie Afdal ditendang keluar dari kabinet? (TT)

NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanggan akhbar mingguan ini
sila pukul talipon:
03-92-21-30-45
-------------------------

PASAL APA INI?

MEMUJI
Pakcik ni dah tua..banyak dah makan garam...biar pakcik cerita jujur..makhluk ni comel..rambut nya putih mutiara...bibirnya merah dan terkadang dia blush..hidung dia turut merah..jalannya tunduk dan sentiasa tunduk..matanya..

wow..matanya redup tanpa prejudis dan sentiasa mengintai fantasi keindahan makanan zahir dan batin...sunggunh berwibawa makhluk ini..walaupun pakcik ISLAM.....pakcik terdetik untuk memuji mahluk ini...tetiba.anak muda bertanya.." Pakcik cerita pasal najib ke pakcik..?"...weii dak ah..pakcik cerita pasal BABI NU....kakkakakakakaka on BUKTI DERMA DARI PUTERA SAUDI
Publish | Delete | Spam
DIDI KOTA BELUD
on 8/10/15
-------------

NAJIB JADI BAHAN LAWAKKAH KAH KAH


Jangan pilih pemimpin yang jadi bahan jenaka – TMJ

 | August 11, 2015
TMJ memuji pendirian Menteri Besar Johor berhubung isu kepimpinan UMNO.

PETALING JAYA: Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengingatkan rakyat supaya memilih pemimpin daripada mereka yang layak, bijaksana dan telus.
Katanya, ia penting supaya kemudian hari, mereka yang dipilih tidak dimalukan sehingga menjadi bahan jenaka.
Jelas TMJ lagi, pendirian yang dibuat Pengerusi Badan Perhubungan Badan UMNO Negeri Johor, yang juga Menteri Besar Datuk Mohamed Khaled Nordin dalam menangani isu itu sepatutnya menjadi contoh kepada pemimpin lain.
“Janganlah menjadi seperti sesetengah individu yang sanggup menggadaikan prinsip demi kepentingan peribadi.
Janganlah juga menjadi seperti sesetengah orang yang pada mulanya hanya memuji melambung tinggi sesetengah pemimpin, tetapi apabila melihat rakyat tidak berpuas hati, berubah pula pendirian bagai lalang ditiup angin, katanya dalam status yang dimuat naik di Facebook Southern Johor Tigers.
Kenyataan itu merujuk kepada pendirian Khaled dalam beberapa isu berkaitan kepimpinan parti termasuk sokongan kepada Timbalan Presiden UMNO,  Muhyiddin Yassin yang disingkirkan jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri.


KAH KAH KAH
woit
kah kah kah
mat mongol jadi bahan lawak
kah kah kah
ini bukan badut
ini ayah kepada segala badut
ini raja kepada sang badut
mat mongol buat lawak seram'
kah kah kah
hinggakan ringgit malaysia
tergolek ketawa
kah kah kah

SANG BADUT-----------

34 JAM KUALA LUMPUR
29 


OGOS

BERSIH: Berarak sebelum berkhemah di Dataran

BERSIH menetapkan perhimpunan besar keempat mereka bagi menuntut penambahbaikan sistem pilihan raya akan berkumpul di lima tempat tumpuan di ibu kota sebelum berarak ke Dataran Merdeka.

“Orang ramai dicadang berkumpul di lima tempat sebelum bergerak menuju Dataran Merdeka: Brickfields, Pasar Seni, Sogo, Masjid Negara, Dataran Maybank,” kata BERSIH.

34 JAM
-------------

JATUH DAN JATUH LAGI
CU@4.10

Ringgit jatuh cecah RM4 sedolar AS pada 9.35 pagi


Ringgit jatuh mencecah RM4 bagi sedolar AS hari ini, merosot serendah 4.0035 pada jam 9.35 pagi, demikian menurut Bloomberg.

Bagaimanapun, ia meningkat sedikit sejurus kemudiannya, dan berlegar pada kira-kira RM3.99 sedolar AS pada jam 9.50 pagi.

Ini adalah kejatuhan paling rendah ringgit sejak krisis kewangan Asia pada 1997.
CU@4.15


-------------

DUIT 1MDB TERSANGKUT


NO:33

33. Selepas Wall Street Journal melaporkan 2.6 bilion Ringgit kepunyaan Najib di dalam akaun peribadinya, ia ditutup. Anda tidak boleh mengambil semua wang itu untuk disimpan dengan anda. Ia perlu dipindahkan. Rupa-rupanya ia dipindahkan ke bank di Singapura. Kemudian pihak berkuasa Singapura membekunya. 


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/rencana/article/malaysia-dr-mahathir-mohamad#sthash.YslX8jgY.dpuf

TULISAN MAHATHIR:
minggu ini mahathir 
menulis 47 poin  tentang rasuah najib
poin no 33 tentang duit 2.6 bilion ringgit masuk ke akaun najib kemudian dipindahkan ke bank singapura yang kemudiannya di bekukan

apa makna berita dari mahathir ini?

1- duit tak sampai
2- duit tersangkut di singapura
3- duit masih ada lagi

wartawan dan media 
wajib menggali pekara ini
wartawan wajib meminta 
penjelasan dari mahathir

TANYA TANYA 
---------------------

APA MAKNA GAMBAR INI?


CU@JB


APA MAKNA 

GAMBAR INI?

1- siapa tak ada dalam gambar ini?
2- kenapa bernama siar gambar ini?
3- siapa dalam gambar ini?
--------------

SEE YOU AT FOUR
CU@4 

Ringgit cecah 3.96 berbanding dolar AS

Ringgit ditutup 0.7% lebih rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) hari ini, mencecah paras 3.96 per dolar, bagi pertama kali sejak krisis kewangan Asia pada 17 tahun lepas.
Pada 5 petang, mata wang tempatan itu disebut pada 3.9600/9630 berbanding dolar AS daripada 3.9270/9300 semalam.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/ringgit-cecah-3.96-berbanding-dolar-as#sthash.guC97glH.dpufCU@4 


KAH KAH KAH
KAH KAH 
KAH---------------

NAJIB RAZAK MENGIRINGI PERDANA MENTERI ROSMAH MANSOR
APA iNI?