Rabu, 10 Januari 2024

BUKTI JELAS BAHAYA PENDATANG CHINA MERAH


INI BUKTI JELAS

BAHAYA

PENDATANG

CHINA MERAH

KHALAS

3 KERETA YB DAP DI BAKAR

 


TIGA KERETA YB

DIBAKAR

AMIN

INI BAHAYA

APA DAH JADI?

AMIN

POLIS BOMBA

WAJIB SIASAT

AMIN

SPRM JUGA

WAJIB SIASAT

GUNA AMLA

 MACAM KES DAIM

AMIN

MANA DAPAT 

DUIT BELI

TIGA BUAH KERETA

AMIN

KHALAS

TAK SEDAR. DIRI


Ngeh syak insiden kebakaran mungkin ada kaitan kenyataan 28 Disember

AHLI Parlimen Beruas Ngeh Koo Ham percaya kejadian yang didakwa sebagai khianat dengan api yang berlaku di rumahnya di Ayer Tawar awal pagi tadi, mungkin berpunca daripada kenyataan media yang dikeluarkannya pada 28 Disember tahun lepas.

Ngeh berkata kenyataan media itu adalah bagi menjawab cadangan kerajaan persekutuan untuk membentuk sebuah jawatankuasa yang diketuai bekas ketua hakim negara Zaki Azmi untuk mengkaji konflik antara Undang-undang Syariah dan Perlembagaan Persekutuan, dengan kesemua 11 ahli jawatankuasa tersebut adalah beragama Islam.

Menurut Ngeh, beliau mencadangkan supaya pakar Perlembagaan bukan Islam dilantik ke dalam jawatankuasa itu supaya mengambil kira pandangan orang bukan Islam sebelum sebarang perubahan pada undang-undang dibuat.

“Saya secara khusus menyatakan bahawa pandangan orang bukan Islam berhubung peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan diambil kira. Tidak pernah pada bila-bila masa saya mengatakan bahawa mereka campur tangan dalam Undang-undang Islam atau perkara-perkara berkaitan Islam.

“Saya juga mencadangkan supaya wakil daripada Badan Peguam Malaysia dilantik kerana ia adalah badan berkanun yang ditubuhkan dengan kepentingan dalam apa-apa perkara berkaitan undang-undang negara kita,” katanya dalam sidang media di Manjung hari ini, sambil menambah bahawa beliau tidak terlibat dalam sebarang bergaduh atau berselisih faham dengan sesiapapun, sebelum kejadian kebakaran itu, hari ini. 

Ngeh berkata ketika menjawab kenyataannya itu, beberapa pemimpin politik menuduhnya mencampuri urusan Islam dengan memutarbelitkan kenyataan media dan memfitnahnya, serta mengelirukan rakyat khususnya masyarakat Islam.

Beliau berkata mereka menuduhnya mencadangkan untuk melantik pakar perundangan bukan Islam dalam Jawatankuasa Khas Mengkaji Kompetensi Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk Menggubal Undang-undang Islam, serta “campur tangan dalam perkara mengharmonikan Mahkamah Syariah oleh pakar undang-undang bukan Islam”.

“Apabila saya menyedari cadangan saya telah dimanipulasi bagi menimbulkan sikap tidak bertolak ansur dan kebencian oleh sesetengah individu, saya telah memohon maaf dan menarik balik cadangan saya. Kita tidak boleh membiarkan kumpulan ini memanipulasi emosi orang ramai.

“Kita mesti menggalakkan perbincangan matang dalam semua perkara. Saya tidak pernah anti-Islam, ia dibuktikan di mahkamah,” katanya.

Pada 30 Disember lepas, media melaporkan Ngeh, yang mencetuskan kontroversi berhubung cadangannya untuk memperkasakan sistem Mahkamah Syariah untuk orang Islam memohon maaf dan menarik balik kenyataannya sebelum ini yang menggesa orang bukan Islam dimasukkan dalam jawatankuasa khas yang dibentuk oleh kerajaan persekutuan bagi menggubal undang-undang Islam.

Sebagai ahli Parlimen, Ngeh berkata beliau berusaha untuk menyelesaikan semua masalah yang diajukan kepadanya dan membantu golongan yang tidak berupaya dan tertindas, dan kadang-kala beberapa masalah sosial melibatkan isu agama.

Ngeh berkata beliau memaafkan pihak yang menyebabkan kebakaran kereta, rumah malah mencederakan keluarganya jika mereka telah termakan penipuan dan hasutan orang lain untuk membenci dan melakukan keganasan.

“Sebagai peguam selama 38 tahun dan sudah 33 tahun dalam perkhidmatan awam, saya tahu hidup ini tidak akan pernah senang jika kita terlibat dalam jenayah dan sentiasa dalam ketakutan. Saya menyeru mereka untuk membuka lembaran baru, menjadi warganegara yang baik dan tidak menimbulkan kebimbangan kepada keluarga anda.

“Ahli keluarga anda menyayangi anda dan apabila anda terlibat dalam jenayah, ia menyebabkan mereka sakit, tidak dapat tidur malam dan kebimbangan yang tidak berkesudahan,” katanya.

Sementara itu, Ngeh berkata beliau tidak menerima sebarang ugutan dalam bentuk panggilan telefon mahupun mesej sebelum berlakunya insiden hari ini, selain menyerahkan sepenuhnya kepada pihak polis untuk menyiasat kes tersebut.

Terdahulu, Ketua Polis Perak Mohd Yusri Hassan Basri berkata polis sedang giat memburu individu yang disyaki melontar bom molotov cocktail ke rumah Ngeh di Ayer Tawar, dalam kejadian awal  pagi tadi, sehingga menyebabkan sebuah kenderaan terbakar. – Bernama, 10 Januari, 2024.

YB DAP INI

MEMANG DIBENCI

AMIN

YB  INI 

CHINA CHINA

TAK SEDAR DIRI

AMIN

NAK CAMPUR

HAL MELAYU ISLAM

AMIN

YB INI AKAN

GANTI LEBAI

KIT SIANG 

AMIN

SUKA KACAU

NAIKKAN MARAH

MELAYU ISLAM

AMIN

KHALAS

HAK TUKAR AGAMA

 Ibu tunggal menang rayuan kes tukar agama anak

MAHKAMAH Rayuan hari ini membenarkan rayuan ibu tunggal Loh Siew Hong dan mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang mengisytiharkan penukaran agama secara sepihak tiga anaknya di bawah umur kepada Islam di Perlis sebagai tidak berperlembagaan.

Free Malaysia Today melaporkan panel tiga hakim yang dipengerusikan oleh Hakim Hadhariah Syed Ismail berpendapat penukaran agama adalah “ultra vires” dengan Perlembagaan Persekutuan.

Hadhariah berkata hakim Mahkamah Tinggi terkhilaf dan melakukan kesalahan undang-undang.

“Mahkamah Tinggi khilaf kerana tidak mengikut keputusan Mahkamah Persekutuan 2018 dalam kes Indira Gandhi.

“Kami terikat dengan keputusan Indira Gandhi. Dalam kes ini, ibu tidak membenarkan anak-anaknya memeluk Islam,” katanya.

Mahkamah Rayuan juga menolak peruntukan dalam enakmen negeri Perlis yang membenarkan penukaran secara unilateral kerana ia bertentangan dengan Perkara 12(4) Perlembagaan Persekutuan.

Turut bersidang ialah Hakim Hashim Hamzah dan Azhahari Kamal Ramli. – 10 Januari, 2024.

ADUH !

BUDAK KECIK

BIARKAN BESAR

AMIN

DAH MASUK 18

BERI DIA PILIHAN

NAK MASUK

AGAMA APA

AMIN

KALAU DIA 

TAK MINAT

 BIDADARI

NAK KENA BAKAR

OLEH API NERAKA

ITU HAK DIA 

AMIN

KITA SUDAH

SAMPAIKAN

 MAKLUMAT

AMIN

KHALAS

AMERIKA DISERANG PENDATANG HARAM


AMERIKA DISERANG

PENDATANG HARAM

KHALAS

MACAM MANA NAK JADI KAYA ?

Isteri dakwa wujud kempen gambarkan Daim perasuah


WUJUD kempen yang menggambarkan Daim Zainudin seorang perasuah semata-mata kerana beliau sangat kaya, dakwa isteri bekas menteri kewangan itu.

Naimah Khalid juga mendakwa Daim difitnah dan dianiaya, serta menegaskan suaminya telah pun berjaya sebagai ahli perniagaan sehingga digelar jutawan sebelum menjadi menteri.

“Kini, sebuah kempen memutar belit maklumat dan persepsi dijalankan bagi memberi gambaran bahawa beliau seorang yang korup semata-mata kerana sangat kaya.

“Umum mengetahui Daim merupakan ahli perniagaan yang sangat berjaya sebelum menyertai kerajaan pada 1984. Malah media secara meluas merujuk beliau hartawan dan jutawan sebelum memegang jawatan awam 40 tahun lalu,” katanya kepada media di luar ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Putrajaya hari ini.

Daim disiasat susulan maklumat daripada Kertas Pandora didedahkan kepada umum pada 2021, menurut SPRM dalam satu kenyataan bulan lepas. 

Kertas Pandora merujuk kepada berjuta-juta dokumen bocor mengenai akaun luar pesisir pemimpin seluruh dunia, termasuk presiden, perdana menteri, bilionair dan ahli perniagaan terkemuka.

SPRM berkata, satu notis di bawah Seksyen 36(1)(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (Akta 694) telah diserahkan kepada Daim pada 7 Jun lalu, yang menghendaki beliau mengisytiharkan segala aset milik bekas menteri kewangan itu.

Aset terbabit sama ada di dalam dan luar negara secara bertulis dan akuan bersumpah dalam tempoh 30 hari dari tarikh notis tersebut, kata SPRM.

Bagaimanapun, Daim memohon lanjutan tempoh sebanyak lima kali, tambah kenyataan itu.

Bulan lepas, SPRM menyita bangunan Menara Ilham milik keluarga Daim bagi menyekat sebarang tindakan menjual, memindah hak milik atau melupus secara keseluruhan atau mana-mana bahagian bangunan. 

Semalam, peguam keluarga Daim dalam satu kenyataan ringkas memaklumkan SPRM memanggil isteri dan dua anak lelakinya untuk memberi keterangan di ibu pejabat agnesi antirasuah itu di Putrajaya hari ini. – 10 Januari, 2024.

WOIT

BUKAN TUDUH

DAIM RASUAH

AMIN

RAKYAT NAK TAHU

MACAM MANA

ZAHID NAJIB 

ROSMAH KU NAN

DAN TUN DAIM

DAPAT DUIT

AMIN

KUMPUL DUIT GAJI

MENANG EKOR KE

JUMPA EMAS KE

ATAU JUAL  BURIT

KAH KAH KAH

RAKYAT NAK TAU

KERANA NAK

IKUT CARA ZAHID

CARA NAJIB

CARA ROSMAH

CARA KU NAN

DAN  CARA DAIM

JADI KAYA

AMIN

RAKYAT PUN

NAK KAYA JUGA

KAH KAH KAH

KHALAS

LAPORAN DARI MEDAN TEMPUR


LAPORAN DARI

MEDAN TEMPUR

AMIN

NASIONALISMA KETUMKEMBANGKAN

SEMANGAT

NASIONALISMA 

KETUM

KHALAS


Unknown commented on
 "MAJUKAN INDUSTRI KETUM"

Kah kah kah tak ada sapa ambik pot Bro hang punya arguement, ubatan semua milik orang-orang kafir belaka, nak halal pergi buat sendiri lah, kalau dapat beli kat pasar malam bolehlah cakap, kah kah kah semua orang-orang kita makan ubat-ubat orang putih baginda Queen punya, nak buat macamana lagi kah kah kah sembang pagi sampai malam tapi habuk tarak woit sembang kosong dengan kopi o bolehlah

HEZBOLLAH MULA MEMBALAS


HEZBOLLAH MULA

MEMBALAS

AMIN

LANGKAH BALAIPolis akan panggil Papagomo, Chegubard dan Salim Iskandar

POLIS akan memanggil tiga pempengaruh media sosial untuk memberi keterangan berhubung gerakan “Langkah Dubai” yang dikatakan bertujuan menjatuhkan kerajaan persekutuan pimpinan Anwar Ibrahim.

Ketua Polis Negara Razarudin Husain berkata tiga individu berkenaan adalah Badrul Hisham Shaharin atau dikenali di media sosial sebagai Chegu Bard, Wan Muhammad Azri (Papagomo) dan Salim Iskandar.

Bercakap dalam sidang media khas di Bukit Aman di Kuala Lumpur hari ini, beliau berkata kesemua mereka akan dipanggil dalam masa terdekat bagi membantu siasatan.

Menurutnya mereka didapati menggunakan media sosial sebagai platform untuk berbicara mengenai isu berkenaan.

“Selain mereka, beberapa pemimpin parti politik juga akan dipanggil untuk beri keterangan,” katanya.

Razarudin berkata polis sehingga kini menerima 43 laporan polis daripada wakil pelbagai parti politik berhubung gerakan Langkah Dubai, di seluruh negara.

Beliau berkata kes itu disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Seksyen 505 (B) Kanun Keseksaan.

Berikutan itu, katanya polis membuka satu kertas siasatan di bawah Seksyen 124(c) Kanun Keseksaan kerana cubaan untuk melakukan aktiviti memudaratkan demokrasi berparlimen.

“Selain itu, ia boleh disimpulkan sebagai aktiviti yang boleh mengganggu-gugat ketenteraman awam dan menimbulkan keresahan.

“Saya boleh beri jaminan situasi negara ketika ini stabil dan polis telah pun membuat persediaan sekiranya ia (Langkah Dubai) menjejaskan ketenteraman awam negara,” katanya.

Beliau berkata rakyat Malaysia sangat prihatin akan keamanan dan polis akan memastikan keselamatan mereka semua terpelihara.

Selain itu, Razarudin berkata polis turut mengesan video blogger Raja Petra Kamaruddin yang bercakap berkaitan perkara itu (Langkah Dubai) lebih daripada 10 hari.

“Polis sedang menyiasat video tular yang menyaksikan tiga atau empat individu bercakap tentang gerakan menukar kerajaan. Salah seorang daripadanya ialah Raja Petra Kamarudin,” katanya.

Pada 30 Disember lepas, Timbalan Ketua Pengarah (Komunikasi Komuniti) Jabatan Komunikasi Komuniti Ismail Yusop dilaporkan mendakwa “Langkah Dubai” timbul sewaktu percutian beberapa pemimpin pembangkang dan tokoh-tokoh daripada pihak kerajaan di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE). – Bernama, 9 Januari, 2024.
WOIT

INI BARU 

LANGKAH BALAI

AMIN

BELUM LAGI

LANGKAH

RUMAH PASONG

KAH KAH KAH

KHALAS

RUMAH NGEH KENA BOM MINYAKKediaman Ngeh dibaling bom petrol

KEDIAMAN Ahli Parlimen Beruas Ngeh Koo Ham diserang dengan “molotov cocktail” sehingga menyebabkan kebakaran yang memusnahkan salah sebuah keretanya. 

Perkara itu disahkan Setiausaha Agung DAP Anthony Loke dalam satu kenyataan hari ini. Beliau berkata Ngeh memaklumkan tentang kebakaran itu awal pagi tadi.

Pihak bomba sempat memadamkan api dan berjaya mengelak kebakaran tersebut merebak ke dalam bangunan kediaman pengerusi DAP Perak itu, tambahnya.

“DAP mengutuk sekeras-kerasnya tindakan serangan ganas ini yang mengancam keselamatan nyawa keluarga beliau. 

“Kami menegaskan bahawa apa sahaja bentuk unsur keganasan tidak boleh diterima sekali dalam menangani perbezaan dalam masyarakat kita. 

“DAP juga menyeru pihak Kementerian Dalam Negeri dan Polis Diraja Malaysia supaya mengambil perhatian serius dalam kejadian ini dan memastikan keselamatan dan ketenteraman awam sentiasa terjaga,” kata Loke.

Sementara itu, Malaysiakini melaporkan Ketua Polis Perak Yusri Hassan Basri tidak menolak kemungkinan kebakaran itu melibatkan tindakan khianat, dan siasatan dijalankan dari pelbagai sudut.

“Betul, polis sedang menjalankan siasatan menyeluruh dari pelbagai aspek. Saya mohon mana-mana saksi untuk tampil membantu siasatan,” katanya dipetik Malaysiakini.

SinChew Daily pula melaporkan kebakaran berlaku pada pukul 2.50 pagi. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Ketika kejadian, Ngeh dan isterinya dilaporkan sedang tidur sebelum mereka dikejutkan oleh orang yang lalu lalang yang membunyikan loceng rumah dan memaklumkan kebakaran itu.

Menurut SinChew Daily, Jabatan Bomba dan Penyelamat Ayer Tawar menerima laporan pada 3.05 pagi dan tiba di lokasi kejadian pada 3.12 pagi.

Ngeh telah membuat laporan mengenai perkara itu di balai polis Ayer Tawar.

Disember lepas, Ngeh mencetus kontroversi selepas mencadangkan supaya kerajaan melantik pakar daripada orang bukan Islam untuk membantu Jawatankuasa Khas Mengkaji Kompetensi Dewan Undangan Negeri menggubal undang-undang Islam.

Selepas dikritik teruk, beliau memohon maaf dan menarik semula cadangannya itu.

Ngeh menjelaskan beliau tidak mengetahui bahawa jawatankuasa khas itu sebenarnya dibentuk Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) yang dipengerusikan oleh Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah. – Bernama, 10 Januari, 2024.

WOIT

BETUL KE NI ?

KALAU BETUL

INI DAH  BERAT

AMIN

POLITIK 

KESEDARAN 

MELAYU ISLAM

NAIK SETINGKAT

AMIN

ATAU INI PROJEK

CARI SIMPATI

KAH KAH KAH

KHALAS

NAJIB AKAN BEBAS ?


Lembaga pengampunan putuskan kes Najib minggu depan, kata laporan

PERMOHONAN pengampunan bekas perdana menteri Najib Razak yang dipenjarakan ditetapkan untuk dibincang dan diputuskan lembaga pengampunan akhir bulan ini, lapor CNA yang berpangkalan di Singapura.

Agensi berita itu berkata permohonan Najib pertama kali dibincangkan dalam mesyuarat lembaga pengampunan pada Disember, dan diputuskan bahawa perkara itu akan ditangguhkan ke sesi bulan ini.

Mesyuarat itu dijadualkan pada minggu ketiga Januari dan “kemungkinan keputusan dibuat”, lapor CNA, memetik sumber kerajaan.

Mesyuarat pada Disember lalu dihadiri Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah dan Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Baginda akan menghadiri mesyuarat pada bulan Januari sebelum tempoh perkhidmatannya berakhir pada penghujung bulan.

Anwar bagaimanapun dijangka tidak hadir kerana slot itu dikhaskan untuk menteri Wilayah Persekutuan yang telah disandang oleh Dr Zaliha Mustapha dalam rombakan Kabinet bulan lepas.

Pengampunan Najib adalah atas hukuman penjara 12 tahun atas sabitan berkaitan skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB). Sabit kesalahannya juga membawa denda RM210 juta yang masih belum diselesaikan.

Beliau masih menghadapi perbicaraan lain yang berkaitan dengan dana kerajaan.

CNA juga melaporkan peguam Najib, Mohammad Shafee Abdullah enggan mengulas mengenai perkara itu, mengatakan beliau “tidak mahu merumitkan proses pengampunan”.

Bagaimanapun, seorang lagi ahli kanan di pihak Najib dipetik sebagai berkata mereka merasakan “sedikit getaran positif” daripada lembaga pengampunan.– 10 Januari, 2024.

RANCANGAN

LICIK SEDANG

BERJALAN

AMIN

JELAS DIBACA

NAJIB AKAN

DIBEBASKAN

AMIN

UNTUK

 SELAMATKAN

KERAJAAN MADANI

AMIN

KHALAS

BETUL KE NAMA ZAHID ADA DALAM PANDORA PAPER ?


BETUL KE NAMA

ZAHID ADA DALAM

PANDORA PAPER?

KHALAS

GUA TAKDA BURIT UNTUK DI JUAL


GUA ADA ISAP

GANJA

AMIN

GUA ADA MINUM

AIR KETUM

AMIN

HANYA

GUA TAKDA BURIT

UNTUK DIJUAL

KHALAS

Unknown commented on 
"APAKAH BURIT
 MILIK KERAJAAN ?"

Isham, semua yang dilarang dan menyalahi undang undang yang diambil tindakan Isham tidak boleh terima, mengapa? Yang jual burit diambil tindakan kerana undang undang tidak membenarkan orang menjual burit walaupun burit tu burit dia, tentu ada sebab megapa undang undang tidak membenarkan orang menjual burit, Isham selidiklah sendiri,

begitu juga dengan tindakan yang diambil terhadap hal hal yang berkaitan ganja dan ketum, ada saja hujah Isham minta supaya ganja dan ketum dibebaskan dari kekangan undang undang, mungkinkah Isham juga berminat nak menggunakan ganja dan ketum? Jangan marah yeeeee


Unknown commented on 
"APAKAH BURIT 
MILIK KERAJAAN ?"

Kah kah kah bagilah nombor telefon sekali senang kita cari nanti kah kah kah tak ada kerja lain kah? Asyik kacau hal ehwal burit orang, yang curi berbilion yang rasuah berjuta masih ke sana ke sini lagi apa punya turrr nak kena nasi kandar kangkang baru tahu depa ini woit

BERSMPATI PADA AGUS


SIMPATI PADA

AGUS

AMIN

DIA KENA 

PERANGKAP

AMIN

Unknown commented on
 "APA TINDAKAN POLIS ?"

tak tau kenapa tengok muka agus ni rasa nak pijak je... kah kah kah