Isnin, 30 Mei 2022

AMERIKA DAN SENAPANG

 




AMERIKA

DAN

SENAPANG

AMIN

PATUH SYARIAH

 



Suruhanjaya Patuh Syariah bazir wang pembayar cukai, kata Rafidah

PENUBUHAN Suruhanjaya Patuh Syariah satu pembaziran dana awam, kata bekas menteri perdagangan antarabangsa dan industri Rafidah Aziz.

Beliau mengulas kenyataan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob hari ini Suruhanjaya Patuh Syariah boleh membantu mengawal industri halal di negara ini.

“Pasukan petugas dan jawatankuasa semakin berkembang pesat, namun tiada laporan dibentangkan apatah lagi tindakan sebenar dilakukan.

“Dana awam dibelanjakan tanpa tujuan yang boleh disalurkan dengan lebih baik kepada kumpulan yang berkaitan dalam masyarakat dan pelbagai sektor ekonomi,” katanya dalam satu kenyataan.

Dalam ucaptama pada Syarahan Abdullah Ahmad Badawi hari ini, Ismail Sabri berkata pada masa ini, cadangan kawal selia sedia ada lebih terhad kepada sektor kewangan Islam melalui Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti manakala Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) mengawal selia industri halal.

Beliau berkata, pada masa ini, ekonomi halal dilihat lebih mencakupi dan berkembang sekitar sektor kewangan dan makanan, sekali gus memperlihatkan kewajaran aspek ekonomi halal itu perlu diberikan perhatian dan diperbetulkan.

Rafidah berkata, tidak perlu ada suruhanjaya baharu untuk mengawal selia dan mempromosi industri itu memandangkan Halal Development Corporation yang ditubuhkan pada 2006 sudahpun memenuhi tujuan itu.

Beliau menambah kerajaan kekurangan hala tuju dalam memimpin negara dan lebih banyak penyelarasan dan pertimbangan diperlukan sebelum ia menghasilkan dasar atau entiti baharu. – 30 Mei, 2022.


APA LAGI

CARA NAK

TUNJUK ALIM

LAGI WARAK

KAH KAH KAH

HAJI DAH GI

BATU ITAM 

DAH CIUM

UMRAH SELALU

ULANG ALIK

KAH KAH KAH

NANTI RASUAH

JUGA AKAN

PATUH SHARIAH

KAH KAH KAH

BILA ULUR DUIT

RASUAH

WAJIB ADA

AIR SEMBAHYANG

KAH KAH KAH 

BILA TERKENTUT

 LEPAS AMBIL DUIT

RASUAH WAJIB

TONGGENG 

KE LANGIT

KHALAS

CHINA MERAH TETAP DIBALON

 




CHINA MERAH

TETAP DIBALON

KHALAS

BERGANTUNG

EEE SOKONG

ATAU ANTI 

CHINA MERAH

AMIN

KALAU SOKONG

KITA BELASAH EEE

KHALAS


panglimo potaseh commented on 

"EEE SAPU HAK MELAYU"

Kalau ado ular kito hontam eEEe dulu ..kalau eEEe mo Chino Merah kito nak balon sapo dulu ..

SYABAS KELANTAN !!!

 



Kelantan berjaya tanam 4.2 juta pokok tahun lepas, kata MB

KERAJAAN Kelantan berjaya menanam 4.2 juta pokok di seluruh negeri sepanjang tahun lepas menerusi Program Penghijauan Malaysia melalui Kempen Penanaman 100 Juta Pokok, kata Menteri Besar Ahmad Yakob.

Beliau berkata jumlah tersebut meletakkan Kelantan berada di landasan yang betul untuk mencapai sasaran penanaman 15 juta pokok dalam tempoh Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

“Kesemua pokok ini telah ditanam menerusi pelbagai program melibatkan seluruh lapisan masyarakat yang dilaksanakan oleh Jabatan Perhutanan Kelantan, agensi awam, pihak swasta, badan bukan kerajaan serta orang perseorangan. 

“Jumlah pokok yang ditanam oleh Kelantan pada tahun lepas merupakan tertinggi di Semenanjung serta ketiga tertinggi di Malaysia selepas Sarawak dan Sabah,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan pada Majlis Perasmian Program Penanaman Sempena Kempen Penanaman 100 Juta Pokok di Maahad Tahfiz Daril Ulum, Kampung Meranti, di Pasir Mas hari ini.

Turut hadir Pengarah Jabatan Perhutanan Kelantan Abdul Khalim Abu Samah.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata sehingga kini, hutan simpan kekal di Kelantan adalah seluas lebih 629,000 hektar bersamaan dengan 42 peratus dari keluasan tanah negeri. – Bernama, 30 Mei, 2022.

SYABAS 

TAHNIAH

KELANTAN

AMIN

DAH ADA

KESEDARAN

AMIN

TAPI JANGAN

TERUSKAN KERJA

MENEBANG

HUTAN

AMIN

TANAM 4 JUTA

TEBANG 7 JUTA

INI KERJA BODOH

AMIN

POKOK NAK

TUMBUH PULUHAN

TAHUN

AMIN

POKOK PUNCA

NYAWA MANUSIA

TANPA POKOK

TAKDA UDARA

KHALAS


ADA MULA ADA AKHIR

 

ADA MULA

ADA AKHIR

AMIN

Unknown commented on
 
"MULA ADA PASTI ADA AKHIR"

Aku nak tanya la... Tang mana titik mula bumi mengorbit matahari dan tang mana titik akhirnya? Yang hidup mungkin ada mula dan akhirnya... Yang bukan hidup dimana mula dan akhirnya? Alam semulajadi ini abadi... Hidup dan mati hanya satu proses... Perjalanan tanpa henti tiada mula dan akhirnya... Hanya manusia menyangka hidup ini ada permulaan dan akhirnya...

KETUM TERBAIL DARI TANAH MELAYU

 



 KETUM TERBAIK

DALAM DUNIA

DARI

TANAH MELAYU

AMIN

Unknown commented on 
"BINA INDUSTRI UBATAN KETUM"

barat boikot sawit sebab musnahkan alam katanya... barat boikot industri getah kondom sebab guna buruh paksa.. adakah industri ketum nanti tidak memudaratkan alam...? tak guna buruh paksa..... adakah dengan industri ketum ..balak tidak lagi ditebang? adakah dengan industri ketum maka industri dadah akan berkubur..? jangan marah ini hanya soalan... kah kah kah.

POLITIK JALAN RAYA

 




JAWAPAN TEPAT

AMIN

RAKYAT AMBIL

POLITIK

JALAN RAYA

KHALAS

AWAS ! BAHAYA CHINA MERAH

 


AWAS !!

BAHAYA 

CHINA  MERAH

AMIN

DATANG SINI

BUAT HURU HARA

KHALAS

Unknown commented on

 "EEE SAPU HAK MELAYU"


Ini semua salah China Merah la... ya tak Enche' TT... Prinsip hidup semut, di mana ada gula di sana semut akan datang mencari makan... Donia ini dah disediakan luad terbentang oleh Tuan Alah untuk segala maklukNya untuk mencari rezeki dan makan untuk idup. Sesiapa yang berharap orang lain BEKERJA cari makan untuk diorang jangan la dengki tak abis bila yang BEKERJA mendapat habuan lebih banyak dari hasil usaha mereka. Segalanya bergerak ke arah keseimbangan. Itu satu sistem yang telah disediakan oleh Tuan Alah

BERITA BENAR YANG BAIK

 


Kes harian turun 

ke paras 1,100 jangkitan,

5 lagi terkorban




Kes baru Covid-19 menurun 4.1% minggu lepas

Kes sembuh turut dicatatkan meningkat sebanyak 4.2%


BERITA BENAR

YANG BAIK

AMIN

KENALI MUKA BARU DI AUSTRALIA

 




KENALI 

MUKA BARU

DI AUSTRALIA

AMIN

MULA ADA PASTI ADA AKHIR

 



SATU YANG

BERMULA PASTI

AKAN BERAKHIR

INI SAINTIFIK

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "UFO SEMBAH SAPA ?"

Kiamat tu pantek apo ..TaT kato kiamat tu birlakhu bilo bumi ni pichah ..tapi Alam Raya ni ado biliyun bintang dan planet. Gwa ingat dah sampai masa kito nonggang penyapu terbang utk carik planit baru sibagai rumah baru kita ..den nonggar Kapir Amirika dah jumpo byk planet yg boley didiami ..

BINA INDUSTRI UBATAN KETUM

 



JANGAN JADI

BODOH

AMIN

BINA INDUSTRI

UBATAN KETUM

KHALAS

Unknown commented on 

"KENAPA MASIH IKUT 
UNDANG2 BAGINDA QUEEN"


sawit diboikot oleh us barat.. industri getah kondom diboikot oleh us barat... cuma nasib baik rusia serang barat. maka rantaian bermasalah.. apakah baginda queen akan berdiam diri.. terima kasih rusia..kah kah kah


PROJEK BOIKOT MINYAK RUSIA GAGAL

 



PROJEK BOIKOT 

MINYAK RUSIA

GAGAL 

AMIN

KEMPEN RUSIA BERJAYA

 

Nato ada hak hantar tentera ke timur Eropah, kata timbalan ketua  

NATO tidak lagi terikat dengan komitmen untuk menahan daripada mengerahkan tenteranya ke timur Eropah, kata timbalan setiausaha agung perikatan yang diketuai Amerika Syarikat itu pada Ahad.

Moscow sendiri telah membatalkan kandungan Akta Penubuhan Nato-Rusia, dengan menyerang Ukraine dan menghentikan dialog dengan perikatan itu, Mircea Geoana memberitahu AFP.

Di bawah Akta Penubuhan 1997, yang bertujuan untuk menetapkan semula hubungan antara Rusia dan Perikatan, kedua-dua pihak bersetuju untuk berusaha untuk mencegah sebarang pembentukan kuasa konvensional yang berpotensi mengancam di wilayah Eropah yang dipersetujui, termasuk Eropah Tengah dan Timur.

“Mereka mengambil keputusan, mereka mewajibkan untuk tidak menyerang jiran, yang mana mereka sendiri lakukan, dan mengadakan perundingan tetap dengan Nato, yang mereka tidak lakukan,” kata Geoana, bercakap di ibu kota Lithuania, Vilnius.

“Jadi saya fikir sebenarnya akta penubuhan ini pada dasarnya tidak berfungsi kerana Rusia,” tambahnya.

Rusia, katanya secara berkesan telah meninggalkan syarat perjanjian 1997.

“Sekarang kami tidak mempunyai sekatan untuk mempunyai kedudukan yang teguh di sayap timur dan memastikan setiap inci persegi wilayah Nato dilindungi oleh Artikel 5 dan sekutu kami.”

Artikel 5 Nato merujuk kepada pertahanan kolektif, yang mengatakan bahawa serangan ke atas seorang anggota adalah serangan ke atas mereka semua.

Geoana tidak memberikan butiran mengenai sebarang penempatan yang dirancang, tetapi berkata beliau menjangkakan “kehadiran yang teguh, fleksibel dan mampan”.

Pada 2017, Nato telah mengerahkan kumpulan taktikal multinasional ke negara-negara Baltik dan Poland sebagai langkah berjaga-jaga. Selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine pada akhir Februari, ia menghantar bantuan ke sana. – AFP, 30 Mei, 2022.



BERITA INI

BAWA DUA

MAKNA

AMIN

PERTAMA UKRAINE

DAH KALAH

AMIN

SENJATA DIHANTAR

TAK BERI KESAN

AMIN

KEDUA PERANG

AKAN MEREBAK

AMIN

PERANG DUNIA

KE TIGA AKAN

BERMULA

KHALAS

VIRUS GINAJAPIM MEREBAK

 


Enggan kerjasama 

dengan PN: Anwar

 jalin kompromi baru

 dengan 

kluster mahkamah?

Nampaknya hampir pasti pertembungan tiga penjuru atau lebih dalam PRU-15 tidak dapat dielakkan lagi berdasarkan pendirian terkini Pakatan Harapan (PH) yang menolak cadangan Muhyiddin Yassin agar diwujudkan kerjasama antara Perikatan Nasional (PN) dan PH bagi menentang Barisan Nasional (BN) seperti yang dimaklumkan Anwar Ibrahim minggu lalu.

Dari segi politik tentulah pendirian tersebut adalah hak PH kerana mereka yang berhak menentukan ke arah mana hala tuju pakatan berkenaan tetapi persoalannya apakah keputusan itu menguntungkan PH?

Ramai sudah yang mencongak bahawa pihak yang bakal mendapat laba paling untung adalah BN jika PN dan PH membawa hala sendiri.

Persoalan lainnya pula, jika benar congakan banyak pihak bahawa PH akan menjadi parti paling rugi apabila berlaku pertembungan tiga penjuru sepertimana yang telah berlaku di Sarawak, Melaka dan Johor – mengapa Anwar dan PH tetap juga berkeras tidak mahu berkerjasama dengan PN walaupun sedar mereka dalam keadaan paling rugi?

Sebenarnya dari segi perkiraan politik, baik BN, PN mahu pun PH – kesemuanya tidak dapat menjangka dengan tepat ke mana arah sokongan para pengundi di atas pagar dan walaupun majoriti berpendapat BN bakal mendapat kelebihan, tetapi tidak mustahil kelebihan itu sangat tipis atau bakal wujudnya keadaan tiada parti mendapat majoriti.

Semua pihak sedar bahawa tiada mana-mana parti mendominasi sokongan ke atas kira-kira 5.8 juta pengundi baru.

Lebih-lebih lagi 65% daripada pengundi atas pagar untuk PRU15 adalah wanita.

BN walaupun menang bergaya di Melaka dan Johor sedar akan hal ini.

PN dan PH juga punya kesedaran serupa menyebabkan Muhyiddin tampil dengan idea boleh menang (kerjasama) tersebut tetapi sekali lagi mengapa ia ditolak Anwar dan PH?

Cita-cita politik Anwar hanya satu iaitu mahu menjadi perdana menteri. Tentulah mustahil Anwar dan PH mahu bertanding PRU-15 untuk sekadar menjadi pembangkang – melainkan – ada agenda lain di sebalik penolakan cadangan kerjasama yang dibuat Muhyiddin tersebut.

Apakah betul ada kompromi terbaru antara Anwar – anak muridnya, Ahmad Zahid Hamidi dan Najib Razak?

Kompromi 2021 dahulu yang diikat melalui akuan bersumpah Zahid dan Najib sudah pun menjadi rahsia umum.

Dengar khabarnya, walaupun kompromi 2021 terhenti seketika selepas akuan bersumpah itu bocor, beberapa siri “rundingan” baru telah berlangsung.

Baik Anwar, mahu pun Zahid dan Najib boleh sahaja menafikan khabar angin tersebut – sebagaimana mereka menafikan wujudnya akuan bersumpah serta audio perbualan telefon antara cikgu dan anak muridnya.

Penafian adalah alasan klasik bagi setiap ahli politik untuk menutup sesuatu isu.

Tapi melihat kepada perkembangan terbaru ini, nampak teori yang mengatakan bahawa Anwar dan PH mahu membentuk kerjasama dengan Umno dan BN selepas PRU15 semakin berasas.

Teori ini tidak lagi mampu ditolak kerana akuan bersumpah sudah menjadi saksi cuma tinggal lagi bagaimana penjelasan hendak diberikan kepada penyokong di bawah.

Secara tidak langsung penolakan Anwar dan PH terhadap cadangan kerjasama dengan PN merupakan laluan terbuka untuk kluster mahkamah Umno kembali berkuasa selepas PRU-15 nanti.

Barangkali inilah analogi kek dalam soal keuntungan politik peribadi. Aku sokongan kau – kau sokong aku. Sama dapat, sama merasa.

Mikail Firdaus MalaysiaNow.

VIRUS

GANAJAPIM 

SEDANG MEREBAK

KAH KAH KAH

 VAKSIN MASIH

BELUM DITEMUI

KAH KAH KAH

KENAPA MASIH IKUT UNDANG2 BAGINDA QUEEN

 


Bekas polis, tentera dicadang jadi penguat kuasa kawal salah guna ketum, kata Zahidi

KERAJAAN dicadangkan untuk melibatkan penyertaan bekas tentera dan polis yang dapat bertindak sebagai sebahagian “penguat kuasa” mengawal penyalahgunaan daun ketum dalam kalangan rakyat di negara ini sekiranya penanaman pokok ketum dibenarkan bagi tujuan perubatan.

Penaung Persatuan Veteran Tentera Udara Diraja Malaysia (PVTUDM) Perlis Zahidi Zainul Abidin berkata tugas pengawalan dan penguatkuasaan ketum boleh dibantu pihak Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang terdiri daripada bekas tentera dan polis sekali gus ia akan memudahkan urusan kerajaan membanteras penyalahgunaan ketum.

“Sekarang ini saya tengah bincang dengan Menteri Kesihatan (Khairy Jamaluddin) dan kita telah melantik bekas pegawai tinggi polis (bahagian) narkotik, dan buat masa ini saya tidak mahu sebut nama lagi bersama jawatankuasa bekas tentera dan polis untuk memberi cadangan kepada saya untuk saya kemukakan kepada Menteri Kesihatan,” katanya.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia itu berkata demikian kepada pemberita pada Jamuan Aidilfitri PVTUDM Perlis di Santuari Ikan Air Tawar Timah Tasoh dekat Kangar hari ini.

Pada April lepas, dalam laporan media Zahidi dipetik sebagai berkata perbincangan mengenai kebenaran penanaman ketum untuk tujuan perubatan mendapat “lampu hijau” daripada kerajaan apabila Kabinet tidak mempunyai halangan dan sudah memberikan kebenaran untuk satu perbincangan dilakukan pihaknya yang mewakili Parlimen Padang Besar bersama Menteri Kesihatan berhubung isu itu.

Mengulas lanjut, Zahidi berkata jika kerajaan meluluskan tanaman ketum itu ia juga dapat membantu pesara tentera dan polis menjana pendapatan selain mengharapkan wang pencen melalui kaedah mengusahakan tanah mereka dengan tanaman berkenaan.

“Permintaan dunia untuk ketum cukup besar daripada segi perubatan. Negara jiran kita dapat pendapatan besar daripada ketum ini, jadi jika kerajaan benarkan pokok ketum ditanam ia akan memberi manfaat kepada pekebun kecil getah misalnya yang mana jika harga getah jatuh boleh membantu mereka dapat pendapatan,” katanya.

Dalam perkembangan lain, sempena Hari Wartawan Nasional yang diraikan hari ini, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia itu menzahirkan setinggi-tinggi penghargaan terhadap jasa dan pengorbanan wartawan yang bertugas menyampaikan maklumat tepat kepada masyarakat.

“...dan juga mereka (wartawan) berkorban untuk sampaikan maklumat kepada masyarakat termasuk sanggup ke tempat peperangan dan ada wartawan yang terbunuh…begitu besar pengorbanan wartawan kepada masyarakat.

Kementerian (Komunikasi dan Multimedia) menghargai jasa wartawan dengan memikirkan macam mana cara untuk membalas jasa wartawan dan menjaga kebajikan wartawan…kami akan sentiasa berusaha membalas jasa wartawan,” katanya. – Bernama, 29 Mei, 2022.

INI KERJA

BODOH GUNA 

ORANG  PENCEN

AMIN

YANG WAJIB

DILAKUKAN 

BEBASKAN KETUM

DARI UNDANG2

BAGINDA QUEEN

AMIN

JADIKAN KETUM

SATU INDUSTRI

PERUBATAN NEGARA

AMIN

BERI DANA

UNTUK JADIKAN

MALAYSIA PUSAT

KAJIAN KETUM

DUNIA MACAM

TANAMAN GETAH

AMIN

JADIKAN KETUM

BAHAN EXPORT

SETARAF DGN

MINYAK SAWIT

KHALAS

EEE SAPU HAK MELAYU

 



EEE SAPU

HAK MELAYU

KHALAS


Unknown commented on

 "EEE BUKAN INDIA"


ini kerja parti umno nak salah Dap ke ? kah kah kah sehingga hak2 melayu semua disapu eeee sekarang baru nak bangun tidur ke ? lagi 10 tahun akan datang bangla pulak tanya sendiri siapa yg lulus kemasukan bangla ?

MELAYU DI SRI LANGKA

 



MELAYU

DI SRI LANGKA

AMIN

JUAL BUAH FIKIRAN

 



JUAL 

BUAH FIKIRAN

AMIN

Luncai commented on 

"HENTIKAN 
PEMBALAKAN SEKARANG !!!"

Bro lu sembang warga dunia yang dah kaya menjarah hasil bumi negara dunia kita. Kalau tak jual balak nk jual ape. Proton Saga ke?

UFO SEMBAH SAPA ?

 



UFO 

SEMBAH SAPA?

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "KHURAFAT INI APA ?"

Percaya bahawa se nya ada alien dalam universe Kita..planet kurrr lagi rapat..tak caya tanya abalone.