Khamis, 27 Mei 2021

RAYAKAN KEHIDUPAN - HIDUP HANYA SEKALI

 RAYAKAN KEHIDUPAN

HIDUP

HANYA SEKALI 

ADA PEMBELOTAN

 
SELAMATKAN

DIRI

KAH KAH KAH

JADI KENG

KAH KAH KAH

BUAT APA

SUSAH PAYAH

KAH KAH KAH

NAJIB AKA MASUK

KAH KAH KAHLembaga pengarah 1MDB terbabit 'sandiwara' dana luar negara milik Umno

BEKAS ketua pegawai eksekutif 1Malaysia Development Berhad (1MDB) hari ini memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur ahli lembaga pengarah syarikat itu terlibat sama dalam “sandiwara” untuk tidak memasukkan dalam laporan rasmi bahawa dana 1MDB di luar negara adalah milik Umno.

 Mohd Hazem Abd Rahman, saksi pendakwa ke-10 berkata demikian semasa pemeriksaan balas oleh peguam mewakili Najib Razak, Wan Aizuddin Wan Mohammed dalam perbicaraan kes bekas perdana menteri itu berhubung penyelewengan dana 1MDB berjumlah RM2.3 bilion.

Ketika ditanya sebab beliau tidak memasukkan dalam rekod semasa mesyuarat lembaga pengarah 1MDB pada 27 Februari, 2014 dana yang ada di luar negara itu milik Umno,  Hazem, 49, berkata “itu merupakan rancangan jahat dan tidak sepatutnya dimasukkan dalam rekod.”

Wan Aizuddin: Kamu mendakwa konspirasi ini disertai oleh semua ahli lembaga pengarah?

Hazem: Ya

Wan Aizuddin: Kamu katakan apa yang dilaporkan dalam minit mesyuarat itu hanya sekadar lakonan?

Hazem: Mereka tahu apa yang menjadi taruhan.

Wan Aizuddin: Jadi, apa yang kamu katakan ialah apa juga yang dicatat dalam minit mesyuarat lembaga pengarah (untuk membawa pulang dana dari luar negara) itu hanya sekadar cakap. Adakah kamu kata semua itu satu sandiwara besar?

Hazem: Ya

Saksi  itu juga bersetuju dengan cadangan peguam bahawa tidak ada satu sen pun wang yang dibawa balik dari luar negara tersebut dimasukkan ke dalam akaun bank Umno.

Hazem juga bersetuju dengan cadangan peguam beliau tidak pernah mendengar daripada mulut Najib bahawa dana itu kepunyaan Umno, namun hanya berasaskan pada kenyataan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low dan bekas ketua setiausaha sulit Najib, allahyarham Azlin Alias.

Beliau berkata berdasarkan minit mesyuarat 1MDB, pemegang taruh syarikat (Najib) sememangnya berhasrat untuk membawa balik wang di luar negara itu ke Malaysia.

Pada 6 Januari lepas, Hazem memberi keterangan 1MDB ditubuhkan bagi faedah Umno dan perkara itu dimaklumkan kepada beliau oleh Jho Low.

Najib, 67, yang menjalani pembedahan mata minggu lepas, dilihat duduk di dalam kandang tertuduh dengan berkaca mata hitam.

Beliau menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB serta  21 pertuduhan pengubahan wang haram melibatkan jumlah sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung. – Bernama, 27 Mei, 2021.

JELAS

CHINA MERAH

BANTU NAJIB

AMIN

PILIHARA

JO LOW

SEBAGAI

KUEH PAU

KHALASMALAYSIAN INSIGHT SUDAH MELAMPAU

 


LIDAH PENGARANG

MALAYSIAN INSIGHT

SUDAH  BERAT

AMAT MELAMPAU

AMIN

TULISAN LIDAH

PENGARANG INI

MACAM BERHUJAH

DENGAN BUDAK

TERENCAT AKAL

AMINAbdul Hadi Awang jangan jadi Donald Trump

PRESIDEN PAS ABDUL Hadi Awang buat silap besar apabila meminta masyarakat, dan media khasnya, supaya tunduk serta patuh menerima begitu saja apa yang berlaku sekarang ketika pandemik Covid-19 semakin menggila.

Pemikiran yang menyekat seperti ini sangat bahaya, apatah lagi ketika sedikit demi sedikit ruang yang ada untuk bertanya kini semakin sempit.

Abdul Hadi tidak usah bersusah payah cuba jadi Donald Trump, yang sepanjang empat tahun sebagai presiden Amerika Syarikat kerjanya tidak habis-habis berperang dengan media. Semua kebenaran yang ditunjukkan oleh media dihukum pukul rata sebagai berita palsu, sebaliknya beliau pula yang tidak henti-henti menyebarkan pembohongan.

Presiden PAS berkata sekarang “bukan masanya untuk kita berdebat mencari kesalahan dan kelemahan” kerana wabak ini masalah bersama. Semua pihak mesti bersatu padu melawan ancaman wabak ini kerana ia tidak mengenal mangsa, katanya.

Hadi silap kerana debat yang berlaku tentang perang melawan Covid-19, termasuk yang diketengahkan oleh media, bukan semata-mata untuk mencari salah. 

Media tidak bekerja begitu, tuan guru.

Media tidak beroperasi seperti yang dibayangkan oleh Hadi – seolah-olah setiap hari kerjanya menyusun perancangan rapi untuk mencari kesalahan, membongkar kelemahan atau memperkecilkan, dalam konteks kenyataan presiden PAS itu, kerajaan.

Apatah lagi sesetengah kesilapan itu memang datang daripada kerajaan, yang bukan sekali dua tertembak kaki sendiri sepanjang menangani pandemik sejak lebih setahun lalu.

Hadi patut tahu debat yang sedang diangkat oleh media adalah ganti kepada Parlimen yang ditutup kerana darurat yang diisytihar kononnya untuk melawan pandemik. Ketika Parlimen ditutup, ke mana lagi rakyat boleh bertanya untuk mempertanggungjawabkan kerajaan?

Media menjalankan tugas semak dan imbang, yang tidak dapat dijalankan dengan sewajarnya oleh Parlimen sekarang. Media menjadi saluran untuk rakyat bertanya yang hak, dan selebihnya menuntut ketelusan dan kebertanggungjawaban daripada kerajaan.

Apakah itu salah? Apa yang salah?

Hadi jangan tersalah tanggap antara tugas media dan jentera penerangan kerajaan. Tidak sama. Ada banyak beza. Sebagai seorang veteran dalam politik dan pernah pula menerajui pentadbiran negeri, Hadi tentu tahu. Mustahil tidak tahu atau tidak faham.

Yang media lakukan setiap hari ialah menggali kebenaran, yang akhirnya membawa kepada keadaan yang lebih baik daripada sebelumnya. Kesetiaan media bukan pada kerajaan, atau pemodal, tetapi kepada rakyat. Yang diutamakan ialah kebenaran untuk kepentingan umum, walaupun kebenaran itu barangkali pahit untuk Hadi dan kawan-kawannya dalam kerajaan.

Itulah tanggungjawab media dan setiap hari, dalam keadaan yang semakin payah dan terbatas, berusaha sedaya upaya untuk melaksanakan tanggungjawabnya. 

Apakah tanggungjawab media?

Yang pertama dan utama, tanggungjawab kepada kebenaran. Bukan kebenaran ikut suka hati pengamal media – kerana setiap orang tentu ada bias sendiri berdasarkan latar belakang pendidikan, sosial, kaum atau agama. Kebenaran yang dibongkar oleh media ialah kebenaran yang fungsional, yang wajar pada tempatnya.

Kebenaran yang dicari oleh media bukan kebenaran yang mutlak tetapi kebenaran yang akan membantu masyarakat membuat keputusan seharian kerana mereka ada maklumat yang betul. Sekecil-kecil keputusan misalnya untuk beli apa hari ini sampailah kepada keputusan besar seperti menentukan kerajaan lima tahun sekali.

Kebenaran yang dicari oleh media bukanlah kerja yang boleh siap sehari. Kebenaran itu dibina berhari-hari, dan berlapis-lapis. Ambil saja contoh rungutan orang ramai tentang kegagalan sistem laman web pendaftaran untuk vaksin Covid-19 menampung permintaan yang tinggi semalam.

Ya, sistem itu berjaya mendaftarkan hampir sejuta orang untuk divaksin tetapi proses tidak harus jadi susah dan menyusahkan seperti semalam.

Apakah Hadi mahu media diam dan melupakan begitu saja apa yang berlaku semalam, ketika kos untuk sistem itu dilaporkan diberi peruntukan RM70 juta?

Setiap seorang rakyat ada sumbangan masing-masing dalam RM70 juta itu dan mereka berhak tahu kenapa sistemnya dibangunkan dengan begitu banyak kelemahan, seperti yang sangat jelas ternampak semalam.

Sejak semalam kita mula tahu kenapa sistem itu bermasalah. Kebenarannya akan lebih banyak terbongkar lagi lapis demi lapis selama beberapa hari, minggu atau bulan yang akan datang.

Hadi sesungguhnya serkap jarang apabila berkata media menyalahgunakan kebebasan di tengah pandemik yang menggila.

Kebebasan apa yang Hadi maksudkan ketika kebanyakan penjelasan, keterangan dan pertanggungjawaban kerajaan hanyalah sehala melalui kenyataan media. Tiada soal jawab.

Kalau ada pun, seperti yang dilihat di televisyen setiap hari, ruang untuk soal jawab sangat terbatas. Kebanyakan sidang media hanya untuk media terpilih, dengan tanggapan media pilihan ini mesra dengan kerajaan. Wawancara yang terbuka jauh sekali.

Sama ada pentadbiran ini memang mahu menyorok di sebalik pandemik atau salah percaturan strategi komunikasi, kenyataan Hadi semalam hanya memburukkan lagi sangkaan umum kepada kerajaan.

Hadi – dan kerajaan – tidak boleh selama-lamanya berfikiran bahawa setiap teguran, kritikan dan pendedahan bertujuan untuk membawa kerosakan. Media faham tanggungjawab mereka. Kerajaan juga mesti faham tanggungjawab media.

Tiada sesiapa yang mahu wabak ini berpanjangan. Tiada sesiapa yang mahu menyekat kerajaan daripada menjalankan tugasnya menangani musibah ini – cuma yang dituntut ialah menjalankan tugas dengan bertanggungjawab sesuai dengan aturan dan tidak melanggar batas.

Namun, kerajaan ini tidak harus campur tangan dalam soal kebebasan media. Kebebasan media sudah cukup untuk ditangani dengan undang-undang sedia ada, jika perlu.

Malah apa yang lebih perlu sekarang ialah untuk kerajaan ini menyegerakan penubuhan Majlis Media Malaysia supaya media boleh mengurus dan mengawal selia soal etika dan kebebasannya sendiri.– 27 Mei, 2021.

TOLONG 

JANGAN HINA

DONALD TRUMP

KAH KAH KAH

JANGAN

SAMAKAN TRUMP
DENGAN

EDDY WANG

KAH KAH KAH

TRUMP TAK TAHU

GULAI KAWAH

KAH KAH KAH

TRUMP BUKAN

PAKAR 

MENCANDAT 

SOTONG

KAH KAH KAHCONTOHI PEMIMPIN INI

 

PEMIMPIN CONTOH

PEMIMPIN ISLAM

PEMIMPIM MELAYU

TAK AKAN IKUT

 BUDAYA

KAPIR HINDU 

AMIN

PELOK JAWATAN

SAMPAI KENA

BUANG 

AMIN 

Arymanchino commented on 

"TERKINI 

TER NOWW TER HOTT"

Melaon haramjadah patut lame dah d campak dlm longkang..Mane blh melaon ni nak keluar mlm,mesti tgh stim yamseng.

Unknown commented on 

"TERKINI 

TER NOWW TER HOTT"

Alamat Bukit Damansara, jangan jeles.

Unknown commented on 

"TERKINI 

TER NOWW TER HOTT"

Memang takde qualification apalagi competency..... dia punya communication... worst ever... Tapi boleh nak cuba juga communicate in English... terserlah DNA umno yang amat tebal ... Bebal....!!!

Unknown commented on 

"TERKINI 

TER NOWW TER HOTT"

No! No! No!.. Why u can't wait till 1st thing in the morning 2morrow, i br nk brcium2 dlu dgn u ols smua, shitt!!


TANYA RANI KULOP

TANYA 

RANI KULOP 

panglimo potaseh commented on 

"OTAK TAK BERNAFAS 

DIBALUT SERBAN"

Orang Arab balot serban sebab nigiri mereka abok berpasir ..suasana yg kering ..humidity 0% tak mandi seminggu pun tak po. Yang kito borsoroban adolah utk masok sorga dapek entot2 dgn 72 bidadari


 ..dengan suasana malam yang panjang ..kata nye malam selama 500 tahun ..di sini nunjukan Arab sikit lobey cordik drp Melayu ..lu tak caya lu tanya Inchik Rani Kulop.

TRUMP DIPELEKEH - SEKARANG TRUMP DILIHAT BETUL OLEH BIDEN

 

DULU SEMUA

PELEKEH TRUMP

SEKARANG DILIHAT

TRUMP BETUL 

 OLEH BIDEN

HANYA 20 JUTAWAN

 HANYA 20 JUTAWAN

BIAR BETUL

MEROMPAK LEBIH

DARI 20 TAHUN 

Unknown commented on 

"YANG BERKUASA 

SAPA BANYAK FULUS"

Tuan TT, sebenarnya ada kurang lebih 20 orang millionaire atau cukong hasil dari parti lanun tu. Cuma kekayaan mereka tu tidak boleh diumumkan atau terpaksa disorokkan sebab ianya hasil dari 'rompakan' melalui dasar ekonomi bebal...

AJARAN ISLAM

 AWAS

MALAYSIA

IKUT AJARAN

 ISLAM

 HARAM   IKUT

HINDU INDIA

HARAM  IKUT

 ATEIS SWEDEN

BUDAYA ISLAM 

TAKADA LETAK 

JAWATAN 

panglimo potaseh commented on

 "TERKINI

 TER NOWW TER HOTT"

Dulu bila UMNO merintah ..pirnah dalang setahung 3 jet penumpang gergasi supersonic ilang, meletop kena tembak roket, rosak dan menjunam kelaut, kesemuanye hampir 1000 ekor kiok. Tapi ..takde sekor pong di lucutkan apa2 jawatang ..sepender pon tak di lucotkang ..


baek betul kerajaang UMNO. Tapi la ni bawah PN ..treng bercium tanpa korbang pong Ketua Pengerusi nye di lucutkang jawatang nye dengan ZOLIM sekali ..Gwa rasa nak nanggis bila Pendikar Todi ni di zalimi sebegitu ..kita ta kan jumpa lagi Pengerusi yang sekelakar Badoot.

CHINA MERAH TUDUH TEGGILING KITA PUNCA VARIUS KARONA

 


CHINA MERAH

TUDUH 

TENGGILING KITA 

PUNCA 

VIRUS KARONA 

CONTOH TERBAIK PEMIMPIN ISLAM MELAYU

 

SYABAS

TAHNIAH

TAJUDDIN

AMIN

TIDAK LETAK

JAWATAN

AMIN

TIDAK IKUT

BUDAYA KAPIR

AMIN

TAK IKUT BUDAYA

KAPIR  HINDU

AMIN

TETAP PENDIRIAN

SEBAGAI

PEMIMPIN ISLAM

KHALAS
Tajuddin letak jawatan apabila Umno arah, kata Najib


Tajuddin dilucut jawatan pengerusi Prasarana


Tajuddin disiasat kes tak pakai pelitup muka


INILAH CONTOH

TERBAIK

PEMIMPIN ISLAM 

MELAYU

AMIN

CINTA PADA KERJA

CINTA PADA

JAWATAN

AMIN

TIDAK AKAN

IKUT BUDAYA

KAPIR LAKNAT

AMIN

TETAP SETIA

PADA JAWATAN

AMIN

HINGGA SANGGUP

KENA BUANG

AMINRAKYAT MAHU SELAMATRAKYAT MAHU

SELAMAT

TAPI

MAKLUMAT 

TIDAK JELAS

Unknown commented on 

"BERKHALWAT 

HARI KE 436"

Errr....TT, Rame tak pi temu cucuk vaksin.... Rak Yat marah kat Kera Jaan ke?... Protesss???

JANGAN SALAH FAHAM - TAT BUKAN PANTAT

 
JANGAN

 SALAH FAHAM

TAT BUKAN PANTAT

Unknown commented on 

"AGONG PUN UCAP 

SELAMAT HARI VESAK"

Alamak! Kalau kita cuti pada hari besar kapir, kita pun jadi kapir ke? Patut la TaT bercuti tak kira hari kan? Hari bekerja pun Tat cuti jugak, hari parlimen bersidang pun TaT masih bercuti. TaT cuma bekerja keras malam Jemaat je kot. Training untuk menyiapkan diri menerima bidadari mata jeli.

Unknown commented on

 "AGONG PUN UCAP 

SELAMAT HARI VESAK"

TaT akan kata perayaan kapir tu bukan kita yang nak tapi kera-jaan yang dah tetapkan. Jadi orang nak bagi cuti kita amik je la... cuma tak ikuti perayaan tu je... Gaji cuti kerja tu amik je la... Rezeki mana boleh tolak... TAK HARAM. Sama gak, orang nak 90 juta, amik je la.. TAK HARAM, tu rezeki dari langit. Boleh guna beli mecherdis.... Balak, dah pokok balak tu dalam tanah kita, amik je la... rezeki dari langit, amik je ka... TAK HARAM !

SIAPA DI BELAKANG WUHAN ?

 


SAPA

DIBELAKANG

MAKMAL WUHAN? 

SATU LAGI CONTOH PEMIMPIN ISLAM

 


SATU LAGI

CONTOH

TERBAIK

PEMIMPIN ISLAM

AMIN

PEMIMPIN ISLAM

DI ZALIMI

DI  ZALIMI

AMIN

WALAU PUN

DI ZALIMI  KARI

NAJIB TETAP

DATANG BICARA

AMIN

BUKAN NAK

TANGGUH TANGGUH

KHALAS 1MDB: Najib hadir ke mahkamah walaupun masih sakit mata

KUALA LUMPUR – Selepas cuti sakit kerana mata bengkak selepas pembedahan, Najib Razak hari ini hadir semula ke perbicaraan penyelewengan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berjumlah RM2.28 bilion.

Ketidakhadiran Najib menyebabkan Hakim Mahkamah Tinggi, Coliling Lawrence Sequerah terpaksa menangguh prosiding selama dua hari, Isnin dan Selasa lalu.

Bekas perdana menteri itu tiba sekitar 9.30 pagi dengan memakai kaca mata hitam dan memakai kot biru gelap  bersama-sama beberapa orang pegawainya.

Sebelum ini, peguam yang mengetuai pasukan pendakwaan, Tan Sri Muhammad telah beberapa kali memaklumkan kepada mahkamah Najib telah menjalankan pembedahan mata Khamis lepas dan telah diberikan cuti sakit selama tujuh hari.

Bagaimanapun pihak pembelaan berharap untuk meneruskan prosiding jika bengkak itu surut secepat mungkin namun Najib masih lagi mempunyai bengkak mata serta penglihatannya juga kabur.

“Sebelum ini doktor yang merawat mata beliau telah menasihatinya untuk berehat  supaya bengkak dan tanda-tanda merah itu beransur pulih dalam tempoh terdekat” katanya Selasa lepas.

Collin kemudian membenarkan permohonan tersebut dan membuat ketetapan prosiding bersambung Khamis pagi.

Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan berhadapan empat tuduhan menyalahgunakan kedudukannya untuk memperoleh rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.

Sepatutnya hari ini seorang lagi peguam bela, Wan Aizuddin Wan Muhammed meneruskan pemeriksaan balas saksi pendakwaan ke-10 Mohd Hazem Abdul Rahman, 49, yang juga bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB.

Prosiding dijangka bermula sebentar lagi.

PEMIMPIN

ISLAM MELAYU

WAJIB DICONTOHI

AMIN

TERBUKTI MENCURI

MASIH ENGGAN

NGAKU  SALAH

AMINTIDAK LETAK JAWATAN - TAK IKUT BUDAYA KAPIR

 


TAK LETAK JAWATAN

TAK IKUT 

BUDAYA KAPIR

PEMIMPIN ISLAM

 KENA BUANG 

Unknown commented on 

"LETAK JAWATAN 

BUDAYA 

KAPIR HINDU"

Sebagai bangsa yg dinamik&unggul,sya brjaya x letak jawatan, tp MoF yg telah terminate sya, salahkan mrk ya, bukan sya!! Kahkahkahkah

YANG BERKUASA SAPA BANYAK FULUS

 SAPA BANYAK

FULUS  DIA

KUASAI PARTI

GEROMBOLAN 

Abd Halim commented on

 "JANGAN - 

JANGAN - JANGAN"

Awat! Najib masih presiden UMNO ke? Kenapa tak merujuk kepada Wak Zahid?Siapa yang paling berkuasa dalam UMNO sekarang ni?