Isnin, 4 Januari 2016

MAKIN RAMAI RAKYAT SOKONG SULTAN
FACE BOOKApa salah sultan melaka ini?
Dia makan harta rakyat?
Dia ada skandal bauksit?
Dia ada skandal jual tanah rakyat?
Dia ada rembat dana negara?


----------------

TER NOWW TERKINI TERHOTT
BURSA SAHAM 

CHINA

MELEDAK

RUNTUH

LALU DITUTUP
China halts trading for day after 7% shares plunge triggers 'circuit breaker'
Chinese stock markets tumbled 7% in their opening session of 2016 on Monday as weak factory activity surveys and falls in the yuan added to concerns about the struggling economy, forcing exchanges to suspend trade for the first time.
Early losses quickly snowballed in the afternoon, with trading suspended around 5.30am GMT, about 90 minutes before the regular close.
Selling intensified after a brief 15-minute trading halt early in the afternoon when main indexes had shed 5%, and activity in Shanghai and Shenzhen was halted for the day soon after.
It was the first day that the China markets so-called “circuit breakers”, intended to curb volatility, had been in effect.
The blue-chip CSI300 index ended down 7% at 3,470.41 points, while the Shanghai Composite Index lost 6.9% to 3,296.66.
Hong Kong’s Hang Seng Index was pulled down 3% in response.--------------

EKONOMI MAKIN TEROK
AWAS!

BERJAGA2

EKONOMI

MAKIN TERUK

US Dollar equals
4.32 Malaysian Ringgit
Chart of exchange rate values over time


Crude Oil and Commodity Prices
January, Sunday 3 2016 - 20:53:50
WTI Crude Oil
$37.04▲0.441.19%
2016.01.03 end-of-day
Brent Crude Oil
$37.28▲0.822.20%
2016.01.03 end-of-day
Crude Oil Price by OIL-PRICE.NET ©
PriceChange
2016.01.03 - $ 37.04 0.44 1.19% 
1 Year Forecast
$42 / Barrel


---------------

MANA GENG SUKA KELUAR FATWA
MANA GENG

SUKA KELUAR

FATWA AMK Pahang: Di Mana Pelaksanaan Arahan Menghentikan Perlombongan Bauksit Sedangkan Aktiviti Perlombongan Masih Giat Hari Ini?

Berikutan Pengumuman Kabinet semalam yang mengarahkan supaya segala aktiviti perlombongan bauksit di Kuantan, Pahang dihentikan sementara[1], saya telah mengadakan lawatan ke tapak perlombongan bauksit di sekitar Jabor pada tengah hari tadi.

Lawatan saya pada jam 12:30ptg  tadi mendapati bahawa aktiviti perlombongan bauksit di kawasan Jabor bukan sahaja tidak dihentikan, malahan kelihatan lebih giat dan lebih aktif berbanding dengan keadaan sebelum pengumuman kabinet dibuat.

Lori dan treler kelihatan beratur di simpang masuk ke tapak perlombongan bauksit (seperti dalam gambar dilampirkan) dan setiap lori yang keluar dari tapak perlombongan penuh dengan angkutan hasil lombong bauksit. Pengiraan saya di tapak menganggarkan bahawa sejumlah 100 buah lori dan treler yang mengangkut hasil lombong bauksit keluar dari tapak perlombongan bauksit dalam masa satu jam saya berada di situ.

Persoalan yang saya ingin bangkitkan adalah mengapakah pihak berkuasa tidak kelihatan menjalankan tugas sedangkan arahan berhenti lombong telah diberi oleh kabinet? Adakah ini bermaksud perlombongan bauksit secara bermaharajalela ini boleh diteruskan sedangkan kabinet telah mengarahakan supaya perlombongan dihentikan sementara?

Saya mendesak Kerajaan Persekutuan supaya bertindak keras dalam isu bauksit dan mengambil tindakan terhadap mereka yang mengingkar arahan yang diberi ini. Jangan menjadi semacam Kerajaan Negeri Pahang yang kelihatan tidak berkemampuan dalam menangani isu pencemaran bauksit ini.

Sudah setahun isu ini dibangkitkan tetapi Kerajaan Negeri masih kelihatan tidak berkemampuan dalam menyelesaikan isu ini. Keadaan yang teruk sekarang di mana laut dan sungai dicemari serta air minuman harian warga Kuantan mengandungi merkuri dan logam yang melebihi piawai adalah disebabkan oleh sikap Kerajaan Negeri Pahang yang tidak serius serta tidak mengendahkan nasib dan kesihatan warga Kuantan!

Isu pencemaran bauksit sudah sampai ke satu tahap yang perlu penyelesaian segera dan tiada ruang untuk bertolak ansur. Maka, Angkatan Muda KEADILAN Pahang mendesak supaya segala aktiviti perlombongan dihentikan SEGERA secara SEPENUHNYA. Buktikan bahawa RAKYAT Didahulukan tetapi bukan KRONI Didahulukan.

Wong Chun Yuan
Ketua Angkatan Muda KEADILAN Pahang
----------------

SOSOK MELAYU BERANI
PEJUANG

BANi MELAYU

YANG BERANi

Najib perlu berundur sebelum ahli UMNO hilang hormat – Rushdan

 | January 3, 2016
Najib perlu berundur bagi membolehkan kepimpinan UMNO membaiki kerosakan yang terdapat di dalam parti
PETALING JAYA: Najib  digesa supaya berundur sementara ahli UMNO masih manghormatinya.
Gesaan itu dibuat Ketua UMNO Cawangan Rista Villa Perdana, Rushdan Mohamed, bagi membolehkan kepimpinan UMNO yang ada membaiki kerosakan di dalam parti.
“Jadilah insan yang berjiwa besar dalam erti kata yang sebenar wahai Datuk Seri Najib. Berundurlah sementara kami (ahli UMNO) semua masih ada sedikit rasa hormat pada Najib. Jangan sampai semua ini hilang.
“Berundurlah segera, kami perlukan masa untuk membaiki segala kerosakan yang telah dilakukan (Najib) sebelum PRU 14,” Katanya kepada FMT pada Ahad.
Mengulas lanjut Rushdan berkata, selagi Najib memegang jawatan sebagai Perdana Menteri, lebih banyak kegagalan yang beliau akan lakukan, ditambah pula dengan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan derma RM2.6 bilion yang gagal diselesaikan sehingga sekarang.
Malah katanya, jika Najib tidak meletak jawatan sebelum PRU 14, UMNO akan ditolak secara total oleh rakyat.
“Saya yakin, kalau Najib masih memegang jawatan.UMNO akan ditolak secara total dalam PRU 14. Usahkan mentadbir Putrajaya, silap-silap kerusi Pekan pun melayang.
“Saya percaya masih ada roh perjuangan dalam hati sebahagian kepimpinan UMNO terutamanya ketua-ketua Cawangan UMNO. Ayuhlah bangkitlah, kita kembalikan maruah UMNO yang telah tercemar,” katanya.

KAH KAH KAH
woit
ini sosok hebat
berani lawan bini rosmah
berani tibai bini rosmah
hebat memang hebat
kah kah kah
mana hilangnya yang lain
mengapa senyap
mengapa tak besuara
kah kah kah
ikut sosok ini 
berani buat sejarah

INi SEJARAH


-------------

BETUL KE INI SYARIKAT CHINA?

HANYA SATU

PERTANYAAN

BETUL KE 

SYARIKAT INI

TOWKAY CHINA?

KALAU BETUL

APA JADI DENGAN

TUAN MELAYU

SAJE TANYA 

JANGAN MARAH
RM1 juta sebulan untuk bersih sisa bauksit di kawasan pelabuhan

Kuantan Port Consortium Sdn Bhd (KPC) kini menyediakan 1 pelan khas bagi mengatasi masalah pencemaran alam sekitar akibat aktiviti melombong bauksit. 


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pelan-khas-atasi-pencemaran-bauksit-sedang-disediakan#sthash.PT4hzpaL.dpufg


Tengku Puan Pahang zahir rasa dukacita Kuantan tercemar disebabkan bauksit

3 Jan — Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Maimunah Iskandariah hari ini menzahirkan rasa dukacita terhadap pencemaran akibat aktiviti bauksit di daerah ini. Beliau turut meminta rakyat agar terus berjuang untuk menghentikan kegiatan tersebut yang menjadi semakin…

Keputusan henti perlombongan bauksit terletak pada Pahang, kata menteri

Arahan Kabinet menangguhkan sementara aktiviti perlombongan bauksit di Kuantan bertujuan membolehkan kajian dilakukan terlebih dulu, terutamanya dari segi undang-undang alam sekitar, sebelum melihat sama ada wujud keperluan untuk terus menghentikannya, kata  Shahidan Kassim. 
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/keputusan-henti-perlombongan-bauksit-terletak-pada-pahang-kata-menteri#sthash.TlHN4QMk.dpuf

-----------

YA AMPOOON - YA BANGLA

SULTAN BANGLA
Takut nya nanti ada BANGLA jadi SULTAN pulak Rakyat BANGLA banyak on YA AMPOOON YAN MAULANA
Anonymous
on 1/3/16

WA CAYA
Ya Sultan Melaka, wa caya sama lu...! huhuuuuu on YA AMPOOON YAN MAULANA
Geng Gon
on 1/3/16

DAULAT TUANKU
Ampunnn Tuanku....hidup Dan dauLat tuanku...thank you tuanku suLtan, pencerahan Dan geLak ketawa menyinari seLuruh Rakyat payongan tuanku...thanks yu tuanku...aminnnn on YA AMPOOON YAN MAULANA
Nazrio Dond DoLLa
on 1/3/16
OLOK-OLOK
Masa jadi sultan olok-olok ni, baik-baik je lah, pijak semut pun tak mati .. nanti bila dah jadi sultan betul-betul, baru lah nampak anu nya .. nampak kuku nya .. permaisuri pun antarabangsa .. gwa kepingin nak nengok permaisuri negro hitam legam. on YA AMPOOON YAN MAULANA
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 1/3/16
GILA 
Hanya Raja gila yang kurniakan darkah kebesaran kepada orang gila. Si pemberi gila nak jadi raja. Si penerima pula gila nak masuk paper/tv, gila publisiti. Ampon Datuk Padukang Tigang Sukuang...kah kah kah.... on YA AMPOON SULTAN MELAKA
Anonymous
on 1/3/16

-------------

YA AMPOON SEMUA DUGAANTUANKU

PEJUANG

RAKYAT

YA AMPOON


Sultan Melaka disiasat bawah Akta Hasutan

Raja Noor Jan Shah Tuah yang mengakui dirinya sultan Melaka, kini disiasat bawah Akta Hasutan, kata ketua polis negeri itu Chuah Ghee Lye.
“Ada laporan polis dibuat oleh Pejabat Ketua Menteri Melaka, kami buka siasatan dan dia kini disiasat di bawah Akta Hasutan kerana dakwanya dia sebagai sultan Melaka,” katanya.
Bercakap kepada Malaysiakini, Chuah berkata, ini merupakan siasatan kedua yang terhadap Noor Jan.
KAH KAH KAH
ampoon tuanku
harap bersabar tuanku
yakinlah rakyat bersama
yakinlah rakyat menyokong
ya ampooon ya maulana
setiap raja dan sultan
akan diduga bala bencana
ada negara diserang geruda
ada negara diserang katak
ada negara diserang kemarau
semua ini dugaaaan
kah kah kah
semua ini percubaaan
kah kah kah
raja yang baik ialah
raja yang buat kerja sendiri

YA AMPOON
-----------------

PEWIRA AKHIRPEWIRA AKHIR

KETUANAN

MELAYU


JANGAN KETAWA

KAH KAH KAH

---------------