Selasa, 3 Mei 2022

KU LI SERANG PELACUR

 

KU LI 

TAK TAHAN  LAGI

DENGAN PELACUR

KHALAS 

RAYA BANGLA

 
Tempat tumpuan di KL meriah dikunjungi warga asing

BEBERAPA tempat tumpuan di sekitar ibu kota termasuk pusat beli-belah Suria KLCC, Taman KLCC, Pavilion KL dan Jalan Bukit Bintang meriah dan dipenuhi rakyat tempatan dan warga asing yang mengambil kesempatan bersantai sempena cuti perayaan Aidilfitri.

Tinjauan mendapati lebih ramai warga asing bersiar-siar di ibu negara memandangkan kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) bagi mencegah penularan Covid-19 selain tidak lagi diwajibkan membuat imbasan kod QR menerusi MySejahtera.

Seorang akauntan warga Sweden, Agnes Lundstrom, 45, mengalu-alukan kelonggaran SOP Covid-19 kerana ia memudahkan beliau untuk bergerak ke mana-mana sahaja.

Agnes, yang sudah lima tahun bekerja di negara ini, turut berasa lega kerana Covid-19 di negara ini beralih ke fasa peralihan endemik.

“Namun, ini tidak bermakna kita boleh mengabaikan tanggungjawab untuk sama-sama membantu mencegah penularan virus… dan kini saya lebih yakin untuk mengunjungi tempat awam kerana pihak berkuasa tempatan negara ini menjalankan tugas dengan baik dalam memastikan semua orang mematuhi SOP,” katanya ketika ditemui di Suria KLCC, Kuala Lumpur hari ini.

Sementara itu, seorang pesara dari Turki, Ahmet Cetin, 64, yang menetap di Malaysia sejak dua dekad lalu berpendapat kehadiran warga tempatan berkurangan dengan ketara memandangkan ramai yang pulang dan bercuti ke kampung halaman bagi menyambut Aidilfitri.

Menurutnya, ini kali pertama dia menyambut Hari Raya secara sendirian kerana ramai sahabat memilih untuk beraya di kampung halaman.

“Sudah dua tahun rata-rata rakyat Malaysia tidak dapat pergi melancong… dan rakan saya juga ada yang pulang ke kampung mereka di Johor, Sabah dan Sarawak. Jadi ini kali pertama saya menyambut Hari Raya seorang diri,” katanya ketika ditemui di Pavilion.

Bagi pelancong Britain, Samantha Viejo, 37, dia berasa gembira dapat pulang ke Malaysia selepas perjalanannya ke sini tertangguh sejak dua tahun lalu.

“Saya sangat bertuah kerana dapat pulang tepat pada masa sambutan Hari Raya, jadi saya dapat menikmati pelbagai juadah perayaan yang ada di sini,” kata ibu tunggal dua anak itu ketika ditemui di Jalan Bukit Bintang. – Bernama, 3 Mei, 2022.

INI DINAMAKAN

RAYA BANGLA

AMIN

RAYA BANGLA

UNTUK SESIAPA

SAJA YANG

TAK BALIK

KAMPUNG UNTUK

BERAYA

KHALAS

PUASA UNTUK KESEHATAN

 PUASA UNTUK

KESEHATAN

KHALAS 

panglimo potaseh commented on 

"MINGGU DEPAN 

PUASA ENAM"

Puasa nam ..bonus pahala ..Tuhan tu maha pengasih & penyayang ..tambah lagi nam ..kira sotahun poso. Kalau kito pandai bajet Ramdan kito poso 23 atau 24 ari jo ..tambah poso nam kiro kaber 6 hari tak poso tu dan dapek bonos sotahon pahalo poso ..alheem. TaT nak tanyo kok kito poso nam ..pahalo kiro 365 hari poso ..kok kito "trade in" pahalo dongan tak poso 12 tahon kodopan leh rayo tak ..

SAMA SAYANG - SILAP BERI MAKAN

 SILAP BERI

MAKAN

AMIN 

Unknown commented on

 "HARI RAYA KE 2"

Belaan TT obesity dah. Kasi eksesais lari lari sikit. Kesian sama dia gemuk dah tercungap tak cukup fit

SAMA SAYANG

KHALAS 

Aji commented on 

"PERMINTAAN DITOLAK"

Antara 2 ekor tu mana yg tt lebih sayang?
BELA ANJING

BUKAN JENAYAHA

KHALAS

Unknown commented on

 "MELAYU TAK UBAH

 PERANGAI AKAN JADI HAMBA"

tt kena tangkap ke bela anjing

MASUH LAGI DI TAHAP MUALAF

 


MELAYU MASIH

LAGI DI TAHAP

MUALAF

HALAL HARAM

 AMIN

DUNIA KINI ADA

TUHAN BARU

BERNAMA 

ALGORITHM

 KHALAS 

Unknown commented on

 "MELAYU TAK UBAH PERANGAI

 AKAN JADI HAMBA"

Botul tu, kalau orang Melayu masih dipengaruhi oleh khutubah ahli politikus Wal-Retard dan ostard ostazah Wal-Retard kat sekolah yang tak abis nak takutkan keyakinan bebudak Melayu, memang tak berubah la nasib orang Melayu dan citer haram halal, tu tak boleh ni tak boleh, pastu asyik menyalahkan orang lain di atas kegagalan sendiri. Pasal tu jugak la nape bebudak Melayu terlibat dalam kerja-kerja tak berfaedah seperti meremput, mat basikal lajak dan kini mat rolling...

MINGGU DEPAN PUASA ENAM

 


SEMUA BERES

AMIN

MINGGU DEPAN

PUASA ENAM

KHALAS

hamim commented on

 "ESOK KITO BERAYO"

Isham puasa penuh 29 hari ke? Tak penuh tak boleh raya, pergi raya kat hokien degan tak tak dan ezi

MELAYU TAK UBAH PERANGAI AKAN JADI HAMBA

 
MELAYU 

JIKA TAK UBAH

PERANGAI AKAN

JADI HAMBA DLM

DUSUN DURIAN

CHINA MERAH

KHALAS 

Unknown commented on

 "RAYA TANPA SEMPADAN"

Orang Korea sudah ke Amerika buat drama Wayang sketsa, orang India sudah ke London buat komedi berdiri, sini masih budaya sama, halal haram, bela anjing haram, cukur bulu ketiak puki haram, mana nak maju, asyik tahap lama woit, kah kah kah kalau tak pandai tak salah tapi belajar dari orang pandai sedikit, bukan susah bukan mudah tapi ubah lah asyik nak halal haram, TT nak bela anjing kah, nak bela ular kah dia punya pasal, hangpa tak payah sibuk sudah jaga kain sendiri jangan bagi lalat masuk puki hangpa sudah kah kah kah tuckbeer

JANTAN IDUNG BESAR - OXYGEN FREE

 

JANTAN IDUNG 

BESAR

AMIN

KERANA

OXYGEN CELAH

KANGKANG FREE

AMIN 

ToraTora commented on

 "JANGAN JAGA

 TEPI PUKI ORANG"

mat saleh jantan Tu gua tengok muka selebet jer....tapi apa ada pada muka... yg penting lancar hulur duit....itu syarat nak entot melayu ... modal kecik atau besar tgk pada u punya luck la hisham woi...tak caya Tanya mat bangla

panglimo potaseh commented on 

"JANGAN JAGA

 TEPI PUKI ORANG"

Nepal dan Bangla pun ok ..lanchau panjang & jadik impian pada gadis Melayu Tempatan. Tu lah ..gwa harap Zaheed Totook akan bawak UmNO menang pada PRU14 nanti ..Zaheed dah janji jika dia merintah, hamlau ni nak bawak masok 1.2 juta Bangla. Kita di Malaya ni lelaki dah lah lebey ramai dari pompuan ..pulak kono kongsi dgn Bangla. Kahkahkah ..padan muko ..takat kote 3 inchi ado hati nak kawin tigo ..kahkahkah ..

48 JAM DAH LINTAS KE BELUM ?

 48 JAM

DAH LINTAS KE 

BELUM ?

AMIN 

MARI KITA LAKUKAN KEBAIKKAN

 Rawatan kanabis bantu diri berfungsi, dakwa pesakit

SEORANG wanita pengidap sindrom kurang daya tumpuan dan hiperaktif (ADHD) mengaku kanabis perubatan membantunya untuk hidup normal, ketika pihak berkuasa mula berbincang usaha untuk membenarkan kaedah rawatan itu secara undang-undang.

Wanita berusia 33 tahun itu memberitahu The Malaysian Insight, beliau mula menggunakan rawatan itu sejak disahkan mengalami tekanan perasaan oleh sebuah hospital swasta pada 2018.

“Rawatan kendiri menggunakan kanabis perubatan ini membantu hidup saya boleh berfungsi seperti sedia kala,” katanya, yang mahu identitinya dirahsiakan.

Rawatan menggunakan kanabis perubatan juga lebih menjimatkan poketnya berbanding cara konvensional di institusi kesihatan, tambahnya.

“Saya diberikan ubat hospital tetapi ia mahal dan kita tahu ubat itu datang daripada makmal, dalam sebulan kosnya mencecah antara RM600 hingga RM700 tidak termasuk sesi terapi dan perundingan.

“Tetapi bila saya membuat rawatan secara kendiri, bahan yang digunakan semulajadi. Ia bukan datang daripada makmal, maknanya ia semulajadi… yang ciptaan Tuhan juga yang terbaik,” katanya, yang berasal dari Sarawak.

ADHD adalah satu kecelaruan tingkah laku yang biasa terjadi dalam kalangan kanak-kanak, yang terbahagi kepada tiga jenis keadaan iaitu kurang tumpuan, hiperaktif dan menurut kata hati. 

Antara simptom lain yang dialami penghidapnya adalah sentiasa berasa bimbang tak menentu.

Wanita itu juga berkata, dia pernah terfikir berkenaan soal bunuh diri disebabkan sikap keluarga yang maklum berkenaan penyakit dihadapinya namun mereka masih bersikap acuh tidak acuh.

“Keseluruhan sistem sokongan saya memalingkan diri mereka daripada saya, walaupun saya mempunyai pengesahan pakar.

“Adakala saya terfikir nak bunuh diri, tekanan perasaan membawa saya kepada pemikiran itu.

“Adakah saya perlu bunuh diri untuk mereka faham (penyakit saya)? Itu yang membuatkan saya paling kecewa,” katanya. 

Wanita itu berkata beliau dapat merasakan perubahan pada dirinya selepas menggunakan kanabis perubatan sebagai rawatan alternatif, namun mengakui pengambilannya secara berterusan boleh menyebabkan ketagihan.

“Ada beza selepas gunakan kanabis perubatan, masalah susah nak tidur hilang kerana ia menenangkan

“Sudah tentu ia menagihkan, ia ubat yang saya gunakan sebagai terapi, tetapi kita juga kena ingat, kanabis ini tak halal tapi ia juga tak haram,” tambahnya.

Ditanya mengenai langkah kerajaan membincangkan jalan undang-undang untuk menerima kaedah rawatan ini, wanita itu berharap usaha itu akan berhasil.

“Kasihanilah, kami orang yang benar-benar perlukannya,” katanya.

Sementara itu Pengerusi Malaysia Society of Awareness, (MASA) Harish Kumar Thanabalan berkata pihaknya akan terus memperjuangkan nasib kumpulan pesakit berkaitan mental mendapatkan kebenaran menggunakan kanabis, atau secara umumnya dikenali sebagai ganja.

Harish berkata, pihaknya juga akan melancarkan petisyen tidak lama lagi untuk membangkitkan kesedaran orang ramai dan mendapatkan sokongan umum terhadap kaedah rawatan mental ini.

“Ada sistem dan kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat, terdapat sistem yang kita boleh ikuti.

“Jadi, saya akan buat petisyen, mungkin sejuta, atau tiga juta orang akan ikut kita,” katanya.

MASA ditubuhkan pada 2018 bertujuan mendidik dan memberikan kesedaran penggunaan kanabis sebagai alternatif rawatan penyakit mental di negara ini.

Sejak penubuhannya, MASA juga katanya sudah mengadakan beberapa siri pertemuan dengan kementerian dan agensi kerajaan terlibat memberikan penjelasan dan menyerahkan kertas kerja mengenai kanabis dan perubatan mental.

“Kita sudah berjumpa semua agensi kerajaan dan sebagainya tetapi masih belum ada hasilnya,” kata Harish.

Alternatif

Dalam pada itu, penyelidik neurosains di Universiti Putra Malaysia (UPM) Prof Madya Dr Mohamad Aris Mohd Moklas mengesahkan ada dakwaan di luar negara bahawa penggunaan kanabis mampu mengurangkan tekanan perasaan.

“Kanabis ini dikatakan mampu mengurangkan kesakitan, ada juga dakwaan ia anti tekanan perasaan tetapi itu pun dakwaan daripada pengguna.

“Data dan kajian perubatan belum konklusif disebabkan di luar negara kanabis ini lebih kepada rawatan alternatif, jarang mereka gunakan dan preskrip sebagai ubat dalam hospital,” katanya,  ketika dihubungi The Malaysian insight.

Namun ada beberapa negara yang memberi kelonggaran kepada rakyatnya mengambil sukatan tertentu kanabis, tambahnya.

“Kanabis didakwa mempunyai banyak kegunaan kalau digunakan sebagai alternatif tetapi kita di bidang perubatan perlukan bukti, berbanding alternatif yang hanya perlukan testimoni penggunaan,” katanya.

Suruhanjaya Dadah Narkotik (CND) Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dalam sidang pada 2 Disember 2020 telah mengklasifikasikan semula kanabis lalu mengeluarkannya daripada senarai dadah yang boleh membunuh dan mewujudkan ketagihan.

Mereka menerima usul untuk menggugurkan kanabis dan resin kanabis daripada Jadual IV Konvensyen Tunggal Mengenai Dadah Narkotik 1961 pindaan Protokol 1972 (Konvensyen 1961).

Sementara di Malaysia, di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952 yang jika sabit kesalahan mengedar 200 gram kanabis boleh dikenakan hukuman mati.

Thailand juga menjadi negara Asia Tenggara pertama yang membenarkan penggunaan kanabis untuk tujuan perubatan dan kajian bermula pada 2018.

Namun begitu, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar pada 6 April mengesahkan kajian klinikal terhadap penggunaan ganja dalam perubatan boleh dilakukan.

Ahli Parlimen Rembau itu bagaimanapun berkata, setiap dasar perlu berasaskan bukti dan setakat ini belum ada kajian klinikal yang lengkap diterima Kementerian Kesihatan (KKM).

Ia kemudiannya membawa kepada pembentukan Kaukus Medical Cannabis yang berjaya mengadakan pertemuan sulung dengan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob pada 12 April.

Usaha itu bagi membincangkan isu-isu dasar berkaitan industri hemp, ganja, dan ketum untuk tujuan perubatan di Malaysia.

Kaukus berkenaan mendapati industri kanabis dan ketum dianggarkan bernilai RM60 bilion giat dibangunkan banyak negara dengan kanabis perubatan dibenarkan di lebih 40 buah negara.

Kaukus dwipartisan antara ahli-ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang itu dipengerusikan Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman. – 3 Mei, 2022.

CUKUPLAH

DAH BANYAK

AKTA YG

SUSAHKAN

HIDUP RAKYAT

AMIN

AKTA YANG

DIKATAKAN AKAN

MEMBANTU

ORANG RAMAI

AMIN

INI TAK BOLEH

TU TAK BOLEH

SEMUA NAK JAGA

MORAL RAKYAT

AMIN

KALAU BETUL

NAK JAGA

ORANG RAMAI

ADA CARA

AMIN

BERI

PEMBELAJARAN

PERCUMA

MASUK UNIVERSITI

TANPA YURAN

AMIN

TAKDA KERJA

BERI DUIT POKET

AMIN

ADA SISTEM

PERUMAHAN

RAKYAT

AMIN

BERI RAWATAN

HOSPITAL  DAN

UBATAN PERCUMA

AMIN

SISTEM 

PENGANGKUTAN

UNTUK RAKYAT

YG MUDAH MURAH

 KHALAS 

JANGAN NAK

KONTROL KOTE 

RAKYAT TAPI 

BIL TALIPON RAKYAT 

TAK NAK BAYAR

KAH KAH KAH

 KHALAS

APA JADI AMARAN 48 JAM ?

 
APA JADI

AMARAN DIBERI

48 JAM

AMIN

BILA NAK SAMAN

KAH KAH KAH 

 commented on 

"AUTA KELING 

ATAU GERTAK KEELING"

Anak Seluang bukan binatang....ianya sejenis ikan kecil yang timid....taik pun dia makan. Bagi orang utara panggilan anak seluang memang lekeh sangat la....nasib baik dia tak paggil hang anak kemeras...lagi kecik dari seluang. 


Itu pun nak kau sebokkan...bukannya dia panggil kau anak bewak atau anak babi....memang elok sangatlah...kauorang pun pernah panggil Mat Raptor ni Enam Jahanam....lagi teruk dari anak seluang....bapok punya ketua penerangan!

BERHARI RAYA DI LE CHATEAU

 


BERHARI RAYA

DI LE CHATEAU

AMIN

RUMAH KAMPUNG

TAKDA ORANG

KHALAS

Unknown commented on 

"PAGI RAYA NAN INDAH"

Selamat hari raya tt


Mat Lekeh commented on 

"PAGI RAYA NAN INDAH"

Enche TT, selamat Hari Raya Aidilfitri diucapkan. Maaf zahir dan batin. Semoga Enche TT sihat selalu dan bergumbira di hari raya ini. Enche TT tak balik kampung Chenor di Jelebu ke?

Unknown commented on 

"PAGI RAYA NAN INDAH"

Bertabah lah tt. Berhari raya bersama anjing kesayangan. Andai kata beraya dengan kucing, mana boleh nak merayau2 beraya. Yg lebih gembira di hari raya mesti bersyukur, ingat lah mereka yg kurang bernasib baik.

UKRAINE

 

PERANG UKRAINE 

PERANG DAH MASUK
HARI KE 69
MASIH TAKDA
NAMPAK JALAN SELASAI
MAKIN BANYAK MATI
MAKIN BANYAK RUNTUH
MAKIN BANYAK PUNAH
BERJUTA ORANG PELARIAN

GUA TAK SENGAJA
TERJUMPA PORTAL INI

INI SATU PANDANGAN
DARI AMERIKA
YANG BERI PANDANGAN
YANG BERI FAKTA
YANG BERI ANALISA
YANG BERBEZA
DARI ARUS PERDANA

GUA RASA PENTING
UNTUK KITA
MENGIMBANGI
PANDANGAN 
DARI CNN
DARI BBC
DARI DW

SILA LAYARI
JIKA ADA MASA
https://www.youtube.com/channel/UCoJhK5kMc4LjBKdiYrDtzlACONTOH BERITA 

8 TAHUN DULU
INI BERLAKU
 TAPI KITA TAK TAHU
KITA TAK DI BERI TAHU
BABAK INI SENGAJA DIPADAM

MERIAM BULUH

 MAIN

MERIAM BULUH

AMIN

Unknown commented on

 "NOSTALGIA"

Aku dah bermain meriam buluh 60an dan kami sedar akan kemungkinan meriam buluh tuh pecah bersepai kerana bahan bakar carbide tuh cukup kuat menghentam dan berdentum....jadi kecik kecil dulu dah tahu safety precaution maka diikat nya dawai di sepanjang meriam buluh tuh kerana ada meriam yang bersepai... Tapi kan dah dekat 4 abad berkelana merata dunia dibenua amerika nih main mercun dengan penuh berhemah malah siap ada community fireworks lagi....

JANGAN JAGA TEPI PUKI ORANG

 


JANGAN JAGA

TEPI PUKI

ORANG LAIN

AMIN


Itchy pussy commented on

 "PUKI MELAYU NAIK HARGA"

Sapa punya puki dia punya suka lah. Buat apa jaga orang punya puki. Puki pun nak lanjau besar. Puki pun ada selera masing2. Kalau ada duit boleh dapat lanjau mat salih. Atau boleh sewa pak hitam. Jabatan ugama tak boleh tangkap sebab cintot di luar negara. Kalau tak ada duit boleh cari selera lain. Nepal dan bangla pun ok jugak. Kalau Pakistan panjang sikit. Kau mana tau, kau tak ada puki.

HARI RAYA KE 2

 
HARI RAYA KE 2

SELASA  3/5/2022

HARI RAYA KE 2

MALAM 1 HARI RAYA
KAMI PERGI KE PUBLIKA
TAK TAK & EZI
TENGOK PUB CAFE RESTORAN
TEMPAT ORANG
KAYA KAYA BERSANTAI

DUA EKOR INI
TENGO DUNIA
SELAIN DARI HOKKIEN
DAN CHANGKAT BUKIT BINTANG

ADA SATU RESTORAN
YANG TERIMA KAMI MASUK
PELAYAN ANAK GADIS MELAYU
YANG KERJA AHRI RAYA
DIHARAPKAN GAJI
HARI RAYA 5 KALI GANDA

HOKKIEN
PAGI INI BASAH DAN SEGAR
HUJAN LEBAT KELMARIN
MENINGGALKAN
BANYAK LOPAK AIR

UDARA SEGAR
MATA  HARI BELUM MUNCUL
KL & KL SENTRAK ADA KABUS NIPIS

HARI KE 2
TAK TAU NAK KEMANA
TAPI GUA RASA
MASIH NAK BERJALAN
NAK MERAYAU
DI HARI RAYA
AMIN

SELAMAT BERRAYA