Khamis, 8 Oktober 2020

YAHUDI INI SOKONG IRAN SOKONG PALESTIN

YAHUDI INI 

SOKONG IRAN

 SOKONG PALESTIN

SEBELUM JADI PM ANWAR KENA TIBAI LAGI

 


TUAN HAJI ANWAR 

DAH CUKUP NUMBO

KAH KAH KAH

Anwar, cukuplah dengan kerajaan halimunan

KUALA LUMPUR – Presiden PKR, Tuan Haji Anwar Ibrahim dibidas kerana masih lagi cuba untuk menubuhkan kerajaan halimunan yang didakwa mempunyai sokongan majoriti ketika negara masih tidak stabil dengan pandemik Covid-19.

Exco Pergerakan Pemuda UMNO, Tuan Haji Najmil Faiz Mohamed Aris berkata, tindakan itu jelas menjejaskan kestabilan politik negara dan hanya membangkitkan kemarahan rakyat.

“Tolonglah sensitif dan peka dengan masalah yang dihadapi rakyat. Ada yang hilang kerja dan penamatan tempoh moratorium menambahkan lagi beban rakyat.

“Saya mengatakan kerajaan Tuan Haji Anwar Ibrahim adalah kerajaan ‘halimunan’ kerana hingga ke hari ini beliau tidak lagi mendedahkan jumlah sokongan terhadapnya,” tulisnya di laman Facebook miliknya di sini hari ini.

Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu itu menegaskan, rakyat tidak sanggup lagi menghadapi pertukaran kerajaan dan krisis kepimpinan dalam menghadapi pandemik Covid-19 ini.

“Fokuslah tentang isu rakyat buat masa ini. Ini bukan masanya untuk kemaruk kuasa dan mengejar kepentingan peribadi. Tolong jaga sensitiviti rakyat!” rayu beliau.

Baru-baru ini, Tuan Haji Anwar dilaporkan sedang menunggu tarikh baharu untuk mengadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk mempersembahkan bilangan ahli Parlimen yang menyokong beliau menubuhkan kerajaan baharu. – 

SELASA 

JUMPA AGONG

RABU

 TUBUH GAMIN

KHAMIS 

ANGKAT SUMPAH 

JUMAAT 

ANGKAT SAMPAH

SABTU BERANGKAT

KE JANDA BAIK

AMINAMK MAHU MUHYIDIN BERUNDUR

 

SEKARANG ANWAR

PAKAI AMK

KAH KAH KAH 

MANA HILANG 

YB NIK NAZMI

 YB DOLAH SAI

  YB SAM SELIT

MANA LESAP 

YB WILLIAM LIONG

KAH KAH KAH

PASAI APA MEREKA 

TAK BERSUARA LAGI DULU GILA BISING DESAK MADEY  LETAK JAWATAN 

KAH KAH KAH  

SEKARANG NAPA 

TAK BUAT FORUM

 DESAK 

MUHYIDIN UNDUR

KAH KAH KAH


Muhyiddin perlu 

berundur secara bermaruah!

Pelbagai isu timbul sejak kebelakangan ini yang melibatkan kegusaran dan keresahan rakyat secara keseluruhannya, terutamanya apabila peningkatan kes penularan wabak Covid-19 naik mendadak dan ianya disusuli kematian seorang bayi di Semporna, Sabah.

Secara kronologinya, Muhyiddin mula berhadapan dengan krisis kepimpinannya apabila 2 Timbalan Menteri Kesihatan yang didapati melanggar SOP atau standard piawaian yang telah ditetapkan semasa Perintah Kawalan Pergerakan sedang dijalankan kira-kira 4 bulan yang lepas.
 
Hari demi hari, detik demi detik dan saat demi saat, beliau terbukti gagal dalam menguruskan seluruh jentera kabinet dan kerajaan apabila pelbagai isu ketidakadilan berlaku sehingga didapati sebahagian besar ahli politik yang terdiri daripada pegawai kerajaan, menteri dan timbalan menteri didapati tidak kuarantin selepas pulang daripada berkempen sempena Pilihanraya Negeri Sabah.

Ianya bertambah parah apabila Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Hal Ehwal Agama, Dr Dzulkifli Al-Bakri telah disahkan positif Covid-19 baru-baru ini.

Muhyiddin perlu kembali kepada masalah dasar yang sebenarnya beliau hadapi sejak hari pertama beliau mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke 8 iaitu legitimacy ataupun keabsahan kerajaan pimpinan beliau.
 
AMK Damansara menuntut dengan setegas-tegasnya supaya  Muhyiddin mengadakan persidangan khas parlimen bagi menentukan sama ada beliau memiliki sokongan majoriti ahli parlimen ataupun sebaliknya, demi memastikan kestabilan politik tanah air dan segala urusan pentadbiran negara dapat berjalan dengan lancar.

Muhyiddin perlu berani menegakkan kebenaran demi kemaslahatan rakyat dan negara dengan berundur secara bermaruah selepas siri kegagalan pengurusan beliau dalam mentadbir kerajaan selama 8 bulan ini.

PARA YB 

TAK BERSUARA KERANA SEKARANG SIBUK 

TEMPAH 

BAJU MELAYU HITAM

 DI KEDAI DIN WAHAB 

DI MASJID INDIA

KAH KAH KAHKERAJAAN BARU ANWAR

 

ANWAR PM

ZAHID TPM

Ketua Pengarang commented on 

"HOTT HOTT TER NOW TERKINI"

ramalan nostradumus: PM: Anwar TPM: Zahid Kerajaan: UMNO/BN + PKR Pembangkang: PH - PKR + Warisan

ANWAR KENA TIBAI LAGI

 TIBAI LAGI

Anwar, cukuplah dengan kerajaan halimunan

BERITA MENYUSUL

POLITIKUS DAH JADI TIKUS

 

POLITIKUS DAH

 JADI TIKUS

capt salai commented on

 "BERITA TER HOTT TER NOWW"

Politikus..dah macam tikus pembawa penyakit hawar..kalau dtg kt tempat kita..perambat dgn penyapu


BERITA NOKIA

PARA POLITIKUS TERBUKTI
 PENYEBAR UTAMA COBID-19 
JIKA  JUMPA POLITIKUS
DATANG KE TEMPAT ANDA
JAUHI MEREKA
HALAU MEREKA 
DARI  KAWASAN PERUMAHAN 
HALAU DARI KAMPONG 
POLITIKUS ADALAH VIRUS BAHAYA
 SAMA SAPERTI VIRUS  KARONA
JIKA MEREKA DEGIL
 HAMBAT MEREKA
 BERAMAI RAMAI

MAJLIS 
KESELAMATAN RAKYAT

MUHYIDIN PERLU BERUNDUR

 BERUNDUR


Muhyiddin perlu berundur secara bermaruah!

BERITA MENYUSUL

SEX LEMBU DAN SUSU

 ABANG KITO 

TAK FAHAM METAPORA LEMBU DAN SUSU

KAH KAH KAH

 NAK SEX TAK PERLU

ENTOT SAJE LAH

 KAHWIN 

KAH KAH KAH

Unknown commented on 

"NAK MINUM SUSU TAK PERLU PILIHARA LEMBU"

Minum susu x perlu pelihara lembu. Abih sape nak pelihara lembu kalu sumer berpendapat begitu. Makan nasi x perlu tanam padi? Makan roti x perlu tanam gandum? Minum kopi x perlu tanam kopi? Minum madu x perlu pelihara lebah OK lah sebab boleh masuk utan cari madu lebah.

DAP DAN INSAF

 PARTI DAP

SEKARANG DAH INSAF SATELAH KENA TIPU

Unknown commented on

 "DAP KATA MUHYIDIN TAK SELAMAT"

DAP ada juga yang bodoh kerana terlalu lama berkawan dengan Anwar. Kalau betul-betul nak gagalkan bajet PM ke8, senyap-senyap 'just do it' dalam Parlimen. 

Jangan heboh seluruh dunia macam Anwar yang sekarang masih lagi Pengumum Majoriti. Sebab tu, kebolehan DAP hanya setakat jadi pembangkang. Asyik tahu komplain, tegur orang. Bagi peluang jadi kerajaan, langsung tak pandai mentadbir! Kerana komplain senang, buka mulut je.

CHINA HAN SAMSENG PENINDAS

 

CHINA HAN 

SAMSENG PENINDAS

Unknown commented on 

"CHINA DAN CHINA MERAH"

Bro, cina pun ditindas China merah. China yg menindas ini bangsa Han Beijing. Bangsa Han ini macam gerombolan umno, samseng kampung dusun pau sampan penambang.tapi nak sokongan China dia tiup terompet Kebangsaan agama macam gerombolan tiup terompet melayu isle bangsa dijanji tuhan akhir zaman.

SAPA TAHU ? SILA BANTU

 SAPA TAHU 

SILA BANTU

AMIN

Ganjaran RM50,000 

untuk pemberi 

maklumat anak 

Indira Gandh

KUMPULAN Indira Gandhi Action Team (Ingat) menawarkan RM50,000 kepada sesiapa yang mempunyai maklumat di mana Prasana Diksa, anak perempuan kepada M. Indira Gandhi yang dilarikan oleh bekas suaminya Muhammad Riduan Abdullah lebih sepuluh tahun lalu.

Pengerusi Ingat Arun Dorasamy memberitahu The Malaysian Insight mereka yang mempunyai maklumat sahih mengenai Prasana akan diberikan ganjaran.

“Kami sediakan ganjaran wang tunai RM50,000 dan akan diberi kepada mereka yang mempunyai apa sahaja maklumat sahih mengenai Prasana.

“Ganjaran akan diberi berdasarkan kepada maklumat yang diberi,” kata Arun.

Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat mengenai Prasana boleh menghubungi talian 016-7114 252, tambahnya.

TALIPON

016-71-11- 42-52

AMINHOTT HOTT TER NOW TERKINI

 SELASA 13 OKTOBER 2020

DATUK SERI ANWAR IBRAHIM AKAN MENGADAP BAGINDA YANG DIPERTUAN AGONG

AMIN

MENGUMPUL PENGALAMAN

MENGUMPUL 

PENGALAMAN     

DAP KATA MUHYIDIN TAK SELAMAT

 


MUHYIDIN SEDANG

BERNAFAS

 DALAM LUMPUR

 AMIN 

ANWAR IBRAHIM

CUBA NASIB 

AMIN

TAPI DAP  AMANAH

TAK AKAN SOKONG 

ANWAR YANG NAK BERSEKUTU 

DENGAN UMNO

AMIN

Muhyiddin sudah

 tidak selamat

ADA semacam kegelisahan dalam politik Malaysia pada ketika ini. Pada akhirnya nanti, status quo tidak akan kekal.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin meniti tebing-tebing politik sejak Langkah Sheraton Februari lalu, dan keadaan nampaknya kian sukar, terutamanya selepas pertembungan antara Bersatu dan Umno pasca pilihan raya Sabah tentang pilihan ketua menteri.

Populariti Muhyiddin dalam kalangan rakyat juga nampaknya merosot secara mendadak minggu ini kerana penularan wabak Covid-19 yang tinggi dan juga tanggapan “double standard” atau dua darjat apabila menteri dapat layanan berlainan daripada rakyat. Perutusan TV Muhyiddin semalam (6 Oktober) dikecam oleh ramai.  

Jika keadaan antara Bersatu dan Umno tidak mampu bertahan, kemungkinan pilihan raya mengejut diadakan tidak boleh disangkal.

Rampasan kuasa Sheraton dicetus akibat kegagalan mantan perdana menteri Dr Mahathir Mohamad dan penggantinya Anwar Ibrahim untuk bekerjasama, dengan didorong oleh perpecahan antara Anwar dan anak didik beliau di PKR, Azmin Ali.

Terutamanya selepas rakaman video hubungan sejenis yang didakwa melibatkan Azmin tular pada Jun 2019. Perseteruan antara Mahathir dan Muhyiddin yang berakar daripada perkelahian berikutan perubahan menteri besar Johor pada April 2019 turut memainkan peranan.

Dan tentunya, cita-cita besar Muhyiddin untuk menjadi perdana menteri turut mempercepatkan rampasan kuasa tersebut.

Sepanjang 22 bulan pentadbiran Pakatan Harapan, api perkauman ditiup terhadap DAP dari sisi Melayu, manakala kemarahan bukan-Melayu dihangatkan terhadap Dr Mahathir dan Bersatu.

Alasan utama rampasan kuasa tersebut adalah untuk membentuk sebuah kerajaan Melayu, tanpa DAP yang hampir semuanya bukan-Melayu.

Rampasan itu berjaya dilakukan kerana kumpulan Muhyiddin dari Bersatu dan kumpulan Azmin dari PKR, dengan 31 kerusi, berpakat dengan musuh sementara mereka; Umno (39 kerusi, 42 jika ditambah sekutu bukan-Melayu mereka, MCA dan MIC) dan PAS (18 kerusi), yang kemudian disokong GPS (18 kerusi) serta beberapa ahli Parlimen dari Sabah.

Dr Mahathir dan lima ahli Parlimen yang ketika itu dalam Bersatu enggan terlibat dalam rampasan kuasa terbabit. Paling penting, Shafie Apdal, ketua menteri Sabah ketika itu dan 10 lagi dalam kumpulannya turut enggan terlibat.

PKR yang memihak Anwar mempunyai 38 kerusi, DAP 42 manakala Amanah 11.

Ini membawa kepada angka 113 berbanding 109 dalam komposisi 222 kerusi di Parlimen. Muhyiddin mendapat kuasa dengan majoriti empat kerusi. Walaupun pihak pembangkang mempunyai 109 kerusi, rundingan sejak Mac hingga Jun gagal mengumpulkan parti-parti untuk menyokong seorang calon perdana menteri.

Namun, meski mereka memegang kuasa, perikatan Melayu ketiga-tiga parti – Bersatu, Umno dan PAS – yang berlawan sesama sendiri dalam pilihan raya 2018 adalah secara fitrahnya tidak boleh berkekalan.

Bersatu dan Umno masing-masing mahu mendominasi. Keresahan utama Umno ialah walaupun ia mempunyai 39 kerusi berbanding 31 kerusi Bersatu, portfolio kementerian yang paling penting diberikan kepada parti Muhyiddin.

Satu lagi punca konflik antara Bersatu dan Umno ialah, daripada 31 kerusi Muhyiddin, hanya enam dimenangi Bersatu dalam PRU 2018; 15 lagi datang daripada ahli Parlimen Umno yang lompat, manakala 10 lagi daripada kumpulan Azmin.

Umno mempunyai alasan kukuh untuk terus bertanding di kerusi-kerusi yang ia hilang akibat mereka yang lompat.

PRN Sabah pada 26 September adalah sesuatu gangguan perhatian yang tidak diperlukan oleh Muhyiddin.

Ia berlaku hanya kerana rancangan Muhyiddin untuk menumbangkan kerajaan negeri Sabah pimpinan Shafie memakan diri apabila Shafie secara tegas bertindak membubarkan Dewan Undangan Negeri.

Sabah mungkin merupakan penyebab perpecahan gabungan longgar Muhyiddin. Perikatan Nasional Muhyiddin dan Barisan Nasional pimpinan Umno bertembung di 17 kerusi DUN dalam PRN Sabah; dan apabila menyedari bahawa gabungan kerusi-kerusi menang itu membentuk majoriti yang besar, kedua-dua Bersatu dan Umno berbalah pula tentang siapa yang patut diberikan jawatan ketua menteri.

Ironinya, mantan ketua menteri Sabah Shafie kini bebas terlibat dalam politik di peringkat persekutuan, dan beliau muncul sebagai tokoh kebangsaan dengan mesej perpaduan yang diolah sepanjang tempoh dua minggu berkempen.

Malah pada bulan Jun, ketika kebuntuan melanda antara Dr Mahathir dan Anwar sebagai calon perdana menteri gabungan pembangkang, nama Shafie diajukan sebagai satu alternatif.

Pada 23 September, Anwar mengumumkan beliau mempunyai majoriti untuk membentuk kerajaan, dan tanpa bergantung kepada 18 ahli Parlimen yang bersekutu dengan Dr Mahathir dan Shafie. Pun begitu, pertemuan beliau dengan Yang di-Pertuan Agong bagi mempersembahkan bilangan majoriti tersebut ditangguhkan kerana Baginda gering. Baginda kini sedang berehat dan masih belum memperkenankan Anwar menghadap.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menyatakan parti tidak akan bekerjasama dengan Umno, yang dipimpin mantan perdana menteri Najib Razak dan mantan timbalan perdana menteri, Ahmad Zahid Hamidi yang kedua-duanya sedang berdepan perbicaraan rasuah.

Setiausaha Organisasi DAP Anthony Loke pula menyatakan kebimbangan apabila parti tidak dimaklumkan oleh Anwar tentang identiti mereka yang lompat dan memberi kelebihan majoriti kepada beliau.

Tiada siapa tahu ke mana arahnya semua ini. Tetapi sejarah mungkin boleh memberi sedikit panduan: cukup nombor atau tidak, dakwaan Anwar melemahkan kedudukan Muhyiddin.

Pada 16 September, 2008, Anwar juga pernah mendakwa mempunyai cukup bilangan untuk membentuk kerajaan baharu. Walaupun itu tidak berlaku, Abdullah Ahmad Badawi yang merupakan perdana menteri ketika itu, terkesan teruk akibat dakwaan Anwar.

Seteru-seteru Abdullah dalam Umno, iaitu Najib dan Muhyiddin, berkonfrontasi dengan beliau pada 17 September dan memaksa beliau menyerahkan portfolio Kementerian Kewangan kepada Najib.

Selepas kejayaan awal, Najib dan Muhyiddin sekali lagi bertemu Abdullah pada 25 September bagi menggesa beliau bersara, yang kemudiannya berlaku pada April 2009. Abdullah dikalahkan oleh Najib dan Muhyiddin, selepas Anwar melemahkannya di kaca mata umum.

Anwar mungkin atau mungkin saja tidak mempunyai bilangan yang mencukupi kali ini, tetapi Muhyiddin kini semakin lemah memandangkan Umno nampaknya sedang bersedia membantu Anwar menjalankan operasinya.

Tidak mungkin bagi DAP dan Amanah untuk bersetuju bekerjasama dengan Umno yang dipimpin Najib dan Zahid jika merekalah yang membentuk majoriti misteri Anwar. Juga tidak mungkin bagi kelompok arus perdana Umno bersedia untuk bekerjasama dengan DAP setelah memomokkan parti ini secara bersangatan, terutamanya sepanjang 12 tahun lalu sejak 2008.

Namun demikian, Umno sendiri bukanlah satu pasukan yang berpadu. Ahli Parlimen Umno terpecah antara puak Najib dan Zahid, dengan puak minoriti Menteri Luar Hishammuddin Hussein.

Begitu juga Timbalan Presiden Umno Mohamad Hassan (yang tidak mempunyai kerusi Parlimen), Menteri Sains Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin, pemimpin veteran Tengku Razaleigh Hamzah dan pemimpin lain yang masing-masing mempunyai pengaruh tetapi tidak berpihak.

Malah Mohamad secara terbuka menyeru Zahid mengeluarkan Umno daripada pakatan Muhyiddin.

Muhyiddin sebenarnya boleh memerintah dengan sebuah kerajaan minoriti sekiranya beliau mampu memecahkan Umno; namun dengan syarat semua pihak lawannya tidak boleh bersepakat.

Sebaliknya, Muhyiddin boleh memilih untuk terus bersetuju dengan Umno, contohnya dengan melantik seorang pimpin kanan Umno sebagai timbalan perdana menteri. Namun ini berisiko menjadikannya tawanan tanpa jalan keluar.

Nampaknya juga, parti Islamis PAS kini turut bergayut kepada Muhyiddin, dan ini menjengkelkan Umno. Masuk akal bagi PAS untuk memihak kepada Muhyiddin yang semakin lemah kerana objektif PAS ialah untuk mendapat kawalan mutlak ke atas kerusi-kerusi Kelantan, Terengganu dan Kedah Utara. Dan ini boleh dicapai jika ia memihak Muhyiddin dan bukan Umno. Malah Umno sebenarnya adalah lawan PAS sepanjang enam dekad lalu.

Satu lagi “wild card” dalam permainan ini adalah GPS, sekutu Muhyiddin di Sarawak. Mereka inilah sebenarnya king maker. Ia mampu menunaikan atau menjahanamkan impian mana-mana pihak.

Lapis-lapis parut lama dan pengkhianatan, perpecahan dalaman, serta prospek masa depan menjadikan situasi sekarang begitu rumit dan tidak stabil. Dan Oktober mungkin menjadi tempoh penentu.

Parlimen akan bersidang untuk pembentangan Belanjawan bermula 2 November. Kegagalan untuk meluluskan Belanjawan bererti tumbangnya kerajaan Muhyiddin.

Kecuali sekiranya perdana menteri boleh mencari jalan untuk berkompromi dengan Umno atau dengan pihak pembangkang, atau memecahkan Umno; sepertimana tiada yang boleh menolak kemungkinan pilihan raya mengejut, tiada siapa boleh meramalkan kesudahannya.

Apa pun keadaan, status quo tidak akan kekal. – 7 Oktober, 2020.

* TULISAN : Liew Chin Tong 
pengarah pendidikan politik DAP

JALAN KELUAR MUDAH TERAJANG ANWAR

TERAJANG NAJIB

TERAJANG ZAHID

TUBUH SAREKAT BARU

AMIN

DAP LUAR KERAJAAN

TAPI DAP

TAK GANGGU 

KERAJAAN

AMIN

MUHYIDDIN BOLEH

JADI PM HINGGA 2023 

AMIN 

SEMPAT MASUKKAN 

TIM MAHKAMAH 

KE DALAM PENJARA SEBAGAI  LEGASI MUHYIDDIN 

ANAK PAK AJI 

PANDAI BERDOA

KEPADA NEGARA

KEPADA BANGSA 

AMIN

DULU GUA PANGGIL MADEY MAHAFIRAUN

 

DULU GUA PANGGIL 

MADEY MAHAFIRAUN

Unknown commented on

 "# MUHYIDDIN OUT SEKALI"

Abah ke benda kau tulis mengarut ni. Setahu aku dulu kau panggil dia malikul sembab.


MEDIA MILIK KAUM PEMODAL

 


MEDIA MILIK KAUM PEMODAL


Unknown commented on 

"MEDIA BARAT"

Sapa kata wartawan kebanyakan haluan kiri....anti kapitalsima bagai... itu semua smokes screen bagi mengabui pandangan...Fleet Street cukup tahu kekuatan rangsangan perasaan (flaming the rage!!!) dan kewangan...masakan Rupert Murdoch jadi bertambah billion harta dia...hanya berfahaman kiri? Rendahkan kepercayaan terhadap so called maintreet news...

sekarang zaman public reporting, semua orang ada telpon canggih, cari dan tangkap gambar dan sebar...ia boleh diguna dengan baik atau sebalik nya contoh, apa yang terjadi di New Zealand. Tak ada angin tak ada ribut mat saleh Aussie bikin huru hara di NZ yang cukup terkenal dengan keamanan dan nyaman!

BERITA TER HOTT TER NOWW

 
BERITA NOKIA

PARA POLITIKUS TERBUKTI
 PENYEBAR UTAMA COBID-19 
JIKA  JUMPA POLITIKUS
DATANG KE TEMPAT ANDA
JAUHI MEREKA
HALAU MEREKA 
DARI  KAWASAN PERUMAHAN 
HALAU DARI KAMPONG 
POLITIKUS ADALAH VIRUS BAHAYA
 SAMA SAPERTI VIRUS  KARONA
JIKA MEREKA DEGIL
 HAMBAT MEREKA
 BERAMAI RAMAI

MAJLIS 
KESELAMATAN RAKYAT

BOJUBO NI APO?BOJUBO NI APO?

panglimo potaseh commented on 

"KAMAL DAN SADDAR"

Minggu lepas lu cerita hal Budak Sekolah nutoh Mak Chik ..minggu ni Sunni nutoh Syiah ..corito kawan REFORMASI lu bojubo bilo lak ..?

CHINA DAN CHINA MERAH

 


CHINA JADI AJEN CHINA MERAH 

AJEN MULA MENYUSUP MASUK

MERASUAH PIHAK BERKUASA

JIKA BANI MELAYU

 TAK SEDAR 

TANAH MELAYU

 AKAN TERGADAI 

PADA CHINA 

DAN CHINA MERAH

AMIN


8 polis ditahan 

kes cuci wang haram 

Macau Scam

EMPAT pegawai dari Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman dan Selangor antara lapan individu dari pasukan polis yang ditahan dalam satu operasi khas agensi antirasuah sejak petang semalam.

Sumber berkata, wang tunai RM100,000 turut dirampas dari seorang pegawai kanan polis dalam siasatan kes pengubahan wang haram melibatkan sindiket penipuan Macau Scam itu.

“Sehingga sekarang lapan polis ditahan, empat pegawai pelbagai pangkat termasuk asisten komisioner, superintendan, deputi superintendan dan inspektor,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Sumber Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) itu menjelaskan, ia hasil operasi ke atas sindiket penipuan Macau Scam itu yang kini dikaitkan dengan perniagaan beberapa selebriti.

Menurutnya, hari ini seorang anggota dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor ditahan dipercayai kenalan kepada lelaki bergelar Datuk yang ditahan lebih awal.

“Dia ditahan tengah hari tadi di IPK Selangor selepas keterangan diambil Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman.

“Anggota berkenaan ditahan bagi membantu siasatan berhubung siasatan kes berkenaan dan pembabitannya di dalam kumpulan sindiket itu,” katanya.

Menurut sumber, kegiatan menggunakan populariti artis untuk menjalankan aktiviti “mencuci duit haram” melalui pelbagai usahasama dan perniagaan sah dikesan agensi itu.

Beberapa selebriti tersebut kini menjadi tumpuan siasatan dan dua orang daripadanya sudah dipanggil untuk memberi keterangan.

“Dalang utamanya di China, akan melantik ejen seperti Datuk yang sudah ditahan reman pada 2 Oktober lalu.

“Sindiket ini yang terbabit dengan kegiatan haram termasuk perjudian akan memerangkap selebriti tempatan dengan menawarkan bantuan modal untuk memulakan perniagaan,” katanya.

Bagaimanapun, kegiatan mereka itu dikesan Bahagian Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AML) SPRM hasil risikan dan siasatan dijalankan.

Ia membawa kepada penahanan lapan individu termasuk dua lelaki bergelar Datuk dan Datuk Seri, katanya. – 7 Oktober, 2020.

DARI ZAMAN BERZAMAN

DIMANA ADA CHINA

DISITU  SAMSENG BERMULA

AMIN

SAMSENG AKAN MERASUH

PEMIMPIN MELAYU

AMIN

TAK PERCAYA ?

SILA BACA

 HIKAYAT ABDULLAH 

AMIN ROTAN BONTOT ABAM

 ROTAN BONTOT ABAM

panglimo potaseh commented on

 "DATUK SERI BUAT LAWAK BERDIRI"

Abam masih KELIRU tentang siapa dia Agong sekarang ini ..Abam ingat Agong masih lagi Agong Russia ..tu sebab Abam kulu-kilir juwal minyak. Las las semalam Abam kono marah kek Agong ..kok tak sedar lagi PATEK harap Agong rotan bontot Si Abam ni ..