Rabu, 18 November 2020

MARILAH KITA SOKONG - ANWAR YANG ADO NUMBO

KERJA DAN TUGAS

KITA JELAS

KITA BERDOA

BERZIKIR DAN BERZAKAR

ANWAR ADO NUMBO

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH 

JEMPUTAN SABTU INI

 


 SABTU INI

JAM 1.00

DI INTERNET SENDIRI DAFTAR

SEKARANG

Panelists:

  1. Dr Maung Zarni, Forces of Renewal Southeast Asia (FORSEA)
  2. Edmund Bon, Former Malaysian representative of ASEAN Intergovernmental Commission on Human Rights (AICHR)
  3. Dr Sriprapha Petcharamesree, Director of the International PHD Program in Human Rights and Peace Studies
  4. Hishamuddin Rais, Malaysian political and social activist

Moderator:

Nageeb Gounjaria, Islamic Renaissance Front

 

Register at: https://www.eventbrite.com/e/webinar-a-conversation-what-is-happening-in-thailand-now-tickets-128861862299


*The Zoom link will be sent on Friday 20th November at 8PM MYT*


MOKHTAR SENIK DAPAT AWEK TETEK BESAR

 MOKHTAR SENIK

DAPAT AWEK

TETEK BESAR

Matt Romeo commented on 

"TIGA BUDAK ITAM"

Tt jadi gigolo maknanya bagi serbis untuk pompuan.. Lau bg serbis untuk jantan apa istilahnya gaygolo ke ataupun gaygagal.. Takkan baru gagal tekel makcik kat cafe tu Tt dah serender.. Cantik sangat ke mkcik tu sampai Tt mudah benar kecewa.. Besar sangat ke cipap dia ishh... Cite gigolo tu tkkan tkde yang sangkut, byar separuh harga pun takpe dah ini soal duit dan sedap.. Nak jadi kawad cam menyamar pun tak lepas aku pun tak paham ngan ko ni Tt.. Klau imbas balik kisah moktar dup senang² je dia leh dapat awek tetek besar plk tu dua orang pulak lagi bapak ayam pun oram yang sama jugak hurmm..

JANGAN PUTAR PUTAR

  JANGAN PUTAR

JANGAN TUDUH

ORANG LUAR

AMIN

TANYA ANWAR

KENAPA TIPU

MAT SABU

I GOT NUMBO

KAH KAH KAH
Propaganda musuh tajamkan sentimen Anwar-Mahathir dalam AMANAH

Ahli Jawatankuasa AMANAH Nasional, Faiz Fadzil menegaskan sentimen Anwar-Mahathir terus berlegar dalam kalangan ahli parti itu ekoran manipulasi propaganda pihak musuh.

Menurutnya, sentimen membabitkan dua regu berkenaan paling berkesan untuk mengelirukan ahli sekali gus menggoncang kesepakatan parti-parti di dalam Pakatan Harapan (PH).

“Sentimen propaganda melaga-lagakan Anwar-Mahathir ini mudah termakan tetapi perlu tahu, resepi penyatuan mereka itu yang membuatkan kita berjaya jatuhkan Barisan Nasional (BN)


 ANUAR TIPU 

AMANAH

TIPU DAP INI 

FAKTA INI 

BUKAN KERJA 

ORANG LUAR

KAH KAH KAH

ANWAR

JANJI KERUSI

BATU PADA

HUSAM

KAH KAH KAH

WOIT

JANGAN TUDUH

ORANG LUAR 

KAH KAH KAH

YG BUAT KACAU

 IALAH ANWAR

KAH KAH KAHMUHYIDDIN KE TERAJANG 26 NOVEMBER ?

  JENG JENG JENG

Adakah Muhyiddin kekal PM selepas 26 November ini? – Kit Siang


 JENG JENG JENG

MADEY PADAM LAMPU KU LI KALAH

  MADEY 

PADAM LAMPU

 KU LI KALAH

panglimo potaseh commented on

 "KENAPA KU LI TETIBA BERSUARA"

Ku Li ..adoi Tuangku ni penyakit blur blur nye ada lagi ..sebab blur blur lah dulu Atok menang dgn tektik OFFKAN lampu ..walhal dalam kira undi semasa lampu ON Tuanku dah dapat undi lebey ..kahkahkah. Sini patik mau kasi clear sama Tuangku yang UMNO mmg memimpin ..dengang memimping Ketua2 UMNO tak perlu kompol Duit Gaji selama 1OOO tahung utk jadi BILLIONWAN.

SABAR KARO

 


 SABAR KARO

Unknown commented on

 "TIGA BUDAK ITAM"

Cerita sikit pengalaman dipenjara Bombay (Mumbai). Ada jumpa Madhuri Dixit ka

MASA DEPAN AMANAH

 


 MASA DEPAN

PARTI AMANAH

Unknown commented on 

"JANDA MAT SABU"

Pru 15 ..makan kuah..jgn harap satu kerusi pun

BETUL KE REFORMAS ?I

 BETUL KE NI

KAH KAH KAH

WAT DE BIKUS

ANWAR CAKAP

SANA LAIN

CAKAP SINI

LAIN

KAH KAH KAH

PD TIAN CHUA

CAKAP INI

PADA RAFIZI

CAKAP ITU

KAH KAH KAH

PUTAR PUTAR

KAH KAH KAHMenjiwai reformasi demi masa depan 


SEBAHAGIAN intipati Deklarasi Permatang Pauh pada 12 September 1998 telah diungkapkan berdasarkan ayat dari kitab suci Al-Quran yang bererti “tidaklah aku mahu selain daripada melakukan islah (reformasi) sekuat daya dan upaya aku.“

Perjuangan yang bukan sahaja melibatkan air mata darah tertumpah, ia juga tidak hanya berbicara soal pancaran hati nurani dan kesedaran manusia yang dizalimi, tetapi ianya soal bagaimana keadilan dan kebenaran itu mahu ditegakkan.

Jurang antara golongan miskin dan kaya terus dibiarkan melebar, adakah itu merdeka?

Rasuah, kepincangan dan kebobrokan dalam aspek tatakelola dan pengurusan terus berlaku, adakah itu merdeka?

Rakyat masih menghina atau menghukum sesama sendiri atas dasar perbezaan warna kulit, adakah itu merdeka?

Ia bukan hanya semata-mata sekadar slogan dan laungan, namun kemerdekaan adalah janji atau tekad yang berbicara soal kebebasan dan keadilan kepada semua kaum tanpa melihat warna kulit dan menolak sebarang unsur diskriminasi.

Anwar Ibrahim telah memimpin gerakan reformasi dari tahun 1998 dengan pendirian serta hala tuju yang jelas.

Strategi yang merupakan elemen penting di dalam sesebuah peperangan telah disusun dengan rapi berdasarkan perubahan peredaran zaman deman perkembangan arus pemodenan masa sehingga menyebabkan tertumbangnya pemerintah yang berusia 60 tahun.

Meskipun dirinya terperangkap di sebalik jeriji besi yang dilitupi dinding batu bata.

Gelombang kebangkitan Asia telah menetapkan dasar alternatif yang merakyatkan serta gerak kerja yang utuh untuk menentang segala jenis bentuk rasuah, penyelewengan, pembodohan umat dan penindasan ke atas rakyat dalam apa keadaan mahupun apa jua posisi yang diamanahkan.

Negara ini sudah tiba masanya memilih batang tubuh yang mempunyai kerangka pemikiran yang jelas dan berkredibiliti serta keyakinan yang jitu dan tekad politik yang benar-benar menjiwai kesusahan rakyat di bawah untuk melaksanakan perubahan dengan sedaya upaya demi kesejahteraan dan kebajikan rakyat secara keseluruhannya.

Wawasan negara ini perlu dicorakkan dengan melaksanakan reformasi yang didambakan rakyat terbanyak. Ia mampu mengemudi satu pasukan kebangkitan atau nahdah peradaban yang bermula dari Malaysia dan terus disebarkan ke seluruh pelusuk dunia.

Malaysia merupakan sebuah negara berbilang bangsa, bahasa dan agama.

Kita perlu melihat perbezaan warna kulit, bangsa dan budaya itu sebagai satu kelebihan sekaligus kita dapat berkongsi kepelbagaian tersebut supaya semangat setiakawan dan keharmonian dapat dipupuk dari masa ke semasa. – 18 November, 2020.

* Ramanan Ramakrishnan, timbalan pengarah strategi PKR.

 SEKARANG 

NAK TUBUH 

KERAJAAN

 BANDUAN

JAH JAH JAH

AYAT MANA PAKAI 

ADA AYAT KE TIDAK 

ATAU 

ADA HADIS SOHEH

KAH KAH KAHAMANAH KE MANA LEPAS INI

 


AMANAH 

KE MANA

Unknown commented on

 "JANDA MAT SABU"

Elakkan prasangka buruk Dan hina menghina sesama Muslim sebab Ia bukan ajaran islam.Unknown commented on 

"JANDA MAT SABU"

Sekarang amanah tak Ada apa apa.founder dia pun makan allowence MP.. itu pun tak seberapa, sponsor pun sepi...!!! Tutup kedai aje lah bang mat. Kalau sebut pasal perjuangan untuk rakyat. Suara amanah tak sampai ke mana pun. Tunggu aje pru ke 15 nanti, baru boleh citer..sembang panjangBUDAK ITAM

 


BUDAK ITAM

DatoPidi commented on 

"TIGA BUDAK ITAM"

Kelakar Tuan. Menyembor gulai keladi yg bapak aku masakan nie. Part 2 pelis.


capt salai commented on 

"TIGA BUDAK ITAM"

Dari cerito kau tt..den was was tentang kesucian buntut kau..adakah buntut kau masih daro atau dah mcm anak ikan abam

UNDI DI KIRA SEKALI LAGI
UNDI DIKIRA

SEKALI LAGI

TIGA BUDAK ITAM

 

TIGA BUDAK ITAM

Tahun 1987 aku telah diterima masuk ke Brixton College London. Brixton  wilayah Selatan London ialah  daerah  majoriti penduduk berkulit hitam  berasal dari Jamaica. 

Di Brixton aku kembali  menjadi mahasiswa. Aku telah gagal untuk diterima masuk ke sekolah filem INSAS di Brussels.  Penulisan Peranchis aku tahap amat rendah.  Mustahil aku boleh menulis esai tentang  filem Jean-Luc Godard atau meghuraikan teori sex Jacques Lacan.  Aku hanya boleh bertutur saperti ‘petit-negre’  maknanya bercakap menggunakan ‘pidgin French’.

Di Brixton College bahasa tidak menjadi masaalah.  Aku diterima sebagai pelajar luar negara. Ketika ini  aku memakai pasport  perjalanan yang dikeluarkan oleh Kerajaan Belgium atas Perjanjian Bangsa Bangsa Bersatu 1951.  Aku boleh pergi ke mana sahaja dalam dunia ini kecuali Malaysia. 

Sebagai penduduk tetap  Belgium – negara EEC - Kesatuan Eropah – aku hanya perlu membayar yuran  belajar 800  pound setahun. Pelajar dari negara bukan Kesatuan Eropah saperti Malaysia mungkin dikenakan   7 atau 8 ribu pound satu tahun.  Mahal. Memang mahal belajar dibawah  dasar Parti Konservatif Magaret Thatcher. 

Secara resmi aku masih lagi berdaftar  dan memiliki alamat di Wavre.  Warga Belgium wajib mendaftar di Commune untuk mendapatkan Carte Indentite Commune.  Dengan Carte ini aku mendapat paspot perjalanan. 

Kami tidak ramai dalam satu kelas. Hanya 14 pelajar. Kami belajar  asas seni selama satu tahun sebagai   persediaan untuk masuk ke sekolah filem. Tiga pelajar  dari luar negara – Edan  dari Kenya, Lorena dari Itali dan aku.  Ketua Jabatan Dr Roberta. Awalnya aku tak faham bagaimana  lulusan  metametik dari Oxford Univesiti boleh menjadi Ketua Jabatan Seni. 

Kemudian aku difahamkan ketika di Oxford  Roberta terlibat bersama Laura Mulvey dan Peter Wollen dua sosok pembuat  filem  avant-garde yang tersohor. Pasangan suami isteri ini membuat beberapa buah filem saperti Riddles of The Sphinx (1977). Laura Mulvey saorang feminist menghadiahkan kepada dunia - teori  Male Gaze – pandangan jantan – yang terus menjadi rujukan hingga ke hari ini. 

Di Belgium ketika belajar aku mendapat duit bulanan dari Commune Wavre. Kini di London aku  tanpa  sokongan dana. Aku pelajar dari  luar negara. Hakikatnya aku wajib mencari kerja. Dana aku telah merosot.

Lalu aku menjual diri kepada kawan-kawan dalam kelas. Aku perlu kerja. Muncul Pauline anak gadis kulit hitam  warga Brixton datang menyambut.

‘ Isham.. are you sure..’ Apakah bersedia bekerja apa sahaja.

‘ Yes....I’m skint ... ..aku dah pokai...’  Aku menggunakan ‘skint’ bahasa jalanan anak muda di Brixton.

Melalui Pauline aku memulakan kerja pertama aku di London. Aku bekerja  di Pejabat EMI – Charing Cross Road   di sebelah Soho daerah lampu merah  London. EMI ialah syarikat perakam dan penerbit  musik.

‘ Wah hebat kau Isham... kerja di EMI.. mesti selalu jumpa rock star..’ Ini sembang kawan   Malaysia aku  bila mereka mendengar aku bekerja di EMI. 

Memang betul. Dipintu  utama pejabat ada lubang surat.  Banyak  ‘demo tape ‘ yang dihantar oleh sosok -sosok  yang berniat hendak menjadi pop star.  Tugas aku hanyalah mengambil   demo tape ini dan masukkan ke dalam bekas yang telah disediakan. Amin

Rutin aku senang. Dari  Brixton naik tube berhenti di Oxford Street. Menapak ke banguan EMI. Pauline datang dengan basikal. Pintu  pejabat telah dibuka. Tugas asas aku bermula di basement -   di bilik bawah tanah. Bilik menyimpan barang dan tandas. 

Aku  bekerja sebagai tukang sapu dan tukang cuci. Tugas aku dan Pauline ialah memastikan semua bakul  sampah kosong, lantai disapu dan tandas tip top. Esok pagi pejabat  wajib dilihat  bersih dan berseri. Aku kerja Senin, Rabu dan Jumaat. Dibayar 20 pound  seminggu.  Tambang tube dan belanja harian selamat. Amin

Waktu beredar.  Aku amat selesa dengan rutin aku.  Tetiba di hari baik bulan baik -  Pauline meledakkan berita. Petang Krismas menjadi hari terakhir aku menyapu di EMI.  Lepas Krismas aku berhenti dari menjadi  tukang sapu. Pauline terus bekerja.

Cisss.

Dalam tube,   pulang ke   rumah aku terfikir. Kalau aku pegawai bank, atau kerani pejabat yang dibuang kerja pasti aku rasa tak banyak masalah – CV aku masih cantik. Aku boleh melamar kerja lain. Tapi aku dibuang kerja sebagai  tukang sapu – the lowest of the low. Apa lagi ada di bawah tukang sapu. Aduh!

Menapak pulang aku terseyum sambil membetul diri. Sikap positif muncul  : Dari basement aku jatuh. Bila aku bangun setiap tangga aku  jejak semuanya  naik  ke atas. 

Falsafah hidup aku ini sebenarnya  lahir dari pengalaman aku ketika   tidur dalam lokap dan penjara  di Bombay.  Selepas tidur dua minggu di lokap balai polis Bombay semua tempat tidur dalam dunia ini untuk aku adalah lumayan.

Selesai cuti tahun baru sekolah dibuka. Duit dalam saku makin kurang.  Lalu aku berbincang dengan  Toni kawan sakelas. Toni  anak muda berasal dari Jamaica tinggal   di Kennington tak jauh dari Brixton. Toni  tidak  memiliki banyak masalah keewangan.  Dia warga   Britain. Toni mendapat dana untuk belajar. 

Aku membuat rancangan. Jika Toni bersetuju dengan projek aku ini maka masalah keewangan aku beres.

Aku mengayat Toni  tentang pengalaman aku mundar mandir di Soho dan daerah West End  setiap hari ketika bekerja di EMI. Aku yakinkan Toni bahawa aku hampir  lancar  semua lorong di daerah  lampu merah ini. Sesudah bersurah panjang  aku membuat cadangan kepada Toni.

‘ Let’s do it...’ Aku mengajak Toni.

‘ Do what Isham? ‘

‘We work as gigolo around Soho...social escort .....you are young...kita masih muda pasti  ramai  Mak Cik ranggi yang suka... kita jadi gigolo di Soho ...orang boleh buat ... kita pun boleh buat...’

“Isham... you are a mad Malaysian...’  Toni menolak cadangan aku serta merta.   Tapi aku terus  mengayat Toni petang itu. Aku buka cerita aku di  Karachi. Aku buka cerita aku di Brussels. Aku buka cerita Paris.  Akhirnya Toni bersetuju.

Sabtu petang esoknya  kami berdua di Leiceister  Square – pusat dunia hiburan kota London. Kami mahu dilihat ranggi  macam anak muda Londoner yang lain. Cuaca  musim sejuk. Aku memakai cara Peranchis yang aku pungut di Belgium. Beret dikepala. Scarf dileher.  Toni agak sasa dengan jaket kulit coklat. Kami bersedia untuk menjual diri.

Kami menapak ke arah Cafe de Paris tak jauh dari Leiceister Square.  Seorang Mak Cik menyeberang  jalan di depan kami.  Mak Cik  empat puluhan ini tersenyum memandang dua lelaki hitam ranggi, kacak dan bergaya. Wow. Darah aku menyirap.  Aku pandang pada Toni dan berkata.

‘ Sell yor smile... jualah senyum kamu...’

Kami mempercepat jalan untuk hampir sebaris dengan Mak Cik ini. Dari pakaian aku lihat Mak Cik ini bukan Londoner. Pasti pelancung.  Kalau dari Sweden lagi molek. Mereka tak pernah merasa nikmat orang hitam.

Aku  menjual senyum. Mak Cik ini tak ambil pot. Dia terus  berjalan masuk ke Cafe de Paris.  Kami mengekor  sama. 

Mata aku memerhati sekeliling. Aku perhatikan wilayah ini tempat orang kaya bercanda canda.  Toni datang merapati aku dan berbisik.

‘Isham.. let get out... too expensive..’ Mari keluar tempat ini telalu mahal.

‘ The fucking coffee is five pounds...’ Toni menjerit di pintu cafe. Aku ketawa.  Toni telah mengintai menu cafe ini.  Baru aku sedar nak jadi gigolo wajib ada  modal. Tanpa modal projek aku  gagal. 

Aku tak putus asa. 

Disekolah aku bercerita tentang projek gigolo kepada Edan. Siswa dari Nairobi ini tidak ketawa dan tidak memberi apa apa komen.  Kemudian Edan mencadangkan agar kami melamar kerja di Burger King.  Edan berjanji akan mengatur.

‘Jangan beritahu kamu nak masuk kolej atau universiti. Jangan mengaku kamu ada apa apa kelulusan. Buat bodoh. Buat bangang.  Lagi bangang lagi besar peluang untuk berkerja di Burger King.’  Edan memberi  kuliah kerana sebelum ini  dia pernah memburuh di Burger King.

Saperti yang telah dijanjikan tiga budak  itam  akan ditemu bual oleh Manager orang puteh Burger King  di Victoria Station.   Mamat Manager ini  agak gemok.  Tiga  budak  itam hanya duduk menunggu.

‘ Do you know  our burger  is the  best in London...’ Mamat in memulakan ceramah. Tiga budak itam buat bodoh.  Kemudian dia berceloteh tentang tugas pekerja di Burger King. Tiga budak itam  mendengar dengan bodoh.

‘  There are lot of perks and bright future here...  ada masa  depan yang cerah jika kamu bekerja dengan Burger King...’. Aku  yang bodoh tak boleh tahan lagi. Aku terbarai ketawa.

‘ Yes.. yes... that what  we  wanted .. inilah kerja yang kami cari ...masa depan yang kami cari...’ Aku bersuara cepat. Nasib baik aku telah  pandai  jadi bodoh.

Si Manager ini mengeluarkan beberapa keping kertas.  Kami mengisi biodata kami.  Manager melihat.

‘ All  from Brixton.. we have loads of Black working with us...great future for them... ramai orang itam kerja dengan kami...masa depan yang terjamin..’

‘Now the written test... in half an hour ... mula sekarang ujian menulis bermula sekarang..’ Manager memberi kertas pepereksaan.

Rajah tiga segi masukan ke  mana? Ke rajah bulat atau ke rajah panjang. Kenal atau tak kenal - mana kuda? mana kambing?  mana gajah? Ini binatang apa? Ini bulat atau panjang. Ini 4 segi atau  8 segi. Mana lelaki mana perempuan. Tiga rajah panjang – pilih yang mana lebih panjang. 

Aduh! Tiga puluh minit menjawab ujian yang maha berat. Aku berpeluh sejuk. Aku rasa inilah jenis ujian yang dilalui  oleh Roberta, Laura Mulvey dan Peter Wollen semasa mereka nak melamar  masuk ke Oxford. Kah kah kah.

‘ We will call you... nanti kami akan hubung...’ 

Kami pun angkat punggung. Dari Victoria Station kami menapak  tiga batu untuk pulang ke Brixton.

Dua minggu menunggu. Tak ada panggilan. Gagal lagi.

Biasanya habis kelas jika ada masa dua tiga orang kawan akan duduk berlabun di Jacaranda Cafe di sebelah Pasar Brixton. Harga kopi  dan teh disini lebih demokratik dari  harga di Cafe de Paris.  

Aku dan Edan sedang berlabun tentang  pasaran kopi mentah. Edan mengatakan kopi terbaik dalam dunia datang dari Kenya. Aku menambah cerita bagaimana  budaya cafe ini bermula di Baghdad.  Arab yang memulakan duduk dalam kedai kopi. Kemudian budaya ini dirembat  oleh orang Peranchis. 

‘  The French gentrified the cafes ...I’ve sat in the oldest cafe  the world..  Al-Rasheed  Street Baghdad.. kedai kopi paling tua dalam dunia.. hampir dua ratus tahun...’ 

‘ Like our  cafe here in Brixton...’ Edan bertanya apakah kedai kopi di Baghdad sama macam  kedai kopi di Brixton.

Aku menggeleng kepala.  ‘ Brixton is better.. here there are babes in  cafes...’ Aku teringat cafe Hassan Ajami di Jalan Al-Rasheed   Baghdad. Jantan jantan jantan.

Di luar aku nampak Toni datang ke arah Jacaranda.  Aku menggamit mengajak dia masuk.  Toni masuk ,  duduk dan terus membuka  mulut.

‘ Ada kerja untuk kita..’ Toni memulakan surah. Aku memasang  telinga. Ini berita baik. 

‘ A bit risky but not that risky...’ Kerja apa ini. Ada risiko tapi bukan berisiko. Apakah Toni bercadang kita  memulakan perniagaan  hashish. Aku tahu Ini perniagaan  monopoli ‘Bumiputera Brixton’.

‘ Kerja apa ni?  Ada risiko?  Bayar berapa?’ Aku yang dah   pokai terus mengasak. Pada hemat aku jika kerja  ada risiko pasti bayaran lumayan.

Kami keluar dari Jacaranda dan  menapak menuju ke arah Balai Polis Brixton.   Toni membawa kami ke sebelah belakang balai. Ada pejabat kecil. Di belakang  pintu gelas ada  seorang Bobby  -  nama manja untuk polis metropolitan kota London.

Sebelum pintu dibuka aku bertanya lagi. ‘ Toni are you sure no risk... what if they think we are stool pigeon...’

‘Isham... easy money... ‘   Toni menerangkan kerja yang akan kami lakukan. Bukan jual maklumat  atau jadi spy kepada polis  di Brixton tapi ambil bahagian dalam kawad cam. Sekali  berdiri untuk kawad cam kami akan dibayar 15 pound. 

‘ Berdiri   tak sampai 15 minit... kita masuk pintu belakang dan keluar pintu belakang.” Toni memberi penjelasan untuk mententeramkan aku. Aku rasa cuak juga  jika dianggap talibarut polis. 

‘ Ok dengan aku..’ Edan bersetuju.  Aku tidak membantah. Toni membuka pintu kami masuk.

Bobby  memandang  satu persatu muka  tiga budak itam yang datang melamar kerja. 

“ You.. and you  okay.. but are  you Chinese...with a beard... ‘ Bobby telah  memilih Toni dan Edan. Aku ditolak kerana aku  tak cukup hitam dan berjanggut. Tak sesuai  untuk kawad cam di Brixton.

‘ Cilako pantek...’ Aku menyumpah dalam lorat Negeri Sembilan.  Kerja kawad cam ini pun aku ditolak. Apa punya sial. Apa punya nasib. Bobby mendengar rungutan aku  dan terus  bertanya.

‘  What did you say? ’

‘ C’est la vie in my language. I’m not Chinese.. me..Malaysian.’ Dengan pantas aku menyelamatkan keadaan dengan harapan dua budak itam kawan aku yang berjaya akan selalu dipanggil ke Balai. 

Saorang   lagi budak itam pulng gagal.

EPILOK:

Mencari kerja wajib ada modal. Untuk berjaya pastikan memiliki ‘qualification dan kulitfication’ yang  tepat. (TT)TULISAN INI JUGA
DITERBITKAN OLEH PORTAL
MALAYSIA NOW
https://www.malaysianow.com/wacana/2020/11/18/3-budak-hitam/


BERITA DARI NOKIA

 


BERITA NOKIA

AL-FATIHAH


ASSALAMUALIKUM
DUKACTIA DIMAKLUMKAN 
SAHABAT KITA YANG DIKASEHI
 DATO MOKHTAR HASHIM C60 
TELAH KEMBALII  KERAHMATULLAH
 JAM 3.00 PAGI TADI
 KERANA SERANGAN  STROKE
 DI RUMAH ANAK/
HOSPITAL DAMANSARA 
 ALFATIHAHKOTAK TERBARU EZAM

 


KOTAK TERBARU

MAT EZAM

Blues70 commented on 

"JAJA FITNAH KUNYIT"

Taaksub betul tt bgan ejam... bagi bideo baru ejam...apa citer nye pulak..
KENAPA KU LI TETIBA BERSUARA

 KENAPA KU LI

BERSUARA

SEKARANG

JENG JENG JENG


Umno sepatutnya memimpin, bukan dipimpin, kata Ku LiYA AMPOOON

PASAI APA

KU LI ROYAK 

MACAM  INI

KAH KAH KAH

ADA PA PA KE

KAH KAH KAH

ALTANTUYA KONO SI OMPEK

 


ALTANTUYA 

KONO SI OMPEK

panglimo potaseh commented on 

"ANWAR TANYA KENAPA MEDIA TAK TANYA NAJIB TENTANG PEMBUNUHAN ALTANTUYA"

Mappadulong C-Ompekan Altantuya ..ramai orang dah tanyo ..tanyo lain jawab lain ..yang Abam ni ngapo suruh media tanyo ..sindri tak boleh tanyo ko.

PAK SHEIKH MENGAKU

 

PAK SHEIKH 

MENGAKU

Unknown commented on 

"AMANAH SUKA KENA KENCING ANWAR"

Hubaya hubaya. Sekonyong konyong pak syeikh mengaku dia sailang tok wan. Wow, pertama kali konsprator mengaku dia yang sembunyi tangan lepas baling batu. Bodoh yang pertama,buat salah jangan mengaku. Gila kamu,berapa kali nak umum ungkit sampah ni. Bodoh yang kedua,carilah kawan bukan ramaikan musuh lagi.

KERANA FULUS
KERANA FULUS

Unknown commented on 

GOTU GOTU - LU TAK CAYA LU TANYA WAN AZIZAH"

Semua ini kerana wang nothing more nothing less, masuk politik bukan nak berkorban pon nak kaya masuk politik, dapat jawatan boleh curi ada lesen besar, sapa nak tangkap ? 


Yang tangkap pon cium tangan kah kah selagi orang melayu mom momok ngan citer komunis daP citer melayu islang perjuangan tegak batang selagi tu semua akan Hanbury search barisan pemimpin negara all banduan, afa kes ada jenayah ada curi ada rasuah tapi masih sokong kah kah kah

ASALKAN GEBU

 


ASALKAN GEBU

cikminah commented on

 "JANDA MAT SABU"

Anwar tak kisah, janda atau duda, 

yang penting gebu dan cun!!!!

LULUS KE TAK LULUS BUJET

 LULUS SEMUA

OKAY

AMIN

KALAU TAK LULUS

 APA AKAN JADI

JENG JENG JENG


Ajal dan kuarantin kurangkan majoriti untuk Belanjawan 2021 lulusBAHAYA 

MENUNGGU

ATAU

GUMBIRA MENANTI

KAH KAH KAH