Selasa, 12 Julai 2022

RANCANGAN NAJIB NAK LARI ....RANCANGAN

NAJIB NAK LARI

OPPS.... RAJAPAKSA

NAK LARI

KAH KAH KAH

PEGAWAI IMIGRISEN

PRO RAKYAT HALANG

AMIN

KHALAS
INI HARI INI


INI PETANG KELMARIN

LANGKAH TEPAT DARI IRAN


LANGKAH BIJAK

DARI IRAN

AMIN

KENALI KAWAN

KENALI LAWAN

AMIN

KHALAS

KES MAKIN BERAT - PADAN MUKA


Waris kesultanan Sulu dilapor rampas RM9 bilion aset Petronas

WARIS kesultanan Sulu merampas dua anak syarikat Petronas yang berdaftar di Luxembourg, menurut laporan Financial Times.

Bailif merampas pejabat Petronas Azerbaijan (Shah Deniz) dan Petronas South Caucasus – dengan anggaran nilai bersih hampir RM9 bilion – sebagai sebahagian daripada pertikaian berterusan antara waris kesultanan itu dengan kerajaan.

Pada Mac, mahkamah timbang tara Perancis memutuskan Malaysia perlu membayar waris RM62.6 bilion kerana menyerahkan Sabah kepada kepentingan British pada 1878, yang kemudiannya diserahkan kepada Malaysia.

Kerajaan membayar pajakan tahunan kepada waris sebanyak RM5,300, tetapi memotong pembayaran ini berikutan pencerobohan Lahad Datu pada 2013.

The Malaysian Insight cuba menghubungi Petronas dan Wisma Putra, dan sedang menunggu maklum balas pihak mereka.

Sejurus selepas keputusan pada Mac, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Wan Junaidi Tuanku Jaafar memberitahu Dewan Rakyat yang Malaysia tidak akan mengiktiraf keputusan itu, memandangkan kuasa penimbang tara Gondoza Stampa dibatalkan.

Menteri Luar Negeri Saifuddin Abdullah juga berkata kerajaan akan menghantar notis diplomatik ke 168 negara, meminta mereka memaklumkan Wisma Putra jika ada tuntutan serupa difailkan di bawah bidang kuasa masing-masing. – 12 

SEMUA TAK

JELAS

AMIN

SEMUA TAK 

TELUS

AMIN

SEMUA DALAM

GELAP TAK 

DITERANGKAN

PADA RAKYAT

AMIN

CONTOH:

DALAM

PERLEMBAGAN

PILIPINA SABAH

ADALAH WILAYAH

PILIPINA ?

AMIN

BETUL KE INI?

TIDAK ADA

PENJELASAN

AMIN

KALAU SABAH

DALAM MALAYSIA

KENAPA PERLU

BAYAR PAJAK ?

AMIN

BARANG PAJAK

 ADA TUAN 

AMIN

INI JUGA TIDAKA

DI TERANGKAN

AMIN

MEDIA KITA

LEMAU TAK BERI

PENCERAHAN

AMIN

ILMUAN KITA

MANAI 

TAK MEMBERI

PANDANGAN

AMIN

SEKARANG

DAH KONO

PADAN MUKO

AMIN

KHALAS

SAMPAH HILANG KE MANA ?Agong kurnia watikah duta baharu

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini, berkenan mengurniakan watikah pelantikan kepada empat ketua perwakilan Malaysia ke luar negara, di Istana Negara di sini.

Turut berangkat ke istiadat itu, Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Ketua-ketua Perwakilan Malaysia ke luar negara yang baharu dilantik ialah Duta Besar Malaysia ke Korea Selatan, Datuk Lim Juay Jin; Duta Besar Malaysia ke Jepun, Shahril Effendi Abd Ghany; Duta Besar Malaysia ke Arab Saudi, Datuk Wan Zaidi Wan Abdullah dan Duta Besar Malaysia ke Iran, Khairi Omar.

Hadir sama Timbalan Menteri Luar Datuk Kamarudin, Jaffar dan Ketua Setiausaha Kementerian Luar Datuk Amran Mohamed Zin.

Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman yang dikatakan dilantik sebagai Duta Besar Ke Indonesia, tidak hadir. – BERNAMA

KEMANA 

SAMPAH ILANG ?

KAH KAH KAH

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

KAH KAH KAH

KERANA

JAKARTA

TAK PERLU

PENYAPU BARU

KAH KAH KAH

KHALAS

BERI BANTUAN KEPADA YANG PERLU BANTUAN


BERI BANTUAN

PADA YANG

MEMERLUKAN

BANTUAN

AMIN

Unknown commented on 

"YANG BODOH KENA TIPU"

Sajak Mursyid untuk dibacakan pada hari *Sabtu, 9hb Julai 2022.* *Bangsa Subsidi* Bangsa subsidi akan lahir bangsa yang manja. Bangsa subsidi, bangsa yang tidak akan mampu berdikari. Bangsa yang hanya semata-mata bersandar dengan kerajaan akan lahir bangsa yang lemah jiwanya. Kalau di suatu masa tidak ada bantuan lagi, mereka tidak tahu hendak berusaha. Mereka akan menjadi ibarat ayam daging, makanan disediakan, tidak tahu mencari makanan sendiri. 


Yang lebih bahaya bangsa subsidi ini di antaranya ada beberapa perkara: Pertama: Hati kecil mereka akan berkata, "Dengan bantuan ini kalau aku maju, majulah, kalau tidak maju pun bantuan aku sudah perolehi." Kurang tanggungjawab kerana hidup mereka bukan dari titik peluh sendiri. Katanya, kalau tidak maju pun bukan duitnya, dia tidak rugi. Kadang-kadang mereka salahgunakan bantuan itu bukan untuk projek yang dijanji. Jika berlaku di zaman darurat, mereka tidak pandai berusaha sendiri. Akhirnya jadi meminta-minta atau pencuri. Orang yang dimanjakan dengan bantuan itu, di waktu susah dia boleh bekerjasama dengan musuh agama atau negara demi untuk hidup. Orang macam ini dia tidak ada pendirian, siapa boleh memberi untuknya hidup, di situlah kiblatnya atau tuannya. Oleh itu bantuan diberi hendaklah pada tempatnya, tidak boleh sebarang beri. 


Berilah bantuan orang yang benar-benar susah. dan yang benar-benar memerlukan bantuan yang pasti. Berilah bantuan orang yang sudah membuktikan ada usaha sendiri, cuma tidak boleh berkembang kerana kekurangan modal. Kadang-kadang pemimpin bukan tidak faham kepada siapa sebenarnya patut diberi bantuan. Tapi ada tujuan politik, ada udang di sebalik batu, orang itu adalah penyokongnya, sekalipun merugikan agama, negara dan bangsa, bantuan perlu diberi kepada mereka. Kadang-kadang bangsa menjadi ayam daging kerana pemimpin yang tidak bertanggungjawab kepada agama dan bangsa. Ertinya rakyat dan pemimpin sudah sama-sama jiwanya rosak dan bankerap fikirannya. Akibatnya punah satu bangsa dan satu negara dibuatnya.

HAJI EXPRESS BUKAN HAJI MALBORO


LU INGAT

SENANG NAK

DAPAT BIDADARI

KAH KAH KAH

KENA KELUAR

MODAL

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on 

"KES DUA KALI KENA TIPU"

Nak pergi haji ekspress kena ada banyak duit. Kena ada kuasa. Kena ada kabel. Kebal undang2. Kalau baru jadi menteri dua tiga bulan pun dah boleh pergi haji. Cuti berbayar. MENAFIKAN GILIRAN UMAT ISLAM YANG LAIN. Mengambil giliran atau hak giliran saudara seugama. Sanggup makan daging saudara sendiri sebab kamu ada duit dan kuasa. 


Lepas tu kamu berangan nak masuk syurga nak entot bidadari. Yg betina teringin mendapat pelayan2 lelaki muda di syurga. Tak kira apa warna payung kamu, taik kamu juga sama busuk dengan ceti berpayung hitam. Kamu mati di baham tanah sama seperti kami. Mustahil redho tuhan itu untuk kaki cilok giliran orang lain.

TONGKOL SOKONG ZAHID ?


RoS diingatkan jangan salah guna kuasa lengah pindaan pemilihan UMNO – Jamal Yunos

KUALA LUMPUR – Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS) diingatkan agar tidak menyalahgunakan kuasa dalam membuat keputusan berkaitan pindaan tarikh pemilihan UMNO.

Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar,  Jamal Md Yunos berkata, RoS sepatutnya bertindak secara profesional dan menjadi pemantau perjalanan pertubuhan seperti mana termaktub dalam Akta Pertubuhan 1966.

TONGKOL

SOKONG ZAHID?

KAH KAH KAH

ZAHID MAHU

PRU SEKARANG

AMIN

SABRI MAHU

PEMILIHAN

SEKARANG

AMIN

ZAHID PINDA

PERLEMBAGAN

ANTA PD ROS

AMIN

ROS DIBAWAH 

KDN 

AMIN

KDN DIJAGA

OLEH HAMZAH

JENG JENG JENG

GADUH JANGAN

TAK GADUH

AMIN

KHALAS

SAMPAH AKAN DIHANTAR KE JAKARTA ?


APAKAH SAMPAH

AKAN

DIHANTAR

KE JAKARTA ?

AMININI SOALAN

UNTUK KURUN INI

AMIN

APA MAKNA

SAMPAH ???

JENG JENG JENG

KALAU SAMPAH

JADI DUTA

MAKNANYA 

SABRI KUAT

AMIN

KALAU SAMPAH

GAGAL 

MAKNANYA ZAHID

LEBIH KUAT

DARI SABRI

JENG JENG JENG

TUAN DOKTOR BUKAN KOMIDITUAN DOKTOR

BUKAN KOMIDI

AMIN

Unknown commented on 

"MARI KETAWA SEKARANG"

Orang ketawa londeh baju patut dipanggil doktor bukan pejabat ugama. Jelas jiwanya tertekan perlu dibantu. Mmg lawak la tanah melayu ni.

SAMPAH APA JADI ?SAMPAH 

APA JADI ?

AMIN

AL-KAWAHLI MULA MEMUTAR

 Takiyuddin tahu perjanjian lantik timbalan perdana menteri, kata Muhyiddin

SETIAUSAHA Agung PAS Takiyuddin Hassan tahu mengenai perjanjian jawatan timbalan perdana menteri dengan Ismail Sabri Yaakob dan terlibat menulis perjanjian itu, kata Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin mengulas kenyataan Presiden PAS Abdul Hadi Awang yang dilapor menafikan perjanjian itu wujud.

Jelas Muhyiddin, beliau menandatangani perjanjian itu dengan disaksikan Setiausaha Agung PN Hamzah Zainuddin dan Annuar Musa serta beberapa pimpinan parti yang lain.

“Jadi, mungkin Tok Guru (Abdul Hadi) boleh memeriksa kembali dengan Datuk Takiyuddin. Beliau sendiri yang sebenarnya adalah draftsman (penggubal) kepada perjanjian itu. Itu kenyataan yang sebenarnyalah.

“Kesemua pimpinan tertinggi PN tahu mengenai itu dan kehadiran kita (PN) dalam kerajaan sekarang ini pun atas dasar PN. Bukan atas nama parti sahaja,” katanya seperti dipetik media di Ipoh.

Abdul Hadi sebelum ini dipetik berkata ada perbincangan mengenai jawatan timbalan perdana menteri tetapi perkara itu tidak diputuskan muktamad.

“Kita masih lagi berpegang (kepada keputusan sewaktu) awal-awal kita tubuh kerajaan tak ada timbalan perdana menteri.

“Perbincangan ada sebelum ini tapi tak ada keputusan sebab kita masih sibuk dengan urusan rakyat,” katanya di Marang, Jumaat lepas.

Bekas ketua setiausaha sulit kepada Muhyiddin, Marzuki Mohamad kelmarin mengesahkan perjanjian berkenaan wujud, dan katanya ditandatangani pada pada 17 Ogos 2021. 

Muhyiddin letak jawatan perdana menteri sehari sebelum itu dan diganti Ismail Sabri.

Sementara itu, Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan berkata Umno tidak pernah tahu wujud perbincangan untuk melantik timbalan perdana menteri.

Katanya, Bersatu pun sudah ada dua menteri kanan dan tidak perlulah lagi ada jawatan timbalan perdana menteri.

Isu pelantikan timbalan perdana menteri berbangkit selepas Muhyiddin mengesahkan berbincang mengenainya dengan Ismail Sabri baru-baru ini.

Perbincangan mereka bukan sahaja mengenai cadangan rombakan Kabinet selepas Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Zuraida Kamaruddin keluar Bersatu tetapi turut membincangkan soal pelantikan timbalan perdana menteri.

Menurut Muhyiddin, perbincangan mereka selaras dengan perjanjian dengan Ismail Sabri, ketika pihaknya memberikan sokongan untuk beliau jadi perdana menteri pada Ogos 2021.

Zuraida yang juga ahli Parlimen Ampang dilantik menteri atas kuota Bersatu. Beliau keluar Bersatu untuk masuk Parti Bangsa Malaysia (PBM) dan bakal jadi presiden parti itu. – 11 Julai, 2022.     

AL- KAWAHLI

DAH PANDAI

PUTAR ALAM

KAH KAH KAH

PENYAKIT ANWAR

DAH BERJANGKIT

KAH KAH KAH

VIRUS INI MESTI

DAH ADA DARI

ZAMAN ABIM

KAH KAH KAH

DAH PANDAI

BUAT BUAT BIJAK

MACAM ANWAR

KAH KAH KAH

NAMPAK JELAS

SATU ACUAN

AMIN

KHALAS

NAJIB SEMP;AT LARIPresiden Sri Lanka dijangka lari ke luar negara

PRESIDEN Sri Lanka dibawa ke pangkalan udara berhampiran lapangan terbang antarabangsa utama semalam, kata pihak berkuasa, mencetuskan spekulasi beliau akan melarikan diri hidup dalam buangan di luar negara.

Gotabaya Rajapaksa melarikan diri dari istana presiden di Colombo menerusi perlindungan tentera laut pada Sabtu, sejurus sebelum puluhan ribu penunjuk perasaaan merempuh kawasan rumahnya.

Beberapa jam kemudian, speaker mengumumkan Rajapaksa akan meletak jawatan pada Rabu bagi membolehkan peralihan kuasa secara aman berlaku.

Pemimpin berusia 73 tahun itu berlindung di bangunan tentera laut, kata pihak berkuasa pertahanan, menambah beliau dibawa ke pangkalan udara Katunayake yang terletak bersebelahan lapangan terbang.

“Beliau dan rombongannya dibawa kembali ke Colombo menggunakan dua helikopter,” kata pihak berkuasa.

Tiada kenyataan rasmi dari pejabat presiden tentang di mana beliau berada, dan media tempatan melaporkan beliau dijangka berlepas ke Dubai semalam.

Tetapi empat penerbangan komersial yang berlepas ke Timur Tengah, tidak mempunyai namanya, kata pihak berkuasa lapangan terbang.

Pegawai imigresen enggan ke suit VIP untuk cop pasport, sementara beliau bertegas enggan ke tempat awal, kata pihak berkuasa – ia sesuatu yang cukup memalukan untuk pemimpin yang pernah digelar “The Terminator” itu.

Sumber tentera berkata Rajapaksa, yang masih ketua pasukan tentera, ada pilihan untuk melakukan perjalanan menggunakan pesawat tentera udara. – AFP, 12 Julai, 2022.

BUKTI KUASA

POLITIK

JALAN RAYA

AMIN

NAJIB CABUT

LARI OPS...SILAP

RAJAPAKSA 

SEMPAT LARI

AMIN

KES NAJIB 

26 OGOS 2022

BERI MASA PADA

NAJIB ROSMAH

UNTUK LARI

AMIN

KE MANA NAJIB

NAK LARI ?

AMIN

HAWAI ? PARIS ?

LONDON? 

KEMANA?

AMIN

LARI KE NEGARA

 KE TAJIKHTAN

ATAU LARI

KE CHINA MERAH

JUMPA JO LO

AMIN

KHALAS