Rabu, 1 Mac 2017

DAPATKAN BUKU INI SEKARANG

SAJAK RAHMATDapatkan sekarang! "Yang Terbangsatkan" Kompilasi 88 sajak Rahmat Haron (1995 -2016) Hubungi 012-5219273 / 012-231 1472
----------------------

SILA HULURKAN DERMA

PEMBACA

BUDIMAN

DAPUR JALANAN

MASIH 

MEMERLUKAN

BANTUAN

UNTUK MEMBELI

SEBUAH VAN

TANGAN KEDUA

SILA ULUR 

BANTUAN KE

AKAUN CIMB SPKL 

800 172 7849


KUTIPAN 


HARI INI


TAK ADA

TAMBAHRM3,660


TERIMA 


KASEH


-------------------

SATU INGATAN PADA PAKATAN HARAPAN
PRU14 SAMPAI
pakatan harapan 
jangan mimpi
jangan angan angan
akan menang dalam PRU14

walau pun najib terbonggeg
walau pun kes 1MDB heboh sedunia
walau pun kes bunuh altantuya
walau pun kes bunun kevin
walau pun parti gerombolan pecah
walau pun mahathir lawan najib
walau pun muhyiddin lawan najib
walau pun pengundi china 
tak sokong najib
walau pun FELDA hancus
walau pun sham FGV punah
walau pun peneroka ditipu
walau pun nilai ringgit jatuh
walau pun barang naik harga
walau pun rosmah dibenci
walau pun rosmah rasuah
walau pun DOJ tuduh najib
walau pun  najib rembat duit
walau pun  rosmah bersubahat
walau pun majoriti rakyat menyampah
benci pada 
united malays national organisation
benci pada ketuanan melayu

dalam pru14
najib rosmah
tetap akan menang besar
ingat ingat ingat
malaysia negara dunia ketiga
dalam dunia ketiga
bila pilihanraya dijalankan
yang menjadi kunci
bukan berapa ramai penyokong
atau
berapa banyak undi dapat

yang menjadi kunci ialah:
siapa mengira undi
siapa menjalankan pelihanraya

tidak pernah dalam sejarah
tidak pernah berlaku
dalam negara dunia ketiga
dalam negara zalim
dalam negara ganas
dalam negara yang rasuah
dalam negara dimana pemimpin
terlibat kes bunuh
peralihan kerajaan dibuat 
melalui pilihanraya

pakatan harapan
parti parti pembangkang
jangan berhujah
mereka kalah kerana
 mereka berpecah
 mereka tidak sekepala
mereka tikam menikam
parti islam  pas belot
atau
mereka tak ada media
mereka tak ada dana
maka
 kerana semua ini
 maka pakatan kalah
ini hujah tidak betul
ini hujah salah
ini hujah musuh
ini hujah  yang sengaja
disebarkan oleh najib rosmah

sedarlah
yakinlah
pakatan kalah 
kerana
SPR telah lama merancang licik
untuk 
memastikan najib rosmah
akan terus berkuasa

semua jentera daulah
semua lembaga daulah
akan digunakan untuk
memastikan najib rosmah
akan terus berkuasa

mustahil tidak faham
mustahil tak sedar
amin ----------------

JANGAN BUAT SILAPJANGAN SILAP

JANGAN SALAH

INI BUKAN

JAGUH KAMPONG

INI JAGUH

DUNIA AUDIQ7


Debat elak Khairuddin dilabel jaguh kampung


Penganalisis politik dan pensyarah Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Dr Maszlee Malik, mencadangkan Anggota Parlimen Kuala Nerus Tuan Haji Khairuddin Aman Razali menerima cabaran debat seorang pensyarah universiti berhubung pindaan Akta 355.
Menurut Dr Maszlee, Khairuddin yang juga ketua penerangan Dewan Ulama PAS perlu menerima pelawaan debat itu bagi memastikan beliau tidak digelar sebagai jaguh kampung.
YANG INI

JAGUH AUDI

SELIPAR

KAMPONG------------------

LEPAS JUAL PADA CHINA - JUAL PADA ARAB PULAK

FACE BOOK


Inilah kebanggaan rakyat M'sia bila Raja Saudi tiba di negara kita..
Satu persatu kepentingan/ aset negara tergadai hasil kelicikan Perdana Menteri Malaysia yang paling ulung, bijak urus tadbir pentadbiran serta kewangan negara.
KINI SEPARUH pegangan Petronas pada RAPID Pengerang yang bernilai USD27 bilion dah jadi hak milik orang asing.
Satu demi satu harta negara tergadai. Semua hanya kerana nak memuaskan nafsu seorang kleptokrat yang tak kenal puas.
ADAKAH INI AKAN MENGURANGKAN HUTANG KERAJAAN/ NEGARA mahupun hutang2 1MDB ??!-----------------------

AL-FATIHAHAL-FATIHAH
JINS 

SHAMSUDDIN

--------------

UNDI AWAL UNDI TIPU


UNDI AWAL - UNDI TIPU
Polis dah sah dapat mengundi awal. Siap undi awal, balik tido, entot bini, korek hidung, tembak-tembak, rasuah 5 hengget. Hari mengundi PRU14 tukar baju preman pergi tunggu Balai bukak pintu, bawa bini sekali nak entot tengah jalan, terus masuk mengundi kali ke dua. 
Balik entot bini dalam kereta lagi. Puas hati dapat mengentot dan mengundi. Kalau nasib baik dapat Audi Q7. on SPR MENIPU LAGI - UDAH KANTOI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 2/28/17

-----------------

RAMALAN UNTUK EKONOMI AMERIKA
BETUL KE
RAMALAN INI?
EKONOMI USA
AKAN TERHENTI
KITA TUNGGU &
LIHAT

Retail Apocalypse Gains Momentum As David Stockman Warns ‘Everything Will Grind To A Halt’ After March 15th


J.C. Penney and Family Christian Stores are the latest retail giants to announce widespread store closings. As you will see below, J.C. Penney plans to close between 130 and 140 stores, and Family Christian is closing all of their 240 stores. 

In recent months the stock market has been absolutely soaring, and so most people have simply assumed that the “real economy” must be doing well. But that is not the case at all. In fact, the retail apocalypse that I have been documenting for quite some time appears to be gaining momentum


--------------

BERITA SEDIH YANG LUCU
FACE BOOK
Krikk.. Krikk.. Krikk..

Tiba2 di media Saudi Arabia sendiri... ada yg 'missing'.. ?

Kenapa jadi begitu sekali ?
 — with MiLo SuaM.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

------------------

MUKADIMAH - PERSOALAN NASIONALPERSOALAN NASIONAL - MUKADIMAH

Ada sesuatu yang tidak kena. Saya yakin sekali memang ada sesuatu yang masih liar menggangu. Gangguannya saperti tulang ikan terubuk tersangkut ditekak. Sabentar hilang kemudian muncul menyakitkan kembali. Tapi saya yakin apa yang akan saya timbulkan dalam siri tulisan ini bukan tulang ikan terubuk. 

Pekara yang akan saya timbulkan ini  lebih bahaya dari tulang terubuk.  Malah lebih bahaya dari racun VX yang berjaya membunuh Kim Jong Nam di KLIA. 

Tulisan ini adalah mukadimah tentang keracunan negara. Mukadimah tentang  tembok berracun yang selama ini menggagalkan garis tepat tamadun bangsa di Tanah Melayu.

Saya menggunakan istilah Tanah Melayu kerana pada hemat saya inilah agenda  utama yang ingin saya rungkai secara tuntas. Pekara yang ingin saya rungkai ialah pekara tanah dan pekara Melayu. Wacana yang ingin saya buka ialah agenda tanah dan agenda Melayu.

Wacana yang ingin saya timbulkan ini pada hemat saya amatlah penting. Untuk rakaman sejarah - kali pertama saya telah menimbulkan pekara ini  secara terbuka ialah dihadapan 40 orang China, seorang Bengali dan 3 lelaki Indian Special Branch -  yang dihantar khas untuk merakamkan apa yang saya tuturkan.  Saya membuat ucapan di program forum  parti DAP Ipoh Perak satu bulan sesudah Bersih5. 
Kali kedua  saya menimbulkan pekara  yang sama ialah dihadapan 26 China dan 2 orang lelaki India. Ini dijamuan makan malam tahun baru China pada 18 Febuari lalu. 

Kali ketiga saya menimbulkan pekara ini pada malam 25 Febuari yang lalu dihadapan 18 China dan dua Melayu. Ini dijamuan makan malam untuk kenalan lama saya dari London

Pekara yang ingin saya lakar disini telah lama berligar dalam kepala saya. Kadangkala dia muncul. Kadangkala hilang. Semua bergantung pada keadaan politik semasa. Ianya saperti serpihan batu dalam kasut - terus mengganggu. Justeru pada hemat saya pekara ini  wajib dicari jalan penyelesaian.

Malah pekara ini telah berpuluh kali saya bincangkan  dengan kawan-kawan rapat. Mendengar pandangan mereka dan melihat jalur fikrah dari apa yang saya timbulkan. Dalam masa yang sama saya cuba menyusun fikrah  sendiri untuk melakar tulisan ini.

Awal bulan Febuari ini saya telah ditanya oleh serong aktivis Melayu  dari parti DAP. Si Polan ini telah bertanya tentang keadaan politik negara kita hari ini. Dia juga bertanya kenapa Bani Melayu masih masih lagi bersama United Malays National Organisation?

Perhatikan dengan rapi. Saya merakamkan  bangsa-bangsa sosok yang telah mendengar apa yang saya ucapkan. Pembaca mungkin bertanya   - kenapa saya tulis bangsa-bangsa orang yang mendengar  apa yang saya tuturkan? Apakah bangsa apa yang mendengar ucapan saya ini  penting?

Untuk saya secara pribadi - ini amat-amat penting dari sudut rakaman sejarah. Kerana apa yang akan saya timbulkan ini adalah sambungan dari pensejarahan Tanah Melayu. Persoalan yang akan saya timbulkan ini pada hemat saya amat besar sekali. Lebih bertahan  dari Gunung Tahan, lebih berlarutan  dari Bukit Larut dan lebih tinggi dari Bukit Tinggi.

Apa dia persoalan itu? Sebelum saya merungkai dan menerangkan apa persoalan itu - saya wajib berlaku jujur untuk menerangkan latar yang menimbulkan persoalan itu. 

Warga Malaysia telah membaca. Bani Melayu dari semua kelas  ekonomi telah mendengar. Dari Tan Seri ke Datuk ke pemandu teksi ke Mak Cik Warung - semua melihat. Warga negara  Asean  yang peka politik tahu. Warga Asia - China, India  dan Jepun yang membaca akhbar pasti telah terbaca. Warga dunia  - dari Amerika ke Switzerland - telah melihat dikaca Tv dan membaca di akhbar masing masing.

Apa yang mereka lihat? Apa yang mereka baca? Apa yang mereka  tahu?

Mereka dan  kita telah membaca, melihat, mendengar dan tahu bahawa Najib terlibat dalam kes mencuri duit negara. Ini kes rompakan yang paling besar dalam sejarah dunia.

Belum pernah terjadi rompak teratur saperti ini. Malah belum pernah berlaku dalam dunia hinggakan menjemput  Jabatan Peguam Negara Amerika - Department of Justice America - untuk  mengambil tindakan undang-undang terhadap Najib dan kuncu-kuncunya.

Kita warga Malaysia juga tahu tentang keterlibatan Najib dalam kes pembunuhan Altantuya. Kita membaca siapa Sirul dan siapa Azilah. Kita diberitahu Razak Baginda adalah kawan rapat Najib.
Kita diberitahu oleh mendiang P.I Bala tentang hubungan Najib dengan Altantuya.

Satu Malaysia juga telah  mendengar kes pembunuhan peguam Kevin Morais yang bekerja di pejabat Peguam Negara. Kita juga telah terbaca bagaimana  seorang pemilik bank yang bernama Hussain Najadi telah ditembak mati.

Mengikut surah abang Kevin - Charles Morais - abangnya Si Kevin telah  telibat dalam kes 1MDB. Bila disebut 1MDB maka muka yang muncul hanyalah muka Najib.

Pascal Najadi - anak kepada Hussian yang mendirikan AMBank telah berkata bahawa pembunuhan ayahandanya bukan kerana perebutan harta tanah  tapi berkait rapat dengan salah guna kuasa dan rasuah dalam AMbank. 

Bila disebut AMBank maka muka Najib akan muncul lagi. Ini kerana  mengikut laporan Sarawak Report duit 2.6 bilion ringgit yang dirompak dari 1MDB telah disalur masuk ke dalam akaun pribadi Najib melalui AMBank.

Mahathir Muhamad bekas Perdana Menteri Malaysia  secara terbuka telah menyatakan kepada  umum bahawa Najib ini seorang pencuri, penyamun dan penyangak. Paling terbaru Mahathir telah menuduh Najib sebagai pencuri di Konvensyen Reformis pada Sabtu 25 Febuari yang lalu.

Mengikut kata-kata Mahathir si Penyamun  bernama Najib ini wajib disingkirkan dari berkuasa. Malah Mahathir sedang bekerja keras bukan sahaja untuk menjatuhkan Najib malah Mahathir juga mahu menghancurkan parti United Malays National Organisation. Pada satu ketika dahulu Mahathir adalah Presiden parti ini. Presiden terkini dan terbaru parti ini  ialah Najib sendiri.

Najib dikatakan  terlibat dalam kes bunuh. Najib  dituduh telibat kes rasuah  pembelian kapal selam Scorpene. Najib dikatakan terlibat dalam kes rompakan 1MDB. Tetapi kenapa Bani Melayu masih menyokong Najib?

Ini persoalan kurun ini. Persoalan tentang Bani Melayu ini akan saya cuba jawab. Saya akan cuba cari kenapa dan mengapa - sebab dan musabab. Dimana puncanya. Kemana berakhirnya soalan ini.

Soalan - Kenapa Bani Melayu masih menyokong Najib menjadi persoalan induk yang akan membuka wacana ini. 

Najib secara jelas adalah orang jahat - seorang pencuri dan perasuah. Kita - dari kumpulan rasional yang memiliki fikiran seimbang  menjadi pelik lagi takjub. Malah sesiapa sahaja yang berfikir secara rasional akan bertanya : mengapa Bani Melayu masih setia dengan Najib. Mengapa ahli United Malaya National Organisation masih sedia dipimpin oleh seorang pencuri.

Soalan ini perlu mendapat jawapan. Soalan ini wajib dikaji dan dirungkai secara ilmiah. Ini kerana kes Najib seorang pencuri ini bukan sahaja menjadi persoalan untuk diri saya. Malah masyarakat dunia juga sering tertanya-tanya kenapa warga Malaysia dapat menerima pencuri  sebagai Perdana Menteri.

Hakikatnya setiap sosok yang memiliki fikiran yang rasional akan mengeluarkan pertanyaan yang sama.

Soalan ini menimbulkan  satu lagi soalan. Apakah Bani Melayu ini telah hilang kompas moralnya. Apakah Bani Melayu yang mengakui beragama Islam telah juga hilang pegangan agama. Amalan - amal makruf nahi mungkar - yang saban saat dilaungkan oleh para pendakwah kini telah dijambankan.

Ajaran agama Islam yang meletakkan kejujuran, kesucian dan berkata benar sebagai rukun iman kini telah terpancut hilang. Apa ertinya ini? Apakah ada kuasa yang lebih besar dari kuasa agama? Apakah kuasa  ini bagitu besar sekali hingga ianya boleh mengenepikan ajaran para Nabi?

Apakah Bani Melayu tidak dapat lagi melihat apa yang salah dan apa yang betul.

Betulkah  kuasa  yang lebih berkuasa dari ajaran  Nabi  ialah kuasa dedak?  Maka timbulLah hujah yang menjawab bahawa Bani Melayu terus setia dengan Najib kerana kuasa dedak. 

Untuk saya hujah ini  satengah betul dan satengah salah. Bukan semua Bani Melayu mendapat dedak. Bukan semua Bani Melayu menjadi Peguam Negara, bukan semua Bani Melayu menjadi Gabenor Bank Negara. Bukan semua Bani  Melayu menjadi Ketua Polis Negara. Bukan semua Bani Melayu menjadi CEO kepada Syarikat Kerajaan. Bukan semua Bani Melayu mendapat kontrek Petronas. Bukan semua Bani Melayu mendapat projek LRT dan MRT.

Bukan semua Bani Melayu yang berserban dan bertakwa saperti Mursidul Am parti Pas akan berjaya memiliki kereta Porsche. Bukan semua Bani Melayu memikili duit untuk membelikan kereta Audi Q7 sebagai hadiah untuk isteri ke dua. Bukan semua Bani Melayu mendapat dedak berjuta  ringgit saperti kata Husam Musa.

Bukan bukan bukan.

Terbukti saheh bahawa dedak  bukan sebab Bani Melayu hilang kompas moralnya. Dedak bukan sebab kenapa Bani Melayu hilang kompas agamanya. Justeru saya menolak dedak sebagai sebab musabab kenapa Bani Melayu terus menyokong Najib. 

Jika dedak bukan jawaban maka bolehkah  ditakrifkan bahawa Bani Melayu yang menyokong Najib ini adalah dari kumpulan mereka yang bangang, bodoh dan bebal?

Ini juga tidak tepat. Ini juga satu pandangan yang songsang lagi tidak ilmiah. Malah sesiapa yang  berpendapat bahawa Bani Melayu  yang menyokong Najib itu terdiri dari kumpulan  orang bodoh telah melakukan satu kesilapan. Kesilapan ini muncul dari sikap sombong dan angkuh yang berpendapat bahawa - dia sahaja yang betul - yang lain semua bodoh.

Tali yang  mengikat sokongan Bani Melayu  kepada Najib  adalah persoalan nasional. Apa yang menjadikan parti United Malaya National Organisation ini terus berkuasa  selama 60 tahun ialah persoalan nasional. 

Pada hemat saya persoalan nasional ini masih belum selesai. Persoalan nasional inilah yang menjadi sebab musabab  keadaan politik kita hari ini. Pencuri penyamun dan pembunuh bebas bermaharaja lela tetapi yang jujur dan ikhlas ditangkap, dibunuh dan dipenjara. 

Apa itu persoalan nasional? Apa dia persoalan nasional? Tulisan ini hanya mukadimah membuka wacana. Tunggu minggu hadapan. (TT)


NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanggan 
akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
03-92-21-30-45

------------------

JENG JENG JENG - DRAMA KOREA TAMBAH SUSPEN


JENG JENG

JENG JENG

TAK TAHU

KAH KAH KAH

INI LAWAK

SATU NEGARA

KAH KAH KAH

Saya tak tahu Korea Utara di bawah sekatan PBB, kata veteran Umno
 | March 1, 2017
Mustapha mengakui pernah terlibat dengan syarikat yang kini dibongkar sebagai sarang pengintipan Korea Utara di Kuala Lumpur.


KUALA LUMPUR: Setiausaha Agung Kelab Veteran Umno, Tuan Haji Mustapha Ya’akub mengakui penglibatan beliau dalam menubuhkan syarikat International Global System (M) Sdn Bhd (IGS) yang dikaitkan dengan Glocom, sebuah syarikat komunikasi menjual peralatan radio tempur dari Korea Utara.
Menurutnya pembabitan itu semata-mata atas kepentingan perniagaan selepas disyorkan oleh kedutaan Korea Utara.
Sebelum ini, sebuah laporan berita antarabangsa memetik laporan Majlis Keselamatan PBB, syarikat Glocom yang dikendalikan oleh ejen perisikan Korea Utara di Kuala Lumpur, melanggar sekatan PBB dengan menjual peralatan radio tempur.

WOIT

KES MAKIN 

TAMBAH BERAT

KAH KAH KAH

DRAMA KOREA

MAKIN SERAM

KAH KAH KAH

SEORANG YB

TAK TAHU APA

DASAR PBB

PALAT APA YB?

KAH KAH KAH

-----------------