Rabu, 21 April 2021

TANDA SOSOK BIJAK

 

 DIA TAHU

YANG DIA TAK TAHU

INI TANDA BIJAK

SUDAH MELAMPAU - SELAMATKAN PEMIMPIN ISLAM

 PENDAKWA

 SUDAH

MELAMPAU

AMIN

PEMIMPIN ISLAM

DIHINA

DI PELEKEH

AMINPendakwa tembak

 hujah Najib 

RM42j duit 

'derma Arab'
PEMBELAAN Najib Razak bahawa duit yang masuk ke akaunnya adalah sumbangan derma keluarga diraja Arab Saudi tidak boleh dipertahankan dan mesti ditolak oleh mahkamah, hujah ketua pendakwa raya V Sithambaram di Mahkamah Rayuan hari ini.

Katanya, dakwaan Najib itu yang selalu diulang-ulang hanya helah.

Dalam penghujahannya menangkis rayuan bekas perdana menteri terhadap sabitan dan hukuman atas pertuduhan melibatkan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd, Sithambaram mematahkan satu demi satu pembelaan Najib kononnya duit itu “derma Arab”. 

Menurut Sithambaram, keterangan Najib dan beberapa saksi pembelaan tentang tarikh pertemuan dengan Raja Abdullah yang diatur oleh ahli perniagaan Low Taek Jho dan tentang duit derma itu bercanggah.

Jelas beliau, Najib berkata pertemuan dengan Raja Abdullah diadakan bersama bekas duta Malaysia ke Arab Saudi Syed Omar Al-Saggaf (saksi pembela ke-4), bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri Jamil Khir Baharom (saksi pembela ke-5) dan bekas menteri luar Anifah Aman (saksi pembela ke-6) pada Januari 2010.

Katanya, pihak pembela mengatakan percanggahan itu kerana ingatan yang tidak konsisten sementara Najib juga berkata janji derma itu berdasarkan makluman daripada Jho Low.

“Perayu boleh saja dengan mudah mengarahkan Syed Omar, Jamil Khir atau Anifah untuk mengesahkan dengan raja Arab atau pihak istana tetapi sebalik memilik untuk bergantung pada Jho Low.

“Tiadanya pengesahan daripada saluran rasmi yang lazimnya berlaku antara pemimpin negara berdaulat jelas menunjukkan bahawa apa yang kononnya derma Arab hanya pembelaan yang palsu,” kata peguam kanan itu.

Sithambaram juga berkata Jamil Khir malam mengaku tidak kenal Jho Low.

“Adakah ini urusan pintu belakang,” tanyanya.

Duit ajaib

Pihak pendakwaan juga berkata sangat menakjubkan apabila duit itu “muncul secara ajaib” dalam akaun Najib pada ketika ia diperlukan, biasanya ketika jumlah dana dalam akaun itu menyusut atau sudah terlebih keluar.

“Nampaknya keluarga diraja Arab siap sedia untuk masukkan duit apabila perayu memerlukannya,” kata Sithambaram.

Pihak pendakwaan juga berhujah bahawa pembelaan Najib bahawa duit itu derma adalah rekaan.

“Sebelum perayu dirakam kenyataannya oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia pada Disember 2015, tuduhan mengenai salah laku jenayah ini sudah jadi pengetahuan umum pada Julai sebelumnya.

“Pihak pembela mendakwa perayu sudah memaklumkan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) mengenai derma itu dan menyerahkan empat surat dari Arab kepada Ambank dan BNM.

“Salinan asal surat Arab itu tidak pernah dikemukakan di mahkamah sementara pihak yang mengeluarkan surat juga tidak dipanggil untuk membuktikannya,” kata Sithambaram.

Peguam kanan itu juga membangkitkan kepada Mahkamah Rayuan bahawa hakim bicara Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nadzlan Mohd Ghazali juga menyuarakan keganjilan keputusan perayu memulangkan duit yang tidak dipakai, yang berjumlah AS$620 juta selepas Pilihan Raya Umum ke-13.

Hakim itu menulis dalam penghakimannya bahawa Najib tidak pernah menghubungi raja Arab untuk menjelaskan alasan wang tersebut dipulangkan, dan juga tiada pengesahan penerimaan pulangan.

“Soalan saya, kenapa pulangkan duit itu… kenapa takut orang tahu duit itu ada dalam akaunnya?

“Beliau (Najib) sepatutnya tulus dan telus mengenainya… berita sumber duit itu. Sebaliknya, beliau tidak berita sesiapa… Kabinet juga tidak tahu… siapa pun tidak tahu,” katanya.

Nadzlan pada 28 Julai tahun lalu mendapati Najib bersalah atas semua tujuh tuduhan pecah amanah, mengubah wang haram dan menyalah guna kuasa.

Pihak pendakwaan menegaskan mereka mempertahankan keputusan hakim bicara itu.

Najib kini dikenakan ikat jamin RM2 juta sementara menunggu keputusan rayuan.

Rayuan didengar panel tiga hakim Abdul Karim Abdul Jalil, Vazeer Alam Mydin Meera dan Has Zanah Mehat. – 21 April, 2021.

 UMMAH WAJIB

SELAMATKAN

PEMIMPIN ISLAM

AMIN

TEMPAT PALING

SELAMAT UNTUK

DIA BERIBADAH

AMIN

UNTUK

BERGEDUBAH

AMIN

UNTUK 

BERMUNTAH

DARAH

HANYA DI MASJID

SUNGAI BULUH
KAH KAH KAHDARURAT UNTUK SIAPA?

 

AKHIRNYA 

DARURAT 

DILIHAT HANYA

 UNTUK

AHLI 

PARLIMEN

KHALASDarurat tidak berkesan kekang jangkitan Covid-19, kata ahli politik

SEKATAN pergerakan, penjarakan sosial dan pemakaian pelitup muka masih menjadi langkah paling berkesan untuk mengekang penularan pandemik Covid-19, kata bekas timbalan menteri Nur Jazlan Mohamed kepada The Malaysian Insight.

Nur Jazlan, yang juga bekas ahli Parlimen Pulai selama tiga penggal berkata tiada keperluan untuk darurat selain kerajaan bertindak tanpa akauntabiliti mengenai perbelanjaan awam dan penggubalan dasar.

Ketua Umno Johor itu berkata jangkitan Covid-19 melonjak lagi selepas PKP 2.0 ditamatkan pada Mac membuktikan darurat hanya memberi kesan sedikit dalam mengekang penularan pandemik.

“Ia bukanlah langkah pencegahan yang disenaraikan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Dan beberapa negara menggunakannya, hanya untuk kawasan tertentu dan secara jangka pendek bagi mengawal wabak dan bukan di peringkat seluruh negara dan Parlimen mereka masih terus bersidang dan memerhati kerajaan, terutamanya berhubung kewangan.

“Negara berkenaan menggunakan darurat untuk perintah berkurung dan bukan untuk meluluskan undang-undang perbelanjaan,” kata Nur Jazlan yang juga bekas pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara.

Darurat berkuatkuasa pada 11 Januari dan berakhir pada 1 Ogos yang kononnya untuk mengekang peningkatan kes jangkitan Covid-19.

Walaupun Perdana Menteri Muhyiddin Yassin menafikan darurat digunakan untuk kekal berkuasa, ahli akademik dan pesaing politik berkata ia tidak perlu.

Dengan kes jangkitan baharu Covid-19 terus merekodkan lebih 2,000 kes, penguatkuasaan darurat untuk mengekang jangkitan baharu dilihat cetek. Terdapat 2,341 kes baharu direkodkan pada 20 April, dengan purata 7 hari hampir 2,137.

Di bawah perintah darurat, kerajaan meningkatkan denda terhadap mereka yang melanggar perintah kawalan pergerakan (PKP) dan meluluskan undang-undang yang membenarkan pengambilalihan kemudahan kesihatan swasta dan penggunaan dana kerajaan tanpa kelulusan Parlimen.

Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad semalam turut berada di Istana Negara untuk menyatakan sokongan kepada Jawatankuasa Merayu Penamatan Proklamasi Darurat, sekumpulan ahli Parlimen pembangkang yang memohon menghadap Yang di-Pertuan Agong bagi memperkenankan penamatan darurat dan mengadakan semula Sidang Parlimen.

Dr Mahathir berkata orang Melayu marah dengan Yang Di-Pertuan Agong kerana mengisytiharkan darurat yang mempengaruhi kehidupan orang ramai.

“Sekarang kita melihat sentimen orang-orang Melayu dan (hari ini) telah menghantar (memorandum) kepada setiausaha kanan Agong kerana orang-orang Melayu mula marah kepada Agong.

“Kita dapat ikuti dalam media sosial. Ini sangat tidak biasa untuk orang Melayu menentang pemerintah kami,” kata Dr Mahathir.

Seperti ramai ahli Parlimen lain, Ahli Parlimen Segambut, Hannah Yeoh juga berkata perintah darurat itu hanya terhad kepada Parlimen sahaja.

“Ini adalah keadaan darurat bagi Parlimen dan bukan Covid-19.

“Tetapi keadaan darurat sepertinya tidak banyak berlaku untuk memerangi Covid-19 kerana jumlah jangkitan baru terus meningkat dari Januari hingga April,” kata Yeoh yang juga merupakan bekas timbalan menteri.

“Tetapi keadaan darurat nampaknya tidak begitu berkesan memerangi Covid-19 kerana jumlah jangkitan baharu terus meningkat dari Januari hingga April,” kata Yeoh yang juga bekas timbalan menteri.

Satu-satunya perkara yang diperoleh daripada darurat, kata Yeoh adalah membolehkan kerajaan Perikatan Nasional mengeluarkan wang tanpa pengawasan Parlimen. – 21 April, 2021

 ANWAR IBRAHIM

YANG GILA NAK

JADI PM

AMIN

TETIBA BILA

ADA GERAKAN

MENENTANG

DARURAT

ANWAR

SENYAP PULAK

AMIN

MALAON INI

PUNCA DARURAT

AMIN

KALAU PAKATAN

TAK RUNTUH

DARURAT TAK

WUJUD

KHALASJIKA PILIHAN RAYA MEMBAWA PERUBAHAN HAKIKI...

 


JIKA PILIHANRAYA

BAWA PERUBAHAN

HAKIKI ... DAH LAMA

PILIHAN RAYA

DI HARAMKAN

Unknown commented on 

"APA SUMBANGAN?"

Yea la... TT nape tak masuk bertanding? Jadi calon Roket Mesia di kawasan Bukit Bintang ke, Seputih ke atau Sg Besi. Runding la dengan Uncle KS atau BRO. GE atau Bro. Antony Lock tu.. Rasa dioang akan bagi jalan punya. Gerenti menang punya. Pastu TT boleh buat reformasi ke, revolusi ke dari dalam supaya wajah sepet DAP boleh dicuci jadi wajah Mesia Only... dan basuh kaw kaw perompak-perompak tu dalam Parluamen... kahkahkah.. cadang je.. tohsah mare...

RAKYAT BERTANYA

 RAKYAT 

BERTANYA

AMIN

 APAKAH 

DARURAT

GAGAL LAWAN

MAT KOBID

AMIN
Angka kematian kes Covid-19 meningkat ke 1,400

Bazar Ramadan Greenwood, Gombak ditutup esok, kata MPS


83 kluster sektor pendidikan dikesan, 49 masih aktif


27 sekolah di Johor ditutup akibat Covid-19


 RAKYAT

BERTANYA LAGI

AMIN

APAKAH MAT KOBIDI

AKAN DISAMBUNG

OPPS... SILAP

APAKAH

DARURAT AKAN

DISAMBUNG

KHALASHARI SEMBILAN

  HARI SEMBILANPUASA MASUK KE
HARI KE 9

HARI INI REDUP
PETANG ADA GURUH
TAPI TAK HUJAN

HENDAKNYA
LUMAYANLAH
PAK CIK MAK CIK
BAZZAR RAMADN
SEBELUM
DIBERI ARAHAN
TUTUP
SAPERTI DI GOMBAK

AWAS
MINGGU DEPAN KITA LUHAT
APAKAH
SATELAH DIA MINGGU
BERPASAR RAMADAN
ANGAKA 
MAT KOBID AKAN NAIK
AMIN

TADI GUA
PERGI BRICKFEILD
JAM 1 TENGAH HARI
GUA NAK BELI
MAKANAN UNTUK
TAK TAK DAN EZI
GUA SEMPAT BELI KUIH

INI KUIH SPESIAL
KUIH YANG PALING GUA SUKA
KALAU TENGGANG SUKA
PANGGANG KERA
DAN
PISANG SALAI
GUA PALING SUKA
KUIH GULUNG
AMIN

ADA MINAH CUN
ADA KUIH GULUNG
GUA GULUNG DUA DUA
AMIN

SELAMAT BERBUKA
SELAMAT BERSAHURPENDAKWA TEMBAK - KESIAN NAJIB

 

 PEMIMPIN ISLAM

DIPERLEKEH

AMIN


Pendakwa tembak hujah Najib RM42j duit 'derma Arab


 KAH KAH KAH

KAH KAH

KAH

RETRAD CARI KOTE SAJAT

 


 RETARD CARI

KOTE SAJAT

panglimo potaseh commented on

 "DI MALAYSIA YANG 

PENTING IALAH KOTE SAJAT"

Bodo ..kalau lu nak kote Sajat Lu pie tangkap Sajat ?? ..tapi TaT cakap rizki tak salah alamat ..carik kote dapeknyo pantek ..

SOKONG WAJIB SOKONG

 

 SOKONG

WAJIB SOKONG

OPPS... SEBELUM

ITU WAJIB SIASAT

PUNCA KERAJAAN

PAKATAN RUNTUH

KHALAS


Anwar tuntut siasatan bebas cari punca lembabnya vaksinasi

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim menuntut kerajaan pusat bertindak pantas dan menyokong penuh usaha kerajaan negeri dan sektor swasta untuk mendapatkan perolehan terhadap vaksin yang telah diluluskan demi meningkatkan kadar kesegeraan vaksinasi.

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu juga menuntut satu siasatan bebas dilakukan di bawah Parlimen untuk mencari punca lembabnya kadar pemerolehan vaksin yang dialami oleh kerajaan pusat, kerajaan negeri dan sektor swasta.

 BILA PAKATAN

RUNTUH

DARURAT

DIISTIHAR

AMIN

PUNCA  INI

KEJATUHAN

KERAJAAN PAKATAN

WAJIB DIBEDAL

BUKAN HANYA

VAKSIN

KHALASFOH HUP - INGATAN LAMA

  FOH HUP

INGATAN LAMA

Unknown commented on 

"YANG KEBAL YANG HILANG

 DAN YANG DIGANTUNG"

TT, aku bilo tonampak bas FOH HUP tu, totiba kenangan suko duko zaman kocik-kocik dulu sohinggo maso kojo ket Longgeng tengok budok-budok sekolah monongah tu berobut-robut naik bas nak balik ummah.. Aduhhh.. kolua ayer moto.... bilo toringat bas warno hijau tuo dah takdo...!

KITA SEMUA SAMA

 


 SEMUA SAMA

AMIN

ALIM KE

PAK LEBAI KE

GURU AGAMA KE

HAFIZ KE 

MARXIS KE

SOSIALIS KE

ATEIS KE

HINDU KE

BUDDHA KE

SEKULAR KE

KRISTIAN KE

SEMUA SAMA

AMIN

KOTE TEGANG

ADALAH

KOTE TEGANG

AMIN

TANDA NIKMAT

KITA MANUSIA

AMINPU Amin mohon maaf bergambar dengan wanita seksi

KUALA LUMPUR – Pendakwah bebas kelahiran program Pencetus Unmah, PU Amin memohon maaf berhubung gambar panas diapit dua orang wanita berpakaian seksi dalam sebuah majlis di hotel terkemuka di ibu negara pada malam Sabtu lalu.

Foto berkenaan mendapat perhatian ramai kerana kedua-dua wanita tersebut tidak menutup aurat secara sempurna pada bulan Ramadan.


 KETIKA MENJILAT

KETIKA MENGULUM

MATA KUYU

AMIN

KETIKA PANCUT

SEMUA

 MENGERANG

SEDAP

AMIN

SEMUA SAMA 

TAK PERLU RISAU

 TAK PERLU 

MINTA MAAF

AMIN

TAK PERLU

BERLAKUN

KHALASDARURAT TU APA?

 


 DARURAT

INI APA ?

Arymanchino commented on 

"MELAYU MAKIN MARAH"

Tun Madey kaki kelentong.Lidah putar belit.Melayu mane yg marah?Ramai Melayu pun xtahu darurat tu ape.Mereka hidup mcm biasa.Satu hari 2-3x msk kedai kopi minum.Xde pun org halau.Jln raya penoh kreta,pasaraya penoh org.Darurat ape?


Org politik je mcm Madey Kerala yg gila dok putar..Org politik yg gila kuasa je mcm Abam,Mat Sabu,LGE dan kluster penyamun yg sibuk2 nak kuasa smula.Bukan nak jage rakyat pu..Lebih baik mereka semua mampus..

INDIA MAKIN PARAH

 


INDIA 

MAKIN PARAH 

YANG KEBAL YANG HILANG DAN YANG DIGANTUNG

 


YANG KEBAL

YANG HILANG

DAN

YANG DIGANTUNG

Aku masih ingat lagi petang itu.   Tahun  1964 aku dalam  Tingkatan Satu di  SMUJ – Sekolah Menengah Undang Jelebu  Kuala Klawang.  Pada tahun 1964 Abah aku telah di ‘ draf ’ sekali lagi.  Abah aku panggil kembali untuk menganggotai pasukan bersenjata. Ini  kerana berlaku Konfrontasi (1963-1966) antara Tanah Melayu dan Indonesia. 

Projek kolonial Inggeris untuk mendirikan Malaysia telah ditentang oleh Bung Karno Presiden Indonesia. Tunku Abdul Rahman pada ketika itu mengikut sahaja apa rancangan Baginda Queen. Justeru   Konfrontasi telah  membawa politik gawat dan pertempuran senjata. 

Petang itu  hampir jam 2.00 petang aku sampai ke rumah dari sekolah.  Aku berulang alik ke sekolah dengan menaiki Bas  Sekolah milik  syarikat Bas Lim. Ketika itu keluarga  kami duduk di rumah guru Sekolah Melayu Batu Serambai – tiga batu dari pekan Kuala Klawang.

Mak aku sedang menunggu  kepulangan aku. Dia masih lagi memakai baju kurung putih dan kain batik.

‘ Makan cepat... jap pagi Ayah Mahdi datang.. ambik kita ...kita  pulang ke Tengkek ... Tok Arof kau meninggal  dunia... tadi telegram sampai...kito bertiga  pergi..’   Aku terperanjat mendengar kata-kata dari Mak aku. Aku juga faham bertiga maksudnya termasuk Wan Rahmah aku.

Aku ke dapur untuk mengambil makanan.  Ketika makan  aku cuba mengingatkan siapa agaknya Tok Arof ini.  Sosok ini tak ada dalam ingatan aku.

‘ Sapa Tok Arof ni Wan..’ Aku bertanya pada Wan Rahmah yang sedang mencari kain tudung dan mengisi pakaian ke dalam kerpai.

‘ Waris kito...  Tok Guru  ..’  Wan Rahmah aku jawab pendek.

Kemudian aku menukar pakaian sekolah dengan pakaian biasa.  Abang aku  dan kakak aku masih di sekolah . Dua adik aku tidak akan mengikut kami.  Kakak  dan abang  yang tinggal di rumah aku akan menjaga mereka.Emak aku memerhati ke luar untuk melihat kereta sampai atau belum

Ini kereta sewa milik   ayah kawan aku. Kawan aku bernama Mahdi – maka Mak aku panggil tuan empunya kereta ini Ayah Mahdi.  

Keluarga kami selalu menggunakan khidmat Ayah Mahdi ini.  Ada sekali  keluarga kami ‘ charter’ kereta Ayah Mahdi ke Port Dickson untuk mandi safar. Agak kerap Emak menyewa kereta Ayah Mahdi untuk   balik kampung  dari Batu Serambai  ke Kampung Tengah.  Terutama musim cuti sekolah.

Ayah Mahdi ini membawa apa yang dipanggil  ‘ prebet sapu’ . Ini teksi  yang tidak memiliki lesen. Semua orang Jelebu tahu tentang khidmat ‘prebet sapu’ Ianya menambah baik khidmat pengangkutan selain dari khidmat  Bas Lim  untuk warga Jelebu.

Kereta Ayah Mahdi sampai depan rumah. Kami  bertiga  turun dan masuk ke dalam perut kereta.

Dalam kereta kami tak banyak cakap. Wan Rahmah dan Emak aku duduk di belakang. Aku duduk di sebelah Ayah Mahdi.  Suasana sugul.  

‘ Arwah  tu sakit apo?’ Ayah Mahdi bertanya.

‘ Sakit tua...’  Mak aku menjawab ringkas. 

‘ Cam mano dengan dio ni? Sapo dio ni...’ Ayah Mahdi nak tahu.

‘ Satu suku... sedara kami... Tok Guru ... Tok Guru silat...’ Wan Rahmah memberi penerangan. 

‘ Yo laaa... dah tuo ... .dah ajal.. nak buek cam mano...’ Ayah Mahdi menenangkan keadaan. Kemudian semua senyap.

Bila kami sampai ke Kampung Tengkek  mayat Tok Arof  telah  sempurna dikapankan. Mayat   terbujur di atas tilam beralas kain batik lepas. Mayat  terletak  di rumah tengah.

Ini rumah kampung di tepi sawah.  Rumah papan beratap rumbia reka bentuk Nogori yang sederhana. Semua ingatan gambaran  ini selalu   bermain  dalam kepala aku.

Sampai hari ini aku masih lagi  tergambarkan kain putih yang membalut seluruh badan Tok Arif. Aku tergambar diri aku  dalam tingkatan  satu  duduk bersila betul-betul berhadapan dengan kaki Tok Arif yang terbungkus oleh kain putih.

Aku hanya duduk bersila. Mata aku memandang mayat yang berkapan. Aku tidak memiliki apa-apa ritual agama selain dari melihat mayat.

Satelah mayat selamat di kebumikan Mak aku minta diri hendak pulang ke Jelebu. Esok hari kerja. Wan Rahmah  dari awal telah merancang untuk tinggal terus di Kampung Tengkek. 

Babak  kematian Tok Arof  amat kuat dalam ingatan aku  hingga ke hari ini. Ada sebabnya. Walau pun aku telah menziarahi banyak kematian  tapi ingatan pada mayat Tok Arof ini terus berkekalan.

Sebenarnya pada ketika itu  aku masih lagi kabur tentang  siapa Tok Arof ini.  Yang aku difahamkan arwah ini Guru Agama dan Guru Silat. Tapi  aku merasa hairan kenapa  Mak aku bergegas  datang dari Jelebu hanya untuk beberapa jam.  Aku merasakan pasti Tok Arof ini sosok penting dalam keluarga  kami.

Dua hari kemudian aku bertanya pada Emak aku.

‘ Mak ...Tok Arof dengan kita macam mana?..’

‘  Kita dengan dia  satu suku.. dia Biduanda  kita pun Biduanda ... dia guru  silat...  dia baik dengan arwah Tok Sidek kau...’  Emak aku memberi penerangan yang agak lengkap.

‘ Silat macam mana  Mak?’

‘Silat... silat  ilmu  orang Melayu... dia pendekar silat...’

Bila mendengar perkataan pendekar  silat ilmu Melayu mata aku terbuka. Untuk aku pendekar ini hebat.   Dalam kepala aku Tok Arof aku samalah seperti Hang Tuah dan Hang Jebat  atau pahlawan dan panglima Melaka yang melawan Peringgi.

‘ Masa Jepun datang  .. dia lawan Jepun ke Mak....’ 

Emak aku memandang tepat muka aku tanpa membuka mulut. Aku lihat emak aku agak berat nak bercerita. Aku menunggu. Mata aku memandang  tepat pada muka Mak aku. Aku  memberi tanda aku ingin mendengar lagi.

‘ Dulu Tok Arof kau bunuh China.. banyak China mati...masa  Melayu perang China di Padang Lebar...’  Aku terperanjat bila aku mendengar surah  ini. Ini kali pertama aku mendengarnya.

Suara Mak aku seperti suara guru yang sedih di hadapan anak muridnya yang gagal dalam peperiksaan.  Aku menunggu sambungan dari mulut Mak aku. Tapi Mak aku senyap.

‘ Bilo ni Mak..’

‘ Lepas Jepun  kalah... ..kau belum ada lagi masa tu..  masa tu Mak ngajar di Sekolah Tapak..’

Bila aku terdengar ayat -  bunuh China di Padang Lebar – ingatan aku kepada Panjang – lelaki China penjual aiskrim dari Padang Lebar. Panjang selalu berbasikal masuk ke Kampung  Tengah dengan peti aiskrim berwarna kuning. Panjang merayau  dari Kampung Keru ke Kampung Majau hingga sampai ke Kampung  Tengah.  Tak ada siapa nak bunuh dia.

Malah aku sendiri selalu membeli aiskrim kacang dari Panjang – lima sen sebungkus.  Panjang aku lihat  selamat berulang alik. 

‘ Petang tu... berita  sampai ...Tok Arof kau berbasikal dari Tengkek datang bawa berita China mengamuk di Pandang Lebar... dia ajak Abah aku sama...’  Emak aku menyambung cerita.

Bila Emak aku menyebut  ayat – Abah kau diajak sama aku tergamam. 

‘ Abah kau dah mengasah parang... tapi masa mengasah tu.. dia terluka..’  Emak aku terhenti kerana aku mencelah pantas.

‘ Luka macam mana... berdarah ke ? ‘

‘ Luka sikit je.... di jari....’ Mak aku berhenti seketika. Dia mengumpul nafas untuk meneruskan cerita.

‘ Ini  pakaian orang dulu-dulu... orang  dulu tahu rasa ... tahu riak...kenal gerak...Abah kau ada juga belajar memakai...dia  rasa tak sedap....langkah kiri langkah kanan..’ Emak aku  menerangkan ilmu pemakaian Orang  Melayu satu ketika dahulu.

‘ Kerana luka tu... Abah kau  tak ikut ke Padang Lebar...’

‘ Apa jadi  Mak...’ Aku bertambah ingin tahu.

‘ Orang Kampung dari  Tengkek  turun ke Padang Lebar..  bergaduh dengan China... Tok Arof kau ada sama... banyak China kena bunuh...kena tikam.. kena parang... kena lembing.. jantan betina .. budak budak pun mati dibunuh...dihumban ke luar tingkap..’ Emak aku menerangkan  seperti guru sejarah. 

‘ Tok Arof masuk  dari kedai ke kedai mencari China... dalam satu kedai ...Towke kedai  sempat  menyorok di belakang tok duit... tok ini berlubang..  dia dapat memerhati muka Tok Arof kau... dia kenal.. dia cam muka Tok Arof kau...’  Emak aku berhenti dari kuliah sejarahnya.

Aku tidak berani bersuara. Tidak berani bertanya. Aku hanya mengumpul  fakta untuk mengingati surah ini.

‘ Askar Orang Putih datang.... ramai kena tangkap... Tok Arof kau kena tangkap... bicara... Tauke China dalam belakang tok duit jadi saksi ...jatuh hukum gantung...’

 Hukum gantung? Tapi Tok Arof aku menjadi  Guru Silat dan meninggal dunia dirumahnya bukan dalam penjara.

‘  Yam Tuan beri ampun... kena jil seumur hidup... Mak rasa  Tok Arof kau  duduk 12 tahun... duduk...  kena penjara...’ Emak aku menamatkan kuliahnya.


Sekarang baru aku faham kenapa Emak aku  bergegas  dari Jelebu untuk ke Kuala Pilah bila saja  dia mendapat telegram tentang kematian Tok Arof.  To Guru Agama dan Guru Silat ini ada pertalian sejarah dengan  Abah aku.  Tok Arof ini bukan hanya satu suku tapi lebih dari itu. 

Aku mahu mendapat perawi sahih bila aku mula merakam kembali  surah Tok Arof  dan Perang Padang  Lebar. Aku wajib mendapat surah yang sahih sanadnya. 

Lalu aku telah menalipon sepupu aku  Kak Cik Enon. Nama penuhnya  Zainon binti Hitam.  Dia masih tinggal di Kampung Tengah kampung tanah pusaka yang dibuka oleh Tok Sidek aku.   

‘ Isam... cerito yang kao nak  tulih ni.. biar boto... nanti marah orang kalau  cerito kao tak boto...’ Kak Cik Enon  aku memberi nasihat dalam lorat  Pilah yang pekat.

‘ Tu pasa laaa  den  pukul talipon ni...... den nak  donga cerito dari kao....’ Aku cuba pula  menggunakan lorat Nogori dalam usaha mencungkil lagi kesah Perang Padang  Lebar.


Kak Cik  Enon aku ini anak kepada Shamsiah binti Sidek – kakak kepada Emak aku. Aku panggil Mak Saudara aku ini  Mak Mok.  Dia berkahwin dengan Hitam bin Samah. Aku panggil suami Mak Mok aku  Pak Rek.  Pak Rek aku ini juga ialah  Tok Empat Kampung Tengah.

Bagaimana semua panggilan nama-nama ini muncul aku tidak tahu. Aku hanya mengikut apa yang sudah sedia ada tanpa bertanya tanpa menyoal.

Sesudah Mak Mok aku meninggal  dunia  akibat sakit barah payudara Pak Rek aku  telah  berkahwin sekali lagi  dengan Saadi binti  Omar. 

‘Saadi ni... Mak tiri den laaa... ‘ Kak Cik Enon aku memberi  penerangan  tentang siapa Saadi.

‘ Suami asal Saadi .. Pasih.. orang panggil  Tok Pasih... dio ini abang kepada Tok Arof tu....’ Kak Cik Enon memberi lagi  penjelasan.

‘ Dua beradik ini pandai bersilat... orang ado ilmu... ilmu Melayu...’ Aku memasang  telinga digagang talipon.

‘ Tok Pasik diambik dek Chino...’

‘ Ambil macam mana? ‘ Dengan  cepat aku bertanya.

‘ Lopeh Jopun kalah... Chino keluar dari utan..’

Bila cerita China keluar dari hutan ini aku teringat kembali  surah Sekolah Tengkek kena bakar oleh Bintang Tiga.  China dari hutan juga yang membakar sekolah itu.

‘ Dua beradik ini ada ilmu... Tok Pasih kobal... tak lut dek peluru...’ Kak Enon memberi penerangan.  

Kesah kebal, silat dan ilmu pendekar Melayu ini pada hemat aku wujud. Aku yakin dan percaya pada satu ketika dahulu amalan yang dipakai oleh Datuk Nenek Moyang aku membolehkan peluru tidak  menembusi tubuh badan mereka.

‘ Tok Arof dah bagi tau pado  Pasih..... Chino nak datang nak nangkap dio... Arof ajak dia lari...’ Kak Cik Enon aku menyambung cerita. Aku hanya memasang  telinga di gagang talipon.

‘ Den dongar cerito ni dari  Saadi... dio yang cerito...  potang tu... Arof dah tahu Chino nak datang.. dio ajak Pasik undur...  Chino nak datang...’ Kak Cik Enon aku menerangkan bahawa sanad hadisnya sahih dari mulut  Saadi  sendiri.

‘ Tu apa  jadi ?’ Aku bertanya.

‘ Laaa...  Pasih cakap pado Arof.... kalau den poie  Chino bunuh  anak bini den.. biar Chino bunuh den ... asalkan anak bini den selamat...’ Ini kata-kata  akhir Tok Pasih yang enggan mengundur. Kata-kata ini aku kutip dari  Kak Cik Enok  yang dia dengar dari mulut  Saadi isteri Tok Pasih.

Dari apa yang aku faham Tok Arof telah mendapat  ‘bayangan alamat ’ bahawa China Bintang Tiga akan  keluar dari hutan dan menangkap mereka dua beradik. Ini kerana   Tok Arof dan Tok Pasih ini dianggap pendekar silat, guru agama dan  pemimpin orang Melayu di Kampung  Tengkek.

‘ Ompek limo orang Chino datang ... Chino tu ikek To Pasih... tarik dio macam lombu ... bawak masuk dalam hutan...nak  tembak tak lut... dia kobal... agaknya ... kono ikek dan   ditanam...’ Kak Cik Enon aku bersuara dengan sedih.

‘ Mayat jumpa tak ? Aku bertanya.

‘ Mano nak cari... tak tau utan mano di bawak oleh Chino tu...’ Kak Cik Enon aku menamatkan cerita.

Maka aku faham kenapa Tok Arof aku mengajak Abah aku turun ke Padang Lebar pada hari Selasa 26/11/1946 untuk berperang dengan China.

EPILOK
Dari fakta sejarah pergaduhan Melayu dan China berlaku di Padang Lebar pada hari Selasa  26/11/1946. Ini  sesudah Jepun menyerah kalah.

Pasukan  Bintang Tiga yang  keluar dari hutan Serting diberitakan telah  membuat huru hara dibeberapa  daerah  awalnya di Batu Kikir  yang tidak jauh dari Padang Lebar.

Tulisan dibawah ini aku kutip dari laman https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1141381&mobile=2

Dalam pada masa yang sama ahli Bintang Tiga teruskan keganasan mereka dengan pergi dari satu rumah ke satu rumah orang Melayu hanya kerana untuk mencari kesalahan orang Melayu.

Oleh yang demikian, kemarahan orang Melayu memuncak apabila terdapat berita dari Pekan Lebar yang mana ahli Bintang Tiga telah menangkap 40 orang Melayu dalam masa 2 minggu.

Orang Melayu mula bersepakat dan merancang untuk menghapuskan kesemua orang Cina di pekan Padang Lebar. Maka tercetuslah peristiwa amuk Padang Lebar yang amat gerun dan tidak dapat dilupakan sehingga ke hari ini.

Antara orang yang bertanggungjawab mengetuai amukan tersebut adalah Haji Dollah. Beliau bersama-sama dengan penduduk setempat telah melakukan persediaan yang rapi bagi menghadapi amukan ini antaranya bertemu dengan Kiai Selamat (seorang yang alim dan arif dalam ilmu persilatan) di Kampung Lonek untuk menuntut ilmu persilatan.

Haji Dollah dan orang-orang kampung mula berhimpun di pekan Padang Lebar untuk memulakan rancangan mereka. Mereka berpecah dan berkumpul berasingan di sepanjang jalan di pekan kecil itu.

Dikatakan amukan dimulakan oleh Datuk Nara Sutin Bin Daim yang merupakan seorang guru dan diikuti oleh anak-anak muridnya. Maka ramailah orang Cina dibunuh oleh orang melayu dalam peristiwa berdarah itu.

Kebanyakan mereka yang terbunuh telah dipenggal kepalanya oleh orang Melayu yang melakukan amukan tersebut. Akibat dendam kesumat terhadap mereka, dikatakan tidak ada satu orang Cina pun yang hidup melainkan seorang sahaja yang bernama See Kun.

See Kun dikatakan telah berjaya melarikan diri walaupun mengalami kecederaan di bahagian perut dan terselamat selepas mendapat rawatan di pekan Kuala Pilah.

Dia adalah merupakan saksi utama dalam peristiwa amukan tersebut. Mangsa-mangsa yang dibunuh, kebanyakannya dibunuh oleh mereka yang berdendam atas kematian ahli keluarga mereka.

Kejadian tersebut akhirnya telah sampai ke pengetahuan pihak atasan Bintang Tiga. Satu pasukan Bintang Tiga telah dihantar ke pekan Padang Lebar dengan bertujuan untuk melawan dan menuntut bela.

Semasa dalam perjalanan, mereka telah dihalang oleh satu pasukan tentera Gurkha yang telah diarahkan supaya melindungi orang-orang Melayu di sekitar pekan Padang Lebar.

Oleh sebab hampa dihalang memasuki kawasan pekan Padang Lebar, mereka sempat membunuh seorang Melayu yang kebetulan berada di situ. Ekoran daripada peristiwa amukan itu, pihak berkuasa telah menahan 11 orang Melayu penduduk tempatan dan dijatuhkan hukuman gantung.


EPILOK DUA
Dari  tulisan  yang kutip ini persoalan timbul dalam kepala aku:

1 – Apakah Tok Pasik dan Tok Arof  dan Abah aku   sebahagian dari jaringan  kumpulkan silat Kiai Selamat?

2 – Apakah  See Kum ini Tauke yang  disurahkan oleh Emak aku yang selamat menyorok dalam tok duit yang nampak muka Tok Arof aku?

EPILOK TIGA
Pada tahun 1980  ketika  aku hidup sebagai pendatang haram di Pakisan untuk pertama kalinya aku telah  di jemput oleh Parti Komunis Malaya (PKM)  datang ke  Tiongkok  Peking.

Pada tahun 1981 – kali kedua aku di Peking. Kali ini aku telah menimbulkan  kes pembakaran Sekolah Tengkek dengan  Kawan Hong a.k.a Chin Peng.  Dalam perbincangan yang sama aku juga  telah menimbulkan Perang Melayu-China Padang Lebar. (TT)


TULISAN INI JUGA
KELUAR DALAM LAMAN WEB
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/wacana/2021/04/21/yang-kebal-yang-hilang-dan-yang-digantung/