Khamis, 22 Disember 2022

BERAWAS !!! VIRUS WUHAN


AWAS !!!

VIRUS DARI WUHAN

KHALAS

RASUAH SAMPAI KE LUBANG KUBUR


Terima rasuah urus jenazah, 3 kakitangan Hospital Kajang dipenjara sehari


TIGA pembantu perawatan kesihatan di Hospital Kajang dipenjara sehari dan denda masing-masing antara RM3,000 dan RM5,000 oleh Mahkamah Sesyen Shah Alam hari ini selepas mengaku bersalah menerima rasuah berkaitan kerja-kerja pengurusan jenazah.

Hakim Rozilah Salleh menjatuhkan hukuman itu terhadap Sharum Hassim, 42, Muhd Azhar Nahar, 45, dan Mohd Nizam Noordin, 42, selepas kesemua tertuduh mengaku bersalah bagi pertuduhan pilihan.

Mahkamah menjatuhkan hukuman denda RM3,000 kepada Sharum manakala Azhar dan Nizam masing-masing didenda RM5,000.

Mahkamah turut memerintahkan ketiga-tiga lelaki terbabit menjalani hukuman penjara tersebut bermula hari ini dan dipenjara enam bulan lagi sekiranya gagal membayar denda itu.


Mengikut pertuduhan pilihan, Sharum, Azhar dan Nizam yang merupakan pembantu perawatan kesihatan di Unit Forensik Hospital Kajang, masing-masing menerima wang berjumlah antara RM300 dan RM600 daripada Nur Azlan Azmi melalui akaun mereka tanpa sebarang balasan daripada Nur Azlan yang diketahui olehnya ada kaitan dengan tugas rasmi tertuduh iaitu bagi kerja-kerja pengurusan jenazah. – Bernama, 22 Disember, 2022.          

WOIT

INI MALAYSIA

KES RASUAH

DARI PERDANA

MENTERI HINGGA

KE LUBANG

KUBUR

KAH KAH KAH

BERAT BERAT

AMAT BERAT

KAH KAH KAH

KHALAS

MAYAT BELUM DITEMUIHanya seorang murid SJKC Mun Choong belum ditemui

HANYA seorang murid Tahun 5 dari SJKC Mun Choong yang masih belum ditemui dalam insiden tanah runtuh di Batang Kali, menurut Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru, U Chin Ong.

Beliau berkata 26 daripada 27 orang yang dikaitkan dengan sekolah berkenaan disahkan meningal dunia di tapak perkhemahan Father’s Organic Farm.

“Jika tidak silap jumlah keseluruhannya adalah 26 orang termasuk enam guru dan pekerja kantin yang bekerja di sekolah ini. Mangsa lain adalah kenalan kepada mereka semua.

“Setakat ini semua sudah ditemui kecuali seorang murid lelaki darjah lima. Sebenarnya kami merancang untuk membuat majlis memperingati mangsa tanah runtuh ini, namun disebabkan ada beberapa keluarga yang belum selesai proses pengebumian serta masih ada yang belum ditemui, jadi kita akan tunggu dulu.

“Sebab mereka ini (pengusaha kantin) juga adalah sebahagian dengan sekolah ini, jadi tak boleh sisihkan mereka. (Bila semua sudah selesai) kita akan buat majlis di sekolah ini sebagai kenangan guru-guru dan pengusaha kantin,” katanya memetik laporan The New Straits Times hari ini  selepas menerima sumbangan RM50,000 daripada syarikat pembinaan Gadang Holdings Berhad di sekolah itu, hari ini.

Chin Ong berkata pihak sekolah tidak tahu berapa banyak yang telah didermakan oleh orang ramai atau perniagaan dan berkata Gadang Holdings turut memberi sejumlah besar sumbangan.

“Pihak sekolah juga ada membuka tabung sumbangan dan setakat ini respon yang diberikan sangat baik, selain sumbangan dari rakyat Malaysia kami juga menerima sumbangan dari Singapura,” katanya.

Chin Ong berkata pihak sekolah tidak membenarkan mana-mana badan bukan kerajaan (NGO) untuk mengutip dana untuk ahli keluarga mangsa tetapi menyedari terdapat NGO yang mengumpul wang menggunakan nama sekolah.

Setakat 10.30 pagi hari ini empat lagi mayat ditemui oleh anggota penyelamat di tapak tanah runtuh Batang Kali, kata polis, menjadikan jumlah mangsa yang terkorban dalam bencana itu kepada 30 orang.

Pencarian, kini memasuki hari ketujuh, ditangguhkan kira-kira jam 10 malam semalam.

Seramai 94 orang dilaporkan berada di tapak perkhemahan berkenaan yang terletak berhampiran Genting Highlands, sebelum berlaku tanah runtuh sekitar jam 3 pagi pada 16 Disember.

61 orang telah diselamatkan. – 22 Disember, 2022.TERIMA KASIH

YANG BERTUGAS

KHALASTEPUK DADA TANYA KOTE


TEPUK DADA

TANYA KOTE

KHALAS


Unknown commented on
 "BERJUBO 
KE TAK BERJUBO ?"

Najiba dikatakan jubo belakang Altantuya dalam SD seorang hamba Allah yang dah mati, yang tu masih dapat gelaran Bossku, sebaliknya Anwar terus diserang menerus sampai kini maksud apa sokongan orang KITA masih kepada wang ringgit bukan kepada kebenaran, bukan bukan setakat kuliah ceramah wayang kulit alim ular semuanya lakonan belaka, dalam hati boleh terima seorang perompak negara dari seorang yang didakwa peliwat, kah kah kah berapa lama lagi nak pakai plot, skrip yang sama? Tepuk kote tanya jubo nak mana? Depan atau belakang? Kah kah kah

AGAMA INI APA ?


AGAMA NI APA?

KHALAS

Unknown commented on 
"KOLEJ KELIMA AKU SAMPAI"

Kalau mak hang masih ada..tenguk hang jadi mcm ni..agama ke laut..tentu dia menangis dan menyesal hantaq hang ke um dulu..lebih baik hang motong getah dulu...lagi pun dgn keputusan stp hang yg tak dapat sijil penuh tu...memang patutnya motong getah saja dikampung..entah2 hang jadi tok lebai sekarang..kah kah kah

BUKAN BALA TAPI MALAPETAKA PERBUATAN MANUSIA


BUKAN BALA

DARI ZEUS

TAPI MALAPETAKA

PEBUATAN MANUSIA

KHALAS

BINATANG JUGA MANGSA KEMARAU


KETIKA KITA

DIAMPOH AIR

ADA BINATANG

MANGSA KEMARAU

KHALAS

KOLEJ KELIMA AKU SAMPAIKOLEJ KELIMA

 AKU SAMPAI


Aku masih ingat lagi petang Ahad 7 Februari 1971  Pak Cik  Amjal memandu kereta hijaunya untuk  membawa aku  ke Kolej Kelima Universiti Malaya (UM). 

Emak , Abah dan anak buah aku Norita dan Atan menemani aku.  Tiga tahun dulu Pak Cik Amjal  jugalah yang membawa aku ke MCKK. Kali ini  dia membawa aku   ke Kolej Kelima Universiti Malaya.

Ini kali pertama aku masuk ke dalam kampus   Universiti Malaya. Mata aku terbuka luas – memerhati dan merakam. Melihat bangunan, pokok, dahan , rimbunan buluh  dan wilayah yang akan menjadi laman permainan aku.

Kolej Kelima tersorok di sempadani oleh hutan belukar ,  ladang sawit dan  kebun buah-buahan. Asrama terbaru di UM. 

Terdapat   Dewan Besar dua tingkat. Bahagian atas Dewan Makan dan Pentadbiran. Bahagian bawah  berdinding kaca  dengan kerusi empok sebagai bilik rehat dan bilik membaca  akhbar. 

Di tepi dewan ini aku nampak ada  meja pendaftaran yang dikendalikan oleh beberapa pelajar. Aku mendaftar.

 Aku lihat  ramai pelajar lama  telah sampai.   Pelajar lama  kelihatan  relak dan bising dengan gelak ketawa. Manakala  aku – freshie -  pelajar baru  masuk  masih tercari-cari. 

Depan  Bangunan  Utama  ada dataran bersimen dan bertangga. Dataran ini dikelilingi oleh  lima blok asrama empat tingkat. Blok A, B, C. D dan E. Blok A dan B khusus untuk pelajar perempuan.


Bilik aku nombor 306 di Blok C.

Satelah aku mendaftar dan mendapat kunci bilik kami naik ke Dewan Makan.

Makan malam sedang dalam persediaan. 

‘ Ada masak cara Melayu.. ada masak Cina... semua halal....’ Emak aku bersuara. 

‘ Acik malam ni  gulai ayam....’ Norita anak buah aku yang ternampak tukang masak sedang memotong ayam di dapur.

Emak aku seperti biasa berbual panjang dengan Mak Cik tukang masak. Dari perbualan ini  Emak aku dapat maklumat sistem masakan Kolej Kelima.

Pada tahun 1971 aku datang ke UM  dengan beg kanvas  berwarna  hijau. Ini beg askar milik Abah aku.  Tak banyak barang yang aku bawa.  Sehelai towel  mandi, kain sarung, tiga seluar panjang,  empat helai baju kemeja, dua helai baju T sepasang kasut kulit dan selipar Jepun. 

Aku tidak membawa buku bacaan. Yang aku bawa  hanya sebatang pen dakwat kering dan dua keping buku latihan.  Aku telah biasa  dalam hal pindah randah  dan duduk di asrama. Pengalaman mengajar aku  untuk  berpindah ringan.

Satelah meninggalkan barang dalam bilik C 306 aku mengikut keluarga kembali ke Warung Amjal di Jalan Pantai tidak jauh dari pintu masuk ke UM. Di sana kami berpisah.

‘ Belajar elok-elok..’ Abah aku yang tak banyak cakap memberi ingatan.

Aku menapak kembali masuk ke Kolej Kelima.

Di dewan makan  semua ‘freshie’  diberitahu sesudah makan  wajib berkumpul di dataran depan dewan makan. 

Malam itu Minggu Orientasi Koleh Kelima bermula. Orientasi  juga bukan satu yang baru untuk aku. Di MCKK  freshie diwajibkan memakai tali leher selama dua minggu. Di Kolej Kelima kami juga wajib memakai tali leher selama dua minggu.

Jawatankuasa Orientasi dan para senior memperkenal diri. Ada  Kutubudin, Shah, Joe, Tengku Muhamad, Ah Chai dan Kuldip Singh, Gerry Lim,  Ikram dam Harbachan Singh.  Anak semua bangsa dan bangsa semua agama.

Aku senang sekali kerana aku kembali ke dunia  Jelebu  yang bukan dunia MCKK dimana  semuanya jantan Melayu.

Paling menarik ada freshie siswi sama beratur pada malam itu. Mata aku  mula memberi perhatian. Ini perkara baru untuk mata aku yang selama ini hanya melihat jantan, jantan dan lelaki.

Malam itu kami diajar lagu anthem  Kolej Kelima:

We are fifth collegian
Mighty fifth collegian
Where ever we go 
People want to know
Who we are
So we tell them 
We are fifth collegian

Lagu Kolej Kelima ini mengingatkan aku kembali kepada anthem MCKK:
Bung wak wak
Bung keh kek
Who are we
Malay Collge 
Can’t you see

Lagu-lagu genre ini  sekali pandang mungkin ditakrif sebagai perkara enteng. Tapi dari sudut saikoloji lagu-lagu ini menanamkan semangat cinta dan setiakawan.

Malam pertama di UM aku telah  mendengar perkataan ‘ fuck ‘  dan  ‘ cibai’ keluar dari mulut para senior yang sedang mengorientasi kami.

Pada malam ini juga aku berkenalan dengan Adi Satria, Hamzah Ros, Gan, Yong Yuet Yuan, Nordin,  Mubarak Husin , Papa Mus   dan John Zainal Carrey. 

Pada malam itu  juga pertama kalinya aku ternampak Khaton, Suraya, Fareeda, Zaleha, Raja  Norani, Siti Hawa, Habibah, Regina Maniam, Yok  Ju.
 
Selesai pengenalan aku pulang ke bilik C 306.  Teman sebilik aku ialah Seng  freshie Sains dari Ipoh.

‘ Hai romate....’Aku bersuara dan menghulur tangan.

‘Isham from Jelebu.... Seremban...’ Aku menambah.

‘ Seng... from Ipoh... Anderson School... ‘ Kami bersalaman. 

Awalnya aku merasa agak kekok sebilik dengan anak muda Cina dari Ipoh ini.  Kekok ini bukan kerana aku tak pernah tidur sebilik dengan anak Cina.  Lee Keong kawan aku dari Jelebu adalah anak Cina.

Malam itu aku merasa janggal kerana pertamanya tidur di bilik  baru. Kedua aku belum kenal dengan Seng. Kami baru sampai belum  sempat bersuai kenal.
Dari apa yang aku difahamkan  dasar rakan sebilik wajib bangsa asing ini adalah  dasar yang dikuatkuasakan oleh Persatuan Mahasiswa Universiti Malaya (PMUM).

Kami generasi kedua pasca Mei13 diwajibkan sebilik dengan yang berlainan bangsa. Ini untuk memastikan silaturahim terjalin kembali sesudah berlakunya tragedi 13Mei.

Senin esoknya aku ke Dataran Sastera. Aku  mendaftar sebagai pelajar Fakulti Sastera. Aku mengambil mata pelajaran Sejarah, Bahasa Cina, Pengajian Melayu, Sosiologi Antropologi  dan  Sastera Inggeris. 

Disini aku bertemu kembali dengan kawan-kawan Budak Koleq. Hamid Samad  budak Kota Tinggi  menjadi residen Kolej Ke Dua. Baharuddin dari Tangkak menjadi residen Kolej Keempat. Yang lain menginap  di luar menyewa rumah secara berkumpulan.

Mereka yang duduk di luar di kenali sebagai  Non Hostelite  Organisation (NHO) Mereka  bebas dari  Minggu Orientasi.

Minggu Orientasi berjalan rancak. Setiap malam ada saja aktiviti yang dijalankan. Kalau tidak menyanyi, kita berjoget. Jika tidak berjoget kita bersukan. 

Ragging  berjalan dengan penuh lawak ketawa. Yang ketawa para senior . Yang  menjadi bahan ketawa para freshie.

Sekali imbas ragging ini dilihat buang masa dan agak bodoh tetapi dari  dua minggu orientasi  inilah lahirnya  setia kawan dan solidariti kesetiaan terhadap Kolej Kelima.

Identifikasi diri muncul terutama bila kami bersukan.  Pasukan   Kolej lain kami anggap musuh.

Musuh ketat Kolej Kelima ialah Kolej Kedua.  Dalam bidang sukan kami sering bertempur semenjak dari  minggu orientasi. Bola, badminton, ragbi, takraw  - kami akan bersaing hangat. 
 
Minggu pertama berakhir. Masuk minggu ke dua  JKK Orientasi membuat pengumuman untuk melawat Kilang  Harimau  di Shah Alam. Aku dengan serta merta mendaftar.  Dari  hikayat Kolej Kelima lawatan ke Sarang Harimau ini menjadi satu yang amat menarik.

Bas pendek milik PMUM datang pada petang Sabtu itu.  Separuh dari rombongan  ini adalah para  senior dan ahli JKK Minggu Orientasi. 

Petang itu yang menjadi  Tok Penghulu melawat Sarang Harimau ialah Kuldip Singh. Kuldip telah beberapa  kali  datang melawat kilang ini.

 ‘ Beer  is good for digestive..... but not too much... a glass of beer sama dengan 6 buku roti...’ Kuldip menerangkan   ketika dalam perjalanan dari kampus ke Subang.

Aku terperanjat bila sampai kami disambut oleh S. Roomai Noor  Pegawai Perhubungan  Awam.

 Sosok ini aku kenal. Pelakon filem Merayu  dari Cathay Keris Filem Production. Aku kenal wajahnya kerana aku selalu menuntun gambar Melayu di Ruby Thaeter Kuala Klawang.

Aku tidak menyangka dapat bertemu dan bersalaman dengan S. Roomai  Noor dalam kilang Harimau.

Di dinding bilik tamu ada lukisan mural sejarah beer. Baru aku sedar bahawa beer ini adalah penemuan warga Arab Mesir ribuan tahun dahulu. Dari zaman Firaun lagi beer telah diminum.

Justeru al-cohol  dan beer dari  perkataan Arab.
Kami dibawa melawat kilang. Kami diberi penerangan tentang bijirin yang diperlukan untuk membuat beer.

Kami juga diberi tahu bahawa air untuk  pembuatan  Harimau ini berpunca dari Sungai Klang.

Babak akhir samapi.Kami di rayakan dengan  minuman Harimau yang baru selesai ditapaikan. Berjag-jag air  Harimau sampai dibawa oleh penyambut tamu.

Baru  aku faham kenapa Kuldip Singh telah beberapa kali  datang melawat Sarang Harimau.  Ada minuman beer percuma.

Sambil minum Harimau aku teringat kembali babak aku kena rotan di MCKK keran minum beer. 

Kini aku seorang mahasiswa tidak ada larang yang tidak akan  aku langgar. Di UM tidak ada prefect yang akan menangkap aku. Tidak ada Guru Besar yang akan merotan aku.

Seperti kata Cik Gi Ibrahim yang sama mengajar dengan  Ck gu Zaleha  ‘... Isham ... di universiti ini tempat bebas...’ (TT)  


TULISAN INI JUGA DISIARKAN
DALAM PORTAL MALAYSIA NOW
https://www.malaysianow.com/my/opinion/2022/12/22/kolej-kelima-aku-sampai


PEMIMPIN HOMOSEXUALAnwar mohon pengampunan lebih dua kali, kata peguam


Seorang peguam menyanggah kenyataan Perdana Menteri Anwar Ibrahim berhubung pengampunan yang diberi oleh Sultan Muhammad V ketika menjadi Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V pada 2018.

Menurut dokumen Perintah Pengampunan dan Pembebasan Serta Merta Anwar yang dikongsikan Rafique Rashid di akaun media sosial beliau, presiden PKR itu sebenarnya dua kali memohon kepada Lembaga Pengampunan pada 2015 dan 2017 untuk diampunkan namun kedua-dua rayuan tersebut ditolak.

Mahkamah Persekutuan pada Februari 2015 mengekalkan keputusan Mahkamah Rayuan yang menjatuhkan hukuman penjara lima tahun kepada Anwar selepas didapati bersalah atas tuduhan liwat.

Berdasarkan dokumen itu, Mesyuarat Lembaga Pengampunan Bagi Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya pada 16 Mac 2015 dan 27 Februari 2017 menimbang rayuan banduan dan fakta-fakta kes tersebut.

Bagaimanapun, Lembaga Pengampunan menasihatkan supaya hukuman penjara lima tahun yang dikenakan terhadap Anwar hendaklah diteruskan.

"Dan bahawasanya adalah munasabah pada hemat Beta, belas kasihan patut diberi kepada Anwar Ibrahim," demikian menurut dokumen yang mempunyai tandatangan Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri pada masa itu.

Seterusnya dokumen itu disambung dengan perintah Baginda supaya Anwar diberi pengampunan penuh dan dianggap sebagai seorang yang tidak pernah melakukan apa-apa kesalahan serta diberi pembebasan serta merta.

Menurut Rafique, dokumen ini jelas menunjukkan Anwar membuat permohonan pengampunan sebelum ini, cumanya ia ditolak.

"Perdana menteri, sila betulkan fakta. Lembaga Pengampunan terletak di bawah Artikel 42 Perlembagaan Persekutuan.

"Dalam apa jua keadaan, jelas menunjukkan anda sebanyak dua kali, pada 2015 dan 2017, cuba mendapatkan pengampunan tetapi tidak berjaya," kata Rafique.

Tambah beliau, rayuan pengampunan ini hanya melibatkan kes liwat kedua dan tidak termasuk kes salah guna kuasa ketika menjadi timbalan perdana menteri pada 1998.

"Itu masih kekal sebagai kesalahan yang mana hukuman telah dijalankan," katanya.

Di Dewan Rakyat hari ini, Anwar menjelaskan beliau tidak memohon pengampunan sebaliknya ia adalah insiatif daripada Sultan Muhammad V.

Katanya, Sultan Muhammad yang aktif mengikuti perkembangan perbicaraan kesnya  telah menelefon untuk memaklumkan sendiri bahawa beliau akan diberi pengampunan penuh.

"Saya tidak mohon pengampunan kerana saya dihukum, biar ini jelas dalam rekod.

"Kita bantah penghakiman yang melanggar prinsip hukum mengada-adakan kes.

"Yang mengambil inisiatif itu ialah Yang di-Pertuan Agong pada ketika itu," kata Anwar di Dewan Rakyat hari ini.

Semalam Ketua Pembangkang Hamzah Zainuddin mencabar  Anwar mengambil tindakan terhadap media antarabangsa yang mengeluarkan laporan hingga boleh mencemarkan imej negara.

Beliau menggunakan contoh laporan media dari Itali Agenzia Nova yang menerbitkan artikel bertajuk "First Full-blown Homosexual Elected Prime Minister in an Islamic Country".WOIT

PEMIMPIN

HOMOSEXUAL

INI BUKAN PEKARA

BARU

AMIN

DAH WUJUD

ZAMAN BERZAMAN

AMIN

ISKANDAR ZULKARNAIN

RAJA TERSOHOR

SEORANG

HOMOSEXSUAL

AMIN

ABU NAWAS

PEMIKIR PENYAIR

DARI BAGHDAD

SEORANG 

HOMOSEXUAL

AMIN

PM ICELAND

PM BELGIUM

PM LUXUMBOURG

SEMUA GAY

KHALAS

WOIT

PAK HAMZAH

APA YANG NAK 

HAIRAN

KHALAS

JEPUN MULA BUAT INDUSTRI SENJATA


JEPUN MULA

BUAT SENJATA

KHALAS

Unknown commented on
 "JEPUN MEMBANGUN
 INDUSTRI SENJATA"

Walaupun ada perjanjian utk tidak membangunkan industri senjatanya ketika berakhir perang dunia ke2, jepun boleh beri alasan keselamatan negaranya tergugat akibat pembangunan industri senjata yg pesat dikalangan kuasa besar jiran dan musuh tradisinya. Bendera merah kearah permulaan perang dunia ke3 sudah dikebarkan

AIR PASANG BESAR


AWAS !!!

AIR PASANG BESAR

AKAN SAMPAI

AMIN

KISAH SILAM


KISAH SILAM

AMIN

SILA TANYA

LEBAI GOOGLE

JENG JENG JENG

KHALAS

Unknown commented on
 "ADA HIDUP LEPAS MATI ???"

gua dengar anwar dengan hamzah ada kisah silam.. kah kah kah. TT lu tau cerita tak tt.. kah kah kah

DIDODOI DENGAN SYURGA NERAKADIDODOI DENGAN

SYURGA NERAKA

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "ADA HIDUP LEPAS MATI ???"

Bodoh ini bukan penyakit, Bodoh ini diajar sejak sekolah pondok, didodoi dengan syurga neraka kah kah kah adalah manusia begitu sampai sekarang, walau sekolah tinggi tapi otak tak cukup sifat, tak tahu mana benar mana bohong, kah kah susah logik akal, semua sandar kepada cakap karut Cuba guna otak mungkin boleh kira sendiri mana betul atau tidak, sebab ITU Penyamun nombor satu bagi gelar Bossku tapi lagi hebat dalam masa singkat cemerlang curi Mahiaddin lagi hebat, tunggu kes masuk mahkamah nanti kah kah kah yang bebal tak layak jadi manusia lagi

MAULUD TAK BATAL


MAULUD NABI ISA


KHAMIS 22/12/2022
MAULUD NABI ISA
LAGI DUA HARI
AMIN

PESTA SAMBUTAN
TAHUN BARU DI BATAL

KITA BERSIMPATI
TANAH RUNTUH
RUMAH TENGGELAM
MAYAT TERAPUNG
AMIN

AMERIKA
PRESDEN ZELENSKY
BERJUMPA 
PRESIDEN BIDEN
DI RUMAH PUTIH

TUJUAN LAWATAN
NAK LOBI DEWAN KONGRES
YANG KINI MAJORITI REPUBLIKAN
UNTUK TERUS SOKONG PERANG

INI KERANA RAKYAT AMERIKA
DAH LETIH DENGAN UKRAINE

BERBILION DOLAR
SENJATA DAN DUIT
TELAH DI HANTAR
TANPA AUDIT
TANPA DI KETAHUI
SAMPAI KE TANGAN SAPA

SENJATA AMERIKA
DAH MULA DI JUAL
DALAM PASARAN GELAP
ADA PUAK DI UKRAINE
YANG KEMUT DAN BUAT DUIT
AMIN

UNITED KINGDOM
JURURAWAT & MISI MOGOK
PEMANDU AMBULAN MOGOK
CIK GU NAK MOGOK
PEKERJA KERETA API MOGOK
SEMUA NAK MINTA
NAIK GAJI

AMERIKA 
PEKERJA KERETA API
NAK LANCAR MOGOK

HOKKIEN
PAGI INI BASAH SEJUK SEGAR
KL DAN KL SENTRAL BERKABUS
HUJAN LEBAT PETANG KELMARIN
BAWA BASAH DAN LECHAH

AWAN  KELAM
ADA POTENSI AWAN HITAM
BERKUMPUL UNTUK HUJAN

DI BUKIT JANTAN BERKOKOK
DI JALAN TERKUKUR MEMANGUT
DALAM SAWAH RUMPUT
PIPIT BERTERBANGAN
DARI JAUH 
HOW WOW BERSUARA
CUKUP KUAT

MATA HARI BELUM KELUAR
GUA HARAP PANAS
PAGI INI GUA NAK KE PASAR
KAKI AYAM
RANGKA AYAM
HATI AYAAM
UNTUK TAK ATK & EZI
DAH ABIS
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT
KHAMIS YANG SEJUK

BRO
MULUT CELUPAR
LEBIH BAHAYA
DARI CEPAT TANGAN

BRO
BILA LU BERSUARA
BENARKAN TELINGA LU
DENGAR APA YANG LU CAKAP

BRO
APA YANG  MATA LU
TIDAK NAMPAK
JANGAN JADIKAN
MULUT SEBAGAI SAKSI

BRO
YANG BETUL BETUL
DAH MATI
ADALAH MEREKA
YANG  DILUPAKAN

BRO
RESAH GELISAH INI
AKAN JADI ENAK
DENGAN  SEMANGGUK
SUP

BRO
KALAU LU TAK PERNAH
RASA SAKIT
LU BUKAN MANUSIA

BRO
BERSIMPATI INI
ADALAH SEDIKIT UBAT
UNTUK MENGURANG SAKIT
DI HATI ORANG LAIN

BRO
HANYA CINTA DAN KASIH SAYANG
BERIKAN KITA
PERASAAN HIDUP 
YANG TIDAK BERKESUDAHAN

BRO
MELAWAN BODOH
TUHAN PUN
KELAM KABUT

BRO
LU MAKAN DALAM RESTORAN
CARI MEJA DEKAT
DENGAN PELAYAN

BRO
KALAU HATI ITU
PAHIT HEMPEDU
GULA DALAM MULUT
TAK AKAN MEMANISKAN HIDUP
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENUNGGU
MAULUD NABI  ISA