Khamis, 10 Disember 2020

LAGU SEBAGAI KRITIK SOSIAL

 


 DENGAR BAIK BAIK

LAGU SEBAGAI

KRITIK SOSIAL 

BUKAN LAGU

 JANTAN BODOH

KENA TINGGAL AWEK

 TERIMA KASEH

MELAYU PATANI

JAGA HARTA BUDAYA

MELAYU ASLI 

TANAH MELAYU JADI DUSUN DURIAN CHINA MERAH

 


 TANAH MELAYU

JADI DUSUN DURIAN

CHINA MERAH

panglimo potaseh commented on

 "TANAH MELAYU JANGAN JADI DUSUN DURIAN CHINA MERAH"

Tanah Melayu jadi dusun durian Chino Merah ..adoi ..cubo terai tanyo DO Raub macam mano Cino Raub atak libu libu ekat tanah lulian musang king???

DI BELAKANG TOPENG AGAMAAPA MAKNA

KES INI

AMIN

SATU KETIKA DULU

KAKI CABUL

IALAH TOK BOMOH

AMIN

ZAMAN BERALIH

TEKNOLOJI

BERALIH

AMIN 

CABUL MASIH CABUL ROGOL MASIH ROGOL

AMIN 

KINI BERALIH 

PADA PENDAKWAH

AMIN
Da’i Syed didakwa pertuduhan seks luar tabie


Da’i Syed juga didakwa cabul guna kekerasan


Pendakwah selebriti didakwa lakukan persetubuhan luar tabii, cabul penuntut kolej

PENDAKWAH selebriti, Da’i Syed, atau nama sebenarnya Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful mengaku tidak bersalah di dua mahkamah hari ini, atas pertuduhan melakukan persetubuhan di luar tabii dan mencabul seorang penuntut sebuah kolej swasta, dua bulan lepas.

Syed Shah Iqmal, 25, yang hadir ke mahkamah memakai kemeja-T berwarna biru cair, dilihat tenang ketika membuat pengakuan itu selepas kedua-dua pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Faiz Dziyauddin dan Majistret Mohamad Ikhwan Mohd Nasir.   

Di Mahkamah Sesyen, tertuduh didakwa melakukan persetubuhan yang bertentangan dengan aturan tabii terhadap wanita berumur 22 tahun itu, di rumah sewa tertuduh di Damansara Perdana antara 3 pagi hingga 4 pagi, 17 Oktober lalu. 

 DULU BOMOH

BERSELINDUNG

DIBELAKANG JAMPI

DAN HANTU

AMIN

SEKARANG 

PENDAKWAH 

IMAM  USTAD 

TOK LEBAI TOK AJI

BERSELINDUNG

DIBELAKANG 

QURAN DAN HADIS

AMIN 

BUKAN 

PAKAI TOPENG 

ZORO 

PAKAI TOPENG 

ISLAM 

KAH KAH KAH


TOLAK ANWAR SELAMATKAN PAKATAN

 


 TOLAK ANWAR

JALAN TERBAIK

UNTUK PAKATAN

AMIN

DIRIKAN SATU

BARISAN BARU

AMIN Potensi PH hadapi PRU15 tanpa Anwar

Kegagalan Pakatan Harapan (PH) merampas semula mandat rakyat sehingga kini telah mencetuskan beberapa polemik. Salah satu polemik yang berlegar dalam kalangan penyokong PH adalah tentang keberkesanan kepimpinan Anwar Ibrahim untuk kekal memimpin koalisi pembangkang itu menjelang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Sukar ditepis bahawa persepsi luar dan dalam PH sendiri bahawa daya penarik dan pengaruh yang dimiliki bekas Timbalan Perdana Menteri itu semakin luntur dan terhakis.

Upaya beliau yang masih gagal menarik sokongan majoriti Ahli Parlimen bagi menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) menjadi punca kredibilitinya semakin mudah dipertikai dan diragui.

KAJI SEMUA

PEKARA MELALUI

PUNCA

AMIN

PUNCA MALARIA

 KERANA KUMAN

 DIBAWA NYAMUK

AMIN

SAKIT COVID 19

KERANA 

VIRUS KARONA

AMIN

RUNTUH 

PAKATAN HARAPAN

KERANA ANWAR

AMIN

TOLAK MUSIBAH 

TOLAK PUNCA

BAWA  

PENCERAHAN

PAKATAN 

BERPOTENSI

KHALASMADEY NAK TAHU

  MADEY NAK TAHU

Unknown commented on

 "AZILAH KATA NAJIB 

BERI ARAHAN BUNUH"

Cari dan siasat sekali dsp musa balik. Kasi kaw2 baru tau sapa yg suruh bunuh. Tolon la kawan tu dah nak ke tali gantung woiii. Tak pasal pasal bagi nyawa. Masa buat kerja dulu main redah. Kahkahkahkab

JANJI BARU TUAN HAJI

 

 HARI PERTAMA

TUAN HAJI ADA

KUASA

AMIN

KITA LIHAT

 BERAPA LAMA 

SEBELUM  

TUAN HAJI  

REMBAT TANAH 

REMBAT LESEN 

REMBAT PASIR 

REMBAT BALAK

AMIN

REMBAT DUIT

ATAS NAMA RAKYAT

AMIN 


Saarani utamakan agenda membela rakyat

KUALA LUMPUR – Agenda membela rakyat akan dijadikan keutamaan dalam pentadbiran kerajaan negeri, kata Menteri Besar Perak yang baharu.

Tuan Haji  Saarani Mohammad berkata, ia perlu dalam keadaan rakyat berdepan dengan kesusahan akibat penularan Covid-19.

Justeru katanya, kerajaan negeri akan pastikan Belanjawan 2021 Perak bukan sahaja mampu memulihkan ekonomi, menjana ekonomi tetapi juga membantu rakyat yang susah disebabkan pandemik ini.

“Saya tak fikir kita ada masa teliti atau ubah kandungan isi belanjawan yang telah pun dirangka dan dibincang bersama Exco (Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri) yang lama, termasuk saya,” katanya seperti laporan UMNO Online hari ini.

 TAK PERNAH

DALAM SEJARAH

MALAYSIA

SEORANG MB

TAK BERJANJI

DAN BERKHIDMAT

UNTUK RAKYAT

AMIN

DATUK HARUN

BERTINJU 

UNTUK RAKYAT

KAH KAH KAH

KHIR TOYO 

BUAT BAGLO PUN

UNTUK RAKYAT

KAH KAH KAH

SAPA JUAL PASIR 

UNTUK RAKYAT?

KAH KAH KAH

HAL PASIR 

HANG GI TANYA 

MB KELANTAN 

AMIN

HANG GI TANYA 

DR XAVIER PKR

AMIN

HANG GI TANYA

BEKAS MB JOHOR

AMINHARAM JADI HALAL KERANA RASUAH

 


 SELAMA INI

SELAMAT KERANA

RASUAH

AMIN 


Lima premis sepanjang Sungai Rawang, Sungai Gong akan diroboh

RAWANG – Lima lagi premis akan diambil tindakan perobohan menerusi Operasi Bersepadu Pembangunan Tanpa Kebenaran fasa kedua awal tahun hadapan jika pemilik ingkar notis arahan.

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Selayang (MPS), Shamsul Shahril Badliza Mohd. Noor berkata, Pejabat Daerah dan Tanah Gombak telah mengeluarkan notis pendudukan tanpa kebenaran di bawah Seksyen 425 Kanun Tanah Negara 1965 sejak seminggu lalu ke atas lima premis berkenaan yang berada di sepanjang Sungai Rawang dan Sungai Gong.

 KALAU TAK

PERCAYA

SILA TARAH

PEHA YB

PEHA EXCO

PEHA AHLI MAJLIS

PEHA MENTERI BESAR

DENGAN PISAU

AMIN

TAK CUKUP

BUBUH 

BUBUH CUKA GETAH

AMIN

MESTI ADA

 RASUAH

MUSTAHIL 

TAKDA PIHAK 

BERKUASA 

YANG KENYANG 

MAKAN RASUAH

KHALASMAKAN TAK BERGARAM

 


 

MAKAN TAK

BERGARAM

Unknown commented on

 "KANG KONG KATA 

UMNO ADA DENDAM"

Dendam hari jumaat tak dapat sabtu pun boleh,ahad pun boleh.skip satu hari akan dibalas berhari hari. Begitulah dendam kumbang pada bunga. serious sangatlah. Entot,kopi dan gudang garam. Nikmat lah sebelum entot jadi seloww.tapi tt sudah tak merokok. Serupa makan tak bergaram,kopi tak bergula.

COPEK TOGAK

 


 COPEK TOGAK 

Panglimo potaseh commented on

 "MENCARI SABUN"

Ehm ..TT dah 20 tahun tak makai sependa. Den lak tak boleh tak pakai ..kono pakai ..bukan sobab cuaco tidak7X ..sobab pipit den copek togak ..tak donga kato. Sukor TT punyo tolingo, donga kato ..ehm

TANAH MELAYU JANGAN JADI DUSUN DURIAN CHINA MERAH

 


 TANAH MELAYU 

JAGAN JADI 

DUSUN DURIAN

CHINA MERAH 

GABUNGAN BARU -SATU CADANGAN

 


 GABUNGAN BARU

SATU CADANGAN

DARI PEJUANG


Mari kita tubuh gabungan besar yang inklusif

Perkembangan politik negara sejak bulan Februari lepas memperlihatkan perlunya satu pendekatan baru untuk merungkai segala permasalahan terkait politik kepartian.

2. Apabila Pakatan Harapan (PH) dijatuhkan yang membawa kepada tertubuhnya Perikatan Nasional (PN) yang didukung oleh Muafakat Nasional (MN) serta Barisan Nasional (BN), satu kecelaruan politik bermula.

3. Ini kerana naratif yang diguna oleh PN untuk menjatuhkan Kerajaan PH ialah kerana ia ditunjangi oleh parti DAP yang bagi mereka rasis serta menjadi dalang yang menentukan pergerakan dan keputusan yang dibuat oleh pemimpin Melayu di dalam PH.

4. Selain itu, PN juga tidak mahu PH terus menerajui negara kerana tidak boleh menerima kemungkinan presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri.

5. Dalam lain perkataan, Langkah Sheraton itu dianggap sebagai pemula kepada Kerajaan Melayu/Islam.

6. Langkah Sheraton yang dilakukan adalah langkah yang sumbang kerana ia berlandaskan kepada sangkaan buruk terhadap Kerajaan PH serta bertentangan dengan dasar-dasar demokrasi di mana jika  Anwar mempunyai sokongan majoriti, dia perlu diterima sebagai Perdana Menteri.

7. Jika pihak PN tidak mahu menerimanya, maka mereka perlu bukti di Parlimen bahawa dia tidak mendapat sokongan majoriti.

8. Itulah asas yang sepatutnya kita lalui. Sebaliknya,  Muhyiddin Yassin dan PN memilih untuk menjadi Perdana Menteri dan menubuh Kerajaan dengan tipu-helah.
 
9. Sehingga hari ini, Muhyiddin dan PN masih tidak mahu melalui proses undi percaya atau tidak percaya di Parlimen untuk membuktikan keabsahan (legitimacy) Perdana Menteri serta Kerajaan pimpinannya.

10. Kecelaruan itu berpanjangan seperti yang kita lihat setelah selesai Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah di mana berlaku pertikaian siapa yang lebih berhak menjadi Ketua Menteri, samada dari PN atau BN.

11. Belum lagi kering tandatangan penerimaan jawatan Ketua Menteri Sabah, berlaku pula undi percaya terhadap Menteri Besar Perak. Sebagai yang kita ketahui, undi itu gagal dan secara langsung,  Ahmad Faizal Azumu hilang kelayakan. Langkah ini didalangi oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Umno.

12. Yang menarik ialah Ahmad Faizal dijatuhkan oleh gabungan pengundian ADUN Umno dan PH, termasuk dari DAP dan PKR, dua parti yang menjadi punca Langkah Sheraton untuk menyekat peluang  Anwar menjadi Perdana Menteri.

13. Kecelaruan ini berterusan apabila sekarang Umno bersedia bekerjasama dengan DAP dan lain-lain parti dari PH untuk menubuh Kerajaan Perak yang baharu.
 
14. Di sebelah lain, DAP pula, yang sebelum ini menolak sebarang kerjasama dengan Umno yang dipimpin oleh kleptokrat serta dilabel sebagai pendukung ketuanan Melayu, bersedia bekerjasama.

15. Perlu juga dinyatakan bahawa sebelum pertembungan politik di Perak, kredibiliti PH,  Anwar, serta beberapa parti dan Ahli Parlimen bebas tercalar teruk apabila tidak bersama-sama dengan 13 Ahli Parlimen bukan Kerajaan yang bangun untuk meminta undi belah bahagi diadakan selepas bacaan kali kedua belanjawan.

16. Tindakan mereka begitu menghampakan penyokong-penyokong dan rakyat yang tidak berpuas hati dengan Kerajaan PN dan kepimpinan Muhyiddin.

17. Mereka juga sebelum ini telah merasa tertipu dengan PH apabila Ketua Pembangkang Anwar mendakwa ia mempunyai bilangan yang cukup untuk menjatuhkan  Muhyiddin. Tetapi sehingga sekarang masih tidak mampu memperlihatkan bukti kepada dakwaannya.

18. Ramai juga di kalangan penyokong PH yang agak keliru kerana terlihat tanda-tanda bahawa Anwar dan pemimpin PH yang lain sanggup bekerjasama dengan kleptokrat-kleptokrat Umno untuk menubuh kerajaan.

19. Ini berbeza dengan penggabungan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (yang asal) dengan PH pada tahun 2017. Ia berlandaskan kepada matlamat dan objektif yang jelas – untuk menjatuhkan Kerajaan BN dan Umno yang mendukung kleptokrat, mengamal rasuah, salah guna kuasa, membelakangkan amalan-amalan demokrasi dan memusuhi hak-hak asasi manusia yang dijamin oleh Perlembagaan.
 
20. Hari ini, kita sekali lagi berhadapan dengan keadaan di mana kleptokrat-kleptokrat kembali berkuasa dan menjadi kuasa menentukan hala tuju politik Negara. Kerana itu, kita dapat lihat kes-kes digugurkan terhadap seorang demi seorang kleptokrat.

21. Ini bermakna kita kembali kepada keadaan asal atau “back to square one”. Penentangan kita kepada kleptokrat-kleptokrat itu gagal menerusi Langkah Sheraton dan sekarang PH yang mahu berkuasa kembali bersedia bekerjasama dengan kleptokrat tersebut.

22. Berlatarbelakangkan kesemua ini, pihak kami merasa sudah sampai masa kita berusaha membawa rakyat keluar dari kecelaruan akibat dari gabungan dan perikatan antara parti-parti yang di wujud semata-mata untuk mendapat kuasa tetapi berselindung di belakang slogan agama, bangsa dan tanahair.

23. Kita perlu menubuh satu gabungan baru yang berpegang kepada perjuangan kita iaitu untuk menyekat kleptokrat dan sekutu-sekutu baru mereka yang bersedia melakukan rasuah untuk berkuasa.

24. Gabungan ini tidak terhad kepada kerjasama antara parti tetapi juga dengan Ahli-Ahli Parlimen serta ADUN yang tidak dapat menerima perlakuan pimpinan parti mereka yang bersedia menggadai prinsip perjuangan untuk mendapat kuasa.

25. Inilah usaha yang mahu kita perjuangkan dan kita yakin, setiap pemimpin politik yang berpegang kepada prinsip akan bersama menghalang kleptokrat-kleptokrat dari menerajui Negara dan juga pemimpin politik yang mengamal rasuah.


MARZUKI YAHYA
TIMBALAN PRESIDEN (PENAJA)
 PARTI PEJUANG  TANAHAIR ( PEJUANG)


ANWAR TERDUDUK

 


 ANWAR TERDUDUK

Unknown commented on 

"BLOK BARU WAJIB MUNCUL"

TT kalau undi cayo ke xcayo, Abam tetap terduduk ooopsss tercyduk.... kah kah kah kah kah kah *Full Settlement*

MUHYIDDIN DI HIMPIT LAGI

 


 RAMAI TAK FAHAM

SANDIWARA

PARLIMEN

KAH KAH KAH

MUSTAHIL AKAN

ADA UDI 

TAK CAYA PADA

KERAJAAN

AMIN 
Isu usul undi percaya, tidak percaya tumpuan Dewan Rakyat hari ini

ISU berhubung usul undi tidak percaya dan undi percaya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin merupakan antara yang dijangka dibangkitkan dalam sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Berdasarkan Aturan Urusan Mesyuarat, Hassan Abdul Karim (PH-Pasir Gudang) meminta perdana menteri menyatakan bilakah 25 usul undi tidak percaya dan dua usul undi percaya akan dibentang, dibahas dan diundi di Dewan Rakyat pada sesi Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri.

 LUPA KE

MULA MULA 

KENA TUKAR

IALAH TUAN

SPEAKER

KAH KAH KAH

MUSTAHIL 

TAK FAHAM

APA PERANAN

TUAN SPEAKER INI

KAH KAH KAH


 

DI BALI DAH LOHE

  DI BALI

DAH LOHE

yeop_sepet commented on

 "DALAM SPRM MACAM MANA ?"

Di bali tu mana ada ketat sendat,bini org chor,lolos.dia suka main dgn bini org pasei ada thrill,tmbh plak thrill salahguna kuasa.pokaimak nie tak sorok2 langsung dgn budak2 sprm,siap guna budak2 sprm entourage awek dia. Betapa rosaknya sprm,mcmane nak lwn korupsi kalu sprm morally corupt,lu bgtau gua.

KANG KONG KATA UMNO ADA DENDAM

  KAH KAH KAH

KANG KONG

KATA UMNO

DENDAM

KAH KAH KAH


Umno balas dendam terhadap Bersatu di Perak, kata penganalisis

UMNO membalas dendam terhadap apa yang berlaku semasa pilihan raya Sabah apabila parti itu berjaya memaksa Perikatan Nasional (PN) bersetuju dengan calonnya, Saarani Mohamad untuk menjadi menteri besar Perak, kata penganalisis.

Ini juga bertujuan menguasai semula Perak, bank undi kuat Barisan Nasional (BN) menjelang pilihan raya umum akan datang, kata mereka.

Pihak lain yang kalah besar dalam kemelut di Perak adalah DAP apabila parti yang memegang 16 kerusi itu cuba untuk bekerjasama dengan Umno bagi membentuk kerajaan negeri.

Profesor Madya Sosio-Budaya Universiti Malaya, Awang Azman Awang Pawi berkata, walaupun Umno masih bersama PN, tindakan itu mengejutkan Bersatu dan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin apabila ia berjaya mengambil alih negeri.

Saarani akan dilantik sebagai menteri besar esok oleh Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, yang berpuas hati bahawa Adun Kota Tampan itu mempunyai sokongan majoriti dalam Dewan Undangan Negeri (DUN).

Ia diputuskan selepas PN berkata turut mencalonkan Saarani, yang merupakan ketua Umno Perak, sebagai menteri besar baharu selepas presiden parti Ahmad Zahid Hamidi meminta maaf bagi pihak Barisan Nasional (BN) Perak berhubung penyingkiran Ahmad Faizal Azumu.

Presiden Umno itu meminta maaf semasa pertemuan antara Presiden Bersatu Muhyiddin, Presiden PAS Abdul Hadi Awang, dan Setiausaha Agung BN (Annuar Musa), PAS (Takiyuddin Hassan), dan Bersatu (Hamzah Zainudin) semalam.

“Ini adalah strategi politik oleh Umno. Mereka mengambil kesempatan situasi agar peluang menyebelahi mereka. Apa yang Muhyiddin lakukan di Sabah, dibalas oleh Umno,” kata Awang Azman kepada The Malaysian Insight.

Ia bertambah buruk apabila menteri besar yang digulingkan adalah timbalan presiden Bersatu dan Umno memulakan usul percaya pada Jumaat lalu.

Felo Kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, Dr Oh Ei Sun berkata Umno mahu memperlihatkan penguasaannya dalam PN selepas Bersatu selama ini mengawal naratif seperti yang berlaku di Sabah susulan pilihan raya pada September. – 10 Disember, 2020.

 NASIB BAIK

ADA KANG KONG

DAPAT KITA TAU

HAL DENDAM

KAH KAH KAH

BUKAN REBUT

KUASA KERANA

NAK REMBAT

HARTA

KAH KAH KAH

TAPI KERANA

DENDAM

KAH KAH KAH

INILAH KEUPAYAAN

MAT KANGKONG

KHALAS