Selasa, 21 Mac 2023

PARIS DI BAKARPARIS

DI BAKAR

AMIN

NEGARA ISLAM NEGARA GAGAL


NEGARA KLIM

NEGARA ISLAM

ADA HUDUD

AMIN

 CONTOH

NEGARA GAGAL

KHALAS

KL TANGKAP MUHYIDIN - AMERIKA TANGKAP TRUMP?TRUMP AKAN

DI TANGKAP

AMIN

ROSMAH DUGA ZAHIDRosmah dapat kembali pasportnya, berlepas ke Singapura 23 Mac


MAHKAMAH Rayuan hari ini membenarkan permohonan Rosmah Mansor untuk pelepasan sementara pasportnya bagi membolehkan dia berlepas ke Singapura untuk melawat anak perempuannya dan seorang daripada cucunya yang tidak sihat.

Panel tiga hakim yang terdiri daripada Hakim Kamaludin Md Said, Hadhariah Syed Ismail dan Azman Abdullah membuat keputusan itu selepas timbalan pendakwa raya Poh Yih Tinn tidak membantah permohonannya.

Kamaludin berkata memandangkan tiada bantahan oleh pihak pendakwaan terhadap permohonan itu, mahkamah sebulat suara memberikan perintah itu mengikut terma.

Terdahulu peguam Rosmah, Jagjit Singh memaklumkan kepada mahkamah isteri bekas perdana menteri Najib Razak itu memohon kebenaran mahkamah untuk mendapatkan kembali pasport antarabangsanya bagi membolehkan beliau ke Singapura melawat anak perempuannya, menantunya serta dua cucu, yang seorang daripadanya tidak sihat.


Beliau berkata Rosmah akan berlepas ke Singapura pada 23 Mac, dan akan berada di negara republik itu selama enam minggu, di samping menyambut Hari Raya Aidilfitri di sana, sebelum kembali pada 5 Mei.

“Kami berjanji untuk memulangkan pasportnya (Rosmah) (ke mahkamah) dalam tempoh seminggu selepas dia kembali,” kata Jagjit.

Poh kemudian mencadangkan Rosmah memulangkan pasportnya pada atau sebelum 10 Mei.

Pasport Rosmah disita mahkamah pada 2019 selepas dia didakwa bagi pertuduhan rasuah.

Pada 1 September tahun lepas, hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur ketika itu Mohamed Zaini Mazlan (kini hakim Mahkamah Rayuan) mendapati Rosmah bersalah atas tiga pertuduhan rasuah membabitkan projek solar hibrid RM1.25 bilion.

Rosmah, 71, dijatuhi hukuman penjara 10 tahun bagi setiap pertuduhan, yang berjalan serentak, bermakna dia hanya akan menjalani hukuman penjara 10 tahun; di samping denda RM970 juta, yang jika gagal dibayar akan boleh membawa kepada hukuman penjara 30 tahun.

Dia didakwa terhadap satu pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada bekas pengarah urusan Jepak Holdings, Saidi Abang Samsudin.

Mahkamah Tinggi bagaimanapun membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman penjara dan denda, sementara menunggu rayuannya di Mahkamah Rayuan.

Rayuan Rosmah terhadap sabitan, penjara 10 tahun dan denda RM970 juta bagi kesalahan rasuah membabitkan projek solar hibrid untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak itu, ditetapkan untuk dibicarakan di Mahkamah Rayuan selama empat hari mulai 11 Julai.

Turut mewakili Rosmah, yang hadir di mahkamah hari ini, ialah peguam Akberdin Abdul Kader dan Azrul Zulkifli Stork. – Bernama, 21 Mac, 2023.


WOIT

INI CARA BIK MAMA

NAK DUGA ZAID

AMIN

BIK MAMA TEST

ZAHID

AMIN

BIK MAMA 

TEST ANWAR

JENG JENG JENG

ANAK SAKIT

TAK BAWA HKL

ANTA SINGAPURA

AMIN

SATU MASA NANTI

AKAN HANTAR

BERUBAT KE PARIS

KEMUDIAN KE

KAZAKHTAN

AMIN

JENG JENG JENG

SEKALI BACA

DAH TAHU 

RANCANGAN

 BIK MAMA

KHALAS

BUDAYA INTERNET
Polis siasat video tular 2 lelaki hina Nabi Muhammad

KEMENTERIAN Dalam Negeri (KDN) mengesahkan menerima laporan berhubung video tular dalam media sosial berkaitan dua lelaki dipercayai menghina Nabi Muhammad SAW.

Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail berkata siasatan kini sedang dilakukan Polis Diraja Malaysia.

“Sudah tentu KDN akan memberi keutamaan kepada perkembangan kes ini yang tentunya tidak sihat sama sekali dalam konteks amalan beragama di negara ini,” katanya dalam sidang media selepas Majlis Sambutan Hari Penjara ke-233 di Maktab Penjara Kajang, di Kajang, hari ini.

Turut hadir, Ketua Setiausaha KDN Ruji Ubi dan Ketua Pengarah Jabatan Penjara Nordin Muhamad.

Baru-baru ini, tular rakaman video berdurasi 52 saat dalam media sosial memaparkan dua lelaki dipercayai menghina Nabi Muhammad SAW. – Bernama, 21 Mac 2023.

WOIT

INI KERJA

AMAT SUSAH

AMIN

ADA BERBILION

KLIP HINA NABI

LAWAKKAN NABI

BALUN NABI

DALAM YOUTUBE

AMIN

MUSTAHIL DAPAT

DI KAWAL

AMIN

INILAH BUDAYA

BARU YANG

DIBAWA OLEH

INTERNET

AMIN

KHALAS

JANGAN BAKAR SENTIMEN KAUM & AGAMA


JANGAN BAKAR

SENTIMEN

KAUM & AGAMA

KHALASUnknown commented on
 "PKR LAWAN. AL-QURAN"

Musuh kita tak jauh jauh, musuh kita bersama kita, kalau musuh isle iaitu orang isle sendiri, bukan Yahudi bukan kafir bukan DAP kah kah bila nak faham perkara asas ini? Sembang santai you tube setiap manusia ada cara seloroh cerita versi masing masing, siapa betul siapa salah entah lah kah kah kah
Unknown commented on
 "HADI PANGGIL 
ANWAR MAT FASIK"

Minyak sudah taruh, api sudah cucuh, asap sudah kepul kepul saat mola bakar marak tunggu masa saja lagi.

Lim Kit Siang sudah bersuara mencuit taikun Melayu' Syed Mokhtar dan barua nya Nazri Duta negara ke USA pun sudah beri kata dua..

Kaum Cina DAP@PAP LeeKwanYew sedang tepok tangan lihat lagi drama Melayu' akan dibatuapikan dann dilaga laga kan. lagi sekali. Ingat angkara sekor Jho Low sedang ketawa terbahak bahak tengok sesama Melayu' berbunuhan sampai sekarang Jho Low bebas kaya raya... Cukup cukup lah Melayu' kena bodoh bangang kan oleh kaum DAP@LeeKwanYew ini..

Insaflah wooii...!!

https://www.thecoverage.my/3478/kit-siang-says-mahathir-financial-scandals-cost-malaysia-rm100-billion-demands-an-rci

Hah tepokkk..!!

BIJAK AMAT BIJAK


BIJAK

AMAT BIJAK

KAH KAH KAH

Unknown commented on
 "HADI PANGGIL 
ANWAR MAT FASIK"

Fasik nie fuck sick?

HUJAN LEBAT DI KUCING


HUJAN LEBAT

DI KUCING

AMIN

PANAS CERAH

DI BATU PAHAT

AMIN

TAK BACA QURANNAK LAWAN QURAN

MACAM MANA

BACA PUN TIDAK

KAH KAH KAH


Unknown commented on 
"PKR LAWAN. AL-QURAN"

TT. Depa ni sembang ja ikut Quran... Tuhan suruh pecayo semua kitab... Tak kira kitab apo pung. Janji ada bukti kokoh.. bukangnya suroh pocayo babi buto. Kalau kitab takdak bagi bokti jangang dipocayoinye.... Nak claim sapa Pong boleh claim... Tapi bukti yiLLek... Chit Poodah..

ARAB SUKA BERGADUH


PERANGAI ARAB

KASAR 

SUKA GADUH

AMIN

KHALAS


Unknown commented on 
"IRAQ HARI INI
 2O TAHUN DULU"

Orang Iraq pun dah tak ingat dah lupa sejarah takluk negara lain sampai Amerika masuk dengan cerita WMD, habis kaput, dulu heboh Saddam Hussein hebat belaka, akhirnya kecundang entah ke mana, ini lah pemimpin Arab yang dibatukan oleh orang Arab sendiri kah kah sendiri buka jalan orang asing masuk, kah kah kah

DUNIA DITIPU IRAQ DISERANG 20 TAHUN DULU


DUNIA DITIPU

IRAQ DI SERANG

20 TAHUN DULU

KHALAS

SOALAN HAJI


SOALAN HAJI

AMIN


LTH buat cara kerja perubahan zaman.

Bayaran menunaikan Haji.. keseluruhan kosnya ialah RM 30.850. Dan jika B40 di kenakan bayaran 10.980 ini memberi erti bahawa LTH memberikan subsidi sebanyak hampir RM 20.000 ribu.

2. Persoalannya bagaimana penanda arah B40 di kenal pasti. 

3. Jika saya, Saya tidak umumkan kos macam mengadakan kasta untuk mereka yang di berikan kelulusan mengerjakan Haji.

4. Apa saya buat.. Penyimpan yang berjumlah simpanan sebanyak 11 ribu.. Akan saya tawarkan pergi menunaikan Haji dengan kos penanda aras 15.980 ribu.

5. Maka pencarum simpanan perlu membayar 4 ribu lagi. Dan diberikan kebenaran merayu menolak kos itu. 

6. Semua yang merayu akan di temuduga oleh Satu jawatankuasa dalam kariah masjidnya. Mereka akan menemu duga ahli kariahnya. Menjawab beberapa soalan yang di sediakan oleh LTH. 

7. Salepas itu Jawatankuasa membuat perakuan bahawa bakal jemaah itu adalah layak menerima tawaran pergi menunaikan haji dengan kos 10.980.00 atau harga semasa tahun itu. dengan subsidi LTH berjumlah mengikut kos semasa tahun.

8. Tujuan temuduga itu di perbuat untuk menilai jemaah kariah itu. Adakah dia pernah solat di masjid. Melakukan kerja amal dan membantu masyarakat dalam kariah.  Dan sebagainya.

9. Dengan sendiri LTH tidak terkait dengan keputusan orang politik macam dulu-dulu untuk pergi Haji termasuk kunun ada kuota kepada pembesar saperti para Menteri dan Ahli Parlimen. 

Jika mereka (pembesar kerajaan) menyokong pun Jawatankuasa Peringkat Kariah tetap menemu duga mereka jika tawaran melibat bajet B40. -zmy

Zahrin 
Mac 21, 2023
Kuala Lumpur.

ZAHID JADI BAHAN LAWAKZahid datang Kelantan sebagai TPM atau Presiden Umno?

AGAK lucu membaca laporan laporan akhbar tengahari ini apabila media melaporkan Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi yang sekali lagi datang menanam tebu ditepi bibir di Kelantan. 

Situ ketawa sini tersenyum. Malahan ‘Pak Guard’ bank tadi pun menyebut, ‘Baso tok kabar ko Zahid ni? Ore taksey dah Umno, nyo mari jjanji belawok pulak. Kohong eh‘. Saya berlalu pergi sambil mengiyakan seloroh pakcik tadi. Benar Umno kini telah tinggal 26 kerusi sahaja. Belum sedarkah mereka? Masih guna skrip sama untuk tawan Kelantan?

Rakyat Kelantan telah lama tahu air di negeri ini bukan benda baharu, bukan isu yang muncul kini, tetapi sekian lama sejak zaman Umno memerintah sebelum 1990 lagi. Pembatalan projek BAKU, kezaliman kerajaan BN terdahulu yang menyebabkan ‘lost development years‘, sekatan projek pembangunan ke Kelantan yang ‘diakui’ dalam sidang DUN Kelantan serta pelbagai lagi polemik.

Pendek kata orang Kelantan kenal sudah sosok bernama ‘amnu‘. Bukan kenal sikit sikit, tetapi ke tulang hitam kita kenal ia. Justeru, bila Zahid datang berjanji hari ini dengan menyebut, ‘Bagi saya di Kelantan, masalah air mesti diselesaikan dan itu adalah janji Umno dan Barisan Nasional (BN). Dalam keadaan ini, pengundi Kelantan perlu membantu Umno untuk sekali ini. Cuba beri peluang untuk Umno hanya untuk lima tahun sahaja’, rakyat sudah terbiasa.

Biasa lama dah dengan janji bulan bintang yang Umno laungkan dalam pertandingan merebut Kota Darulnaim. Zahid membayangkan perihal ‘wajibnya’ bekalan air diselesaikan sekiranya Umno menang PRN nanti. Eh Zahid, selesaikanlah dahulu masalah air di Pahang dan Melaka yang kamu tadbir itu. 

Pahang terbelit dengan isu air sama seperti negeri-negeri lainnya. Bahkan mereka meletakkan keazaman untuk cuba menyelesaikan masalah air dalam tempoh 5 tahun akan datang. Masalah utama di negeri tersebut adalah bekalan air yang kerap terganggu, paip pecah, tekanan rendah, banjir, kerosakan loji, gangguan di muka sauk ketika kemarau dan kapasiti tangki serta keperluan menaik taraf loji rawatan air. 

Itu belum lagi kita meneliti laporan media tahun lepas berkait kira-kira 200 penduduk dan peniaga di arked perniagaan di Pekan Awah yang berdepan krisis bekalan air bersih sejak 30 tahun kerana kapasiti air disalurkan tidak mencukupi. Kawasan Pekan Awah, dalam Daerah Maran mempunyai 1,400 akaun pengguna mendapat bekalan air daripada Loji Rawatan Air (LRA) Seberang Temerloh.

Begitu juga di Melaka yang Umno memerintah. Gangguan bekalan air sering berlaku di Cheng Ria, Cheng Heights, Pokok Mangga, Taman Asean, Pulau Gadong, Taman Merdeka dan Taman Malim Jaya. Ia dibangkitkan pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka, beberapa bulan lalu oleh ADUN PH.

Bakri Jamaluddin (PN- Tangga Batu) juga pernah meminta Kerajaan BN Melaka supaya memberi perhatian serius terhadap masalah bekalan air di Kem Terendak dan Sungai Udang yang kian parah. Kem askar pun bermasalah wahai Zahid!

Lalu kalau Zahid berjanji untuk selesaikan masalah air di Kelantan jika Umno menang PRN nanti, ia adalah satu janji muluk yang tiada asas. Negeri mereka tadbir sendiri masih bergelut dengan isu sama. Apa yang penting juga adalah kenapa berjanji sebegitu? Tuan Zahid adalah Timbalan Perdana Menteri. Timbalan Perdana Menteri kepada semua rakyat Malaysia termasuk rakyat Kelantan. Kenapa mahu bantu negeri ini hanya jika Umno menang? Kenapa tidak bantu sekarang?

WOIT

KAH KAH KAH

KENAPA ANTA

ZAHID KE KELANTAN

KAH KAH KAH

KESIAN MAMAT NI

JADI BAHAN LAWAK

WARGA KELANTAN

KAH KAH KAH

WARGA KELANTAN

SUKA AIR KERUH

BUAT TEH TARIK

TAK PERLU GUBA

BANYAK SUSU

KAH KAH KAH

KHALAS

BANJIR MAKIN REDA


3 PPS ditutup, jumlah mangsa banjir Batu Pahat terus menurun

JUMLAH mangsa banjir di Batu Pahat terus menurun kepada 7,972 orang setakat jam 8 malam ini, berbanding 8,650 yang direkodkan pada jam 4 petang tadi susulan penutupan tiga pusat pemindahan sementara (PPS). 

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN), memaklumkan, PPS yang ditutup adalah Sekolah Agama Kangkar Merlimau, Sekolah Kebangsaan (SK) Air Hitam dan Felcra Sri Wangi. 

Menurut JPBN, penutupan PPS tersebut menjadikan keseluruhan 44 PPS yang menempatkan 2,299 keluarga masih beroperasi, setakat ini. 

“Tiga PPS yang menempatkan jumlah mangsa tertinggi adalah SK Seri Aman (552), Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Li Chun (522) dan Dewan Orang Ramai Parit Yaani (437),” menurut jawatankuasa itu dalam satu kenyataan malam ini

Sebanyak tiga sungai di Batu Pahat masih berada pada tahap amaran iaitu Empangan Bekok di Sungai Bekok (19.12 meter), Empangan Sembrong di Sungai Sembrong (11.27 m) dan Sungai Senggarang di Senggarang (3.28 m). 

Cuaca di lapan daerah diramalkan mendung malam ini manakala Johor Bahru hujan dan cuaca baik di Kluang.– Bernama, 20 Mac, 2023.

BANJIR DAH

REDA

AMIN

TAPI MASIH ADA

7000+++ YANG

BELUM PULANG

KE RUMAH

AMIN

KLIP INI MEMBUATKAN ANWAR GELABAH


KLIP VIDEO INI

MEMBUATKAN

ANWAR GELABAH

AMIN

FASIK LEBIH BAHAYA DARI KAPIR


FASIK 

MAKNA ORANG

JAHAT MENYAMAR 

BAIK

AMIN

ORANG FASIK

 LEBIH BAHAYA

DARI KAPIR

KHALAS

Unknown commented on 
"HADI PANGGIL
 ANWAR MAT FASIK"

Hahahaha. Ni sebenarnya dah jadi lawak pulak. Mula tu aku teruja jugaklah hang Hadi awang pendekar marang ni sound, tapi dah segala macam dia bubuh ni dah dipanggil meroyan....sebab Hadi tak payah susah-susah guna perkataan Arab ataupun ayat Al Quran banyak2.
Hadi cuma perlu kata Anwar ni kafir saja. Senang nak paham. Tapi persoalannya Hadi berani ke? Takat bersilat lidah, keling minum todi selalu dah dok buat ..kahkahkah


ATAS NAMA TUHANANWAR ATAS

NAMA TUHAN

AMIN

HADI ATAS

NAMA TUHAN

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on

 "PKR LAWAN AL-QURAN"

Lu olang punya cerita tarak habis punya lah, semua sambung sampai kiamat, siapa naik pun sama, asyik buka cerita sama, kaum agama bangsa Melayu Isle, betul kah mereka ini mahu tolong Melayu Isle? Kah kah semua mahu curi curi saja, bila ada orang mahu buat kebaikan pencuri akan terus cari jalan hancur mereka, tak kira mana baik mana buruk, nak kata pi mati lah pun tak kesampaian jugak walau usia sudah lanjut, memang betul lah orang jahat hidup lama lama lama kah kah kahUnknown commented on

 "PKR LAWAN. AL-QURAN"


Petik mana suka, mana yang bagi advantage dekat dia, lepas tu dia cakap Al Quran ajar camtu?

Serupa macam study math lah. Pilih tambah saja, tolak bahagi takmau..boleh lengkap kah?sadis betul lihat melayu dok kena game...

HADI SERANG ANWAR


HADI

 SERANG ANWAR


SELASA 21/3/2023
KITA HEBOH DENGAN BERITA
HADI SERANG ANWAR
TERTALU TALU
BERTIBU TUBI
MACAM ALI CLAY
MEMUKUL JOE FRAZER
KAH KAH KAH

HADI GUNA HADIS
HADI GUNA  AYAT QURAN
MELIHAT POLITIK TERKINI
DARI KACA  MATA ISLAM 
ADRI KACA MATA ARAB

MAKA SAHEH
MEMANG  WUJUD
LANGKAH HADI
UNTUK MENJADIKAN
PMX KE XPM
AMIN

PARIS
PENUNJUK PERASAAN
TERUS BERTEMPUR DENGAN FRU
RAKYAT TAK MAHU
UMUR PENCEN DI LANJUT
DARI 62 KE 64
  
BERATUS KENA TANGKAP
PARA DEMONSTRAN
MEMBAKAR TONG SAMPAH
SAMPAH YANG BERTIMBUN
KERNA BURUH KOTA MOGOK
MENJADI BENTENG DEMONSTRAN

LEBANON
PAKISTAN
ARGENTINA
SRI LANGKA
AFRIKA SELATAN
NEGARA TENAT
YANG BAKAL JATUH BENGKRAP


SWITZERLAND
KESAN  BENGKRAP 
BANK CREDIT SUISSE
MASIH MEREBAK

AMERIKA
16 BUAH BANK
DI KATAKAN SEDANG SAKIT
SEMUA INI AKAN
MEMBERI KESAN PADA DUNIA

RUSIA/CHINA
XI JIN PING BERTEMU PUTIN
DI KREMLIN
APA DI BINCANG
JENG JENG JENG
AMIN

HOKKIEN
SEGAR SUNYI SEJUK
PAGI INI AGAK SUNYI
'DARI DERMAN KERETA
TAK RAMAI PEKERJA
HANYA 3 KERETA MASUK
UNTUK SEMBAHYANG

DI PINTU MASUK TERKUKUR
KUR KUR KUR
DIATAS BUKIT MURAI BERKICAU
BILA MURAI BERKICAU
PAGI MENJADI IDAH
JANTAN BERKOKOK 
DARI ARAH ISTANA LAMA
WARGA ASLI
MENYALAK SAYU

PADANG RUMPUT BASAH
MATA HARI DAH KELAUR
TAPI CAHAYA DI HADANG AWAN TEBAL
KL & KL SENTRAL BERKABUS
KERANA HUJAN MALAM KELMARIN

GUA RASA
HARI INI AKAN PANAS
ATAU
MUNGKIN MACAM MALAM KELMARIN
HUJAN TURUN WAKTU MALAM
AMIN

BRO 
SENYUM
KITA SAMBUT SELASA
YANG PERMAI

BRO
PERCAYA APA
YANG LU LIHAT
KETEPIKAN APA
YANG LU DENGAR

BRO
HATI HATI
DENGAN SOSOK PENYABAR
BILA DIA MARAH

BRO
DARAH LEBIH TEBAL
DARI AIR

BRO
TUTUP PINTU
YANG BAWA ANGIN
DAN DUDUK SANTAI

BRO
TEKAD  ADALAH KUNCI
DARI SEGALANYA

BRO
JANGN TUNDA
KERJA HARI INI
UNTUK ESOK

BRO
JANGAN MAKAN NASI LU
DI MEJA ORANG LAIN

BRO
MATAHARI INI
AKHIRNYA AKAN
TERBENAM
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MEMBACA
SERANGAN HADI 
KE ATAS ANWAR