Ahad, 12 November 2023

HIZBULLAH TERUS MENYERANG !!!HIZBULLAH

TERUS MENYERANG

KHALAS

BOIKOT MEK DONAL - TIKUS BERWARNA BENDERA PALESTIN HURU HARAKAN MEK DONAL


AMAT BIJAK

AMIN

TIKUS BERWARNA

BENDERA PALESTIN

DI HANTAR 

KE MEK DONAL 

KAH KAH KAH

TERBAIK

KHALAS

TAHNIAH KAPIR LAKNAT AUSTRALIA


Sirul dibebaskan daripada tahanan di Australia

PIHAK berkuasa Australia membebaskan Sirul Azah Umar, rakyat Malaysia yang berdepan hukuman mati di Malaysia kerana pembunuhan Altantuya Shaariibuu pada 2006, lapor media.

Sirul, yang merupakan pengawal peribadi kepada bekas perdana menteri Najib Razak, dibebaskan dari Pusat Tahanan Villawood di Canberra tengahari semalam dan kini tinggal bersama anak lelakinya yang menetap di Australia lebih sedekad lalu.

Pembebasan itu susulan penghakiman Mahkamah Tinggi Australia yang tahanan berterusan ke atasnya adalah tidak sah.

Dilaporkan yang Pesuruhjaya Tinggi Australia di Kuala Lumpur sudah memaklumkan pegawai Kerajaan Malaysia tentang keputusan mahkamah itu.

Sirul melarikan diri ke Australia selepas dijatuhi hukuman mati berkaitan salah satu kes jenayah paling kejam di Malaysia tetapi permohonan suaka politiknya ditolak pada 2019 yang menyebabkan dia ditahan.

Mahkamah Malaysia menjatuhkan hukuman mati ke atasnya selepas sabit bersalah membunuh Altantuya, seorang model dan penterjemah sebelum meletupkan mayatnya menggunakan bahan letupan.

Altantuya disahkan hamil ketika dia dibunuh. Sirul menafikan terlibat dalam pembunuhan itu, mendakwa menerima arahan daripada pihak tidak dinamakan. Dia bagaimanapun mengakui terlibat dalam menculik Altantuya tetapi bukan membunuhnya.

Altantuya adalah kekasih Abdul Razak Baginda, penganalisis politik dan sekutu rapat Najib. – 12 November, 2023.

INILAH CONTOH

TERBAIK TENTANG

KEADILAN

AMIN

DARI NEGARA

KAPIR LAKNAT

MAKAN BABI

MINUM ARAK

MAIN BONTOT

TAK CAYA TUHAN

AMIN

CONTOH KEADILAN

NEGARA KAPIR

BERBANDING

NEGARA YG KLIM

ISLAM

KAH KAH KAH

TUNGGANG TUNGGIT

BERBUIH MULUT

BERZAKAR BERZIKIR

AMIN

KHALAS

NAFI JANGAN TAK NAFI


Bekas ketua hakim negara nafi sertai 'Dialog Pulangkan Najib' di Melaka

BEKAS Ketua Hakim Negara Abdul Hamid Mohamad menafikan beliau akan menjadi seorang daripada ahli panel dalam program ‘Dialog Pulangkan Najib’ di Dataran Bukit Tariq, Klebang Permai, Melaka, malam ini.

Hamid dalam satu kenyataan hari ini berkata tindakan pihak-pihak tertentu menyebarkan poster menyatakan beliau akan hadir ke program terbabit adalah satu pembohongan tidak bertanggungjawab.

“Saya merujuk kepada poster iklan yang disiarkan, saya nafikan poster iklan itu sekeras-kerasnya. Saya tidak tahu menahu mengenai dialog itu, saya tidak pernah bersetuju untuk hadir sebagai seorang speaker atau dalam apa kapasiti sekalipun.

“Saya menuntut pihah-pihak berkenaan menarik balik poster iklan itu dan meminta maaf kepada saya,” katanya. – Bernama, 12 November, 2023.

INILAH CONTOH

PENINGGALAN

 NAJIB

AMIN

PEMBUNUH

PENCURI

DAN SEKARANG

PENIPU

KHALAS

NAFI JANGAN

TAK NAFI

KAH KAH KAH

SAMAN JANGAN

TAK SAMAN

AMIN

KHALAS

SESUDAH HUJAN PETANG


SESUDAH

HUJAN PETANG

HUJAN  PETANG
TURUN HAMPIR JAM LIMA
TAK LEBAT  SANGAT TAPI BASAH
JAM 6.15 GUA MASUK HOKKIEN
HUJAN DAH BERHENTI
CUACA  BERUBAH
ARAH SUNGAI BESI TERANG
ARAH SHAH ALAM TERANG JUGA
MATA HARI BARU NAK TERBENAM
CUACA PETANG JADI INDAH
SEMPENA MENYAMBUT
DEWALI HARI PENCERAHAN
AMINRIMAU MALAYA TIDAK RASIS


Perhilitan pasang perangkap, kamera susulan kes serangan harimau


JABATAN Perlindungan Haiwan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Kelantan mengambil langkah proaktif dengan memasang perangkap harimau dan perangkap kamera, susulan kes serangan haiwan liar berkenaan di Meranto, Gua Musang.

Pengarah Perhilitan Kelantan Mohamad Hafid Rohani berkata pemasangan akan dilakukan di kawasan yang akan dikenal pasti menjadi tempat berkeliaran harimau tersebut.

Beliau berkata pada 8.30 malam semalam, pihaknya telah menerima makluman dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gua Musang berkaitan laporan seorang lelaki warga Myanmar yang merupakan pekerja ladang getah, maut diserang hidupan liar di Ladang Persendirian, Meranto.

“Kejadian disyaki berlaku pada jam lebih kurang 1.00 tengah hari pada hari yang sama.

“Siasatan di lokasi kejadian akan dijalankan pada 12 Nov (hari ini) oleh anggota Perhilitan, bagi mengenal pasti lokasi sebenar kejadian, untuk mengesahkan spesies yang menyerang mangsa,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohamad Hafid berkata anggaran jarak antara bandar Gua Musang dengan ladang tersebut ialah kira-kira 50 kilometer (km) dan mengambil masa sehingga dua jam untuk tiba ke lokasi tersebut, bergantung kepada keadaan cuaca.

“Akses ke lokasi hanya dapat menggunakan kenderaan pacuan empat roda melalui jalan ladang,” katanya.

Mohamad Hafid berkata Perhilitan Gua Musang tidak pernah menerima aduan konflik dari kebun getah persendirian di kawasan terbabit, selepas berlaku serangan yang melibatkan seorang lelaki warga Indonesia yang maut diserang harimau belang itu.

“Jarak lokasi kes ini daripada lokasi yang berlaku pada 10 Nov di Ladang Akar Prestige, Meranto, dianggarkan 10km.

“Perhilitan memohon kepada pekerja ladang dan persendirian supaya tidak bekerja keseorangan, sebaliknya bekerja secara berkumpulan dan tidak membuat sebarang provokasi kepada hidupan liar,” katanya. – Bernama, 12 November, 2023.

SATU MAT IDON

JADI MANGSA

AMIN

SATU MAT BURMA

JADI MANGSA

AMIN

INI BUKAN BUKTI

RIMAU MALAYA

RASIS HANYA

SERANG BAHAM

PENDATANG

AMIN

INI MACAM PALESTIN

YANG KAMPUNG

HALAMAN DI RAMPAS

OLEH ZIONIS ISREAL

AMIN

KAMPUNG HALAMAN

RIMAU MALAYA

DIROGOL OLEH

ZIONIS TEMPATAN

KHALAS

BAHAYA TALIBAN MEMERENTAH MALAYSIA

Pas tentang perubahan berjenama progresif, liberal, sekularisme – Hadi
KUALA LUMPUR – Pas berpegang kepada pendirian menentang langkah ke arah perubahan berjenama progresif atau liberal yang berkonsepkan sekularisme serta sesiapa yang bersekongkol dengannya.

Presidennya, Abdul Hadi Awang berkata, fahaman itu nyata mencabar Islam dan konsep kepimpinannya, sama ada oleh satu parti seperti DAP dan sepertinya atau kerjasama gabungan seperti Pakatan Harapan (PH) dan komponennya walaupun berjenama Islam.

“Maka, Pas boleh bekerjasama dengan semua pihak dalam titik persamaan yang tidak mengheret Pas keluar dari prinsip beristiqamah, berakidah Islam, dan berkonsepkan Islam memimpin bukan dipimpin,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurut beliau, Pas membatalkan kerjasama dengan parti-parti yang mengheretnya keluar dari sempadannya apabila nyata memusuhi Islam, menafikan kedaulatan dan kepimpinannya seperti sekularisme.

Abdul Hadi menegaskan, Pas juga menolak kerjasama dengan parti-parti yang cuba memesongkannya dari dasar dan hala tujunya dengan menggunakan istilah yang menarik dan bahasa yang menggoda seperti liberal, progresif dan madani.


“Pas boleh bekerjasama dengan semua pihak secara tahaluf atau taawun dalam sempadan prinsip dan rukun perjuangannya,” jelasnya.

Ahli Parlimen Marang itu menambah, Pas mempunyai pasukan ilmuwan yang memelihara hukum nas dan ijtihad secara jama‘i dalam Majlis Syura Ulama serta kepimpinan berbagai-bagai lapangan yang cukup dalam segala jurusan.

“Hal ini adalah bagi memelihara ilmu dan mentadbir dalam lapangan perjuangannya,” katanya. –

AMAT BAHAYA

TALIBAN

 MEMERENTAH

MALAYSIA

AMIN

TALIBAN TOLAK

PROGRESIF LIBERAL

DAN SEKULAR

AMIN

PROGRESIF ERTI

MAJU KE DEPAN

AMIN

LIBERAL ERTINNYA

SIKAP TERBUKA

AMIN

SEKULAR ERTINYA

GUNA AKAL

AMIN

TALIBAN TAK

MAHU KITA TERBUKA

UNTUK MAJU JAYA

DGN GUNA AKAL

AMIN

TALIBAN MAHU

KITA SEMUA BEBAL

BANGANG JUMUD

DAN NGOK

KHALAS

CONTOH TERBAIK ANAK WATAN ARAB IRAQI


CONTOH TERBAIK

ANAK WATAN

ARAB IRAQI

KHALAS

HUTAN DARA KELANTAN DI ROGOL


HUTAN DARA

KELANTAN 

DI ROGOL

CHINA SINGAPURA

AMIN

panglimo potaseh commented on
 "SANG RIMAU 
BANGUN MELAWAN"

Bila Chukong choroboh tanah hampir seluas nogori Pogholis kek Gua Musang Pondikar Darol Mosko yang hebat dongan bokomban Ijau, sorban torchahak macam tetek jando mudo, baju bosi, lombing .. tapi pendikar tu ontok jo cam Khinzir Konyang. Lain hal pulo dongan Ghimau Gua Musang .. ghimau ni akan menghalau dan mombunoh jiko ado orang monchoroboh wilayah mereka. Nak tanyo Jenderal Ketereh yang ponah mombalon keminih dulu, mano .. ontok jo.

SILA TANYA SAIPOL

 TANYA SAIPOL

SAPA 

KEPALA BAPOK

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on 

"PROTES JALANAN

 ADALAH HAK"

untuk menghalang pencuri berkuasa kita kena tumbangkan kepala penyamun dulu.. untuk tumbangkan kepala penyamun kita kena tumbagkan kepala bapuk... ada paham ??

TER KINI TER NOWW TER HOTT - SIRUL BEBAS


 HOT HOT HOTT

TERKINI

TENOWW TER HOTT

KHALAS

SATU PENCERAHAN DIHARI DIWALISATU PENCERAHAN

DIHARI DIWALI

AMIN

PROTES JALANAN ADALAH HAK


Protes jalanan bukan jawapan, kata kumpulan agama


PROTES jalanan bukan jawapan kepada usaha wakil rakyat Perikatan Nasional (PN) dalam usaha mereka mencabar saman perundangan dibawakan oleh sebuah keluarga terhadap 20 peruntukan di dalam Enakmen Jenayah Syariah Kelantan, kata majlis perundingan agama.

Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia berkata PN termasuk kerajaan negeri Kelantan perlu memilih jalan perundangan dengan mempertahankan kes mereka di Mahkamah Persekutuan, menambah yang sebarang protes adalah tindakan menghina mahkamah.

“Cabaran kehakiman bagi menentukan keabsahan 20 peruntukan di dalam Enakmen Kerajaan Kelantan dilulusan Dewan Undang Negeri Kelantan adalah melalui kaedah berwajar dan sah bagi mendapatkan keputusan Mahkamah Persekutuan dalam isu itu,” kata kumpulan itu.

“Langkah wajar untuk defendan adalah mempertahankan kes mereka di Mahkamah Persekutuan menerusi peguam yang mereka lakukan sekarang.

“Dengan menjadi pihak dalam cabaran perundangan di hadapan Mahkamah Persekutuan ia boleh menjadi tindakan hina mahkamah dengan mengadakan demonstrasi awam terhadap plantif yang menggunakan hak mereka yang dijamin Perlembagaan.”

Pada Rabu, Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man berkata PN akan mengadakan siri demonstrasi jalanan bagi membantah tindakan peguam Nik Elin Zurina Nik Abdul Rashid dan anak perempuannya yang memfailkan cabaran perlembagaan terhadap beberapa peruntukan di dalam Kod Jenayah Syariah Kelantan.

Tuan Ibrahim berkata protes itu akan diadakan di tiga tempat termasuk Terengganu (16 Nov), Kelantan (18 Nov) dan himpunan munajat di Istana Kehakiman, Putrajaya pada 20 Nov depan.

Tambahnya, beberapa kumpulan sivil turut menghantar memorandum menggesa kerajaan menubuhkan jawatankuasa khas bagi menyelesaikan krisis berkaitan kuasa diberikan kepada DUN bagi menggubal peruntukan berkaitan kesalahan jenayah Syariah orang Islam.

Sementara itu, bekas menteri undang-undang Zaid Ibrahim mengecam pemimpin PAS yang menyerang Nik Elin anaknya, Yasmin Nastasha Tengku Abdul Rahman yang memfailkan cabaran perundangan itu.

Menerusi satu hantaran di Facebook, Zaid berkata serangan dibuat PAS terhadap Nik Elin sangat tidak wajar.

“Seolah-olah mereka mahu menghukumnya tanpa bicara. Mereka dakwa dia cabar Islam dan doktrin Islam.

“Ketua hakim sudah menjelaskan yang cabaran perundangan bukanlah cabaran terhadap Islam.

“Tetapi pemimpin PAS masih kata ia cabar,” katanya.

Ahli Parlimen Kota Bharu Takiyuddin Hassan mendakwa yang enakmen syariah serupa di 14 negeri lain akan menjadi tidak sah sekiranya Mahkamah Persekutuan membenarkan cabaran perundangan di bawa Nik Elin dan anaknya, anak Kelantan itu.

Mahkamah tertinggi negara itu akan menyambung bicara terhadap saman difailkan anak beranak itu pada 20 Nov depan dan Zaid berkata Ketua Hakim Tengku Maimun Tuan Mat melantik panel Sembilan hakim disebabkan pertimbangan kepentingan kes terhadap kepentingan awam.

“Nik Elin juga sudah mengupah peguam perundangan yang dikatakan terbaik di negara ini. Semua orang mahu undang-undang ditentu sahkan secara betul,” tambah Zaid. – 12 November, 2023.WOIT

PROTES JALANAN

ADALAH HAK 

WAJIB SOKONG

AMIN

TAPI KES MASIH

BELUM SELESAI

AMIN

APA YANG PATUT

DISUSUN SEKARANG

SEHARUSNYA DEMO

MEGA HALANG

PENCURI KEMBALI

BERKUASA

AMIN

HALANG NAJIB

DARI BEBAS

AMIN

DEMO HALANG 

PENCURI KEMBALI BERKUASA

INI LEBIH BAIK

LEBIH POPULAR

DAN DAPAT

SOKONGAN

ANAK SEMUA

BANGSA

AMIN

KHALAS

BANJIR - ILMU MODENHujan berterusan 16-18 November ini, kata MetMalaysia


HUJAN berterusan dijangka berlaku di pantai timur dan utara Semenanjung serta timur Sabah bermula 16 hingga 18 November ini.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) dalam kenyataan hari ini memaklumkan berdasarkan analisis model-model cuaca, luruan monsun dijangka berlaku di kawasan berkenaan dan keadaan ini boleh menyebabkan peningkatan kelembapan yang berpotensi membawa hujan berterusan dalam tempoh tersebut.

“MetMalaysia sedang memantau keadaan ini dan akan mengeluarkan Amaran Hujan Berterusan sekiranya perlu,” menurut kenyataan itu.

Orang awam dinasihatkan sentiasa merujuk laman web www.met.gov.my dan media sosial serta memuat turun aplikasi myCuaca bagi maklumat yang terkini dan sahih. – Bernama, 11 November, 2023.

ILMU MODEN 

DAN TEKNOLOJI

MEMBOLEHKAN

KITA BERSEDIA

MENGHADAPI

PERUBAHAN IKLIM

AMIN

JIKA ILMU

PENGETHUAN TIDAK

DIGUNAKAN MAKA

SALAHKAN 

UMAT MANUSIA

KHALAS

SANG RIMAU BANGUN MELAWANSeorang lagi maut dibaham harimau Gua Musang

DALAM tempoh kurang 48 jam seorang lagi menjadi mangsa serangan harimau di Gua Musang, kali ini di sebuah ladang di Kampung Meranto melibatkan lelaki warga Myanmar yang maut akibat serangan itu.

Ketua Polis Daerah Gua Musang Supt Sik Choon Foo dalam kenyataan berkata mangsa Ahka Soe Ya, 22, diserang haiwan itu kira-kira 1.30 petang ketika menoreh getah bersama isterinya.

Sik berkata mangsa dibawa ke hospital oleh empat warga Myanmar termasuk isterinya selepas meminta bantuan seorang lelaki tempatan yang berada di tapak pemeriksaan kayu balak berhampiran.

“Mangsa disahkan meninggal dunia oleh pihak hospital selepas menerima rawatan kecemasan.

“Hasil bedah siasat oleh pegawai perubatan forensik mendapati punca kematian mangsa disebabkan kecederaan parah pada bahagian kepala akibat serangan harimau,” katanya.

Sik berkata siasatan lanjut masih diteruskan dan kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Pihak Jabatan Perlindungan Haiwan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) katanya akan meneruskan pemasangan kamera dan perangkap dalam usaha mengesan serta menangkap haiwan buas itu.

Pada Jumaat, mayat seorang lelaki warga Indonesia ditemukan di sebuah ladang di Hutan Simpan, Jalan Sri Bintang, Kampung Meranto.

Mayat Lalu Sukarya Yahya, 42, ditemukan dalam keadaan tidak sempurna dipercayai angkara harimau apabila anggota penyelamat menemukan cebisan kaki mangsa di kawasan cerun kira-kira 500 meter dari lokasi operasi mencari dan menyelamat (SAR) dijalankan.

Cebisan badan dan sebahagian kaki mangsa kemudiannya ditemui kira-kira 300 meter dari kawasan penemuan pertama. – Bernama, 12 November, 2023.PEMBALAKAAN

MUSNAHKANN

DAN GANGGU

KAMPUNG HALAMAN

SANG RIMAU

AMIN

MACAM ZIONIS

KACAU PALESTIN

MAKA SANG RIMAU

LAWAN BALIK

AMIN

KHALAS