Jumaat, 19 Ogos 2022

KEPUTUSAN MAHKAMAH


MAHKAMAH

PERSEKUTUAN

SEDANG BERSIDANG

AMIN

PENDAKWA  TELAH

BERHUJAH

AMIN

PEGUAM NAJIB

TAK MAHU BERHUJAH

MERAYU

AMIN

MAKA HAKIM

AKAN MENANGGUH

UNTUK BEBERAPA

KETIKA

AMIN

HAKIM BERSIDANG

 UNTUK

BUAT KEPUTUSAN

AMIN

HAKIM BOLEH 

BUAT TIGA

 KEPUTUSAN:

1 - NAJIB BEBAS

2 - SETUJU KEPUTUSAAN

MAHKAMAH RAYUAN

3 - TAMBAH JUMLAH

PENJARA DAN DENDA

AMIN

PEGUAM NAJIB SENYAP

 


AWAS !

PEGUAM NAJIB

SELASA INI TIDAK

AKAN MERAYU

JENG JENG JENG

APAKAH NAJIB

AKAN CHA ALIF BOT

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

WAJIB BACA - KENCERAHAN YANG TERANG MAJLIS PEGUAM

 Peguam gugat badan kehakiman boleh kena tindakan, kata Majlis Peguam

MAJLIS Peguam Malaysia hari ini membidas retorik dan sentimen antikehakiman terhadap badan kehakiman serta ketua hakim negara yang timbul susulan rayuan terakhir Najib Razak dalam kes SRC International.

Presidennya Karen Cheah turut memberi amaran peguam yang terlibat menggugat badan kehakiman akan dikenakan tindakan.

“Pelbagai percubaan untuk melemahkan sistem keadilan melalui strategi tidak bertanggungjawab itu adalah penyelewengan sistem keadilan kita dan penyalahgunaan proses mahkamah.

“Peguam bela dan peguam cara yang terlibat dalam perbuatan sedemikian telah berkelakuan secara tidak profesional dan boleh dikenakan tindakan tatatertib,” katanya dalam satu kenyataan.

Cheah berkata Majlis Peguam berharap semua peguam patuh dan kekalkan standard profesional tertinggi dalam menegakkan maruah kerjaya guaman.

“Majlis Peguam Malaysia terkejut dengan pelbagai perkembangan yang berlaku berhubung kes melibatkan Najib,” katanya.

Cheah berkata negara menyaksikan sistem keadilan disalah guna dan dicemarkan melalui tindakan terburu-buru serta pelbagai percubaan untuk menangguhkan perbicaraan rayuan kes itu.

“Permohonan untuk tidak mahu mewakili bekas perdana menteri, enggan teruskan hujah rayuan selepas Mahkamah Persekutuan buat keputusan, dan melepaskan peguam secara tiba-tiba.

“Orang ramai perlu dimaklumkan tahap profesionalisme yang diharapkan daripada peguam bela dan peguam cara diukur berdasarkan peraturan sedia ada tentang amalan dan etika.”

Beliau berkata bahawa Majlis Peguam Malaysia mengambil pendirian apabila peguam baharu mengambil alih sesuatu kes, peguam itu wajib mematuhi Kaedah Profesion Undang-Undang (Praktis dan Etika) 1978 (LPPER).

Katanya LPPER menyatakan bahawa seorang peguam bela dan peguam cara tidak boleh menerima sebarang taklimat melainkan beliau sudah pasti boleh hadir dan mewakili anak guam pada tarikh perbicaraan yang ditetapkan oleh mahkamah.

“Peguam baharu itu juga perlu patuh LPPER yang memperuntukkan bahawa peguam bela dan peguam cara hendaklah berusaha sedaya upaya untuk bersedia dengan perbicaraan pada hari yang ditetapkan.

“Kedua-dua peraturan jelas menunjukkan seorang peguam mesti waras fikirannya dan menilai bahawa beliau mampu meneruskan kes itu sebelum memutuskan sama ada beliau boleh mengambil kes itu.

“Kewajipan utama kepada mahkamah, menghormati pentadbiran keadilan, dan menegakkan maruah profesion undang-undang, tertanam dan harus berakar umbi dalam semua peguam.”

Tambahnya, walaupun Najib berhak melantik peguam baharu untuk mengambil alih kes atas apa jua sebab, beliau juga mengambil risiko menghadapi kemungkinan mahkamah tidak semestinya membenarkan sebarang permohonan penangguhan.

“Ini kerana peguam yang mengambil alih kes mesti berada dalam kedudukan untuk meneruskan mana-mana tarikh terdahulu yang telah ditetapkan oleh mahkamah.

“Anak guam yang melepaskan peguamnya atau peguam yang ingin dilepaskan daripada mewakili anak guam mereka, masih tertakluk kepada kawalan dan budi bicara keseluruhan mahkamah sama ada membenarkan pelepasan tersebut. Ringkasnya, ia bukan hak automatik.”

Tambah Cheah Najib secara tiba-tiba melepaskan pasukan peguamnya sekali lagi hari ini, menjadikannya kali kedua beliau menggunakan taktik sedemikian.

“Keputusan untuk menukar peguam pada saat akhir adalah haknya. Oleh itu, apa-apa ketidakadilan yang dikatakan beliau sendiri, jika ada, pastinya dilakukannya sendiri.”

Beliau berkata jangkaan beliau terhadap perbicaraan yang adil, yang telah diberikan sepenuhnya juga bermakna beliau meletakkan dirinya dalam sistem kehakiman tanpa sebarang muslihat licik terutamanya jika beliau benar-benar menghargai hak kebebasannya.

“Apa yang nyata ialah tiada alasan yang kukuh diberikan untuk pelepasan itu buat kali kedua, sama ada hampir dengan tarikh perbicaraan atau semasa perbicaraan di Mahkamah Persekutuan.

“Tarikh perbicaraan sedemikian bukan sahaja ditetapkan lebih awal, tetapi dihebahkan kepada umum. Sebarang percubaan untuk menukar naratif sebagai penganiayaan adalah sangat tidak elok.”

Pagi tadi, ketua peguam bela Hisyam Teh Poh Teik memaklumkan panel lima hakim yang Najib telah menghentikan khidmat firma Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners.

Zaid Ibrahim, Liew Teck Huat dan Rueben Mathiavarnam, yang merupakan sebahagian daripada pasukan peguam Najib, tidak berada di mahkamah pagi tadi.

Hisyam juga tidak mengambil bahagian dalam hujahan itu selepas permohonannya untuk menarik diri daripada mewakili Najib ditolak oleh mahkamah. – 19 Ogos, 2022.

PENCERAHAN

YANG TERANG

JELAS

AMIN

KHALAS

SITI MUSLIHAT BUNTING

 Anggapan Mahkamah Persekutuan tentang muslihat Najib silap, kata Zaid

ANDAIAN Mahkamah Persekutuan bahawa Najib Razak menukar peguamnya bagi lengahkan prosiding silap sama sekali, kata Zaid Ibrahim.

Katanya bekas perdana menteri percaya andaian hakim ialah penyusunan semula pasukan pembelaannya “sebahagian daripada muslihat bagi mengelak atau menangguhkan penghakiman dan hukuman akhir yang akan dijatuhkan ke atasnya atau untuk sebab politik.”

“Saya kesal kerana walaupun usaha terbaik peguam utama dan peguam dalam pasukan saya di Kuala Lumpur dan Singapura, kami tidak dapat menghapuskan salah tanggapan ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Bekas menteri undang-undang itu berkata firmanya setuju mewakili Najib kerana berpendapat kes itu perlukan pendekatan dan perspektif baharu.

Ini termasuk meninggalkan “serangan yang tidak perlu” terhadap hakim Nazlan Ghazali yang telah menjatuhkan hukuman terhadap ahli Parlimen Pekan itu.

“Sebaliknya, kami berhasrat untuk fokus kepada isu undang-undang dan fakta yang menyelubungi kes itu, terutamanya kepada isu berat sebelah dan konflik kepentingan,” kata Zaid.

Beliau berkata daripada analisis objektif fakta kes, bukti banyak memihak kepada Najib.

Zaid juga berkata beliau bersetuju dengan keputusan Najib untuk menamatkan khidmat firma Zaid sebagai peguam cara dalam rayuan rasuah SRC International.

Beliau bagaimanapun berkata ia tidak akan menghalangnya daripada meneruskan apa yang diyakininya sebagai betul.

Zaid berkata, keputusan Najib pagi ini dibuat atas persetujuan dan sokongan penuhnya.

“Pagi ini, ketua peguam, Hisyam Teh Poh Teik, memaklumkan kepada Mahkamah Persekutuan firma guaman saya telah dihentikan khidmat.

“Saya mengesahkan keputusan ini dibuat oleh Najib dengan sokongan penuh dan persetujuan saya.

“Seperti yang saya faham, keputusan Najib itu didorong oleh kepercayaannya yang peguamnya tidak boleh menjalankan apa-apa tujuan berguna untuk mewakilinya lagi dalam rayuan di Mahkamah Persekutuan,” kata bekas ahli Umno itu.

“Saya akan sentiasa berazam untuk tidak goyah dari kepercayaan teras saya. Saya akan sentiasa memperjuangkan keadilan, sama ada untuk rakyat biasa atau untuk Raja. Dengan berbuat demikian, saya juga ingin memastikan keadilan bukan sahaja dilaksanakan tetapi juga dilihat dilaksanakan,” tambahnya.

Pagi ini, ketua peguam bela Hisyam Teh Poh Teik memaklumkan panel lima hakim yang Najib telah menghentikan khidmat firma Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners.

Zaid Ibrahim, Liew Teck Huat dan Rueben Mathiavarnam, yang merupakan sebahagian daripada pasukan peguam Najib, tidak berada di mahkamah pagi tadi.

Bagaimanapun Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat mengarahkan prosiding diteruskan, dengan timbalan pendakwa raya V Sithambaram menyambung semula hujahan lisannya terhadap rayuan Najib.

Namun, Zaid menegaskan beliau tidak akan sekali-kali meninggalkan Najib walaupun dipecat daripada pasukan pembelaan.

“Saya berpegang pada kenyataan saya sebelum ini firma saya tidak akan sekali-kali meninggalkan pelanggan kami, atau mana-mana pelanggan lain. Itu bukan budaya mahupun tradisi kami. Keadaan dan situasi luar biasa semasa mendorong kami untuk mengambil berat tentang keperluan pelanggan.

“Kepentingan anak guam adalah yang utama. Saya mendoakan yang terbaik untuk Najib. Saya akan sentiasa berada di sana untuk membantunya dalam apa jua keadaan, sebagai peguam dan rakan,” katanya.

Ini adalah kali kedua Najib memecat pasukan peguamnya sejak permulaan perbicaraan SRC International.

Pada 25 Julai, beliau menggugurkan peguam utama Muhammad Shafee Abdullah dan seluruh pasukan pembelanya yang telah mewakilinya di Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan.

Semalam, Mahkamah Persekutuan menolak permohonan Hisyam untuk melepaskan dirinya daripada mewakili Najib dalam rayuan terakhirnya.

Tengku Maimun berkata mahkamah menolak permohonan itu.

Pada 28 Julai 2020, Mahkamah Tinggi menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta kepada Najib kerana pecah amanah jenayah, pengubahan wang haram dan salah guna kuasa.

Sabitan dan hukuman itu turut dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan. – 19 Ogos, 2022.

TAK ADA

SITI MUSLIHAT

KAH KAH KAH

WOIT

LU JAWAB

PASAI APA ANAK

BUNTING KAT

SINGAPURA

KAH KAH KAH

MINTA TANGGUH

NAK LAWAT

ANAK BUNTING

KAH KAH KAH

SITI MUSLIHAT APA

TAK NAK BUNTING

DI HOSPITAL

CHOW KIT

KAH KAH KAH

APA PASAI 

HOSPITAL KITA

TAK GUNA KA ?

KAH KAH KAH

KES BUNTING

INI JELAS BUKTI

TIPU HELAH NAK

LENGAHKAN KES

KAH KAH KAH

AMIN

PANTUN DUA KERAT


PANTUN DUA KERAT

RAFEAH BUANG

KARTINA DAHARI

ZAID KENA BUNG

JO LO UDAH LARI


NAJIB TIDAK MERAYU


Hisyam sahkan keputusan tidak kemuka hujahan bagi rayuan SRC Najib

PEGUAM Hisyam Teh Poh Teik menolak tawaran Mahkamah Persekutuan untuk membentangkan hujahnya mengenai perbicaraan rayuan terakhir Najib Razak apabila prosiding disambung minggu depan.

Beliau berkata pihak pembelaan tidak akan membuat sebarang penghujahan dalam kes SRC International.

“Pihak pendakwaan telah menyelesaikan hujahannya. Kami diminta datang semula pada Selasa.

“Saya memberitahu mahkamah setakat yang saya tahu kami tidak membuat sebarang penghujahan, saya memberitahu mahkamah,” katanya selepas prosiding mahkamah hari ini.

Terdahulu, Hisyam meminta mahkamah menangguhkan ke Khamis kerana ada urusan mahkamah yang lain.

Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat berkata beliau sudah berkali-kali menyatakan tidak akan ada penangguhan.

“Kita akan teruskan mengikut jadual,” katanya.

Hisyam kemudian memaklumkan mahkamah bahawa beliau tidak mengemukakannya pada Selasa, tetapi Tengku Maimun berkata rayuan itu masih akan diteruskan seperti yang dijadualkan.

“Kamu ada masa sehingga Isnin depan untuk membuat persediaan.”

Hisyam memberitahu mahkamah bahawa beliau tidak akan membuat sebarang hujahan, sama ada secara lisan atau bertulis.

Tengku Maimun kemudian berkata kepada Hisyam: “Kamu bebas untuk berbuat demikian.

“Tetapi kamu adalah peguam dalam rekod. Kami akan berjumpa kamu pada hari Selasa,” tambah ketua hakim negara.– 19 Ogos, 2022.INI NAMANYA

MAHKAMAH

RAYUAN

AMIN

MERAYU PADA

TUAN HAKIM

AMIN

TAPI PEGUAM

NAJIB TAK NAK

MERAYU

KAH KAH KAH

TUTUP KEDAI

NAIK MRT

PERGI STESEN

SUNGAI BULUH

AMIN

KHALAS

STESEN BERIKUT


STESEN BERIKUT

IALAH

SUNGAI BULUH

STESEN AKHIR

AMIN

TAWAF KE SUNGAI BULUH


TAWAF KE 

SUNGAI BULUH 

AMIN

Unknown commented on

 "KESIAN PADA NAJIB"

Awat buat zalim kat najib....tak kan manusia masuk kabah kena tawaf kat sg buloh pulak...tapi orang orang tua cakap hukum karma ada...rasakan....kah kah kah

ZAHID KANTOI LAGIZAHID

KANTOI LAGI

KAH KAH KAH

AMIN

TEORI INI MASUK AKAL


AWAS !

TEORI INI

MASUK AKAL

AMIN

MALAYSIA NEGARA

DUNI KE TIGA

KHALASUnknown commented on 
"KESIAN PADA NAJIB"

Ada khabar angin semua ini wayang kulit tim Najib untuk menghadap DYMM mendapat pengampunan kelak. Taktik sekarang adalah untuk mencipta persepsi bahawa Najib tak dapat penghakiman yang adil, dianiayi setengah pihak, tetapi dapat "sokongan rakyat" merayu kepada DYMM supaya beliau diampun. Tim peguam Najib yang amat berkaliber sekarang mustahil tak tahu segala taktik melengah kes dimahkamah tidak akan berjaya, malah niat sebenarnya supaya ternampak kegagalan. Ada logik tak teori ini?

NAJIB MANGSA FITNAH


NAJIB TAK BOHONG

MUSTAHIL NAJIB

YANG SYUMUL

YANG JUJUR

YANG SUCI

YANG HANTUK

KEPALA PADA

 BATU ITAM

AKAN BERBOHONG

AMIN

NAJIB MANGSA

FITNAH YAHUDI

KAH KAH KAH

AMIN

BODOH MACAM TOLO


BODOH

MACAM TOLO

KAH KAH KAH

AMINUnknown commented on

 "ZAID IBRAHIM BUKA RAHSIA !"

Luar mahkamah najib dgn zaid bukan main beria byk modal nk berckp, dlm mahkamah bodo mcm tolo, apa di ckp smua tk masok akal hakim.. -Selamat merdeka dari penyamun negara-

APA SALAH ZAHID IBRAHIM ?


APA SALAH

ZAHID IBRAHIM

HINGGA KENA BUANG

AMIN

KHALAS

GEROMBOLAN MULA SERANG HAKIM


Pemimpin Umno didakwa 'serang' badan kehakiman

Seorang peguam Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) mendakwa beberapa pemimpin kanan Umno memulakan propaganda tertentu berhubung cara Mahkamah Persekutuan mengendalikan rayuan Najib Razak.

Kata Muhammad Rafique Rashid Ali berkata tindakan yang dilihat terancang oleh pemimpin Umno itu sebenarnya boleh dianggap mempersoal keputusan hakim yang bersidang di Mahkamah Persekutuan semalam

Mengingatkan bahawa panel lima hakim yang mendengar permohonan Najib dalam kes rasuah SRC International Sdn Bhd (SRC) sekarang bukanlah calang-calang orang, Rafique juga mempersoalkan sama ada ketiga-tiga pemimpin tertinggi Umno itu faham skop mahkamah terbabit.

“Sebaik sahaja Mahkamah Persekutuan menolak permohonan Najib untuk mengemukakan bukti baru pada Selasa lepas, tiada sebarang komen diberikan oleh Umno.

“Malah ada juga desas-desus menyatakan Umno terpaku kerana ‘raja media sosial/FB’ mereka gagal dalam langkah terakhirnya.

“Namun, semalam propaganda Umno telah bermula. Kepimpinan tertinggi Umno melalui presiden, timbalan presiden dan ketua pemuda membuat kenyataan-kenyataan yang boleh dianggap mempersoal keputusan Mahkamah Persekutuan,” katanya hari ini.

Tiga pemimpin yang dirujuk Rafique ialah Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi; timbalannya, Mohamad Hasan; dan Ketua Pemuda Umno Malaysia Asyraf Wajdi Dusuki.

Dakwa Rafique ketiga-tiga mereka mengeluarkan kenyataan bahawa permohonan Najib itu ditolak hakim atas sebab teknikal.

Semalam, Mahkamah Persekutuan memberikan "tamparan berganda" ke atas Najib apabila dua permohonan bekas perdana menteri yang dibicarakan berhubung pertuduhan membabitkan dana SRC ditolak.

Permohonan pertama Najib ialah untuk mengemukakan bukti baru dan ia mendakwa dapat menunjukkan hakim yang mendengar kes itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Mohd Nazlan Mohd Ghazali, ada konflik kepentingan.

Menurut Rafique, Umno tidak perlu mempersoalkan integriti badan kehakiman yang menjadi tunjang kepercayaan rakyat di negara ini.

“Umno dan pimpinannya harus sedar bahawa mahkamah dan badan kehakiman - dalam menjalankan tugas keperlembagaannya - tidak berkiblatkan mana-mana parti atau personaliti politik, sebaliknya hanya kepada undang-undang. Ianya tidak partisan.

“Dalam menjamin kedaulatan undang-undang, mahkamah hanya membuat keputusan berdasarkan kepada fakta, keterangan dan peruntukan undang-undang yang ditampilkan di hadapannya,” katanya.

Tambah Rafique, pertuduhan yang dikenakan ke atas Najib melibatkan salah guna kuasa, pecah amanah dan pengubahan wang haram.

"Itulah rasional yang digunakan oleh Mahkamah Persekutuan untuk menolak permohonan Najib untuk mengemukakan bukti baru," katanya.

Sementara itu Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad memberitahu pemberita Umno melaksanakan "serangan terancang" ke atas mahkamah dan badan kehakiman.

“(Mereka berbuat demikian) kononnya kerana Najib dinafikan keadilan apabila tidak dibenarkan memperkenalkan bukti baru.

"Apa yang kamu mahu lakukan? Adakah kamu mahu merosakkan keyakinan orang ramai terhadap badan kehakiman? Adakah anda mahu huru-hara? Anarki?

"Adakah anda menentang keputusan mahkamah kerana mereka tidak mengikut arahan Najib?

“Ini semua taktik untuk mendapatkan penangguhan, termasuk pertukaran (saat akhir) peguam bela,” kata Khalid.

MAKIN BERAT

BILA PROJEK

JADI GAGAL

KAH KAH KAH

GEROMBOLAN

MULA PERTIKAI

KEPUTUSAN

PARA HAKIM YG

BUAT KEPUTUSAN

AMIN

INI BAHAYA NANTI

LEMBAGA HAKIM

PUN DIUMNOKAN

PARAH KITA SEMUA

AMIN

KHALAS