Isnin, 6 Julai 2020

NAK JADI PM DAH TERLEPAS


NAK JADI PM

DAH TERLEPAS

DUDUK TOK SNANG

HATI LUKO

CARI YANG BARUANWAR CALON PERDANA MENTERI

INI PILIHAN

AMAT TEPAT

ANWAR IBRAHIM

PEMIMPIN  ISLAM

JUJUR BERHEMAH

SYUMUL WARAK

LAGI SUCI

LAGI ISLAMIK

AMIN


Pakatan tetap mahu Anwar jadi PM, kata Majlis Presiden

PAKATAN Harapan (PH) mengumumkan Anwar Ibrahim kekal sebagai calon perdana menteri tetapi pada masa sama membincangkan pilihan menamakan Mohd Shafie Apdal untuk jawatan itu.

Anwar selaku presiden PKR, rakan sejawat daripada Amanah Mohamad Sabu dan juga Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menyatakan langkah itu antara usaha mengembalikan mandat rakyat.

Ia merupakan antara ketetapan Majlis Presiden PH yang bermesyuarat hari ini.


SESUDAH

SEMUA BERES

MAT SABU 

LIM GUAN ENG

PEMIMPIN 

PAKATAN WAJIB

DIBERI MASA

UNTUK BERTENANG

BEREHAT

CADANGAN

TERBAIK

MEREKA   PERGI

BERKAMPONG

BEREHAT

KE JANDA BAIK

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

SEORANG LAGI PEMIMPIN TINGGALKAN ANWAR
MAKIN RAMAI

PEMIMPIN DAN

AHLI PKR

SEDAR TAHU

SIAPA 

SABENARNYA

ANWAR IBRAHIM

YANG KLIM

PEMIMPIN ISLAMNaib Ketua Wanita PKR Kelantan keluar PKR

KUALA LUMPUR – Selepas Selangor dan Johor, kini sayap wanita Keadilan di Kelantan pula berundur dari parti sambil mendakwa tindakan pimpinan tertinggi PKR yang memecat Ketua Wanitanya Haniza Mohamed Talha baru-baru ini.

Nor Rosmani Mohd Noor hari ini mengumumkan dia selaku Naib Ketua Wanita Keadilan Kelantan bersama sayapnya mengumumkan tindakan keluar parti itu sebagai tanda solidariti terhadap Haniza dan juga bantahan terhadap penganiayaan parti tersebut yang dipimpin Anwar Ibrahim.

Dalam kenyataan terbaharu pengumuman itu, Nor Rosmani berkata, mereka akan keluar parti berkuatkuasa serta merta.

“Keputusan ini adalah kerana saya telah menyaksikan perbalahan tak henti politik peringkat tertinggi dengan pelbagai keputusan memeranjatkan.

“Seorang demi seorang pemimpin wanita saya dijadikan mangsa korban dipecat begitu mudah tanpa sebarang alasan munasabah dan soal selidik serta tidak mengenang sedikitpun pengorbanan pemimpin wanita keadilan selama ini,” katanya.

Menurut Nor Rosmani, dia telah menyaksikan bagaimana ibu bapanya berkorban masa dan tenaga demi pembebasan seorang pemimpin bernama Anwar.

“Saya difahamkan pada ketika itu, Anwar dilihat sebagai pemimpin yang boleh bawa masa depan cerah ke arah Malaysia baharu dan mendukung nilai murni dan keadilan untuk semua.

“Malangnya kini, semua menjadi sia-sia rupanya apabila kebebasan yang dilaungkannya selama ini hanya menjadi milik beliau (Anwar) semata-mata.

“Beliau lupakan jasa dan pengorbanan mereka (sayap wanita) dan mana perginya konsepnya dulu yang kononnya ingin membela keadilan rakyat kerana beberapa hari lepas satu lagi ketidakadilan mengejutkan saya yang mana Ketua Wanita Keadilan Pusat Haniza dipecat,” ujarnya.

Tegasnya,sayap wanita Kelantan berkumpul ketika ini sebagai tanda solidariti kuat dan kukuh dari pimpinan wanita dan rakan seperjuangan Keadilan dan Perkem (Gek) terus menyokong Haniza Talha.APA AKAN

JADI DENGAN PKR

APAKAH AKAN

JADI PARTI

ANAK BERANAK

KAH KAH KAH

MUSTAHIL

MASIH ADA

NIK NAZMI 

DOLAH SANA

DAN

DATIN SERI

JANDA BAIK

KAH KAH KAH

APA MAKNA ANWAR TIBAI MADEY


APA MAKNA

BERITA INI

KAH KAH KAH

MAKNANYA

DAP AMANAH

CABUT LARI

 TENDANG

ANWAR IBRAHIM

KAH KAH KAHAnwar sindir Tun M, jangan rungkai semangat PH

KUALA LUMPUR – Ketua Pembangkang secara berkias mengkritik Dr. Mahathir Mohamad dan penyokong Pakatan Harapan (PH) yang menyokong bekas Perdana Menteri itu.


“Semangat dalam PH jangan dirungkai. Perkukuhkan PH. DAP, Amanah dan PKR harus mantap. Tak boleh lagi biarkan seolah-olah kita ini terdedah, masih lagi menyerah tengkok (leher) kita, diheret ke sana ke sini, pecah belah, gaduh, kemudian ikut suka nak calon siapa (jadi Perdana Menteri), bagi pandangan begitu begini…,” kata  Anwar Ibrahim yang juga Presiden PKR.


MAMAT MANA

LANTIK 

ANWAR JADI

KETUA

 PEMBANGKANG

KAH KAH KAH

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

ATAU ANWAR

ANGKAT DIRI

SENDIRI

KAH KAH KAH 

KENALI DATIN SERI GHISLAINE MAXWELL


KENALI DATIN SERI

GHISLAINE 

MAXWELLANWAR PILIHAN PAKATAN

PILIHAN TEPAT

PAKATAN

Pakatan tetap mahu Anwar jadi PM, kata Majlis Presiden


BERITA MENYUSUL


APA SEBAB ANWAR TOLAK CADANGAN MAT SABU


RAMAI TANYA
 
APA SEBAB

ANWAR IBRAHIM 

TOLAK

CADANGAN DAP

AMANAH

UNTUK LANTIK

ANWAR JADI PM

ANWAR HANYA

PERLU TUNGGU

ENAM BULANWALHAL 

DAH BERPULUH

TAHUN ANWAR

MENGIDAM BERAHI

NAK JADI PM

TUP TUP

BILA SAMPAI MASA

ANWAR TOLAK

INI YANG JADI

TANDA TANYA

MUNGKIN

JANDA BAIK

DATIN SERI

GHISLAINE 

TAHU DUDUK 

PEKARA 

JENG JENG JENG

BUKAN JANDA BADAK JANDA BAIKBUKAN 

JANDA BADAK

INI JANDA BAIKI
Janda badak ada tak? 
on 
POLITIK
 KURANG JELAS
Publish | Delete | Spam
hamim
at 16:50

Sa

ANWAR TIBAI MADEY


ANWAR TIBAI

MADEY PULAK

Anwar sindir Tun M, jangan rungkai semangat PH


BERITA MENYUSUL
RAKYAT KECEWA DENAGN MAT SABU


RAKYAT KECEWA

DG MAT SABU
Heran aku amanh nie, rela ditipu. Depa la last resort rakyat,frontliners org kata. Nak arap bersatu bwh yiddin,anak najib pun bule terlepas.kalu anak tiri lepas,apakan bapak tiri. Bodoh la abg mat nie,depa larat melayan nuar sambil tgk peyamun terlepas drp pakat sungguh2 dgn atok. Bodoh nak mampuih. 
on 
ABE NUAR 
TIPU
 ABE MAT 
SEKALI LAGI
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 05/07/20

bo


DUNIA MASIH DISERANGDUNIA MASIH

DISERANG KARONA


Dunia mengalami ombak kedua serangan Covid-19 

Sepanyol telah melakukan penutupan lebih daripada 70,000 orang di Galicia dalam penutupan kali kedua yang diperintahkan dalam beberapa hari, sebagai salah satu negara yang paling teruk terjejas di Eropah dalam perebutan pandemik Covid-19 untuk menahan masalah baru.

Kira-kira 3,000 penduduk blok menara perumahan awam di Melbourne, Australia, juga dikurung di pangsapuri mereka dengan pegawai polis yang ditempatkan di setiap lantai, sebagai gambaran kesukaran negara-negara dalam mempertahan kejayaan awal melawan  virus korona.

Jumlah terus meningkat di negara-negara lain yang mulai menghentikan lokasinya beberapa minggu yang lalu untuk mengurangkan kesan ekonomi wabak tersebut. Filipina melaporkan lonjakan satu hari terbesar dalam jangkitan baru pada hari Ahad, 2,434, menjadikan jumlahnya lebih dari 44,000, kata kementerian kesihatan. Terdapat tujuh kematian baru, menjadikan 1.300 keseluruhan. Para pegawai mengaitkan jumlah kes yang meningkat dengan peningkatan hubungan antara orang-orang kerana langkah-langkah karantina telah dikurangi.

Jangkitan di Arab Saudi melampaui 4.000 sehari sekali lagi setelah merosot sebentar, menjadikan jumlah itu di negara yang paling parah di Timur Tengah melepasi 200,000. Emirite Arab Bersatu yang berjiran melampaui 50,000 kes pada hari Ahad, tetapi masih merancang untuk membuka semula Dubai, hab komersilnya, pada 7 Julai.

Menteri kesihatan Israel, Yuli Edelstein, mengatakan negara itu menghadapi gelombang virus kedua setelah 977 kes baru pada hari Ahad, jumlah harian tertinggi setakat ini. Perdana menteri, Benjamin Netanyahu, mengatakan pada pertemuan kabinet pada hari Ahad: “Kami berada di puncak serangan korona baru. Ini adalah wabak yang sangat kuat yang berkembang dan merebak di dunia dan juga di sini. "

Puluhan ribu orang Israel diperintahkan ke karantina pada hari Khamis, dan agensi perisik domestik negara itu telah diminta untuk menggunakan teknologi pengawasan telefonnya untuk membantu pengesanan kontak. Keberadaan sistem pelacakan pertama kali diungkap ketika virus tersebut sampai ke Israel. Di bawah cabaran dari kumpulan hak sivil, kabinet mengatakan ia hanya dapat digunakan jika penyebaran virus menjadi keadaan darurat.


KITA WAJIB

TERUS BERJAGA

PATUH PKPB

WASPADA

CARA MEMBACA TUKAR TIUB

INGATAN

CARA MEMBACA

TUKAR TIUB
SEMUA YANG DIPAPARKAN
SEMUA YANG DITULIS
SEMUA IMEJ
SEMUA GAMBAR
YANG MUNCUL DALAM TUKAR TIUB
MEMILIKI TANDA 
MEMILIKI  MAKNA

TIDAK ADA SATU PUN
YANG TERPAPAR DALAM 
TUKAR TIUB 
OMONG KOSONG

JUSTERU WAJIB INGAT
APA YANG TELAH DIBACA
APA SEDANG DIBACA
KERANA
INI MEMBAWA KEPADA
APA YANG AKAN MUNCUL
UNTUK DIBACA
AMIN

POLITIK KURANG JELAS
APA YANG BETUL 

PARA PEMBACA 

TUKAR TIUB

SILA BERI 

PENCERAHAN


APAKAH NAMA

GELARAN YANG TEPAT KEPADA 

JANDA BAIK

DATIN SERI GHISLAINE

ATAU

PUAN SERI GHISLAINE PELIK AMAT PELIKPELIK MELIK

DILAPORKAN 

RAMAI AHLI 

GEROMBOLAN

MASIH TAK KENAL

ANTARA MAT SABU

DENGAN MAT SYABU


INI MAT SABU


INI MAT SYABU


GEROMBOLAN ADA CALON TETAP PM


JANGAN RISAU

GEROMBOLAN

ADA CALON TETAP

PERDANA MENTERI


Umno dalam dilema: Muhyiddin atau Bersatu, kata penganalisis

Ada yang merasakan kerjasama dengan Bersatu tidak akan banyak membantu kerana parti itu tiada akar umbi yang kuat. Ada pula yang berpandangan Muhyiddin adalah pilihan calon perdana menteri paling selamat, berdasarkan populariti presiden Bersatu itu termasuk dalam cara pentadbirannya menangani penularan Covid-19.

Pensyarah politik Dr Mazlan Ali berkata perbezaan pandangan itu ketara antara mereka yang mendapat jawatan daripada kerajaan baharu sejak baharu lalu yang dilihat agak tidak bersuara, berbanding mereka yang tidak mendapat jawatan.

“Satu kumpulan, apabila dilantik ke jawatan dalam kerajaan, mereka melihat Muhyiddin memberi keuntungan kepada politik mereka. Mereka lihat ada baiknya bersama Muhyiddin.

“Tetapi satu kumpulan lagi merasakan Bersatu tidak relevan kerana tidak ada akar umbi, berbeza dengan akar umbi Umno dan PAS yang ahlinya ramai dan ada cawangan di seluruh negara.

“Jadi saya lihat Umno dalam dilema,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Umno dan PAS menjalin kerjasama rasmi atas nama Muafakat Nasional sejak September tahun lalu.

Isu calon perdana menteri gabungan Perikatan Nasional (PN) yang memerintah berbangkit selepas Presiden PAS Abdul Hadi Awang mengumumkan partinya menyokong Muhyiddin untuk terus dicalonkan sebagai perdana menteri dalam PRU15, yang ura-uranya akan diadakan sebelum akhir tahun ini.

Hadi membuat kenyataan itu sehari selepas ketua parti yang mendukung PN mengadakan pertemuan yang dilapor untuk menzahirkan sokongan kepada Muhyiddin di Putrajaya pada Selasa.

Kenyataannya disahkan oleh Annuar Musa selaku setiausaha bersama sekretariat Muafakat Nasional. Katanya, Umno dan PAS secara prinsip setuju untuk terus menyokong Muhyiddin sebagai calon perdana menteri.

Kenyataan mereka bagaimanapun bukan dikeluarkan sebagai pendirian rasmi parti.

Beberapa pemimpin Umno memberi amaran kepada parti agar tidak terburu-buru menamakan Muhyiddin sebagai calon perdana menteri untuk pilihan raya akan datang.

Mazlan melihat pengumuman sokongan kepada Muhyiddin sebagai calon perdana menteri itu hanya satu sandiwara.

“PN mengangkat Muhyiddin sebagai perdana menteri untuk PRU15 bagi memberitahu mereka tiada masalah dan bersedia hadapi pilihan raya.

“Hakikatnya Umno ialah parti dominan. Umno tidak boleh terima parti serpihan seperti Bersatu,” tambahnya.

Pada pandangannya, Bersatu yang lebih memerlukan Umno untuk membentuk kerajaan, dan bukannya Umno yang perlukan Bersatu.

“Jika tiada Umno, Muhyiddin tidak mampu membentuk kerajaan,” katanya.

Sementara itu, ketua penyelidik Ilham Centre, Dr Mohd Yusri Ibrahim berkata sokongan Umno kepada Muhyiddin bersifat sementara saja.

Sokongan itu akan teruji apabila parti-parti ini akan terpaksa berbahagi kerusi untuk pilihan raya nanti, jelasnya.

“Jika Umno berpakat secara rasmi dengan Bersatu, mereka terpaksa berbahagi kerusi sedangkan pulangan sokongan kepada Umno tidak berbaloi. Ini merugikan perkiraan politik mereka,” katanya.

Sebagai perbandingan, beliau menyebut pula pulangan politik yang boleh Umno dapat daripada PAS, yang mempunyai hampir 30% sokongan masyarakat Melayu dan Islam.

Ini membuka jalan kepada Bersatu untuk mencari peluang membentuk kerjasama baharu, tambah Yusri, termasuk dengan parti-parti yang ditinggalkannya dalam Pakatan Harapan (PH) pada hujung Februari lalu.

“Situasi ini berbahaya kepada Umno. Jika Bersatu berjaya membentuk koalisi baharu dengan parti-parti lain, kerajaan PN boleh hilang… jika Muhyiddin membentuk jajaran politik baru untuk membentuk kerajaan,” katanya.

Selepas kenyataan Hadi dan Annuar yang membayangkan Muafakat Nasional sudah memutuskan menyokong Muhyiddin sebagai calon perdana menteri, pemimpin Umno menggesa perkara itu dirujuk kepada ahli parti.

Ahli Majlis Tertinggi Umno Mohd Puad Zarkashi berkata jawatan itu bukan untuk dipajak gadai kepada Bersatu sebaliknya perlu mendapat persetujuan ahli di akar umbi.

Umno juga ada calon perdana menteri yang layak, kata naib presiden Mohamed Khaled Nordin.

Beliau menyebut lima nama iaitu Tengku Razaleigh Hamzah, timbalan presiden Mohamad Hasan, naib presiden Ismail Sabri, bekas naib presiden Hishammuddin Hussein, dan bekas ketua Pemuda Khairy Jamaluddin sebagai calon yang boleh diketengahkan.

Minggu lalu, pengerusi Jemaah Penasihat Umno Tengku Razaleigh Hamzah berkata beliau tidak fikir Umno akan menyokong Muhyiddin jadi calon perdana menteri dalam pilihan raya akan datang.

Tambahnya, Umno akan berdepan masalah pembahagian kerusi dengan Bersatu.

Semalam, dalam satu hantaran di Facebook, Ahli Majlis Tertinggi Umno Ahmad Shabery Cheek memberi analogi juruterbang perang yang belot untuk menyampaikan pandangannya mengenai pembahagian kerusi antara Umno dan Bersatu.

Katanya, boleh simpan juruterbang belot tetapi pesawat perlu dipulangkan.

Diminta mengulas analoginya itu, Shabery berkata Malaysia perlu menekankan soal nilai dan moral kepada wakil rakyat yang lompat parti.

“Belum ada undang-undang yang boleh mengawalnya, tetapi perlu ada budaya nilai dan pandangan moral yang menyeluruh terhadap mereka yang berkenaan.

“Kerusi mesti dilihat hak parti bukan hak individu. Jika ada wakil rakyat yang melompat parti, kerusinya perlu menjadi hak parti.

“Ini asasnya, sekiranya perlu dibuat pembahagian kerusi,” tambahnya. – 6 Julai, 2020.JANGAN TAKUT

GEROMBOLAN

JUGA ADA 

CALON MUDA

BERNAMA

MAT SYABU

UNTUK PM

KAH KAH KAH

JAHAT TAK MAHU BERCAKAP BENAR
JADI JAHAT

KERNA TAK MAHU

CAKAP BENAR 

BAHAYAKAN NEGARA

Hahaha Nurul Izzah pun kena hentam. Tapi gwa keliru, nampaknya TT tak suka ramai orang, semua pehak jahat. Takda ke orang baik Di arena politik Msia? 
on 
TAK CAKAP BENAR 
TENTANG GOTU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 05/07/20

Ag

PANDANGAN TEPATPANDANGAN TEPAT

Masa PRU dulu, Anwar Ibrahim masih dalam penjara. Pakatan Harapan aman dan bersatu. Bila Anwar Ibrahim keluar penjara, Pakatan Harapan huru-hara. Anwar Ibrahim gila kuasa, menghancurkan kerajaan Pakatan Harapan. 
Cuma Malaysiakini dan macai Anwar yang asyik buat bising. Rakyat dah lama tahu Anwar tidak ada sokongan, tak berkebolehan jadi perdana menteri. Baik masuk Anwar kedalam penjara lagi. Malaysia akan aman semula. 
on 
PROJEK 
KETEPIKAN ANWAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 05/07/20

T

UNTUK REMBAT BALAK
INI TAKTIK

 REMBAT BALAK

Aikk apsei kementerian alam sekitar lak kisahkan pasei bekalan air?ini patutnya bwh kemnterian kerja raya,atau kementerian sumber asli. Nmpk sgt pas nak lobi prujek paip ayor kelantan. 
Mcm pokaimak pas,pandai dah lebai munapik salahguna kuasa nak rasuah through prujek.x sia2 kwn dgn penyamun,mik ilmu menyamun rupanya. on 
RAKYAT SOKONG
 PEMIMPIN JUJUR
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 05/07/20

He