Khamis, 1 Disember 2022

ASAM PEDAS BATU PAHATASAM PEDAS

BATU PAHAT

AMIN

MALAM ITU GUA

ADA BERSAMA

KHALAS

NO ANWAR NO DAP - MCA KENA TIPU


Siapa ‘pemimpin kanan BN’ dimaksudkan MCA?

KUALA LUMPUR – Kenyataan Timbalan Presiden MCA, Mah Hang Soon pihaknya menerima arahan daripada pemimpin kanan Barisan Nasional (BN) untuk bersama Perikatan Nasional (PN) bagi membentuk kerajaan mendapat perhatian banduan Najib..

Banduan Najib dalam kenyataan terbaharu pentadbir Facebooknya hari ini mempersoalkan siapakah pemimpin-pemimpin BN yang dimaksudkan Hang Soon.

“Siapakah “pemimpin-pemimpin” kanan BN yang dimaksudkan?
Siapa yang menipu MCA dalam cubaan melarikan SD (akuan bersumpah) bagi 10 orang ahli Parlimen BN bagi menyokong PN?

“MCA berkata, parti itu telah dimaklumkan oleh beberapa pemimpin kanan Barisan Nasional (BN) bahawa parti komponen tersebut patut bersama PN bagi membentuk kerajaan.

“Situasi itu turut berlaku kepada Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan laporan berita juga banyak menyiarkan sokongan GPS pada PN selepas mereka diberitahu BN bersetuju menyokong PN,” kata Hang Soon dalam satu kenyataan semalam.

Beliau bagaimanapun tidak menamakan pemimpin kanan BN yang dimaksudkannya itu.

Menurut beliau, ia berdasarkan kepada keputusan yang dibuat sebelum Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) iaitu ‘No DAP & No Anwar’.

Malah Hang Soon juga berkata mesyuarat Dewan Tertinggi BN yang pertama kali diadakan selepas PRU15 pula memutuskan BN berkecuali dan kekal sebagai pembangkang.


Pemimpin kanan BN beritahu kita patut bersama PN – MCA

KUALA LUMPUR – MCA berkata, parti itu telah dimaklumkan oleh pemimpin kanan Barisan Nasional (BN) bahawa parti komponen tersebut patut bersama Perikatan Nasional (PN) bagi membentuk kerajaan.

Ia berdasarkan kepada keputusan yang dibuat sebelum Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) iaitu ‘No DAP & No Anwar’

NO ANWAR

NO DAP

KAH KAH KAH

AKHIRNYA MCA

KENA TIPU

KAH KAH KAH

TAPI MCA HANYA

ADA 1 KERUSI

POOORAH

KHALAS

HADI MULA TIBAI ANWAR

Hadi disiasat berhubung
 
dakwaan menghina PM,

 tindakan pertama

 terhadap pembangkang

 pasca PRU15

Polis membuka siasatan ke atas Abdul Hadi Awang berhubung kenyataan presiden PAS itu terhadap Perdana Menteri Anwar Ibrahim, di bawah undang-undang berkait jenayah penghinaan serta kandungan dalam talian yang pernah digunakan terhadap pengkritik dari Pakatan Harapan (PH) terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN).

Polis Bukit Aman mengesahkan pihaknya menerima laporan polis berhubung dakwaan Anwar mempunyai kaitan dengan agen Israel.

Hadi disiasat mengikut Seksyen 504 dan Seksyen 500 Kanun Keseksaan kerana menghina dengan niat untuk memfitnah, serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang berkait dengan kandungan dalam talian yang "lucah, tidak senonoh, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dan menyinggung perasaan".

- Iklan -

Siasatan tersebut disahkan sehari selepas Anwar mengarahkan polis bertindak terhadap mereka yang menyebarkan kenyataan "fitnah" terhadapnya termasuk dakwaan bahawa beliau adalah agen Israel, seperti yang dikatakan oleh Ketua Penerangan PKR Fahmi Fadzil.

Hadi sebelum ini menyatakan kesediaannya untuk disiasat polis berikutan amaran berulang kali oleh Fahmi dan pemimpin PH yang lain.

"Nak report (polis) report-lah, saya sedia pergi Bukit Aman tak apa," kata Hadi dipetik sebuah laporan Malaysiakini.

Siasatan terhadap Hadi dibuat pada hari yang sama calon Perikatan Nasional bagi kerusi Parlimen Padang Serai Azman Nasrudin, disoal siasat polis.

Azman sebelum ini membuat kenyataan menyindir kerjasama yang terjalin antara BN dan PH dalam membentuk kerajaan baru di peringkat persekutuan.

PERLAWANAN

BERMULA

AMIN

HADI TIBAI

ANWAR

AMIN

INI BARU MULA

BULUM APA APA

AMIN

KITA TENGOK

SEBULAN DUA

APAKAH HADI

AKAN TURUN 

KE JALAN RAYA

KHALAS

TUMPULKAN KUASA ZALIM


Hapus kuasa PM berhubung lantikan hakim, kata kumpulan peguam

LAWYERS for Liberty (LFL) hari ini menggesa Perdana Menteri Anwar Ibrahim meminda Perkara 122B Perlembagaan Persekutuan bagi menghapuskan kuasanya menasihati Yang di-Pertuan Agong berhubung pelantikan hakim Mahkamah Persekutuan, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Tinggi.

Kumpulan itu, dalam satu kenyataan berkata Akta Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman (JAC) 2009 juga perlu dipinda pada persidangan pertama Parlimen 19 Disember ini.

Pengarah LFL Zaid Malek berkata walaupun kumpulan itu mengalu-alukan cadangan Majlis Raja-Raja semalam untuk menghapuskan kuasa perdana menteri bagi melantik lima wakil kepada sembilan anggota JAC, dengan hanya mengambil kuasa itu sahaja tidak akan memastikan kebebasan kehakiman dan pemisahan sebenar kuasa.

“Sistem semasa yang mana perdana menteri melantik sebahagian besar ahli JAC memberinya pengaruh yang besar terhadap JAC.

“Bagaimanapun, hanya mengambil kuasa perdana menteri untuk melantik ahli JAC tidak akan memastikan kebebasan kehakiman dan pengasingan kuasa yang sebenar.

“Di bawah Perkara 122B perlembagaan, perdana menteri masih mempunyai kuasa muktamad untuk menasihati Agong mengenai siapa yang hendak dilantik ke Mahkamah Persekutuan, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Tinggi.

“Secara ringkasnya, perdana menteri tidak perlu menerima cadangan JAC,” kata Zaid.

Beliau berkata “pengaruh besar eksekutif ini” ke atas badan kehakiman mesti dihapuskan sepenuhnya untuk memastikan kebebasan dan integriti kehakiman.

Tambah Zaid, oleh itu tidak ada sebab untuk seorang perdana menteri “reformis” untuk menangguhkan langkah-langkah penting ini.

Beliau berkata kerajaan campuran baharu Anwar mempunyai majoriti dua pertiga di Parlimen yang diperlukan untuk meminda perlembagaan bagi menghapuskan sepenuhnya peranan perdana menteri dalam melantik hakim dan membenarkan JAC menasihati Agong secara langsung.

“Perdana menteri baharu Anwar Ibrahim dan Pakatan Harapan telah lama berjanji untuk menegakkan demokrasi dan kedaulatan undang-undang, dan memulakan reformasi meluas jika mereka menawan kuasa persekutuan.

“Sekarang adalah masa untuk bertindak.” – 1 Disember, 2022.

TUMPULKAN

KUASA YG

BERPOTENSI

BAWA 

KEZALIMAN

AMIN

PUNCA KUASA

BAWA SALAH

KUASA

KHALAS

KES ROSMAH TAAHUN DEPANBicara kes ubah wang haram, elak cukai Rosmah bermula 12 Mei depan

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini menetapkan selama 15 hari bermula 12 Mei tahun depan untuk perbicaraan kes pengubahan wang haram dan pengelakan cukai yang dihadapi Rosmah Mansor.

Tarikh itu ditetapkan oleh Hakim Mohamed Zaini Mazlan ketika pengurusan kes hari ini dengan dihadiri Timbalan Pendakwa Raya Poh Yih Tinn dan peguam Geethan Ram Vincent, yang mewakili Rosmah.

“Mahkamah menetapkan perbicaraan pada 12 Mei; 28 dan 30 Jun; 6, 7, 27, 28 dan 31 Julai; 1, 2, 11, 24 dan 25 Ogos serta 7 dan 8 September 2023,” kata hakim itu yang turut menetapkan 20 Februari depan untuk pengurusan kes berkenaan.

Bagaimanapun, Hakim Mohamed Zaini berkata tarikh perbicaraan itu bergantung kepada rayuan Rosmah di Mahkamah Rayuan yang ditetapkan untuk pengurusan kes pada 23 Disember ini.

Isteri bekas perdana menteri Najib Razak itu merayu terhadap dua keputusan Mohamed Zaini pada 14 Disember 2021 dan 25 April lepas yang menolak permohonan Rosmah bagi hakim itu menarik diri daripada mendengar kes berkenaan.

Terdahulu, Poh memaklumkan kepada mahkamah, pihak pendakwaan akan memanggil 15 saksi untuk memberi keterangan dalam perbicaraan kes tersebut.

Pada 29 November lepas, Hakim Mohamed Zaini mengingatkan pihak pembelaan untuk memberi keutamaan dalam kes itu memandangkan ia belum dibicarakan walaupun selepas empat tahun Rosmah didakwa pada 4 Oktober 2018.

Rosmah, 70, berdepan dengan 12 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM7,097,750 dan lima pertuduhan gagal mengisytiharkan pendapatannya kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Perbuatan itu didakwa dilakukan di Affin Bank Berhad, Cawangan Bangunan Getah Asli, Jalan Ampang di Kuala Lumpur, antara 4 Disember 2013 dan 8 Jun 2017 dan di LHDN, Kompleks Bangunan Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim, Kuala Lumpur dari 1 Mei 2014 hingga 1 Mei 2018.

Pada 1 September lepas, Hakim Mohamed Zaini mendapati Rosmah bersalah atas tiga pertuduhan rasuah berkaitan projek hibrid solar bernilai RM1.25 bilion untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak dan menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun serta denda RM970 juta.

Mahkamah juga memerintahkan Rosmah dipenjara 30 tahun jika gagal membayar denda itu. – Bernama, 1 Disember, 2022.          

LEPAS RAYA

TAHUN DEPAN

AMIN

KES SAPA DULU

KES ZAHID

ATAU

KES BIK MAMA

KAH KAH KAH

KHALAS

PARTI KOMUNIS CHINA DI LAWAN

 


PARTI KOMUNIS

 CHINA

DI LAWAN

KHALAS

REPUBLIKAN DAN MONARKIREPUBLIKAN

DAN MONARKI

KHALAS

Unknown commented on 
"PANDANGAN REPUBLIKAN TERHADAP MONARKI"

DAP - Extremist? I love Malaysia and voted for DAP. I want Malays to be succesful. I fear Malay that’s Pro Salafism. I am pro-South East Asia culture. Why do you label Chinese DAP racist? Am I racist? Is my family racist? I am confused. I guess we are not Malaysian enough though I am third generation Malaysian willing to die for tanahair ku.


Unknown commented on 
"PANDANGAN REPUBLIKAN TERHADAP MONARKI"

TT. Kau dah berhenti hisap weed ye. Tu sebab tulisan jelas


Unknown commented on 
"PANDANGAN REPUBLIKAN TERHADAP MONARKI"
Bro, nape tulisan ni tiada dlm Malaysia Now ada kat MI pulak MN dah tak ternow lg ke? atau dah tukar tiup


Unknown commented on
 "PANDANGAN REPUBLIKAN TERHADAP MONARKI"

TT, first taim ada gambar Assmin menangis pulak tu. An enemy of my enemy is not necessarily my friend.


BILA KITA MAKAN MALAM INI ....BILA KITA MAKAN

MALAM INI....

AMIN

INGATLAAA.....

RAMAI JUGA ORANG

TAK DAPAT MAKAN

KHALASASAM PEDAS DAN BANJIRASAM PEDAS

 DAN BANJIR


Bulan  puasa November tahun 1970 aku selesai belajar  di MCKK.  Kini Menunggu  keputusan Higher School Certificate (HSC ) untuk melamar masuk ke universiti.  Proses menunggu yang agak lama.

Ini kerana semua kertas  jawapan peperiksaan (HSC)  kecuali Bahasa Melayu di periksa di luar negara – United Kingdom. Justeru wajib menunggu beberapa bulan.

Tahun-tahun 60’an – 70’an keputusan HSC untuk pelajar yang lulus akan diumumkan dalam akhbar seperti Utusan, Berita Harian dan juga Straits Times. Malah nama pelajar yang menerima ijazah dari Universiti Malaya juga akan di siarkan oleh Utusan Melayu.

Menunggu ini menjadikan aku resah dan gelisah di kampung.  Tertiba aku dapat surat dari Ghani kawan baik Budak Koleq. Dia berasal dari Batu Pahat.

Ghani ajak berjumpa  di Kuala Lumpur. Dia ada dua tiket untuk menuntun pertandingan akhir Juara Kugiran yang akan diadakan di Stadium Negara. Aku tidak tahu dari mana Ghani dapat tiket.

Kami buat temu janji. Aku hitch  hike dari Seremban. Ghani hitch hike dari Batu Pahat.

Tahun 70’an hitch hike ini menjadi satu yang biasa untuk anak muda berjalan berjimat modal terutama  musim cuti sekolah.

‘ Aku dapat surat temu duga di Pejabat Pelajaran Ipoh untuk jadi guru...lepas tengok Juara Kugiran kita celah ke Ipoh...’  Ghani bercerita  bila kami berjumpa di Bas Stesen Foch Avenue.

‘ Aku  tak konfiden... akan lulus HSC... lebih baik aku bersedia.... maths aku ok... yang lain aku tak sure....’ Ghani.

Kami menumpang di rumah kakak aku di Lapangan Terbang lama di Sungai Besi. 

Lewat petang kami sampai ke  Stadium Merdeka  yang penuh dengan anak muda peminat Pop Yeah Yeah. Ini kali pertama aku masuk ke Stadium Merdeka. Hairan juga aku   kerana dari tempat letak tangan di kerusi  ada udara dingin keluar.

‘ Herman... ada kugiran dari Batu Pahat.... aku kenal  Band Titiwangsa ini ... Tengku Idham kepala dia...Mike Ibrahim penyanyi.. hot hot...’ Ghani beri aku kuliah muzik sebelum pertandingan bermula.

Betul jangkaan Ghani. Band Titiwangsa dengan lagu Chok Chok  Kendung menjadi Juara Kugiran 1970. Aku merasa bangga kerana berada bersama merayakan budaya Pop Yeah Yeah  di malam itu.

Esoknya kami hitch hike ke Ipoh dan menumpang di rumah kakak aku di Tambun.

Aku teman kan  Ghani ke Pejabat Pelajaran Ipoh.  Dia kelihatan ceria apabila keluar dari temu duga.

‘ Herman... aku rasa aku akan jadi guru...masuk Kolej Guru di Pulau Pinang...’ Ghani menerangkan.

Selesai temu duga kami hitch hike pulang. Kami berpisah di Seremban. Aku pulang ke Jelebu. Ghani pulang ke Batu Pahat.

‘ Nanti aku datang ke Batu Pahat...’  Aku berjanji  dengan Ghani.

Kini kawan-kawan aku ada di merata pelusuk Semenanjung bukan hanya di Jelebu. Di Batu  Pahat ada Kamat, ada Rashid Harun , di JB ada Hatta Shahrom, di Kota Tingggi ada Hamid Samad. Semua masuk ke MCKK dalam tahun yang sama dengan aku.

 Untuk menepati janji  dengan Ghani  aku bergerak ke Batu Pakat. Aku hitch hike sendirian dari Seremban ke Tampin.

Hitch hike seorang  diri ada baik ada dan ada buruk. Buruknya : kalau tak ada kereta berhenti akan bosan menunggu  di jalan seorang  diri. Baiknya: motosikal pun boleh ditumpang.

Nasib aku baik dari Tampin aku dapat menumang motosikal Abang Melayu yang nak pergi ke Melaka.

‘ Pernah rasa gulai Asam Pedas Melaka....’  Abang Melayu bertanya.

‘ Tak pernah....’  aku jawab.

Aku jangka  Abang Melayu ini  hendak  belanja makan gulai Asam Pedas Melaka  tapi harapan aku kecewa. Abang ini hanya memperkenalkan nama masakan yang mengancam lapar aku.

Sampai ke Batu Pahat aku cari No 43 Jalan Fatimah. Ini alamat surat menyurat aku dengan Ghani. 

Bila aku temui alamat ini aku terperanjat. Ini bangunan  Syarikat Teksi. Lalu aku bertanyakan Ghani Osman pelajar dari Kolej Melayu.

‘ Ooo..... mari  kawan tunjukkan rumah Ghani.. tak jauh dari ini... kawan ini Pak Sedara Ghani.... “ Abang Teksi  membantu.

Abang Teksi ini menggunakan perkataan kawan. Lalu aku teringat kembali perkataan  ‘kawan’ yang digunakan oleh Ghani pada hari  pertama kami bertemu di hadapan jam besar MCKK  

Ghani gembira menyambut aku. Dia   di rumah bersama Emak dan dua adik lelaki. Ayah Ghani  seorang pelaut tidak ada di rumah.

Kami bersembang tentang  itu dan ini. Aku bercerita tentang aku dapat menumpang Abang  motosikal dari Tampin ke Melaka.

‘ Apa spesial gulai  Asam Pedas Melaka.... ‘ Aku bertanya.

‘ Tak pernah rasa ke.. asam pedas ini masakan Orang Johor...’ Ghani menerangkan.

Tanpa kami sedari perbualan kami didengar oleh Emak Ghani.

‘ Negeri Sembilan masak pakai santan kelapa ... Orang Johor  masak asam pedas ... tak pakai  kelapa.... malam ni boleh rasa....’ Emak Ghani menyampuk.

Emak Ghani menepati janji. Malam itu untuk pertama kalinya aku makan gulai asam pedas ikan kembung.  Cukup enak. Berpeluh juga dahi aku.

Di Batu Pahat aku bertemu dengan Kamat dan Rashid. Mereka juga tidak buat apa-apa. Kami semua sedang  menunggu.

Hujan mula turun. Musim hujan akhir tahun sampai. Aku nak meneruskan perjalanan ke Johor Bahru. Tak mungkin aku boleh hitch hike kerana hujan. Aku tunggu cuaca panas.

Emak Ghani yang baik hati telah membasuh seluar jean biru aku. Kerana musim hujan maka seluar aku tidak kering. Aku wajib menunggu sehari lagi  hingga seluar kering.

Tertiba berita buruk sampai – banjir melanda  jalan ke Johor Baru. Jalan melalui Simpang Renggam dan jalan  melalui Benut juga ditutup.

Aku tersangkut di Batu Pahat. Setiap malam Emak Ghani memasak gulai ikan asam pedas.

Tiap hari adik Ghani akan pergi ke stesen bas untuk bertanya apakah bas akan berjalan. Hari ketiga  adik si Ghani ini berkejar pulang.

‘ Lagi satu jam ada bas... jalan  Air Hitam dibuka...’ Anak berumur 12 tahun ini membawa berita gembira. Aku bergegas bersiap untuk   mengambil bas menuju Johor Baru.

Di JB aku singgah di rumah Hatta di Kempas.  Wilayah JB  tidak hujan.  Dari TV  aku melihat berita banjir besar melanggar Kuala Lumpur. Jalan Tuanku Abdul Rahman dinaiki air.

Dari JB aku berjalan ke Kota Tinggi. Ini kali pertama aku sampai ke wilayah ini. 

Malam pertama aku di Kota Tinggi Emak Hamid telah menghidangkan gulai ikan  parang  asam pedas. Aku kini sedar bahawa aku bukan lagi di wilayah gulai lomak belado  Negori Sembilan. Johor negeri  asam pedas. 

Hamid Samad membawa aku melawat makam Sultan Mahmud Mangkat Di Julang di tepi Sungai Kota Tinggi. 

Rumah Hamid yang tidak jauh dari sungai kini dalam persediaan. Semua perabot telah di ikat dan di kumpul ke bumbung. Dalam rumah dilihat kosong.  Aku budak Jelebu yang tidak pernah mengalami banjir melihat dan merakam.

Hari ke dua Hamid membawa aku ke Air Terjun Kota Tinggi.  Ini menarik perhatian aku  kerana ianya jauh lebih tinggi dari Jeram Toi di Bukit Tangga Jelebu. 

Kami merayau dalam  pekan Kota Tinggi. Kemudian Hamid membawa aku ke kedai gambar.

‘ Cuba teka itu gambar sapa....’ Hamid minta aku meneka.

Gambar tiga orang gadis Melayu berdiri berkebaya berselendang dan berkain batik. Gambar ingatan untuk Hari Raya. Gambar besar hitam putih dalam bingkai ini diambil dalam studio.

Aku merapati gambar dalam  almari kaca itu.

‘ Tak kenal....’ Aku gagal.

‘ Ni gambar  Rafeah Buang... neneknya  dari Kota Tinggi....’ Hamid menerangkan.

Aku rapati kembali gambar in sekali lagi. Ini gambar Rafaeh Buang ketika gadis sunti  belasan tahun. Kalau gambar terkini mustahil aku tidak mengenal wajah Rafaeh Buang  penyanyi Pop Yeah Yeah yang sedang mencipta nama.

Rafeah Bung juga pernah  menyanyi dengan The Swallows – kugiran yang aku minat dari Singapura.

Cuaca baik di Kota Tinggi beralih. Hujan renyai mula sampai. Mustahil aku boleh hitch hike pulang ke Jelebu.  

Pulang ke JB kawan aku Hatta memberi cadangan kerana hujan agar aku naik kereta api ke Seremban. 

Malam terakhir aku di JB  sekali aku merasa masakan sama pedas. Kali ini agak spesial. Asam pedas ikan sembilang laut.

Dalam perjalanan kereta api dari JB ke  Seremban ada beberapa tempat hujan lebat.   Di Gemas hujan rintik-rintik.  

Hakikatnya hujan akhir tahun  1970  amat lebat. Banjir  disana sini.

Hujan lebat  telah meruntuhkan beberapa lereng di  Bukit Tangga. Jalan tertimbus.  Bas Lim beri khidmat dari Seremban  sekerat jalan ke Kuala Klawang. 

Di tengah hutan Bukit Tangga penumpang wajib jalan kaki kerana tanah runtuh. Selepas melintas kawasan tanah runtuh ada sebuah bas menunggu untuk menyambung perjalanan ke Kuala Klawang.

Aku tidak ada pilihan. Aku nak pulang ke kampung. Petang itu hanya ada beberapa orang penumpang bersama aku. 

Kami sempat melihat bangkai sebuah bas milik Syarikat Lim telah jatuh ke  dalam gaung. Nasib baik tidak ada kematian.

Aku sampai ke Kampung Chenor. Jambatan ke kampung aku telah  runtuh dibawa air.  Jabatan Kerja Raya membuat jambatan sementara. Agaknya bising bunyinya bila dilalui oleh kereta.

Pak Angah aku YB wakil rakyat  Kawasan Pertang sibuk memberi bantuan kepada mangsa banjir. Sawah rosak. Ayam itik lembu dan kambing banyak di hanyut air. 

Dari rakaman  sejarah inilah banjir paling besar yang meruntuhkan berpuluh puluh jambatan kayu kecil dan besar di Jelebu.

Jelebu kawasan kering. Tahun 1970 untuk pertama kalinya  dilanda banjir.  Aku hanya mendengar cerita. Bila aku sampai ke kampung banjir sudah surut.

Aku gembira selamat pulang bukan kerana selamat dari banjir. Selamat  menukar selera dari  gulai asam pedas kembali menikmati gulai lomak belado ikan sawah. (TT)

TULISAN INI JUGA
DISIARKAN DALAM PORTAL
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/my/opinion/2022/12/01/asam-pedas-dan-banjir

AMBIL ZAHID BAWA BALA BAWA BHAGIA


Pemerhati politik berbeza pendapat Zahid sebagai TPM

MELANTIK Ahmad Zahid Hamidi sebagai timbalan perdana menteri (TPM) dilihat sebagai satu kesilapan atau mungkin juga langkah untuk stabilkan kerajaan perpaduan Anwar Ibrahim, kata pemerhati politik.

Bercakap kepada The Malaysian Insight, mereka berkata jika perdana menteri presiden Umno yang tercemar rasuah itu dilantik mungkin akan jejaskan imej reformasi yang cuba dibawa Anwar dalam pentadbirannya.

Namun ia juga boleh memberikan kestabilan kepada kerajaan perpaduan yang dibentuk selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Mereka berkata, kerajaan Anwar bertanggungjawab menjelaskan kepada rakyat kenapa Ahmad Zahid menjadi pilihannya dalam Kabinet.

Semalam The Malaysian Insight melaporkan Anwar mungkin menamakan Ahli Parlimen Bagan Datuk itu sebagai salah seorang daripada dua TPM kerana pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu mahu mengimbangi pentadbirannya dengan pembangkang Melayu yang kuat.

Ahmad Zahid dilihat sebagai calon pilihan yang kontroversi. Beliau menjadi sasaran musuh politik, pengundi dan juga ahli partinya dalam kempen PRU15 pada 19 November, malah Ahmad Zahid cuma menang tipis di kubunya sendiri dengan majoriti 348 undi.

Bagaimanapun, beliau berjaya menterbalikkan kegagalan Barisan Nasional (BN) yang cuma menang 30 kerusi Parlimen itu menjadi penentu strategik apabila menyokong PH.

Pada PRU15, PH menang 82 kerusi berbanding Perikatan Nasional (PN) pimpinan Muhyiddin Yassin yang memperoleh 73 kerusi.

Wakil dari Gabungan Parti Sarawak (GPS) disebut-sebut sebagai satu lagi calon TPM selepas Anwar berkata beliau mahukan dua TPM, disebut sebagai langkah politik, bukannya berdasarkan peruntukan perlembagaan.

Ahmad Zahid masih berdepan 47 pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram walaupun telah dibebaskan daripada 40 pertuduhan rasuah membabitkan Sistem Visa Luar Negara (VLN) oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 23 September lepas.

Anwar berkata beliau akan mempertimbangkan semua pandangan untuk membentuk kabinetnya tetapi tidak menolak sesiapa pun.

Ahmad Zahid sebagai liabiliti

Hisomuddin Bakar dari Ilham Center dalam pada itu berkata Anwar perlu memilih orang lain sebagai timbalannya kerana ia akan memberi tanggapan salah kepada rakyat jika beliau masih teruskan dengan keputusannya itu.

“Kerajaan baharu mesti mendapat kepercayaan orang ramai. Rakyat akan mula mempersoalkan Anwar jika beliau menamakan Ahmad Zahid sebagai timbalannya,” katanya.

Hisomuddin berkata antara punca BN kalah teruk pada PRU15 adalah kerana imej Ahmad Zahid.

“Orang Melayu pilih PN sebab kes rasuah Ahmad Zahid dan kini jika Anwar melantiknya, Anwar juga akan menerima tindak balas dan kerajaannya perlu jelaskan atau beri justifikasi yang jelas mengapa Ahmad Zahid perlu jadi timbalannya,” tambahnya.

Katanya Zahid kini menjadi liabiliti.

“Dari perspektif Umno, ya, ia tentang survival parti, tetapi dari sudut pandangan umum, Ahmad Zahid adalah liabiliti.”

Dalam pada itu Presiden Yayasan Keperihatinan Komuniti Malaysia (YKKM) Halim Ishak menggesa Anwar supaya konsisten.

Tambahnya, Ahmad Zahid atau sesiapa sahaja yang mempunyai pertuduhan rasuah tidak patut menyertai Jemaah Menteri buat sementara waktu.

“Ini tentang integriti dan ini tidak boleh dipandang ringan. Anwar mesti cakap serupa bikin kerana integriti adalah intipati utama beliau dalam setiap ceramahnya. Menamakan seseorang yang ada kes mahkamah sebagai anggota kabinet bukanlah perkara yang patut beliau buat.

“Mereka yang ada kes mahkamah perlu keluar sementara daripada kabinet. Jika mereka ada, ini akan beri persepsi negatif terhadap kerajaan,” kata bekas komando polis itu.

Pemerhati politik Dr Oh Ei Sun pula berkata langkah melantik Ahmad Zahid mungkin perlu agar Anwar dapat mewujudkan kerajaan yang stabil.

Beliau berhujah tindakan itu mungkin salah dari segi moral, tetapi perlu untuk mengekang kerajaan yang didominasi PAS.

“Secara moral mungkin tidak bagus untuk lantik TPM dengan kes mahkamah, walaupun ada contoh di negara lain, seperti Benjamin Netanhayu di Israel.

“Tetapi dari segi politik ini adalah langkah yang berat tetapi perlu bagi Anwar, kerana BN pimpinan Ahmad Zahid lebih berkemungkinan akan terus menyokong Anwar, jika tidak BN mungkin berbaik dengan PN, sekali gus menimbulkan kerajaan yang didominasi PAS yang boleh menggoncang fabrik masyarakat berbilang budaya,” katanya.

Ahmad Zahid dan Anwar adalah sekutu dalam Umno. Ahmad Zahid pernah ditahan hampir dua bulan pada September 1998 di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri sehari selepas Anwar ditangkap atas tuduhan salah guna kuasa dan liwat. – 1 Disember, 2022.

AMBIL ZAHID

BAWA BALA

AMIN

AMBIL ZAHID

BAWA BAHAGIA

AMIN

AMBIL ZAHID

KERAJAAN STABIL

AMIN

AMBIL ZAHID

KERAJAAN 

TAK STABIL

KHALAS

GEREJA SOKONG RAJA


Majlis gereja sokong nasihat Majlis Raja-Raja desak ahli politik hentikan hasutan

MAJLIS Gereja Malaysia (CCM) mengalu-alukan nasihat Majlis Raja-Raja Melayu supaya ahli politik tidak lagi mengeluarkan kenyataan berunsurkan perkauman dan isu agama.

“Peranan dan kebijaksanaan kepimpinan negara terutama Yang di-Pertuan Agong dalam menganjurkan politik perpaduan untuk menggantikan politik toksik, membawa kebaikan dalam Malaysia bersedia melangkah ke fasa politik kerjasama di negara ini.

“Dalam hal ini, Majlis Gereja Malaysia dengan hormatnya mengalu-alukan kenyataan Majlis Raja-Raja supaya ahli politik tidak lagi mencetuskan isu perkauman dan agama,” kata Setiausaha Agung CCM Jonathan Jesudas dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata nasihat Majlis Raja-Raja supaya kerajaan menanamkan semangat kesaksamaan rakyat dan menekankan Rukun Negara, adalah tepat pada masanya.

Katanya, ini adalah penting bagi membolehkan dasar kerajaan perpaduan Malaysia dapat berfungsi sepenuhnya.

Sebelum ini, CCM menzahirkan rasa terkilan apabila bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin menuduh penganut Kristian bersama sekumpulan Yahudi mempromosikan Kristianiti di Malaysia.

Jesudas berkata kenyataan dibuat sebelum pilihan raya umum itu tidak tepat dan tidak bertanggungjawab terutama sekali ia dibuat oleh ahli politik. – 1 Disember, 2022.

SEMUA AGAMA

SAMA

AMIN

SEMUA AGAMA

KLIM BAWA

KEBENARAN &

 AJU KEBAIKKAN

AMIN

KALAU BAWA

KEBAIKKAN TAK

PERLU GADUH2

AMIN

JANGAN GUNA

AGAMA UNTUK

BUAT KACAU

KHALAS