Ahad, 19 Jun 2022

KENAPA NAJIB PERLU MASUK JAIL UNTUK DISELAMATKAN

 
KENAPA NAJIB

PERLU MASUK JIL

UNTUK DISELAMATKAN

AMIN

TAK PERLU BERI AMARAN


Putra beri amaran kebangkitan rakyat Kelantan 1978 akan berulang

TANAH MERAH – Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) memberi amaran kepada kerajaan Pas Kelantan agar tidak berterusan menyalahgunakan kuasa mengurus pembalakan atas nama Ladang Rakyat.

Presidennya,  Ibrahim Ali menegaskan, penyalahgunaan kuasa itu menyebabkan puluhan ribu ekar tanah Hutan Simpan dan tadahan air di negeri itu telah bertukar tangan kepada tauke tertentu untuk tempoh 66 hingga 99 tahun.


“Sudah ada laporan termasuk dari saya sendiri dibuat kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis pada 14 April lalu. Sedih melihat alam sekitar musnah dan tanah runtuh menyebabkan sungai menjadi kotor.

“Secara ringkas saya memberi amaran, sejarah kebangkitan rakyat Kelantan seperti tahun 1978 akan berulang sehingga Kelantan diisytihar darurat selama tiga bulan.

“Tidak mustahil ianya akan berulang jika kerajaan Pas Kelantan terus rakus membalak kerana ketamakan pihak tertentu tanpa memikirkan kesan buruk berlaku,” katanya ketika menyampaikan ceramah perdana Putra Bahagian Tanah Merah di Felda Kemahang, dekat sini, malam tadi.

Sebahagian daripada kira-kira 300 penduduk Felda Kemahang, Tanah Merah yang hadir mendengar penerangan daripada kepimpinan Putra pusat, negeri dan bahagian.

Turut hadir, Ketua Wira Putra, Nasrul Ali Hasan; Pengerusi Putra Pahang, Rusdi Rosli; Penasihat Undang-Undang Putra Kelantan, Nasir Abdullah; Ketua Putra Bahagian Tanah Merah, Datuk Aziz Hamid; dan Ketua Putra Pasir Mas, Datuk Zulzainal Sukri.

Beliau percaya puluhan ribu rakyat akan membanjiri Kota Bharu jika terus berlaku kezaliman dan salah urus tadbir negeri serta angkuh dan sombong dengan kenyataan biadab yang tidak mencerminkan sifat istiqamah kepimpinan Islam.

Ibrahim mengajak rakyat Kelantan sama-sama merealisasikan impian bersamanya menjadikan negeri itu destinasi pelancong yang tersohor di dunia seperti Brisbane dan mewujudkan jutaan peluang pekerjaan.

“Bagi peluang kepada Putra dan saya boleh lakukan, insya-Allah, sebab saya ada otak dan saya berjuang bukan untuk kayakan diri sendiri, keluarga atau kroni. Jiwa saya jiwa bersama rakyat 100 peratus. Jatuh bangun saya bersama rakyat.

“Timbalan Menteri Besar Kelantan, Tuan Haji  Mohd Amar Abdullah Al-Balaki bertanya, jika Pas Kelantan jatuh, kepada siapa nak diserahkan? Kenyataan sombong ini seolah rakyat Kelantan tiada pilihan selain Pas.

“Rakyat Kelantan sebelum ini beri sokongan kepada Pas, sebab mereka benci kepada pemimpin UMNO Kelantan yang berlagak dan kerana meluap, mereka sokong Pas. Tiada pilihan kerana yang ada masa itu hanya Pas,” katanya.

Sekarang katanya, rakyat sudah benci kepada Pas kerana terlalu lama dan gagal menyelesaikan masalah. – 

TOK HENG

TAK PERLU 

BERI AMARAN

AMIN

BUANG MASA

BUANG TENAGA

AMIN

BUKTI DENGAN

MELAKUKAN

AMIN

TAK PERLU CAKAP

SUSUN ATUR

HASUT RAKYAT

TURUN KE JALAN

AMIN

HASUT DARI

SEKARANG

SEBELUM PRU15

AMIN

TANPA KE JALAN

RAYA

PASTI TAK MENANG

PILIHAN RAYA

AMIN

KHALAS

SPRM - KEMAPA SEKARANG?

 Kenapa baru sekarang SPRM nak siasat penerima dana syarikat kes Zahid, soal Haniff

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah gagal menjalankan tugasnya untuk menyiasat semua yang didakwa menerima dana daripada syarikat disebutkan dalam perbicaraan rasuah Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi, kata peguam Haniff Khatri Abdulla.

Beliau mempersoalkan mengapa agensi anti rasuah itu hanya sekarang menyiasat saksi daripada syarikat Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) semasa sesi memberi keterangan di mahkamah pada minggu lepas.

Disebabkan kegagalan ini, SPRM perlu menjalankan siasatan dalaman untuk mencari sebab mengapa siasatan penuh tidak dibuat sebelum ini, memandangkan mereka sudah mempunyai bukti kerana siasatan terhadap Zahid bermula pada 2018.

“Adakah SPRM akan menyiasat dirinya sendiri untuk mencari punca mengapa kandungan fail tidak disiasat untuk mencari kaitan dengan nama pemimpin politik lain yang menerima duit daripada UKSB?” kata Haniff di Facebooknya hari ini.

David Tan, bekas pengurus pentadbiran di UKSB, mendedahkan ketika perbicaraan kes Zahid yang beberapa nama tokoh berprofil tinggi tersenarai dalam fail yang merekodkan pihak yang menerima dana UKSB.

Syarikat itu memberi wang kepada Zahid, yang ketika itu menteri dalam negeri, apabila kerajaan melantiknya pada 2016 bagi menguruskan sistem visa pelawat asing, atau VLN, untuk warga China.

Zahid berdepan 33 pertuduhan menerima rasuah bernilai S$13.56 juta (RM42 juta) daripada UKSB sebagai ganjaran untuk melanjutkan kontrak syarikat menguruskan VLN, atas kapasitinya sebagai menteri dalam negeri.

Susulan pendedahan Tan yang antara nama tersenarai adalah bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin dan Menteri Kanan Hishamuddin Hussein, SPRM malam tadi mengumumkan ia melancarkan siasatan terhadap “beberapa orang yang dinamakan sebagai penerima dana” pada perbicaraan Zahid. – 19 Jun, 2022.PERTANYAAN

MASUK AKAL

AMIN

KENAPA 

SEKARANG?

KHALAS

ATAU MUNGKIN

NAMA2 DISEBUT

SEBAGAI TAKTIK

NAK LAMBATKAN

KES SELESAI

AMIN

DULU NAMA2

TAK DIBERI TAHU

PADA SPRM

SEKARNG JADI

TAKTIK NAK

LAMBATKAN KES

AMIN

KHALAS

DOA JAMPI SERAPAH

 Lapor jika ada perubatan Islam dalam talian menyeleweng, kata menteri

ORANG ramai diminta membuat laporan kepada pihak berkuasa jika ada amalan perubatan Islam dalam talian yang salah dan menyeleweng di sisi agama.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Idris Ahmad berkata laporan itu perlu bagi membolehkan siasatan dan tindakan diambil jika amalan perubatan itu menyeleweng.

“Kita harap netizen kalau ada amalan perubatan yang melanggar akidah agama seperti soal jampi, jangan tunggu pejabat agama dan boleh laporkan kepada Jabatan Agama Islam negeri, polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

“Kita tidak mahu perkara itu menular sehingga mendatangkan musibah,” katanya pada sidang media sempena Program Jualan Bergerak Bantu Rakyat Parlimen Bukit Gantang di Kampung Kurnia Jaya, Kamunting, di Taiping, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Mufti Pulau Pinang,  Wan Salim Wan Mohd Noor, semalam yang mencadangkan agar Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam mengadakan satu mesyuarat bagi memperhalusi isu berhubung trend pengamal perubatan Islam secara dalam talian.

Sebelum ini Ketua Lajnah Penyelidikan dan Pembangunan Darussyifa Malaysia, Abdul Rashid Mat Amin, berkata kemunculan individu yang mendakwa melakukan penipuan dengan mengenakan caj tinggi dan kesalahan moral seperti mencabul benar-benar mencalarkan imej perawatan Islam. – Bernama, 19 Jun, 2022.

DOA JAMPI

SERAPAH TAK

MASUK AKAL

AMIN

TAPI IANYA

MEMILIKI PERANAN

SAIKOLOJI

UNTUK MENGUBAT

 PESAKIT

AMIN

HANTU JIN 

POLONG KARUT

INI NAK MENAKUT

UNTUK JUAL UBAT

KAH KAH KAH

TAKUTKAN PESAKIT

DG HANTU & JIN

KEMUDIAN JUAL

TANGKAL

AMIN

KALAU JIN HANTU

ADA KENAPA

KITA TIDAK GUNA

SEBAGAI SENJATA

NEGARA LAWAN

AMERIKA 

AMIN 

KITA DIRIKAN SATU BATALION POLONG

 KAH KAH KAH

AMIN

PILIHARA POLONG

LEBIH MURAH DARI

BELI F16 ATAU M16

KAH KAH KAH

KHALAS

AKIBAT MAKAN BIAWAK

 AKIBAT

MAKAN BIAWAK

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "PARTI PELACUR

 BUAT KERENAH"


Ini lah akibat nye bila kita berkawang atau punye guru igama pemakan BIAWAK ..maka berlidah biawak lah mereka ..Lu tak caya Lu tanye Azeeez atau Sami Vellu. Gwa akan tetap birsama Baginda Sultan Selangor ..

VELLFIRE BUKAN API NERAKA


SYURGA NERAKA

DARI SANKRIT

AMIN

VELLFIRE BUKAN

API NERAKA

AMIN

API NERAKA

HELL FIRE

KAH KAH KAH 

Unknown commented on 

"GAMBAR 
NERAKA & SYURGA"

Sapa ambik gambar dekat syorga neraka TT, ayat pun Dari Sanskrit kan ? Semua copy cat cerita tokoh tambah gula pandan ice cream bagi sedap kan kah kah, manusia semakin pandai semakin Bodoh cerdik curi semakin tamak, lah kah dah tak takut api semua boleh padam dengan duit lah kah kah asyik tipu orang muda generasi baru, ostat pun pakai Vellfire tak pakai unta dah

3 TAHUN TAK SELESAI LAGI

 

JANGAN ALIH

CERITA

AMIN

YANG PENTING

SELESAIKAN

HAL TEH TARIK

AMIN

DAH 3 TAHUN

SUSAH RAKYAT

NAK AMBIL 

AIR SEMBAHYANG

KHALAS

Unknown commented on 

"PARTI PELACUR
 BUAT KERENAH"

+ Baginda hanya menyatakan pendiriannya tidak menyekat festival kebudayaan Jepun itu yang akan diadakan di negeri Selangor, yang pada pandangan baginda hanya berunsur kebudayaan semata-mata. + PAS pulak cuma nasihat orang islam supaya jangan menghadiri pesta obon. Tapi kalau gatal-gatal nak pergi juga..terpulang le. + Kami rakyat pula kata yang duduk bertenggek atas kuasa tu cuba-cuba le tengok kami di bawah ni yang bergelut dengan masaalah hidup harian.

BAANJIR DI GHANA AFRIKA


BANJIR

DI GHANA AFRIKA

TANDA 

MALAPETAKA 

CUACA

KHALAS

JOHN LENNON PERNAH NAIK HAJI ? BILO 

JOHN LENNON

NAIK HAJI ?

KAH KAH KAH

panglimo potaseh commented on

 "BERKASIH
 SAYANG LAH KAMU"

Buku apo tu ..fihi maha fihi ..buku Arob ko ..kok Arob kojo eay bogasak samo sindiri ..lagi pong Arob den tak paham bahaso eay ..Lagu Haji John Lennon manyak coghito hal kasih-sayang, no war, no borgasak ..peace no war ..


HUJAN AIR BATU DIMUSIM PANAS


 MUSIM PANAS

HUJAN AIR BATU

DI ITALI 

AMIN

INI TANDA 

MALAPETAKA

 CUACA

KHALAS 

PENYAMUN AKHIRNYA AKAN KE PENJARA

 

PENYAMUN 

AKHIRNYA

AKAN DI PENJARA

AMIN 

Unknown commented on 

"PENCURI 
SEMUA PENCURI"

Budaya politik Msia hanya pemimpin berdasar penyamun layak jadi pemimpin

BNGLADESH DISERANG MALAPETAKA CUACA


 BANGLADESH

DISERANG 

MALAPETAKA

CUACA

KHALAS

BANJIR KEMARAU MAKIN KERAPBeberapa kawasan di Ipoh dilanda banjir kilat

HUJAN lebat dan angin kencang menyebabkan beberapa kawasan di sekitar Bandaraya Ipoh dilanda banjir kilat petang ini.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Perak berkata pihaknya menerima panggilan mengenai banjir melanda di pusat beli-belah Aeon Kinta City, Canning Garden dan Taman Cempaka bermula pukul 4.08 petang tadi.

“Seramai 10 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Ipoh serta Simpang Pulai segera dikerahkan bagi kerja-kerja menyelamat dan memantau keselamatan orang ramai,” katanya ketika dihubungi Bernama di Ipoh hari ini.

Beliau berkata hasil pemantauan mendapati terdapat kereta yang terperangkap di dalam kawasan banjir dan beberapa rumah dinaiki air namun paras air mulai surut pada kira-kira pukul 5 petang.

“Semua mangsa dalam keadaan selamat dan tiada penduduk yang dipindahkan ke pusat pemindahan setakat ini,” katanya. – Bernama, 18 Jun, 2022.     
 INI TANDA

INI BUKTI

MALAPETAKA

CUACA UDAH

SAMPAI

AMIN

BAJIR KEMARAU

MAKIN KERAP

AMIN

TEMPAT DAERAH

YG TAKDA SEJARAH

BANJIR AKAN

BANJIR

AMIN

BNJIR & KEMARAU

MAKIN KERAP

MAKIN KERAS

AMIN

KHALAS

KETUM BAIK UNTUK MANUSIA


Ketum ayam mampu turun harga makanan ternakan, kata pengkaji

KETUM ayam, ubi kayu dan jagung bijirin antara tanaman yang perlu dibangunkan bagi menjamin bekalan bahan mentah untuk makanan ternakan, kata pengkajinya.

Supardi Bai yang juga penternak dan peladang memberitahu The Malaysian Insight, tiga bahan mentah itu mampu mengurangkan import dan menurunkan harga makanan ternakan.

“Bagi jaminan kestabilan makanan, untuk ayam kita tiada pilihan lain, kita kena kurangkan import (makanan ternakan). Selagi kita import masalah ini tidak akan selesai.

“Bukan kita tak boleh (hasilkan). Di sini saya dah tanam jagung, ubi dan ketum ayam… Tiga bahan utama ini kita boleh penuhi hingga 85% kepada keperluan makanan (ternakan),” katanya.

Beliau ditemui di ladang ketum ayam miliknya seluas lebih dua ekar di Terachi, Kuala Pilah, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Supardi merupakan petani yang mempelopori tanaman ketum ayam atau nama saintifiknya Trichantera gigantea di negara ini sejak 10 tahun lalu.

Katanya, kajian secara kerjasama Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dijalankan untuk mencari formula makanan ternakan menggunakan tiga bahan tersebut sebagai asas utama.

Graduan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dari Universiti Okayama, Jepun itu berkata, kajian berkenaan sudah 90% selesai dan hanya memerlukan sedikit penambahbaikan.

“Kita dah hampir berjaya dapatkan formula tapi benda baru ini bukan senang. Kita dah hampir capai 100% (selesai kajian) untuk makanan ayam dengan menggunakan tiga bahan ini sebagai bahan utama.

“Baki 15% lagi kita boleh import atau (dihasilkan dalam pasaran) tempatan, yang pentingnya 85% kita dah boleh (hasilkan makanan ternakan),” katanya yang mesra dengan gelaran Pak Tam.

Ketum ayam kaya protein

Katanya, ketum ayam yang juga dikenali dengan nama Madre de agua diketahui mengandungi sehingga 23.3% protein dan mampu menggantikan import soya dan hampas soya sebagai sumber protein dedak ternakan.

“Kandungan protein yang tinggi dan pokok ini kita senang tanam, sangat sesuai dengan cuaca di Malaysia,” katanya.

Kajian tersebut membolehkannya merangkul tempat ketiga anugerah inovasi 2019 bagi kategori pengeluaran ternakan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar.

Kajian itu menggunakan campuran ketum ayam dan jagung bijirin ke atas 200 ekor ternakan ayam pedaging yang memasuki usia dua minggu di atas tanahnya.

Sasaran beliau adalah mengurangkan kebergantungan dedak sehingga 80% bagi mengurangkan kos ternakan kerana ayam pedaging adalah sumber protein utama rakyat negara ini.

“Kita sasarkan 20% penggunaan dedak. Kita belum lagi tengok pengakhirannya setakat ini kita sudah mencapai 50% (penggunaan dedak) dan kita akan tingkatkan penggunaan ketum ayam.

“Kita sedang mengawasi dan diharapkan dapat keputusan yang menarik. Selain dedak, kita beri jagung, ketum ayam dan garam sebagai makanan utama.

“Kalau konsep ini berjaya ramai orang boleh gunakan konsep ini,” katanya.

Pak Tam berkata, setiap ekar tanah mampu memuatkan sekitar 2,700 pokok ketum ayam dan boleh mengeluarkan kira-kira 30 tan daun setahun.

“Berbanding dengan import kacang soya atau hampas kacang soya, bila kita tanam sendiri kos jauh lebih rendah.

“Kalau dapat kurangkan kos secara automatik margin kita akan naik dan lebih menarik,” katanya.

Malaysia mengimport kira-kira RM6.2 bilion bahan makanan ternakan pada 2020, yang merupakan antara import terbesar negara.

Kos import makanan negara mencecah RM63.3 bilion pada 2021, berbanding RM55.4 bilion pada tahun 2020 dan jumlahnya semakin meningkat saban tahun.

Malaysia mengimport sepenuhnya komponen utama makanan binatang ternakan, seperti jagung bijirin dan soya dari Argentina dan Brazil.

Peningkatan harga bahan mentah itu di peringkat global dikesan menjadi antara punca kenaikan harga ayam di dalam pasaran tempatan.

Pengalaman Pak Tam menternak ayam kampung kacukan dengan menggunakan ketum ayam sebagai bahan makanan utama berjaya mengurangkan penggunaan dedak mencecah sehingga 30%.

Katanya, pembeli juga sangat berpuas hati dengan ketum ayam yang mereka perolehi dan akan sentiasa mendapatkan bekalan.

“Ayam kampung tiada masalah. (Berdasarkan) maklum balas pengguna, siapa dah (beri) makan ketum ayam memang mencari lagi.

“Kadar makanan itu 70% ketum ayam, 30% dedak. Formula ini mudah, kalau kita buat kecil-kecilan boleh,” katanya yang mampu menjimatkan 20% dedak. – 18 Jun, 2022.


 LIHAT KAJIAN

MEMBUKTIKAN

BUKAN HANYA

UMAT MANUSIA

PERLU KETUM

AYAM PUN DIBANTU

OLEH KETUM

KHALAS

AMIN

REST MI KES

MI LORD

KHALAS

BERKASIH SAYANG LAH KAMUBERKASIH

SAYANGLAH KAMU

AMIN

Unknown commented on

 "KONSERT JOHN LENNON"

Elok ko baca buku fihi ma fihi Jalaluddin Ar Rumi.... di sana pasti kau akan temui jawaban yang lembut dan tajam


GUNA UKRAINE UNTUK KEMPENBORIS JOHNSON

GUNA UKRAINE

UNTUK KEMPEN

NAIKKAN IMEJ

KERANA DI UK DIA

KENA TIBAI

AMIN