Ahad, 17 Mac 2024

WARGA ISRAEL TOLAK NETANYAHU


WARGA ISRAEL

TOLAK NETANYAHU

KHALAS 

KENAPA NAJIB DI AMPUN ?


MAJLIS PEGUAM

PERSOAL KENAPA

NAJIB DAPAT

PENGAMPUNAN

KHALAS

TAK WUJUD AJARAN SESAT


Penjara, denda jika amal ajaran sesat

KUALA TERENGGANU: Umat Islam yang mengamalkan ajaran sesat berdepan hukuman tegas termasuk penjara dan denda kerana mengingkari pihak berkuasa agama.

Pengarah Jabatan Pendakwaan Syariah Terengganu, Wan Abd Malik Wan Sidek, berkata tindakan tegas akan dikenakan kepada pengasas dan pengikut yang terbabit dalam ajaran itu.

Beliau yang juga Ketua Pendakwa Syarie Terengganu berkata, setiap ajaran perlu diwartakan sama ada ajarannya dibolehkan atau sebaliknya.

"Jadi apabila ada yang mengamalkan sebarang ajaran termasuk yang sudah diwartakan sesat, tindakan boleh dikenakan.

"Dalam kesalahan melanggar fatwa, tindakan mengikut Seksyen 10 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 iaitu menghina atau mengingkari pihak berkuasa boleh diambil.

"Kesalahan ini memperuntukkan mana-mana orang yang bertindak dengan cara yang menghina pihak berkuasa agama atau mengingkari, melanggar atau mempertikaikan perintah atau arahan Duli Yang Maha Mulia Sultan sebagai Ketua Agama Islam, Majlis atau Mufti, yang dinyatakan atau diberikan melalui fatwa, adalah melakukan suatu kesalahan," katanya ketika dihubungi di sini.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Dakwah dan Pemerkasaan Syariah Terengganu, Dr Muhammad Khalil Abdul Hadi malam tadi menegaskan cubaan pihak tertentu menghidupkan semula ajaran sesat Ayah Pin yang pernah menggemparkan negara dengan 'Kerajaan Langit' dalam perhatian kerajaan.

Terdahulu, sebuah hantaran di akaun Facebook 'Imam Muda Kulan' mendedahkan ajaran Ayah Pin atau nama sebenarnya Ariffin Muhamad cuba dihidupkan kembali oleh gerakan pihak-pihak tertentu di sekitar Besut.

Sebelum ini, Jawatankuasa Fatwa Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) mengeluarkan fatwa ajaran Ayah Pin sesat mengikut Seksyen 25 Enakmen Pentadbiran Hal Ehwal Agama Islam 1986 dan diwartakan haram pada 1997.

Pada April 2005, Pejabat Tanah Daerah Besut mengeluarkan notis merobohkan beberapa premis dan replika gergasi di markas Ayah Pin di perkampungan berkenaan

Pemimpin ajaran sesat, Ariffin Muhamad, 74, atau Ayah Pin meninggal dunia di rumahnya di Kampung Batu 13, Hulu Besut, Besut kerana sakit tua pada April 2016.

Ayah Pin adalah pengasas kepada "Kerajaan Langit" dan disenaraikan pihak berkuasa agama dalam kumpulan agama sesat yang berkampung di Kampung Batu 13, Hulu Besut.

Ayah Pin menyifatkan dirinya sebagai wakil "Tuhan" segala agama, manakala pengikutnya pula menganggap Ayah Pin sebagai Tuhan yang menerima wahyu dari langit dan segala yang dibuatnya adalah berasaskan wahyu berkenaan.

Hari ini, Profesor Universiti Sultan Zainal Abidin Terengganu (UniSZA), Prof Dr Engku Ahmad Zaki Engku Alwi dalam artikel disiarkan di Muka Sepuluh BH mencadangkan akta murtad amat perlu disegerakan bagi membanteras gejala ajaran sesat semakin meruncing.

WOIT

SEBENARNYA

TAK ADA 

AJARAN SESAT

AMIN

SHIAH ANGGAP

SUNNI SESAT

AMIN

SUNNI CAP

WAHABI SESAT

AMIN

ISLAM CAP

KRISTIAN HINDU

SESAT

AMIN

KRISTIAN YAHUDI

CAP ISLAM SESAT

AMIN

YANG MENENTUKAN

SAPA SESAT 

SAPA BETUL 

IALAH KUASA

AMIN

BERITA INI AKUI

PENJARA DAN DENDA

YANG BERI CAP

SESAT ATAU TAK

AMIN

KHALAS

MEMBINA KEMBALI KEYAKINAN MELAYU


INI CARA PEMUDA

MEMBINA KEMBALI

KEYAKINAN MELAYU

AMIN 6 PATI gagal pulang ke Batam
KUALA LUMPUR – Enam disyaki pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Indonesia gagal meloloskan diri pulang ke negara asal melalui perairan Malaysia setelah ditahan Maritim Malaysia.

Pengarah Zon Maritim Batu Pahat, Komander Maritim Mohd Haniff Mohd Yunus berkata, ketika aset Maritim Malaysia melakukan rondaan dan penguatkuasaan dalam Op Jaksa dan Op Tiris 3.0, terdapat sebuah bot fiber berlegar-legar dalam keadaan mencurigakan di perairan Tampok, Pontian sekitar jam 9.30 pagi semalam.

Bertindak dengan pantas bot fiber terbabit berjaya dipintas Maritim Malaysia di kedudukan 10 Batu Nautika dari Barat Daya Tampok, Pontian.

Hasil pemeriksaan menemukan enam lelaki disyaki PATI dalam lingkungan umur 26 hingga 42 tahun.

Tekong dan penumpang bot gagal mengemukakan sebarang dokumen pengenalan diri yang sah untuk memasuki negara ini.

Hasil siasatan lanjut mendapati kesemua yang ditahan cuba keluar dari perairan Malaysia dan menuju ke Batam.

Bot fiber bersama kesemua suspek dibawa ke Jeti Zon Maritim Batu Pahat sebelum diserahkan kepada pegawai penyiasat untuk tindakan lanjut.

Kes disiasat di bawah Seksyen 26A Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007 yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda atau kedua-duanya serta Seksyen 5 (2) Akta Imigresen 1959/63 bagi kesalahan keluar masuk Malaysia melalui jalan yang tidak diwartakan.

Sekiranya disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM10,000 atau dipenjarakan tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali. – 

WOIT

NAK PULANG

RAYA DI KAMPONG

KAH KAH KAH

DAH KANTOI

KAH KAH KAH

KALAU NAK

PULANG BERILAH

PULANG

AMIN

DITAHAN KENA

KITA KELUAR 

BELANJA HIDUP

15 RINGGIT SEHARI

INI BERAT

KAH KAH KAH

AMIN

LARANG TARAWIH DI AL QUDS


Umat Islam Palestin dihalang tunai solat tarawih di Masjid Al-Aqsa


BAITULMAQDIS – Seramai 60,000 umat Islam Palestin menunaikan solat sunat tarawih di Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis Timur yang diduduki walaupun berdepan sekatan Israel.

Menurut Jabatan Wakaf Islam di Baitulmaqdis, jumlah jemaah itu menunaikan solat berkenaan pada malam keenam Ramadan di Palestin.

Qatar News Agency melaporkan, saksi memberitahu Anadolu, tentera-tentera Zionis dikerahkan di pintu masuk menuju ke masjid dan menghalang berpuluh-puluh pemuda daripada memasuki masjid tersebut.

Israel menyekat jemaah Palestin daripada masuk ke Masjid Al-Aqsa di tengah-tengah ketegangan yang semakin meningkat di seluruh Tebing Barat yang diduduki akibat serangan berterusan tentera Israel di Genting Gaza berikutan serangan rentas sempadan 7 Oktober oleh kumpulan Palestin, Hamasyang mengorbankan lebih 31,000 orang.

Masjid Al-Aqsa merupakan tempat ketiga paling suci di dunia untuk umat Islam.

Orang Yahudi memanggil kawasan itu sebagai Gunung Kuil mendakwa ia adalah tapak dua kuil Yahudi pada zaman dahulu.

Israel menduduki Baitulmaqdis Timur iaitu lokasi Al-Aqsasemasa Perang Arab-Israel 1967.

Ia menggabungkan seluruh bandar pada 1980 dalam satu langkah yang tidak pernah diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa. – Agensi

WOIT

HEBAT 60 RIBU

SEMBAHYANG

AMIN

KALAU 60 RIBU

ANGKAT SENJATA

DAH LAMA

ISRAEL RUNTUH

AMIN

RAFIZI SAKIT JANTUNG DINASEHAT JANGAN MAKAN MENTEGA


RAFIZI 

SAKIT JANTUNG

DINASEHAT JANGAN

MAKAN MENTEGA

KHALAS

MENU RAHMAH


HARI INI

 1DOLAR BERAPA

RINGGIT

KAH KAH KAH

SAJE TANYA

DAH SAMPAI

MENU RAHMAH

KE BELUM

KAH KAH KAH

KHALAS

SAPA KONTROL EKONOMI ?SAPA KONTROL

EKONOMI DIA

BERKUASA

KHALAS

Unknown commented on
 "SAPA KONTROL EKONOMI
 AKAN KONTROL NEGARA"

Sedare... Sebenarnya siapa berkuasa.

JANGAN SEMBAHYANG LAMA SANGAT


SAUDI 

BERI ARAHAN

JANGAN 

SEMBAHYANG

LAMA SANGAT

 KAH KAH KAH

KHALAS

SUARA PEMUDA BERANI


Mohon maaf di semua 881 KK Mart atau diboikot sampai tutup – Pemuda UMNO

JASIN – Pemuda UMNO memberi tempoh dua hari kepada pengurusan KK Mart untuk memasang kain rentang permohonan maaf di semua 881 cawangannya di seluruh negara susulan kebiadabannya menjual stoking kalimah Allah.

Ketuanya, Dr Akmal Saleh menegaskan, jika gagal, Pemuda UMNO di seluruh negara akan melancarkan gerakan memboikot rangkaian kedai serbaneka itu sehingga ianya terpaksa ditutup.

Menurutnya, walaupun Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan KK Mart,  KK Chai sudah membuat permohonan maaf semalam, ia tidak cukup kerana membabitkan isu sensitiviti 3R (bangsa,agama dan raja).

“Tidak boleh hanya dengan linangan air mata sahaja kita lepaskan. Kali ini kita minta seluruh rakyat Malaysia berikan pengajaran tegas kepada mereka.

“Kamu (KK Mart) ada 881 cawangan seluruh negara jadi kita beri tempoh dua hari sahaja untuk pasang kain rentang meminta maaf kepada umat Islam di seluruh negara terhadap insiden ini.

“Kalau gagal, kita akan pastikan boikot terhadap KK Mart akan bermula dan akan pastikan cawangan yang pertama yang akan diboikot adalah di Merlimau sampai tiada langsung orang datang sehingga ditutup,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Merlimau, berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas membuat laporan polis berhubung insiden itu di Balai Polis Merlimau, di sini, malam tadi.

Mengulas lanjut, Dr Akmal berkata, beliau juga telah mengarahkan Pemuda UMNO di setiap negeri membuat laporan polis untuk membolehkan siasatan dibuat mengikut Seksyen 298 (A) Kanun Keseksaan.

“Saya turut menyeru apa jua parti politik mahupun badan bukan kerajaan (NGO) bersama membuat laporan polis sebagai tanda bersatu bersolidariti dalam hal yang membabitkan isu 3R ini.

“Ini adalah satu pengajaran bukan sahaja kepada KK Mart tapi mana-mana pihak yang biadab sebegini dan perlu diajar dengan sekeras-kerasnya,” tegasnya lagi.

Penjualan stoking kalimah Allah di KK Mart Bandar Sunway, tular selepas gambar produk diimport pembekal dari negara China berkenaan dimuat naik pengguna di media sosial sejak 13 Mac lalu.

Susulan itu, pelbagai pihak tampil mengecam tindakan kedai serbaneka itu sebelum pengasasnya dan syarikat pembekal membuat sidang media permohonan maaf semalam. – 

HEBAT PEMUDA

MELAYU ISLAM INI

AMIN

MADANON YG LAIN

MENIKUS SENYAP

TAK BERANI

BERSUARA

KAH KAH KAH

ATAU LAPAR

NAK TUNGGU

DERMA DARI

TOWKAY KK MART

KAH KAH KAH

KHALAS

TARAWEH DILARANG DI SAUDI ARABIA ?


TARAWEH

 DILARANG

AMIN

KHALAS

SAUDI KINI BERUBAH


Arab Saudi Laksana Peraturan Baharu Pada Bulan Ramadan? Benar Ada

Masyarakat Arab Saudi menyambut bulan Ramadhan dengan satu arahan baru dari Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman (MBS) iaitu larangan buka puasa di masjid, lapor LiveMint.

Dalam langkah yang bertujuan untuk menjaga kebersihan persekitaran masjid, MBS telah mengeluarkan larangan untuk tidak buka puasa di dalam masjid sepanjang bulan Ramadan.

Larangan ini disampaikan oleh Kementerian Hal Ehwal Islam Arab Saudi minggu lalu melalui beberapa siri arahan kepada pekerja masjid di seluruh negara.

Arahan tersebut juga menghendaki agar imam dan muazin tidak mengutip derma kewangan untuk mengadakan majlis berbuka puasa di dalam masjid.

“Kementerian menekankan kepada imam dan muazin di pelbagai wilayah kerajaan untuk tidak mengutip derma untuk acara berbuka puasa dan acara lain,” jelas arahan tersebut.

Selain itu, dalam usaha untuk memastikan kebersihan tetap terjaga, arahan tersebut menyatakan bahawa acara berbuka puasa sepatutnya tidak boleh dijalankan di dalam masjid.

Sebaliknya, tempat yang sesuai harus disediakan di halaman masjid tanpa menggunakan bilik sementara, khemah, atau struktur sementara lainnya.

Langkah ini menunjukkan komitmen Arab Saudi dalam memastikan kebersihan dan keselamatan masyarakat Islam semasa mereka menyambut bulan Ramadan yang suci.

Meskipun larangan ini mungkin mengecewakan beberapa orang yang biasa berbuka puasa di dalam masjid, ia merupakan langkah yang diperlukan untuk melindungi kesejahteraan dan kesihatan umum.SAUDI KINI

MAKIN BERUBAH

NAK SAMA

MACAM NEGARA

MAJU

AMIN


BERITA BAIK UNTUK GAZA


BERITA BAIK

UNTUK GAZA

AMIN

PELUANG TONJOL DIRI


ALLAH DI STOKIN

PELUANG 

TONJOL DIRI

AMIN

Unknown commented on 
"ALLAH PADA STOKIN ???"

Manusia begini memang cari isu nak tunjuk dia lah pejuang dia lah penyelamat dia lah menjaga segala umat sejagat menjaga moral menjaga segala kah kah kah tapi jangan lupa mereka ini makan lebih kenyang makan lebih banyak makan lebih sedap minum anggur mahal, hisap cerut dalam kotak kayu, berkopi di Seri Mutiara, bersandiwara di PWTC, berdemo depan kedutaan semuanya cartel menerus agenda sendiri kah kah kah Allah lagi tak selamat dengan orang macam ini kah kah kah

NAFI ERTINYA BETUL


NAFI ERTINYA

BETUL

KHALAS


Amier The Hero commented on 
"GOOGLE ADA AGENDA
 KACAU MADANON ?"
13 mins ago
Nafi ertinya betul - dalam konsep gomen!!! Kah kah kah kah kah... budak tadika pun tau. Sobab dari kocik lagi kalau menipu, walaupun dio yg curik roba tu.. bilo budak lain tuduh - dio akan kobaan "takkkkdooo, den tak amik pon. Cer ghabo poket den ni hah kalau tak cayo!".. padohal roba tu ado dlm kasut colah stukin eh. Jadi eh.. walaun² pekoba eh bulan poso ni, gumbigho tak? Den tgk bufet² bukak poso takdo laie dah rogo rm79.90, rm 89.90... sumo eh rm100++.. kah kah kah kah kah. 

Tapi apodohal.. mentoghi² totap gak mkn free kek majlis² bukak poso. Totap gak bleh makan buffet kek hotel. Ekau wahai rakyat² jelato, silo la makan tolo goreng kicap tolo sambal tolo kurma tolo kari hari². Kotam udang ikan hanyo la makanan kayangan ajo zaman ni. Pangkah la laie org bangang dan pasukan eh, padan la muko. 3 muko yg den paling bonci dlm idop den skrg adolah initial A, F dan R.. sendiri la pikir!!!

PANAS DAN HUJAN


PANAS & HUJAN

AHAD 17 MAC 2024
SENJA KELMARIN HUJAN LEBAT
AMAT LEBAT
GUA DALAM PERJALANAN
MASUK KUALA LUMPUR
 NAK CARI TEMPAT MAKAN

NASIB BAIK KERETA TAK RAMAI
TAPI AIR DI JALAN
PANCUT MEMANCUT
DI LANGGAR TAYAR

LAPORAN MEDIA  KATA
PANAS MAKIN PANAS
INILAH BUKTI
IKLIM MAKIN BERUBAH
SUHU KITA DAH LINTAS
35 - 37 DARJAH CELSIUS
JENG JENG JENG

UMAT MANUSIA MASIH LEKA
TAK AMBIL POT
HANYA USTAD YOUTUBE
SIBUK DENGAN KESAH
AKHIR ZAMAN
AMIN

AMERIKA
TRUMP MULA BERKEMPEN
DIA KATA KALAU DIA TAK MENANG
AKAN JADI PERTUMPAHAN DARAH
DI AMERIKA
JENG JENG JENG

TRUMP JANJI
BILA JADI PRESIDEN
DIA AKAN TANGKAP
SEMUA PENDATANG HARAM
UNTUK DI HANTAR PULANG

GAZA
HAMAS AJUKAN
CADANGAN BARU
UNTUK GENCATAN SENJATA

PALESTIN
RAMAI PEMERHATI
MERASA WAS WAS DAN CURIGA
TENTANG PROJEK BUAT
PELABUHAN DI LAUT
UNTUK SALUR BANTUAN
WAL HAL ADA 2 RIBU LORI
TERSANGKUT DI RAFAH

RUSIA
MENGUNDI SEDANG BERJALAN
PILIH  PUTIN
UNTUK KALI KE 5

INDIA
PRU DI INDIA 
AKAN MULA BULAN APRIL
BERTINGKAT  TINGKAT

HOKKIEN
PAGI INI BASAH SEGAR
HUJAN LEBAT MALAM KELMARIN
HOKKIEN BERKABUS AGAK TEBAL
KL & KL SENTRAL BERKABUS TEBAL

MATA HARI DAH MUNCUL
CAHAYA LEMBUT
LANGIT BIRU

DI LERENG BUKIT
MURAI BERKICAU
DALAM PADANG RUMPUT 
TERKUKUR BERSUARA
TIONG RIOH SEPERTI BIASA

HA HA
PAGI AHAD INI ADA LEDAKAN MERCUN
DAH ADA BEBERPA KELUARGA
DATANG UNTUK SEMBAHYANG
MEREKA DATANG AWAL
RUKUN SEMBAHYANG KUBUR
MULA MINGGU DEPAN
AMIN

BRO
SENYUM
SENYUM PAGI AHAD

BRO
KEJAYAAN SELALU BERLAKU
DALAM SENYAP SENYAP
KEGAGALAN TERBUKA LUAS

BRO
KITA  SEMUA DILAHIRKAN
BOGEL BASAH DAN LAPAR
KEMUDIAN SEMUANYA
JADI LEBIH BURUK

BRO 
SETIAP AKSI YANG LU BUAT
PASTI AKAN ADA KRITIKAN

BRO
JANGAN RISAU
PASTI LU AKAN JUMPA
SORANG LAGI
MAT BEBAL
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERCUTI