Ahad, 3 Julai 2022

TER KINI TER NOWW - SATU LAGI KOTA DI TAWAN

 TERKINI TER NOWW

SATU LAGI KOTA 

DITAWAN TENTERA

PEMBEBASAN DONBAS

AMIN

PERANG MULA MEREBAK

 

PERANG MULA

MEREBAK

AMIN

LAGI PROJEK TIBAI SABRI 114

 


Tidak perlu tambah anggota Kabinet, cukup yang sedia ada – Asyraf

KUALA LUMPUR – Cukuplah dengan jumlah anggota Kabinet yang ada sekarang, tidak perlu ditambah lagi walau jawatan Timbalan Perdana Menteri.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO,  Dr. Asyraf Wajdi Dusuki berkata, tindakan Pesiden Bersatu,  Muhyiddin Yassin membangkitkan mengenai lantikan jawatan nombor dua kerajaan itu adalah tidak wajar dalam keadaan sekarang.

Menurutnya, rakyat ketika ini sedang susah dan gelisah berdepan dengan kos sara hidup yang tinggi akibat daripada kenaikan harga barang.

Bukan itu sahaja, katanya, kewangan kerajaan juga semakin menipis sehingga terpaksa mengkaji semula pelbagai subsidi untuk rakyat.

“Tuntutan sedemikian tidak harus timbul dan ini bukan masanya untuk menuntut jawatan Timbalan Perdana Menteri ataupun menambah lagi Menteri baharu.

“Cukuplah dengan jumlah yang ada sekarang dengan rekod jumlah Menteri terbesar dalam sejarah Malaysia.

“Ini tidak termasuk pegawai-pegawai tinggi bertaraf Menteri termasuk duta-duta Khas yang dilantik bagi memenuhi tuntutan pelbagai parti yang membentuk kerajaan campuran ketika ini,” katanya dalam hantaran Facebooknya hari ini.

Di Tanah Merah, Kelantan semalam, Muhyiddin menjelaskan kepada media, beliau telah mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk mengutarakan beberapa perkara penting termasuk jawatan Timbalan Perdana Menteri.

Muhyiddin dilaporkan berkata, pertemuan itu telah diadakan beberapa hari lalu supaya perjanjian Perikatan Nasional (PN) dengan Perdana Menteri sebelum ini, dapat dipertimbangkan.

Menurut Dr. Asyraf, selain tidak menimbulkan isu penambahan jawatan, sewajarnya dalam menzahirkan solidariti bersama rakyat yang sedang kesempitan, elaun Menteri, Timbalan Menteri, Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN), Duta-Duta Khas Bertaraf Menteri wajar dipotong.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

INI SATU LAGI

PROJEK TIBAI

SABRI 114

AMIN

BOLEH KAH 

SABRI 114 SELAMAT BERTAHAN ?

AMIN

BOLEH BOLEH

AMAT BOLEH

SENANG SAJE

MASUKAN NAJIB

KE DALAM PENJARA

BARU SEMUA

SENYAP

AMIN

KHALAS

INFLASI LAWAN SABRI

 


Pemimpin Puteri Umno persoal jihad lawan inflasi kerajaan

PUTRAJAYA tidak boleh mengharapkan hasil berbeza jika pasukan khas untuk menangani isu kenaikan kos sara hidup terdiri daripada menteri Kabinet yang masih tidak berjaya menangani isu tersebut menerusi portfolio masing-masing, kata Ahli Majlis Eksekutif Puteri Umno Dr Masliha Harun, hari ini.

Kerajaan sekarang berulang kali melakukan tindakan sama tetapi mengharapkan hasil berbeza, satu perkara sia-sia, katanya pada satu majlis untuk Wanita Umno.

Pada majlis Wacana Aspirasi Umno hari ini, Masliha berkata kesemua menteri ini sepatutnya menggunakan kuasa dan kedudukan mereka untuk menambah baik keadaan, seperti mencari jalan mengawal inflasi dan harga barangan.

Beliau berkata demikian dengan merujuk kepada Pasukan Khas Jihad Melawan Inflasi diterajui Menteri Komunikasi dan Multimedia Annuar Musa yang berkata ia akan melancarkan kempen jualan pada skala lebih besar bagi menangani kenaikan kos sara hidup.


“Jika menteri tidak dapat menggunakan kuasa dan sebaliknya melancarkan kempen seperti ini, lebih baik kita minta organisasi bukan kerajaan yang uruskan,” kata Masliha.

“Ia seperti kita minta doktor mata buat pembedahan jantung,” tambahnya lagi.

Kabinet pada 29 Jun lalu bersetuju dengan pembentukan pasukan tindakan khas.

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob berkata peranan utamanya adalah untuk mengumpul semua maklumat berkaitan daripada kementerian, agensi dan orang awam bagi merangka strategi dan menyelaras tindakan untuk menyelesaikan isu berkaitan inflasi terutamanya bagi pengawalan kenaikan harga dengan lebih cekap dan berkesan.

Selain Annuar, pasukan itu juga disertai lima lagi ahli- Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Pertanian dan Industri Makanan Dr Ronald Kiandee, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Alexander Nanta Linggi, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Mustapa Mohamed dan Ketua Setiausaha Negara Mohd Zuki Ali.

Selain itu, Masliha juga mendesak Putrajaya supaya mengadakan pilihan raya serta merta, berkata yang ketidakstabilan politik semasa kini menjejaskan ekonomi negara.

“Semalam, perdana menteri kata kita tak boleh tunding jari kerana ia melemahkan kerajaan Barisan Nasional, saya tak setuju, ini bukan kerajaan BN, ini kerajaan hibrid,” katanya.

Pentadbiran Ismail Sabri kini terdiri daripada Barisan Nasional dan Perikatan Nasional yang disokong oleh parti dari Sabah dan Sarawak.

“Jika tidak ada kestabilan, bagaimana kita hendak capai kemakmuran? Orang muda mahukan gaji tinggi dan harga barang mampu milik. Mereka mahu negara untuk jadi harmoni, tapi bagaimana?” soalnya lagi.

“Kita perlu berdepan (hakikat). Ekonomi dan mata wang kita lemah, semua ini disebabkan ketidakstabilan politik.”

Ahli Parlimen Pengerang Azalina Othman Said yang juga penasihat khas perdana menteri untuk undang-undang dan hak asasi yang turut hadir pada forum itu juga membangkitkan isu perlunya kestabilan negara.

Bekas timbalan speaker Dewan Rakyat itu berkata negara tidak akan mampu bergerak ke hadapan dan melaksanakan pelan pembaharuan jika ia tidak stabil, walaupun beliau tidak menjelaskan maksud kestabilan yang disebut.

“Rang undang-undang anti gangguan seksual misalnya, sudah bertahun dan terlalu banyak duit dihabiskan, tetapi masih belum jadi disahkan (jadi undang-undang,” katanya merujuk kepada salah satu janji pembaharuan yang masih belum dipenuhi kerajaan.

Beliau turut mendesak menteri terlibat untuk bangkit menggunakan kuasa mereka bagi membantu rakyat yang kini bergelut dengan kenaikan kos sara hidup.

Harga barangan melonjak naik di Malaysia sejak beberapa bulan lalu disebabkan gangguan rantaian bekalan, kekurangan pekerja dan kesan perang Ukraine.

Inflasi makanan naik 5.2% pada Mei lepas, tertinggi sejak November 2011. – 3 Julai, 2022.MULA MULA

BINCANG INFLASI

NAK BANTU

ORANG RAMAI

KAH KAH KAH

KEMUDIAN

SELEKOH TIBAI

SABRI 114

KAH KAH KAH

INI BUKAN 

SERANGAN DARI

PAKATAN

KAH KAH KAH

INI DARI AHLI

GEROMBOLAN

SENDIRI

AMIN

AGENDA CEPAT

PILIHANRAYA 

ADALAH AGENDA 

TIBAI SABRI 114

AMIN

KHALAS

AWAS !! KOBID MENINGKAT !!!

 Kes Covid-19 terus meningkat, kata pakar kesihatan

PENINGKATAN angka kes harian Covid-19 sejak empat minggu lalu mencetuskan kebimbangan yang Malaysia mungkin bakal mengalami gelombang kelima jangkitan itu.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin sebelum ini berkata negara mungkin berdepan gelombang kelima, dalam tempoh dua atau tiga bulan akan datang, jika dilihat kepada trend jangkitan harian.

Khairy memberi amaran gelombang kelima tidak dapat dielakkan berdasarkan kepada jumlah kes harian meningkat daripada 1,000 kepada 2,000 kes sejak akhir-akhir ini.

Sejak bermulanya pandemik pada 2020, Malaysia merekodkan 4.57 juta kes, dengan 35,765 kematian.

Baru-baru ini, Malaysia melaporkan 11,052 kes dengan 26 kematian, menurut data minggu epidemiologi ke-22 iaitu 29 Mei hingga 4 Jun.

Minggu berikutnya, sebanyak 11,094 kes dilaporkan, peningkatan 0.4% dengan 25 kematian.

Kes untuk 12 Jun hingga 18 Jun meningkat 27.9% kepada 14,195 dengan 21 kematian.

Sepanjang tujuh hari kemudiannya, berlaku lagi peningkatan 10.9% apabila 15,739 kes dilaporkan.

Namun jumlah kematian terus berkurangan iaitu 13 kes.

Minggu lalu, Malaysia melaporkan 11,394 kes dengan 11 kematian.

Gelombang kelima

Dr Amar-Singh HSS berkata gelombang kelima akan melanda lebih awal daripada dijangkakan, berdasarkan kepada data sebelum ini.

“Gelombang keempat datang sangat cepat selepas gelombang ketiga, dalam tempoh empat minggu.

“Ada yang kata gelombang keempat disebabkan pergerakan orang ramai ketika tempoh Ramadan dan Hari Raya, dan ini menyebabkan penularan lebih cepat.

“Tetapi isu sebenarnya ialah, sekarang pun kita gagal memahami iaitu tidak ada angka yang selamat. Semua interaksi sosial di tempat kerja, premis pendidikan, rumah ibadat atau di mana saja mudah dieksploitasi oleh virus ini.

“Jangkitan tinggi dalam kalangan masyarakat sekarang, kebanyakannya tidak ada kaitan, menjadikan lonjakan bakal berlaku.”

Malaysia berdepan gelombang pertama Covid-19 dari 25 Januari hingga 16 Februari pada 2020.

Gelombang kedua berlaku antara 27 Februari, 2020 dan 30 Jun, 2020.

Gelombang ketiga bermula pada 8 September, 2020 hingg 24 Februari, 2021.

Pada 22 Jun, Malaysia berdepan jangkitan gelombang keempat. Sepanjang tempoh ini Malaysia merekodkan angka jangkitan harian tertinggi apabila 33,406 kes dilaporkan pada 3 Mac.

Amar berkata jika gelombang kelima tiba dalam tempoh terdekat, Malaysia tidak berada dalam keadaan terlalu baik.

“Unit rawatan rapi (ICU) kini penuh dan masih bergelut dengan kes Covid-19 sedia ada, dengan sebahagian pesakit masih bergantung kepada alat bantuan pernafasan.

“Pekerja kesihatan mengalami keletihan yang kronik, bukan saja di hospital, tetapi semua sektor kesihatan awam dan pusat vaksinasi.

“Jika kita mengalami lonjakan baharu akibat varian Delta, sistem ada sedikit keupayaan untuk menampungnya.”

Kebanyakan kes dilaporkan di Malaysia berasal daripada varian Omicron.

Namun, varian Delta punca bagi dua gelombang jangkitan pertama, yang menyebabkan simptom dialami pesakit teruk dan kadar kematian tinggi. – 2 Julai, 2022.


WOIT

AWAS JAGA

DIRI

AMIN

TAPI PELIK

MAT KOBID

DI MALAYSIA NI

IKUT POLITIK

KAH KAH KAH

BILA DAH DEKAT

PRU 15 MAT KOBID

MAKIN RAMAI 

KELUAR MENYERANG

KAH KAH KAH

MACAM KOBID

ADA AGENDA

NAK LARANG

CERAMAH

KAH KAH KAH

NAK SUSAH KAN

BERKEMPEN

KAH KAH KAH

LAGI DEKAT

LAGI RAMAI

KOBID KELUAR

KAH KAH KAH

KOBID NI DAH

MACAM AJEN 

GEROMBOLAN

LAWAN PAKATAN

AMIN

KHALAS

BEREBUT KUPANGRusuhan bersenjata di Petaling Jaya, 22 orang ditahan

SERAMAI 22 individu termasuk empat wanita warga tempatan ditahan kerana disyaki terbabit dalam dua kejadian rusuhan bersenjata di Sungai Way dan Ara Damansara, Petaling Jaya, semalam.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid berkata 15 lelaki dan empat wanita ditahan, dalam kes rusuhan bersenjatakan kayu di Ara Damansara.

Katanya kesemua individu berusia 15 hingga 27 tahun ditahan di lokasi kejadian sejurus selepas pihaknya menerima maklumat berhubung insiden itu, kira-kira 9 pagi.

“Kejadian berpunca daripada perebutan teman wanita. Sebatang kayu besbol yang disyaki digunakan oleh salah seorang suspek turut dirampas,” katanya dalam kenyataan hari ini.


Menurutnya, dua daripada 19 individu yang ditahan mempunyai dua rekod jenayah lampau.

Mohamad Fakhrudin berkata dalam kejadian di Sungai Way pula, seorang lelaki berusia 33 tahun cedera parah di belakang badan selepas disyaki ditetak empat lelaki yang dikenalinya.

Polis telah menerima laporan kejadian itu kira-kira 9.30 malam tadi dan menahan tiga lelaki berusia 21 hingga 37 tahun di Sungai Way, dan di perkarangan sebuah pusat perubatan di Kuala Lumpur dalam serbuan antara 12.30 tengah malam tadi sehingga 2 pagi ini.

“Punca kejadian disebabkan dendam lama dan semakan mendapati dua daripada tiga suspek itu  mempunyai lima rekod jenayah lampau,” katanya.

Katanya kesemua 22 individu yang ditahan kerana terbabit dalam dua kes rusuhan bersenjata itu, ditahan reman empat hari untuk siasatan lanjut dan kes disiasat mengikut Seksyen 148 Kanun Keseksaan. – Bernama, 2 Julai, 2022.KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

GADUH PASAL

BURIT

KAH KAH KAH

WOIT

DI INDIA

ADA 200 JUTA

ANAK DARA

50 JUTA JANDA

KAH KAH KAH

DI CHINA MERAH

ADA 100 JUTA

MAK JANDA

KAH KAH KAH

DI BANGLA

BERSEPAH

DI EROPAH TEPUK

DADA TANYA

SELERA

KAH KAH KHA

PALING DEKAT

DI INDON

PUNYA BANYAK

DARA JANDA SIDA

KAH KAH KAH

PASAI APA

GADUH HAL

DAGING SEKEPING

BANGANG

KAH KAH KAH

KHALAS

SEKATAN EKONOMI GAGAL ?


SEKATAN EKONOMI

JELAS TAK BERJAYA

MELEMAHKAN RUSIA

AMIN

KHALAS

MAKIN BANYAK ORANG JADI GILA

 


SEKARANG  BANYAK  ORANG  

SUDAH  GILATamrin Tun Ghafar
Jumaat - 01/07/22
( 1 -  26 )

1.   'Ini Semua Kerja Orang Gila ; Sekarang   Banyak Orang Sudah Gila'


2.   Komen  Samy Velu , mantan Menteri dan Presiden  Parti MIC dulu kini sudah lebih menyerlah seperti pepatah :
      DAH   TERANG
      LAGI  BERSULUH

3.   Tak tahu bagaimana nak mulakan tulisan ini kerana Negara  kini dipenuhi dengan ramai badut atau clown

4.   Setelah sedar usaha menipu rakyat dengan mengata KING  itu adalah rakyat  ,  cubaan terbaru  beliau bagi mengelirukan  pemikiran  Hakim - Hakim  dan rakyat bagi mengelak diri dari merengkok didalam penjara  ialah dengan mengata  beliau  TIDAK  DITUDUH  MENCURI   tapi HANYA  dituduh tidak memaklumkan   Bank Negara transisi berbilion ringgit yang masuk kedalam akaun bank beliau

5.   Zahid Hamidi pula disatu masa dulu pernah mengaku ibu bapa  beliau lahir di Indonesia dan bersetuju dengan pemberita TV Indonesia  bahawa beliau sememangnya 'balik kampung' setelah memaklumkan paman atau pakcik beliau adalah 'wali kota'  Jogjakarta  ( sila tonton klip video )

6.   Dengan pengakuan tersebut Zahid telah berjaya  menipu  ahli - ahli UMNO  yang memilih Jawa ini sebagai Presidennya ATAU   mereka tidak peduli itu semua  asalkan mendapat bayaran lumayan dan janji - janji manis  

7.   Sepatutnya Perwakilan  UMNO  memilih seorang tokoh yang lebih dinamik, berpengelaman dan waras  seperti Tengku Razaleigh Hamzah tetapi rupanya Perwakilan telah dibeli 

8.   Kini UMNO  terbahagi 2 kumpulan besar - satu kumpulan  Naib Presiden yang kini Perdana Menteri dan satu lagi kumpulan Klaster Mahkamah yang diketuai Najib selaku Penasihat Barisan Nasional , dan Zahid ,  Presiden  UMNO 

9.  Pendedahan Tajuddin Abdul Rahman , Ahli MKT  yang dipecat baru - baru ini telah membuka pekong permainan kotor Zaid  terutama Akaun Bersumpah atau SD  yang ditandatangi  menyokong Anwar Ibrahim , Ketua PKR  sebagai Perdana Menteri  sedangkan keputusan Sidang Perwakilan UMNO   MENOLAK  Anwar , DAP  dan PKR 

10. Ini bermakna Zahid telah memperdaya Perwakilan  UMNO  khususnya - terserahlah pada Ahli UMNO  sama ada mempercayai  londehan Tajuddin  jika benar  atau Zahid , yang majoriti kenal beliau sebagai kaki kelentong

11.  Jika UMNO  mahu berkuasa semula 3  manusia ini MESTI  segera  di kikis :
a.  Zaid
b.  Najib
c.  Mat Hassan
mereka ini yang MEROSAKAN nama baik UMNO ; mereka  MENGGUNAKAN  UMNO  hanya untuk kepentingan diri dan keluarga ; mereka akan terus  MEROMPAK selain dari hendak melepaskan diri dari Sungai Buloh 

12.  Perwakilan dan sebahagian Ketua Bahagian  SENANG  DI BELI  oleh mereka yang masih mempunyai wang yang bertimbun - ini lah nasib Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu atau UMNO  yang dilahirkan pada 11hb Mei 1946  dahulu

13.  UMNO dulu benar - benar  berjuang untuk bangsa tapi UMNO  sekarang berjuang untuk mengkayakan diri dan keluarga - syarahan mereka adalah retorik atau umpama tin kosong sahaja.

14.  Kini rakyat susah dan menderita akibat kos sara hidup terus meningkat naik - yang kaya dan berada tak kira samada punca kekayan mereka dari wang haram yang dinikmati keluarga atau sebaliknya sedangkan yang miskin terus menderita

15.  Negara kini seolah - olah  TIADA  Kerajaan dan Pemimpin ; rakyat hanya dipentingkan  ketika Pilihanraya sahaja 

16.  Bantuan RM100.00 yang diumumkan  tak ubah seperti memberi gula - gula kepada anak yang sedang menangis - apabila menangis lagi diberi pula aiskrim dan seterusnya

17.  Yang PENTING  ialah satu solusi jangka panjang untuk rakyat BUKAN  solusi jangka pendek seperti yang dilakukan

18.  Penyelewangan kuasa dan rasuah dilakukan hampir disemua peringkat seolah - olah ALLAH   SWT  tidak tahu dan tidak  nampak apa yang dilakukan

19.   Setelah merompak kebanyakan mereka  berlumba - lumba ke Tanah Suci samada nak tunjukkan mereka  bersih atau memohon ampun dari Yang Maha Esa ,  kemudian kerja rasuah akan dilakukan semula - itulah putaran yang berlaku tanpa segan silu

20.  Dalam keadaan rakyat susah , Perdana Menteri sibuk menayangkan pakaian yang mahal - apakah beliau tidak tahu keperitan yang sedang dialami rakyat ? atau beliau tidak peduli apa orang kata

21.  Kini  SPRM  tidak akan menyiasat  mereka yang berkedudukan seperti  Menteri  atau mereka 'MEMILIH'

22.   Potong saja lah 50% gaji dan allowance Perdana Menteri , Menteri dan Timbalan , dan dalam masa sama kurangkan jumlah Kabinet dan Timbalan yang begitu besar; itu jika Ismail berani ,  jika tidak , berundur sajalah sebelum dipecat seperti Mahiaddin dulu

23.  Belum tentu UMNO/BN  akan dapat 2/3  majoriti dalam Pilihanraya Umum yang bakal diadakan

24.  Rakyat terpinga - pinga  melihat  gelagat  'pemimpin - pemimpin'  mereka  bercakaran  sesama sendiri

25.  Sudah sampai masa nya mereka ini dicampakan kesungai , dan menaikan mereka yang lebih dinamik dan ikhlas - masanya sudah sampai 'orang muda' diberi peluang menerajui Negara tapi buat sementara perlu di bimbing oleh orang yang banyak pengalaman 

26.  KATA - KATA  SAMY VELU  ITU  ADA  KEBENARAN  NYA -  'SEKARANG  BANYAK  ORANG  SUDAH  GILA'

Wassalam
Terima Kasih

JANJI DAN SYARATMuhyiddin jumpa PM, ingatkan perjanjian dengan Perikatan


PRESIDEN Bersatu Muhyiddin Yassin mengesahkan beliau sudah bertemu dan berbincang dengan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob beberapa hari lepas bukan sahaja mengenai cadangan rombakan kabinet termasuk pelantikan timbalan perdana menteri.

Katanya, perbincangan mereka selaras dengan perjanjian Perikatan Nasional dengan Ismail Sabri, ketika parti itu memberikan sokongan kepadanya untuk jadi perdana menteri.

“Selepas tiga minggu saya dapat berjumpa dengan perdana menteri, mungkin sebab beliau sibuk, jadi saya dapat berjumpa dalam beberapa hari lepas dan saya ada utarakan soal penting mengenai pelantikan dalam kerajaan.

“Yang kita bincangkan bukan sahaja isu kekosongan (menteri) tetapi pelantikan baharu sepertimana terkandung dalam perjan.jian PN bersama perdana menteri

Kita tidak minta lebih daripada itu, termasuk soal pelantikan menteri baru, timbalan perdana menteri, termasuk lantikan GLC (syarikat berkaitan kerajaan), badan-badan berkanun dan peruntukan-peruntukan kerajaan,” katanya.

Muhyiddin bercakap kepada pemberita di Tanah Merah selepas melancarkan Perikatan Nasional Kelantan.

Muhyiddin menjawab soalan sama ada beliau sudah bertemu dengan perdana menteri untuk berbincang selepas Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Zuraida Kamaruddin keluar Bersatu untuk menyertai Parti Bangsa Malaysia (PBM), bulan lepas.

Zuraida yang juga ahli parlimen Ampang dilantik menteri atas kuota Bersatu.

Menurut Muhyiddin, pada pertemuan dengan Ismail Sabri, beliau juga menyuarakan pandangan agar pelantikan-pelantikan berkenaan diputuskan segera.

“Saya harap beliau membuat keputusan yang saya harapkan agak baik,” katanya.

Ismail Sabri jadi perdana menteri pada Ogos 2021 menggantikan Muhyiddin yang letak jawatan selepas sekumpulan ahli parlimen Umno menarik balik sokongan kepadanya di Dewan Rakyat.

Ismail Sabri kini mengetuai kerajaan yang dibentuk bersama oleh Barisan Nasional, PN dan didukung parti-parti dari Sabah dan Sarawak.

Pada 21 Jun, Muhyiddin mendedahkan beliau sudah  “lama” menunggu – ketika itu dua minggu – untuk mendapatkan temu janji dengan Ismail Sabri.

Ketika itu beliau berkata Ismail Sabri boleh mengekalkan Zuraida dalam kabinetnya tetapi bukan dengan mengambil kuota menteri Bersatu

Zuraida mengumumkan keluar Bersatu pada 26 Mei.

Kelewatan Ismail Sabri memutuskan kedudukan Zuraida dalam kabinetnya – sama ada kekal atau gugur – dikritik oleh segelintir pihak dalam Umno, termasuk Timbalan Ketua Umno Johor Nur Jazlan Mohamed yang menyifatkan beliau perdana menteri “lemah” kerana lewat membuat keputusan.

Kritikan itu bagaimanapun dibidas oleh beberapa pemimpin Umno termasuk menteri kabinet, antaranya Mahadzir Khalid, Khairy Jamaluddin, dan Annuar Musa dan beberapa ketua bahagian.

Mereka menyifatkan kritikan Nur Jazlan biadab dan sepatutnya dibuat mengikut saluran dalaman.

Semalam, Ismail Sabri berkata serangan terhadapnya adalah juga serangan terhadap Barisan Nasional dan akan melemahkan parti menuju pilihan raya. – 2 Julai, 2022.

MUHYIDIN

INGATKAN SABRI

TENTANG SYARAT

KAH KAH KAH

INI NAMANYA

 SYARATTON

AMIN

NAMPAKNYA

SABRI 114 MAKIN

BERANI LANGGAR

SYARAT

KAH KAH KAH

DG MUHYIDIN

ADA SYARAT

DENGAN NAJIB

UNTUK DAPT 

15 UNDI  YB

ADA JANJI KE?

KAH KAH KAH

SAJE TANYA

TAKUT ADA

JANI LEPASKAN

NAJIB  DARO

 MASUK PEJARA

AMIN

KHALAS

LARI MASUK PKR

Tunggu masa ahli Parlimen Saratok keluar Bersatu, kata penganalisis

AHLI Parlimen Saratok Ali Biju kini menghitung hari bersama Bersatu kerana beliau dijangka mengikut jejak Ahli Parlimen Puncak Borneo Willie Mongin yang keluar daripada parti diterajui bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin itu, kata penganalisis.

Mongin, wakil rakyat penggal pertama menang kerusi Saratok pada Pilihan Raya Umum 2018 menggunakan tiket PKR, baru-baru ini mengumumkan yang beliau sudah memohon menyertai Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), parti peneraju kerjasama politik di negeri itu, Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Ali juga menang di kerusi majoriti Iban menggunakan tiket PKR tetapi beliau dan Mongin dipecat PKR kerana peranan mereka dalam Langkah Sheraton yang menumbangkan kerajaan Pakatan Harapan.

Kedua-dua mereka juga kini adalah timbalan menteri dalam kerajaan semasa Barisan Nasional. Ali adalah timbalan menteri tenaga dan sumber asli, manakala Mongin adalah timbalan menteri dua perusahaan perladangan dan komoditi.

“Kelangsungan politik? Sudah tentu,” kata James Chin dari Universiti Tasmania dan Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya kepada The Malaysian Insight.

“Semua orang tahu untuk Willie (Mongin) atau Ali mempertahankan kerusi, mereka perlu lompat (parti). Dalam kes Willie, dia tahu yang sukar untuknya mengekalkan kerusi jika dia mempertahankannya atas tiket parti bukan GPS,” kata Awang Azman.

Menurut Chin pula, meninggalkan Bersatu adalah tindakan kelangsungan politik Ali dan Mongin.

“Ini adalah kelangsungan politik. Hanya tiket GPS mampu memberi kemenangan.

“Mereka tidak ada pilihan lain,” kata Chin.

Tambah Chin, Pilihan Raya Negeri Melaka dan Johor sudah membuktikan yang Bersatu adalah parti yang lemah, pandangan yang turut dipersetujui Awang Azman.

Muhyiddin yang meletak jawatan hanya 17 bulan selepas dilantik sebagai perdana menteri juga tidak lagi berpengaruh untuk memberi tekanan kepada Premier Sarawak Abang Johari Openg bagi menyokong Ali dan Mongin atas tiket Bersatu, kata Awang Azman dan Chin lagi.

“Selepas dia disingkirkan sebagai perdana menteri, Muhyiddin hilang kuasa untuk membuat rundingan politik. Dia tidak boleh merayu bagi pihak mereka (Ali dan Mongin),” tambah penganalisis itu.

“GPS sudah berkias beritahu Muhyiddin yang dia tidak boleh buat apa-apa lagi sebab Bersatu kalah teruk di Melaka dan Johor,” tambah Chin.

“Jadi tidak ada sebab untuk percaya yang jika mereka datang ke Sarawak mereka boleh buat sesuatu (bawa perubahan). Rakyat sudah tidak yakin dengan Bersatu.

“Maka sudah tiba masanya untuk Ali dan (Willie) Mongin betulkan kedudukan mereka.”

Mengulas permohonan Mongin pula, Chin berkata berdasarkan jangkaan yang dia tidak mampu mempertahankan kerusi Parlimennya sebagai calon Bersatu atau Bebas, “satu-satunya pilihan untuk dia adalah merayu kepada GPS untuk membenarkannya bertanding di situ”.

Puncak Borneo adalah kerusi majoriti Bidayuh di pinggir bandar Kuching.

“Pada masa sekarang GPS pegang semua peluang,” kata Chin.

Tambahnya lagi, PBB juga sudah mempunyai calon lain untuk merampas kembali kerusi itu.

Mengenai Ali pula, Chin berkata mahu atau tidak Ali akan terpaksa memohon masuk salah satu parti komponen GPS.

Selain PBB, tiga lagi parti dalam GPS adalah Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Demokratik Progresif (PDP).

“GPS sangat kuat sekarang sampaikan mereka boleh kata ‘tidak’ tanpa kesan buruk dalam pilihan raya. Mereka (Ali dan Mongin) boleh bertanding sebagai Bebas tetapi mereka tiada peluang untuk ancam GPS,” kata Chin lagi.

Awang Azman pula memberi amaran yang mungkin wujud bantahan daripada ahli GPS lain jika gabungan itu menerima Ali dan Mongin.

Katanya, GPS terutamanya PBB perlu mempertimbangkan risiko yang menerima Ali dan Mongin boleh mencetuskan bantahan dalaman yang boleh menjejaskan imejnya sebagai model perpaduan politik. – 3 Julai, 2022.

MASUK PPB

ATAU MASUK

PKR ???

KAH KAH KAH

WOIT

BUKAN PKR LAMA

TAPI PKR BARU

KAH KAH KAH

PARTI KUASA

RAKYAT

AMIN

KHALAS