Ahad, 15 November 2020

HIDUP JANGAN TERBUBU BURU - SUMO ALLAH SUSUNG
HIDUP JANGAN

TERBURU BURU

SUMO 

ALLAH SUSUNG

panglimo potaseh commented on 
"BERKHALWAT HARI KE 243"

Hidup ini dah di SUSUNG Allah sojak kito azali lagi. Kalau JJ tinggalkan 2 ribu juta ..itu lah susunan nye. Kok nolayan dapek 3 ratos hinggit, pun tohang yang susung. Jadi kito kono relek jo ..kok ado, adolah ..jom donga lagu RELEK Black Dog Bones.

SEMIOTIK

 
SEMIOTIK 

Unknown commented on 

"KALAU MADEY TAK RELEVENT PASAL APA AMBIL POT"

Peratikan betul betul gaya badan nih...ia cukup membayangkan gaya... Yang power dan humble lagi bergeliga tampak relax cool and calm khusyuk mendengar manakala yang buat bergaya full suit bagai hanya bersyiok sendiri lagi menegak walau dia duduk... Pembacaan gaya bada disini mencerminkan sosok gaya fake (memang tak ada intelligence dari dulu) yang menjadi TPM melalui default dan jalan bentes orang dimana sosok yang sifu mendengar sambil menilai yang dihadapan dia tuh semacam masuk angin keluar kentut....lahhhhhh!

TIPU PILIHAN RAYA - TURUN JALAN RAYA

 TIPU PILIHAN RAYA

TURUN

JALAN RAYA 

MARI SOKONG DASAR BETUL KERAJAAN

 


RAMAI RAMAI

KITA SOKONG

DASAR TEPAT

 KERAJAAN

AMIN

WARGA UIGHUR

MEJADI BAHAN

PENCERAHAN 

UNTUK

RAKYAT MALAYSIA

MEMAHAMI

DASAR ZALIM

 CHINA MERAH

AMIN


Ramai pelarian Uighur mahu berlindung di Malaysia, kata laporan

MALAYSIA berisiko menimbulkan kemarahan Beijing setelah menegaskan untuk tidak menghantar pulang warga Uighur, namun sikap itu juga boleh menarik lebih ramai pelarian Uighur untuk berlindung di negara ini, lapor South China Morning Post.

Langkah Putrajaya itu dilihat berbeza dengan pendekatan Indonesia, negara jiran itu mengusir tiga warga Uighur menjelang lawatan Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS) Mike Pompeo akhir bulan lalu.

Malaysia berkata pada bulan September bahawa ia tidak akan menghantar pulang warga Uighur walaupun Beijing terus mendesak.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Redzuan Md Yusof dalam jawapan Parlimen berkata: “Sekiranya ada pelarian Uighur yang melarikan diri ke Malaysia untuk perlindungan, Malaysia telah memutuskan untuk tidak mengekstradisi pelarian Uighur walaupun ada desakan dari Republik China. “

Akhbar harian Hong Kong berkata bahawa kenyataan tersebut adalah kali pertama Malaysia menyatakan pendiriannya berkenaan isu Uighur.

“Malaysia menyatakan sikap yang penting tidak seperti negara lain di rantau itu, termasuk Indonesia dan Thailand, yang enggan melakukannya,” kata Sean Roberts, seorang profesor kajian pembangunan antarabangsa di George Washington University kepada agensi tersebut.

“Ini mungkin akan membuat Beijing marah, tetapi ia adalah tanggungjawab,” kata penulis The War on the Uighurs.

Bulan lalu, Amerika Syarikat, Jepun dan banyak negara Kesatuan Eropah bersatu mendesak China untuk menghormati hak asasi minoriti Uighur.

“Kami meminta China untuk menghormati hak asasi manusia, terutama hak orang yang tergolong dalam agama dan etnik minoriti, terutama di Xinjiang dan Tibet,” kata duta besar PBB di Jerman, Christoph Heusgen, yang memimpin inisiatif itu dalam mesyuarat berhubung hak asasi manusia.

Di antara 39 negara yang menandatangani inisiatif itu adalah AS, kebanyakan negara anggota EU, termasuk Albania, Bosnia, Kanada, Haiti, Honduras, Jepun, Australia dan New Zealand.

Human Rights Watch (HRW) telah melakukan dokumentasi pelanggaran hak asasi manusia yang serius terhadap puak Uighur, termasuk penahanan tanpa bicara, kehilangan paksa, campur tangan politik dalam mahkamah selain hukuman mati dan penyeksaan dalam tahanan.

Beijing bagaimanapun menolak tuduhan itu, dengan mengatakan ribuan puak Uighur di Xinjiang dimasukkan ke dalam kem bagi menjalani “latihan vokasional” bagi menghentikan penyebaran ekstremisme Islam. 

Pelatih di kem itu telah mengadu bahawa sepanjang di sana, siksaan fizikal dan mental dilakukan ke atas tahanan, selain dipaksa untuk meyakini propaganda komunis.

Eksport Malaysia ke China meningkat 7.1% pada separuh pertama tahun 2020. – 15 November, 2020.

SETIAKAWAN

 DENGAN

YANG DITINDAS

AMIN

MUSLIM 

ATAU

 KAPIR

JIKA DITINDAS

KITA BERI BANTUAN

AMINRESMI - PRU AMERIKA MAKIN BERAT

 

MAKIN BERAT

BELUM ADA

KEPUTUSAN 

 TRUMP KE BIDEN?
US Federal Election 

Commission Chairman

Says Voter Fraud

Is Taking Place

The US Federal Election Commission Chairman Trey Trainor believes voter fraud is taking place in states still counting ballots and that the 2020 US Presidential Elections may be illegitimate.

AMANAH PARTI MUSLIM DEMOKRAT

 


AMANAH

PARTI 

MUSLIM DEMOKART

AMIN

PARTI MASA DEPAN

MALAYSIA 

PARTI YANG 

MENJANJIKAN

TAPI... TAPI APA?

AMINAmanah bincang hala tuju parti, kata sumber

AMANAH mengadakan perbincangan hujung minggu ini, kata sumber parti, bagi mengatur strategi mengukuhkan parti, ketika kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang mempunyai sokongan tipis di Dewan Rakyat boleh tumbang atau perdana menteri memohon Parlimen membubarkan Parlimen pada bila-bila masa.

Tiga pemimpin parti memberitahu The Malaysian Insight, Amanah akan berbincang antara lain untuk menentukan pendirian parti sekiranya terpaksa menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada waktu yang terdekat.  

“Retreat ini nak bincang tentang macam mana Amanah dan PH (Pakatan Harapan) nak kekal bertahan dalam PRU15.

“Tinggalkan PH bagaimanapun bukan pilihan kami,” kata seorang pimpinan kanan Amanah, dengan syarat tidak dinamakan.

Seorang lagi pimpinan Amanah mengesahkan ada perbincangan parti pada hujung minggu ini namun enggan mengulas lanjut, sementara seorang lagi memberitahu perbincangan itu tertutup dan tiada hebahan rasmi mengenainya.

The Malaysian Insight turut difahamkan ada keresahan dalam kalangan sesetengah pemimpin dan ahli parti apabila Pengerusi PH Anwar Ibrahim membuka rundingan dengan pemimpin Umno untuk membentuk kerajaan baharu menggantikan kerajaan PN.

Keresahan itu antara lain menjadi pencetus utama perbincangan Amanah pada hujung minggu ini, kata seorang sumber.

“Sepanjang proses berkenaan isu peralihan kuasa oleh Anwar, kami di Amanah relakan saja.

“Beliau tidak adakan perbincangan langsung dengan kami. Walaupun kami terasa hati tetapi kami biar Anwar teruskan,” katanya.

Bukan saja Amanah tidak dibawa berbincang lebih awal, sebaliknya DAP yang juga dalam PH pun tidak juga dimaklumkan mengenai rundingan itu, tambah sumber.

Pada hujung September, Anwar mengumumkan beliau ada sokongan yang “kukuh dan meyakinkan” untuk membentuk kerajaan baharu menggantikan kerajaan PN pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Pada 13 Oktober, Anwar mendapat perkenan menghadap Yang di-Pertuan Agong untuk mempersembahkan sokongan majoriti yang ada padanya, dipercayai termasuk ahli Parlimen Umno.

Pada minggu sama, tersebar satu surat kepada Yang di-Pertuan Agong yang ditandatangani oleh Ahmad Zahid Hamidi selaku presiden Umno dan ahli Parlimen Bagan Datuk serta Najib Razak selaku penasihat Barisan Nasional merangkap ahli Parlimen Pekan.

Surat itu menyembah maklum bahawa mereka dan “sejumlah ahli Dewan Rakyat Umno” menarik balik sokongan kepada Muhyiddin dan memberi sokongan kepada Anwar untuk dilantik sebagai perdana menteri.

Pejabat Umno menafikan ada mengeluarkan surat tersebut.

Selepas dua mesyuarat Majlis Tertinggi Umno pada minggu berikutnya, Zahid mengumumkan Umno kekal menyokong kepimpinan Muhyiddin dalam kerajaan PN.

Mesyuarat itu berlangsung selepas Yang di-Pertuan Agong tidak memperkenankan nasihat Jemaah Menteri untuk pengisytiharan darurat bagi membendung penularan Covid-19, pada 25 Oktober.

Cadangan kerajaan Muhyiddin untuk mendapatkan pengisytiharan juga dikritik hebat oleh pelbagai pihak yang melihatnya sebagai helah untuk terus bertahan ketika majoriti kerajaannya dipertikaikan. – 14 November, 2020.


KESILAPAN BESAR

AMANAH

BERJAYA DITIPU

OLEH 

ANWAR IBRAHIM

I GOD DI NUMBO

AMIN

DI TOHMAH

SEBAGI MACAI

PARTI DAP

AMIN

SILAP SILAP

JIKA GARIS SALAH

PARTI AMANAH 

MATI TEGAK 

JIKA  TAK BEBAS

 DARI  PUTAR

ANWAR IBRAHIM

AMINI GOD DE NUMBO

 I GOD DI NUMBO

yeop_sepet commented on

 "SEMBURAN MADEY"

Guq suka ayat last atok, 'kita xtau samada dia(anwar) bule terima kebenaran(x ckup numbo) atau tak' kahkahkah eee malu le kalu jadik anwar skg nie,ibarat mcm main chess,king tggal queen je dah abih barisan pertahanan,bishop askar kuda castle dah kene makan.nie dinamakan king dah tggal spendar.kahkahkah

PAK SHEIKH TAK PERNAH BOHONG

 


PAK SHEIKH 

TAK PERNAH 

BOHONG

Unknown commented on 

"MADEY CADANG KERAJAAN PERPADUAN"

Perpaduan apa nya...krjaan skrg suda tumbang 2x la,kata sheikh al-anwar al-ibrahim la.. Bkn saya kata la. 2x dia ckp tu pd tarikh berbeza2.mn mungkin sheikh anwar berbohong... Keh keh keh keh

HANTAR ANWAR KE FINLAND

 


SOKONG

KERAJAAN

 PERPADUAN

HANTAR ANWAR

KE FINLAND

Unknown commented on

 "MADEY CADANG KERAJAAN PERPADUAN"

Sokong kerajaan perpaduan. Shafie perdana menteri. Atok jadi penasihat saje. Jangan sekali-kali bagi Anwar peranan, dia akan hancur kerajaan perpaduan. Halau dia ke Finland. Negara aman lepas tu.

ANWAR AKAN KACAU KERAJAAN PERPADUAN - DIA NAK TUBUH KERAJAAN BANDUN

 ANWAR AKAN KACAU

KERAJAAN 

PERPADUAN

DIA NAK TUBUH

 KERAJAAN BANDUAN

Unknown commented on 

"MADEY CADANG KERAJAAN PERPADUAN"

TT, kerajaan perpaduan tak ada chance; Anwar buat kacau. Sebab tu, mesti selesai masalah PKR dulu. Setiap ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat mesti nyata pendirian tentang sokongan Anwar kepada pencuri. TT boleh tanya ahli Parlimen PKR tak?


Unknown commented on 

"MADEY CADANG KERAJAAN PERPADUAN"

Sokong kerajaan perpaduan. Shafie perdana menteri. Atok jadi penasihat saje. Jangan sekali-kali bagi Anwar peranan, dia akan hancur kerajaan perpaduan. Halau dia ke Finland. Negara aman lepas tu.

SOKONG AMERIKA GADUH DENGAN CHINA

 


SOKONG AMERIKA

GADUH DENGAN CHINA

Unknown commented on

 "DUNIA MAKIN SEDAR BAHAYA CHINA MERAH"

Oligikarki fasis. Tokay2 amerika yang mau ccl (cheap China labour) sudah geram dgn amerika sendiri. Mereka mahu lari cukai. 2009 obama naik takhta semua akaun bank tokay amerika di luar amerika kena blok sampai bayar tax.kau TT miskin tak ada akaun apa kau tau. Campur pulak fasis asal umno cina merah dari Beijing asal usul keturunan han yang bangga keturunan penindas,lanun darat,drakula makan tanggung berak cangkung freeloader. Kasik amoi 7-8 ekor,tokay2 teknologi sudah copy China gred AAA teknologi dan boleh tibai amerika balik. Kita jangan jadi pundek duduk tengah2 gaduh dua fasis ni. Biar gaduh,kalau boleh simbah minyak lagi baik.

DUNIA MAKIN SEDAR BAHAYA CHINA MERAH
DUNIA MAKIN SEDAR

BAHAYA

CHINA MERAH

MADEY CADANG KERAJAAN PERPADUAN

 


KERAJAAN

PERPADUAN

 KETIKA

KITA SEMUA

DISERANG KOBID

AMIN

UNTUK KESELAMATN

BERSAMA

AMIN


Kerajaan perpaduan ubat rakyat muak politik, kata Dr Mahathir

SEBUAH kerajaan perpaduan yang merentas garis parti politik adalah jalan masa depan untuk Malaysia, kata Dr Mahathir Mohamad, ketika rakyat semakin jera dan bosan dengan politik dan ahli politik di tengah wabak yang menjejaskan kehidupan mereka.

Bekas perdana menteri menegaskan politik kepartian sudah cukup memecahbelahkan negara dan mencetuskan banyak masalah, terutama ketika pandemik Covid-19 belum juga reda.

 “Ini satu pendekatan yang baik. Ada masanya rakyat juga sudah bosan dengan politik parti. Ada kebaikan jika kita ada kerajaan nasional yang tidak mengutamakan politik parti,” katanya, dalam satu wawancara dengan The Malaysian Insight, minggu ini.

Dr Mahathir memberikan contoh bagaimana bekas perdana menteri Abdul Razak Hussein menarik parti pembangkang untuk membentuk Barisan Nasional selepas pilihan raya umum 1969 dan rusuhan kaum tiga hari kemudian pada 13 Mei.

Beliau juga memberi contoh kabinet Winston Churchill semasa Perang Dunia Kedua, yang disertai ketua parti lawannya Clement Attlee dari Parti Buruh.

Dr Mahathir pertama kali mengemukakan idea kerajaan tanpa parti politik semasa beliau menjadi perdana menteri sementara, dua hari selepas pentadbiran Pakatan Harapan pimpinannya runtuh pada hujung Februari lalu.

“Saya masih berpendapat pada waktu ini kalau kita mahu kurangkan politik kita ketepikan parti, kita utamakan negara,” katanya.

“Pergi Sabah, langgar SOP”

Beliau memberikan contoh bagaimana kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Muhyiddin Yassin mendakwa ia mengutamakan rakyat tetapi mencetuskan pilihan raya negeri di Sabah, yang kesannya ditanggung oleh rakyat sekarang apabila kes Covid-19 meningkat dengan berleluasa.

“Kerajaan lebih utamakan kedudukan mereka. Mereka takut dijatuhkan. Jadi tumpuan ialah pada politik sehingga tanpa sebab apa pun mereka cuba rampas kuasa di Sabah.

“Apa perlunya merampas kuasa di Sabah? Ia tidak akan menolong ekonomi kita. Kita tahu kesan daripadanya amat buruk sekali.

“Kalau dahulu kita sudah kurangkan jumlah pesakit baru sehingga tinggal satu saja di seluruh negara tetapi sekarang ini sudah naik sampai 1,200 kes sehari… sebabnya, kerana kita pergi di Sabah dan melanggar SOP,” katanya.

Kes Covid-19 di seluruh negara meningkat selepas pilihan raya negeri di Sabah pada hujung September, dengan kes merebak di Semenanjung yang dibawa dari sana. Rakyat Malaysia umumnya menyalahkan ahli politik kerana usaha melawan Covid-19 sebelum itu berjaya melandaikan keluk jangkitan kepada satu angka setiap hari.

Beberapa pihak termasuk Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga bimbang kes Covid-19 akan bertambah parah sekiranya pilihan raya diadakan sekarang.

SPR sudah menetapkan 5 Disember ini untuk pilihan raya kecil Batu Sapi yang terpaksa diadakan selepas kerusi parlimen itu kosong berikutan kematian bekas menteri Liew Vui Keong.

Dr Mahathir sebelum ini dilaporkan bertemu dengan beberapa pemimpin parti dan ahli politik untuk merundingkan pembentukan sebuah kerajaan perpaduan, antaranya ahli Parlimen veteran Tengku Razaleigh Hamzah, Presiden Amanah Mohamad Sabu, dan menteri kerajaan Perikatan Nasional Dr Zulkifli Mohamad.

Muhyiddin juga dilapor meminta pandangan daripada Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu sama ada wajar atau tidak beliau bertemu dengan Dr Mahathir, lapan bulan selepas langkah politik yang memutuskan hubungan antara mereka.

Kedua-dua pemimpin itu bertembung selepas Muhyiddin membawa Bersatu keluar dari Pakatan Harapan pada hujung Februari sehingga membawa kepada runtuhnya kerajaan 22 bulan yang dibentuk selepas pilihan raya umum 2018.

Muhyiddin kemudian mengetuai kerajaan baharu Perikatan Nasional yang dibentuk bersama Umno dan Barisan Nasional serta PAS. Ia mendapat sokongan Gabungan Parti Sarawak dan parti dari Sabah serta wakil rakyat bebas.

Selepas tersingkir dari Bersatu bersama pengikutnya, Dr Mahathir menubuhkan parti baharu yang masih menunggu kelulusan Pendaftar Pertubuhan.

Darurat akan lahirkan kerajaan diktator

Dr Mahathir sekali lagi bercakap mengenai kerajaan perpaduan ketika Yang di-Pertuan Agong menyeru ahli politik supaya kurang berpolitik sebaliknya bersama-sama menumpu perhatian pada usaha melawan Covid-19 dan kesannya kepada ekonomi negara.

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah juga menasihati ahli-ahli Parlimen untuk memberi sokongan padu kepada Belanjawan 2021 demi rakyat yang berhadapan krisis akibat Covid-19.

Baginda bertitah demikian selepas tidak memperkenan permohonan Jemaah Menteri Muhyiddin untuk pengisytiharan darurat, yang akan menggantung Parlimen dan menangguhkan pilihan raya.

Menurut Dr Mahathir, perintah darurat hanya akan memberi lebih kuasa kepada perdana menteri.

“Beliau (Muhyiddin) tidak perlu kuasa tambahan itu. Kita ada masalah dengan Covid-19 dan kesan wabak kepada ekonomi. Ini masalah yang boleh ditangani dengan undang-undang sedia ada.

“Tidak perlu ketepikan undang-undang itu dan perkenalkan pemerintahan secara dikri, dan menyebabkan adanya sebuah kerajaan yang berbentuk diktator.

“Kerajaan yang seperti itu akhirnya akan buat salah,” katanya.

Jelas Dr Mahathir, Covid-19 di Malaysia masih dalam keadaan terkawal dan belum sampai ke tahap seperti di negara lain yang lebih buruk.

“Kita belum sampai ke tahap yang kita perlu hentikan segala undang-undang dan Parlimen supaya dapat tangani masalah ini.

“Kita belum sampai (ke tahap itu) walaupun lebih banyak yang kena penyakit ini,” katanya. – 15 November, 2020.


BUKAN

TUBUH KERAJAAN

BANDUAN

KAH KAH KAH

TUJUAN UNTUK

BEBAS KAN

PENCURI PENYAMUN

KAH KAH KAHKITA SELESAIKAN ATAS DUNIA
KITA SELESAKAN

ATAS DUNIA

panglimo potaseh commented on 

"DUIT DICURI DALAM DUNIA"

Najib rembat duit ..ini fitnah ..kata TaT kalau kita fitnah, semuo pahalo simbayang dan poso kito akang pi ke Najib ..masalah porbelem nye TT simbayang, poso ko tak ..kahkahkah.

PROFESOR DARI PERSATUAN KANG KONG

 WOIT

BERNAMA

BERILAH TAHU

NAMA

 KANGKONG INI

KAH KAH KAH

BOLEH DISELIDIK

DARI MANA DIA

BELI IJAZAH

KAH KAH KAH


Profesor direman 6 hari berhubung rasuah pembelian tanah

SHAH ALAM – Seorang bekas pengurus besar sebuah institusi badan pengkaji bergelar profesor direman enam hari bermula hari ini, bagi membantu siasatan berhubung rasuah berjumlah RM100,000 membabitkan pembelian tanah.

Perintah reman hingga Khamis depan itu dikeluarkan Majistret Syajaratudur Abd Rahman di sini hari ini selepas membenarkan permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pagi tadi.

Menurut sumber, suspek berusia 54 tahun itu ditahan di Pejabat SPRM Selangor sekitar 6 petang semalam selepas hadir memberiketerangan.

Suspek dipercayai meminta dan menerima wang rasuah sebagai khidmat perunding pembelian tanah bagi tujuan pembangunan agensi tempatnya berkhidmat, yang mana harga tanah berkenaan dinilai lebih tinggi daripada harga pasaran, kata sumber itu.

GAMBAR ADA

NAMA TAK DA

KAH KAH KAH

NAK BAGI MALU

JANGAN BUAT

SEPARUH SEPARUH

KAH  KAH KAH

NAK BERI TAHU

MAK AYAH DIA

DAN KAWAN  DIA

KAH KAH KAH

ORANG RAMAI

NAK KETAWA

APAKAH DIA

AHLI PERSATUAN

KANG KONG

KAH KAH KAH 

BILA NAMA 

DAH TAHU

SAPA BARU KAWIN

NAK DAPAT ANAK

TAK NAK PAKAI 

NAMA KANGKONG INI

AMINANWAR CADANG KERAJAAN BANDUAN

 


MADEY CADANG

KERAJAAN

PERPADUAN

AMIN

Dr Mahathir patut

 berhenti gagalkan Pakatan,

 kata PKR


ANWAR CADANG

KERAJAAN

BANDUAN

AMIN

IMF AKUI DASAR MADEY BERJAYA

 


IMF  AKUI DASAR

 MADEY BERJAYA

cikminah commented on 

"MADEY KATA - ANWAR TAK BOLEH JADI PM"

Machai jawab Madey kat Malaysian Insight: Korea, Thailand recovered faster di bawah IMF!!! Kahkahkah Kalau kita kata, jawapan ni bangang, tentu dia marah. Tapi dia memang bangang. IMF changed their policy after sedar,'Capital Control'Madey, berkesan ke atas ekonomi Malaysia. Due to this, IMF tidak lagi forced negara-negara peminjam ikut policy IMF, menaikkan interest rate. Sebaliknya benarkan syarikat2 yg muflis, dibail out! So many syarikat di Korea dibailout by the government. Sebab itulah, Korea , Thailand , etc. cepat recovered

ANWAR JUAL UBAT PANJANG URAT

 
ANSWAR JUAL UBAT

PANJANG URAT

Unknown commented on 

"MADEY KATA - ANWAR TAK BOLEH JADI PM"

Tak payah tunggu krisis apa pun. Pokoknya, Anwar hanya tahu (bukan pandai) berpidato. Langsung tak ada kebolehan nak jadi pemimpin. Orang putih kata, "snake oil seller".

MADEY BUAT CADANGAN

 


MADEY BUAT

CADANGANGN

JENG JENG JENG

Kerajaan perpaduan

 ubat rakyat muak politik,

 kata Dr Mahathir


JENG JENG JENG