Sabtu, 19 Ogos 2023

NEGARA KU LAGU CIPLAK


ASAL USUL

LAGU NEGARA KU

KAH KAH KAH

CIPLAK DARI

MEMULA MOON

KAH KAH KAH

KHALAS

BERITA BAIK UNTUK PN
UMNO PJ kekal sokong Ahmad Zahid – Abdul Mutalif

KUALA LUMPUR – Ahli UMNO disaran supaya tidak asyik menuding jari dan mendesak kepimpinan parti untuk meletakkan jawatan.

Ketua Bahagian UMNO Petaling Jaya, Mutalif Abdul Rahim yang mengakui prestasi parti yang teruk pada pilihan raya di enam buah negeri baru-baru ini memohon agar ahli UMNO dapat bermuhasabah dan mencari pendekatan yang dapat mengembalikan kegemilangan parti itu.

Jelasnya, UMNO Petaling Jaya akan terus istiqomah dan memberi sokongan tidak berbelah bahagi kepada kepimpinan Persiden,  Ahmad Zahid Hamidi untuk menerajui parti.

“Alhamdulilah, telah selesai pengerusikan mesyuarat jawatankuasa Bahagian Petaling Jaya malam semalam. Antara yang kita bincang termasuklah isu berbangkit dan sesi post mortem PRN baru-baru ini.

Ketua UMNO Bahagian Petaling Jaya, Mutalif Abdul Rahim
“Banyak perkara menjadi asas kepada kemerosotan dan kekalahan BN sebenarnya, yang penting sekali saya mohon semua hentilah tuding jari dan buat desakan letak jawatan. Ini tidak akan beri parti kita kekuataan sebaliknya terus lemahkan kita di mata pihak lawan.

“UMNO Petaling Jaya akan terus memberikan sokongan kepada Presiden kita,  Zahid Hamidi  serta zahirkan solidariti pada setiap masa kerana kita yakin dengan cuba menyalahkan seorang sahaja tidak akan berikan kita kekuatan mahupun penyelesaian,” katanya.WOIT

HADI & MALIKUL

SENYUM GUMBIRA

BACA BERITA INI

KAH KAH KAH

UNTUK PN LAGI

LAGI LMA ZAHID

BERKUASAA LAGI

BAIK UNTUK PN

KAH KAH KAH

PINTU TERBUKA

UNTUK MASUK

KE KEDAI PUTRAJYA

KAH KAH KAH

KHALAS

PAS TOLAK JALUR TEMBERANGPN cadang tema, logo Hari Kemerdekaan berbeza


KUALA LUMPUR – Perikatan Nasional (PN) mencadangkan tema dan logo Hari Kemerdekaan Ke-66 yang berbeza dengan yang diumumkan oleh Kerajaan Perpaduan.

Ketua Pemuda PN, Ahmad Fadhli Shaari berkata, tema yang dipilih adalah ‘Teguh Muafakat Malaysia Sejahtera’ selaras dengan usaha menyemarakkan lagi semangat patriotik dan memekarkan kecintaan rakyat terhadap negara.

Menurut beliau, logo yang berasaskan bunga raya memaparkan empat warna dalam Jalur Gemilang iaitu biru, putih, kuning dan merah.

Namun, biru yang digunakan adalah sama dengan warna bendera PN yang dikatakan membawa maksud perpaduan.

“Apa yang lebih penting ialah yang kita mahu kekalkan bagaimana konteks Malaysia Sejahtera itu yang akan terhasil apabila kita meneguhkan Muafakat Rakyat yang menjadi tunjang sehingga kepada hari ini,” katanya dalam kenyataan media sempena pelancaran tema dan logo tersebut, hari ini.

Pada Mei lalu, Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil mengumumkan ‘Malaysia Madani: Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan’ sebagai tema Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia tahun ini dengan mengangkat Malaysia Madani sebagai logo rasmi.

Sementara itu, netizen memberi reaksi kurang senang terhadap cadangan PN tersebut yang dilihat tidak selaras dengan hasrat gabungan parti politik itu yang mahu menggalakkan amalan politik matang dan sejahtera.

Malah, pemilik akaun Facebook ‘Hanafi Zakaria’ menyarankan agar idea tersebut dibatalkan kerana ia tidak baik untuk negara.

“Macam mana pun biar konsep sama dengan kerajaan Persekutuan,” jelasnya.

Pemilik akaun Facebook ‘Fuad Ahmad’ pula berharap para penyokong PN membantah cadangan tersebut bagi mengelakkan rakyat berpecah-belah.

“Sudahlah sentimen bangsa, agama tak pernah nak selesai.

“Ni bawa pula sentimen negeri sampai nak berbeza sambutan Hari Kemerdekaan,” katanya. –

KAH KAH KAH

PAS TOLAK

JALUR TEMBERANG

KAH KAH KAH

DAH BERANI

DAH YAKIN

KEKUATAN DIRI

AMIN

ISLAM AUDI LAWAN ISLAM MERCEDES


ISLAM AUDI

LAWAN

ISLAN MERCEDES

KAH KAH KAH

AMIN

MCKK NAMA GLAMOUR


KOLEJ MELAYU

NAMA ASAL

AMIN

MCKK NAMA 

GLAMOUR

KHALAS

Unknown commented on
 "MENGAPA TAK HEBOH PULAU SINGAPURA"

bila nak tukar MCKK kepada kolej melayu kuala kangsar atau kmkk?boy london mabok apa ni..

TRUMP PILIHAN RAKYAT AMERIKA


TRUMP MAKIN

BANYAK DIDAKWA

MAKIN JADI PILIHAN

RAKYAT AMERIKA

KHALAS

KESEDARAN MELAYU KESEDARAN MELAYU


Wujudiah Melayu di Tanah Melayu ini penting. PRN baru-baru ini memperlihatkan kekuatan dan kesedaran Melayu.  Disini dibongkar surah dan  sejarahnya.

Pada 20 Jun 1948 kuasa kolonial Inggeris mengisytiharkan Darurat ke atas Tanah Melayu.  Ini  hasil dari laungan Merdeka yang di mulakan oleh Parti Kebangsaan Melayu Malaya ( PKMM). Laungan ini disambut juga oleh   kaum dan bangsa pendatang yang lain. 

Kekuatan laungan merdeka PKMM ini   telah menggoncang kekuatan penjajah Inggeris.

Bila Darurat di isytihar ada kumpulan  nasionalis Melayu  mengundur ke hutan. Di bawah pimpinan Parti Komunis Malaya (PKM) perjuangan bersenjata telah dilancar untuk menghalau Inggeris dari  Tanah Melayu.

Gerakan gerila menjadi senjata politik utama yang   diterajui oleh PKM untuk  melawan Inggeris.

Pada ketika Perang Pembebasan ini  Melayu menjadi amat penting.  Inggeris menganggap satu  sosok gerila Melayu sama nisbahnya dengan lapan sosok  gerila bukan Melayu. Gerila Melayu dianggap lebih bahaya dari gerila China atau India.

Terbukti dari zaman kuasa kolonial lagi telah disedari betapa pentingnya Melayu. Ini kerana bumi yang di jajah Inggeris ini  nama asalnya ialah Tanah Melayu – Land of the Malays.

Nama ini dengan cara licik dan jahat telah  di tukar oleh Inggeris kepada Malaya.

Nama Malaya  tidak memiliki  apa makna. Nama Malaya ini  adalah taktik Inggeris untuk melupuskan nama dan identiti Melayu dan Tanah Melayu.

Melupuskan nama Tanah Melayu menjadi  Malaya ini juga adalah strategi Inggeris untuk  menghalalkan Inggeris membawa masuk pendatang asing dari India dan China.

Tanah ini bukan lagi  tanah milik Melayu. Bukan lagi land of the Malays.

Jelas nama Tanah Melayu wajib di lupuskan lebih awal untuk memudahkan meluruh masuk pendatang asing – China dan India. 

Dari nama asal  Tanah Melayu - Land of the Malays - menjadi Malaya yang tidak membawa apa-apa makna  dalam bahasa Melayu.  Ingatan  kolektif orang  Melayu tentang Tanah Melayu secara licik dipadam.

Pada tahun 1963 projek jahat Inggeris  yang berjaya memadamkan  nama Tanah Melayu ini disambung sekali lagi  oleh parti United Malays National Organisation dengan memperkenalkan nama Malaysia.

Jika nama Malaya  untuk membawa pendatang dari China dan India masuk manakala  nama Malaysia untuk membawa Sabah dan Sarawak masuk.

Ini bukti sejarah bagaimana melupuskan nama Melayu pada  Tanah Melayu itu penting.

Sama seperti Malaya – perkataan Malaysia ini juga  tidak memberi apa-apa makna dalam  Bahasa Melayu, Amin

Apa sangkut paut  Darurat, pendatang asing , nama Tanah Melayu dengan  suasana dan wacana  politik negara hari ini. Apa kaitan semua ini  dengan kita yang  baru sahaja selesai mengadakan  pilihan raya di enam buah negeri.

Dalam tulisan ini saya cuba beri pencerahan tentang kesinambungan sejarah dulu dengan apa yang berlaku sekarang. Tulisan ini juga  untuk memperlihatkan apa itu  Melayu dalam budaya politik hari ini. 

Pilihan Raya  enam negeri 2023   baru saja  selesai. Untuk saya ianya telah    memperlihatkan  bagaimana sejarah  nasionalisma Melayu berulang kembali. 

PRN kali  ini bukan dengan laungan Merdeka a la  PKMM. Bukan perjuangan  gerila  melawan Inggeris.  Tapi laungan identiti Melayu – keabsahan bahawa bumi yang  dipijak oleh anak semua bangsa dan bangsa semua agama  adalah Tanah Melayu.

Cerita  ini Melayu kali ini  ialah cerita  kesedaran Melayu.

Pada tahun  40’an da 50’an  – di zaman penjajah – anak Melayu yang terdidik dan berilmu tidak ramai. Rata-rata mereka mencari makan dengan Inggeris atau terus  menjadi barua Inggeris.

Dengan kuasa Darurat  beratus -ratus anak Melayu yang berani melawan Inggeris di tangkap seperti Ishak Haji Muhamad atau Boestamam. Atau lari menghilangkan diri seperti Mokhtaruddin Lasso atau Ibrahim Yacob. Ada yang sempat bergerila ke hutan seperti Abdullah Sidi, Shamsiah Fakeh atau  Rashid Mydin.  

Darurat 1948 ? PRN 2023 ? Ada apa kena mengena?

Bila saya katakan sejarah berulang kembali bermakna agenda  nasionalis Melayu anti kolonial masih belum tuntas - belum sampai ke hujung. Niat dan inspirasi nasionalis Melayu dikhianati oleh United Malays National Organisation.

 Perjuangan Mat Kilau, Datuk Bahaman, Tok Janggut  yang di sambung oleh Pak Sako, Rashid Mydian, Abdullah Sidi  telah di khianati dan dimandulkan. PRN baru baru ini memperlihatkan  suasana dan agenda kesedaran semangat nasionalisma Melayu sedang  disambung kembali dengan ampuh.

Inggeris telah berjaya mematahkan perjuangan para nasionalis Melayu dengan  mendirikan parti United Malays National Organisation  sebagai pembelot dan pengkhianat Melayu.

Dalam PRN 2023 peranan pembelotan  masih lagi dimainkan oleh United Malays National Organisation.

Parti yang klim sebagai Parti Ketuanan Melayu  menjadi budak  suruhan Inggeris  yang setia untuk menumpaskan para nasionalis  Melayu. Dalam PRN 2023 semakin jelas United Malays National Organisation  memainkan peranan yang sama. Belot dan khianat untuk mematahkan agenda Melayu.

Keputusan PRN membuktikan bahawa Melayu merasa tidak puas  dengan apa yang sedang berlaku sekarang. Melayu merasa resah dan gelisah. Melayu merasa  kuasa politik  Melayu akan terhakis.

Kajian terperinci , secara berdata ilmiah atau secara rambang dilihat jelas bahawa Melayu telah hilang keyakinan terhadap Pakatan Rakyat. Satu ketika dulu gabungan  garis reformasi Pakatan Rakyat ini diyakini Melayu. Kini   Melayu agak kurang yakin tidak percaya kepada  gabungan ini.

Ini akibat Pakatan bersekongkol dengan parti pengkhianat perjuangan  nasionalis Melayu. Pakatan Harapan telah terpalit dengan jenayah pembelotan.

Ramai pemerhati  dan penganalisis politik hairan dan bertanya kenapa Melayu merasa terancam  dalam negara sendiri. Mengapa Melayu  merasa  kehilangan kuasa politik walhal Perdana Menteri Melayu, Menteri Ekonomi Melayu, Menteri  Besar semua Melayu, Ketua  Hakim Negara Melayu, Ketua Polis Melayu , ada Askar Melayu  – malah di belakang semua ini ada Raja Raja Melayu .

Kenapa  orang Melayu ada rasa ‘ inferior  - jiwa hamba ‘ walau pun mereka warga majoriti – 70% dalam negara ini.

Jawabnya senang sahaja : Singapura  sebahagian dari Tanah Melayu kini di miliki oleh China yang asal usul mereka dari Tanah Besar China. China  bukan anak asali Nusantara.

Jawabnya senang sahaja : Melayu melihat Pulau Pinang akan mengikuti langkah Singapura. 

Baru-baru ini garis  dan sikap yang menolak dan menafikan  sejarah Pulau Pinang itu sebagai sebahagian dari Kedah adalah permulaan. Malah mengancam dengan kuasa polis sesiapa yang menimbulkan sejarah Kedah adalah  satu lagi bukti. 

Kenapa Melayu merasa curiga. Kenapa Melayu merasa akan hilang tanah air mereka?

Jawanya senang sahaja :   Lupakan berapa ribu  hektar  tanah rizab Melayu lesap ke tangan China. Lupakan juga berapa juta warga China Merah yang datang  masuk  sebagai  pelawat  tapi tidak pulang dan menetap di Tanah Melayu sebagai pendatang haram.

Tidak perlu menggunakan pendekatan Marxist untuk  Melayu melihat Tanah Melayu ini bukan lagi milik mereka. Buka sahaja mata Melayu akan terlihat  kondo-kondo mewah milik bukan Melayu. Pergi masuk ke dalam pekan dan kota Melayu akan melihat gedung membeli  belah dan kedai-kedai milik  China.

Pekan dan bandar punca ekonomi dalam sistem kapitalis adalah milik China.

Melayu tanpa menggunakan  pendekatan materialis tetapi memandang  material di hadapan mata. Mereka yakin bahawa  Tanah Melayu ini bukan milik mereka.

Melayu bukan Marxist tetapi  hakikatnya perasaan Melayu itu adalah  perasaan  kelas – kelas kaya dan kelas miskin. 

Apa yang berlaku sekarang ini adalah pertempuran kelas dan bukan pertempuran  kaum. Yang kaya China yang miskin Melayu. 

Dalam istilah Marxisme kontradiksi yang wujud  sekarang ini bukan  rasisme. Kontradiksi induk ialah  yang miskin Melayu melawan yang kaya China. Ini pandangan  Marxisme.

Justeru slogan Melayu Islam menyengat. Para pengundi Melayu berkumpul menyokong Perikatan Nasional.  Pengundi Melayu melihat Parti Bersatu  sebagai penyambung   nasionalisma Melayu. Pengundi Melayu juga melihat Parti Islam PAS sebagai penyelamat Melayu.

Sejarah berulang kembali. Kalau dulu United Malays National Organisation belot kerana  bekerjasama dengan Inggeris. Kali ini  parti  yang klim parti keramat Melayu ini  dilihat belot  untuk sebaris dengan parti  Democratic Action Party (DAP) – yang dibaca oleh orang Melayu sebagai parti China.

Manifestasi yang amat jelas  dan mencucuk mata Melayu ialah kenyataan Zahid Hamidi Presiden Parti United Malays National Organisation yang bersumpah dan berjanji – No Anwar No DAP –

Kalau tahun 1955 berunding dalam gelap dengan Inggeris  untuk mematahkan perjuangan Pak Sako, Boestamam, Burhanudin Helmi . Kali ini berunding dalam gelap dan terang  dengan Pakatan Rakyat untuk menyelamatkan pasukan penyamun kleptokrat  dari masuk penjara.
 
Kemarahan Melayu kepada Zahid, Anawar dan DAP ini telah memusatkan sokongan Melayu kepada Perikatan Nasional.

Apakah sokongan Melayu kepada Perikatan Nasional ini akan dapat bertahan dan membawa kestabilan ?

Jawabnya : Tidak. 

Ini kerana  selagi agihan ekonomi tidak adil tidak seimbang  dan Melayu masih merasa  di Red Indiankan maka politik di Tanah Melayu tidak akan stabil.

PN – PH atau BN memerintah semua  dilihat sama. Selagi  Melayu masih melihat pekan, bandar dan kota milik China maka selagi itu pertentangan kelas  yang dimanifestasikan dengan Melayu benci China  akan berterusan.

Apakah larangan polis terhadap RAB : Raja Agama Bangsa akan  menenteramkan keadaan dan  membawa kestabilan ? Tunggu minggu hadapan. Amin. (TT)

TULISAN INI
DISIARKN JUGA DALAM PORTAL
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/my/opinion/2023/08/19/prn-6-negeri-dan-kesedaran-melayuKES CHINA TIPU MELAYU


KES CHINA 

TIPU MELAYU

AMIN

AL-FATIHAH


AL-FATIHAHNahas pesawat: Jenazah penunggang p-hailing dikebumikan di Sungai Petani hari ini


Jenazah Muhamad Hafiz akan diserahkan kepada waris pagi iniSatu jenazah mangsa nahas pesawat diserah kepada keluarga esok
Semua mayat dijangka selesai bedah siasat Isnin – Razarudin

KLANG – Polis menjangkakan proses bedah siasat dan DNA ke atas semua jenazah mangsa nahas pesawat ringan yang terhempas di Shah Alam, dekat sini, siap pada Isnin ini.

Pihak forensik terpaksa mengambil masa untuk mengenal pasti semua mangsa kerana sembilan daripada 10 mayat dijumpai dalam keadaan tidak sempurna.PEMBUNUH BAYI BERSIRI


PEMBUNUH BAYI

BERSIRI

AMIN

DOM PERIGNON NIKMAT HIDUP !!!


WOW !!!

DOM PERIGNON

NIKMAT HIDUP

AMIN

Unknown commented on
 "TAKTIK SEMPADAN BARU"

persempadanan sedang berlaku, warga pantai timur sedang menukar alamat mengundi di selangor.kelantan tganu kedah adalah negeri miskin tapi sek sek kito ni kerja gomen.apa parti yg menang pun ,gaji gomen kena bayar..bila melayu dan islam menang seluruh malaysia, gua yakin malaysia tidak akan jadi tanah melayu malah umat2 melayu dan islam akan angkat sumpah perlembagaan british..dan tukartiub akan terus goreng dan menibai pak lebai..begitu la tukartiub sehingga tukartiub mampos di telan dom perignon.

KE MANA ILANG 1.2 JUTA WARTGA CHINA MERAH


KEMANA ILANG

1.2 JUTA WARGA

CHINA MERAH ?

KHALAS

Unknown commented on
 "DIMANA HILANG 
1.2 JUTA WARGA CHINA MERAH ??"

1.2 juta china ada kat kedah utk projek ree..apa yg susah sangat..ada china kaya vincent tan yg jadi kawan baik mb tganu..pasai apa lu tak heboh, pasai apa tidak dilaporkan?

LAGI ENAM HARI


LAGI 

ENAM HARI 

SABTU 19 OGOS 2023
KE
SABTU 26 OGOS 2023
LAGI ENAM HARI
JENG JENG JENG

ADA APA ?

ADA DEMO ANTI ZAHID
JENG JENG JENG

UNTUK PN
ADALAH BAIK JIKA
DEMO INI GAGAL
DAN ZAHID TERUS JADI
PRESIDEN 
UNTUK MASA DEPAN PN
ZAHID ADALAH SOSOK
YANG AKAN MEMBANTU
JENG JENG JENG

KETIKA MENYUSUN
MELAWAN MADEY
MADEY BIJAK DIA LETAK
JAWATAN
 BERI PAK LAH
HASILNYA
PAK LAH MENANG BESAR
KAH KAH KAH

DALAM HATI HADI
DALAM HATI MUHYIDIN
MEREKA HARAP ZAHID
TERUS JADI KEPALA GEROMBOLAN
AMIN

AMERIKA
PERJANJIAN ANTARA
KOREA SELATAN JEPUN & AMERIKA
MENJAGA LAUTAN TEDUH
LAUT SUNDA
DARI DI LANUN OLEH CHINA MERAH

CANADA
API MEMBAKAR HUTAN
KINI SAMPAI KE BANDAR YELLOWKNIFE
PENDUDUK MULA LARI
DAH LEBIH SEBULAN
CANADA TERBAKAR
MALAPETAKA IKLIM

UNITED KINGDOM
KES MISI PEMBUNUH BERSIRI
BUNUH BAYI
BARU LAHIR
BUKAN SORANG TAPI 7 ORANG

HOKKIEN
PAGI INI BASAH  
HUJAN LEBAT PETANG KELMARIN
UDARA SEGAR

KL & KL SENTRAL BERKABUS
MATA HARI DAH KELUAR
CAHAYA LEMBUT

CENGKERIK BERSIMPONI
BUMI BASAH
TERKUKUR MENDAYU
YANG LAIN PAGI INI TAK BERSUARA
MASIH BELUM BANGUN

HARI INI AKAN PANAS
GUA NAK KE CHOW KIT
MAKANAN GUA DAH ABIS
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT SABTU
DENGAN SENYUMAN

BRO
LU CINTA DENGAN DIA
LU JADI KUAT
LU JADI BERANI

BRO
ADA HARI  KITA
BERHENTI SABENTAR
MENENGOK KE BELAKANG
LALU  BELAJAR DAN BERSYUKUR

BRO
HAL YANG PENTING
ADALAH MENIKMATI HIDUP INI
CARI GEMBIRA
WALAU PUN APA TERJADI

BRO
JANGAN BERSEDIH
KERANA SEDIH AKAN
MENUTUP JALAN LU
UNTUK BERGERAK KE MASA DEPAN

BRO
JIKA ADA RINTANGAN
GUNAKAN IANYA
UNTUK LU BANGKIT
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENUNGGU
SABTU 26 OGOS 2023