Jumaat, 1 Mei 2020

BINI DEMO GOTU


BINI DEMO
LAKI BODO BODO
PELIHARO LEMBU 
PILIHARO KEBAU
BAWA TEKSI
ORANG ADO BELAKO
BETINO HUDUH BETINO LAWA


ARAB TERUS BERGADUH


ARAB TERUS 

BERGADUH

INI PERANGAI

ARAB


AWAS

JEPUN DARURAT

JEPUN SAMBUNG

DARURATCoronavirus live news: Japan extends state of emergency; China lowers Hubei emergency response


ADAKAH KITA

LEBIH BERJAYA

DARI JEPUN

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

ATAU.....

JENG JENG JENG

PERANGAI KOBID PELIK
PERANGAI 

WATAK KOBID

BERBEZA BEZA

69 kes jangkitan baharu Covid-19, 1 kematian 


Kedai makan boleh buka sampai 10 malam mulai Isnin47% kes Covid-19 di Sabah berpunca kontak dengan pesakit tiada gejala

SEBANYAK 47% kes positif Covid-19 di Sabah merupakan kontak kepada kes positif tidak bergejala pada peringkat awal jangkitan, kata Pengarah Kesihatan Sabah Dr Christina Rundi.

Beliau berkata kesemua mereka adalah dalam golongan umur satu hingga 72 tahun dan tidak mempunyai penyakit kronik seperti diabetes, hipertensi dan sebagainya.

“Selain itu daripada 315 kes positif yang dilaporkan di Sabah setakat ini, 60 daripadanya adalah kes sporadik yang dikesan melalui saringan sama ada mereka yang baharu balik dari luar Sabah atau melalui saringan bersasar dalam negeri.

“Sebanyak 12% daripada kes positif Covid-19 di Sabah adalah pelajar,” katanya dalam kenyataan di Kota Kinabalu, hari ini.

Sehubungan itu, Christina berkata pergerakan pulang semua pelajar yang terkandas di universiti masing-masing perlu menjalani kuarantin untuk mengelakkan penularan Covid-19.

Menurut Christina beliau menyedari mengenai banyak persoalan dan rasa tidak puas hati ibu bapa berhubung keputusan kerajaan untuk mengkuarantin anak-anak mereka yang balik ke Sabah dari kampus masing-masing sebelum dibenarkan kembali ke pangkuan keluarga.

“Namun mereka yang mudah dijangkiti adalah golongan kanak-kanak, warga emas, wanita mengandung dan mereka yang mempunyai penyakit kronik kerana sistem imun yang lemah.

Mereka ini adalah masyarakat yang berbeza dengan komuniti kampus yang rata-rata terdiri daripada golongan muda yang mempunyai sistem pertahanan badan yang baik,” katanya. – Bernama, 1 Mei, 2020.AWAS

BERBUKA PUASA


POSO 8 ARI

EDEN OKAY ARI NI
KLUMPO TAK PANEH
KALAU CAM NI 
SETAUN PUN 
DEN LEH POSO

PKP DAH RELEK
TERINGAT TAPAI
TERINGAT KUIH GULUNG

POTANG NI 
DEN NAK BUEK
PISANG DONGAN SANTAN
CAMPUR KACANG SOYA
DEN TERJOMPO
PULAK GULA KELAPO
DALAM LAMARI
ONTAH APO RASO
KAH KAH KAH 

SLAMAT BUKO
SLAMAT KHALWAT
SLAMAT SAHO


BERITA BAIK UNTUK KITA
BERITA BAIK

UNTUK KITA

Malaysia di peringkat pemulihan, kata Dr Noor Hisham

PERINTAH Kawalan Pergerakan (PKP) tahap empat dilonggarkan selepas melihat kejayaan kawalan pada tiga tahap sebelumnya dalam mengawal jangkitan Covid-19, kata Dr Noor Hisham Abdullah.

Ia membolehkan Malaysia berada di peringkat pemulihan selepas kadar jangkitan tersebut berjaya dikawal dan membolehkan lebih banyak sektor ekonomi dibuka secara terkawal.

“PKP tahap satu, dua dan tiga berjaya melandaikan lengkuk jangkitan.

“Jelas sekali kita berada di peringkat pemulihan,” katanya yang menambah pertimbangan itu dibuat dengan berhati-hati dengan mengimbangi risiko nyawa dan kesan ekonomi.

Ketika ditanya dalam sidang media hari ini, beliau juga berkata pemantauan ke atas pematuhan garis panduan akan ditingkatkan apabila lebih banyak sektor ekonomi dibenarkan beroperasi bermula Isnin.

Untuk langkah seterusnya, tindakan dijalankan untuk menangani jangkitan virus dalam komuniti dan PKP akan diperketat di mana-mana kawasan sekitara terdapat peningkatan kes mendadak.

Kawalan sempadan juga diperketat walau PKP tahap empat dilonggarkan dan perhimpunan serta kegiatan tumpuan ramai masih dilarang, katanya lagi.

Beliau mengulas pengumuman Perdana Menteri Muhyiddin Yassin terdahulu hari ini untuk membenarkan hampir kesemua sektor ekonomi beroperasi bermula 4 Mei.

Senarai SOP bagi membolehkan sektor perniagaan dan industri, sektor awam dan sektor sosial adalah beroperasi itu mengariskan:

- Penjarakan sosial
- Kerap mencuci tangan
- Memakai topeng muka
- Melaporkan segera kepada Jabatan Kesihatan jika terdapat maklumat mengenai jangkitan Covid-19
- Keutamaan melindungi kumpulan berisiko seperti kanak-kanak, bayi, warga emas dan OKU
- Individu tidak sihat dan bergejala dikehendaki segera menjalani pemeriksaan kesihatan
- Bilangan penumpang dalam kenderaan awam perlu mengambil kira penjarakan sosial dan menggalakkan transaksi secara online. – 1 Mei, 2020


AWAS 

BERJAGA JAGA

MAT KOBID

MASIH MERAYAU 

WA MA KARU DAH MASUK MIC ?
WA MA KARU

DAH MASUK MIC ?
Alamak brader Gobi ni dah keluar lokap ke belum. Seingat aku dia masuk lokap sebelum GE12, tak tau dah keluar belum. Takut kawan2 terlupa bayar bail kah kah kah 
on 
WA MA KA RUU
 CERMAH GOBALA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/05/20

T

PISANG TERJULURSAEKOR LAGI

POLITIKUS

JULUR PISANG


Joe Biden akan bersuara

 Jumaat pagi 

Joe Biden akan secara terbuka mengemukakan untuk pertama kalinya tuntutan serangan seksual terhadapnya semasa penampilan di MSNBC Morning Joe pada hari Jumaat pagi, setelah berminggu-minggu membisu mengenai perkara ini.

Biden, calon yang tepat, akan "merespon untuk pertama kalinya terhadap tuduhan serangan seksual baru-baru ini", rangkaian itu mengumumkan dalam satu tweet pada hari Khamis.

Tara Reade tampil bulan lalu untuk menuduh Biden menyerangnya secara seksual di ruang bawah tanah gedung pejabat Capitol Hill ketika dia bekerja di pejabat Senatnya pada musim bunga 1993. Kempen Biden secara paksa menolak tuduhan itu, tetapi calon itu tidak memberikan komen secara peribadi.

Wawancara Biden mengenai Morning Joe, sebuah rancangan perbincangan berita kabel, muncul setelah bukti baru muncul minggu ini yang menyokong aspek-aspek kisah Reade, yang telah meningkat sepanjang masa.

Jan 25, 2016 - Cecil Parkinson, who held senior posts in the British government under Prime Minister Margaret Thatcher and was seen as her possible ...
POLITIKUS

GUNA KUASA 

UNTUK DAPAT

ENTOT FREE

MANA MANA

DALAM DUNIA

SAMA SAJE 

DI BRITAIN

DI AMERIKA

TERMASUK

DI MALAYSIA

HAMPEH

HAPRAK PUKRAK

PELIK YANG BAIK MASUK NERAKAPELIK YG BAIK

MASUK NERAKA

JAHAT DAPAT

ENTOT BIDADARI
Arab tu jahat ..tu sebab semua Nabi turun kat Tanah Arab ..jahat2 Arab tapi mereka Islam. Asli Amazon, Eskimo, Sino kaum baek ..sebab baek mereka tak dikasik Nabi ..mrk Kapir Laknat, tempat mrk di Neraka Jahanam ..nauzubillah ..tak pasal-pasal
 on 
INI SEBAB NABI 
DATANG 
KE NEGARA ARAB
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 30/04/20

“B

BERITA BAHAYA

BILA EKONOMI

AMERIKA RUNTUH

EKONOMI DUNIA

KAPITALIS 

RUNTUH SAMA

3.8 juta rakyat Amerika yang lain mengemukakan tuntutan pengangguran minggu lalu, menurut data terbaru dari jabatan buruh. Lebih daripada 30 juta rakyat Amerika telah mengemukakan tuntutan pengangguran dalam enam minggu terakhir

Penunjuk perasaan bersenjata berdemonstrasi menentang peluasan tempat tinggal di tempat perintah di Michigan. Para penunjuk perasaan, beberapa di antaranya membawa senapang serangan, membandingkan gabenor Demokrat negara Gretchen Whitmer dengan Hitler.


PELUANG TERUKA

UNTUK DIRI

SATU SISTEM

EKONOMI BARU

AIR BINCHEK ? SODAP KO?


AIR BINCHEK

SODAP KO?
“Binchat Kurma” tu apa, TT?
 Kurma cicah air binchek ke? 
on 
PETANG INI - 
PUASA KE 7
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 30/04/20

M

BELA ANAK IKAN


BELA ANAK IKAN
Pigi mabuk la Abam. Lu punya expiry date sudah lama sampai. Lu punya idea pembaharuan dan reformasi sudah lama basi. Asyik cakap benda lama yang sama. 
Tektik pun tektik lama. Lebih baik lu balik sana Ceruk Tok Kun. Lu tanam pisang dan bela ikan dalam kolam. Aman Malaya. Aman Nusantara. 
on 
INI BUKAN 
JENAYAH LIWAT
Publish | Delete | Spam
dr chenor
on 30/04/20

m

DASAR BARU WAJIB UNTUK SELESAI KES PENDATANG


DASAR BARU 

WAJIB SELESAI  

KES PENDATANG
memang lah masalah ini wujud sebab munke support tauke tauke dari dulu lagi, bila bawa masuk warga kerja asing, gaji murah, tauke untung lebih, kalau pekerja tempatan, kena EPF kena SOCSO kena bonus, kena elaun motor basikal kereta, tauke tak suka, untung kurang, ini akan buat pekerja warga negara di letak tepi longkang, 
munke piem yang buat dasar semua nak untung sebab mereka PON ada share jugak, macam cahaya mata Sarawak, Taib Mahmud share 60 tauke cina 40, jadi ini lah susah bila ada pemimpin PON asyik nak penuh tabung dia orang kah kah kah mampoosss macam ini
 on 
PENDATANG HILANG 
GAJI AKAN NAIK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 30/04/20

a

PISANG TERJULUR KE RUMAH PUTEH


PISANG TERJULUR

KE RUMAH PUTEH

Nasib baik pisang masih boleh dijulur. Telump gemuk, perut buncit, boleh nampak pisang? 
on 
SATU LAGI 
KES BARU 
JULUR PISANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 30/04/20

Makan pisang jangan bayangkan sedang mengulom pisang abam .... 
on 
PETANG INI - 
PUASA KE 7
hamim
on 30/04/20

BUKAN TAKDA MAKAN TAPI SUSAH BELI
BUKAN TAKDA

MAKANAN

HANYA SUSAH

NAK BELI 

WAJIB BERATUR 

Penduduk Selayang bawah PKPD berdepan masalah makanan

PENDUDUK Selayang dalam kawasan perintah kawalan pergerakan diperketat masih bertahan walaupun wujud masalah kekurangan makanan berkhasiat dalam bekalan diedarkan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Sejak PKPD bermula 20 April lalu, penduduk menerima barangan kering seperti beras, minyak, tepung, sardin dalam tin dan telur daripada JKM.

Raj Batumalai, penduduk kondominium Sri Murni Fasa 1 memberitahu The Malaysian Insight yang sejak 10 hari lepas, beliau dan keluarganya hanya makan nasi dengan dhal, sardin, kentang dan tosai.

Tiada sayur atau daging untuk penduduk diberikan dan beliau berharap JKM dapat mempertimbangkan membekalkan barangan ini kepada mereka.

Raj yang tinggal bersama isteri dan dua adik isterinya berkata walaupun ada kedai runcit di Sri Murni yang dibenarkan beroperasi bermula jam 10 pagi sehingga 6 petang, sukar mendapat barangan keperluan kerana terlalu ramai penduduk beratur untuk membeli di situ.

Walaupun keadaan serba kekurangan, Raj berpuas hati dengan bantuan JKM dan merasakan mereka buat kerja dengan baik.

Menurut Raj, JKM kadang-kadang menghantar barangan dari pintu ke pintu, tetapi kebanyakan masanya, JKM akan meletakkan barangan di tingkat bawah bangunan dan penduduk perlu turun untuk mengambilnya.

Sejak 20 April lalu, penduduk Sri Murni Fasa 1 menerima bekalan makanan daripada JKM tiga kali dalam tempoh sembilan hari. – 30 April, 2020.

INI HANYA

BERATUR

TUNGGU

PASCA KOBID

JEMBALANG 

AKAN MUNCUL

JIKA  POLITIKUS

MASIH DENGAN

PERANGAI 

MUNKEE

SUARA DARI FINLAND


SUARA LAMBAT 

SAMPAI DARI

FINLAND
Runtuhnya PH disebabkan gang kaua Isham dan kartel. Plan nak angkat Tun semula tapi apakan daya di lipat oleh Yiddin yg berpakat dgn Jeming. Maka melompong la kau dgn Mahathir. Kau pun Pengkhianat kpd PH! 
on 
SIAPA 
KETUA PEMBANGKANG
Anonymous
on 30/04/20


Pejuang melayu islam sdr tt. Apa punya barang, Anuar nk jd ketua pembangkang pun dengki juga. Ini kena dihalang. Justeru itu justeru itu mamat tt akan teruskan kencing tak basuh pipit hingga anuar gagal jadi ketua pmbangkang. Apa punya barang. 
on 
SIAPA 
KETUA PEMBANGKANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 30/04/20

31

WA MA KA RUU CERMAH GOBALAWA MA KA RUU

SLOGAN CERAMAH 

GOBALAKRISHNAN

Lama x jenguk tt. Apa khabar tt time2 pkp ni? Harap sihat lah ye. Yiddin tu x diselamatkan oleh corona pun. Cuma bumi dibersihkan sebersih bersihnya sebelum tok sheikh naik pm. Lumrah alam tt. 
Sejak dari zaman mesolitik paliolitik lagi dah berlaku begini. Jadi, sebaik shj tok sheikh banon naik, tt percaya lah bhw toksheikh la sebaik2 pemimpin di zaman nya. Akhir kata, sblm tt terlambat dan kiok, berimanlah dgn ayat WA MA KA RUUU.... bhabhahahha. 
on 
PAKATAN DESAK 
PARLIMEN DUA MINGGU
Publish | Delete | Spam
Nole
on 30/04/20

Me

MASALAH TIMBUL

MASALAH TIMBUL

Penduduk Selayang bawah PKPD berdepan masalah makanan


BERITA MENYUSUL

JORMAN TAKDO POTAIDI JORMAN

TAKDO POTAI
 Rakyat Jerman kojo ompek jam sohaghi ..ompek haghi sominggu ..dapek 7OOO sobulan. Eden kojo JAGGA ..12jam sari, sobulan ponoh kojo takdo chuti ..Nuzul Quran pon tak OPP ..Ghayo pon tak OPP ..dapek 15OO .. 
on 
MANGSA PERTAMA
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 30/04/20

Ar

SELAMAT MENYAMBUT HARI BURUH


BURUH SEDUNIA
BERSATULAH

MELAWAN KORONA

WUJUDKAN

DUNIA BARU

SELAMAT  

MENYAMBUT

SATU MEI

GUA TAK TAUGUA TAK TAU
Secara digital menembus tu apa maksudnya TT... Macam sex online atau pun melancap depan komputer neh? 
on 
SATU LAGI 
KES BARU 
JULUR PISANG
Publish | Delete | Spam
Si Luncai
on 01/05/20

R

PISANG TERJULUR DI WASHINGTON


PISANG TERJULU

DI WASHINGTON
Stendet roma sampai ke abam sampai ke Biden. Taktik perang Mark Anthony ke Berlin sampai segambut ke Washington. Biden sudah kena pau. Teram,tok wan mmg kaki pau paling lejen.
Hsien loong mmg kaki pau laki bini.adik dia pun dia berani pau,rumah arwah bapak pun nak diratakannya.justeru justeru,hanya kaki pau paling kuat boleh bertahan.cuma dimana pau itu mahu dihalakan.bangunkan warga atau bangunkan tokay? 
on 
SATU LAGI 
KES BARU 
JULUR PISANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 30/04/20

L

BERITA DARI NOKIA


DARI NOKIA
2 ORANG 
DIBENARKAN BERGERAK 
DALAM SATU  KENDERAAN
  DENGAN SYARAT 
KEDUA-DUANYA  
ADALAH AHLI KELUARGA
 DAN
 DARI RUMAH YANG SAMA

MAJLIS 
KESELAMATAN NEGARA

RAMAI NABI BANGSA YAHUDI


RAMAI NABI 

BANGSA YAHUDI
Semua Nabi lahir kat Wilayah ARAB dan hampir kesemua Nabi itu Yahudi. TaT ckp Yahudi tu jahat ..Maha Firaun dah lama tau yg Yahudi tu jahat. 
on 
INI SEBAB 
NABI DATANG 
KE NEGARA ARAB
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 30/04/20

N

AKAR LALANG TERPASAK DIBUMI


AKAR LALANG
TERPASAK DI BUMI
MERESAP MELUAS TERSEBAR
UBATAN UNTUK CERAH FIKRAH MELAYU
moga Allah berikan kefahaman dan hidayah kpd saudara utk kenal jati diri Melayu sebenarnya. saya menganggap itu hanya andaian dan pandangan peribadi sedara sahaja. 
sekejap isu politik sekejap isu agama sekejap isu Melayu. Mohon jangan jadi lalang. lepas ni tukar tiub dah boleh tukar otak. opps 
on 
PETRA - 
ARAB TIPU MELAYU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/05/20

S