Selasa, 13 Februari 2024

AL- FATIHAH


AL- FATIHAH

AMIN

ARAHAN TUTUP MULUT


ARAHAN

TUTUP MULUT

AMIN

13 RIBU +++ SOLDADU ZIONIS CEDERA


13 RIBU +++

SOLDADU ZIONIS

CEDERA LAPORAN

 AKHBAR ISRAEL

AMIN


Jho Low selalu tonjol diri sebagai proksi Najib – Saksi

KUALA LUMPUR – Bekas penasihat Undang-Undang 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Jasmine Loo Ai Swan mula memberi keterangan pada prosiding penyelewengan dana !MDB yang membabitkan Najib.

Beliau mendakwa ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho atau Jho Low sering menonjolkan dirinya sebagai proksi kepada bekas Perdana Menteri selain menjawat jawatan Lembaga Penasihat 1MDB.

Katanya, Jho Low sering mendakwa mengenali dan rapat dengan Najib selain mampu mempengaruhinya.

Ketika membacakan keterangan di hadapan Hakim  Collin Lawrence Sequerah, beliau berkata, sesuatu perkara besar yang memerlukan kelulusan Najib perlu dibincang dengan Jho Low terlebih dahulu.

Tambahnya, Jho Low juga akan memberi arahan kepadanya untuk menyediakan dokumen syarikat yang memerlukan tandatangan Najib.

“Saya akan sediakan dan maklumkan kepada  Shahrol Azmi (CEO 1MDB). Setelah serahkan dokumen, saya tidak tahu bagaimana Jho Low dapatkan tandatangan  Najib.

“Sepanjang bekerja di 1MDB, saya hanya berjumpa dengan Najib secara beramai-ramai dalam acara atau mesyuarat pengurusan syarikat. Tidak pernah bersemuka secara sendirian,” katanya.

Najib berdepan empat tuduhan menggunakan kedudukannya mendapatkan suapan berjumlah RM2.28 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram melibatkan jumlah sama.

Terdahulu, Jasmine turut mendedahkan bagaimana perkenalan beliau dengan Jho Low ketika bekerja sebagai penasihat undang-undang di UBG Berhad, iaitu sebuah syarikat disenarai bawah Bursa Malaysia dengan gaji sebanyak RM45,000 antara tahun 2009 Januari sehingga April 2011.

Difahamkan di UGB, Jho Low adalah pengarah syarikat tersebut dan kali pertama mengenalinya ketika sesi temuduga syarikat tersebut.

Jasmine yang merupakan saksi ke-50 berkata, dia kemudian mendapat tawaran daripada Shahrol Azral yang dikenalinya di UGB mahu beliau menyertai 1MDB pada 2011.

“Jho Low memberitahu saya beliau tidak mempunyai halangan untuk saya sertai syarikat 1MDB dan saya mula bekerja dengan 1MDB pada bulan Mei 2011 sehingga November 2013,” ujarnya.

Prosiding akan bersambung pagi esok. – 

WOIT 

DAH 50 SAKSI

DI PANGGIL

AMIN

KALAU MACAM 

INI SAKSI KATA

PASTI NAJIB

MASUK JIL

AMIN

KALAU TAK

MASUK JIL

SAMA ADA

HAKIM KENA

TAHU SUMBAT

ATAU

DAPAT ARAHAN

MADANI

KHALAS

PASAL APA ZAHID NAK SELAMATKAN TENGKOK ?


PASAL APA ZAHID 

NAK SELAMATKAN

TENGKOK

AMIN

PANAS MULA MEMBAHANGDua daerah P.Pinang catat cuaca panas tahap berjaga-jaga

GEORGE TOWN –  Seberang Perai Tengah (SPT) dan Seberang Perai Utara (SPU) antara empat daerah di Semenanjung yang diklasifikasi mengalami cuaca panas tahap berjaga-jaga selepas mencatat suhu harian antara 35 hingga 37 darjah celsius.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) dalam kenyataan hari ini memaklumkan dua lagi daerah terbabit adalah Langkawi serta Pokok Sena di Kedah.

“Keempat-empat daerah terbabit mencatatkan suhu maksimum 37 darjah celsius bagi tempoh tiga hari berturut-turut, sekali gus diklasifikasikan dalam keadaan berjaga-jaga.

“Suhu maksimum harian di daerah terbabit adalah antara 35 hingga 37 darjah Celcius dan berlaku sekurang-kurangnya selama tiga hari berturut-turut,” katanya.

Selain cuaca panas tahap satu, MetMalaysia mengklasifikasi suhu antara 37 hingga 40 darjah celsius sebagai gelombang haba (tahap kedua) dan lebih 40 darjah celsius sebagai gelombang haba ekstrem (tahap tiga).

Untuk maklumat terkini status cuaca panas harian, orang ramai boleh merujuk laman web rasmi MetMalaysia di pautan https://www.met.gov.my/iklim/status-cuaca-panas. 

BANJIR MAKIN

DALAM

AMIN

PANAS MAKIN

MEMBAHANG

AMIN

TANDA IKLIM

BERUBAH

KHALAS

KEMALANGAN KAPAL TERBANG


Hubungan terakhir dengan pengawai kawalan trafik udara 7 minit selepas pesawat berlepas – CAAM


PUTRAJAYA – Pesawat ringan, BK 160 Gabriel, yang terhampas dekat Kapar, Klang, Selangor hari ini membuat hubungan terakhir dengan pengawai kawalan trafik udara tujuh minit selepas berlepas dari Lapangan Terbang  Sultan Abdul Aziz Shah, Subang pada jam 1.28 tengah hari.

Ketua Pegawai Eksekutif Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM), Kapten Norazman Mahmud yang mengesahkan pesawat dengan nombor pendaftaran I-POOC terhempas itu berkata, tiada panggilan kecemasan diterima selepas itu.

“Hubungan terakhir pesawat dengan pegawai kawalan trafik udara dilaporkan pada pukul 1.35 petang namun tiada panggilan kecemasan diterima.

“Pusat Koordinasi Menyelamat Aeronautikal Kuala Lumpur (KLARCC) di Pusat Kawalan Trafik Udara Kuala Lumpur (KLATCC) diaktifkan serta merta untuk mengenal pasti lokasi pesawat,” katanya dalam kenyataan sambil menambah ia merupakan penerbangan rekreasi, hari ini.

Menurut Norazman, terdapat seorang penumpang dan seorang juruterbang berada dalam pesawat tersebut namun keadaan kedua-dua mangsa masih belum dapat dipastikan setakat ini.

Katanya, siasatan lanjut akan dilaksanakan oleh Biro Siasatan Kemalangan Udara di bawah Kementerian Pengangkutan mengikut Bahagian XXVI Peraturan-peraturan Penerbangan Awam 2016. – 

PESAWAT RINGAN

SATU PEMANDU

SATU PENUMPANG

AMIN

DARI MANA

HENDAK KE MANA ?

KHALAS

BERITA BAIK - UMNO DAP MULA BERGADUH !


UMDAP

KAH KAH KAH

BERITA BAIK

UMNO DAP

MULA BERGADUH

KHALAS

Unknown commented on 
"DAP DAN UMNO 
TERUS BERTELAGAH"

short form ada tt .. pakailah UMDAP.. moto dia hidup melayu // hidup cin peng... kah kah kah


panglimo potaseh commented on
 "DAP DAN UMNO 
TERUS BERTELAGAH"

Bila DAP Unescokan Kg. Baru Cina .. Lanon Melayu melalak kulu-kilir. Bila Lanon Melayu gadai Felda kerajaan kono pulak tebus balik .. bila Kg.Baru KL di porap mcm taik dlm tong takdo sapo melalak.


abuqassim commented on
 "DAP DAN UMNO 
TERUS BERTELAGAH"

KAH KAH KAH
Ini tando sgt baguih..
Ini yg dikatokan perpaduan..
Dlm famili kono ado gaduh²..
Klu tk dikobakan dh jd pocacai..
Org jowo koba cek en belen..
KAH KAH KAH

KAPAL TERHEMPAS !!!
Pesawat terhempas di Kapar, operasi cari mangsa giat dijalankan

KUALA LUMPUR – Sebuah pesawat dilaporkan terhempas di Kampung Tok Muda Kapar, Klang sebentar tadi.

Tragedi terbaharu itu disahkan Ketua Polis Selangor, bagaimanapun jumlah mangsa yang terlibat belum dapat dikenal pasti.


JUMPA IDUP KE

JUMPA MATI

AMIN

KAPAL TERBANG TERHEMPAS DI KLANG


KAPAL TERBANG

TERHEMPAS

AMIN

PAMERAN LUKISAN ALAM SEKITAR DAN BUKU


PAMERAN LUKISAN

ALAM SEKITAR

AMIN

MALAPETAKA IKLIM

SATU BACAAN

KHALAS


JANJI

DAP DAN UMNO TERUS BERTELAGAH


DAP & UMNO

TERUS BERTELAGAH

KHALAS

UMNO JADI TUNGGUL KAYUDAP makin berani tapi UMNO bukan tunggul kayu – UMNO Kedah

KUALA LUMPUR – Ketua Penerangan UMNO Kedah, Shaiful Hazizy Zainol Abidin beri amaran kepada Nga Kor Ming menjadi menteri bukanlah lesen untuk mencadangkan benda yang bukan-bukan.

Tegas beliau, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan itu sepatutnya sensitiviti dengan parti lain dan jangan menganggap UMNO hanya tunggul kayu.

Namun beliau tidak pelik pun kerana belakangan ini pemimpin pemimpin DAP sudah semakin berani mengeluarkan kenyataan dan kritikan yang berbaur rasisme seperti Tony Pua dan Ramkarpal Singh.

“Mereka terlupa agaknya yang sekarang mereka bukan lagi pembangkang, dan mereka pun mungkin terlupa yang DAP sudah bekerjasama dengan UMNO.

“Hendak ataupun tidak, mereka sudah perlu untuk berhenti untuk mengeluarkan sentimen agama dan perkauman.

“Tindak tanduk DAP ini menimbulkan kerisauan dalam UMNO Kedah. Ini sebab ada dalang dalang dalam DAP yang cuba untuk menganggu-gugat keharmonian Kerajaan Perpaduan dan cubaan untuk mencetuskan perbalahan sesama parti komponen,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Mengulas lanjut, Shaiful Hazizy berkata, tindakan Kor Ming mencadangkan agar Kampung Baru Cina di Selangor diwartakan sebagai Tapak Warisan Dunia, Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan (UNESCO) tidak melambangkan tindakan sebuah kerajaan yang mewakili pelbagai kaum dan agama.

Apatah lagi jelas beliau, DAP yang diwakili Kor Ming mendakwa mereka adalah parti pelbagai kaum dan agama.

“Kalau benar lah Nga Kor Ming itu menteri yang benar-benar menjaga kepentingan semua kaum, kenapa hanya perkampungan Cina yang diangkat? Kenapa tiada cubaan yang sama dengan kampung kaum Melayu dan India? Malah kampung kampung Melayu diroboh dan dikacau.

“Tindakan ini juga kelihatan seperti Nga Kor Ming cuba mengekalkan budaya kaum sendiri sahaja dan mengenepikan budaya, tradisi dan sejarah kampung kampung lain. Mudahnya, ini lah ethnocide halus yang dibawa oleh mereka,” katanya. – 

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KETUANAN MELAYU

DAH JADI TUNGGUL

KAH KAH KAH

AMIN

JADI TUNGGUL

LEBIH BAIK

DARI JADI BARUA

KAH KAH KAH

TUNGGUL BOLEH

BUAT UMPAN API

KAH KAH KAH

BARA TUNGGUL

BOLEH MEMBAKAR

KAH KAH KAH

WOIT

APA SUDAH JADI

PADA 

KETUANAN MELAYU

KHALAS

UGUT BOM !!!Ketua Polis Johor terima ancaman bom
JOHOR BAHRU: Ketua Polis Johor

Komisioner M Kumar, mengesahkan menerima ugutan ancaman bom menerusi e-mel rasminya pagi tadi yang dikirim 'Takahiro Karasawa'.

Beliau berkata, e-mel daripada alamat sama juga diterima beberapa pihak yang turut membuat laporan polis.

Setakat ini, katanya, polis Johor menerima dua laporan berkaitan e-mel ancaman berkenaan.

"Dia hantar e-mel dan semakan mendapati ia daripada alamat sama seperti pernah dihantar ke beberapa pihak pada Disember tahun lalu.

"Kita percaya ia dihantar orang sama dan siasatan mendapati ia adalah akaun palsu.

"Setakat ini, Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) membuat laporan polis selain laporan daripada polis berikutan e-mel dihantar ke e-mel rasmi saya," katanya.

Beliau berkata demikian pada program Menyantuni Petugas Ops Selamat di persimpangan Bangunan Sultan Iskandar - Jalan Lingkaran Dalam Johor Bahru, malam ini.

Kumar berkata, pihaknya belum dapat memastikan motif pengirim e-mel berkenaan namun siasatan terus dijalankan.

Beliau tidak menolak kemungkinan pengirim mahu mewujudkan ketegangan dalam masyarakat.

"Saya ingin memberi amaran tegas, apa yang dilakukan ini adalah salah dari segi undang-undang dan polis akan ambil tindakan.
B

WOIT

SAPA PUNYA 

KERJA ?

AMIN

YAHUDI ?
DAP ?

KAH KAH KAH

 TOWKAY DADAH

TOWKAY LENDIR

TOWKAY JUDI

SAMSENG ALONG

ATAU

JANJI DICAPATI

AMIN

KHALAS

TERBAKAR KERANA DAWAI LETERIKMasalah pendawaian

 elektrik punca 

kebakaran tingkat 17,

 flat Sri Sabah
KUALA LUMPUR – Masalah pendawaian elektrik pada Distribution Board dalam rumah unit tiga  merupakan punca tercetusnya kebakaran di tingkat 17, Blok 70, flat Sri Sabah Cheras pada Sabtu lalu.

Perkara berkenaan disahkan oleh Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kuala Lumpur, Muhammad Salleh Abdul sekaligus menafikan kebakaran berpunca daripada bunga api.

Jelas beliau, kebakaran di rumah tersebut kemudiannya merebak ke lima rumah yang lain di tingkat yang sama.

“Hasil siasatan Bahagian Forensik JBPM KL telah membuat siasatan mengenal pasti punca kita telah kenal pasti kebakaran bermula di unit nombor tiga hasil siasatan semasa kebakaran rumah tersebut tertutup  dari pintu depan dan belakang.

“Dakwaan kebakaran disebabkan bunga api adalah tidak benar dan siasatan forensik kita juga mengesahkan kebakaran tersebut disebabkan pendawaian elektrik tertumpu di Distribution Board (90 peratus) disebabkan itu,” katanya ketika sidang media di Pusat pemindahan sementara (PPS) di Sekolah Kebangsaan (SK) Sri Cheras.

Dalam pada itu beliau turut menafikan dakwaan pili bomba di kawasan blok perumahan tersebut tidak berfungsi ketika kejadian.

“Dakwaan pili bomba tidak boleh digunakan, yang dikatakan pengadu bukan pili bomba tapi alat bantu mula semasa kebakaran pengadu berusaha guna alat itu bukan pili bomba.

“Semua pili bomba di blok berfungsi cuma tekanan kurang sikit dan semasa kebakaran kita terpaksa guna gentera untuk pump air selain,” katanya lagi.

Sebagai rekod, enam unit rumah di tingkat 17, Flat Sri Sabah, musnah terbakar pada malam Sabtu lalu melibatkan lima buah keluarga.-LAPANG DADA

FLET TERBAKAR

BUKAN KERANA

MAIN BUNGA API

AMIN

KALAU TIDAK

AKAN ADA

TUDUH MENUDUH

AMIN

KHALAS

LANGKAH TEPAT DR SAM


LANGKAH TEPAT

DOKTOR SAM

AMIN

SATU KESILAPAN


SATU KESILAPAN

AMIN

Unknown commented on
 "BERITA PALSU"

Itulah TT, gua dah lama sarankan jangan percaya tribunews tu. Padan muka. Kah! Kah! Kah!


Unknown commented on
 "BERITA PALSU"

Minta yang paling susah. Minta maaf. Hanya yang besar hatinya, merendah diri mampu minta maaf. Salute TT. Harga diri dan kemanusiaan suatu yang amat mahalnya hari ini.

BELUM JADI IBU TIEN PERCENT


BELUM  JADI

IBU TIEN PERCENT

KAH KAH KAH

KHALAS


Unknown commented on
 "PARLIMEN PUNCA KUASA"

tt betul ke ijah nak guna akta komunikasi dekat lawan politik dia sebab tak tahan kena jolok... kah kah kah


Unknown commented on
 "PARLIMEN PUNCA KUASA"

tt betul ke anak papa ijah yang dikatakan kerja free tapi sebenarnya dibayar gaji RM35k sebagai penasihat dengan bekerja 3 hari seminggu sahaja. betul ke ? banyak untung kerja dengan madanon.. kah kah kah

NIK ELIN


NIK ELIN

SELASA 13 FEBUARI 2024
SATU MALAYSIA SIBUK
DENGAN KES NIK ELIN
JENG JENG JENG

KES INI SENANG SAJE
DEWAN UNDANGAN KELANTAN
BUAT UNDANG UNDANG
YANG BERTENTANGAN
DENGAN SEMANGAT 
PERLEMBAGAAN
MAKA UNDANG UNDANG
INI LUPUS

PUNCA KUASA
ADALAH DI PARLIMEN
HANYA PARLIMEN BOLEH
BUAT HUKUM HAKAM

INI BUKAN  BERMAKNA
KES NIK ELIN
KES LAWAN SHARIAH

DEWAN UNDANGAN NEGERI
BOLEH BUAT HUKUM HAKAM
ASAL TIDAK BERCANGGAH
DENGAN HUKUM HAKAM
YANG SEDIA WUJUD
YANG DI BUAT MELALUI 
PARLIMEN
AMIN

HEBOH HEBOH  INI
NAK CARI PELUANG
UNTUK TIBAI  MADANI
UNTUK BUKTIKAN MADANI
ANTI SHARIAH
ANTI ISLAM
INI TIDAK BETUL
KES INI TAK SANGKUT
PAUT DENGAN ISLAM

KES INI ANTI ISLAM
SATU BACAAN SALAH
AMIN

GAZA
PRESIDEN  BIDEN
KALI INI SEIRAMA
DENGAN WARGA DUNIA
MENUNTUT ZIONIS ISRAEL
HENTIKAN SERANGAN
KE ATAS RAFAH

AMERIKA
TRUMP MINTA MAHKAMAH AGONG
BEKUKAN KES PILIHANRAYA
KETIKA DIA BUAT RAYUAN
KES MENOLAK KEPUTUSAN PRU
PADA TAHUN 2020

PAKISTAN
DEMO BERTERUSAN
SPR PAKISTAN
TELAH MENJALANKAN TIPU
UNTUK MENGALAHKAN
PERTTI IMRAN KHAN
AMIN

HOKKIEN
PAGI INI KERING CERAH SEGAR
MATAHARI DAH KELUAR
KL & KL SENTRAL CERAH
LANGIT BIRU  TERBENTANG

GUA DAPAT RASA
PANAHAN MATA HARI
MEMBAKAR MUKA

TIONG BERCEMPERA
TERKUKUR TERUS BERLAGU
HOW WOW
KUAT BERSUARA

GUA YAKIN HARI INI
AKAN PANAS HINGGA
KE PETANG
MUSIM PANAS DAH SAMPAI
MUSIM HUJAN DAH TAMAT
TAKDA LAGI BERITA BANJIR
AMIN

BRO
SENYUM
SAMBUT SELASA
DENGAN SENYUMAN

BRO
TIDAK ADA MASALAH 
SEBESAR MANA PUN
YANG TIDAK BOLEH
DIPERSALAHKAN PADA 
ORANG LAIN

BRO
KAWAN DATANG DAN PERGI
TAPI MUSUH
TERUS BERTAMBAH

BRO
LU SELALU DENGAR KETAWA
BOLEH MENJADI UBAT TERBAIK
TAPI KALAU LU
ADA KENCING MANIS
LEBIH BAIK AMBIL INSULIN

BRO
PERBEZAAN ANTARA SEKOLAH
DENGAN KEHIDUPAN JELAS
DI SEKOLAH PELAJARAN DI AJAR
KEMUDIAN LU DI UJI
DALAM KEHIDUPAN
LU DIUJI KEMUDIAN LU
DAPAT PELAJARAN
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUAN HARI INI

SELAMAT BEKERJA