Rabu, 27 Julai 2022

PEGUAM DARI UK ...OPPS... HUJAH PEGUAM

DARI UK OPPS...

DARI ULU KELANTAAN

AMIN

KHALAS

Unknown commented on 

"NAJIB DALAM BAHAYA"

mungkin mau kasi settle ini cerita.. https://www.youtube.com/watch?v=5GAYgymhIxU apa2 hal pun itu pintu pagar sg boloh kasi chantik2.. letak dahun mangga..

ROGOL ADLAH KUASA

Adun Perak, Paul Yong didapati bersalah rogol pembantu rumah


Mahkamah Tinggi Ipoh mendapati Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tronoh Paul Yong Choo Kiong bersalah merogol pembantu rumahnya pada 2019.

Hakim Abdul Wahab Mohamed membuat keputusan tersebut selepas pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah terhadap bekas pemimpin DAP itu.

Yong dilihat tenang ketika hakim menyampaikan penghakimannya pada pukul 10.10 pagi tadi.

ROGOL

BUKAN SEX

PEROGOL 

TUNJUK KUASA

PADA MANGSA

AMIN

BILA PRU 15 ?Tiada lanjutan MoU dengan Pakatan, kata PM

PUTRAJAYA tidak akan melanjutkan Memorandum Persefahaman yang ditandatangani dengan Pakatan Harapan, kata Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

Walaupun tiada tarikh tamat untuk MOU kerana ia ditetapkan untuk tamat dengan pembubaran penggal Parlimen semasa, Ismail berjanji untuk tidak membubarkan Parlimen sebelum 31 Julai.

Apabila tarikh semakin hampir, kepimpinan Umno tidak mahu Ismail memanjangkan atau merundingkan semula klausa ini supaya mereka boleh mendesak pilihan raya mengejut tahun ini.

Ismail berkata beliau juga telah bertemu dengan pemimpin pembangkang untuk memberi jaminan bahawa kerjasama dalam bidang utama akan diteruskan dengan atau tanpa MoU.

“Apa yang lebih penting ialah mempunyai persefahaman dalam beberapa isu,” katanya, merujuk kepada desakan undang-undang antilompat parti dan undang-undang pembiayaan politik.

“Dengan atau tanpa perjanjian, kami akan terus (bekerjasama) dalam perkara yang penting kepada rakyat dan apa kami bersetuju.”

Rang undang-undang antilompat parti itu dibentangkan di Dewan Rakyat hari ini.

September lalu, pentadbiran Ismail menandatangani MOU bersejarah dengan blok pembangkang Pakatan Harapan untuk memastikan kestabilan politik di negara ini, selepas dua perdana menteri sebelum ini digantikan kerana sokongan tidak mencukupi daripada ahli Parlimen.

Selain isu pilihan raya, MOU itu mempunyai enam bidang utama meliputi pelan pemulihan Covid-19, reformasi institusi dan Parlimen, kebebasan kehakiman dan Perjanjian Malaysia 1963.

Sejak menandatangani MOU itu, kerajaan telah meminda Perlembagaan Persekutuan untuk memulihkan status Sabah dan Sarawak, memberikan dana kawasan pilihan raya yang sama rata kepada semua ahli Parlimen, merombak jawatankuasa pilihan Parlimen, mengumpul dana Covid-19 dan melaksanakan Undi18.

Antara perkara utama yang masih belum dilakukan termasuk mengehadkan tempoh perkhidmatan perdana menteri kepada 10 tahun, menggubal Akta Perkhidmatan Parlimen, dan meminda Peraturan Mesyuarat Parlimen. – 27 Julai, 2022.


BILA PRU15

AKAN ADA ?

AMIN

SEMUA DALAM

TANGAN HAMZAH

AMIN

BILA JPP BUAT

 KEPUTUSAAN

PINDAAN UMNO

MAKA PEMILIHAN

UMNO AKAN

DIADAKAN

AMIN

SABRI TAK 

TANDING KERUSII

PRESIDEN

AMIN

SABRI TUNGGU

ZAHID MASUK JIL

KAH KAH KAH

SABRI AKAN

LAWAN TOK MAT

SEBAGAI TIMBALAN

AMIN

TOK MAT

SENANG DIMAKAN

KAH KAH KAH

BILA ZAHID

DIDAPATI SALAH

MAKA SABRI 

AMBIL ALIH

JADI PRESIDEN

SAP SAP SUI

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

PEGUAM DARI UK OPPS...


PEGUAM DARI UK

OPS..ULU KELANG

ATAU 

ULU KELANTAN

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on

 "PEGUAM BARU NAJIB"

Bro asrul lu silap. Najib dah talk talk with Ulu kelang lawyer dulu baru si uk tu up pasal keadilan untuk najib. First rule bro, jangan underestimate najib. Madey pun payah nk makan najib, lu ingt Zaid semudah tu boleh ke? Kehkeh

GUA BANGGA JADI SAKAI

 


 GUA BUKAN ARAB

GUA BANGGA

JADI SAKAI

AMIN

Unknown commented on 

"LOCENG DAN ORIENTASI"


Hang kene pegi berubat TT,buang Saka Sakai dlm badan hang tu.pasei tu hang berat taknak sembahyang kahkahkah

BETUL DIALAH

 


BETUL

DIALAH 

AMIN

DUA TAHUN 

LEBIH AWAL

AMIN

Unknown commented on

 "LOCENG DAN ORIENTASI"


Fadhillah khamsah?? Pakar motivasi tu ke? Dia masuk mckk since form 1 or form 6?

PAK CIK TRUMP NAK TANDING LAGI


PAK CIK TRUMP

NAK TANDING LAGI

KAH KAH KAH

AMIN

PERNIAGAAN CHINA JAHAT


PERNIAGAAN

CHINA JAHAT

KAH KAH KAH

AMIN


Asrul Sani commented on

 "BETUL KE BERITA INI ?"

Jho Low 2 ni seribu kali lebih mulia dari Najib dan Jho Low 1. Sebabnya China ni kaya kerana menganjurkan online gambling melibatkan rakyat China Tanah Besar, rakyat Vietnam, Cambodia, Thailand dan Malaysia. Lepas tu dia buat duit dengan membuka nite clubs, brothels.....dia bukannya tutuh duit KWSP, rembat duit Tabung Haji macam China Jho Low 1 dan Najib Puki Rahah buat melalui skandal 1MDB. 


Kemon la bro TT....tolong be subjective in your anal lisis...kah kah kahhh Tahu kenapa PDRM terketar-ketar, excited semacam nak bawa balik Jho Low 2 tu ke KL....? Sebabnya dia ada duit banyak. Ramai manusia puki rahah dalam PDRM tu. Kesudahannya dibuang kes macam sekor lagi China puki rahah yang terlibat dalam money laundering baru-baru ini la.

ZAID RAMPAS KERJA ZAID RAMPAS

KERJA SHAFEE

AMIN

KHALAS

cikminah commented on 
"TER HOTT TER NOWW
 KERENAH BARU NAJIB"

Berbaloi-baloi Zaid melobi, menpertahankan Najib. Dulu masa baca ulasan Zaid, saya tertanya-tanya kenapa Zaid sudah berubah arah....? Ramai mengandai, dia nak masuk umno balik. Rupa-rupanya, dia melobi untuk rampas kerja Shafee!!!! Hahahaha.... tak sangka cempedak menjadi nangka!

PEGUAM BARU NAJIBPEGUAM BARU

NAJIB DARU UK

OPPS... DARI

ULU KELANTAN

KAH KAH KAH

AMIN


Asrul Sani commented on 

"TER HOTT TER NOWW 
KERENAH BARU NAJIB"

Bijak Si Zaid Ibrahim tu.... rupa2nya matlamat dia nak jadi Peguam Bela Najib. Sebab tu kebelakangan ini dia sering membangkitkan isu betapa perlunya mahkamah memberi keadilan terhadap proses perbicaraan Najib Bosskurrr. Opportunist. Kerana najib adalah ibarat orang sedang kelemasan dan hampir tenggelam. Tiba-tiba lalu ketul tahi hitam, terus digapainya. Tengok-tengok si legam keling shafieeee... 

Bila sudah ketara Keling Shafieeee pun tak dapat berbuat apa-apa bagi menyelamatkannya, lalu pula ketul taik yang lebih besar bernama Zaid Ibrahim.....Tapi percayalah...yang akan tenggelam adalah Najib dan yang akan ketawa berdekah-dekah ke bank ialah Zaid Ibrahim .... becoming a few millions richer.

SATU LAGI MEDAN PERANG DIBUKA SATU LAGI

MEDAN PERANG

DI BUKA

AHLAN WA SAHLAN

AMIN

KHALAS

LOCENG DAN ORIENTASILOCENG DAN ORIENTASI


Malam pertama untuk sesiapa yang belum pernah tinggal  dalam asrama pasti terasa janggal dan tidak selesa.  Bermukim di satu wilayah asing bersama orang-orang yang tidak dikenali. Bayangkan -  tidur bukan  di rumah sendiri. Bukan bersama sanak saudara. Di sebelah katil ada sosok asing yang tidak diketahui hujung pangkalnya.

Tapi kehidupan di asrama ini bukan satu yang baru untuk aku. Aku telah belajar meninggalkan rumah dan menginap di asrama SMUJ semenjak tahun 1967. Tapi malam pertama di Dorm Twenty West Wing MCKK agak mencabar.

Aku dicabar oleh bunyi deringan  loceng.  

Di MCKK semua jadual mengikut bunyi loceng. Loceng pertama jam 7 untuk bangun dan bersedia untuk hari baru. Loceng berbunyi jam 7.30 untuk sarapan dan loceng  berbunyi jam 8  tanda kelas bermula.  Jam 10.30 loceng untuk 30 minit waktu rehat. Jam 1.00 loceng berbunyi kelas selesai. Dari bilik darjah menapak menuju ke dewan makan.

Jam 5 petang  loceng berbunyi  untuk aktiviti sukan. Loceng jam 7 petang semua bersiap untuk makan malam. Masuk dewan makan bersama sama.  Jam 8.45  ‘loceng prep’- semua kembali  ke bilik darjah masing-masing untuk buat kerja sendiri.   Bilik tidur dikosongkan.

Jam 10 malam ‘loceng prep’ selesai untuk pelajar tingkatan lima ke bawah.  Mereka menapak pulang ke dorm. Jam 10.30 malam loceng tamat untuk pelajar tingkatan enam.  Semua pulang ke dormitori masing-masing.

Jam 11.00 malam loceng berbunyi. Lampu padam.  Tamat sehari di MCKK.

Hidup aku mula diatur oleh deringan   loceng.

Senin   pertama di MCKK bermula. Program dua minggu orientasi untuk pelajar tingkatan  enam rendah yang baru sampai. Jumlah pelajar – pendatang baru tidak  ramai. Tidak sampai 30 orang . Untuk aliran sastera tak sampai lima belas orang. Pendatang  baru Tingkatan Enam yang ramai dari aliran sains.

Hari pertama kami ke pejabat sekolah untuk membeli kain sampin, tali leher dan lencana sekolah.
  
Di MCKK hanya ada tiga jenis pakaian. Uniform sekolah, baju melayu putih dan seluar pendek hitam dan baju t putih untuk bersukan. Kasut kulit hitam untuk ke kelas dan kasut getah putih untuk bersukan. Selipar  dan capal  hanya boleh  digunakan dalam bilik tidur dan ketika prep malam.

Ketika prep  di sebelah malam  boleh pakai baju Melayu dengan kain sarung atau baju  dan seluar Melayu tanpa kain sampin. Selipar dan capal dibenarkan. Prep hujung minggu di waktu siang kami wajib memakai pakaian seragam sekolah.

Prep ini  dari perkataan Inggeris.  Membawa makna persediaan. Kami mengulang baca, menyiapkan kerja sekolah, membuat kerja sendiri dalam kelas.  Kalau di sekolah yang bukan di asrama  prep ini menyelesaikan ‘homework’ kerja di rumah.

Aku ingat lagi petang hari ke dua di MCKK pada jam 4 kami dipanggil ke gelanggang  badminton. Letaknya  di  sebelah gelanggang tenis di hadapan Dorm Twenty.

Kami dipanggil oleh pelajar ‘senior ‘ dari Tingkatan Enam  Atas. Mustahil aku akan lupakan ‘ senior’ yang mengorientasi aku pada petang itu. 

Aku ingat lagi yang  datang ke  gelanggang badminton petang itu ialah Kassim Ahmad,  Mustakim,   Nazri,  Rahman Adnan dan Salim. 
Para pelajar Tingkatan Enam Atas  tidak tinggal bersama kami.  Dorm mereka  di Pavilion – bangunan baru yang tersendiri paling hampir dengan bilik kuliah.

Pada hemat aku ketua  orientasi  menyambut pelajar baru tahun 1969 ialah Kassim Ahmad.  Di petang itu Si Kassim ini yang banyak bercakap dan memberi arahan. 

Petang itu  freshie  diajar  Haka MCKK. Haka ini  budaya Maori – laungan semangat identiti dan jati diri.

Pasukan  ragbi All Black New Zealand akan melaungkan Haka sebelum perlawanan dimulakan.  Untuk membakar semangat dana setia kawan.

Kassim pada petang itu telah  melaungkan Haka MCKK :
Bungwak bung wek wek
Bungkak bung kek kek
Who are we?
The Malay College
Can’t you see?
Yeah!!

Kassim melaungkan  sekali  lagi dan kami ikut  ramai-ramai. Aku tidak faham  apa yang tersirat dalam tradisi  sorakan ini.

Kemudian Kassim meminta kami  ulangi. Pendatang baru yang berdiri atas simen gelanggang badminton senyap. Kassim mengulangi Haka itu sekali lagi.

Aku memberanikan diri dan bersuara melaungkan Haka MCKK ini. Haka ini amat mudah dihafal.

‘ Woit... good... you lead...’ Kassim minta aku ke  datang hadapan dan mengulangi  Haka ini untuk semua pendatang baru.

Kami mengulangi beberapa kali Haka ini. Pada petang itu aku  rasa semua ‘freshie’  hafal Bungwak  satelah berkali-kali kami ulangi.

Ritual Haka ini mewajibkan kami  menumbuk tapak tangan kiri dengan penumbuk tangan kanan. Bila sampai kepada  ‘yeah’ kami akan mengambur tinggi. Inilah  Haka Bungwak MCKK.

 Setiap petang di minggu  orientasi kami bersukan. Aku bukan kaki bangku dalam masa yang sama aku tidak pernah  menjadikan bola sepak, hoki atau takraw  sebagai sebahagian dari  gaya hidup aku.  

Ketika di SMUJ aku hanya berupaya menjadi pelari jarak jauh. Tapi pada minggu orientasi ini aku terpaksa bermain bola. Bukan tak boleh, bukan tak larat  tetapi aku membuat sesuatu yang tidak aku  minati. Aku merasa tidak selesa.

Di minggu orientasi – suai kenal  kami melalui  bermain sukan – bola dan ragbi . Ragbi ini satu yang amat baru untuk aku. Di SMUJ tidak ada pasukan ragbi. Aku pernah melihat ragbi dimainkan oleh soldadu Gurkha di padang pekan Kual Klawang. 

Ketika bermain bola  kita  tersepak dan terlanggar. Kita tersenyum dan kita  ketawa. Tersakit dan terpedih - semuanya bertujuan untuk kenal suai sesama sendiri. Bersukan pada hemat aku cara pantas untuk mengikat  tali persaudaraan.

Aku merasakan pada petang itu di padang di MCKK ini kami ditanamkan rasa jati diri dan diterima sebagai warga Kolej Melayu Kuala Kangsar satelah melaungkan Bungwak.

Padang MCKK cukup lumayan. Padang utama – padang besar untuk bola dan ragbi dan untuk  kriket.  Di sebelah dewan makan ada empat  gelanggang tenis dam satu gelanggang badminton.

Pada tahun 1969 kolam renang di belakang Dorm Twenty tidak berair. Aku di fahamkan kolam renang ini telah pecah. 

Aku ingat lagi ketika  minggu orientasi  pendatang baru diwajibkan  memakai tali  leher selama dua minggu ketika masuk kelas.  
Tali leher ini amat penting dalam budaya MCKK.

Kolej Melayu menggunakan sistem Prefect – Pengawas. Di setiap dorm ada bilik khusus untuk Sang Pengawas. Untuk tanda pengenalan Prefect memakai tali leher yang berbeza dari pelajar biasa. 

Mereka  juga  memakai blazer berwarna maroon. Prefect terdiri dari pelajar Tingkatan Enam. Sang Prefect ini memastikan perjalanan  kelas, peraturan sekolah diikuti dan bilik tidur kemas bersih teratur.

Kami tidak membersihkan kawasan di luar bilik. Kami ada ‘house-boy’. Ketika kami di kelas house-boy akan membersihkan kawasan luar. Kami hanya memastikan katil, bantal dan tilam teratur  dan  bilik dorm kami bersih bersapu.

Prefect  Dorm Twenty namanya  Abu Hassan.  Sosok ini pelajar Tingkatan Enam Atas aliran sastera berasal dari Perlis.  Sosok pendiam. Tak banyak cerita menjadikan aku yang  bertaraf freshie  agak waswas  juga.

Sebelah bilik Prefect  katil Idrus dari Kuala Pilah yang juga pendatang baru. Depan bilik Prefect katil Zahrin pelajar lama aliran Sains.  Depan katil aku Syed Alwi, Rashid Harun dan Ghani Osman – semua pendatang baru satu kelas dengan aku. Sebelah katil aku  Mahmud dan Syukur Suhut pelajar lama aliran Sains.

Dalam Dorm Twenty ini majoriti pelajar lama antaranya  Kamaruddin Jaafar, Wan Hashim dan  Fadillah Kamsah.

Ketika aku sampai MCKK aku adalah pengamal Islam Budaya.  Aku merayakan segala perayaan yang bersangkutan dengan agama. Aku tidak mengamalkan sembahyang.  Aku berpuasa kerana aku ingin merayakan  Hari Raya.

Untuk aku  baju Melayu, songkok yang wajib dipakai di MCKK adalah sebahagian dari budaya Melayu. Aku tidak  tahu budaya Arab  dan aku tidak pernah tertarik dengannya

Ketika di asrama SMUJ pernah juga aku sembahyang. Malah kali pertama aku bersembahyang Jumaat pada tahun 1967 ketika aku dalam Tingkatan Empat.   Ini kerana sebagai warga asrama kami diwajibkan pergi bersembahyang ke Masjid Kuala Klawang.

Di Jumaat  pertama aku sembahyang Jumaat  baru  aku sedar akan ritual Pak Imam. Dia memegang  tongkat membaca khutbah kemudian duduk bangun kembali sebelum sembahyang.

Kali ini di Dorm Twenty aku lihat ramai kaki sembahyang  terutama pelajar dari Kelantan dan Pantai Timur.

Mereka bersembahyang berjemaah sebelum loceng masuk ke dewan makan berbunyi.

Awalnya aku perhatikan saja mereka bersembahyang. Mereka memerhatikan aku  yang tidak bersembahyang. 

Sesudah mandi petang aku memakai baju Melayu dan hanya menunggu bunyi loceng  untuk masuk ke Dewan makan.  

Selesai minggu orientasi kami telah mengenal lebih dekat sesama satu dorm. Kali ini  bila maghrib sampai mereka mula mengajak aku sembahyang bersama. Aku merasa kurang selesa kerana ini bukan diri aku. Aku Melayu bukan Arab. 

‘ Reformlaa... reformlaaa...’ Ini kata-kata yang  selalu aku dengar dari mereka. Apa yang hendak di reform aku kurang pasti.

Aku rasa sebelum makan malam bermula ada masa  hampir  setengah jam di mana penghuni Dorm Twenty  sempat berjemaah.  Aku tidak mengikuti jemaah mereka.

Aku menunggu loceng ke dewan malan.

‘ Marilaa jemaah sama....’  Wan Hashim   mengajak aku.

‘  Bukan kamu jadi Imam .. ikut saje...’  Mahmud  yang duduk di katil sebelah aku mengajak sama.

Aku tunaikan permintaan mereka. 

Petang itu kali pertama aku sembahyang maghrib di MCKK.  Petang esoknya perkara yang sama berlaku.  Aku merasa diri aku bukan diri aku lagi. 

Aku merasa tidak selesa kerana aku merasakan aku melakukan sesuatu yang  bukan aku.  Aku merasa amat tidak serasi dengan jiwa aku.

Jumaat sampai. Sembahyang Jumaat tidak ada masalah. Kami berjalan ke luar sekolah pergi  ke masjid. Ritual yang ini satu yang menarik untuk aku dan aku rayakan kerana ini sebahagian dari rutin bersekolah di MCKK.

Maghrib sampai lagi. Aku merasa gelisah. Aku menunggu bunyi loceng untuk ke dewan makan. 

Aku merasa  wajib melakukan sesuatu untuk menyelamatkan diri aku dari perasaan yang  menjadikan jiwa aku tidak tenteram.

Apa yang perlu aku lakukan?  (TT)


TULISAN INI JUGA
DISIARKAN DALAM PORTAL
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/my/opinion/2022/07/27/loceng-dan-orientasi

PEMUDA UMNO TIBAI PAK LEBAI AL-KAWAHLISalahkan pengundi tak undi Pas, Hadi jahil agama – Syed Johan

KUALA LUMPUR – Tindakan   Hadi Awang Al-Kawahli. menyalahkan pengundi kerana tidak memilih Pas pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) yang lalu disifatkan tidak wajar selain memperlihatkan dirinya sendiri jahil agama.

Pengarah Komunikasi Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Syed Mohd Johan Rizal Syed Unan Mashri berkata, Presiden Pas itu harus memahami umat Islam ketika terpedaya dengan janji manis yang tidak realistik Pakatan harapan (PH) bukan kerana mereka tidak mengenali Islam sepenuhnya.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

WOIT

TIBAI JANGAN

TAK TIBAI

KAH KAH KAH

AL- KAWAHLI

ADA BERI JANJI

MANIS APA?

KAH KAH KAH

ENTOT BIDADARI ?

ATAU MANDI

DLM KOLAM SUSU

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

NAJIB DAPAT PEGUAM DARI UK

 


NAJIB DAPAT

PEGUAM BARU

DARI UK..OOPS..

ULU KELANTAN

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on

 "NAJIB BUAT KERENAH"

Peguam baru najip minta tangguh sebab baru nak memahami kes. Lepas ni najip akan buang peguam Zaid sebab lambat fahami kes dan minta tangguh lagi untuk cari peguam baru. Best nya tengok hakim diperkotak kotekan oleh najip. Selalu jatuh hukum kat orang pandai, sekarang diperlekehkan oleh najip macam tu saja. Baru lah buku bertemu ruas. Kau tu hakim, aku ni najip banyak duit dan kabel besa

SERANGAN BALAS DARI ENCIK PUTINSERANGAN BALAS

DARI ENCIK PUTIN

KAH KAH KAH

KHALAS