Selasa, 19 Oktober 2021

TIMAH INI MACAM MANA?

 


 TIMAH YANG SEXY

AYU & EROTIK

KAH KAH KAH

DAYAK BANGUN MELAWAN

 Majlis khas MA63 setuju pinda Perlembagaan Persekutuan

MAJLIS Khas Perjanjian Malaysia 1963 (MKMA63) Kabinet bersetuju dengan cadangan meminda Perlembagaan Persekutuan yang akan mengembalikan status Sabah dan Sarawak sebagai rakan kongsi setaraf dalam persekutuan, kata Maximus Ongkili.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) berkata keputusan itu dibuat selepas mesyuarat tiga jam MKMA63 semalam.

Pindaan yang dicadangkan adalah untuk Perkara 1 (2) dan 160 (2) yang dibentangkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Parlimen) Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Wan Junaidi juga mengetuai jawatankuasa kerja MKMA63.

Perkara 1 (2) merujuk kepada status Sabah dan Sarawak yang kedudukannya sebagai rakan kongsi ditarik dalam pindaan yang dibuat pada 1976 bagi meletakkan dua negari Borneo itu setara dengan negeri-negeri lain di semenanjung.

Perkara 160 (2) bertujuan untuk mentafsirkan kembali makna persekutuan.

Mesyuarat dipengerusikan oleh Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

Ongkili berkata majlis bersetuju untuk membentangkan pindaan pada sidang Parlimen akan datang.

Ongkili berkata, cadangan pindaan itu sama sekali berbeza dengan yang dicadangkan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada 2019.

Ketika dibentangkan pada April 2019, PH gagal meraih sokongan dua pertiga majoriti dari 222 kerusi Parlimen, dengan ahli Parlimen gabungan kerajaan negeri Sarawak, Gabungan Parti Sarawak (GPS) tidak mengundi.

Justeru ia menjadikan PH kurang 10 undi yang diperlukan untuk melaksanakan rang undang-undang yang dicadangkan mereka.

Ahli Parlimen GPS telah membantah bagaimana pindaan itu dibuat tanpa rujukan terhadap MA63 malah PH menolak untuk meminda Perkara 160 (2).

“Kami akan bekerja keras agar perkara-perkara berkaitan MA63 yang masih tertunggak akan diselesaikan segera,” kata Ongkili.

Mesyuarat itu juga bersetuju untuk memberi kuasa kepada kerajaan Sabah dan Sarawak untuk mengeluarkan lesen menangkap ikan laut dalam, katanya.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan Ronald Kiandee mengemukakan kertas untuk mendapatkan persetujuan majlis bagi memberi kuasa kepada Jabatan Perikanan kedua-dua negeri mengeluarkan lesen kapal dan peralatan menangkap ikan untuk kapal nelayan Zon C.

Pengeluaran lesen kini dikendalikan oleh Jabatan Perikanan Laut persekutuan. – 19 Oktober, 2021.
BANGSA DAYAK

BAANGUN MELAWAN

KHALAS

MAT BANGLA ATU MAT PET

 


MAT BANGLA

ATAU

MAT PET ?

KHALAS

Yeop sepet commented on

 "LEGAM BUKAN 

KULIT MELAYU"

3x Kali tgk,mcm Bangla keje ladang sawit ceruk hutan.

ANWAR CAKAP LEPAS LEPAS

 
KJ guna cara sombong terhadap antivaksin, kata Anwar

PENDEKATAN tegas Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin terhadap rakyat yang tidak mahu divaksinasi Covid-19 tidak boleh diterima, kata Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim hari ini.

Beliau berkata sepatutnya kerajaan tingkatkan kesedaran tentang kelebihan dan faedah vaksin terhadap mereka yang menolak vaksinasi Covid-19.

“Kumpulan antivaksin ini, saya tidak sokong, tetapi kadang-kadang hujah mereka ada kuat juga.

“Jadi kita jawab dengan hujah. Dia (mereka yang tolak vaksin) bagi kajian saintifik. Kita bawa hujah kajian saintifik yang lebih kuat untuk mematahkan hujah dia.

 

ABAM CAKAP

LEPAS LEPAS

KAH KAH KAH

TAK LIHAT

KIRI KANAN  

KAH KAH KAH

TAK TONGGENG 

DEPAN BELAKANG

KAH KAH KAH

NAPA TUDUH KJ

SOMBONG

KAH KAH KAH

ABAM DAH TANYA

HATI ANAKANDA

KAH KAH KAH

NANTI TERGURIS

HATI  MENANTU

OOPS.....

HATI ANAKANDA

AMIN

AWAS ! SABAH JANGAN BERULANG

  AWAS!

SABAH JANGAN

BERULANG

KHALAS

hamim commented on

 "H20 TIBAI MAT SYABU"

TT, SPR sudah buat SOP, yang lengkap 2 suntikan vaksin je boleh mengundi, tapi.....tak ada ke SOP yang dibuat supaya semua sekali yang terlibat dengan PRN sama ada pekerja, penyokong, pengampu, penjilat calun calun dan parti yang bertanding diwajibkan misti telah menerima 2 suntikan vaksin juga dan mereka diwajibkan memakai gelang berlambangkan parti mereka dengan tulisan lengkap dua suntikan vaksin....nanti ada yang boleh buat duit walaupun tak masyuuuk juta juta....,😁😁😁😁😁


ORANG LUAR DILARANG SINGKING

 ORANG LUAR

DI LARANG MASUK

KE SINGKIANG

KHALAS

Unknown commented on 

"APA ITU 

CONCENTRATION CAMP"

Tahi lembu la... Percaya penipuan media kapiat barat yang sudah pun tersohor. Wat research sendiri la dari sumber utama seperti beberapa NGO yang pergi SIASAT sendiri dan tidak bergantung kepada berita sumber kedua apa lagi sumber ketiga dan keabsahan berita telah banyak diragukan

TAK MASUK AKAL JANGAN PERCAYA

 TAK MASUK AKAL

JANGAN PERCAYA

AMIN

herman adnan commented on

 "BACA INI DAHULU"

Apa sudah? Buat baik berpada-pada BUAT JAHAT JANGAN SEKALI! Mudah! Simple! Tak payah nak ikut unta padang pasir! Tu ambo selalu royat, cemerlang akademik tak cukup SHAM RAIS oooiiiiii! Yang paling penting SAHSIAH mau TEGUH! EMOSI mesti KENTAL! Perkara Tunggang-tunggik Tunggang-tunggik dan ikut-mengikut kata rekaan orang dulu kala ni mengarut!


 PALING SIMPLE Sham Rais, bila orang Kepercayaan lain masuk Kepercayaan engkau, maka sangat dialu-alukan NAMUNNNNN bila orang dalam Kepercayaan engkau nak masuk Kepercayaan lain, tidak boleh. Keciritan apakah ini? Tuhan pun takkan suruh buat macam tu! Dan satu lagi, macam mana Kau boleh mengaku dan JUDGE diri Kau sendiri bahawa Engkau berada di landasan yang betul? Sedangkan betul atau salah itu hanyalah RELATIF?????

PERANG SAUDARA SEKALI LAGI ?

 


PERANG SAUDARA

SEKALI LAGI 

DI LEBANON ??

AMIN

YANG TAHU BERI PENCERAHAN

 


 YANG TAHU

BERI 

PENCERAHAAN

KHALAS

Unknown commented on 

"SEBARKAN PENCERAHAN 

AKAN BAHAYA CHINA MERAH"

Ada, ada dua tiga yang cam Trumpet tu, jenis yang ikut sentimen dan kebencian peribadi je. Macam gak beberapa ekor anjing gila kat Afrika tu yang dah mampos pun. Kalau diorang ni naik jadi kepalo lagi copet negaro ni hancur. 


Mereka ni bukannya tau tang perhubungan, geopolitik dan ekonomi antarabangsa tapi bagai katak bawah tempurung, nampak cahayo dari atas tempurung tu je, gah je dengan herdik dan muka bengis... Sains dan Matematik rasonya fail dalam SPM.

BRO - KITA JUMPA BRO

KITA JUMPA

SEBANRNYA GUA TAK FAHAM
 GUA AGAK BEBAL 
DALAM ILMU HISAB
AMIN
CARA GUA HANYA 
GUA KIRA
DARI TARIKH DIUMUM
AMIN
KALAU ADA MASA 
KITA JUMPA
LU TERANGKAN
PADA GUA
KHALAS

Unknown commented on

 "BERKHALWAT

 HARI KE 579"

Hari Selasa adalah hari utk buat pembetulan. Ini kerana ia boleh dibahagi dgn 7 dan tiada baki. Harini adalah hari ke 581. 581/7=83.

200 TAHUN PUNYA LABUN

 200 TAHUN PUNYA

LABUN LU 

MOLEH INGAT

KAH KAH KAH

LU MANYAK TERER

KAH KAH KAHUnknown commented on

 "BACA

 INI DAHULU"

Gua mudah lupa bro... Dua hari Punya cerita pun gua lupa.. Tp orang quraish otak champion brother... Tp bukan arabsaudyahud...

PROJEK MELAKA - MAHAL HARGANYA

 


PROJEK MELAKA

MAHAL HARGANYA

AMIN

ANWAR IBRAHIM DI SAILANG LAGI

 PH akan cabar


 pembubaran


 DUN Melaka


 di mahkamah

Pakatan Harapan (PH) hari ini menyuarakan ketidakpuasan hati dengan pengumumuman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung Pilihan Raya Negeri Melaka, mengatakan akan memfailkan injunksi mahkamah berhubung pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) negeri minggu ini.

Dalam sebuah kenyataan, PH berkata sijil perakuan segera juga difailkan sebagai sebahagian untuk tindakan berhubung perkara tersebut.

“PH berpendirian pembubaran DUN Melaka dilakukan berdasarkan nasihat yang salah,” kata kenyataan yang ditandatangani Presiden PKR Anwar Ibrahim.


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

NAK BAWAK

MAHKAMAH

PASAI APA?

KAH KAH KAH

PROJEK JAHAT

DAH KANTOI

KAH KAH KAH

AWALNYA

PAKAT PAKAT

NAK JATUHKAN

MELAKA

 AMIN

INI SAMBUNGAN

PROJEK

I GOT DI NUMBO

KAH KAH KAH

HARAPAN  TUBUH

KERAJAAN BARU

KAH KAH KAH

ALI RUSTAM 

SUDAH SAILANG

KAH KAH KAH

PROJEK SUDAH

KANTOI MANTOI

KAH KAH KAH

PADAN MUKA

 KHALAS

H20 TIBAI MAT SYABU

 
Kerajaan tidak aniaya golongan antivaksin, kata Hishammuddin

PENDIRIAN kerajaan mengenakan tindakan terhadap golongan enggan divaksin bukan bertujuan untuk menganiaya sebaliknya ingin mengelakkan mudarat lebih besar dalam mendepani wabak Covid-19 dalam negara, kata Menteri Kanan Pertahanan Hishammudin Hussein.

BERITA INI

BERMAKNA 

GADUH DAH MULA

KAH KAH KAH

LIDAH KONTOT

DAH MULA SERANG

MAT SYABU

KAH KAH KAH

WOIT BUKAN

SERANG  MAT SABU

TAPI SERANG

MAT SYABU

KHALAS

DUA DUA NAK

JATUHKAN ZAHID

NAK AMBIL KERUSI

ZAHID

KHALAS

UNTUK SEBAR KEBENCIAN TAK PERLU UPAH

 


 UNTUK SEBAR

KEBENCIAN

TERHADAP

 CHINA  MERAH

TAK PERLU DI UPAH

AMIN

Unknown commented on

 "SEBARKAN POENCERAHAN AKAN BAHAYA CHINA MERAH"

Isham gwa buat matematik, baru-baru ini, TT dah hilang beribu dollar Amerika. NED Amerika dah tawar orang Afika dpat dollar seribu bagi setiap cerita fitnah orang China. TT patut kontek dia orang dapat bayaran. Jangan bodoh, TT. 


Buat malu orang Zimbabwe lebih cerdik daripada kau orang Melayu number 9. Dapat duit dulu, baru sebar fitnah orang China. http://www.ecns.cn/news/2021-10-15/detail-iharvwpk8245085.shtml


TABEK HORMAT UNTUK BUNG JOKOWI

 


TABEK HORMAT

BUNG JOKOWI

AMIN

DASAR TEPAT

 LAGI BERANI

KHALAS

LEGAM BUKAN KULIT MELAYU

 LEGAM BUKAN

KULIT MELAYU

AMIN

Unknown commented on

 "KJ - JADI MENTERI 

SUSAHKAN RAKYAT"

KJ nie sekali tengok mcm terpesona, dua kali tengok elok selit dia dgn program bawak pulang pelarian unhcr

INI BERITA DARI LEBAI DESAS - HAJI DESUS

  BERITA INI

DARI LEBAI DESAS

ATAU DARI

HAJI DESUS

KHALAS

Arymanchino commented on 

"TERIMA KASIH"

Woi TT jgn copek melatah.Bilo angka Covid menurun tp kematian msh tggi.Dlm ICU msh ramai.Kau tanyo KJ dan KP KKM berapo ranai yg buek swab test sekarang.Kenapo dah tak rancak buek swab test.Klu kurang swab test mcmane nak tahu org yg dah d jangkiti Covid.Nak suruh rakyat buek swab kendiri.Jgn harap,lobih baik duit kit ujian tu buek boli boreh.Dongar cerito ramai yg positif tp xtak mahu declare sbb tak bergejala.Tggu lah maso bom meletop..

BERKHALWAT HARI KE 579

 KHALWAT KE 579

SELASA  19/10/2021
KITA MASUK KE HARI 579
BERKHALWAT 

PKP 4.0
ANGKA TURUN
TAPI HEBOH PASAL DAJJAL
YANG AKAN SUSAHKAN
SAPA YNG TAK MAHU AMBIL VAKSIN
AMIN

POLITIK
SAH SAHEH
PILIHAN RAYA NEGERI MELAKA
AKAN DI ADAKAN
RAMALAM SERENTAK DENGAN
PRN SARAWAK TAK BETUL
HANYA BERITA DARI LEBAI DESUS
AMIN

PAGI INI DI RUMAH
GUA NAMPAK
ADA RINTIK RINTIK
TAPI LANGIT CERAH

DI JALAN ADA TOMPOK AIR
MAKNANYA  KETIKA GUA TIDUR
UJAN ADA TURUN
TAK LEBAT TAPI BASAH

DI HOKKIEN CERAH
KL & KL SENTRAL CERAH
JALAN AGAK BASAH
TAPI CENGEKERIK SENYAP
YANG BISING HANYA TERKUKIUR

LANGIT INDAH
BILA GUA LIHAT ARAH
KE SHAH ALAM
GUA NAMPAK MANGUN
MANGUN INI BAHASA
ORANG JELEBU
ORANG PEKAN PANGGIL PELANGI

MANGUN MELINTANG LUAS
INDAH CUKUP INDAH
GUA BERSYUKUR KERANA
DAPAT MELIHAT KEJADIAN ALAM
YANG AMAT INDAH

HA HA HA
SAEKOR BURUNG TUKANG
TUK TUK TUK
BERSUARAN MUNGKIN
MENYAMBUT MANGUN
AMIN

BRO
SENYUM
SENYUMLAH
SEPERTI SENYUM MANGUN
PAGI INI

BRO
MINDA YANG CERAH
MEMBINCANG IDEA & KONSEP
MINDA YANG SATENGAH MASAK
MEMBINCANG  KEJADIAN
MINDA LEMAH MEMBAWANG

BRO
SENTIASA SANTUNI SESIAPA SAJA
SETIAP SOSOK YANG KITA TEMUI
SEMUANYA SEDANG
MEMERANGI PELBAGI MUSUH

BRO
KALAU LU
TAK BERSYUKUR DENGAN
APA YANG LU ADA SEKARANG
PASTI LU JUGA TAK BERSYUKUR
DENGAN APA YANG LU HARAPKAN

BRO
KEBIJAKSANAAN YANG BIJAK
IALAH KITA SEDAR
KITA TAK TAHU APA APA
LAGI BANYAK KITA TAHU
LAGI KITA SEDAR BAHAWA
KITA  TAK TAHU APA APA

BRO
HIDUP YANG KITA LALUI INI
JIKA TIDAK KITA SELIDIKI
LEBIH BAIK JANGAN HIDUP

BRO
BIARKAN SOSOK YANG
NAK MENGGERAK DUNIA ITU
MENGGERAKAN DIRI DIA DULU

KEBAIKKAN HANYA SATU
 ILMU PENGETAHUAN
KEJAHATAN HANYA SATU
KEBEBALAN

BRO
PILIH ILMU PENGETAHUAN
DARI KEKAYAAN
KAYA SEMENTARA
ILMU BERTERUSAN

BRO
DUNIA KITA INI
HANYA ADA DUA BENTUK MANUSIA
ORANG BIJAK SEDAR DIA BODOH
DAN
ORANG  BODOH
MENYANGKA DIA BIJAK

BRO
BILA LU FAHAM SOALAN ITU
ERTINYA LU DAH ADA
SATENGAH JAWAPAN

BRO
KITA INI 
MAKAN UNTUK HIDUP
BUKAN HIDUP
UNTUK MAKAN

BRO
LU TAK CAYA
KALAU GUA KATA
KEBIJAKSANAAN MANUSIA BIJAK
IALAH SIFAT SENTIASA
MENYOAL DIRI
DAN MENYOAL ORANG LAIN

SOSOK BIJAK
BELAJAR DARI SEMUA ORANG
DAN SEMUA KEJADIAN
SOSOK KURANG BIJAK
HANYA BELAJAR DARI PENGALAMAN
MAT BEBAL 
DAH TAHU SEMUA JAWAPAN

BRO
KETIKA KANAK KANAK
KITA SOPAN
KETIKA MUDA 
KITA SABAR
KETIKA  DEWASA
KITA ADIL
KETIKA BERUMUR 
INGAT MASA DEPAN

LEBIH BAIK
MENERIMA SALAH HUKUM
DARI MEMBUAT SALAH

BRO
 SOSOK YANG MEMBUAT
SEMUA KEJAHATAN ITU
SENTIASA BERFIKIR
BAHAWA DIA SEDANG
MELAKUKAN KEBAIKKAN
AMIN

LAKUKAN HARI INI
LAKUKAN SEKARANG

SELAMAT BERKHALWATHRI DAH BESINAR


I GOD DI NUMBO

 PRN MELAKA
28/11/2021

KITA LIHAT

APA BERLAKU

JENG JENG JENG

ANGKA NAIK

ATAU TURUN

KHALAS