Selasa, 17 November 2020

MASIH BELUM SELESAITIPU PILIHAN RAYA

TURUN JALAN RAYA

ANWAR TANYA KENAPA MEDIA TAK TANYA NAJIB TENTANG PEMBUNUHAN ALTANTUYA

ANWAR TANYA KENAPA MEDIA TAK TANYA NAJIB TENTANG PEMBUNUHAN ALTANTUYAANGKA MAKIN MENINGKAT

 AWAS


1,210 kes baharu 

Covid-19, 

5 kematian

MALAYSIA hari ini merekodkan 1210 kes baharu Covid-19 dan lima kematian dalam tempoh 24 jam lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata 19 daripada kes hari ini adalah kes import.

Menurutnya kes baharu itu menjadikan jumlah keseluruhan kes di negara ini 49,730 manakala jumlah keseluruhan kematian meningkat kepada 318.

Dr Noor Hisham berkata Lembah Klang menyumbang kes terbesar dengan 518 manakala Sabah 499.

Sementara itu, 1,018 pesakit didiscaj daripada hospital selepas pulih daripada wabak berkenaan dalam tempoh 24 jam lalu.

Ia menjadikan jumlah kes pulih keseluruhan 36,624.

105 pesakit dirawat di unit rawatan rapi dan 40 daripadanya memerlukan alat bantuan pernafasan.

Daripada lima kematian dilaporkan hari ini, empat adalah di Sabah manakala satu lagi di Perak.

Empat kematian di Sabah termasuk seorang lelaki berusia 25 tahun, merupakan mangsa paling muda hari ini, yang mengalami schizophrenia dan obesiti.

Pesakit lain melibatkan warga emas.

Berkenaan kluster aktif, kluster tapak pembinaan Damanlela di Kuala Lumpur menyumbang jumlah kes tertinggi daripada satu kluster dengan 206 kes, kesemuanya adalah warga asing.

Satu lagi kluster tempat kerja di Selangor dikenali sebagai Teratai, melaoorkan 142 kes. Daripada jumlah itu, 131 adalah warga asing.

Empat kluster penjara - Penjara Sandakan, Tembok, Penjara Kepayan dan Penjara Seberang Perai - menyumbang 172 kes hari ini.

Manakala lima kluster diisytiharkan tidak aktif (Bangau-Bangau, Tasik, Olive, Buang Sayang dan Kau Sing) - lima lagi yang baharu dilaporkan di Sabah, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Kelantan dan Terengganu. – 17 November, 2020.


AWAS

HATI
HATI

AWAS

PUNCA KOBID CHINA MERAHPUNCA KOBID

CHINA MERAH

Ketua Pengarang commented on

 "MENTERI AGAMA MANA ?"

bukan Uygur saja... banyak lagi masalah yang dilakukan cina.. china lah yang bagi kita sakit kobid. kobid ini semua gara gara tangkat kelawar... makan kelawar.. buat kajian.. lepas tu mereka tak jujur dengan dunia.. mereka juga ceroboh perairan kita.. kenapa orang Islam tak sedar ? mana kempen boikot cina? mana menteri agama? mana para pejuang Islam?

TRUMP TAK KONA BARING

 


TRUMP TAK

KONA BARING

Unknown replied to a comment on

 "AWAS PEMIMPIN BERJUBAH"

Gua bkn pembela teram. Sbg pemimpin, Trump jelas tuntas clear ckp depan2 profesional.tak kona2 baring,kona lipat,belit,putar. lagipun dia pikir utk amerika. America first. Biden pulak berselindung di balik kata2 n imej globalist konon. Jgn lupa dia kantoi dlm kes serang iraq klu bkn wikileaks yg kantoikan. Padahal iraq takde pun senjata nuklear. Faham bro?

AMANAH SUKA KENA KENCING ANWAR

 


AMANAH SUKA

KENA KENCING

ANWAR

Unknown commented on

 "AMANAH AKAN KENA

 TIPU SEKALI LAGI ?"

yeop_sepet,kenapa sebut bior kena kencing dgn Anwar drp stay ngan Atok. Sepatut ayat yg lebih sapie afdal ialah "bior kena kencing ngan Anwar drp kena kencing ngan Atok" baru lah betul nahunya.

KESAH DARI KOTAK EZAM

 MAT EZAM 

BERKATA BENAR 

TAK CAYA TANYA WAN AZIZAH

cikminah commented on 

"GOTU GOTU - LU TAK CAYA LU TANYA WAN AZIZAH"

Ini kotak yang ke berapa, kau rungkai Ezam..? Bunyinya sama je setiap kali kau rungkai kotak. Balik-balik nak bailout syarikat kroni dan anak. Takda ke transaksi duit dari pulau Cayman masuk akaun Tun Det...?

PETANG INI JAM 17: 16

 GELAP 17:16

YANG 

MENJANJIKAN HUJAN

JAM 17:25 HUJAN TURUN

TANDA JANJI SETIASERBAN CELAH KANGKANG DUIT FIAT

 SERBAN 

CELAH KANGKANG

DUIT FIAT

Unknown commented on

 "KOTAK EZAM"

Bagus saudara. Begitu ramai yg sedar fiat tu alat pembodoh ketiga selepas celah kerang kedua dan seraban pertama. Bukanlah tiada duit itu agung dan berduit itu daki dunia. Itu pun bodoh juga. Zuhud tak bertempat. Tapi cara kamu melihat duit dan dunia sekeliling kamu. Manusia sekeliling kamu bukan alat kamu. Mereka ada nama. Mereka tak dikenali sebagai pengundi,pemileh,pasaran atau prospek. Hormati mereka agar kamu juga dihormati. Niscaya kertas fiat yang kamu pegang juga beri kamu nilai.

GAJAH DEPAN MATA - PENCURI DALAM KELAMBU

 GAJAH DEPAN MATA PENCURI 

DALAM KELAMBU

Unknown commented on 

"TIPU PILIHAN RAYA - TURUN JALAN RAYA"

Tak payah sibuk bab negara orang Sibuk pasal negara sendiri Sini curi rompak masih bebas Tak bising pon tak demo pon Harta simpan billion dekat rumah Tak bising pon Kah kah kah Anak beranak enjoy de menjoy Rakyat susah bantuan hunggit Is borang isi procedure Kah kah kah Ini rompak siang hari jadi Bossku Kah kah

TOPENG AGAMA CARI ENTOT

 


 CARI ENTOT

TOPENG AGAMA

Unknown commented on 

"AWAS PEMIMPIN BERJUBAH"

Awas Pemimpin Berjubah. Bro, lu tak tahu ke dlm bulan Dec 2017,Donald Trump memberi pengiktirafan kpd Israel memindahkan ibu negara mrk dari Tel Aviv ke Jerusalem?

ANAK MUDA MAKIN BOSAN DENGAN RAJAANAK MUDA

MAKIN BOSAN 

DENGAN RAJA

MUHYIDIN DALAM LUMPUR


MUHYIDIN KINI

DALAM LUMPUR

AMIN

APA JALAN KELUAR

AMIN

PASTI ADA

AMIN‘Government shutdown’

 jika belanjawan 2021 

tidak lulus

KERAJAAN tidak akan dapat berfungsi atau “government shutdown” jika Belanjawan 2021 yang sedang dibahaskan di Dewan Rakyat tidak diluluskan.

Ini kerana tanpa kelulusan Belanjawan 2021 dengan peruntukan RM322.5 bilion itu, kerajaan tidak boleh menggunakan wang perbendaharaan negara untuk peruntukan perbelanjaan kementerian dan agensi kerajaan.

Ini termasuk membayar gaji 1.6 juta penjawat awam dan petugas barisan hadapan (petugas kesihatan, polis dan tentera) yang tentunya memberikan impak besar kepada rakyat yang kini berdepan pandemik Covid-19.

Pakar perlembagaan daripada Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Dr Muhammad Fathi Yusof berkata situasi “government shutdown” pernah berlaku di Amerika Syarikat (AS) pada 2018/2019 ketika pemerintahan Donald Trump.

Namun, Muhammad Fathi yang juga Felo Penyelidik Undang-Undang dan Perlembagaan di Pusat Polisi Perdana UTM berkata, jika berlaku di Malaysia, impaknya adalah lebih buruk kerana nisbah penjawat awam di Malaysia adalah tinggi berbanding populasi negara.

“Tidak boleh samakan dengan AS sebab saiz (penjawat awam) kerajaan persekutuan (AS) dengan nisbah rakyatnya kecil. Di AS, sekolah dan hospital banyak pihak swasta. Bila kerajaan tidak berfungsi, ia tak beri kesan besar.

“Dari segi keselamatan seperti polis pula terletak di bawah bidang kuasa negeri di Amerika Syarikat. Ia tak jejaskan kerajaan persekutuan,” katanya.

Fathi mengulas mengenai kemungkinan Belanjawan 2021 tidak diluluskan selepas Barisan Nasional (BN) dan pembangkang mengemukakan beberapa tuntutan sebagai sokongan bersyarat kepada Belanjawan 2021 dibentangkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) pada 6 November lepas.

Antara tuntutannya ialah membenarkan pengeluaran simpanan sehingga RM10,000 daripada Akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan pelanjutan moratorium selain mempertikaikan cadangan mengembalikan semula Jabatan Hal Ehwal Khas Jasa (JASA) dengan peruntukan besar.

Fathi berkata dalam konteks Malaysia, belanjawan negara pernah diperuntukkan tanpa melalui kelulusan Parlimen pada 1969.

“Pada 1969, belanjawan diluluskan melalui Ordinan Darurat No 3 Kuasa-Kuasa Perlu untuk tujuan perbelanjaan bagi 1970. Tapi 1970 bukan sebab belanjawan tidak lulus, tapi sebab situasi darurat,” katanya.

Pada awal 2019, Trump mengisytiharkan darurat di AS bagi membolehkannya meluluskan peruntukan AS$5 bilion untuk membina tembok pemisah di sempadan AS-Mexico tanpa perlu mendapatkan kelulusan Kongres AS.

Media antarabangsa melaporkan proses “government shutdown” akibat perintah darurat selama 35 hari di AS bermula 22 Disember, 2018 itu menyaksikan lebih 800,000 pekerja persekutuan di sembilan jabatan, termasuk agensi persekutuan, terjejas dengan tidak menerima gaji atau diberikan cuti sementara. Untuk rekod, AS mempunyai 328 juta penduduk (statistik 2019).

Penganalisis politik daripada Universiti Utara Malaysia (UUM) Prof Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata semua pihak, kerajaan atau pembangkang, perlu berkompromi supaya Belanjawan 2021 diluluskan.

“Saya tak rasa belanjawan tidak akan diluluskan kerana kerajaan tidak semestinya perlu terima semua cadangan. Risikonya amat besar untuk rakyat dan negara jika belanjawan gagal diluluskan,” katanya menjelaskan kegagalan Belanjawan 2021 juga akan memberi imej negatif terhadap kerajaan PN.

Mengakui risiko krisis politik, beliau bagaimanapun menolak kemungkinan Parlimen akan dibubarkan bagi memberikan laluan pilihan raya umum (PRU) memandangkan situasi semasa Covid-19 yang terus mengancam rakyat. – Bernama, 17 November, 2020.


DIRIKAN 

KERAJAAN 

PERPADUAN

AMIN

TOLAK 

KERAJAAN 

BANDUAN

AMIN

SEMUA AKAN

 BERES 

KHALAS
JAJA FITNAH KUNYITJAJA KUNYIT

PADA QARDAWI

   

Unknown commented on 

"MALAYSIA SEMUA BOLEH"

Orang yang ada "kepentingan" sahaja yang takut dengan Nuar, kami orang kampoung sokong Nuar. Kunyit tu FITNAH !

KAKI KACAU BAWA RUNTUH PAKATAN

  KAKI KACAU

BAWA RUNTUH

PAKATAN HARAPAN

Unknown commented on

 "JANGAN HILANG FOKUS"

Yang jatuhkan PH ialah Anwar Ibrahim, bukan Azmin. Anwar yang cuba jadi PM-bayangan dari penjara sejak hari pertama PH menang PRU. Bila keluar penjara, Anwar tak henti meratip nak Mahathir serah jawatan PM. Macai-macai Anwar seperti William Liong, Wong Chen, Dollah Sani, Malaysiakini, tak henti-henti kacau kerajaan PH.

KOTAK EZAM

 

 

KOTAK EZAM

Unknown commented on

 "GOTU GOTU - LU TAK CAYA LU TANYA WAN AZIZAH"

kat mana ada dedak... kat situ ada ezam kotak... senang citer dimana ada laba... akan ada tukar, buat, cipta, timbul, rungkai, tukang segala macam kata... duit nih dia tidak ada nilai dimana cost untuk merubah kertas menjadi duit adalah lebih mahal dari duit itu sendiri...tapi diberi nilai oleh sang penguasa (itu pun lantik sendiri) menetapkan yang biru muda Sedolar, yang hijau lima, yang merah sepuluh dan kuning-orange 500 dollar bagai.....maka manusia pun tertipu dan ditunggang hanya akan mendapat habuan duit...lain lain boleh tolak tepi atau diubahsuaikan....bukti? Orang kepala lilit yang muslim ke yang singh ke yang india ke yang berkopiah dan bertopi East or West berkiblat duit....persoalan nya.....andai datang kemarau panjang dan terhapus dan terhakis sumber makanan dan minuman sama ada yang diprocess atau yang semula jadi andai duit nih di rebus, di peram, di goreng, di salai, di masak akan menjadi bahan makanan buat manusia meneruskan kelangsungan hidup? Siapa TUAN sekarang? Duit atau Manusia?

MUHYIDDIN TERPERANGKAP

 


MANA MUHYIDDIN

NAK LARI

KAH KAH KAH


‘Government shutdown’ jika belanjawan 2021 tidak lulusDARURAT AGONG

TAK BERI

KAH KAH KAH

BUJET TAK LULUS

PARLIMEN BUBAR

KAH KAH KAH

PRU 15

SEMUA MATI

DIBUNUH KOBID

KAH KAH KAH

JANDA MAT SABU

 


 JANDA MAT SABU

kluangman commented on 

"AMANAH AKAN KENA TIPU 

SEKALI LAGI ?"

Jangan fitnah AMANAH dan PKR, mereka satu kelambu. Apa isu ADUN AMANAH lompat ke PKR? Takkan Anwar gemar janda Mat Sabu?

BERITA DARI NOKIA

 
BERITA NOKIA
HANYA 3 ORANAG
DIBENARKAN DALAM SATU
 KENDERAAN & DARI 
RUMAH YANG SAMA 
ELAKKAN KELUAR
 JIKA TIADA KEPERLUAN

MAJLIS 
KESELAMATAN NEGARA

BERSELINDUNG DISEBALIK JUBAH

 


 BERSELINDUNG

DISEBALIK JUBAH

Sani commented on 

"AWAS PEMIMPIN BERJUBAH"

Tak perlu pergi jauh bro..Kat malaysia berlambak.berselindung disebalik jubah,kata2 manis yg kononnya pejuang agama,melayu dan raja.tapi hampehsudah..

MALAYSIA SEMUA BOLEH
 MALAYSIA

SEMUA BOLEH

Unknown commented on

 "RAKYAT DAH MUAK DENGAN ANWAR"

Ok lah semua orang kita jugak kalau sondol pon alim jugak curik pon bossku jugak tak kisah Malaysia boleh semua kah kah kah jangan hasa dengki sudah...bagi melayu islang kaya raya curik tak apa rompak taknapa asal melayu islang kah jah

MENTERI AGAMA MANA ?

  MANA 

MENTERI AGAMA

Ketua Pengarang commented on 

"SOKONG DASAR ANTI CHINA MERAH"

mana kempen boikot China? bila menteri agama nak tulis surat ke kedutaan china??

BERKHALWAT HARI K 245

 KHALWAT KE 245


SELASA 17/11/2020
KITA MASUK KE HARI 245 
BERKHALWAT

GAWAT KOBID
BELUM KURANG
KUALA LUMPUR PARAH

PASAR CHOW KIT
PASAR BUAH DAN SAYUR
PASAR BASAH 
TUTUP AWAL

BUAH AMAT KURANG
PILIHAN TERHAD
GERAI  BANYAK KOSONG

POLITIKUS KITA
MASIH GILA
NAK JADI PM
AMIN

PAGI INI HOKKIEN CERAH
HUJAN PETANG KELMARIN
BAWA UDARA SEGAR

TAK TAK EZI
KEJAR SATU KUMPULAN
ANJING LIAR
ADA LIMA EKOR
BILA RAPAT
YANG LIAR MENYALAK
TAK TAK DAN EZI
TAK AMBIL POT
KAH KAH KAH

JALAN PULANG
ABANG TERKUKUR DAH ADA
DIA DAH PASANG DUA JEBAK
TAPI SEMUA  SENYAP
ATAS POKOK ADA
SEKOR HELANG

BILA HELANG ADA
SEMUA BURUNG SENYAP
HELANG IALAH RAJA AWAN
MACAM RIMAU RAJA HUTAN
AMIN

BRO
JANGAN JADIKAN
KELMARIN
MENGHALANG HARI  INI

BRO 
KITA SENDIRI BUAT  KEPUTUSAN
APA YANG NAK KITA BUAT
DENGAN MASA YANG KITA ADA

PEMANDANGAN YANG INDAH
DAPAT DILIHAT DARI PUNCAK
YANG SUSAH DIDAKI

KALAU NAK TERBANG
WAJIB BUANGKAN
BARANG YANG  
MEMBERAT BADAN

GARIS HIDUP KITA INI
BUKAN DITULIS OLEH ORANG
KITA SENDIRI MENGGARAP

BRO
JIKA KITA MENCARI BEBAS
JANGAN AMBIL RANTAI 
PENGIKAT

SEMUA YANG KITA MAHU
ADA TERSIMPAN
DIBELAKANG TAKUT

SILAP DAHULU
JADI PELAJARAN
BUKAN JADI KITA

BRO
HARI DIRASA PANJANG
TAPI
TAHUN DIRASA PENDEK

KITA AKAN JADI SEGAR
KETIKA KITA
BERCINTA

BRO
KITA TAK BOLEH KAWAL
APA ORANG LAIN
ANGGAP KITA
TAPI KITA BOLEH KATA
PUKEE MAK HANG LAAA

KATA KATA TAKDA KEPAK
TAPI  DIA BOLEH
TERBANG BERIBU BATU

MATAHARI AKAN TERBIT
TAK KIRA
AYAM BERKOKOK
ATAU TIDAK

BRO
KALAU DUDUK TEPI SUNGAI
KITA WAJIB BERKAWAN 
DENGAN BUAYA

LAKUKAN HARI INI
MASANYA SEKARANG
AMIN

SELAMAT BERKHALWAT