Isnin, 9 Oktober 2023

IRAN BERI AMARAN PADA ISRAELIRAN BERI

AMARAN PADA

ISRAEL

KHALAS 

HAMAS KINI MEMILIKI MISSILE


HAMAS KINI

MEMILIKI MISSILE

KHALAS

JENERAL ISRAEL DI TAWAN HAMAS


HAMAS BERJAYA

MENAWAN JENERAL

ASAKR ISRAEL

KHALAS 

SANUSI HADIAH KEPALA LUTUT PADA ANWAR
Samakan diri dengan Mandela, Sanusi kata ‘kepala lutut hang’ kepada Anwar
Tindakan  Anwar  menyamakan dirinya dengan pejuang kebebasan kaum kulit hitam, Nelson Mandela dicemuh Sanusi.

Menteri Besar Kedah itu memperlekehkan tindakan Perdana Menteri yang menyamakan dirinya dengan perjuangan dihadapi Mandela semasa wawancara di New York sebelum ini dengan berkata “kepala lutut hang” kerana ia sama sekali berbeza dengan hukuman penjara dijalaninya.

“Baru ni dalam interview (wawancara) itu dia kata dia ni macam Mandela, mandela kepala lutut hang,” katanya semasa berceramah Grand Finale Perikatan Nasional (PN) di Simpang Pelangai sempena Pilihan Raya Kecil (PRN) kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelangai esok.

Sanusi berkata Mandela dipenjara kerana perjuangan menuntut kebebasan untuk kaum kulit hitam dan ia berbeza sama sekali dengan hukuman penjara yang dikenakan sebanyak dua kali dijalani Anwar sebelum ini.

“Orang kenal Mandela itu, dia pejuang menentang dasar aparteid… Orang putih buat diskriminasi kepada orang kulit hitam di Afrika Selatan, dia kena penjara dua puluh tujuh tahun Nelson Mandela.

“Tapi dia (Anwar) ni bukan menentang dasar aparteid, dia kena pasal lain… Janganlah ambil kemuliaan Mandela bubuh kat hang,” katanya lagi.

Tegasnya lagi, Anwar sudah didapati bersalah oleh mahkamah yang menjatuhkan hukuman penjara terhadapnya dan kemudiaan diberikan pengampunan semasa Pakatan Harapan (PH) menang dibawah kepimpinan Mahathir Mohamad.

“Bukan sekali oi, banyak kali… ini ada pula mangkuk hayun mana mempertahankannya kata habis dah dosa-dosa semua sebab dapat ampun, pengampunan,” katanya lagi.

Semasa sesi dialog anjuran Ahli Majlis Hubungan Luar Negeri (CFR), sebuah badan pemikir yang khusus dalam dasar luar AS dan hubungan antarabangsa di New York lalu, Anwar menghabiskan hampir lima minit bercakap tentang pemenjaraannya serta perbualan yang didakwanya pernah dilakukan dengan mendiang Mandela.

Anwar merupakan salah seorang daripada tetamu jemputan dalam program tersebut yang dihoskan oleh CFR ketika Perhimpunan Agung PBB baru-baru ini di New York.

Bagaimanapun, pengguna media sosial mengkritik Anwar dalam wawancara tersebut dengan berkata mereka berasa malu dengan jawapan diberikan Anwar, terutamanya apabila beliau dilihat sentiasa bercakap tentang pengalaman peribadinya yang lalu malah cuba berjenaka.

KAH KAH KAH

KEPALA LUTUT

HANG

KAH KAH KAH

SEBIJIK NUSI

BERI PADA

MAT PUTAR

KAH KAH KAH

BUKA MULUT

BOHONG

KAH KAH KAH

SEKARANG

DAPAT KEPALA

LUTUT

PULAAAK

KAH  KAH KAH

KHALAS

DEBAT UNTUK NEGARA !!!


Isham jadi ‘anak jantan’ sahut cabaran Zahid untuk berdebat

UALA LUMPUR – Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Isham Jalil bersedia menyahut cabaran Presiden parti,  Zahid  untuk berdebat secara terbuka.

Beliau berkata, debat itu perlu dilakukan di gelanggang yang berkecuali dan bukannya dalam mesyuarat MKT UMNO di mana majoriti ahlinya adalah ‘orang Presiden’.

Isham turut mencadangkan agar debat dilakukan secara langsung di hadapan akar umbi di gelanggang terbuka.

“Jika saya berdebat di gelanggangnya dan ‘salurannya’, itu berat sebelah dan tidaklah bijak.

“Saya bukanlah sebodoh yang dia sangka,” katanya dalam hantaran Facebook, hari ini.

Beliau mengulas kenyataan  Zahid dalam wawancara eksklusif Berita Minggu hari ini yang mencabar mana-mana pihak dalam UMNO yang tidak sependapat dengannya termasuk bekas Ketua Penerangan parti berdebat dengannya ‘kalau mereka anak jantan’.

Isham yang dikenali sebagai penyokong setia  Najib  sering menyuarakan pandangan berbeza mengenai hala tuju dan masa depan UMNO terutamanya daripada segi hubungan dengan DAP dan Pakatan Harapan (PH).

Tindakan Isham itu menimbulkan reaksi kurang senang pemimpin-pemimpin UMNO yang menyokong Zahid malah Ahli MKT,  Lokman Adam pernah mendesaknya meletak jawatan.

Isham menambah, beliau akan meletak jawatan sekiranya Zahid memenangi debat tersebut.

Namun, katanya, jika beliau menang,  Zahid boleh mengadakan referendum dalam parti, melaksanakan pemilihan Presiden atau memikirkan apa yang patut dibuat.

“Itu jika Datuk Seri berani dan anak jantan,” jelasnya. – 

SATU MALAYSIA

NAK DENGAR

DEBAT INI

AMIN

LONDEH BUKA

BOCOR TIBAI

KAH KAH KAH

BILA GEROMBOLAN

BERGADUH

 NEGARA

JADI AMAN

AMIN

KHALAS

SENJATA MENENTU K,UASA


Malaysia gesa PBB ambil tindakan segera henti keganasan di Gaza

MALAYSIA menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) agar mengambil tindakan segera meminta semua pihak menghentikan segala tindakan keganasan dan pertempuran di Semenanjung Gaza ketika ini.

Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi berkata, ia demi menghormati dan melindungi nyawa orang awam yang tidak bersalah, memandangkan ketika ini konflik yang telah berlarutan selama 75 tahun itu menyebabkan banyak nyawa terkorban, ribuan cedera dan kerosakan harta benda. 

“Masyarakat antarabangsa juga hendaklah meningkatkan tekanan ke atas semua pihak untuk mengambil tindakan segera menghentikan pertempuran demi keamanan dan kestabilan serantau,” kata beliau pada sesi penerangan menteri berhubung Perkembangan Semasa Konflik Palestin-Israel di Dewan Rakyat hari ini.

Zahid berkata rakyat Palestin perlu dikembalikan hak mutlak bebas daripada pendudukan haram Israel, hak dikembalikan tanah yang telah dirampas oleh Israel dan hak membentuk sebuah negara Palestin yang merdeka dan berdaulat dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu negara.

Katanya ketika ini, Malaysia terbuka dan akan terus menyokong segala usaha konkrit dan realistik untuk mencari jalan penyelesaian yang adil dan berkekalan terhadap konflik Palestin-Israel berdasarkan peruntukan undang-undang antarabangsa dan resolusi UNSC.

Zahid berkata pendirian dan dasar luar negara oleh Kerajaan Madani dalam konflik Palestin-Israel adalah jelas dan tidak pernah berubah, dengan perjuangan membebaskan tanah dan hak rakyat Palestin tetap menjadi antara tunjang keutamaan dasar luar Malaysia.

Beliau berkata pendirian tegas dan lantang Malaysia itu telah kerap kali dinyatakan secara jelas termasuk di Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHRC) dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). 

Katanya, ia juga jelas dapat dilihat berdasarkan kenyataan keras yang sering kali dikeluarkan negara dalam mengecam dan membantah segala bentuk provokasi dan tindakan keganasan rejim Israel.

Zahid berkata malah Perdana Menteri Anwar Ibrahim dalam ucapan di Perhimpunan Agung PBB di New York pada 22 September lepas juga menekankan pendirian Malaysia mengenai isu Palestin.

Sementara itu, Zahid berkata masyarakat dunia khususnya pihak barat dilihat berterusan mengambil sikap acuh tidak acuh, menutup sebelah mata membenarkan kekejaman oleh rejim Israel terhadap rakyat Palestin tanpa sebarang tindakan punitif.

“Kenapa ada dua pendekatan yang berbeza? Krisis Ukraine misalan, pihak barat dengan secepat kilat memberi sokongan kepada Kiev. Malangnya apabila melibatkan Palestin, ia langsung tidak diendahkan,” katanya.

Zahid berkata tindakan berat sebelah itu terus menimbulkan persoalan berhubung ketidakadilan di dalam penguatkuasaan prinsip dan undang-undang antarabangsa.

Selain itu, Zahid berkata Malaysia sentiasa memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi terhadap Palestin merentasi segala aspek termasuk dari segi politik, ekonomi dan penyaluran bantuan kewangan, pembangunan kapasiti, serta pembangunan semula infrastruktur.

Katanya, sumbangan dan bantuan itu disalurkan dengan pelbagai cara sama ada secara dua hala, serantau atau pelbagai hala dan setakat ini bantuan Malaysia kepada rakyat Palestin tidak pernah terhenti.

Malah selain bantuan daripada kerajaan, beliau berkata Malaysia turut menyalurkan sumbangan kemanusiaan daripada dana yang dikumpul daripada sumbangan awam yang dilaksanakan melalui Akaun Amanah Kemanusiaan Rakyat Palestin (AAKRP), dikendalikan oleh Kementerian Luar.

Dalam pada itu, Zahid merakamkan penghargaan kepada semua ahli Parlimen yang menzahirkan solidariti bersama untuk Palestin, meskipun sering kali wujud percanggahan dan perbalahan antara pihak kerajaan dan pembangkang dalam pelbagai isu.

Atas semangat perpaduan dan soladiriti rakyat Malaysia, serta berdasarkan prinsip Malaysia Madani seperti kemampanan, kesejahteraan, hormat dan ihsan, beliau turut memohon ahli-ahli Parlimen agar menyokong sepenuhnya ketetapan yang diberikan dalam sesi penerangan itu. – Bernama, 9 Oktober, 2023.


PALESTIN

MERDEKA

LAHIR DARI

MUNCUNG

SENAPANG

KHALAS

LAPORAN DARI NGO INDONESIA DILAPORAN NGO

INDONESIA 

DARI GAZA

AMIN 

JANGAN HANYA HULUR DOABANTUAN DUIT

DIPERLUKAN

AMIN

JANGAN HANYA

HULUR DOA

AMIN

KHALAS


Unknown commented on
 "JATUHKAN AMERIKA DAHULU"

Tahniah Amerika... Aku tunggu negara Islam mana nak bantu Palestin dari segi ketenteraan bukan Tin Milo.... Kalau tiada... Takziah palestin... Nampak sangat negara Islam lain hanya mengambil kesempatan diatas kesempitan kamu... Bila palestin berperang golongan lebai hanya berani kutip duit dari orang ramai. Kemudian duit pun lesap... Allah huakbar....
Unknown commented on
 "BERSATU LAWAN ZIONIS"

Kah kah kah.. Aku tertunggu tunggu berita yg Malaysia sedang menghantar bantuan kapal selam kereta kebal dan jet pajuang utk membantu palestin. Tambahan tentera hijau yang berarak tempoh hari bersejanta pedang dan lembing akan dihantar ke palestin untuk menfhancurkan Israel.


 

HAMAS MENYERANG DARI DARAT LAUT UDARAHAMAS MENYERANG

ZIONIS DARI

DARI DARAT LAUT

DAN UDARA

AMIN

KURANG KESEDARAN


KURANG

KESEDARAN

AMIN Unknown commented on 
"POLIS KERJASAMA
 DENGAN KONGSI GELAP"

Siapa siapa siapa kerjasama? Ini mesti kerja Yahudi laknat mesti kerja kafir main bontot makan babi ambil.rasuah semua kerjasama orang-orang kafir kah kah kah

TAKTIK BIJAK

 


 TAKTIK BIJAK

KHALAS

Unknown commented on 

"SOLDADU DAN ZIONIS 

DI TAWAN HAMAS"

letak sekor2 dalam bangunan..

GAZA TERUS DISERANG ZIONIS

 


GAZA TERUS

DISERANG ZIONIS

AMIN

SOLDADU DAN ZIONIS DI TAWAN HAMAS


SOLDADU DAN

WARGA ISRAEL

DITAWAN

AMIN

BAWA PULANG

KE GAZA

AMIN

BERSATU LAWAN ZIONISMasyarakat antarabangsa diseru sokong, bantu rakyat Palestin kembali ke tanah air, kata Mat Sabu

PRESIDEN Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu menyeru seluruh masyarakat antarabangsa memberikan sokongan dan pertolongan kepada rakyat Palestin untuk mendapatkan hak kembali ke tanah air mereka.

Beliau berkata dunia tidak boleh beralih fokus kepada isu lain termasuk dakwaan tindakan ganas pejuang Palestin tanpa melihat kepada faktor utama kekacauan yang tidak pernah diselesaikan.

“Apa sahaja jalan dipilih oleh rakyat Palestin yang teraniaya ini berpunca daripada tanah air dan harta benda mereka dirampas secara haram oleh rejim Israel.

“Oleh itu kita perlu lebih tegas mendesak dan menghalang Israel meluaskan petempatan haram mereka dan kembalikan hak rakyat Palestin untuk pulang ke tanah air mereka,” katanya dalam hantaran menerusi Facebook hari ini.

Mohamad berkata walaupun Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) meluluskan Resolusi 2334 pada 2016 yang mendakwa Israel melanggar undang-undang antarabangsa dengan membuka 293 petempatan haram di tanah milik rakyat Palestin, masih tiada sebarang tindakan dikenakan terhadap negara tersebut.

Beliau berkata malah Israel masih meneruskan tindakan ganas dengan merampas tanah rakyat Palestin seperti meroboh rumah dan mengenakan tindakan ganas membunuh serta mencederakan penduduk yang cuba mempertahankan harta benda mereka.

Menurut Mohamad tindakan itu turut diakui Majlis Hak Asasi Manusia PBB (UNHRC) yang mendakwa sekurang-kurangnya 700,000 penempatan haram dibina Israel di Tebing Barat dan Jerusalem Timur.

“Bukan sekadar tidak mematuhi undang-undang antarabangsa, tetapi Kerajaan Israel juga mengumumkan langkah untuk membina sekali ganda lagi petempatan haram di wilayah yang dijajah mereka di Bukit Golan menjelang 2027.

“Hal ini kerana semenjak penubuhan negara Israel yang dilakukan secara haram dan ganas dengan merampas tanah air rakyat Palestin pada 1948, jutaan rakyat Palestin terpaksa melarikan diri ke negara jiran seperti Jordan, Syria, Lubnan dan Mesir selepas rumah dan tanah mereka dirampas,” katanya. – Bernama, 8 Oktober, 2023.

BERSATU

LAWAN ZIONIS

ANTARABANGSA

DAN

ZIONIS

TEMPATAN

KHALAS

JATUHKAN AMERIKA DAHULU


AS kerah kapal lebih dekat ke Israel, hantar bantuan peluru 

PRESIDEN Joe Biden mengarahkan kapal dan pesawat perang Amerika S yarikat untuk bergerak lebih dekat ke Israel sebagai tanda sokongan pada hari Ahad, sambil menghantar bantuan ketenteraan baharu selepas serangan oleh kumpulan pejuang Palestin Hamas.

Pentagon berkata ia menghantar kapal pengangkut pesawat USS Gerald R. Ford dan kapal perang yang mengiringinya ke timur Mediterranean, sambil meningkatkan skuadron pesawat pejuang di rantau itu. Komando Pusat AS mengesahkan petang Ahad bahawa kapal dan pesawat telah mula bergerak ke jawatan baharu mereka.

Amerika Syarikat, pembekal utama senjata kepada Israel, telah bergerak pantas untuk mengesahkan sokongannya kepada Israel selepas serangan mengejut Sabtu dari Semenanjung Gaza, berikrar sokongan “pejal” dan memberi amaran kepada pihak lain supaya menjauhi konflik itu.

Biden bercakap dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan “menyampaikan bantuan tambahan untuk Angkatan Pertahanan Israel kini dalam perjalanan ke Israel dengan lebih banyak lagi akan menyusul beberapa hari akan datang,” kata White House.

“Para pemimpin juga membincangkan usaha berterusan untuk memastikan tiada musuh Israel percaya mereka boleh atau patut mencari kelebihan daripada situasi semasa,” katanya dalam satu kenyataan.

Presiden AS selanjutnya “memberi sokongan penuh untuk Kerajaan dan rakyat Israel dalam menghadapi serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan mengerikan oleh Hamas.”

Hamas kemudiannya dalam satu kenyataan menuduh Amerika Syarikat  melakukan “campur tangan sebenar dalam pencerobohan terhadap rakyat kita” dengan mengerahkan kapal pengangkut pesawat itu.

Ketegangan terburuk konflik Israel-Palestin dalam beberapa dekad meragut lebih 600 nyawa di pihak Israel, kata pejabat akhbar kerajaan, manakala pegawai Gaza melaporkan sekurang-kurangnya 400 kematian dalam serangan udara Israel.

Perdana Menteri Israel Netanyahu telah menguatkan negaranya yang terkejut untuk apa yang disebutnya sebagai perang yang panjang di hadapan, dengan puluhan ribu tentera Israel telah dikerahkan untuk memerangi pasukan Hamas yang berkemungkinan sedia melakukan serangan darat. – AFP, 9 Oktober, 2023.

AMERIKA PEMBANTU

UTAMA ISREAL

AMIN

RUNTUHKAN

AMERIKA

DULU

AMIN

AMERIA  RUNTUH

ISRAEL BUNGKUS

KHALAS

KAWASAN JEREBU !!!


Jerebu: IPU tidak sihat di 17 kawasan seluruh negara


SEBANYAK 17 kawasan merekodkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat di seluruh negara setakat jam 7 malam ini.

Angka kawasan yang mencapai bacaan IPU tidak sihat itu meningkat berbanding semalam apabila empat kawasan di Johor dan Negeri Sembila merekodkan bacaan kualiti udara tidak sihat.

Menurut laman web Sistem Pengurusan Indeks Pencemaran Udara Malaysia (APIMS), Nilai, Negeri Sembilan dan Bukit Rambai, Melaka merekodkan bacaan IPU tidak sihat hari ini masing-masing 161 dan 159.

Sementara, kawasan lain dengan bacaan IPU tidak sihat termasuk di Larkin (152), Batu Pahat (161), Tangkak (154), Segamat (153), Bandaraya Melaka (153), Alor Gajah (154), Port Dickson (154), Seremban (143), Banting (152), Putrajaya (151), Klang (125), Cheras (155), Shah Alam (101), Rompin (116), Indera Mahkota Kuantan (102), Kemaman (110) dan Paka (112).

Bacaan IPU antara 0 hingga 50 dikategorikan sebagai baik, 51 hingga 100 sederhana, 101 hingga 200 tidak sihat, 201 hingga 300 sangat tidak sihat dan 300 ke atas berbahaya.

Sementara 52 stesen seluruh negara mencatatkan bacaan IPU sederhana dan hanya tiga kawasan mencatatkan IPU baik.

Kawasan yang mencatatkan IPU baik di Sibu, Sarawak dengan bacaan 49, Kimanis 28 dan Keningau 37 di Sabah.

Presiden Indonesia Joko Widodo memberi peringatan bahawa asap daripada kebakaran hutan dan tanah di negara itu berpotensi untuk tersebar secara meluas.

Beliau turut memerintahkan supaya pegawai tertinggi tentera dan polis serta pemerintah daerah mengambil tindakan segera dengan serius untuk mengatasi masalah itu.

“Memang setiap kebakaran menghasilkan asap yang boleh tersebar secara meluas jika dibawa oleh angin,” kata Joko Widodo, yang lebih dikenali sebagai Jokowi.

“Setiap titik kebakaran, tidak kira betapa kecilnya, mesti dikawal untuk mengelakkannya daripada merebak,” tegasnya dalam satu kenyataan.

Beliau mengulas mengenai peningkatan pencemaran udara di negara-negara jiran susulan asap kebakaran di wilayah Sumatera dan Kalimantan, Indonesia.

Jokowi berkata suhu di negaranya kini lebih panas daripada suhu normal sehingga musim kemarau berlangsung panjang serta berpotensi meningkat dan memperluas titik panas di beberapa wilayah.

Beliau bagaimanapun yakin usaha mengawal kebakaran yang sedang dilakukan sekarang lebih baik berbanding kebakaran hutan pada 2015.

“Kami masih boleh mengawalnya dengan baik di sini,” katanya.

Puncak musim kemarau di Indonesia dijangkakan berlaku bulan ini, berikutan peningkatan titik panas dari Ogos dengan beberapa wilayah termasuk Jawa tidak menerima hujan sejak tiga bulan lalu.

Malaysia bersedia untuk bekerjasama menangani kebakaran hutan dan tanah yang sedang melanda di beberapa wilayah di Indonesia sekiranya diperlukan, menurut Kementerian Luar Indonesia.

Tawaran itu terkandung dalam surat rasmi yang dihantar Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad kepada rakan sejawatannya di Indonesia Siti Nurbaya Bakar.

Konsulat Malaysia di Pontianak telah menyumbang enam mesin pam air kepada pemerintah Wilayah Kalimantan Barat pada Ogos untuk pencegahan dan pengawalan kebakaran hutan dan tanah.

Dalam kenyataan rasmi Isnin lepas, Siti Nurbaya menjelaskan aduan Malaysia mengenai jerebu Indonesia adalah tidak tepat.

“Kami telah memantau keadaan dan tiada jerebu rentas sempadan yang sampai ke Malaysia,” katanya. – Bernama, 8 Oktober, 2023.

ELAK DARI

MEMBAKAR 

SAMPAH

AMIN

KITA SELAMATKAN

OXYGEN KITA

KHALAS

POLIS KERJASAMA DENGAN KONGSI GELAP


POLIS KERJASAMA

DENGAN

KONGSI GELAP

AMIN

PERANG BOLEH MENGUBAH KUASA


PERANG BOLEH

MENGUBAH 

KUASA

KHALAS
Unknown commented on
 "GERILA HAMAS MASUK MENYERANG"

Perang Dunia 2 berlaku sekian lama di Eropah, tetapi di Timuran pula Jepun maharajalela semua tahu sejarah, tapi silap Jepun satu saja, apakah dia? Dia serang pearl harbour dan mengakibatkan warganegara Amerika mati ada cerita ada wayang, kemudian Amerika hantar dua bom atom ke Nagasaki Hiroshima balasan dendamnya, akhirnya Jepun mengaku kalah, apa moralnya? 

Entah-entah betul atau tidak lawan perang ini semuanya tapi akhirnya rakyat biasa tidak bersalah akan menjadi mangsa perang, selepas ini buka peluang keganasan berlaku atas nama serangan pertama oleh pihak Hamas, adakah ini akan berakhir pasti tidak, samada pejuang atau terrorisme akan berbelah kerana pihak mana jadi sokongan kah kah kah

ARAB SUKA BERGADUH SESAMA SENDIRIARAB SUKA

 BERGADUH

SESAMA SENDIRI

KHALAS


panglimo potaseh commented on
 "KUASA MUNCUL DARI 
LARAS SENAPANG"

Dulu ade seekor Pemikir Sweden ngatakan .. setiap Arab dari Moroko hingga ke Mesir, Turki, Iran,Irak hingga ko Pakistan yg berjumlah 1.1 biliyun ekor tu hanya perlu bawak batu sorang sobijik untuk kalahkan Israel yg punyo 4 juta ekor tu. Tapi malang nyo Arab sojak dulu bergumpal sosamo sindirik .. tuckbEEr

MENUNGGU PERANG


MENUNGGU 

PERANG

SENIN 10 OKTOBER 2O23
BERITA HARGA BAHAN MAKANAN
MAKIN MAHAL 
DISANA SINI

RAKYAT MAKIN TERDESAK
KERAJAAN MADANI
DAH JADI KERAJAAN MAHAL DAH NI

SEBENARNYA
EKONOMI DUNIA SEDANG
HARU BIRU
BUKAN DI MALAYSIA SAJA
INFLASI MENYERANG

KRISIS INI
ADALAH KRISIS
DARI SISTEM EKONOMI
KAPITALIS

GAZA
SEDANG DI BOM
RATUSAN WARGA PALESTIN GUGUR
BANYAK BANGUNAN RUNTUH

ISREAL
RAMAI SOLDADU ISREAL
RAMAI WARGA ISRAEL
DI TAWAN OLEH HAMAS
UNTUK DI JADIKAN 
TEBUSAN

LEBANON
HISBOLLAH MASUK CAMPUR
MULA MEROKET ISRAEL
DARI SEELATAN LEBANON

IRAN
APA AKAN DILAKUKAN
OLEH IRAN
PENYOKONG HAMAS
PENYOKONG HISBOLLAH ?
JENG JENG JENG

PERANG BESAR ??
APAKAH PERANG BESAR
AKAN BERLAKU ?
JENG JENG JENG

HOKKIEN
PAGI INI KERING BERJEREBU
KL & KL SENTRAL BERJEREBU
MATA HARI DAH KELUAR
TERKUKUR DAH BERSUARA

PALING LAMA
SUARA HOW WOW
TIDAK DI DENGAR
MANA MENGHILANG ?

GUA YAKIN HARI INI
AKAN PANAS
DAN MUNGKIN
HUJAN PETANG

BRO
SENYUM 
KITA SAMBUT SENIN
DENGAN SENYUMAN

BRO
LU PERGI KE SANA
UNTUK YANG LAIN
TAPI LU JANGAN LUPA
DIRI SENDIRI

BRO
DALAM HIDUP INI
ADA SOSOK YANG
LU PERLU TINGGALKAN
UNTUK LU TEMUI
SAPA DIRI LU

BRO
BILA SAJA LU
MULA YAKIN PADA DIRI LU
MAKNANYA LU
MULA HIDUP

BRO
KELILINGI DIRI LU
DENGAN SOSOK SOSOK
YANG BOLEH BERI ILMU
PADA LU

BRO
YAKINLAH
PERKARA BAIK AKAN MUNCUL
BILA LU JJAUHI DIRI LU
DARI MAT BEBAL

BRO
JANGAN PAGAR DIRI LU
DENGAN KAWAT
PAGAR DIRI LU
DENGAN SAHABAT

BRO
JIKA LU TIDAK
TEMUI KETENTERMAN
DALAM JIWA  LU
LU TAK AKAN TEMUI
KETENTEAMAN DI MANA PUN
AMIN

LAKUKAN SERKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENUNGGU
PERANG