Jumaat, 5 Ogos 2022

TUNJUK GEDEBE


SI JIN PING NAK

TUNJUK GEDEBE

KAH KAH KAH

GERTAK GERTAK

ACAH ACAH

KAH KAH KAH

AUTA KELING

ADA JUGA PADA

CHINA MERAH

KAH KAH KAH

TUAN HAJI NAJIB DIZALAMIPasukan peguam baharu Najib berhak dapat penangguhan masa – Hasnal

KUALA LUMPUR – Pasukan peguam baharu Tuan Haji Najib   berhak untuk mendapat penangguhan masa berkaitan kes anak syarikat 1Malaysia Development Berhad, SRC International.

Menurut seorang peguam dan peguamcara,  Hasnal Rezua Merican Habib Merican, seseorang tertuduh yang berhadapan dengan tuduhan yang akan menjejaskan dirinya perlu diberikan keadilan sewajarnya.

Lebih-lebih lagi, katanya, pada peringkat ini, Najib berada pada forum terakhir untuk mendapatkan keadilan dan keputusan yang akan dibuat oleh mahkamah ke atas Ahli Parlimen Pekan itu i adalah muktamad.

Justeru, peguam baharu Najib sewajarnya diberikan masa sekurang-kurangnya satu sebulan setengah untuk membuat persediaan demi memberi keadilan kepada Najib.

“Kalau kita fikirkan prosiding yang akan berlangsung ini adalah di Mahkamah Persekutuan ia adalah forum terakhir kepada mana-mana tertuduh dalam apa-apa prosiding yang bermula di peringkat Mahkamah Tinggi. Lepas ini tidak ada forum lagi.

“Kalau dia tidak mendapat atau pun dia terkilan kerana tidak mendapat keadilan yang sewajarnya di forum terakhir natijahnya mungkin tidak boleh diperbetul dan tidak boleh berpatah balik.

“Jadi sebab itu, saya rasa pada peringkat ini mungkin berlaku tolak ansur dari segi mahkamah menganjakkan sedikit masa untuk memberi ruang kepada peguam baharu untuk membuat persediaan,” kata Hasnal Rezua Merican.

Hasnal Rezua Merican berkata, pasukan yang baharu dilantik  Najib semenangnya memerlukan masa untuk membuat persediaan.

Mereka perlu meneliti beribu-ribu muka surat kenyataan saksi, bukti dokumentari yang dikemukakan semasa perbicaraan, penghakiman bertulis kedua-dua Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan.

Pasukan guaman baharu itu juga perlu meneliti dan menyemak nota bukti yang banyak direkodkan sepanjang perjalanan keseluruhan prosiding untuk mengenal pasti dan menyelesaikan pelbagai isu undang-undang dan fakta yang dibangkitkan.

“Proses ini sangat sukar. Kalau dalam keadaan yang munasabah sekurang-kurangnya dalam tempoh sebulan setengah. Ini minimum. Itu pun kalau kita beranggapan peguambela itu memberi sepenuh perhatian, masa dan komitmen  mengendalikan satu perbicaraan sahaja.

“Kalau dia ada kes lain, berapa banyak masa yang diperlukan? Jadi saya rasa sebulan setengah ini minimum. Tidak boleh kurang daripada itu untuk dia membuat satu kerja dan memberikan perwakilan yang memuaskan kepada seorang anak guam,” kata Hasnal Rezua Merican.

Tambahnya, masa penangguhan yang sewajarnya juga perlu diberikan kepada pasukan guaman baharu Tuan Haji  Najib kerana kes tersebut mendapat perhatian dunia.

Adalah penting, katanya, untuk mahkamah memperlihatkan kepada dunia bahawa Tuan haji Najib itu telah diberikan peluang dan ruang keadilan yang sewajarnya.

“Kes ini mendapat liputan antarabangsa jadi ada satu pertimbangan kepentingan keadilan di situ. Mahkamah mempunyai pertimbangan bahawa dia perlu menyelesaikan kes ini dengan segera dengan disaksikan oleh satu dunia.

“Dunia luar yang sedang menyaksikan perbicaraan ini akan menilai orang yang sedang berusaha mendapatkan keadilan di mahkamah ini diberi sepenuh ruang untuk membela diri dia. Itu pun penilaian.

“Jadi memandangkan dunia sedang melihat perkembangan kes ini bagi saya dia adalah satu perkara yang terpakai kepada kedua-dua keadaan iaitu memberi keadilan yang sebaiknya kepada Najib dan menyelesaikan kes ini dengan cepat demi kepetingan awam,” terang Hasnal Rezua Merican.

Beliau berkata, pasukan baharu Tuan Haji Najib boleh membuat permohonan untuk membuat penangguhan apabila mahkamah mula bersidang pada 15 Oktober ini.

Malah, katanya, peguam  Tuan Haji Najib juga boleh menulis surat kepada mahkamah supaya diberikan masa kepada pasukan pembelaan yang baharu untuk membuat persediaan.

“Dia boleh membuat permohonan untuk pertimbangan atas keadaan sedia ada pada tarikh perbicaraan. Atau pun dia boleh tulis surat merayu meminta pertimbangan mahkamah.

“Tidak ada apa yang menghalang dia daripada menulis untuk meminta sekali lagi permohonan itu dipertimbangkan atas alasan-alasan tambahan ataupun alasan-alasan berbeza,” kata Hasnal Rezua Merican.

BETUL JELAS

TUAN HAJI NAJIB

SEDANG DIZALIMI

KAH KAH KAH

MACAM MANA

NAK MASUK BICARA

PEGUAM TAK BACA

FAKTA KES LAGI

KAH KAH KAH

MEMANG WAJIB

LAGI MASUK AKAL

BILA PEGUAM

BARU MASUK

KES PERLU 

DI TANGGUH

AMIN

BARU  CUN

TIAP 2 MINGGU

TUAN HAJI NAJIB

TUKAR PEGUAM

AMIN

KES AKAN TERUS

TANGGUH

SAMPAI SEMUA

PEGUAM DAN HAKIM

MATI

KAH KAH KAH

 DAN KES TERUS

DAPAT DISELESAKAN

KAH KAH KAH

TUAN HAJI  NAJIB

ISTERI ROSMAH INI

AMAT BIJAK

KAH KAH KAH

KHALAS

SAPA KENA KENCING ?

 PM batal pertemuan dengan Hamzah saat akhir – Wan Saiful

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri,  Ismail Sabri Yaakob membatalkan pertemuan dengan Setiausaha Agung Perikatan Nasional (PN), Hamzah Zainudin yang sepatutnya berlangsung pukul 2.30 petang semalam.

Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu),  Wan Saiful Wan Jan berkata, pertemuan berkenaan dibatalkan di saat-saat akhir.

“Bersatu mahu Perdana Menteri hormat PN bagaimana beliau hormat Pakatan Harapan (PH). Saya bimbang Ismail Sabri akan kembali kepada cara lama UMNO,” kata Saiful ketika sidang media yang berlangsung di Kedah seperti yang dilaporkan Free Malaysia Today hari ini.

Menurut Wan Saiful, PN merupakan blok yang menyokong Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri selepas pengerusinya,  Muhyiddin Yassin meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

Tambah beliau, kepercayaan PN berdasarkan keyakinan terhadap intergriti Ismail Sabri.

Terdahulu, Hamzah yang juga Setiausaha Agung Bersatu sepatutnya bertemu dengan Ismail Sabri yang juga Naib Presiden UMNO bagi membincangkan berkaitan perjanjian PN.

Untuk rekod, sebelum ini, PN menyuarakan kekecewaan terhadap Perdana Menteri yang didakwa tidak bersungguh-sungguh memenuhi terma penting perjanjian bersama perikatan tersebut.-

KAH KAH KAH

WOIT 

SABRI BLURBERRY

DAH BERANI 

LAWAN TOWKAY

KAH KAH KAH

BLURRBERY

DAH KENCING

HAMZAH

KAH KAH KAH

BLURBERRY

DAH  TAK IKUT

SYARAT YANG 

MUHYIDIN BUAT

KAH KAH KAH

KENCING JANGAN

TAK KENCING

AMIN

KHALAS

BUKAN CERET BERET


2 peguam positif Covid-19, bicara kes rasuah Zahid tangguh

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini menangguhkan perbicaraan kes rasuah berhubung dana Yayasan Akalbudi (YAB) yang dihadapi Ahmad Zahid Hamidi ke 22 Ogos berikutan dua peguamnya dijangkiti Covid-19.

Peguam Aiman Abdul Rahman yang mewakili Zahid memberitahu Hakim Collin Lawrence Sequerah bahawa peguam utama kes itu, Hisyam Teh Poh Teik dan Hamidi Mohd Noh dijangkiti Covid-19.

“Pihak kami telah memfailkan surat kepada mahkamah pada 2 dan 3 Ogos lepas dengan menyatakan peguam Hisyam dan Hamidi dijangkiti Covid-19 dan kami mohon supaya tarikh perbicaraan hari ini ditukar kepada sebutan dan perbicaraan seterusnya pada 22 Ogos,” katanya.

Timbalan Pendakwa Raya Abdul Malik Ayob tidak membantah perkara itu.


KAH KAH KAH

WOIT

KOBID INI

BOLEH BANTU

LAMBATKAN KES

SELESAI

KAH KAH KAH

APAKAH

KOBID BOLEH

BANTU CEPATKAN

PRU 15

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

KOLAM RENANG KGV


KOLAM RENANG

KAH KAH KAH

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "ADA MASAALAH APA ?"
5 hours ago
McKK atau KGV ..McKK hanya nampak belalai. KGV ada kolam renang ..nak mandi lolaki pompuan kono pakai spender. Den studi kek KGV pado 70an ..taim swimming pueh den nenggok bontok puki dan tetek ..utk form six kito ado orientation ball ..nari polok2 dgn girl ..apo pon alhamdulilah tak do kejadian momuki caro pakso ..

ZELENSKY MARAH PADA AMNESTY INTERNATIONALAMNESTY 

INTERNATIONAL

KUTUK  UKRAINE

LETAK KEM ASKAR

TEMPAT

ORANG  RAMAI

AMIN

ZELENSKY BENGANG

KAH KAH KAH

AMIN


MUNKAR NAKIR ADA BERAPA ORANG ?


MUNKAR NAKIR

APA BERAPA

ORANG ?

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on 

"PENDATANG BARU 
TAPI ORANG LAMA"

Pemberita interview boleh lah sembang macam2. Nanti munkar Nakir interview nak sembang apa pulak? Tak kan nak kata saya tak tau, tak dak sapa mai habaq.

ITAM LOGAM


SUL TANAH

ITAM LOGAM

AMIN

KHALAS

panglimo potaseh commented on 

"SUL TANAH LAMA"

Ampoong Tuangkue ..hamba pachal yang hino ni gitu kepinging nak ninggok Sultanah kito dari keturunan nigro yg itam logam ..

SEMUA HANGUS !!!BILA BOM NUKLEAR

MELEDAK KITA

SEMUA HANGUS

AMIN

KHALAS

TAJUK BERITA TIDAK PENUH


Anwar paling layak jadi PM, kata Rafizi

TIDAK dinafikan Anwar Ibrahim masih menjadi pilihan calon perdana menteri bagi Pakatan Harapan (PH) kerana tidak ada tokoh dalam gabungan itu yang mampu menyandang jawatan tersebut, kata Rafizi Ramli.

Timbalan presiden PKR itu berkata tidak dinafikan pengerusi PH paling sesuai untuk jawatan tertinggi itu.

“Tiada persoalan daripada PH atau PKR yang calon PM kali ini ialah Anwar.

“Kami pernah hujah Anwar patut diganti, tetapi kami masih belum jumpa “tokoh” daripada PH yang boleh meraih majoriti besar sokongan daripada rakyat,” kata Rafizi kepada The Malaysian Insight.

Beliau berkata adalah sia-sia untuk membincangkan tentang calon ganti sedangkan gabungan itu tidak mempunyai pesaing yang lebih bagus.

“Beliau calon terbaik yang kita ada. Jadi, isunya sekarang dengan calon terbaik, kita kena rapatkan jurang harapan itu dengan pengundi.

“Sebab kalau nak kata Anwar sudah tua, Dr Mahathir Mohamad (bekas perdana menteri) pun sudah tua.

“Kalau orang nak kata beliau tidak ada pengalaman, sebelum ini beliau dalam kerajaan selama 16 tahun,” kata Rafizi.

WOIT

SAPA KETUA

PENGARANG

KAH KAH KAH

INI TAJUK BERITA

TIDAK PENUH

KAH KAH KAH

DI BAWAH INI 

TAJUK BERITA

 YANG BETUL

TEPAT SAHIH 

DAN JUJUR

AMIN

KHALAS


Selain dari saya , Anwar paling layak jadi PM, kata RafiziBERITA BERMAKNA


Adakah Gerakan Tanah Air wajah masa depan Malaysia, soal Khaled Nordin

NAIB Presiden Umno Khaled Nordin mempersoalkan adakah gabungan baharu Gerakan Tanah Air (GTA) ia membawa wajah masa depan Malaysia.

“Kalau kita lihat semua yang ada di situ, adakah ini wajah masa depan Malaysia?

“Kalau kita nak cakap pasal masa hadapan, mestilah ada juga yang muda dan sebagainya. Tetapi kalau tengok sana, semua ahli politik berusia,” kata Khaled kepada pemberita di ibu pejabat Umno di Kuala Lumpur hari ini.

Awal hari ini, Pengerusi Pejuang Dr Mahathir Mohamad mengumumkan penubuhan GTA, yang mensasarkan kumpulan pengundi yang muak dengan politik kepartian Melayu.

Bekas perdana menteri berkata selain Pejuang, gabungan khusus untuk orang Melayu itu turut disertai Parti Perikatan India Muslim Nasional (Iman), Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) dan Parti Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa).

Khaled berkata GTA yang diketuai Dr Mahathir hanyalah gimik politik yang digunakan untuk memperdaya orang Melayu semasa pilihan raya, justeru beliau menggesa orang ramai supaya tidak terpengaruh.

“Ini bukan perkara baru yg dibuat, lagi-lagi bila nak menjelang pilihan raya umum (PRU), maka akan adalah usaha dan pendekatan yang dibuat untuk mengambil hati dan mempengaruhi rakyat dan masyarakat.

“Jadi ini bukan satu perkara yang memeranjatkan. Takkanlah selama ini tak buat apa-apa perjuangan untuk orang Melayu.

“Tetapi bila dah sampai dekat (PRU) agaknya, maka tak ada cara lain, maka ini sahaja cara yang ada.

“Saya harap supaya masyarakat Melayu khususnya tidak terpengaruh dengan cara-cara yang sebegini,” kata bekas menteri besar Johor itu.

Khaled juga berkata mana-mana parti yang ingin bertanding dalam PRU perlu menawarkan diri untuk membangunkan negara dan bukannya menganiaya parti politik lain.

Ketika ditanya sama ada beliau melihat GTA sebagai ancaman kepada Umno, Khaled hanya berkata “semua orang boleh bertanding dalam pilihan raya”. – 4 Ogos, 2022.

WOIT

BILA NAIB

PRESIDEN UMNO

KENA JAWAB

MAKNANYA

GERAKAN INI

MENYENGAT

KAH KAH KAH

KALAU TAK

MENYENGAT

MENGAPA PERLU

DI LAYAN

KAH KAH KAH

MENGAPA PERLU

GTA DIPERLEKEH

KAH KAH KAH

ERTINYA ADA

RASA WAS WAS

ADA RASA  TAKUT

BILA MADEY 

MUNCUL KEMBALI

KAH KAH KAH

INI BELUM

MUNCUL NGO

DAN PEMIKIR

MELAYU

KAH KAH KAH

KHALAS

HANG JAMBU KE ?


YEOP

HANG PERASAN

HANG JAMBU ?

KAH KAH KAH

AWAL LAGI 

HANG DAH TAHU

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on

 "CREME DE LA CREME"

Gua Masa darjah enam dpt result baguih,cikgu panggil nak tanya skolah Mana gua nak.antara MCKK dgn STAR tp gua pilih Anderson school kat sebelah je skolah rendah gua. Cikgu tanya nape taknak masuk MCKK dgn STAR,aku bgtau cikgu aku xnak kene ponggong.kahkahkah aku Masa darjah enam dah tau sexual harassment ke atas lelaki mcmane. 

Nasib baik Tak masuk MCKK,kalu Tak kene ponggong,hang tgk org lain kene ponggong. Tu pasei TT short skit otaknya kahkahkah FYI gua suka folow TT tp rivalry sekolah primier Anderson mckk xleh tggal.kahkah asal jumpa budak MC aku mesti tanya ponggong hang Dara lg Tak kahkahkah

TEMBAK JANGAN TAK TEMBAKTEMBAK JANGAN

TAK TEMBAK

AMIN

KHALAS

DALM BUDAY ADA AGAMABAJU MELAYU

DAN SONGKOK

BUDAYA BUKAN

AGAMA

AMIN

Unknown commented on

 "BAJU MELAYU -
 BUDAYA MELAYU"

Songkok hitam tu ikut maharaja dinasti ming kot... pelikat tu adaptasi yg menutup aurat cara islam dan turunan drpd budaya jawa dan minang.. Ape barang lu... rasuah nie, kerasukan drpd riba, dulu cino² tuo kuek beri kek pegawai²

SEMUA DI JEMPUT MASUK


MCKK TAKDA

SISTEM APPLY

AMIN

SEMUA DI JEMPUT

MASUK MCKK

AMIN

KHALAS

Unknown commented on

 "ADA MASAALAH APA ?"

apply pun tidak nak boleh diterima masuk apanya bang tt ooiiii

Unknown commented on 

"ADA MASAALAH APA ?"

Wah! Ada penyokong kuat PKR dah geram dengan TT. Tapi betulke dua mamat yang dinama itu "real men"? Mungkin juga ya, satu suka laki, satu macam kerbau mengamuk. Pada zaman silam, bolehla ajak tumbuk menumbuk, jadi pemimpin. "Real men". Tapi sekarang nak jadi pemimpin mesti guna otak .... bukan senang.

MENUNGGU 26 OGOS 2022

 TUNGGU HUKUM
JUMAAT  5 OGOS 2022
LAGI 21 HARI
LAGI DUA JUMAAT
SATU MALAYSIA TUNGGU
HARI NAJIB  SELESAI BICARA
AMIN

KOBID
AMNGKA MASIH TINGGI
4000+++
BAHAYA !

NAJIB 
MASIH BERLAGAK
MASIH CAKAP BANYAK
MASIH RASA DIA PM
KAH KAH KAH

BIARKAN BIARKAN
NAJIB TERJUN
DENGAN ROSMAH ROSMAHNYA
KAH KAH KAH

SOALAN 
APA YANG SEDANG
DIRANCANG OLEH NAJIB SEKARANG
NAJIB ADA 21 HARI
NAJIB ADA 3 MINGGU
SEBELUM KES TAMAT
JENG JENG JENG

MESTI ADA  NAJIB MERANCANG
APAKAH NAJIB AKAN LARI ?
APAKAH NAJIB  AKAN HILANG
MACAM MINAH PENGACARA TV ?
APAKAH NAJIB AKAN ..."
JENG JENG JENG
AKAN APA ?

AKAN CARI BOMOH INDIA?
KAH KAH KAH
ATAU
ROSMAH AKAN  BERJOGGING
DI SEKITAR JALAN DUTA
PADA PAGI RABU  24 OGOS 2022
TAK JAUH DARI  MAHMAKAH
DENGAN NIAT
NAK BUAT GEMPA BUMI
KAH KAH KAH

JANGAN HAIRAN
KALAU AMERIKA ADA HARP
NAJIB ADA MAK BADAK
UNTUK BUAT GEMPA BUMI
KAH KAH KAH
AMIN

WOIT
PELOSI DAN JIN PING
MAKIN GADUH
HARGA MINYA AKAN NAIK LAGI
BUNGA BANK NAK NAIK
INFLASI AKAN NAIK
SEMUA INI BAIK
UNTUK HASUT RAKYAT
LAWAN KERAJAAN

INI PELURU
YANG DSEDIAKNA
OLEH AMERIKA
AMIN

HOKKIEN
LAGI INI CERAH SEGAR 
MATA HARI DAH KELUAR
CAHAYA  LEMBUT
LANGIT BERAWAN
UNGGAS BERLAGU

GUA LALU DEPAN MENGKUDU
GUA TERLIHAT
KERJA GUA SENDIRI
KERJA BELUM SELESAI
KELAMRIN GUA PASANG
HARI INI SAMBUNG LAGI
INI KERJA SENI
AMIN

BRO
SENYUM
SENYUM 
SENYUM
DI PAGI YANG INDAH INI

BRO
CUBA DULU
BARU CERITA
FAHAMI DULU
BARU MENJAWAB

BRO
PIKIRLAH DULU
BARU BERKATA
DENGAR DULU
BARU BERI PENILAIAN

BRO
BEKERJALAH DULU
BARU BERHARAP

BRO
LU BERTANYA ITU
SEBENARNYA PERMULAAN
ILMU PENGETHUAN

BRO
JANGAN LUPA
KITA MAKAN UNTUK HIDUP
LEMBU HIDUP UNTUK MAKAN

BRO
KESEJAHTERAAN
MEMBERI INGATAN
MANAKALA BENCANA
MEMBERI NASIHAT

BRO
DALAM HIDUP INI
ADA HAL HAL YANG
KITA NAK LANJUTKAN
TAPI KITA TAK BERANI
MENGAKHIRINYA

BRO
KETIKA MAMAT TU
KALAH DALAM BERDEBAT
MAKA
FITNAH AKAN MENJADI ALAT

BRO
LEBIH BAIK DIBENCI
KERANA MENJADI DIRI SENDIRI
DARI DISUKAI KERANA
MENJADI ORANG LAIN

BRO
MEREKA KETAWAKAN KITA
KERANA KITA BERBEZA
KITA KETAWAKAN MEREKA
KERNA MEREKA SEMUANYA SERUPA

BRO
LEBIH BAIK LESAP TERUS
DARI TENGEGLAM TIMBUL
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENUNGGU
JUMAAAT 26 OGOS 2022