Isnin, 25 Mei 2020

TAK PERLU PERGI OXFORD NAK PAHAM EKONOMI


FAHAMI EKONOMI
TAK PERLU PERGI 
OXFORD UNIVERSITI
TAK PERLU PERGI YALE


GUNAKAN BAHASA IBUNDA
GUNAKAN 

BAHASA IBUDA

wujud sebagai sebuah bangsa adalah kebanggaan setiap orang yang waras dan menjadi arab bukanlah pilihan dan kamal atartuk bertindak menjadikan turki sebuah negara sekular apabila semakin ramai arab celup dikalangan bangsa turki moden
 on 
PASAI APA
 TINGGALKAN ANWAR
Publish | Delete | Spam
kiedentech
at 19:18

Sokong...martabat bahasa melayu 
on 
GUNA BAHASA 
YANG TIDAK DIFAHAMI
 JADI KARUT
Unknown
on 25/05/20

Sama

PKPB TUKAR JADI PKP?


AWAS

BAHAYA
 


Kes Covid-19 kembali cecah tiga angka, 172 jangkitan baharu dikesan

KES baharu Covid-19 di Malaysia melonjak kepada tiga angka apabila 172 kes jangkitan baharu dikesan dalam tempoh 24 jam dengan 159 daripadanya melibatkan warga asing, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Katanya,daripada keseluruhan kes baharu itu, 112 daripadanya dikesan di tiga Pusat Tahanan Imigresen.

“Lima kes melibatkan kes import manakala 167 kes merupakan penularan  tempatan membabitkan 159 bukan warganegara Malaysia dan lapan kes warganegara.

“Dengan kes baharu hari ini, jumlah keseluruhan kes Covid-19 kini menjadi 7,417 kes,” katanya pada sidang media harian perkembangan Covid-19 di Putrajaya hari ini.

Selain itu, 34 pesakit pulih dan dibenarkan keluar hospital hari ini.

Ini menjadikan jumlah keseluruhan kes pulih meningkat kepada 5,979 atau 80.61% daripada kes jangkitan.

Tiada kematian dilaporkan hari ini, sekali gus mengekalkan jumlah korban sebanyak 115 orang.

Awal hari ini Menteri Kanan Ismail Sabri Yaakob berkata semua pendatang asing tanpa izin (Pati) yang disahkan positif Covid-19 di depoh tahanan Imigresen akan ditempatkan di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (Maeps) di Serdang.

Beliau berkata seramai 4,342 Pati ditahan di tiga depoh tahanan imigresen.

“Seramai 1,654 di Semenyih, 1,134 di Bukit Jalil dan 1,358 di Sepang.

“Rakyat tidak perlu bimbang kerana mereka sudahpun terkurung di dalam kawasan depoh. 

“Jadi peluang untuk menularnya Covid-19 di luar adalah tidak ada kerana semuanya di dalam (depoh) tersebut kita buat saringan kepada semua Pati, termasuk pegawai dan sebagainya. Yang didapati positif terus dihantar ke Maeps,” katanya pada sidang media di Putrajaya hari ini. – 25 Mei, 2020.


PKPB

JADI

PKP ?

BAHA BAHAY BAHAYABAHA

BAHAYA

207 pendatang tanpa izin positif COVID-19 – KP Imigresen

KUALA LUMPUR – Seramai 207 daripada 13,929 pendatang tanpa izin yang ditahan di tiga Depot Tahanan Imigresen di Semenanjung Malaysia didapati positif jangkitan virus COVID-19.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud, berkata daripada jumlah itu, 110 daripadanya telah dihantar ke Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) untuk mendapatkan rawatan.

“Baki pendatang yang positif jangkitan itu masih lagi berada di tiga buah Depot Tahanan Imigresen iaitu di Bukit Jalil, KLIA dan Semenyih,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada Bernama selepas mengiringi lawatan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, ke pusat kuarantin berkenaan, di sini, hari ini.

Turut hadir Ketua Polis Negara,  Abdul Hamid Bador.

Pada masa yang sama, katanya, seramai 238 pegawai imigresen yang bertugas di tiga depot tahanan terlibat dikenakan perintah kuarantin selama 14 hari dan tugas kawalan diambil alih pegawai imigresen negeri yang berkaitan.

Khairul Dzaimee memaklumkan setakat ini terdapat seramai 14,496 pendatang tanpa izin di depot tahanan negara ini termasuk di Sabah dan Sarawak.

Sementara itu, Ismail Sabri, berkata lawatannya ke pusat kuarantin itu bagi melihat kemampuan tempat berkenaan menampung pesakit COVID-19 jika jumlahnya meningkat.

Beliau berkata pusat itu berkemampuan untuk menampung seramai 600 pesakit dan kerajaan telah pun mengenal pasti beberapa lagi pusat kuarantin lain untuk menempatkan pendatang tanpa izin ini jika bilangan mereka meningkat.


MEREKA DUDUK

BERHIMPIT

RAMAI RAMAI

SAMPAI TIDUR

BERDIRI

INI WAJIB

DISELESAILAN

PASCA KOBID

KHALAS

WADAH BARU UNTUK MALAYSIA


POLITIK BARU
103 ni termasuk kerusi tian chua ke masa pru15 nanti? Tanya jer, mana tau kot2 tian chua dah submit jadi ahli bersatu atau umno. 
Kahkahkah
 on 
KATAK PURU
Anonymous
on 25/05/20

Buat lah 10 parti serpihan PKR ke Bersatu ke aku potong *xxxx kalau boleh bertahan. Kalau kumpulan pengkhianat yg bina, pasti akan dikhianati oleh ahli. Mereka ni dah jadi sejarah. Tunggu masa aje nak pupus. 
Kah kah kah.. 
on 
BERSATU 
PECAH TERBARAI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 25/05/20

Sokong...marta

MALAYSIA SELAMAT DARI KEA PAU

MALAYSIA 

SELAMAT

DARI KENA PAU
 
Maknanya langkah sheraton pincang dan tempang. Yg gedik dlm PH ada 2-3 ekor jer termasuk abam. Tapi malikul sembab dan mat semburit dikuasai nafsu syaitan sebab nak jadi PM. 
Habis runtuh rantah kerajaan rakyat. Si sakai anak rais ni pun sama jugak, sebab dendam kesumat pada abam dia sanggup subahat runtuhkan PH. Susah sangat ke nak cantas abam tanpa runtuhkan PH? 
on 
BERSATU 
PECAH TERBARAI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 25/05/20

B

PASAI APA TINGGALKAN ANWAR


PASAI APA

TINGGALKAN

ANWAR
Yg tinggalkan najib pun ramai. Yg tinggalkan mat sembab, mat semburit dan mak lampir pun ramai. Yg sakai ni highlight kan org tinggalkan abam apasal? Ni sebab abam tak pandang dia. Terpaksa la carma dgn tuan baru. 
on
 KENAPA MEREKA 
TINGGALKAN ANWAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 25/05/20


Profesor Dr Sidek Baba adalah seorang lagi sahabat baik Anwar Ibrahim yang sudah meninggalkan rakannya. Perlu kita tanya, kenapa ramai sangat kawan-kawan baik Anwar meninggalkan beliau?
Pengasas-pengasas Parti Keadilan, rakan-rakan beliau dari sekolah dan universiti, doktor dan peguam peribadi... ramai lagi yang sudah tidak bersama Anwar. There must be something wrong, kan?

LARI PASAI APA
Apa masalah abam tinggalkan abim utk cita2 politik? Semua ahli politik ada cita2 nak jadi PM. Sakai, ko takde tanya mat semburit ke? Diapun ada cita2 nak jadi PM jugak laa. Tapi dorang stay dlm perjuangan, bukan mcm kau mencicit lari ke luarnegara konon berjuang. Piiiirah! 
Kahkahkah
 on 
ABAM PASANG JERAT 
RANCANGA NAK JADI PM
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 15:42


S

ISLAM ABANGAN


ISLAM ABANGAN
NEGARA ISLAM TERBESAR 
IALAH INDONESIA
ISLAM ABANGAN ADALAH
ISLAM BUDAYA AGAMA RAKYAT
Abah kau lah sakai. 
Majoriti umat mana 
yg anuti islam budaya? 
Kau ada statistik ke? 
on 
MAJORITI UMAT 
PENGANUT ISLAM BUDAYA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 25/05/20

103

MP AKAN LARI


MUSTAHIL

AKAN BERLAKU
103 mp akan lari dari abam, madey, lim guan eng dan mat sabu. Depa akan jadi ahli bersatu.
 Bersatu akan power kahkahkah 
on
 GAPO ?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 15:44

Ap

ABAM PASANG JERAT RANCANGA NAK JADI PM


ABAM 
TINGGALKAN ABIM 
PASANG TAJUR UNTUK JADI PM
Abam tak lari tingalkan kawan tt tekercit telo menghilangkan diri 1974 semburit jr lari agar terus dpt makan malikul sembab tingalkan kawan utk mencapai idaman nak tanya akibat ASJ berapa ramai yg muflis 
on 
APA DIA 103
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 25/05/20

Isl

GAPO ?

GAPO
103. Satu kosong tiga. Tiap2 1 ada kosong 3. 1 lompat ada 3 lagi kosong.Yg masih belum lompat akan masuk arena perniagaan kuda. Politik 1Mesia lompat katak tu mulia.Kalu lompat beerti menegakkan demokrasi dgn kemutan keliling. Terkebil Terkebil Terkebil 
on 
KATAK PURU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 25/05/20

B

SELAMAT RAYA PADA ANAK SEMUA AGAMA


SELAMAT RAYA

PADA ANAK

SEMUA AGAMA

selamat hari raya Aidil Fitri kepada saudara tukar tiub, semua penghasut di luar yang bekerja keras setiap hari, masing-masing ada agenda masing-masing, apa pun agenda anda, apa pun niat anda mohon maaf zahir dan batin, tersilap langkah mari sama sama kita betulkan, ingat masa mati kita tak bawa apa apa, hanya nama sahaja, so buat lah kebaikan dimana saja anda berada, 
kita tak minta dilahirkan sebagai melayu, cina India kadazan dan sama sekali tidak minta dilahirkan sebagai Islam Budha hindu Kristian, kita hanya lahir sebagai manusia, 
satu lelaki, satu perempuan dan satu lagi kedua combo, hormati semua hormat kebenaran, jangan sebar hasutan jangan sebar kebencian jangan sebar kebinatangan, 
syukur alhamdulillah kita semua masih sihat masih ada makanan masih ada bumbung atas kepala, jangan bazir makanan, ingat lah setiap perbuatan pasti ada balasan nanti...dan jangan lupa kah kah kah ianya bagaikan ubat untuk jantung hati 
kah kah kah 
on
 PETANG RAYA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 24/05/20

Umno

BERSATU PECAH TERBARAIBESATU PECAH

APA MAKNA

SEMUA INI


Bersatu pecah jika Muhyiddin hilang kawalan, kata penganalisis


BERSATU akan berpecah jika presidennya Muhyiddin Yassin gagal mengawal parti itu dari dikuasai pengerusinya Dr Mahathir Mohamad, kata penganalisis.

Pengarah Eksekutif Ilham Centre Mohd Azlan Zainal meramalkan dua kemungkinan – Dr Mahathir dan pengikutnya akan dipecat dan Muhyiddin juga mungkin keluar parti dan membentuk parti baharu.

Sekiranya Muhyiddin keluar parti, perdana menteri itu akan terpaksa membentuk parti baharu bersama menteri kanannya Mohamed Azmin Ali yang dipecat daripada PKR, kata Azlan.

“Bersatu akan berpecah. Sama ada Muhyiddin yang akan ambil terus Bersatu atau tinggalkan parti buat parti baru bersama Azmin,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Bagaimanapun beliau melihat perkembangan pada masa ini menunjukkan Muhyiddin mempunyai kelebihan sebagai perdana menteri untuk mengukuhkan pengaruhnya dalam parti.

Beliau berkata demikian dengan melihat perkembangan yang menyebabkan pencabar Muhyiddin bagi jawatan presiden, Mukhriz Mahathir hilang kuasa di Kedah.

Selain itu, Jabatan Pendaftar Pertubuhan (RoS) juga bertindak mengesahkan penyingkiran Dr Mahathir dari padajawatan pengerusi parti, katanya.

“Menjelang detik akhir pemilihan parti, penyingkiran Dr Mahathir dan Mukhriz tidaklah mustahil, seperti boleh dijangka. Apa yang kita saksikan, Kedah pimpinan Mukhriz tumbang.

“Sebagai tindakan separa selamat, Muhyiddin dan MPT Bersatu terpaksa menggunakan RoS untuk mengesahkan penyingkiran Dr Mahathir,” katanya.

Azlan juga melihat, Muhyiddin berpeluang membentuk parti baharu bersama Azmin dan juga kumpulan dalam Umno diketuai Hishammuddin Hussein jika gagal menguasai Bersatu.

Beliau berkata ketika ini Umno sedar bahawa kerajaan sekarang tidak kukuh dan hanya bergantung kepada sokongan kepada Muhyiddin sebagai perdana menteri.

Malah, kerjasama dalam Perikatan Nasionnal (PN) juga tidak terikat dengan perjanjian, kesepakatan manifesto, dan tidak bersandar pada hala tuju jelas, katanya.

Bagi Azmin pula, pemimpin itu sedar bahawa kehadiran dalam Bersatu tidak membawa impak positif kepada diri dan kumpulannya, kata Azlan lagi.

Selain itu, ramai pemimpin dan ahli yang menyokongnya sebelum ini masih terkandas di dalam PKR terutama di kalangan bukan Islam, tambahnya.

“Maka, di celah-celah kompromi ini wujud idea penubuhan parti baru antara Bersatu kumpulan Muhyiddin, fraksi Azmin dan kem Hishammuddin daripada Umno-BN,” katanya.

Tambahnya, ia satu pilihan untuk menunjukkan kerajaan baharu bersih dan benar-benar mahu melawan kleptokrasi dan juga meredakan tekanan daripada Umno.

Selain itu, ia juga menjadi usaha menambah sokongan dan mmencari tapak baru untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), dan memecahkan Pakatan Harapan (PH) khususnya PKR dan kumpulan Dr Mahathir, katanya.

“Namun episod ini masih menjadi teka-teki,” katanya.

Penganalisis politik dari Universiti Utara Malaysia Kamarul Zaman Yusoff juga berpendapat Bersatu akan runtuh-rantah salah seorang pemimpin mungkin akan keluar parti.

Beliau juga berpendapat kelebihan berada di pihak Muhyiddin dan menjangkakan Dr Mahathir, Mukhriz dan pengikutnya akan digugurkan dari parti sebelum pemilihan lagi.

Beliau mengaitkan kenyataan Lembaga Disiplin Bersatu berhubung tindakan Dr Mahathir dan pemimpin Bersatu yang enggan akur dengan keputusan parti keluar PH.

Dr Mahathir berkeras agar Bersatu mahu kekal dalam PH dan tidak bersetuju dengan tindakan Muhyiddin dan pemimpin parti itu bergabung dengan Umno dan PAS dalam PN.

Menurut pengerusi lembaga itu, Megat Najmuddin Megat Khas berkata ia menyebabkan keahlian mereka terhenti secara serta-merta selaras dengan Fasal 10 (2) (3) Perlembagaan parti.

“Jadi sekarang ini kita hanya menunggu pengumuman rasmi daripada Bersatu sahajalah mengenai pemberhentian keahlian mereka,” kata Kamarul. – 23 Mei, 2020.


MAKNANYA

MUHYIDIN LEMAH

KERAJAAN LEMAH

SATU PARTI

BARU WAJIB

MUNCUL

KHALAS

KATAK PURUKATAK PURU

Dengan nombor 103 ini, sekarang kita tahu, berapa ramai yang setia dan berjuang untuk rakyat dan berapa ramai pula yang bacol dan berjuang untuk tembolok sendiri. PRU15 nanti, ajar mereka betul-betul.
 Mereka bukan sesiapa pun, cuma golongan katak puru opportunists yg takda apa-apa keistimewaan utk dibanggakan. 
on
 APA DIA 103
Publish | Delete | Spam
cikminah
on 24/05/20

Bahasa

BACA KURAN DENGAN BETUL


BACA KURAN
DENGAN BETUL
BAGI TUHAN FAHAM
KAMU TAK FAHAM TAK MENGAPA
Dalam Islam Kita ..bacha Kuran bukan untuk kita paham tapi ontok Tohan paham ..tu sebab idegham, panjang pendek, bunyik, dengung, napas, atas bawah sabdu kono boto. Kok tak Tohan tak paham apo yang kito bacho. 
Kito lak tak boleh momandai kita tahu apo yang kito bacho, melainkan kito upah TaT cerita apa yang kita bacha ..sonang nyo TaT carik makan. TUCKBEER. 
on 
GUNA BAHASA 
YANG TIDAK DIFAHAMI
 JADI KARUT
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 24/05/20

Isla

BERSATU AKAN PECAHPOLITIK BARU

Bersatu pecah jika Muhyiddin hilang kawalan, kata penganalisis


BERITA MENYUSUL

KONSEP INI TELAH ADAKONSEP INI
TELAH LAMA WUJUD
DALAM BUDAYA MELAYU
SEBELUM ISLAM ARAB SAMPAI
doṣa, द्वेष,

फल (phála)


Hai TT. Konsep dosa pahala, Allah yg buat dan arah. Nabi saw dan dipanjangkan oleh ulama. Tu pun x fhm ke...atau kau main redah je...x ada beza dosa pahala.. 
on 
LAWAK 
PAGI RAYA
Publish | Delete | Spam
puteraadam
on 25/05/20

Ab

NOKIA HANTAR BERITA

NOKIA 

HANTAR BERITA
PAHANG ADA RAYA
PERANG MAT KILAU
KELANTAN ADA RAYA
PERANG TOK JANGGUT
MAK ABAH KITA ADA
RAYA PERANG JEPUN
KITA TAHUN 2020
ADA RAYA MAT KOBID
SELAMAT HARI RAYA

TERIMA KASEH
TUKAR TIUB

KENAPA MEREKA TINGGALKAN ANWAR


KENAPA MEREKA

TINGGALKAN

ANWAR
betul ramai dah tinggalkan Anwar 
tapi ramai juga datang kepada Anwar - 
tak akan habis2 sampailah selesai...... 
on 
SEMUA 
TINGGALKAN ANWAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 24/05/20

Isl

APA ITU 103APA TU
PRU15 ke? 
3 Okt 2020 itu ari sabtu 
on 
APA DIA 103
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 24/05/20


oi. apa tu? cerita lah! 
on
 APA DIA 103
Ketua Pengarang
on 24/05/20

Cis,cilahanat

LAGI LAWAK PAGI RAYA


KOYAK RABAK

KAH KAH KAH
Dulu mungkin kualiti keislaman kurang, tapi kita tak dengar pulak anak murid atau kumpulan murid digasak lobang bontot dan pantek mereka hingga koyak rabak. 
on 
JANGAN DITIPU
 OLEH ARAB
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 24/05/20

Da

LAWAK PAGI RAYA


SYURGA NERAKA
DOSA PAHALA 
ASAL USUL 
DARI KONSEP SIAPA
Kalau kau nak tau , melayu ni asal dia arab , kita kenalah kaji , sebabtulah dalam bahasa kita ada setengah ambil dari arab , dan sebabtulah bahasa melayu huruf dia جاوي 
on 
GUNA BAHASA 
YANG TIDAK 
DIFAHAMI JADI KARUT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 25/05/20

H

RAYA KE 2 KHALWAT KE 69
RAYA KE DUA

KHALWAT KE 69
SENIN 25/5/2020 
HARI RAYA KE DUA
BERKHALWAT  MASUK KE 69

PAGI INI CERAH 
BILA GUA MASUK KWANTUNG
SEMUA SENYAP
AGAKYA UNGGAS 
MASIH BERHARI RAYA
GUA MASUK JAM 7.40 
YANG SIBUK HANYA
WARGA LIAR  KWANTUNG

DEBIE DAH SAMPAI
DIA SEDANG MEMBERI
MAKANAN PADA WARGA LIAR

TAK TAK DAN EZI
MASUK CAMPUR
INI KERANA MEREKA 
KENAL DEBIE
DAN PASTI DAPAT
GULA GULA IDAMAN MEREKA
DARI SAKU DEBIE

KELMARIN GUA BERAYA
DI SEMENYIH
KAKAK GUA TERSANGKUT
DI RUMAH ANAKNYA

TAHUN INI 
UNTUK PERTAMA KALINYA
RUMAH PESAKA
DITUTUP DI KG CHENOR
JELEBU

TAK ADA 
SIAPA DIKAMPONG

BIASANYA SEBAGAI
TRADISI
KAMI SEMUA AKAN
BERKUMPUL DI RUMAH PESAKA
RUMAH RAIS DAN ZALEHA

GENG GUA
AKAN DATANG DARI KL
ADA YANG DATANG BERMALAM
PADA PETANG RAYA
KAMI MAKAN DAN MINUM MINUM
BERHARIMAU DAN BERANGGUR
BERSAMA KETUPAT LEMANG RENDANG

PADA TIGA RAYA
KELUARA BESAR 
HULU BALANG SAHU
ASAL USUL KAMI
AKAN BERKENDURI KELUARGA
BERKUMPUL 
DI RUMAH TOK NENEK KAMI
RUMAH BARU
DIATAS TAPAK RUMAH ASAL
RUMAH KELAHIRAN
AYAH GUA

KAUM KELUARGA 
DARI JEJAWI
DARI JERANG
DARI JELEBU
DARI JELAM
DATANG MAKAN KENDURI
INI KENDURI 4J

TAHUN INI
SEHARUSNYA
KELUARGA RAIS
YANG JADI TUAN RUMAH
GAGAL

TRADISI INI
DAH BERTAHUN KAMI LAKUKAN
INILAH CIRI  ISLAM BUDAYA
YANG  GUA  RAYAKAN

PETANG KELMARIN JUGA
JAM 5.30 PETANG
ANAK MUDA 
DARI TIM DAPUR JALANAN
BERAYA DENGAN
WARGA MISKIN KOTA

TAHUN INI
KENDURI KAMI
JAUH JAUH
TAK ADA  DUDUK MAKAN
TAKDA KHEMAH
TAKDA BERSALAMAN
MAKANAN DAN KUEH
DISAMPAIKAN
SATU  PERSATU

INILAH YANG
GUA PANGGIL
HARI RAYA
PERANG KOBID

SELAMAT BERAYA
SELAMAT BERKHALWAT