Jumaat, 26 Februari 2016

BARU SEDAR HARI INIBARU SEKARANG

SEDAR?

Umno sudah jadi parti Najib, tiada prinsip, kata  Mahathir


"Ia sama sekali berbeza dengan prinsiprinsip yang Umno perjuangkan selama ini," kata Mahathir ketika ditemui wartawan selepas merasmikan Ehime Fair di KLCC hari ini.
Malah,  Mahathir berkata, apa yang lebih penting sekarang adalah "survival" (kelangsungan hidup) Najib sendiri, sambil berkata walaupun perdana menteri didakwa melakukan jenayah, beliau tetap akan dilindungi.
"Dia (Najib) tidak lagi mengikut perjuangan parti. Dia fikir tentang dirinya sendiri.
"Menjadi perdana menteri dan buat semua perkara, dan jika ia jenayah sekalipun, beliau masih dilindungi," katanya.
Najib ketika ini berdepan dakwaan salah laku dan kontroversi membabitkan syarikat pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan derma RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun peribadinya.
- See more at: http://www.themalaysianoutsider.com/bahasa/article/umno-sudah-jadi-parti-najib-tiada-prinsip-kata-dr-mahathir#sthash.80BNv5x1.dpuf
KAH KAH KAH
woit
lambat kesedaran sampai
kah kah kah
slooo laaa madey ni
satu malaysia dah lama tahu
kah kah kah
gerombolan mana ada prinsip
gerombolan samseng tersusun
menjarah merompak melanun
tipu melayu
salahkan china
kah kah kah
sekarang tipu melayu
selamatkan najib
parti ni dah lama bungkus
menang pru13 kerana menipu
kah kah kah

PUTAR LAGi----------------

SATU TEORIFACE BOOK FAKTA....

"Rakyat Akan Hancur Menderita Angkara Najib"

fullstop~


-----------------

BACA DISINI


BACA DISINI:

http://www.malaysiakini.com/columns/331654


--------------

SURAT UNTUK TUAN HAJEE


PENAFIAN TABUNG HAJI MENGENAI “CORPORATE GUARANTEE” KEPADA THHE: SURAT KEMENTERIAN KEWANGAN MEMBUKTIKAN “CORPORATE GUARANTEE” DILULUSKAN OLEH TABUNG HAJI

Saya terkejut apabila reaksi Tabung Haji kepada kenyataan saya mengenai pelaburan Tabung Haji di dalam TH Heavy Engineering (THHE) hanyalah menafikan bulat-bulat bahawa “corporate guarantee” diberikan oleh Tabung Haji dan risiko kerugian keseluruhan sebanyak RM1.4 bilion.

Saya terkejut kerana Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji, Tuan Hajee Ismee Ismail seolah-olah lupa bahawa kelulusan Kementerian Kewangan bagi membolehkan Tabung Haji memberikan “corporate guarantee” berjumlah sehingga USD228.2 juta kepada THHE terkandung di dalam satu surat dari Kementerian Kewangan bertarikh 8 Disember 2015 yang dialamatkan kepada Tuan Hajee Ismee Ismail sendiri.

Bersama-sama ini saya sertakan surat tersebut dari Tuan Hajee  Mohd Isa Hussain, Timbalan Ketua Setiausaha (Pelaburan) kepada Tuan Hajee Ismee Ismail, Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji bertarikh 8 Disember 2015 yang mengesahkan perkara-perkara berikut:

1.    Tabung Haji membuat permohonan kepada Kementerian Kewangan untuk meluluskan “corporate guarantee” berjumlah sehingga USD228.2 juta kepada THHE melalui satu surat bertarikh 12 November 2015. Kelulusan dari Kementerian Kewangan diperlukan kerana mengikut Akta Tabung Haji, Tabung Haji tidak dibenarkan memberi bantuan kewangan (seperti “corporate guarantee”) kepada bukan anak syarikat;

2.    Kementeria Kewangan telah meluluskan permohonan Tabung Haji untuk memberikan “corporate guarantee” berjumlah sehingga USD228.2 juta itu tertakluk kepada beberapa syarat yang digariskan oleh Kementerian Kewangan.

Saya kecewa kerana sikap pengurusan tertinggi Tabung Haji masih lagi mahu menyembunyikan perkara sebenar dari berterus terang sedangkan banyak dokumen-dokumen telah pun bocor kepada orang ramai.

Maka, risiko kewangan yang ditanggung oleh Tabung Haji sehingga RM1.4 bilion berhubung pelaburannya di dalam THHE seperti yang saya timbulkan semalam adalah benar. Malah, saya perlu tegaskan sekali lagi bahawa risiko kewangan dan tindakan yang bertentangan dengan Akta Tabung Haji ini (iaitu memberikan “corporate guarantee” kepada bukan anak syarikat) adalah penilaian risiko yang dibuat oleh pengurusan tertinggi Jabatan Pengurusan Risiko Tabung Haji sendiri.

Saya sertakan kembali laporan penuh Penilaian Risiko Pelaburan (“Investment Risk Assessment”) yang disediakan oleh Jabatan Pengurusan Risiko dari mukasurat 1 hingga mukasurat 10. Laporan ini menerangkan bagaimana masalah kewangan THHE mempunyai risiko berjangkit kepada kedudukan kewangan Tabung Haji seperti berikut:

1.    Unjuran aliran tunai THHE menunjukkan ia akan mempunyai aliran tunai negatif sehingga mencecah RM108 juta dari suku pertama hingga suku ketiga 2016 (iaitu penghantaran FPSO yang sedang menjalani kerja-kerja ubahsuai kepada penyewa iaitu JX Nippon yang mengendalikan operasi pengeluaran minyak di lapangan Layang);

2.    THHE berdepan dengan tindakan undang-undang dari kontraktor-kontraktornya yang telah hutang mereka telah tertunggak lama. Jumlah hutang tertunggak yang mungkin perlu dibayar oleh THHE dianggarkan mencecah RM109.7 juta;

3.    Projek FPSO untuk disewakan kepada JX Nippon (yang merupakan kontrak terbesar yang bakal menjana perolehan kepada THHE secara berterusan di masa akan datang) dijangkakan tidak memberi pulangan yang baik sepanjang tempoh sewaan asal;

4.    Kelangsungan THHE sebagai entiti perniagaan yang menguntungkan bergantung kepada penghantaran projek FPSO tepat pada masanya kepada JX Nippon. Ini risiko yang membimbangkan kerana projek FPSO tersebut sudah pun mengalami kelewatan (apabila THHE sebelum ini membinanya di Negara Teluk sedangkan ia mempunyai gudang pembinaan sendiri di Pulau Indah) dan berdepan masalah kewangan kerana hutang tertunggak yang belum dibayar kepada kontraktor.

Oleh yang demikian, perkara-perkara yang saya timbulkan semalam berhubung Tabung Haji terdedah kepada risiko kerugian RM1.4 bilion adalah benar.

Tekaan saya ialah selepas keputusan Tabung Haji meluluskan “corporate guarantee” kepada THHE di dalam bulan Disember 2015, tiba-tiba ia berdepan dengan kontroversi kedudukan kewangannya yang dilaporkan meluas bermula akhir Januari 2016. Saya tidak terkejut sekiranya Tabung Haji mengambil langkah lain untuk memastikan bantuan kewangan berjumlah sehingga USD228.2 juta itu tetap disalurkan oleh Tabung Haji kepada THHE, cuma bentuk bantuan kewangan (“instrument kewangan”) itu diubah ke dalam bentuk yang kurang kontroversi.

Jadi saya berharap Tuan Hajee Sri Ismee Ismail dapat mengesahkan sama ada jumlah USD228.2 juta yang pada awalnya diluluskan sebagai “corporate guarantee” kini telah distrukturkan semula dalam bentuk pegangan saham (Tabung Haji menambah lagi pegangan sahammnya) atau pinjaman atau bentuk-bentuk instrumen kewangan lain.

Walau apa pun penstrukturan yang dibuat oleh Tabung Haji, sekiranya ada sebarang bentuk sokongan kewangan kepada THHE untuk menyiapkan projek FPSO Layang, itu tidak mengubah penilaian risiko pelaburan bahawa Tabung Haji berdepan dengan risiko kerugian keseluruhan sebanyak RM1.4 bilion seperti yang saya dedahkan semalam.
  
RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN-----------------

MASIH BOLEH DIBACA


TMI-

malaysianinsider

telah diarah 

tutup kedai

oleh najib kerana

laporan tentang

1MDB 


tapi jika 

tidak dapat

boleh dibuka


disini:

http://www.themalaysianoutsider.com---------------------

PERANG AKHIRTIMUR TENGAH

TERUS TEGANG

World War 3 Could Very Easily Turn Into The Very First Nuclear War In The Middle East

Saudi Arabia already has nukes, Iran probably does, and the Russians are one of the two great nuclear powers on the entire planet.  So if Saudi Arabia, Turkey and their Sunni allies do decide to conduct a full-blown ground invasion of Syria, could someone ultimately decide to use nuclear weapons when their backs get pushed up against a wall?

 As you read this article, there are thousands of military vehicles and hundreds of thousands of troops massed along the southern border of Turkey and the northern border of Saudi Arabia.  If the command is given and those forces start streaming toward Damascus, it is inevitable that the Syrians, the Iranians, Hezbollah and the Russians would fight back.  It would literally be the start of World War 3, and the Saudis and the Turks are trying very hard to convince the United States to be involved

 But the truth is that we don’t want any part of this conflict, because it could very easily become the very first nuclear war in the history of the Middle East


KENAPA

TENTERA KITA

TERLIBAT SAMA

DALAM LATIHAN

SAUDI?

-----------------

DALAM MASA BEBERAPA BULAN


MINIT KE 4.45
...dalam beberpa bulan
akan datang....

Derma RM2.6 bilion Najib 
bukan dari Arab Saudi, lapor WSJ 
Kredibiliti Peguam Negara Apandi kini dikompromi apabila The Wall Street Journal (WSJ) menyangkal kenyataan Datuk Seri Najib Razak bebas daripada sebarang salah laku dalam penemuan derma RM2.6 bilion dalam akaun peribadinya.
Pengarang kewangan WSJ Ken Brown dalam wawancara bersama ABC News Australia berkata, wang itu bukan daripada keluarga Diraja Arab Saudi sebaliknya datang daripada pelbagai syarikat berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
"Laporan kami selama berbulan-bulan menunjukkan wang itu bukan dari Arab Saudi tetapi dari syarikat dan akaun bank yang mempunyai hubungan dengan 1MDB.
"Ia tak mengejutkan selepas usaha kerajaan mendakwa wang itu datang dari Arab Saudi.
"Realitinya, tiada sesiapa pun percaya dan mereka dibidas kerana perkara itu. Sekarang ini, mereka kata semua orang tidak lagi boleh membincangkannya," katanya.
Brown turut membayangkan lebih banyak maklumat akan diketahui umum apabila pihak berkuasa luar negara melanjutkan siasatan mereka.
"Aksi sebenar akan berlangsung dalam beberapa bulan akan datang menerusi siasatan luar negara dan jika mereka menemui perkara serius, ia amat sukar buat kerajaan Malaysia untuk tidak mengendahkannya," katanya.

hanya ada 

satu jalan untuk

selamatkan najib

tabung hajee

beli akhbar WSJ

KAH KAH KAH

LAGI TEKAN LAGI LAWANTERBAiK

TERSOHOR

TERBEST

TERUSKAN 

NOTA
apabila musuh menekan
apabila musuh menyerang
ini bukan tak baik
ini pekara amat baik
kerana apa yang kita buat
menjadikan musuh takut
apa yang kita buat menjadi
apa yang kita lakukan
mendobrak musuh

jika musuh tidak menyerang
ini berita tak baik
kerana apa yang kita lakukan
tidak membawa apa apa impak
tidak menakutkan mush
tidak menggangu musuh
kerana itu musuh TAK ambil pot

bila MUSUH tidak menyerang
ertinya: kita telah sama dengan musuhPolis siasat pengarang TMI berhubung laporan panel SPRM

Polis akan menyiasat Ketua Pengarang The Malaysian Insider Jahabar Sadiq berhubung laporan berita yang diterbitkan semalam mengenai Panel Penilaian Operasi (PPO) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), kata ketua polis negara hari ini. - See more at: http://www.themalaysianoutsider.com/bahasa/article/polis-siasat-pengarang-tmi-berhubung-laporan-panel-sprm#sthash.YhLXtirP.dpuf

KAH KAH KAH

lagi lu tekan

lagi pop 

lagi lu tekan

lagi hebat

laporan dunia

teruskan lagi

tekan jangan

tak tekan

OPPS..TERBAIK

---------------

SAHABAT MAT SABU

'
MAT SABU

LAWAN SPR

WAJIB SOKONG#SahabatMatSabu kutip RM79,880 dalam seminggu

PETALING JAYA: Dalam tempoh seminggu, kumpulan #SahabatMatSabu berjaya mengutip RM79,880 bagi membantu Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Mohamad Sabu membayar saman kepada bekas Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)  Wan Ahmad Wan Omar.
Jurucakap kumpulan itu, Mandeep Singh berkata, dengan perkembangan memberangsangkan itu, pihaknya mensasarkan akan dapat mencukupkan jumlah RM200,000 dalam tempoh sebulan.
“Setakat semalam, kita telah berjaya kutip RM79,880. Kami agak terkejut dengan sambutan yang boleh dikatakan amat berjaya ini.
“Saya rasa sebulan lagi kami akan dapat mencukupkan jumlah RM200,000,” katanya kepada FMT.


MAY BANK

5642 5857 6644


-------------

NAJIB DAN 1MDB TERUS PANAS

INI BERiTA

KELMARIN

KOMENTAR
media barat melaporkan 
persoalan timbul
apa sebenarnya
sedang berlaku?

kenapa akhbar WSJ
kenapa NEW YORK TIMES
kenapa BBC LONDON
kenapa THE GUARDIAN
kenapa akhbar-akhbar
luar negara ambil 
perhatian tentang 1MDB

jawabnya senang sahaja
siasatan dijalankan
kerana ada unsur unsur
mendobi duit -money laundring
ini satu kesalahan besar
dalam  negara ini
jika mendobi duit tidak dilawan
makan sistem ekonomi kapitalis
akan rahai dan runtuh

media barat melaporkan 
kes najib dan rosmah
bukan kerana cinta mereka
kepada orang melayu
atau suka kepada bumiputera
atau suka pada islam
tidak tidak tidak

mereka mahu menjatuhkan najib
kerana najib membawa 
porak peranda dalam sistem
ekonomi kapitalis

NOTA
WSJ telah berkata
dalam sebulan dua lagi
akan muncul berita 
dimana ledakan ini
tidak dapat lagi dipertahankan

apakah LEDAKAN ini
kita nanti dan tunggu


Malaysia Corruption Scandal, 1MDB & Najib Razak Latest ...

www.wsj.com/specialcoverage/malaysia-controversy
The Wall Street Journal
The scandal involving Malaysian government investment fund 1MDB has caused a political crisis in an important U.S. ally in Asia and ... follow @wsj ... 30, 2016 The Companies Switzerland Says Are Linked to Malaysia's 1MDB Scandal.

Swiss Prosecutors Investigating 1MDB Say Malaysia Funds ...

www.wsj.com/.../swiss-attorney-general-expresses-c...
The Wall Street Journal
Jan 30, 2016 - Swiss Prosecutors Investigating 1MDB Say Malaysia Funds Were Diverted ... [http://m.wsj.net/video/20160224/022416fastspacetravel1 ...

Malaysia's 1MDB Decoded - WSJ (graphics.wsj.com) - Wall ...

graphics.wsj.com/1mdb-decoded

The Wall Street Journal
Nov 22, 2015 - Following the 1MDB money trail is confusing and complicated. Investigators are focusing on these transactions as they try to untangle the ...

1MDB and the Money Network of Malaysian Politics - WSJ

www.wsj.com/.../the-money-network-of-malaysian-...
The Wall Street Journal
Dec 28, 2015 - Ruling UMNO party spent hundreds of millions of dollars, much of it from1MDB, to ensure victory in 2013.

The Companies Switzerland Says Are Linked to Malaysia's ...

www.wsj.com/.../the-companies-switzerland-says-ar...
The Wall Street Journal
Jan 30, 2016 - The Companies Switzerland Says Are Linked to Malaysia's 1MDBScandal ... the troubles facing 1Malaysia Development Bhd., or 1MDB, the state-

FBI closing in on Goldman Sachs, 1MDB financial scandal

Officers are gathering sensitive documents and identifying potential witnesses in a case that has made international headlines and involves top political and business figures.
PETALING JAYA: Officers of the United States’s Federal Bureau of Investigations (FBI) are getting closer to unravelling the complex and widespread financial scandal involving Goldman Sachs and 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
An international investigator, L Burke Files told the New York Post, the FBI was in the midst of gathering sensitive documents and identifying potential witnesses in the case that involves one of the bank’s chairman for Southeast Asia, Tim Leissner, 45.
It was reported by Bloomberg yesterday, that Leissner had left the firm, with Goldman Sachs spokesman Edward Naylor, confirming this although remaining tight-lipped about any other development.
Meanwhile speaking to the New York Post, Files said, “My sources within the US government have told me that they are looking into 1Malaysia Development Berhad (1MDB) on all fronts and are actively acquiring documents and identifying witnesses from around the world.
------------

TUNGGU SEBULAN DUA LAGIKES 1MDB

TERUS DISIASAT
KAH KAH KAH

nak tutup ke?

kah kah kah

WSJ kata tunggu

sebulan dua 

akan meledak lagi

KAH KAH KAH


----------------