Jumaat, 7 April 2023

HARI KE SEBELAS DI JALAN RAYAHARI KE SEBELAS

DI JALAN RAYA

KHALAS

ROKET HAMAS MENUJU ZIONIS


ROKET HAMAS

MENUJU ZIONIS

KHALAS

SPRM TAKDA HAK !!!SPRM tiada kuasa siasat hakim, kata bekas-bekas presiden Majlis Peguam

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak mempunyai kuasa untuk mengemukakan pandangan kepada ketua hakim berkait dakwaan pelanggaran kod etika oleh hakim kes SRC International Mohamad Nazlan Ghazali, kata bekas-bekas presiden Majlis Peguam.

“SPRM hanya ada kuasa menyiasat dakwaan rasuah dan perkara berkaitan dengannya. Ini jelas termaktub dalam Akta SPRM.

“SPRM tiada sebarang kuasa waima bidang kuasa untuk menyiasat, apatah lagi membuat sebarang penemuan atau pandangan dakwaan konflik kepentingan dalam hal mahkamah dan pelanggaran etika kehakiman,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama.

Kenyataan itu ditandatangani oleh V.C. George, Param Cumaraswamy, Zainur Zakaria, Cyrus Das, Mah Weng Kwai, Kuthubul Zaman Bukhari, Yeo Yang Poh, Ambiga Sreenevasan, Lim Chee Wee, Steven Thiru George Varughese, Fareed Abdul Gafoor, Salim Bashir Bhaskaran dan A.G. Kalidas.

Semalam, SPRM mendapati Nazlan yang menjatuhkan hukuman ke atas bekas perdana menteri Najib Razak mempunyai konflik kepentingan semasa mengetuai penghakiman kes SRC Internasional.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said mengesahkan perkara itu melalui surat bertarikh 20 Mac kepada Shafee Abdullah peguam Najib.

Menurut Azalina SPRM mendapati Nazlan melanggar Kod Etika Hakim dan mempunyai konflik kepentingan semasa mempengerusikan kes tersebut.

Shafee sebelumnya menulis surat kepada Azalina pada 15 Mac lalu meminta menteri itu mengesahkan perkara tersebut. – 7 April, 2023.

WOIT

PASAL PUKEE 

MAK PENCURI

NI HABIS ROSAK

LEMBAGA

KEHAKIMANAN

KHALAS

PENDATANG HARAM BOLEH DI HALALKAN


Rumah kampung bongkar pusat transit PATI warga Myanmar

MELAKA – Sebuah rumah papan yang selama ini dianggap tidak berpenghuni di Kampung Pengkalan Rama Tengah di sini rupanya menjadi pusat transit pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Myanmar.

Aktiviti haram itu terbongkar selepas rumah berkenaan diperiksa sendiri Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Duyong merangkap Timbalan Exco Sains, Teknologi, Inovasi dan Komunikasi Digital negeri, Mohd Noor Helmy Abdul Halem selepas mendapat aduan pada pukul 2.45 petang semalam.

Menurutnya, beliau ketika itu sedang meninjau isu pakir di jalan kampung berkenaan bergegas ke lokasi apabila mendapat panggilan daripada pengadu yang memberitahu kehadiran ramai warga asing memasuki premis berkenaan.

“Sebaik sahaja memberi salam dan menjenguk ke dalam rumah, saya terkejut melihat ramai orang termasuk lima wanita sedang duduk di atas lantai selain terdapat puluhan beg besar seolah-olah mereka baharu tiba.

“Bilangan mereka terlalu ramai sekitar 30 orang menyebabkan saya berasa takut dan segera menghubungi pihak berkuasa yang berkaitan,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurut Mohd Noor Helmy, tidak lama kemudian, beberapa anggota polis dan penguat kuasa daripada Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) dan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Melaka tiba untuk membuat pemeriksaan.

“Sebelum itu, saya ada berbual dengan mereka namun warga Myanmar itu tidak memahami Bahasa Melayu dan kumpulan wanita hanya mampu menangis merayu dilepaskan.

“Saya difahamkan, semua 31 warga asing itu dalam proses untuk dihantar bekerja di sebuah kilang penyaman udara di sini yang mana 27 daripada mereka terpaksa ditahan kerana memasuki negara tanpa sebarang dokumen perjalanan yang sah,” katanya.WOIT

TAK PERLU TAHAN

BERI MEREKA

KEBENARN UNTUK

JADI PEKERJA

AMIN

MASUK LOKAP

KENA BELANJA

AMIN

HANTAR PULANG

 LAGI BELANJA

AMIN

PENDATANG HARAM

BOLEH DI HALALKAN

AMIN

KITA TAK PERLU

KELUAR MODAL

KHALAS

CERITA DARI BAZAR RAMADAN


LAWATAN KE 

BAZAR RAMADAN

AMINpemikir commented on
 "PETANG KHAMIS NAN INDAH"

Tuan isham, lama dah tak buat tulisan mcm awal2 blog tt wujud dulu. Tulisan tentang trip jelajah bazar, pasar2, menu2,.. Harap muncul lagi tulisan2 mcm tu..Saudara Pemikir yang baik hati,

Saya tak pandai memandu. Masa dulu saya pergi melawat bazar ramadan merata-rata tiap petang dengan kawan baik saya Lim Hwee Seng.

Dia ada kereta dan pandai memandu.

Setiap petang dalam jam 4.00 dia akan datang ke Le Chateau untuk pungut saya. Kami merayu sekitar pekan dan kampung di Selangor malah ada
sampai ke Ampangan Seremban.

Sayangnya  kawan baaik saya ini 4 tahun dulu sebelum zaman Mat Kobid telah kena stroke. Ini ketika kami makan durian di Raub Pahang.

Kawan saya Lim tidak boleh lagi memandu. Dia berjalan pakai tongkat. Bercakap tak berapa jelas. Tapi dia ok. Nak bertanya khabar kena guna aank dia.

Kami ada melawaat. kami ada  buat jamuan hari Jadi - dulu tiap raya dia akan datang ke Jelebu. Semua ini hanya kenanagan.

Ini kesah di belakang rakaman Bazaar Ramadan dalam Tukar Tiub.  100 tahun dari hari ini jika ada yang mengorek hal bazaar ramadan diharap akan bertemu dengan warkah saudara.

Saudara  Pemikir Yang Baik Hati,

Saya ucapkan selamat berpuasa,
selamat berbuka, selamat bersahur
dan selamat Hari Raya - Amin 

HUJAN BERHENTI


HUJAN BERHENTI

JAM 5 LEBIH HUJAN BERHENTI
ALAM SEJUK TAPI SANTAI
HUJUNG MINGGU BERMULA

MAK CIK PAK CIK 
PENIAGA BAZAAR RAMADAN
PASTI GEMBIRA
ALAM DAN CUACA MEMBANTU
NIAGA PASTI RANCAK

GUA BERBUKA
SEPERTI BIASA
AIR SUAM N KURMA
ADA KUIH MELAYU
SERI MUKA
BUAH BETIK GUA DAH HABIS
YANG ADA LIMAU DAN KUNDANG
AGAK ASIDIK UNTUK PERUT KOSONG

MALAM NI GUA
NAK CARI MAKAN
DI WARUNG TOM YAM
DI BRICKFIELDS
GUA ADA 6 EKOR UDANG
MINTA TUKANG MASAK BUAT
SAMBAL UDANG
INI KEDAI REGULAR GUA
KALAU TAK BIASA DENGAN
TUKANG MASAK GUA TAK BERANI
KAH KAH KAH

SELAMAT BERBUKA

MINTA SEDEKAH SUMBER PENDAPATANMINTA SEDEKAH

SUMBER

 PENDAPATAN

KHALASHudbenseman commented on
 "BILA KITA MAKAN"

Agak-agaklah pun nak buat perbandingan tanpa nama ui. Benggali berapa kerat saja pun. Dan even minta sedekah, kena tengok market jugak. Bukan boleh main sebat saja minta sedekah. Lu rasa benggali minta sedekah boleh cari makan ke kalau dia minta simpati di Bazar Ramadhan? Kalau dia minta simpati di tokong Hindu? Minta sedekah ni bukan lagi kerana makan tak cukup, kebanyakkannya dah jadikan sumber pendapatan, apa engkau terlalu innocent ke taktau benda ni?

PELESTIN


PALESTIN

APAKAH TIDAK BOLEH DISUSUN
SATU PASUKAN SUKARELAWAN
DARI SELURUH DUNIA
DARI WARGA
ISLAM DAN BUKAN ISLAM
UNTUK DATANG MEMBANTU
WARGA PALESTIN
YANG TERUS DIINJAK INJAK
OLEH ZIONIS ISRAEL

KITA MEMBACA
BAGAIMANA DI UKRAINE
BERATUS RATUS
WARGA DARI SELURUH
DUNIA DATANG MEMBANTU
UKRAINE YANG DISERANG RUSIA

TIAP TAHUN
KITA BACA   BERITA
APA YANG BERLAKU
PADA WARGA PALESTIN
MEREKA TERUS DIGASAK
TANAH MEREKA
 TERUS DI RAMPAS

YANG MATI
YANG PATAH
YANG LUKA
YANG KENA PENJARA
TIAP TAHUN BERTAMBAH

MASANYA TELAH SAMPAI
UNTUK SATU DUNIA
DATANG MEMBANTU
PALESTIN
AMIN

INTIFADA BARU WAJIB DISUSUN


ITIFADA BARU

WAJIB DI SUSUN

KHALAS

ARAB & YAHUDI TERUS BERGADUH !

 ARAB & YAHUDI

TERUS BERGADUH

KHALAS

UJAN DAH TURUNPETANG INI

JAM 3.45 

UJAN LEBAT

GURUH KILAT

SAMPAI

AMINBUAH KURMA TAK SAMPAI


BUAH KURMA

TAK SAMPAI

AMIN

Unknown commented on
 "MUSUH DALAMAN
 PARTI ANWAR"

Banyak kan orang cerdik, banyak orang cerdik tak kira bangsa apa tak kira agama apa asal tidak curi tidak rasuah tidak songlap tidak guna ayat Arab tapi penyamun tarbus kah kah kah baru negara boleh jadi baik, kalau semua Mula mencuri lama lama apa pun tarak kah kah kah, ini kita semua kena sedar bayar gaji buta pun susah, semua nak tanggung lagi susah woit tambah lagi keluarga macam Abah keluarga Bossku sanak saudara kaum kerabat semua projek sapu sampai negara jadi papa kedana kah kah kah tapi buah kurma sumbangan Arab tak sampai? Apa jadi kapal masih on the way atau sudah diprojekkan kepada kaum keluarga lagi kah kah kah mampooos

PUASA UNTUK KESEHATAN


PUASA UNTUK

KESEHATAN

KHALAS

Unknown commented on 
"BANYAKKAN BERSEDEKAH"

Ini aku tak setuju... Bila masa puasa ni dapat mengajar kita merasakan susah orang tiada makanan dan minuman??? Cakap macam orang susah tak kena puasa... Orang orang susah dapat merasa apa?? Kalau ikut logik lu... Bagi aku...Puasa ni hanya rekaan orang orang arab bila depa kekurangan makanan... Maklomlah padang pasirrrr... Itu pong tak boleh pikir.... Sebab tu amalan posa ni jadi mengarut... Ada makan takmau makan... Lepas tu membazir... Ikut saja alam semula jadi... Ada makan...makan. Takdak makan,posa.... Kenpa menentang hukum alam? Konon kononnya nampak bagusss.... Piirahhhh

UKRAINE MAKIN TERDESAK


UKRAINE MAKIN

TERDESAK

KHALAS

LAGI KESAH DARI BRICKFEILDS


DARI BRICKFEILDS TERUSKAN LAGI


Pada  Ahad  8 Februari 2015 akbar  The New York Times ( NYT )  menulis :  Jho Low well connected in Malaysia has an appetite for New York.  Akhbar yang mula terbit pada tahun 1851 ini amat berpengaruh di Amerika.

Tulisan panjang lebar oleh Louise Story ini  keluar pada  pagi Ahad – pagi strategik – untuk membaca akhbar secara santai.

Bila berita ini keluar aku berada di Old Town Cafe di Brickfeilds. Aku bertemu dengan wartawan Suara Keadilan

‘ Inilah dia berita yang aku cakap bigger than big ... dah keluar di New York Times.... Suara Keadilan  patut goreng lagi... ini isu hot.. ‘ Aku cuba meyakinkan Dikin.
Berita dari NYT ini mula merebak dalam Internet. Warga net mula berbincang. Aku hanya melihat dari jauh dan cuba menjangkakan apa akan berlaku seterusnya.

Nama Jho Low dan 1MDB mula jadi perbualan nasional. Sana sini warga Malaysia ingin tahu siapa   hamba Allah  kroni Najib ini.  

Aku merasakan berita  meledak di NYT ini akan mempengaruhi suasana politik Malaysia. Internet membantu merebakkan berita dari NYT ini.. Utusan, Berita Harian, RTM, TV3 –  semenjak zaman Reformasi 1998 telah di kencingkan.

Laman portal seperti MalaysiaKini lebih di percayai dari laporan media arus perdana. Tertiba muncul pula satu lagi portal  Sarawak Report. Portal yang berpangkalan dari London ini juga sama menyebarkan berita Jho Low, Najib dan 1MDB.

Aku  sebenar  tidak faham sangat dari segi ekonomi apa sebenarnya  1MDB ini. Aku rasa ramai juga sosok yang sewaktu dengan aku. Aku sedaya upaya cuba memahaminya kerana aku wajib mengheboh, membakar dan mempropagandakan berita 1MDB ini dalam Blok Tukar Tiub (TT) yang aku kendalikan.

Blok Tukar Tiub  ini  aku lancarkan pada  10 Ogos 2008 ketika pilihan raya kecil Anwar Ibrahim di Permatang Pauh pada 20 Ogos 2008. 

Kerja aku dalam blog ini  pertama memberi pencerahan  mengenai isu dalam dan luar negara. Ke dua  menghasut pembaca TT untuk membenci United  Malays National Organisation dan Barisan Nasional.

Dari awal lagi aku amat yakin 1MDB ini adalah kavadi yang dipikul oleh Najib. Kavadi ini sedang menjerat leher Najib.

Bila Najib terdesak  melalui Tukar Tiub aku menyimbah minyak agar api membakar luas. Berita-berita dari media milik United Malays National Organisation aku komen dan ketawakan kah kah kah.

Mana berita yang baik aku tambah aji-no-moto untuk menyedapkan lagi  hasutan  agar pembaca membenci  parti Ketuanan Melayu  yang aku pelekeh dengan nama Inggerisnya  United Malays National Organisation.
Peranan ke tiga blog TT ialah menyediakan bacaan yang lebih serius dan ada analisis. Aku memasukan dalam blog TT tulisan kolum Dari Brickfeilds yang tersiar dalam akhbar mingguan Suara Keadilan. Tulisan yang sama muncul  juga terbit dalam MalaysiaKini

Berita desas desus mula  tersebar bahawa  SPRM akan bertidak dalam kes 1MDB. Laporan NYT tentang 1MDB  telah menjadi berita dunia. 

Menjadi satu kemustahilan jika lembaga-lembaga hukum di Malaysia tidak bertindak. Kes 1MDB ini telah menjadi skandal dunia. 

1MDB bukan hanya melibatkan Malaysia. Dubai, Kuwait, Saudi, New York, Hong Kong dan Singapura terlibat sama. Nama Goldman Sachs – bank pelaburan antarabangsa berpusat di New York juga  terlibat. Malah Raja Saudi juga di rekrut sama.

Desas desus telah mula didengar bahawa Peguam Negara akan membuat tindakan.
 
Aku ingat lagi malam Sabtu 25 Julai 2015. Tian Chua, Siva Rasa dan aku bertemu di Old Town Cafe Brickfeilds. Dua sosok ini  adalah YB dan orang kuat Parti Keadilan Rakyat.

Sambil menghirup kopi kami bersembang,

‘ Betul ke...  Najib akan kena tangkap.....’ Aku bertanya.

‘ Possible...’ Jawab Siva.

‘ The AG has to move... this is not local  issue... gone global....’ Tian menyampuk.

‘ Aku dengar Najib akan di tangkap....’ Aku membuat andaian.

‘ Yes... rumours and  news circulating in town...’ Siva menjawab.

‘ Gani Patail could give instruction... ‘ Tian menambah.

Tian kemudian menerangkan  Peguam Negara Ghani Patail  boleh beri  arahan SPRM untuk bertindak.

‘ SPRM ... boleh tangkap ke ... ‘ Aku bertanya.

‘ Yes.... SPRM ada pasukan khas  dan ada lokap...’ Siva menjawab.

Ini maklumat baru untuk aku. Selama  ini aku sangka SPRM hanya badan menyiasat. Rupanya kini boleh menangkap dan menahan. Hebat SPRM ini.

‘ Bila Najib akan ditangkap...’ Aku bertanya.

‘ Possible Monday.... esok Ahad... Senin laaa... we wait  Monday morning.... mesti ada...’ Tian berkata dengan yakin.

‘ Kalau Hishamuddin Rais tahu... move Ghani Patail... Tian tahu ..and you knows... Najib  pun mesti  tahu..’ Aku arahkan ayat akhir aku kepada Siva.

Jam melintas 12 malam  baru kami  keluar dari  Old Town Cafe. Kami yakin Senin. Nanti satu yang besar akan berlaku.

Malam minggu hujung bulan gaji dah masuk maka  Jalan Thambypillay makin sibuk. Anak muda  Melayu, Mat Bangla dan Mat Indon sedang merayau masuk  dari pintu kedai ke pintu kedai. Masuk dari bilik ke bilik dengan mata memandang ke ranjang.  Akhirnya dompet dibuka duit keluar untuk  membeli kasih sayang.

Ahad esoknya aku hanya menunggu apakah Najib akan ditangkap. Hati aku berkata mungkin berlaku dan mungkin tidak.

Pagi Senin 27 Julai 2015 – satu Malaysia heboh Peguam Negara Gani Patail berhenti menjalankan tugas. Kontrak masih belum tamat.  

Malamnya aku bertemu Tian Chua sekali lagi di Old Town Cafe.

‘ So nothing happened... what we anticipated never arrive.... polis paksa ke Gani  berhenti....’ Aku  bersuara dengan nada sesal.

‘  Najib  knows... he strike first... ‘ Ini rumusan dari Tian yang memberi kredit pada Najib kerana bertindak lebih awal.

Berita Gani Patail berhenti jadi perbualan nasional.  Malah ada berita melapor yang soldadu bersenjata telah masuk ke bilik Gani dan memaksa Gani letak jawatan.

Berita jenis ini merebak walau pun tidak betul. Malah ada politikus DAP yang dipanggil polis kerana menyebar berita sedemikian.

Akhirnya berita Gani Patail letak jawatan menjadi kendur. Seperti biasa hidup warga Malaysia berjalan terus.

Tertiba  satu Malaysia terkejut  sekali lagi apabila satu tong dram minyak ditemui di Subang Jaya pada 16 September 2015. Dalam tong dram ini ada  satu mayat yang dibungkus dengan simen.

Ini mayat  Kevin Morais  Timbalan Pendakwa Raya  Pejabat Peguam Negara dan juga SPRM. Mayat telah  beku dalam simen.

Satu Malaysia menjadi heboh sekali lagi.   Warga Internet heboh. Kesah C4 dan Altantuya kembali menjadi perbualan nasional.

Seminggu satelah mayat Kevin Morais di temui aku berjumpa  Tian Chua di Old Town Cafe. 

Tian Chua menganalisa  kes  kematian Kevin. Aku tertarik dengan teori Tian. Bukan saja tertarik malah aku nampak ada kebenaran dari andaian yang dibuat  oleh Tian.

‘ Kevin  is English educated... sekarang  banyak peguam dalam AG chambers lulus dari UITM atau UIA... bahasa Inggeris mereka tak powerful....so  the drafting of the  charge sheet...  dan persediaan untuk kes Najib kalau dalam BI pasti Kevin yang tulis... Kevin tahu semua... ‘ Teori Tian muncul  seminggu sesudah mayat  Kevin di temui dan tong dram bersimen.

Aku hampir setiap malam akan datang ke Old Town Cafe. Di Cafe ini aku bertemu kawan-kawan.

Aku ingat lagi  sebelum kes Gani dan kes mayat  Kevin aku selalu membayangkan politik jalan raya yang memberikan impak yang besar pada politik Malaysia. 

Satu malam di Old Town Cafe dalam bulan  Jun 2015  terlintas dalam kepala aku bahawa sesuatu  yang baru wajib diakukan di Malaysia. Ini untuk menyambut  laporan  1MDB dari NYT.

Aku adalah sosok tegar yang mengajukan  teori sebelum pilihan raya perlu ada  jalan raya. Jalan raya yang aku maksudkan ini tunjuk perasaan di jalan raya. 

Tahun 2015 aku menjadi Sosok Rujuk untuk Bersih 2.0. Aku dijemput hadir dalam semua mesyuarat Bersih. Boleh memberi pandangan dan berhujah.

 Awal sebelum ini  aku juga menjadi ahli Jawatankuasa Pemandu Bersih. Aku letak jawatan bila aku terlibat secara langsung dalam  menyusun Himpunan  Kebangkitan Rakyat pada 12 Januari  2013 di Stadium Negara.

Ketika ini hubungan aku amat baik dan rapat dengan Mat Sabu pemimpin penting dalam  parti PAS. Parti Islam PAS juga ketika ini bersama dalam Pakatan Rakyat yang berkuasa di Selangor dan Pulau Pinang.

Kejayaan Himpunan Kebangkitan Rakyat dimana lebih dari 200,000 warga berkumpul  di Stadium Negara menjadikan aku lebih berahi untuk melakukan satu demo yang  lebih hebat dan bersejarah.

Pada satu malam dalam  bulan  Jun 2015 aku  terfikir biasanya demo Bersih 1 & 2 dan 3 berjalan pada hari Sabtu jam 2 petang. Lewat petang  bersurai. Atau disuraikan oleh FRU.

Dari poket aku mengambil keluar telefon Nokia merah. Aku  melihat kalender tahun 2015. Aku ngelamun sendirian. Aku ternampak  Hari Merdeka 31 Ogos 2015 jatuh pada hari Senin.

Ureka !  Aku mengambur berdiri  bila melihat tarikh ini.  

Dalam kepala aku : Sabtu 29 mula berdemo hingga hari Ahad, Senin cuti umum. Ertinya  demo dan  bermalam di Dataran Merdeka.  Dua hari berdemo ini belum pernah berlaku. Aku mahu membuat sejarah.


Malam itu aku bertemu Dikin. Aku meluahkan cadangan demo Bersih 4 di adakan selama  dua hari di Dataran Merdeka.

‘ Ok Sham.... rare.... belum pernah  dibuat.... ‘ Dikin menyokong pandangan aku.

‘ Aku akan cadang  pada Maria... Ambiga hal  demo ni dia slow   sikit....’ Aku beri penjelasan.

Telor Bersih 4 menetas di Old Town Cafe. Aku jual idea ini pada Tian dan Mat Sabu. Bila  sosok berdua ini dapat aku yakinkan maka semua akan beres.

Ha  ha ha. 

Di Old Town Cafe aku tersenyum. Semua teratur dengan baik. Berita 1MDB dan Jho Low  sudah keluar dalam NYT. Berita ini telah berjaya membakar kemarahan rakyat.

Seperti di rancang oleh Zeus ketika aku berfikir tentang  Bersih 4 ketika inilah  Gani Patail di lucutkan jawatan.  Inilah sejarah yang wajib aku rakamkan. (TT)

TULISAN INI DISIARKAN JUGA
DALAM PORTAL
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/my/opinion/2023/04/07/dari-brickfields-bahagian-4
AWAS ! PERANGKAP HUTANG CHINA MERAHSiapa biaya bahagian Malaysia bagi projek landasan keretapi ke Kunming?

MINAT Malaysia untuk turut serta dalam projek landasan keretapi trans-Asia mungkin dialu-alukan komuniti perniagaan, tetapi pakar melontarkan soalan:”Siapa yang akan membiayai bahagian Malaysia dalam laluan itu?”

Singapura mencadangkan pembinaan projek Rangkaian Landasan Singapura Kunming (SKRL) untuk menghubungkan republik itu dengan Kunming, bandar China di bahagian barat daya negara itu.

Landasan itu akan merentasi Malaysia dan Malaysia sendiri berkata ia berminat untuk turut serta dalam pembinaan rangkaian itu.

Pakar ekonomi mahu kepastian sama ada China akan membiayai projek itu atau kontrak akan diberikan kepada sektor swasta, kerajaan atau kerjasama awam-swasta (PPP).

Mereka berkata jika Malaysia yang perlu membiayainya, soalan seterusnya ialah:”Dari mana sumber pembiayaan projek itu?”

Antara yang menyokong projek itu ialah Pengarah Eksekutif SERC Lee Heng Guie yang berkata rangkaian landasan itu akan membawa pembangunan positif kepada jaringan pengangkutan negara.

Lee berkata jaringan landasan keretapi kargo ke China akan memberi satu lagi pilihan kepada pengeksport, selain menggunakan laluan udara dan laut seperti yang ada pada masa ini.

“Ia cadangan yang baik. Tetapi siapa yang akan membiayai pembinaannya?

“Itu yang membimbangkan saya,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke sebelum ini memberitahu Dewan Rakyat, kerajaan berharap untuk meluaskan lagi rangkaian landasan keretapi pada masa depan.

Laluan landasan itu adalah sebahagian daripada prijek Landasan Keretapi Trans-Asia yang dimulakan oleh China di bawah inisiatif Jalur dan Laluan.

projek simbolik kerjasama Inisiatif Jalur dan Laluan (BRI),

rangkaian itu akan menghubungkan Kunming dengan beberapa negara Asia Tenggara termasuk Laos, Thailand, Kemboja, Malaysia dan Singapura, bagi memperluaskan dagangan antarabangsa.

China pada Disember lalu menyiapkan laluan landasan Sino-Lao yang menghubungkan Kunming dengan Vientiane dengan kos AS$5.9 bilion (RM26.453 bilion).

China membiayai 60% projek itu dengan pinjaman AS$3.5 bilion (RM15.692 bilion) dari bank Export-Import Bank of China dan sebahagian lagi ditanggung Laos, menyebabkan negara itu berada dalam tekanan kewangan yang serius.

Isu teknikal

Penganalisis politik di Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura Oh Ei Sun turut mengemukakan persoalan yang sama.

“Adakah Malaysia akan keluarkan perbelanjaan untuk penyertaannya dalam projek itu?”

Oh berkata kos yang tinggi akan memberikan beban kewangan kepada negara yang berminat seperti Thailand dan Malaysia.

Beliau turut mempersoalkan beberapa isu berkaitan projek landasan keretapi itu.

Antara soalan yang perlu diberi perhatian ialah adakah barangan yang diangkut menerusi keretapi itu akan bebas cukai memandangkan banyak negara Asia Tenggara termasuk Malaysia, sudah menandatangani Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) – perjanjian dagangan bebas yang akan mencipta blok dagangan terbesar dunia.

Beliau turut bertanya tentang rangka masa projek itu – bila landasan laluan Malaysa-Kunming akan bermula?

“Saya percaya semua soalan ini perlu dijelaskan terlebih dulu sebelum pelaksanaan projek yang dicadangkan itu,” katanya. – 7 April, 2023.

AWAS !!!

PERANGKAP HUTANG

CHINA MERAH

AMIN

PELABUHAN GWADAR PAKISTAN JADI

HARTA CHINA

BUKTI PERANGKAP

HUTANG

AMIN

SRI LANGKA

TERGADAI TANAH

SELUAS  MELAKA

SELAMA 99 TAHUN

AMIN

TANAH MELAYU

AKAN  TERGADAI

PADA CHINA MERAH

JIKA TIDAK WASPADA

AMIN

KHALAS