Isnin, 15 April 2024

WUJUDIAH ISREAL DIANCAM


WIJUDIAH ISREAL

DIANCAM

AMIN

KRISIS DALAM KABINET ISRAEL


ISRAEL HADAPI

KRISIS DALAMAN

AMIN

SERANG BALAS

ATAU BERDIAM

KHALAS

SUHU DUNIA TERPANAS SEJAK TAHUN 1860


SUHU DUNIA

TERPANAS SEJAK 

TAHUN 1850

AMIN

SERANGAN IRAN BERJAYA KATA BEKAS INTEL AMERIKA


SERANGAN IRAN

BERJAYA KATA

BEKAS INTEL

 AMERIKA

AMIN

MEK DONAL BERI MAKAN FREE PADA ASKAR ISRAELMcDonald’s Malaysia belum tarik sepenuhnya saman terhadap BDS

KUALA LUMPUR – Boycott Divestment Sanctions Malaysia (BDS Malaysia) berkata, pemegang francais McDonald’s tempatan iatu Gerbang Alaf belum menarik sepenuhnya saman seperti yang diumumkan pada 22 Mac lalu.

Menerusi kenyataan hari ini, BDS mendakwa pengumuman Gerbang Alaf sebelum ini menerusi satu kenyataan media bukan saja tidak tepat malah mengelirukan.

Katanya, kenyataan Gerbang Alaf juga tidak menggambarkan sifat sebenar penarikan saman seperti mana yang diumumkan.

“BDS Malaysia terdorong untuk menjelaskan perkara sebenar. Kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh Gerbang Alaf mengenai penarikan balik saman itu, bukan sahaja tidak tepat malah mengelirukan.

“Ia tidak menggambarkan sifat sebenar penarikan saman dan pendirian BDS Malaysia mengenai perkara itu,” katanya.

BDS Malaysia berkata, setakat ini tiada sebarang persetujuan dicapai semasa proses mediasi pertama berikutan kenggangan Gerbang Alaf memenuhi tuntutan BDS supaya mereka mengutuk jenyah pembunuhan beramai-ramai di Gaza.

“Bagaimanapun, kami tidak terkejut dengan keputusan mereka menarik balik saman tersebut kerana kes mereka yang lemah. Kami yakin akan menang kes tersebut sekiranya dibicarakan.

Menurut BDS Malaysia, perkara ini akan dibawa untuk penyelesaian pada 18 April di hadapan hakim yang dilantik oleh mahkamah.

Pada 22 Mac lalu, Pengarah Urusan dan Rakan Kongsi Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia  Azmir Jaafar berkata, tindakan menarik balik saman itu diambil selepas hasil positif proses mediasi serta penjelasan yang dibuat oleh BDS Malaysia.

“Hasil pengantaraan dan penjelasan positif yang dibuat oleh BDS dalam kenyataan mereka baru-baru ini, yang mengakui bahawa tindakan pengendali McDonald’s di Israel adalah bebas sepenuhnya daripada McDonald’s Malaysia, kami akan menarik balik saman undang-undang itu,” kata Azmir dalam kenyataan.

Katanya, sebagai perniagaan yang dimiliki sepenuhnya penganut Islam, McDonald’s Malaysia komited terhadap ketelusan, amalan perniagaan beretika dan tanggungjawab sosial terhadap rakyat negara ini.

Beliau menegaskan, pendirian McDonald’s Malaysia adalah teguh bahawa pihaknya tidak menyokong dan terlibat dalam sebarang konflik atau peperangan. –

 

WOIT

SAMAN KE

TAK SAMAN?

AMIN

MEK DONAL

BERI MAKAN

FREE PD ASKAR

ISRAEL DI GAZA

AMIN

JANGN DULAK

DALIK

AMIN

JANGAN IKUT

PERANGI ZIONIS

KHALAS

BAGAIMANA BERAS TEMPATAN HILANG


MyCC bebas siasat kartel padi, beras – Mohamad

KUALA LUMPUR – Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) memberikan lampu hijau kepada Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) untuk menyiasat mana-mana pihak yang terlibat dengan aktiviti kartel padi dan beras.

Menterinya,  Mohamad Sabu berkata, kementeriannya tiada halangan dan sentiasa bersedia memberikan sebarang maklumat kepada MyCC pada bila-bila masa diperlukan suruhanjaya itu.

“Semasa cuti raya minggu lepas, masih ada rakan-rakan yang bertanya tentang benarkah wujud kartel padi dan beras? Soalan ni saya dah jawab beberapa kali pada media sebelum ini tapi mungkin mereka terlepas pandang.

“Negara kita ada Suruhanjaya Persaingan Malaysia yang lebih dikenali sebagai MyCC. Antara skop tugas MyCC ini adalah menyiasat kewujudan kartel dalam ekonomi negara kita.

“KPKM tiada halangan dan sentiasa bersedia memberikan sebarang maklumat kepada MyCC pada bila-bila masa diperlukan.

KPKM juga tidak akan melindungi jika ada mana-mana pihak yang terlibat dengan aktiviti kartel dan tidak akan mencampuri sebarang urusan siasatan oleh pihak MyCC,” katanya di Facebook rasminya hari ini.

Justeru Mohamad berharap penjelasan ini dapat memberikan pencerahan pada semua.

“Soalan ini saya sudah jawab beberapa kali pada media sebelum ini tapi mungkin mereka terlepas pandang.

“Semoga penjelasan ini dapat memberikan pencerahan pada semua,” katanya lagi.

Januari lalu, KPKM menafikan kewujudan kartel atau mafia yang didakwa terbabit dalam penentuan harga beras dan benih padi.

Pihaknya telah mengeluarkan 39,000 lesen dalam usaha memastikan tiada kartel atau mafia memonopoli industri padi dan beras negara. – 

WOIT 

ORANG RAMAI

NAK TAHU

MACAM MANA

BERAS TEMPATAN

HILANG 

AMIN

PERKARA INI

 WAJIB ADA

PENERANGAN

AMIN

APA TERJADI?

APAKAH PADI GAGAL

KERANA KEMARAU

AMIN

KARTEL KONTROL

BERAS TEMPATAN?

AMIN

MACAM MANA

KARTEL

 BERGERAK?

AMIN

KHALAS

ISRAEL AKAN BALAS ?


Israel diberi amaran fikir teliti sebelum bertindak balas ke atas Iran

WASHINGTON – Presiden Joe Biden telah memberi amaran kepada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu untuk “berfikir dengan teliti” tentang risiko peningkatan konflik antara Tehran dan Tel Aviv.

Iran melancarkan serangan dron dan peluru berpandu ke atas Israel lewat malam Sabtu, sebagai tindakan balas terhadap serangan di Damsyik awal bulan ini yang mengorbankan beberapa komander Iran.

Sumber berkata, Biden membuat kenyataan “sangat jelas” kepada Netanyahu semasa perbualan telefon mereka pada lewat Sabtu.

“Matlamat kami adalah untuk mengurangkan konflik serantau. Kami tidak mahu konflik serantau yang lebih luas,” kata seorang pegawai Amerika Syarikat (AS).

Sebagai jawapan kepada soalan sama ada AS akan mengambil bahagian dalam serangan balas Israel selepas serangan semalaman Iran, pegawai itu berkata: “Kami tidak akan membayangkan diri kami mengambil bahagian dalam tindakan sedemikian”.

Seorang pegawai kanan tentera AS berkata, kapal-kapal AS yang berpangkalan di Easter Mediterranean, USS Arleigh Burkey, dan USS Carney, memusnahkan antara empat dan enam peluru berpandu balistik Iran semasa serangan itu.

Menurutnya, pesawat negara itu memintas lebih daripada 70 dron Iran dan peluru berpandu jelajah menuju ke arah Israel, selari dengan komitmen AS terhadap pertahanan Israel.

Terdahulu pada hari Ahad, Keselamatan Negara White House menegaskan AS tidak mahu memanjangkan konflik serantau. – Agensi

SUHU PERANG

MAKIN NAIK

AMIN

ISRAEL PANCING

IRAN SERANG

AMERIKA

AMIN

ISRAEL MAHU

AMERIKA TIBAI

IRAN

AMIN

KHALAS

SEBAR PENCERAHAN


JANGAN LETIH

BAWA

PENCERAHAN

UNTUK

KESEDARAN

AMIN

Unknown commented on
 "BACA DAN SEDAR"

Baca boleh sedar tak boleh, kalau ada kesedaran sudah lama rasuah dilupuskan, kalau sedar sudah lama arak rokok dihapuskan kah kah kah kalau sedar sudah lama pencuri akan potong tangan, perasuah akan ditembak tetapi sedar dalam suci kalbu kerana kesalahan oleh anak beranak sanak saudara tetap dihalalkan amin kah kah kah

CARI MAKAN JUAL AGAMA


CARI MAKAN

JUAL AGAMA

AMIN

Unknown commented on 
"SELAMAT BEBAS 
UNTUK RAZALI"

Susah cari makan sekarang, bukan senang, kena susah kena peluh kena panas kena hujan semua sakit akan sampai tetapi ada juga manusia bertopengkan agama bangsa ketuanan mengkayakan sendiri sanak saudara

rasuah berleluasa tetapi masih dijaga oleh orang-orang kita yang seakan sedap kedudukan kerana jawatan pangkat kedudukan tetapi ingat semua sementara, salah tetap kena bayar betul tetap menerima sumbangan kah kah kah pelik melik

MAKAN UBI OTAK KAYU


MAKAN UBI

OTAK KAYU

KAH KAH KAH

KHALAS

ANWAR BUKAN KENA HIV

 


JANGAN SEBAR

FITNAH

AMIN

ANWAR BUKAN

KENA HIV

AMIN

KENA HIV 

BADAN JADI KURUS

BUKAN

 NGELEMBONG

KHALAS

Unknown commented on

 "APA PENYAKIT

 ANWAR IBRAHIM ?"

orang2 kampung lu tu bodoh bro..sebab itu ornag kampung lu tanya lu..pasal apa orang2 kampung tak tanya doktor pakar?pakai cermin mata hitam pun pelik, lu tak pernah tengok imam mekah solat pakai cermin mata hitam?lu sakai, lu tak cium batu hitam, apa yg lu tahu pasal mekah..

cerita dimulakan oleh papagomo, dibawa oleh parpu kari sarbu singh bin melayu kemudian di kritikalkan oleh sakai isham rais, kemudian di cop mohorkn oleh raja petra mabok manchester..rupa pusaka mak lu ada lagi ke bro? bukankah lu kata nak lelong/jual rumah pusaka lu kalo anwar jd PM? sekarang anwar dh jd PM..benarla..NGI talk like shit, mcm cakap perihal kritikal tapi curi oren jirat china..takkan PAS PN takda doktor pakar?

LAGI TIGA MINGGU KE 7 MEI


7 MEI LAGI 

21 HARI ADA PADA PADA SELASA
7 MEI 2024
JENG JENG JENG

AMERIKA ENGGAN BERPERANG DENGAN IRAN


AMERIKA ENGGAN

BERPERANG DENGAN

IRAN

KHALAS

BACA DAN SEDAR
Melaka buka 

3 PPS untuk 

122 mangsa banjir
MELAKA – Sebanyak 122 mangsa ditempatkan di tiga pusat pemindahan sementara (PPS) di Melaka setakat 8 pagi ini susulan banjir kilat yang melanda akibat hujan lebat sejak petang semalam.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Melaka Lt Kol (PA) Kamarulsyah Muslim berkata, satu PPS dibuka di daerah Melaka Tengah iaitu di Japerun Ayer Keroh pada 11 malam tadi yang menempatkan 12 mangsa daripada dua keluarga.

“Di daerah Alor Gajah, sebanyak 72 mangsa daripada 25 keluarga dipindahkan di Sekolah Kebangsaan (SK) Durian Tunggal dan 38 mangsa daripada tujuh keluarga ditempatkan di Balai Raya Bukit Balai.

“Antara kawasan terjejas di daerah Alor Gajah ialah Kampung Bukit Tambun, Kampung Parit Melaka, Kampung Bukit Balai, Taman Murai Jaya, Kampung Padang Keladi, Kampung Belimbing Dalam dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Durian Tunggal,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Kamarulsyah, kawasan yang terjejas di Melaka Tengah adalah Kampung Sungai Putat, Taman Melawis Bukit Beruang, Taman Ayer Keroh Heights dan Kampung Enam.

Beliau berkata hujan lebat sejak 4 petang semalam telah menyebabkan air sungai melimpah di kawasan perumahan dan jalan raya. – BERNAMA

KETIKA PERLIS

KEMARAU

AMIN

KETIKA KELANTAN

KEMARAU

AMIN

KETIKA SARAWAK

KERING KONTANG

AMIN

MELAKA  BANJIR

AIOR MELIMPAH

AMIN

INI BUKTI DUNIA

MAKIN PANAS

AMIN

SELAMAT BEBAS UNTUK RAZALI

Raya pertama selepas

 21 tahun menunggu 

detik dibawa 

ke tali gantung
Razali Ahmad teruja apabila berjalan masuk ke sebuah pusat membeli belah di Kuala Lumpur, memimpin ibunya yang bertongkat, berhajat untuk membeli sedikit barangan.

Tahun ini merupakan tahun bersejarah bagi lelaki berusia 49 tahun ini, kerana dapat menyambut Hari Raya Aidilfitri sebagai seorang insan bebas selepas 21 tahun.

Selama dua dekad, dia merengkok di penjara sebagai banduan akhir yang menanti hukuman mati.

Selama dua dekad, dia tidak merasai nikmat juadah raya, ataupun amalan-amalan biasa Hari Raya seperti bersalaman di pagi raya dan solat Raya di masjid. 

Selama dua dekad, dia menunggu gilirannya ke tali gantung.

"Ini raya yang terbaik dalam hidup saya," katanya kepada MalaysiaNow.

Razali antara banduan akhir yang bertuah selepas hukuman matinya diketepikan.

"Semua ini bagaikan satu keajaiban yang amat besar buat diri saya dan rakan-rakan lain yang sudah bebas." 

Dia disabitkan di bawah Seksyen 39(B) Akta Dadah Berbahaya 1952. 

Pada November lalu, Mahkamah Persekutuan menggantikan hukuman Razali kepada penjara 30 tahun dan 12 sebatan, selari dengan Akta Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori 2023.

Hukuman sebat ke atasnya dijalankan di Penjara Kajang sebelum dibenarkan pulang ke pangkuan keluarga.

Kehidupan di luar bilik akhir 
.
Walaupun kini menghirup udara di luar penjara, semuanya sudah berubah bagi Razali.

Ibunya sudah menginjak usia 70 tahun dan sukar berjalan, manakala ayahnya seringkali ke hospital akibat strok.

Razali bertekad mendapatkan pekerjaan, tetapi stigma "bekas banduan" menjadikan usaha ini sukar. 

"Adakah orang-orang macam kami ini tidak boleh berubah? Kami tak layak ada masa depankah? 

"Jika bekas banduan boleh jadi perdana menteri, berilah kami juga sedikit peluang untuk sara hidup," kata Razali, yang menjalani hukuman di Penjara Sungai Buloh dan Penjara Kajang.

Walaupun bebas, Razali kini seakan-akan melalui satu lagi hukuman, iaitu dengan dinafikan peluang menjalankan kehidupan biasa.

Bagaimanapun, dia tidak menyerah kalah.

Dia kini memulakan perniagaan kecilnya hasil bantuan dana dari rakan-rakan, menjual pakaian dan makanan ringan di Danau Kota pada sebelah malam.

Di sebelah siang, dia akan membantu ibu angkatnya mengusahakan perniagaan katering berdekatan rumahnya. 

Sejak beberapa bulan lalu, Razali aktif memenuhi beberapa jemputan untuk berkongsi pengalamannya dengan pelajar di kolej dan universiti. 

Mesejnya kepada anak muda jelas: Jangan terlibat dengan dadah dan jenayah lain.

"Itulah cita-cita saya sekarang, saya mahu selamatkan generasi muda selepas 21 tahun jalani hukuman."

SELAMAT BEBAS

SELAMAT PULANG

KE  EMAK ABAH

SANAK SAUDARA

AMIN

PERANG LAGI MEREBAKSiren roket, letupan

 kedengaran di Israel
BAITULMUQADDIS – Letupan kedengaran di beberapa kawasan di Israel  awal Ahad apabila pertahanan udara memintas dron dan misil dari Iran, menurut laporan media.

Siren roket dan letupan kuat kedengaran di selatan Israel, termasuk Eilat, Beersheba, Dimona, Nevatim dan kawasan-kawasan lain, lapor Agensi Anadolu yang memetik The Times of Israel.

Seorang wartawan Anadolu berkata, siren dan letupan kuat juga kedengaran di Baitulmuqaddis, termasuk di atas  bangunan Parlimen Israel, Knesset.

Perkhidmatan ambulans Magen David Adom berkata, seorang cedera parah di selatan  Wilayah Negev dalam serangan itu.

Kor Pengawal Revolusi Iran (IRGC) mengesahkan pada Sabtu pelancaran serangan dron dan misil ke atas Israel.

IRGC berkata, serangan itu sebagai tindak balas terhadap “banyak sekali jenayah” dilakukan Israel, termasuk serangan ke atas Kedutaan Iran di Damsyik minggu lepas.

Tentera Israel berkata, pihaknya berada dalam keadaan siap siaga tahap tinggi berikutan serangan Iran itu.

Sekurang-kurangnya 13 orang maut dalam serangan misil ke atas Kedutaan Iran di Damsyik pada 1 April termasuk tujuh penasihat tentera. Tehran mendakwa Israel melakukan serangan itu.

Tel Aviv tidak mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu secara rasmi  tetapi ia telah melakukan beberapa serangan yang menyasarkan kepentingan Iran di seluruh Syria. – BERNAMA


INI HANYA

PERMULAAN

AMIN

JIKA ISRAEL

AMERIKA BALAS

PERANG LAGI

MEREBAK

AMIN

KHALAS

PERANG DUNIA KE 3 ?


PERANG DUNIA KE3

MUNGKIN PECAH

JIKA AMERIKA

BANTU ISRAEL

KHALAS

KURANGKAN PENDUDUK DUNIA


KOBID PUN

PROJEK SAMA

DAPAT DUIT

JUAL VAKSIN

KURANGKAN

PENDUDUK DUNIA

AMINUnknown commented on 
"KAPAL MILIK 
ZIONIS ISRAEL DI TAWAN"

tt gua nak tanya lu satu benda .. apa guna kita menang lawan mat kobit dengan vaksin.. tapi akhirnya kita sendiri bunuh diri sendiri dengan bom dan dan peluru.. woi kita habis bilion2 hanya nak menang lawan kobit tau... kah kah kah