Ahad, 23 Mei 2021

TEMO KASE ORE TANISATU BUDAYA

SATU BANGSA

SATU CITA RASA

AMIN 

 

GUNAKAN AKAL DAN FIKIR

 
GUNAKAN AKAL

MULA BERFIKIR

ASAL KARUT

 MEMBAWA KARUT 

Unknown commented on 

"DIBENTUK

 OLEH MANUSIA"

Datang dah geng sembah kubur dan puja selipar nabi. Geng yg ditipu guru pondok untuk keluar duit bayar tekong tahlil, bayar tekong selawat, bayar pentahlil kubur, bayar tukang mengaji kubur. Geng ni jadi bangang sebab mak bapak bagi minum air penerang hati. Geng bangang ni kalau bertambah bangang hanya boleh dirawat dengan perubatan islam. Dah bangang minum air penerang hati lepas tu nak salahkan jin setan. Bertambah bangang bila bayar ustaz halau jin ribuan ringgit lepas dijampi dan di ludah. Selepas lebih 100 tahun Abd wahab mati, barulah wujud geng Saudi dan penunggang agama yg berselindung dgn nama Abd wahab. 


Apa2 keburukan Saudi, yg disalahkan ialah Abd wahab. Sebab tu aku kata yg meratap ratib wahabi ni semua bodoh, termasuk mufti dan alim ulamak. Geng ni semua mana berani maki Saudi sebab takut tak dapat meniaga umrah dan ziarah kesana. Bila Saudi mengebom yaman, yg jahat adalah wahabi, bukan Saudi. Bangangggggg

PANDANGAN MALAYSIAN INSIGHT

 


BERPOLITIK 

TAK HABIS HABIS

AMIN

POLITIKUS 

KERAJAAN

POLITIKUS BUKAN

KERAJAAN SAMA

BEBAL

AMINSetahun berlalu, rakyat muak dengan SOP mengarut

TIADA apa yang lebih menggerunkan dari melihat aksi kebebalan. ― Jawaharlal Nehru

Tentulah dia betul, dan rakyat Malaysia sudah muak melihat perkara ini berlaku sewaktu menangani pandemik dalam tempoh setahun lalu.

Lebih ramai maut sejak darurat diisytihar pada 11 Januari berbanding sewaktu gelombang pertama pada tahun lalu.

Lebih ramai rakyat dijangkiti dan lebih ramai juga pesakit masuk ke unit rawatan rapi. Lebih ramai juga perlu bantuan pernafasan. Lebih ramai disahkan mati sewaktu tiba di hospital.

Setakat semalam, lebih 500,000 orang rakyat kita dijangkiti dan 2,199 maut akibat Covid-19.

Itulah korban pandemik yang meningkat sejak darurat diisytihar dan pelbagai tindakan memperketat dan melonggarkan kawalan pergerakan tahun ini.

Tentulah Malaysia tidak akan kerugian RM2.4 bilion sehari lagi seperti yang berlaku sewaktu PKP pertama pada Mac 2020.

Bukanlah disebabkan kawalan itu kurang tegas tetapi semakin kurang pengusaha yang masih berniaga dan menanggung kerugian.

Satu-satunya sinar harapan pada waktu ini, kempen pemberian vaksin akan semakin pantas pada Jun apabila lebih banyak bekalan tiba dan penerima mendapat suntikan pertama, jika tidak kesemuanya.

Malaysia perlukan kejelasan dan alasan sains di sebalik rancangan kerajaan dan pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP).

Tiada gunanya mengumumkan mesyuarat dan menyiar SOP lebih ketat jika seluruh rancangan itu dangkal.

Ya kita perlu kurang kehadiran di pejabat dan tempat kerja. Ya, kita perlu kurang pergerakan manusia dan lalu lintas, kita perlu kurang perhimpunan, kita perlu lebih berjaga-jaga, kita perlu lakukan semua ini untuk kurangkan jumlah jangkitan.

Tapi itu tindakan ke atas rakyat supaya jabatan kesihatan dapat menambah keupayaan untuk menghadapi kebanjiran jangkitan dan kes tenat yang memerlukan ICU dan rumah mayat dan tanah pengebumian.

Apa rancangan kerajaan untuk menurunkan angka jangkitan dan menyingkirkan virus dari kehidupan kita seharian?

Adakah pelan menyeluruh Find, Test, Trace, Isolate and Support (FTTIS) yang disarankan Pertubuhan Kesihatan Sedunia di awal pandemik? Hanya Selangor yang nampaknya menjalankan usaha ini.

Arahan supaya rakyat duduk di rumah itu satu perkara, tetapi kerajaan perlu melakukan lebih lagi daripada mengehadkan waktu perniagaan, muatan dan kekerapan pengangkutan awam dan mengadakan lebih banyak sekatan jalan raya.

Carilah kluster dan adakan lebih banyak ujian. Benarkan perniagaan dibuka dan kawal kehadiran dan penjarakan dengan sistem Hotspot Identification and Dynamic Engagement (HIDE) tool  MySejahtera.

Gunakan sains dan data untuk menewaskan pandemik dan membolehkan ekonomi berjalan.

Virus bekerja 24 jam, sepanjang minggu, bukan hanya pada shift malam. Ia merebak di kawasan tempat kerja, tempat ibadat, pusat pendidikan, tetapi tidak di restoran yang hanya menyediakan khidmat penghantaran atau jualan berbungkus.

Mesyuarat dan penelitian kerajaan ke atas pandemik dan sekatan pergerakan perlu menemukan hasil konkrit, bukan karut-marut yang menyebabkan kerajaan menjadi bahan jenaka lebih kelakar.

Rakyat wajar menerima balasan sekiranya mereka bertanggungjawab memilih kerajaan ini. Tetapi rakyat tidak memilih kerajaan ini dan tidak wajar menerima kerajaan yang amat tidak berwibawa.

Sekurang-kurangnya, biarlah orang yang cekap dapat melaksana FTTIS dan SOP lebih baik. Sebabnya sekarang, kebebalan ini lebih menggerunkan berbanding statistik Covid-19. – 23 Mei, 2021.

* Jahabar Sadiq
 pengendali The Malaysian Insight.


ADA GILA

NAK JADI PM

AMIN

ADA PEKAK TAK

MAHU DENGAR

PANDANGAN 

ORANG LAIN

AMIN

SEMUA INI

MENYUSAHKAN

ORANG RAMAI

KHALAS 

TAHNIAH 

SELANGOR BUAT

KERJA BETUL

AMIN
C.U.S - CARA UNTUK SELAMAT

 


C.U.S 

 CARA

UNTUK SELAMAT

BUKAN  SOP 

INI DALAM 

BAHASA INGGERIS 

MAK CIK FELDA

TAK FAHAM

AMIN

PROPAGANDA

 TAK MASUK

KHALAS


Hanya 2 jam dibenarkan berada dalam premis peruncitan, pusat beli-belah, kata menteri

TEMPOH pelanggan boleh berada di dalam semua premis peruncitan termasuk pusat beli-belah dihadkan kepada maksimum dua jam, berkuat kuasa 25 Mei ini, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Alexander Nanta Linggi. 

Beliau berkata itu antara  Cara Untuk Selamat (CUS) -  bukan  prosedur operasi standard (SOP)  - yang dikemas kini bagi sektor perdagangan pengedaran termasuk peruncitan, pemborongan dan pengedaran, susulan pengumuman pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang lebih ketat semalam.

Turut dikemas kini ialah waktu operasi sektor perdagangan pengedaran termasuk semua premis peruncitan, pemborongan, pengedaran dan restoran dihadkan dari 8 pagi hingga 8 malam.

“Bagi kedai farmasi dan penjagaan diri pula, waktu operasi kekal dari 8 pagi hingga 10 malam kecuali yang tersenarai di bawah aktiviti yang tidak dibenarkan seperti spa, wellness dan perkhidmatan manicure dan pedicure,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Nanta berkata penambahbaikan lain yang dilaksanakan ialah mewajibkan had jumlah pelanggan di dalam semua premis peruncitan termasuk kompleks beli-belah dalam satu-satu masa mengikut keluasan premis perniagaan dengan penetapan satu orang bagi setiap empat meter per persegi.

Had kapasiti pekerja bagi semua premis peruncitan, pemborongan, pengedaran dan kompleks beli-belah termasuk pengurusan, operasi dan sokongan pula ditetapkan sebanyak 60 peratus, katanya. 

Bagi premis peruncitan yang tersenarai di bawah Sistem Hotspot Identification for Dynamic Engagement (HIDE) yang masih berisiko tinggi selepas penilaian risiko dibuat oleh Kementerian Kesihatan (KKM), ia akan ditutup serta-merta selama tiga hari bagi tujuan sanitasi, katanya. 

“Penambahbaikan dan sekatan tambahan ini akan berkuat kuasa pada 25 Mei ini di seluruh negara,” kata Nanta yang memohon pemain industri di bawah sektor perdagangan pengedaran memastikan pematuhan SOP tersebut oleh pekerja dan pelanggan.

“Pemilik-pemilik premis perniagaan juga hendaklah sentiasa proaktif, peka dan memastikan pematuhan SOP sentiasa berada di tahap yang maksimum bagi memastikan keselamatan premis masing-masing dan orang ramai dapat terpelihara,” katanya.

Nanta berkata Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan menggerakkan 2,262 pegawai penguat kuasa di seluruh negara untuk memastikan pematuhan SOP yang diperketatkan itu di semua premis perniagaan peruncitan, pemborongan, restoran dan pengedaran.

“Penguat kuasa KPDNHEP juga akan bertindak memperhebat pemeriksaan premis-premis perniagaan termasuk pada hujung minggu dan hari cuti,” katanya.

Beliau menegaskan KPDNHEP sebagai antara agensi yang diperturunkan kuasa bagi menguatkuasakan PKP di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988  tidak akan berkompromi dalam mengambil tindakan tegas termasuk mengenakan kompaun.

“Kementerian juga tidak teragak-agak untuk mencadangkan kepada Majlis Keselamatan Negara untuk menutup serta-merta mana-mana premis yang didapati tidak mematuhi SOP PKP yang diperketatkan ini,” katanya.

Nanta berkata kerjasama semua pihak pada masa ini adalah amat penting bagi memastikan penularan Covid-19 dapat diatasi segera di samping dapat mengekalkan kelangsungan ekonomi negara.

Untuk sebarang pertanyaan lanjut, pihak pemain industri dan orang ramai boleh menghubungi Sekretariat Perdagangan Pengedaran dan Industri Perkhidmatan di talian hotline 03- 8882 5881/ 5905 atau melalui e-mel kepada spip@kpdnhep.gov.my – Bernama, 23 Mei, 2021.

BERI ARAHAN

DALAM BAHASA

YANG RAKYAT PAKAI

AMIN

KITA BUKAN 

DI LONDON

 DI JEDDAH

ATAU DI PARIS

  AMIN

KITA ADA 

FELDA CHEMOMOI

AMINTERIMA KASEH - PENCERAHAN WAJIB DITERUSKAN

 


TERIMA KASIH

PENCERAHAN

WAJIB DITERUSKAN


Loyastout commented on 

"SILA BETULKAN WIKIPEDIA"

Ni nasihat ja sham, hang tumpu pada politik ngan ekonomi sudahlah sham, hang kelaut teruk sangat ni,,, nak yamseng ka nak nostrovia ka buat ja,,jangan jadi bangang sudah,,,kahkahkah

PEMIKIR YAHUDI

 


PEMIKIR YAHUDI

Awaiting moderation

hamim commented on 

"SILA BETULKAN WIKIPEDIA"

TT, apa salah nya 24 nabi dari bani Israel? Dah sememangnya dari keturunan Nabi Yaakub A.S, nabi nabi tersebut bukan dari kalang orang orang pengganas yahudi sekarang ini, pengganas yahudi sekarang berbagai warna kulit dan datangnya pun tak tahu dari berapa negara, mungkin yahudi tu


 hanya anutan mereka macam Nisamudin Rais yang menganut Islam budaya, orang puasa dia puasa orang raya dia raya, orang ngentot selepas nikah, dia tak nikah tapi dia ngentot, takut dapat anak luar nikah dia pakai sarkot....kah kah kah kah kah


BERITA NOKIA DATANG LAMBAT

 


BERITA NOKIA

TRADISI KUNJUNG MENGUNJUNG 
DAN ZIARAH ADALAH ELOK
 TAPI SEMOLEKNYA 
DITANGGUHKAN BUAT MASA INI
 BAGI MENGELAKKAN 
JANGKITAN COBID-19

MAJLIS KESELAMATAN 
NEGARA
BERITA NOKIA

INI SEPATUTNYA

SAMPAI SEBELUM

HARI RAYA

 AMIN

PARIS OF MALAYA JADI MOSCOW OF MALAYA

 


PARIS OF MALAYA

JADI

MOSOW OF MALAYA

HOK NI KU LI ROYAK

Unknown commented on

 "BUKTI SAHEH JUAL AGAMA

 DAN JUAL AYAM 

BISNES TERTUA DALAM DUNIA"

sejarah di malaya sendiri, yg popular jual ayam bukannya 'ipoh mali tatak sombong ma', tetapi PARIS OF MALAYA...masa tu ayam umur 12tahun pun ada. kita tak tau ayam2 ni bertelur sampai generasi ke berapa, tetapi zaman skrg dgr kata, ada juga ayam fresh dr keturunan PARIS OF MALAYA. Bapak2 bukak kitab,baham balak, anak anak jadi ayam

NAPA TAK TANYA NAJIB ATAU CUCU NOAH

 

GENTING !!

NAPA TAK TANYA

NAJIB DAN

CUCU CICIT NOAH

Unknown commented on 

"BUKTI SAHEH

JUAL AGAMA DAN JUAL AYAM

 BISNES TERTUA DALAM DUNIA"

Sabri kata dia tak tahu casino buka di Genting, Cina kat Genting cakap setiap hari ada bayar komisen sama Munke, entah Munke mana dapat habuan, kah kah kah syukuran alamak semua cover atas sampai bawah, kerajaan bukan gagal sebab dia kerajaan sebab gagal.kerana ramai otak kat butuh fikir nafsu duit dia kah kah puki betoi lah haram.jadah seeker nie.kah kab kah

ANWAR SERANG KJ

 


PERANGAI 

TAK BERUBAH

Arymanchino commented on

 "ABANG NON 

DAH BERJAYA"

Haramjadah melaon Abam memang kaki putar.Bila dah d malukan oleh KJ kerana menipu,sekarang putar lg tanya kenape vaksin dari Cina lambat smp.Kaki sondol belakang ni memang cari jln mcmaane nsk sontot belakang org..Puii..

LAMUN CINTA OK MACAM RUMI - JANGAN BEBAL MACAM DONKI

 LAMUN CINTA

OK - MACAM RUMI

JANGAN JADI DONKI

Unknown commented on 

"BAIK JAHAT JUJUR AGAMA

 ADALAH KONSEP"

Orang beragama ni macam orang tengahbdilamun cinta la tt... Dia apa peduli..dia sudah angau.. Tapi aku respek kat orang2 bercinta ni sebab dal dok berpimpen rangan lagi dok usha awek orang... Kah kah kah....

AMERIKA PERTAHANKAN LAUTAN SUNDA DARI CHINA MERAH

 

AMERIKA PERTAHAN

LAUTAN SUNDA

DARI CHINA MERAH

BUKTI SAHEH JNUAL AGAMA DAN JUAL AYAM BISNES TERTUA DALAM DUNIA


SAHEH 

JUAL AYAM

JUAL AGAMA

BISNES TERTUA

DALAM DUNIA

AMIN

INI NAMANYA

TIPU ISLAMIK

KHALASRugi RM12.7 juta, VVIP antara mangsa penipuan pelaburan NAR Trading

GEORGE TOWN – Menjanjikan keuntungan berkonsepkan Islam.

Itu modus operandi sindiket pelaburan dikenali sebagai NAR Trading yang sudah menjerat 47 mangsa di Pulau Pinang dengan kerugian mencecah RM12.7 juta.

Ketua Jabatan Siasatan Komersial Pulau Pinang, Asisten Komisioner Mohd Rosni Mohd Lazim berkata, kesemua 47 laporan itu diterima pihaknya sejak awal Januari hingga 17 Mei lalu.

Jelas beliau, hasil siasatan mendapati sindiket menawarkan keuntungan dalam bentuk hibah sebanyak 10 peratus kepada pelabur yang membeli saham pelaburan forex, perhotelan serta perniagaan kafe mereka.

“Rata-rata mereka yang ditipu sindiket berusia lingkungan 20 hingga 70 tahun dan kadar minimum setiap pelaburan berjumlah RM10,000.

“Hasil siasatan mendapati syarikat itu mempunyai tiga syarikat di Pulau Pinang dan beroperasi sejak tahun 2016 dengan mensasarkan golongan kenamaan sebagai mangsa, namun ada orang awam turut diperdayakan oleh mereka,” katanya baru-baru ini.

Mengulas lanjut mengenai modus operandi, Mohd Rosni memberitahu, bagi menyakinkan mangsa sindiket melakukan perjumpaan secara bersemuka untuk menjelaskan konsep pelaburan di sebuah hotel di Bayan Lepas di sini.

Kata Mohd Rosni, sindiket menawarkan beberapa pakej pelaburan dan setiap pelabur diminta tandatangan surat akaun janji bagi menyakinkan pelaburan itu berkonsepkan Islamik.

“Bagi menarik lebih banyak pelaburan dibuat, sindiket membayar keuntungan setiap bulan iaitu hibah 10 peratus, namun selepas nilai pelaburan ditambah sindiket culas membayar keuntungan dan mula memberi pelbagai alasan termasuk Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) punca pembayaran gagal dilakukan.

“Bagaimanapun, kelicikan sindiket ini berjaya ditumpaskan selepas pihak polis menahan tiga lelaki yang berperanan sebagai pengarah urusan serta ejen kutipan wang dalam beberapa serbuan baru-baru ini,” katanya.

Tambah beliau, orang ramai yang menjadi mangsa penipuan sindiket ini diminta tampil membuat laporan bagi membolehkan siasatan lanjut terhadap mereka dilakukan.

“Selain itu, untuk mengenali sama ada sesuatu pelaburan itu satu penipuan atau tidak adalah mereka dijanjikan pulangan keuntungan yang tidak masuk akal.

“Buat semakan sewajarnya berkenaan latar belakang syarikat yang ingin berurusan bagi memastikan tidak menjadi mangsa penipuan,” kata Mohd Rosni. – 

INI NAMANYA

HAJI PAK MAN

TELO

KAH KAH KAH

HARI INI 

PAK MAN DAH

NAIK HAJI

KAH KAH KAH

NIAGA MULA

DENGAN BISMILAH

KAH KAH KAH

AKHIR DENGAN

HAMDULIAH

KAH KAH KAH

AMIN


ABANG NON DAH BERJAYA

 


ABANG NON

DAH BERJAYA

TIPU MAT SABU

TIPU GUAN ENG

JATUHKAN MADEY

MASIH MENUNGGU

AMIN

Unknown commented on 

"SIAPA MENENTANG ISRAEL

 TAKA AKAN 

DAPAT BERKUASA"

Habis tu abang non sokong israel dan intim dengan pemimpin amerika sampai sekarang tak dapat kuasa jugak.

ROCK N ROLL HIDUP SEDUNIA

 

ROCK N ROLL

HIDUP SEDUNIA

SILA BETULKAN WIKIPEDIA


 SILA BETULKAN

WIKIPEDIA

Unknown commented on

"BETUL SAHEH - 24 NABI 

ADALAH BANI ISRAEL"

24 dari 25 adalah bani Israel?? Sapa kencing kau ni TT? Baca balik banyak2 TT.. jnganlah levelkan diri kau serendah ni kalau ye pun kau tak setuju dengan islam. Amin

Bani Israel

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Bani Israel (Ibrani:שבטי ישראל Bahasa Arab:بني إسرائيل) merujuk kepada kaum atau keturunan Nabi Yaakub a.s . Mereka inilah yang digelar Bani Israel (anak-anak Nabi Yakuub a.s). Dari keturunan ini juga asalnya kaum Yahudi . Perkataan Israel, berasal dari gelaran yang diberikan kepada Nabi Yaakub (a.s). Perkataan Israel ini bermaksud "Hamba Allah yang taat" atau "Tentera Allah". Perkataan "Isra" bermaksud "Hamba atau Tentera" dan "El" membawa maksud "Allah SWT". Tetapi ada juga yang mengatakan bahawa Israel bermaksud "Yang suka berjalan pada waktu malam". Gelaran "Israel" ini dikurniakan kepada Nabi Yaakub (a.s) kerana baginda diberkati oleh Allah SWT. Perkataan "Israel" berasal dari bahasa Ibrani.

Kaum Bani Israel berasal daripada anak-anak nabi Yaakub (a.s) seramai 12 orang yang turut dikenali dengan gelaran 'Al-Asbaath' (Bahasa Arab:الأسباط) iaitu Rubin, Sham'un, Lawi, Yahuza, Zabulun, Yasakar, Dan, Jad, 'Ashir, Naftali, Yusuf, dan Bunyamin. Antara anak-anak baginda, ada antaranya yang diangkat menjadi Nabi seperti Nabi Yusof (a.s) yang meneruskan apa yang diajarkan oleh Nabi Ibrahim kepada datuk baginda, Nabi Ishak a.s., bapa baginda, Nabi Yaakub dan akhirnya baginda sendiri yang dipilih Allah untuk meneruskan Syariat Allah dimuka bumi ini.

Terdapat ramai rasul-rasul yang terkemuka diutuskan dalam kalangan Kaum Bani Israel ini seperti Nabi Yusuf, Nabi Musa, Nabi Harun, Nabi Daud, Nabi Sulaiman, Nabi Ilyas, Nabi Ilyasa, Nabi Yunus, Nabi Zakaria, Nabi Yahya dan Nabi Isa(yesus) yang merupakan rasul yang terakhir yang diutuskan Allah kepada kaum ini sebelum kedatangan Nabi Muhammad s.a.w yang merupakan rasul yang terakhir yang diutuskan kepada seluruh umat manusia dimuka bumi Allah ini(menurut ajaran agama islam)

MANA PUKIPIM - MANA PEJUANG JIHAD

 

MANA PUKIPIM

MANA PAK AJI 

PAK LEBAI LEBAI

MANA ARUS SANI

MANA PARA RETARD

KENAPA SENYAP 

AMIN

KENAPA KAPIR 

BERSUARA

TAPI ISLAM SENYAP

AMIN

MANA LEBIH BAIK

MEMPERTAHANKAN 

MASJID DARI 

JADI JAMBAN

ATAU

JAGA KOTE SAJAT

KHALAS

DIBENTUK OLEH MANUSIA

 DIBENTUK

OLEH MANUSIA

zaki commented on 

"SEJARAH 

TAMADUN MANUSIA"

Runtuhnya kerajaan abbasiah dilanyak temujin menamatkan tafsiran islam ikut versi arab melahirkan kerajaan osmaniah, sebaik baik raja, sebaik baik tentera, sebaik baik rakyat menakluk kota Constantinople, 


sehingga lahir wahabi mengembalikan hegemoni tafsiran agama mengikut versi arab dengan tema kembali pada al Quran dan hadis supaya kekayaan dunia kembali pada arab. hakikatnya tafsiran agama versi wahabi sama seperti bangsa yahudi menuntut tanah Palestine supaya kekayaan dunia menjadi milik yahudi

BUKANG KONSEP TAPI SEJARAH ISLANG

 


 BUKANG KONSEP

TAPI

SEJARAH ISLANG

panglimo potaseh commented on 

"TAK PERLU TUNJUK - 

FAHAMI APA ITU KONSEP"

Islang lawang keristiang sebab masing2 ngatakang mrk lebih KEBENARANG. Saudi lawang Yemeng ngatakang islang Saudi lebih kebenarang ..dulu Awang Sotong lawang Kutti Kerala sebab Kerala makang nasi kandar yang ada seketoi babi ..bukang banyak pong seketoi je. Yang paling best Mantan Agong yang mengislangkang kapir Russia dgn bekalang pisau kecik 5 inchi ..tuckbEEr ..ini semua konsep ke bukang.

BERKHALWAT HAR KE 432

 

KHALWAT KE 432


AHAD 23/5/2021
KITA MASUK KE HARI 432
BERKHALWAT

DARURAT
HARI 132

PKP 3.0

KITA LIHAT DAN TUNGGU
APA ARAHAN
MAJLIS KESELAMATAN

KEMUDIAN KITA TUNGGU
HASIL DARI ARAHAN ITU
APAKAH ANGKA AKAN TURUN
ATAU
ANGKA AKAN  NAIK
AMIN

PAGI INI HOKKIEN LENGANG
TAK ADA SAPA PUN
PAGI AHAD 
PEKERJA KIBUR PUN BERCUTI

KUALA LUMPUR BERJEREBU
LANGIT BERBTOMPOK AWAN PUTIH
MATA HARI TAK KELIHATAN

UNGGAS
HANYA KUR KUR KUR

BUNGA BUNGA
MASIH BERKEMBANG
MENJADIKAN PAGI AHAD
YANG MENJANJIKAN

DI POKOK MENGKUDU
GUA NAMPAK
RUMAH JANTAN SEDANG DIBINA
RUMAH UNTUK ISTERI
DAH SIAP
JELAS DALAM BUDAYA UNGGAS
ISTERI DIDAHULUKAN
KERANA BAKAL
MELAHIRKAN
JENERASI AKAN DATANG
AMIN

BRO
SENYUM LAH PAGI INI
MULAKAN PAGI INI
DENGAN HATI YANG GUMBIRA

BRO
INGAT KITA TIDAK AKAN
DI HUKUM KERANA KITA MARAH 
TAPI
KITA  SENDIRI 
AKAN DIHUKUM OLEH
KEMARAHAN KITA

BRO
MANGSA UTAMA
DARI KEMARAHAN
IALAH DIRI KITA SENDIRI

BRO
KETIKA MARAH
JANGAN CAKAP KASAR
MARAH AKAN HILANG
KATA KATA KESAT
AKAN TERUS MENGKOYAK
YANG MENDENGAR
SEPANJANG HIDUP
GUNAKAN PERKATAN SOPAN
JIKA TIDAK
SENYAP BISU

BRO
SENYUM BILA
MENGENANG KEMBALI
 PERANGAI KITA
YANG LALU LALU
SEBELUM 
PENCERAHAN SAMPAI

BRO
JANGAN CEMBURU
PADA YANG LAIN
JANGAN SINGGIT MENYINGGIT
TUMPUKAN
PADA APA YANG
LU NAK BUAT

BRO
JANGAN STRESS DIRI
SEMUA AKAN BERUBAH

BRO
HIDUP INI INDAH
SATU SAAT
SATU JAM
SATU HARI
IANYA
TAK AKAN DATANG LAGI
DALAM HIDUP INI
JAUHKAN BERBALAH
JAUHKAN KEMARAHAN
BECAKAP SOPAN
KEPADA SEMUA ORANG

KUNCI HIDUP GEMBIRA
JANGAN BERHARAP
PADA ORANG LAIN
BUAT SENDIRI

BRO
LU ADA MASALAH
KEUPAYAAN LU SELESAIKAN
MASALAH ITU ADALAH
DUA KALI LEBIH HEBAT
DARI MASALAH ITU
JANGAN NILAI DIRI RENDAH

BRO
BIJAK BERKATA: TIDAK
TANPA PERLU
MEMBERI PENERANGAN

BRO
JANGAN SEDIH
PERKARA YANG DULU
SEMUA DAH PERGI
JANGAN RISAU
PEKARA YANG AKAN DATANG
IANYA BELUM SAMPAI
HARI INI TERBUKA
MARI KITA RAYAKAN
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERKHALWAT