Khamis, 24 Mei 2018

INI BARU COOL
INI BARU COOLLEPAS BERBUKA

KITA BERTANDAK


MENTERI PERTAHANAN

MENTERI 

PERTAHANAN

PAKATAN 

HARAPANWahai pembacha Tukar Tiub yang budiman.

Jika nama  "SABU""  disebut lantas orang akan terus ingat Mat Sabu yakni YB Mohamed bin Sabu Menteri Pertahanan baru kita.

Namun dari tahun 1920an hingga awal 1960an nama  Sabu itu sudah mashor di seluroh dunia.

Anak kelahiran Mysore , India pada tahun 1924, Sabu Dastagir atau Selar Shaik Sabu adalah anak kepada pengembala gajah atau mahout.

Pada usia nya 13 tahun Sabu diambil belakon filem British, Elephant Boy  juga sebagai pengembala gajah.

Watak lebeh utama dalam filem The Thief of Baghdad (1940) menyinarkan lagi pelakon remaja ini.Di susoli pula watak utama dalam The Jungle Book (1942).

Pada tahun 1944 Sabu Dastagir mendapat kerakyatan Amerika dan menyertai USA Army Airforce.Buat makluman pembacha US Air Force hanya di tubohkan pada 19 September 1947.Sabu Dastagir menjadi penembak dalam kapal terbang...rear gunner dan kemudian ball turret gunner.Beliau mendapat pingat keberanian Distinguished Flying Cross. Hero  senggoti  kata orang Kelantan macham  masa dia belakon di layar perak.

Sabu Dastagir meneruskan karier lakonan di Hollywood dan lebeh 20 filem lakonan nya dari 1940an -1960an.Beliau mati mengejut akibat serangan jantong pada 2hb December 1963...sebelum menchechah usia 40 tahun.Filem terakhir nya  A Tiger Walks ke layar perak selepas kematian nya.

Filem pertama  Elephant Boy dan akhir A Tiger Walks....serupalah liku2 hidup Mat Sabu kita. Gajoh Rimau pun lari bila dia bagi uchapan.Kita ucapkan Selamat Berkhidmat kepada Abang Mat kita selamat bertugas sebagai Menteri Pertahanan..

Semoga Mat Sabu menjadi bintang yang turut bersinar macham Sabu Dastagir

------------------

GARIS TEPAT


BURUH MELAYSIA

DIDAHULUKAN

BUKAN BANGLA

BUKAN INDON

Pekerja Bangladesh tidak akan dihantar pulang
KUALA LUMPUR - Kerajaan akan mengkaji semula perjanjian mengenai pekerja asing dengan semua negara terlibat dalam usaha mengurangkan kebergantungan dengan mereka, kata Menteri Sumber Manusia M Kulasegaran.

Beliau berkata, keutamaan pekerjaan perlu diberikan kepada rakyat Malaysia terlebih dahulu sebelum diberi kepada pekerja asing.

"Semua perkara ini perlu dikaji semula. Bagi saya mengenai pekerja asing, kita mahu mengurangkan  kebergantungan dengan mereka.

"Keutamaan akan diberikan kepada pekerja kita, rakyat kita terlebih dahulu. Fikirkan mengenai rakyat Malaysia terlebih dahulu, yang lain kemudian," katanya di Wisma Perkeso, hari in


INI GARIS TEPAT

UPAH DINAIKKAN

BURUH ASING

HANYA

BUAT KERJA

YANG TAK ADA

TENAGA TEMPATAN

BOLEH BUAT

CONTOH

PAKAR KAJI BUMI

PAKAR  LOGAM

BUKAN

TUKANG MASAK

RESTORAN CINA

JANGAN KERA

DIHUTAN 

DISUSUKAN

ANAK DIRUMAH

MATI TAK MAKAN

---------------------

REDUP DAN NYAMAN
HARI INI
kuala lumpur redup nyaman
santai dan santai
hujan tidak
panas pun tidak

selamat berbuka puasa


PEMBETULAN

(jam 6.30)
yang diatas gua tulis jam 5 petang
yang ini ditulis  jam 6.20

tetiba 
pada jam 6.05 petang
petir kilat sabung menyabung
halilintar membelah bumi
hujan turun 
lebat lebat lebat

ezi dan tak tak 
amat takut 
pada 
guruh petir dan kilat
mencari tempat 
berselindung-------------

TUTUP BTNTUTUP BTN
Mohon kerajaan baru hapuskan pusat2 pemandulan otak anak muda di seluruh negara, mulakan dgn pusat2 latihan BTN. on HANCURKAN KETUANAN MELAYU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 5/22/18
----------------

TANGKAP TANGKAP
KES INI MUDAH

DISELESAI

SEKARANG JELAS

NAJIB NAK

KELING ARUL 

JADI KEPALA

KHAZANAH

Najib guna wang Khazanah untuk bayar hutang 1MDB - sumber

Pentadbiran Najib menggunakan wang yang diperolehi daripada perjanjian dengan Khazanah Nasional Berhad untuk membayar beberapa liabiliti milik 1MDB, kata dua sumber kepada Reuters.
Khazanah membayar kerajaan RM1.2 bilion pada pertengahan 2017 sebagai pertukaran untuk saham boleh tebus yang dimiliki oleh Kementerian Kewangan, kata sumber itu sambil menambah bahawa dana itu kemudian digunakan untuk membayar beberapa hutang 1MDB kepada IPIC Abu Dhabi.

PANGGIL

PENGERUSI 

KHAZANAH

AZMAN MOKHTAR

TANYA DIA

BERES TUNTAS
---------------------

AKTA AUTA KEELING

CONTOH TERBAIK

AUTA KEELING

Menteri Kewangan tak adil - Arul Kanda

Ahli korporat Arul Kanda Kandasamy menyifatkan Menteri Kewangan Lim Guan Eng tidak adil dengannya apabila mengeluarkan kenyataan umum yang didakwanya memberi gambaran “tidak tepat” berkaitan apa yang berlaku.
“Pada pandangan saya, tidak adil untuk menteri membuat kenyataan terbuka, yang tidak sepenuhnya dan dengan tepat menggambarkan bagaimana soalan ditanya dan dijawab (dalam sesi taklimat 1MDB).

KEELING NI

BUKAN MAIN LAGI

BERKEMPEN 

KE HULU HILIR

BERSIHKAN NAJIB

DAN 1MDB

KEELING INI

WAJIB DITANGKAP

BUAT AKTA BARU

AKTA 

AUTA KEELING

HAJAR SEMUA

KEELING DAN EEE---------------

FAKTOR MAHATHIR - SEJARAHFAKTOR MAHATHIR
Kemenangan Pakatan adalah suatu evolusi politik, dari politik pekaum ape ke politik kebangsaan tulin yang  kerjasama rakyat dari semua kaum dan juga segala lapisan di masyakat Malaysia Baru. Itulah suatu kemenangan yang membawa harapan, harapan yang telah di tunggu tunggukan selama 61tahun oleh rakyat jelata. on MERAKAM SEJARAH - FAKTOR MAHATHIR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 5/24/1

PDRM
Hanya PDRM yang tidak bersuara....walaupon aku kurang minat dgn IGP tu tp kita kena berlaku adil la sbb IGP ada buat statement utk kebebasan mengundi bg anggota dan pegawai polis dan mengulangi bahawa undi anggota dan pegawai adalah rahsia... on MERAKAM SEJARAH - FAKTOR MAHATHIR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 5/23/18
MALAYSIA NEGARA 
"Pilihanraya, kalau boleh ubah kerajaan, dah lama diharamkan mcm pilihanraya pbt". Negara dunia ketiga takkan ubah pemerintahan melalui election. Skg gua nak tanya lu tt. Negara kita dunia ke berapa? 


DUNIA 

KE BERAPA?

Berikan contoh negara x berdunia? Setuju tak kalau mental ko satu2nya kt Malaysia ini yg dunia kelas ke3? Kau sudah yakin ke belum dgn qada qadar Allah? Sekian, mohon dijawab sebelum tiba lailatul qadar. on MERAKAM SEJARAH - FAKTOR MAHATHIR
Publish | Delete | Spam
Nole
on 5/23/18


---------------------

INGATAN


INGATAN

DIBERI INGATAN 
KEPADA SEMUA PEMBACA TUKAR TIUB
KETIKA MENULIS KOMEN
JANGAN GUNAKAN HURUF BESAR
SURAT YANG MENGGUNKAN
HURUF BESAR SUSAH
NAK DIBACA
DAN TERUS DI DELETE

JUGA KALAU BOLEH 
JANGAN GUNAKAN 
'KOMA'
IANYA  TIDAK MUNCUL
SEBAGAI
'KOMA'

TERIMA KASEH
SELAMAT PUASA

-----------------------

MUKA TUAN HAJI LANCHOW

INI MUKA

TUAH HAJI

LANCHOW

Tujuan laporan audit 1MDB 

bawah OSA hanya untuk

 sementara, kata Amrin


Bekas Ketua Audit Negara, Tuan Haji  Ambrin Buang berkata beliau telah membuat keputusan untuk mengklasifikasikan laporan audit 1MDB di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 (OSA), tetapi ia sepatutnya untuk sementara.

KENAPA DULU

TOK AJI LANCHOW

TAK UMUMKAN

PEKARA INI

BILA NAJIB

DAH LINGKUP

BARU NAK UMUM

LANCHOW !

--------------------