Khamis, 20 Ogos 2020

DIKIR DAN KRITIK SOSIALDIKIR

KRITIK SOSIAL

SEKAWAH GULAI BABI JADI GULAI RUSA
DALAM POLITIK

SEMUA BOLEH

BERLAKU

AMIN

POLITIK IALAH

SENI MEMBOLEH

AMINAhli Parlimen DAP senaraikan syarat rundingan dengan Muhyiddin

JAWATANKUASA Parlimen untuk periksa dan imbang, serta peruntukan kewangan yang sama untuk kawasan pilihan raya pembangkang boleh menjadi syarat dalam rundingan antara kerajaan Perikatan Nasional dan pembangkang, kata Anthony Loke dari DAP.

Beliau membuat cadangan itu dalam sebuah wawancara dengan Malaysiakini susulan dari ucapannya pada 16 Ogos di mana beliau mencetuskan idea rundingan dengan semua parti politik di Dewan Rakyat demi kestabilan politik. 

Kerajaan Muhyiddin mempunyai majoriti tipis (111 daripada 222 ahli Parlimen) dalam dua undi blok terakhir yang diadakan oleh Dewan Rakyat.

Sebagai sebahagian dari rundingan, Muhyiddin mesti mengembalikan semula Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Pakatan Harapan (PH) sebelum ini.

Sejak PN mengambil alih kerajaan persekutuan pada Mac, tidak ada jawatankuasa yang ditubuhkan.

Jawatankuasa terpilih akan membolehkan ahli Parlimen pembangkang menjadi semak dan imbang kepada kerajaan.

Loke yang merupakan Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP dan ahli Parlimen Seremban berkata syarat kedua adalah pembiayaan yang sama untuk kawasan yang dikuasai pembangkang.

“Ini adalah masalah lama sejak Barisan Nasional (BN),” katanya merujuk kepada amalan yang dilakukan oleh kerajaan persekutuan hari ini untuk menyalurkan dana bagi kawasan pilihan raya pembangkang kepada agensi persekutuan dan bukannya kepada wakil rakyat secara langsung.

PH ketika berkuasa telah memperuntukkan dana secara langsung kepada ahli Parlimen BN, tetapi pada jumlah yang lebih rendah dari yang diberikan kepada ahli Parlimennya sendiri.

Loke memberitahu Malaysiakini bahawa dia telah mengemukakan cadangannya untuk rundingan dan syarat dengan dua menteri Bersatu serta pemimpin DAP dalam perbincangan tidak rasmi. – 20 Ogos, 2020


DALAM POLITIK

SEKAWAH

GULAI BABI

BOLEH BERTUKAR

MENJADI SEKAWAH

GULAI RUSA

AMIN

SEMUA MUNGKIN

AMIN

DALAM POLITIK

TIDAK ADA

MUSUH 

SEPANJANG

MASA

YANG ADA

HANYA

KEPENTINGAN 

SEPANJANG 

MASA

AMIN

BERITA BAIK UNTUK SEMUA
TAHNIAH

BARISAN DEPAN


Malaysia catat sifar kes penularan tempatan, 5 kes import Covid-19

MALAYSIA mencatatkan sifat kes penularan tempatan Covid-19 walaupun lima kes import dilaporkan.

Bagi tempoh 24 jam lepas, tujuh kes pulih juga direkodkan.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata dalam satu kenyataan bahawa lima kes import melibatkan empat krew sebuah kapal tangki dari Jepun yang berlabuh di Sarawak dan satu lagi kes merupakan seorang rakyat Bangladesh yang tiba di Malaysia.

Daripada empat krew kapal itu, dua merupakan rakyat Malaysia manakala dua lagi rakyat asing.

Noor Hisham berkata jumlah keseluruhan kes kini sebanyak 9,240 manakala kes pulih pula 8,932.

Kes aktif adalah sebanyak 183 kes.

Tiada kematian baharu dicatatkan, sekali gus mengekalkan jumlah korban sebanyak 125.

Tujuh pesakit masih mendapatkan rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan empat daripadanya memerlukan bantuan alat pernafasan. – 20 Ogos, 2020.


WARGA WAJIB

PATUH ARAHAN

AMIN

BERSATU TERSEPIT

BERSATU TERSEPIT
BERSATU dah jadi hantu, terapong apong. Madey taknak terima Bersatu sebab khianat. Gerombolan pun taknak terima Bersatu sebab Bersatu khianat pada parti melayu keramat tu. kahkahkah kahkahkah kahkahkah 
on 
MUHYIDDIN TERSEPIT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 20/08/20

Ab

LIBYA ADA OMAR MOKHTAR - MALAYSIA ADA MOKHTAR SENIK


LIBYA ADA

OMAR MOKHTAR 
MALAYSIA ADA

MOKHTAR SENIK
Takde ke produser filem 
nak buat filem sinopsis macam sejarah hidup ulamak contoh ini (Mokhtar) ...
 on 
MOKHTAR
 TOKOH NENAS
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 16:21

Mat B

KESAH SERAM DI JANDA BAIK
KESAH SERAM

DI JANDA BAIK
T-shirt black cult itu wajib dihadiahkan kepada bang non. agar dia dapat mengingati kisah2 seram dulu2. kah kah kah 
on 
CUI BONO 
JANDA BAIK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 20/08/20

T

SESENJAJARAN SEMULA

PESENJAJARAN

SEMULA

Ahli Parlimen DAP senaraikan syarat rundingan dengan Muhyiddin


BERITA MENYUSUL 
SAPO DAPEK SODAPSAPO 

DAPEK SODAP
Kes liwat terbaru ni sapa paling untung ..soalan bangang ..dah tontu sodap eay dapek kek Abam ..sampai tokontut kontut dikojo eay. Abam lah paling untung ..nikmat lobang bontot tu mengatasi nikmat jadi PM ..iotak bam ..? 
on 
CUI BONO
 JANDA BAIK
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 20/08/20

T-

SAPA TOP SAPA BOTTOM


SAPA TOP

SAPA BOTTOM
Pas suda kawhin bini tua umno. Skrg kawin lagi satu bini muda bersatu. Bini tua protes la apalagi! Bini skandal mca mic tadak hal. Main pakai buang Suda lumrah mat ketayap memang kaki kahwin dua. Dan tukang intai bini orang tehtek besar. Semua sapu. Kahkahkah 
on
 SUSAH BERNAFAS
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 20/08/20

K

UMPAN 300
UMPAN 300
Abam memancing. Sekali umpan 300. Masuk tiga kali masih lagi 300. Maka tiada lah yang ke empat abam. Tapi ikan pun kenapa 300? Bodonya ikan.Lain kali jangan cuba kacau pisAng orang lain abam, nanti pisang sendiri tak laku. 
on 
TIGA RATUS
 NI KES APA?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 19/08/20

Seta

PAHAM SEPARUH


PAHAM SEPARUH
Tukar tiup maknenya tukar hembus, tukar haluan. Dulu tiup kearah timur sekarang tiup ke barat. Tak perlu paham sepenuhnya. Paham separuh pun ok brader 
on 
BACA TT 
MACAM NONTON 
RESERVOIR DOG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 19/08/20

Lu

MOKHTAR TOKOH NENASMOKHTAR 

TOKOH NENAS
Apakah Mokhtar Senik tidak layak untuk diangkat sebagai Tokoh Maal Hijrah? Kah kah kah tokoh pengeluar buah nenas?
 kah kah kah 
on 
GENG
 NENAS BESAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 20/08/20

S

MUNCUL PAHLAWAN REMBAUSATU SOKONG

UNTUK BUNG


Tindakan Rahman terhadap Bung Moktar satu penghinaan – KJ

KUALA LUMPUR – Tindakan Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan dan 12 bahagian parti yang tidak berpuas hati terhadap pemilihan Datuk Bung Moktar Radin untuk mengetuai parti itu dalam PRN Sabah yang disifatkan sebagai satu ‘penghinaan’.

Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin menggesa pemimpin parti menyelesaikan sebarang konflik berhubung siapa yang patut mengetuai jentera untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah pada bulan depan.

Menurutnya, Abdul Rahman berhak mempunyai pandangan sendiri tetapi perkara itu sensitif dan ia perlu diselesaikan secara dalaman.

“Kita mempunyai sebulan menjelang penamaan calon, jadi kita ada banyak kerja perlu dibuat dari segi rundingan kerusi dengan rakan kongsi kita.

“Lebih baik menyelesaikan perkara dalaman UMNO secara tertutup. Saya yakin kita akan mencapai persetujuan boleh diterima semua,” katanya yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, sidang media di Cyberjaya hari ini.

Abdul Rahman mendakwa pihaknya tidak mahu Bung Moktar mengetuai PRN Sabah memandangkan beliau terpalit dengan kes rasuah di mahkamah yang belum selesai.

Semalam, Pengerusi Barisan Nasional (BN) dan Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan Bung akan mengetuai jentera BN untuk PRN Sabah.

Bagaimanapun, Abdul Rahman dilaporkan berkata, pelantikan Bung tidak dibincangkan dan ia melanggar semangat autonomi Sabah yang diumumkan tahun lepas.


INI BUKAN

CAKAP DEBU

INI BUKAN 

CAKAP TEPONG

AMIN

INI SUARA

PAHLAWAN

ROMBAO

KAH KAH KAH

AWAS BAHAYA AJEN CHINA MERAH


AWAS BAHAYA

AJEN CHINA MERAH
SUSAH BERNAFAS

TERSEPIT

SUSAH 

BERNAFAS

AMIN

SUSAH 

BERNAFAS

BAWA MATI

AMIN

Bersatu tersepit antara Umno dan Dr Mahathir

BERSATU diterajui Muhyiddin Yassin kini tersepit antara Umno dan bekas pengasas dan pengerusinya Dr Mahathir Mohamad, kata penganalisis.

Mereka berkata parti itu berdepan risiko kehilangan ahli selepas Dr Mahathir mengumumkan penubuhan parti baharunya, Pejuang, dan pada masa sama Umno, sekutunya dalam kerajaan Perikatan Nasional terus-terusan memperlekehnya.

Walaupun Muhyiddin kini menikmati populariti kerana kejayaan pentadbirannya menguatkuasa perintah kawalan pergerakan dan langkah pemulihan ekonomi bagi menangani kesan Covid-19, pergerakan keluar ahli partinya dan kekurangan kepercayaan Umno melemahkan Bersatu, kata penganalisis lagi.

Penganalisis politik Mazlan Ali berkata walaupun Bersatu sudah memecat Dr Mahathir, bayang bekas perdana menteri itu terus menghantui parti itu.

Beliau menegaskan siri keluar beramai-ramai ahli akar umbi Bersatu untuk menyertai Pejuang boleh jadi petunjuk yang walaupun kepimpinan tinggi menyokong Muhyiddin, ahli akar umbi dan jentera tidak memihak kepadanya.

Pensyarah Universiti Teknologi Malaysia itu memberitahu The Malaysian Insight yang pergerakan keluar ahli memberi imej buruk Bersatu kepada sekutunya, yang boleh mencetuskan cabaran besar kepada hubungannya dengan Umno yang dominan.

Malah, sebelum Bersatu menyuarakan hasrat menyertai kerjasama Muafakat Nasional lagi, parti itu sudah dikecam hebat pelbagai tokoh Umno berkaitan tuntutan pembahagian kerusi untuk pilihan raya akan datang.

Kini, Bersatu jadi sasaran Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi yang berkata keputusan sama ada Muafakat Nasional akan menerima parti itu bergantung kepada sumbangannya kepada calon Umno-Barisan Nasional (BN) di Pilihan Raya Kecil Slim yang sedang berlangsung.

Ketika melancarkan jentera pilihan raya Pemuda BN beberapa hari lalu, beliau menyatakan hasrat mahu melihat 6,000 undi diterima Bersatu pada pilihan raya 2018 akan beralih kepada calon BN pada pengundian 29 Ogos ini.

“Kalau tidak dapat 8,000 atau 6,000 undi, kita harus tanya, apa nilai perkongsian politik dengan mereka,” kata Zahid.

Mazlan berkata pilihan diberi Zahid boleh dianggap mustahil dicapai Bersatu dan menunjukkan bagaimana Umno sebenarnya pandang rendah kepada parti itu.

Ia juga membayangkan kesukaran yang bakal dihadapi Bersatu dalam rundingan pembahagian kerusi.

“Untuk pertahankan kerusi yang dipegangnya pada PRU14 pun akan susah.”

Sekutu kuat Umno dalam Muafakat Nasional, PAS, pula tiada bantahan untuk kemasukan Bersatu kerana mereka tidak akan rugi apa-apa, tambah Mazlan.

Bersatu yang merupakan parti serpihan Umno bertanding di banyak kerusi Melayu pada PRU14 melawan Umno-BN. Selepas BN kalah di Putrajaya, ramai pemimpin Umno keluar untuk masuk Bersatu.

Malah ahli akar umbi Umno sendiri merasakan Bersatu tidak mampu menyumbang apa-apa kepada dunia politik mereka.

Ramai beranggapan Umno mampu mempertahankan kerusinya sendiri tanpa pertolongan Bersatu.

Lebih baik untuk Bersatu diserap masuk Umno seperti cadangan beberapa pemimpin dan ahli Umno, walaupun ia bermaksud akan memalukan Bersatu dan Muhyiddin. – 20 Ogos, 202


MUHYIDDIN

BERNAFAS DALAM

LUMPUR

AMIN

DALAM POLITIK

PASTI ADA

JALAN UNTUK

CARI OXYGEN

AMIN

GEROMBOLAN MULA BERTIKAM

GEROMBOLAN

MULA BERTIKAMTindakan Rahman terhadap Bung Moktar satu penghinaan – KJ


BERITA MENYUSUL


LAGI TOKOH MAL HIJRAH

LAGI TOKOH

MAL HIJRAH
Ezam kotak dan brahim katak tak sesuai jadi calon tokoh maal hijrah. Dua munkee ni buat hijrah tapi takde apa2 kesan dan faedah pada agama bangsa dan negara. Tokoh yg paling layak adalah jemin semburit dan malikul sembab sebab penghijrahan dua munkee tu dah runtuhkan kerajaan kapir dap,
 gagalkan abam jadi PM, kasi atok menyesal letak jawatan PM dan membuktikan yg pilihanraya umumb tu tidak boleh mengubah sesuatu. Paling bermakna, dua munkee tu berjaya tubuhkan kerajaan melayu islam bersama parti penjual agama dan parti penyamun. Semoga jasa dua tokoh ni dikenang sehingga PRU15. 
Amiin. 
on 
TOKOH 
MAL HIJRAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 19/08/20

Abam mem

MAKNA SD
MAKNA SD
Yeahh!! Projek SD menjelma kembali. Apa maknanya ini? Maknanya PRU15 dah makin dokek. Kahkahkah sakai akan menari gumbira sambil minum secangkir tuak sebab abam bakal masuk jel lagi sekali dan gagal jadi PM lagi. Kahkahkah
 on 
SD TAKDA NILAI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 19/08/20

Ez

MUHYIDDIN TERSEPITTERSEPIT

Bersatu tersepit antara Umno dan Dr Mahathir


BERITA MENYUSUL


TOKOH MAL HIJRAH

TOKOH 

MAL HIJRAH

Setuju100% 
on 
TOKOH MAL HIJRAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 20/08/20

Ap

APA ITU QE


APA ITU QE
Lesu tak lesu bukan masalah. Masalahnya kenapa tt betul? dulu tt cakap gomen print duit guna QE. Semalam bank negara cakap dia ada buat monetary easing. Esok ikan kembung mahal lagi tau tak?sekarang pun sudah Mahal.mau beli bendera ke mau beli ikan? 
on
 JALUR TEMBERANG 
KENA FITNAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 20/08/20

SET

CUI BONO JANDA BAIKCUI BONO

JANDA BAIK
CUI BONO? Siapa untung dalam kes liwat terbaru Anwar? Mahadey?, Muhyiddin?, Anwar sendiri? atau Tuan TT yang claim tahu semua padahal RPK yang berani langgar dedahkan SD? 
on 
GOYANG DUMANG
 JANDA BAIK
Publish | Delete | Spam
Cekpit Kelima
on 19/08/20

Dlm Umno da


GEROMBOLAN TIKAM LAGI

GEROMBOLAN

TIKAM LAGI
Dlm Umno dah lama bunuh org lain smp dah xde nak bunoh lg. Ni kena Bunoh Diri lah pula..
 on 
BUNUH JANGAN 
TAK BUNUH
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 19/08/20

Oi

GENG NENAS BESAR

GENG 

NENAS BESAR
Perut boroi, payudara pun besar, 
ini geng makan besar
 on 
NAPA SEMUA
 PERUT BOROI
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 20/08/20

S

BERKHALWAT 156


KHALWAT 156
KHAMIS 20/8/2020
KITA MASUK KE HARI 156
BERKHALWAT

HARI INI JUGA
KITA MENYAMBUT
HARI MAL HIJRAH

POLITIK MALAYSIA MASIH
TAK STABIL
EKONOMI MEROSOT 
KOBID MENAMBAH KALUT

PAGI INI HOKKIEN BASAH
KUALA LUMPUR KELAM
DISELAPUTI KABUS MONOKSIDA
MATAHARI TERSOROK

SIMPONI CENGERIK BERMAIN
TANAH LEMBAB
MEMANG TERBAIK BAGI CENGKERIK
HAMPIR SELURUH WILAYAH
TEMPAT GUA MELINTAS
KINI ADA CENGERIK

MENAMBAH INDAH
IALAH SIMPONI INI
DIBANTU OLEH 
TROMBON TERKUKUR
KICAUAN MURAI
SUARA KUAT SANG TIONG

KUMPULAN PIPIT ADA
BUNYI DIDENGAR
YANG TERLIHAT TAK RAMAI

PERHATIKAN DENGAN TELITI
HIPOKRASI KELICIKAN
KEMUNGKARAN YANG DIBAWA
OLEH KUASA
DAN
KEJAHATAN YANG KHUSUS
YANG SERING DIBAWA OLEH
SOSOK SOSOK YANG
KELUARGA ADA NAMA

BUATLAH
APA SAJA YANG DIHADAPAN MATA
DENGAN BETUL DAN SERIOUS
MENINGGAL YANG HAMPEH
SEOLAH OLAH INI
HARI AKHIR

ALAM INI TERUS BERUBAH
HIDUP KITA INI
INILAH FIKIRAN KITA
DALAM USAHA 
MENILAI PERUBAHAN ITU

MANA MANA KITA PERGI
KEPALA KITA DULU
BADAN MENGIKUT
TINDAKAN BERLAKU LEPAS PERSEPSI
TINDAKAN YANG TEPAT 
MEMERLUKAN
PANDANGAN YANG BETUL

RINTANGAN  DIJALAN
SEBENARNYA ADALAH JALAN
YAKINLAH TANPA RINTANGAN
KITA TAK DAPAT
MEMBIAKI DIRI

KALAU FIKRAH KITA ANGGAP
PEKARA ITU TAK BAIK
JAHAT NEGATIF 
TAK MASUK AKAL
TAK SAMESTINYA KITA SETUJU
ATAU
KALAU ADA ORANG LIAN KATA
PEKARA ITU GILA SASAU
BUKAN TERUS TERIMA
KITA SENDIRI FIKIR
APA CERITA YANG NAK
KITA SURAH

FIKIRKAN  PERUBAHAN
BUKAN KESEMPURNAAN
AMIN

SELAMAT BERKHALWAT