Jumaat, 26 Februari 2021

IBU INI DARI MANA ?

 


ACHI ANAK MATI

INI DARI MANA?

AMIN

ACHI INI DUDUK

DI NEGARA MANA?

KAH KAH KAH

ACHI INI UMUR

BERAPA?

AMIN

MUSTAHIL  ACHI

INI TAK TAHU

APA ITU 

AHLI POLITIK

KAH KAH KAH

Ahli politik mungkir janji,

 kata ibu remaja maut

 ditimpa kerusi


HAMPIR tiga tahun berlalu sejak remaja S. Sathisawaran maut ditimpa kerusi dipercayai dicampak dari tingkat atas pangsapuri di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seri Pantai di Pantai Dalam, Kuala Lumpur namun keluarganya masih tidak tahu siapakah yang menyebabkan kematiannya.

Ibu mangsa, S. Kasthuribai, ketika ditemui The Malaysian Insight berkata beliau kecewa dan rasa diperdaya oleh ahli-ahli politik kerana mengambil kesempatan atas apa yang menimpa keluarganya serta mungkir janji untuk menghulurkan bantuan.

Selain janji untuk menuntut keadilan atas kematian anaknya, Kasthuribai berkata keluarganya juga dijanjikan sebuah unit pangsapuri percuma di blok yang sama. Namun, tiada satu pun janji tersebut dipenuhi, katanya.

“Semasa anak saya terbunuh tiga tahun dulu, beberapa ahli politik datang sini dan berjanji mereka akan tuntut keadilan untuk anak saya, rumah percuma dan banyak lagi.

“Mula-mula, Raja Nong Chik, ketika itu dia bertanding di sini (Lembah Pantai) dalam pilihan raya. Dia janji nak beri saya rumah percuma di blok yang sama. Selepas dia kalah, senyap begitu saja.

“Kemudian, saya ingat lagi Fahmi Fadzil (ahli Parlimen Lembah Pantai) berjanji nak tuntut keadilan untuk anak saya, rumah percuma dan lain-lain… tetapi sampai sekarang tak ada apa-apa. Saya masih lagi bersedih dan tetap kena bayar sewa rumah.

“Pendek kata, semua orang ambil kesempatan atas kematian anak saya, semuanya untuk kepentingan mereka,” kata Kasthuribai, 47, yang bekerja sebagai pembantu restoran.

Pada 15 Januari 2018, Sathiswaran, pelajar Tingakatan 3 di SMK La Salle Brickfields di Kuala Lumpur, berada di tingkat bawah flat PPR Seri Pantai bersama ibunya apabila sebuah kerusi jatuh menimpa kepalanya dari tingkat 21. Sathiswaran meninggal dunia di tempat kejadian.

Ketika hadir pada upacara memperingati setahun kematian Sathiswaran dua tahun lalu, Fahmi berkata memahami kesukaran yang dihadapi keluarga itu dan percaya keadilan perlu ditegakkan.

Pengarah komunikasi PKR itu berkata beliau mengikuti secara dekat kes kematian remaja berkenaan. Selain itu, keluarga Sathiswaran akan berpindah ke unit lain di blok yang sama, yang diberikan secara percuma di bawah skim Baiti-Jannati, kata Fahmi.

Unit pangsapuri bernilai kira-kira RM35,000 hingga RM40,000, dan keluarga itu tidak perlu membayar apa-apa kecuali kos penyelenggaraan.

Kasthuribai berkata keluarganya memang telah berpindah ke pangsapuri baharu, namun ia bukanlah percuma.

Sebagai bukti, wanita itu menunjukkan resit bayaran sewa dan notis kompaun dari Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kerana gagal melunaskan tunggakan.

Kasthuribai juga mendakwa Fahmi sebelum ini melancarkan tabung biasiswa atas nama mendiang Sathiswaran, tetapi beliau tidak tahu sebarang perkembangan mengenainya.

“Saya masih ingat lagi, beberapa bulan selepas anak saya meninggal dunia, Fahmi lancar tabung biasiswa semasa kempen pilihan raya. Tapi saya tak tahu berapa banyak dapat dikumpul.

“Mereka gunakan nama anak saya untuk kutip duit. Saya harap ia tak digunakan untuk tujuan politik, dan digunakan untuk bantu orang miskin seperti yang Fahmi janjikan,” katanya.

Pada Mac 2018, Fahmi berkata tabung biasiswa tersebut mensasarkan kutipan RM100,000 untuk membantu anak-anak di PPR.

Projek berkenaan dimulakan di Lembah Pantau dan akan diperluaskan apabila jumlah kutipan bertambah, katanya. Beliau juga ketika itu berkata sebanyak RM1,000 berjaya dikumpul dalam tempoh sehari selepas tabung itu dilancarkan.

Tindakan undang-undang

Kasthuribai bagaimanapun tidak menafikan ada juga pihak yang membantu keluarganya.

“Saya tidaklah kata tiada siapa pun yang membantu.

“Semasa Nurul Izzah Anwar (bekas ahli Parlimen Lembah Pantai) masih ada di sini, dia banyak bantu, Fahmi juga begitu pada awalnya.

“Tetapi apa yang paling penting ialah mendapatkan keadilan untuk anak saya dan rumah percuma yang dijanjikan. Sampai sekarang tak ada berita,” katanya.

Tambah beliau, Fahmi tidak pernah menawarkan bantuan guaman bagi kes kematian anaknya walaupun mempunyai kenalan dari kalangan peguam dalam PKR dan Pakatan Harapan.

Keluarga Kasthuribai tidak mampu untuk mengupah peguam kerana kekangan kewangan.

Bagaimanapun, tahun lalu, dengan bantuan Pengerusi Pasukan Bertindak Indira Gandhi (Ingat) Arun Dorasamy, firma Messrs Raj and Sach menawarkan khidmat guaman percuma kepada keluarga Kasthuribai. Arun juga telah menubuhkan Pasukan Bertindak Sathiswaran. 

Kasthuribai menuntut pampasan RM1 juta daripada DBKL. 

Arun ketika dihubungi berkata mereka akan memfailkan tuntutan dalam masa terdekat. – 25 Februari, 2021. 

AHLI POLITIK

NAMA JAWATAN

AMIN

KERJA UTAMA

BUAT JANJI

AMIN

KERJA KEDUA

TIPU PENGUNDI

AMIN

KERJA BETUL

CARII PROJEK

JUAL PROJEK

AMIN

KERJA SOHEH

AMBIL DUIT

DERMA DARI CUKONG

AMIN

BILA ADA DUIT

BELI KERETA AUDI

CARI BINI BARU

AMIN

ENTOT KETAT

 SENDAT PADAT 

LIGAT 

AMIN

KEMUDIAN PERGI

UMRAH

KEMUDIAN PERGI AJI

CIUM BATU ITAM

KAH KAH  KAH

ACHI OOO ACHI 

PASAL APA 

LU TAK TAHU

 YB DATANG

SEKALI LAGI

LU BUKA KAKI

KASI TERAJANG 

BONTOT  YB

KAH KAH KAH1 ulasan:

panglimo potaseh berkata...

Nong Chik dan Fahmi buek "Janji Koling" pada sebuah keluarga India. Mano ado lojik ..di himpok korusi dapek ghumah free ..apopong janji totap janji. Nak tanyo leh .."Janji Molayu" tu apolak ..kahkahkah