Sabtu, 22 Oktober 2016

MATO SOTONG PUTAR ALAM


MAT SOTONG

PUTAR ALAM

BUKAN TT 

YANG CAKAP

INI CAKAP 

BEKAS MUFTI
Kalau nak marah, marahlah... RUU 355 kabur dan tidak jelas, tegas bekas Mufti Perlis

Pas perlu terbuka jika ada pihak yang mendakwa Rang Undang-Undang (RUU) persendirian yang dibawa presidennya bukan berdasarkan hukum Tuhan, kata bekas mufti Perlis.
Dr Juanda Jaya yang kini Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jemoreng, Sarawak berkata dengan tiada perincian umum maka RUU itu sekadar dilihat satu cadangan manusia yang diberikan baju agama.
“Sebab itu saya sebut RUU 355, RUU yang kabur. Kalau orang nak marah, marahlah. Sebab kita pun tahu mereka sendiri tak tahu apa yang nak dijelaskan.
“Sekejap kata nak laksana hudud, sekejap kata tidak pula. Undang-undang ini benda yang jelas. Langgar lampu merah kita tahu berapa dendanya. Ini nak laksanakan undang-undang Tuhan.
“Jangan marah jika ada orang kata RUU 355 tidak sakral (kudus). Ia hanya undang-undang cadangan manusia. Barangkali diberi baju agama,” katanya dalam satu wawancara bersama ProjekMMO.
ada seorang anak muda
dari ketereh telah berkata
bahawa hadi ini
seorang yang bijak
seorang yang  pandai
banyak ilmu pengetahun
rajin membaca
tidak bebal
tidak bodoh
apa dia cakap dia kota
cakap boleh dipakai
mesyuarat tak pernah tak datang
parlimen tak pernah tak datang
tak pernah mungkir janji
kalau cakap nak saman
pasti dia akan saman
tak pandai kelentong
cakap tak kluk klik
cakap tak kasar
penuh budi bahasa
apakah ini satu fitnah
saje tanya 
takut  bersubahat
menyebar fitnah


------------

1 ulasan:

Awanama berkata...

apa kelas bekas mufti nak lawan cakap ulama wakil tuhan ..jauh panggang dari sotong..kalo dekat dgn panggang, nanti hadi jadi sotong bakar..apa pentingnya ckp bekas mufti berbanding ckp presiden ulama..takda standard dgn ulama..perbuatan mat sotong adalah perbuatan allah, cakap2 mat sotong adalah percakapan dari allah jua..ada hikmah kenapa hadi tak hadir dan tak bentang ruu..perbuatan hadi ini wajib disaksikan dgn penuh keimanan..barangsiapa tidak dpt memahami atau menjiwainya maka sesungguhnya mereka bukan la golongan2 terpilih dlm program2 allah taala dan mereka bole termasuk dlm golongan kafir spt cina dap ..sesungguhnya perancangan allah taala itu lebih hebat dari perancangan manusia termasuk la rancangan allah membunuh rakyat2 yemen,rakyat2 syria atau rancangan gst tuhan keatas manusia di tanah melayu..wajib percaya dgn yakin perkara ghaib walaupun tidak masul akal kerana allah itu metafizika dan hanya org2 yg ber PHD metafizika saja yg bole faham..bro tt bukan tergolong dlm org yg memahami metafizika ini..maaf bro..lu wrong channel..