Selasa, 19 Januari 2021

TRUMP BETUL TENTANG CHINA MERAH

 

TRUMP BETUL

TENTANG 

CHINA MERAH

DAN WHO

AMIN
China and WHO made mistakes in containing Covid outbreak, says panel

Independent panel criticises WHO for not declaring international emergency until 30 January


Satu badan panel bebas mengatakan bahawa pegawai China dapat menerapkan langkah-langkah kesihatan awam dengan lebih kuat pada Januari 2020 untuk mengekang wabak awal Covid-19, dan mengkritik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kerana tidak mengisytiharkan darurat antarabangsa sehingga 30 Januari.


Para pakar yang mengkaji penanganan global terhadap wabak tersebut, yang dipimpin oleh mantan perdana menteri Selandia Baru Helen Clark dan mantan presiden Liberia Ellen Johnson Sirleaf, meminta reformasi kepada agensi PBB yang berpusat di Geneva.


Laporan sementara mereka diterbitkan beberapa jam selepas pakar kecemasan terkemuka WHO, Mike Ryan, mengatakan bahawa kematian global dari Covid dijangka meningkat 100,000 setiap minggu "tidak lama lagi".


"Apa yang jelas bagi panel adalah bahwa tindakan kesehatan masyarakat dapat diterapkan dengan lebih kuat oleh pihak berkuasa kesehatan lokal dan nasional di China pada bulan Januari," kata laporan itu, merujuk pada wabah awal penyakit di kota Wuhan, di Wilayah Hubei.


Di bawah Donald Trump, Amerika Syarikat telah menuduh WHO sebagai "China-centric", yang dinafikan oleh agensi itu. Negara-negara Eropah yang dipimpin oleh Perancis dan Jerman telah mendorong untuk mengatasi kekurangan WHO mengenai pembiayaan, pemerintahan dan kuasa undang-undang.


Sebagai bukti munculnya penyebaran manusia ke manusia, "di terlalu banyak negara, isyarat ini tidak diendahkan", tambahnya.


AWAS

BAHAYA 

CHINA MERAH

KHALAS

Tiada ulasan: