Khamis, 23 Jun 2022

HANTUK KEPALA PADA BATU ITAMShahrol terima arahan daripada Najib, mahkamah diberitahu

BEKAS ketua pegawai eksekutif (CEO) 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Shahrol Azral Ibrahim menerima arahan daripada bekas perdana menteri Najib Razak apabila dana kekayaan negara sebanyak AS$700 juta hilang kepada Good Star, kata bekas menteri kewangan II Ahmad Husni Hanadzlah kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Najib sedang dibicarakan berhubung kes rasuah penyelewengan RM2.28 bilion dana 1MDB.

Ahli Parlimen Pekan itu berhadapan 25 pertuduhan, empat bagi salah guna kuasa dan 21 untuk pengubahan wang haram, yang didakwa dilakukan antara 2011 dan 2013.

Husni Hanadzlah sebelum ini memberi keterangan yang Najib memberitahunya supaya tidak terlibat dalam urusan 1MDB dan SRC.

Semalam, peguam Najib Shafee Abdullah menggelar Shahrol sebagai penjenayah, berdasarkan keterangan bekas pengerusi lembaga pengarah (BOD) 1MDB Mohd Bakke Salleh.

Ketika ditanya pendapatnya mengenai kenyataan Bakke, Husni, saksi ke-20 pendakwaan menegaskan Shahrol hanya ditamatkan perkhidmatan pada 2016 selepas berlaku salah urus di 1MDB.

“Mengapa beliau dilantik ke pejabat perdana menteri selepas itu?” Husni bertanya kembali kepada Shafee.

Hari ini, semasa pemeriksaan semula oleh ketua pendakwa raya Gopal Sri Ram, Husni berkata Shahrol menerima arahan daripada Najib.

“Dicadangkan kepada anda  bekas pengerusi 1MDB Mohd Bakke Salleh telah menyifatkan bekas Shahrol sebagai seorang penjenayah. Adakah anda tahu Shahrol mendapat arahan daripada siapa?” soal Sri Ram kepada Husni.

Husni tunjuk ke arah Najib.

Husni: Najib Razak.

Sri Ram: Najib Razak, maksud anda tertuduh?

Husni: Ya.

Sri Ram kemudian bertanya kepada Husni sama ada beliau tahu, sepanjang pengetahuannya, jika Shahrol menerima sebarang imbuhan.

“Saya tidak tahu,” kata Husni.

“Beliau dapat gajinya, itu perkara biasa.”

Kemudian, Sri Ram bertanya kepada Husni siapa yang ada kuasa membuat keputusan dalam 1MDB.

Sri Ram: Berkaitan 1MDB, adakah anda ada sebarang kuasa membuat keputusan?

Husni: Tidak

Sri Ram: Setakat yang anda tahu, siapa yang ada kuasa buat keputusan?

Husni: Najib Tun Razak

Sri Ram: Adakah tertuduh jelaskan kepada anda yang beliau ada kawalan?

Husni: Bila saya bangkitkan anda tidak boleh tubuh syarikat tanpa kajian, beliau (Najib) kata beliau akan teruskan, itu awal 2009.

Pada penghujung 2009 apabila syarikat itu melabur dalam usaha sama dengan PetroSaudi International, saya beritahu beliau yang pertama, masih belum ada telaga minyak lagi. Jika tiada minyak, bermakna kita akan hilang pelaburan…

Kedua, 1MDB tidak mempunyai rekod prestasi dalam petroleum.

Ketiga, saya juga beritahu beliau bahawa 1MDB tidak ada pengalaman dalam bidang cari gali minyak dan sepatutnya diserahkan kepada Petronas.

Tetapi beliau beritahu saya agar tidak campur tangan lagi. Itu menunjukkan beliau mempunyai kuasa kerana tiada perbincangan.

1MDB telah mendapat pinjaman AS$1 bilion daripada Deutsche Bank bagi mendapatkan 40 peratus bahagian dalam projek usaha sama (JV) 1MDB-Petrosaudi.

Lembaga Pengarah 1MDB bersetuju wang itu dihantar dalam satu transaksi dengan penerimanya bank BSI.

Bagaimanapun selepas itu, AS$300 juta dihantar kepada syarikat JV, manakala AS$700 juta diserahkan kepada Good Star di RBS Coutts Bank.

Kelmarin, Jackqueline Ho Yek Wan, seorang bekas jurubank di Deutsche Bank memberi keterangan 1MDB menggesa bank itu mempercepatkan pemindahan dan juga merahsiakan identiti penerima.

Deutsche Bank telah mengirim wang tersebut pada 30 September 2009. Pada 2 Oktober 2009, RBS Coutts telah menghubungi Deutsche Bank untuk menanyakan nama penerima dana tersebut. Ho berkata beliau menghubungi Shahrol dan memberitahunya yang nama itu Good Star Ltd tertentu dan syarikat itu adalah anak syarikat milik penuh PetroSaudi International Ltd dan mereka mahu dana itu dipindahkan ke sana.

JV itu dibuktikan palsu dan Good Star adalah syarikat yang dikaitkan dengan pembiaya dalam buruan Low Taek Jho, atau Jho Low. – 23 Jun, 2022.

ADA 25 TUDUHAN
MUSTAHIL SATU

TAK LEKAT

AMIN

APAKAH MALAON

BERNAMA NAJIB

INI SUCI BERSIH

KERANA HANTUK

KEPALA PADA 

BATU ITAM

KAH KAH KAH

KHALAS

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

yang guan eng terseyum bro tt... muka ada shinyum... kah kah kah